Hír archívum: 2013. április

Más hónap

Lazulhatnak a kampánykorlátozások, szűkülhet az OBH-elnök jogköre - Törvénycsomag az alaptörvény negyedik módosításához

2013.04.16.

A közigazgatási és igazságügyi tárca vezetői azt kezdeményezik: a pártok ne csak a közszolgálati médiában hirdethessenek az európai parlamenti (EP) választás előtt. Ugyanakkor a kereskedelmi televíziók és rádiók nem kérhetnének pénzt a reklámok közzétételéért. Szűkülhet a bírósági hivatal elnökének ügyáthelyezési jogköre.

Változnak a kiemelt jelentőségű cégek felszámolásának szabályai - A csődtörvény módosításáról

2013.04.16.

A stratégiailag kiemelt jelentőségű cégek felszámolása esetén a kormánynak - a felszámolás elrendelése után - nem egy hónapja, hanem egy éve lesz arra, hogy rendeletben kiemeltté nyilvánítsa a társaságokat.

Sajátos helyzetű fogyasztói csoportok - Fogyasztóvédelmi nyílt napot tartott az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága

2013.04.16.

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága szerint kiemelten fontos a tizennyolc év alatti, az időskorú és a fogyatékkal élő fogyasztók esetében az információszerzési lehetőségeikhez, szokásaikhoz igazodó tájékoztatási eszközök, módszerek alkalmazása.

Kontrolláltabb cukorbetegség, eredményesebb kezelés - Módosul a cukorbetegek inzulinkezelésére vonatkozó szabályozás

2013.04.16.

A kormány hivatalos honlapján megjelent jogszabálytervezet elfogadása lehetőséget ad az analóg inzulinok 100%-os finanszírozásának folyamatos biztosítására az 1-es típusú cukorbetegeknél – beleértve a gyermekkori cukorbetegeket is-, továbbá a korábbi szabályozásnak és a jelenlegi módosításnak köszönhetően a diabéteszes betegek eredményesebb kezelése tovább folytatódhat.

Élénkítheti az üzleti kapcsolatokat az új Polgári Törvénykönyv - A gazdasági társaságokra vonatkozó rendelkezésekről

2013.04.16.

Élénkülhetnek az üzleti kapcsolatok az új Polgári Törvénykönyvbe illesztett, gazdasági társaságokra vonatkozó rendelkezésekkel. A rugalmasság növelésével és a magánautonómia kiterjesztésével a külföldi befektetők magyarországi működése is egyszerűbbé válhat.

Szigorúbban védenék a külföldiektől az uniós piacot - Jogszabálycsomag a kereskedelmi védelmi intézkedések reformjáról

2013.04.16.

Súlyosabban szankcionálná az Európai Bizottság az uniós gyártókkal szembeni tisztességtelen piaci magatartást. A testület szerdán fogadta el a kereskedelmi védelmi intézkedések megújításáról szóló javaslatát, melynek célja, hogy az elmúlt évtizedekben megváltozott globális piaci helyzethez igazítsa Brüsszel a kereskedelmi szabályozását.

A sztrájkjog nem szűkíthető - A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának véleménye

2013.04.16.

A sztrájkjog leszűkítve nem értelmezhető, és ha törvény kifejezetten nem tiltja, nem is korlátozható - mondta Tálné Molnár Erika, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának helyettes vezetője a testület véleményét ismertetve egy sajtóbeszélgetésen.

Az alaptörvényhez kapcsolódó törvényváltozások - A parlament mai munkarendjéből

2013.04.16.

Az Országgyűlés mai ülésén az alaptörvény márciusban elfogadott negyedik módosításához kapcsolódó törvényváltoztatások tárgyalásába kezd.

Alkotmányjogi panaszok bíróság kijelölésével kapcsolatban - Nem nyilvános az OBH elnökének alkotmánybírósági meghallgatása

2013.04.16.

Az Alkotmánybíróság Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke személyes meghallgatása mellett döntött - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára.

Képzett ügyvédjelöltek - Változó képzés és foglalkoztatás – Új MÜK szabályzatok

2013.04.15.

Az ügyvédi tevékenység nemcsak munka, hanem hivatás is egyben. E szakma magas szinten való művelésének elsajátításához vezető út figyelemmel kísérése és egyengetése ezért kiemelkedően fontos. - Hatályba léptek a Magyar Ügyvédi Kamara ügyvédjelöltek képzésének és foglalkoztatásának szabályairól szóló szabályzatai.

Beolvadó cégek - Üzleti- vagy cégértékek kivezetése - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.15.

A Kúria - a rendelkezésére álló iratok alapján – azt állapította meg, hogy az átalakulás, a beolvadás során nem került sor a számvitelről szóló 2000.évi C. törvény(Sztv.) 137.§ (1) –(2) bekezdései szerinti átértékelésre (felértékelésre). A felperesbe beolvadó Kft. ezzel a lehetőséggel nem élt, a felperes pedig, mint átvevő gazdasági társaság nem élhetett, az átalakulásra a könyv szerinti értékeken került sor. Az, hogy a beolvadáskor változatlanul fennállt-e az üzleti vagy cégérték (goodwill) - erre irányuló felülvizsgálati kérelem hiányában - nem képezhette a rendkívüli jogorvoslati eljárás tárgyát.

A bírói függetlenség nem földrajzi helyhez kötődik - FT már a Facebookon is - Összbírói értekezlet a Fővárosi Törvényszéken

2013.04.15.

A bírói függetlenség nem a földrajzi helyhez kötődik, a különböző törvényszékeken ítélkező bírók függetlenségét a befolyásolástól pedig nem lehet megkérdőjelezni - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke hétfőn a Fővárosi Törvényszék (FT) összbírói értekezlet után.

Sikeres az ombudsmani rendszer integrációja - Az alapvető jogok biztosának 2012-es parlamenti beszámolójáról

2013.04.15.

Sikeresnek tartja az ombudsmani rendszer integrációját Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa, aki erről a 2012-es parlamenti beszámolóját bemutató sajtótájékoztatón beszélt hétfőn, Budapesten.

Emberkereskedelem - Egyre több áldozat, és egyre kevesebb elítélt - Az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséről

2013.04.15.

Több mint 23 ezer ember vált bizonyíthatóan vagy vélhetően emberkereskedők áldozatává az Európai Unióban 2008 és 2010 között - tartalmazza az Európai Bizottság hétfőn közzétett, a témával foglalkozó első jelentése.

Negyvennégy éve várja kivégzését egy japán rab

2013.04.15.

A világ leghosszabb ideje siralomházban lévő embereként bekerült a Guinness Rekordok közé az a 75 éves japán elítélt, aki 1968 szeptembere óta vár kivégzésére.

Húsz éven belül kellene ledolgozni a tanulmányi időt - Módosul a nemzeti felsőoktatási törvény a hallgatói szerződések miatt

2013.04.15.

Húsz éven belül kellene ledolgozniuk az állami ösztöndíjas hallgatóknak tanulmányi idejüket - tartalmazza többek között a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása, amelyet az emberi erőforrások minisztere pénteken nyújtott be a parlamentnek.

Közterületen tilos lehet a hajléktalanok életvitelszerű ottartózkodása - A szabálysértési törvény módosításáról

2013.04.15.

Benyújtotta a kormány pénteken a parlamentnek a szabálysértési törvény módosítására tett javaslatát, amellyel lehetőséget adna az önkormányzatoknak arra, hogy bizonyos közterületeken megtiltsák az életvitelszerű ott-tartózkodást, vagyis hogy a hajléktalanok ott éljenek.

JogTudor - Ingyenes jogi adatbázis, mely javíthat az ügyvédi szolgáltatás színvonalán

2013.04.15.

Javíthatja az ügyvédi szolgáltatások színvonalát az az ingyenes jogszabálykereső rendszer, amellyel ezekben a napokban ismerkedik a fővárosi ügyvédség - mondta a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke.

Az EU-ban végleg megszűnhet a banktitok - Az adóelkerülés ellenében - Kitartó ellenállás után Luxemburg és Ausztria is enged

2013.04.15.

Több éven át óta tartó ellenállás után Luxemburg és várhatóan Ausztria is kész feloldani a más uniós tagországok állampolgárainak kamatmegtakarításait övező banktitkot. A meghátrálás a ciprusi események, a bankuniós projekt és az amerikai nyomásgyakorlás együttes következménye.

Módosul a közraktárak szabályozás - Rövidebb eljárási határidők a birtokperekben

2013.04.15.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a közraktárak szabályozásának módosításáról szóló, a kormány által elfogadott törvénytervezettel az a célja, hogy a magyarországi közraktárak működése biztonságosabb és átláthatóbb legyen.

Zárószavazást a csődtörvény módosításáról - A parlament heti munkarendjéből

2013.04.15.

A közveszély színhelyén elkövetett lopások szigorúbb büntetéséről is dönthet az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők 13 órakor Szalai Annamáriára, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pénteken elhunyt elnökére emlékezve kezdik meg heti munkájukat.

Jogszerű védjegybitorlás?

2013.04.15.

Korlátozható a korábbi védjegy oltalma a későbbivel szemben? A saját védjegy jogszerű használata nem kizárja a védjegybitorlást? - Új szemléletmód hódít a védjegyjog területén - Az Európai Bíróság februári ítéletet gyökeresen megváltoztathatja a magyar bírói gyakorlatot is

Fogyatékos munkavállalók - Egyenlő bánásmód a foglalkoztatás során - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.04.12.

A testi, szellemi vagy lelki korlátozottsággal járó gyógyítható vagy gyógyíthatatlan betegség fogyatékosságnak minősülhet. A munkaidő csökkentést a munkáltató által annak érdekében meghozandó alkalmazkodási intézkedésként lehet tekinteni, hogy a fogyatékos munkavállaló számára lehetővé váljon a munkavégzés - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Magyar Értéktár és Hungarikumok Gyűjteménye - A hungarikum törvény végrehajtására vonatkozó részletszabályokról

2013.04.12.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a hungarikum törvény végrehajtására vonatkozó részletszabályokat - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön.

Munkajogi kérdések a Kúria asztalán - A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának április 8-i üléséről

2013.04.12.

Sztrájk, a munkavállalói költségkedvezmény, a munkaügyi perekben alkalmazandó illetékalapra vonatkozó rendelkezések, a megváltozott munkaképességű személyek társadalombiztosítási ellátásainak feltételeiről - A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának 2013. április 8-i ülésén megtárgyalt és elfogadott témákról

Bayer-cikk - Gyűlöletkeltés és kirekesztés? - Első alkalommal indul vizsgálat a médiaalkotmány vélhető megsértése miatt

2013.04.12.

A médiaalkotmány gyűlöletkeltés és kirekesztés tilalmára vonatkozó paragrafusának vélhető megsértése miatt indított vizsgálatot Bayer Zsoltnak a Magyar Hírlapban, Ki ne legyen? címmel megjelent írásával kapcsolatban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa - erősítette meg a hatóság a Népszabadságban megjelent információkat csütörtökön.

Döntött a GVH a „dinnye kartell” ügyben - Jogkövetkezmény nélkül - Végzéssel megszüntette az eljárást

2013.04.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) április 10-én, végzéssel megszüntette az eljárást, mivel a közérdek hatékony védelme nem volt biztosítható az eljárás további folytatásával.

A pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről - Megjelent a törvénytervezet a kormány honlapján

2013.04.12.

A pénzügyi konglomerátumoknak olyan átláthatóan kell működniük, mintha "egyszerű" cégek lennének, ezért egy koordinátor mint kiegészítő felügyelő ellenőrizné a jövőben a működésüket a kormány honlapján olvasható törvénytervezet szerint.

Ombudsmani csúcs - Jogkörök és feladatok - Szakmai egyeztetést tartottak a V4-országcsoport ombudsmanjai

2013.04.12.

Az ombudsmani jogköröknek, illetve az azokból adódó feladatoknak az összehasonlítása volt a fő témája a visegrádi négyek alapjogi biztosainak részvételével a szlovákiai Castá-Papiernicky-ben csütörtökön zajlott szakmai egyeztetésnek. A tanácskozáson résztvevő Szabó Máté úgy értékelte, hogy az említett jogkörök területén az elmúlt időszakban jelentős javulás történt Magyarországon.

Elhunyt Szalai Annamária, az NMHH elnöke

2013.04.12.

Hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnöke - tájékoztatta az NMHH pénteken.

12 év után beindult az újgenerációs Schengen-adatbázis - Az új rendszer adatvédelmi szempontból komoly EU-garanciákat jelent

2013.04.12.

Kedd reggel működésbe lépett hat országban a második generációs schengeni információs rendszer, amely az eddiginél jelentősen szélesebb körű adatokkal, és nagyobb biztonsággal lesz képes biztosítani a belépést a határellenőrzés nélküli Schengen-övezetbe. Az évtizedes tervezést követően az új rendszer már biometrikus adatokat is tárolni fog, és azonnal értesíti a hatóságokat, ha egy keresett bűnöző, egy lopott autó, vagy éppen egy eltűnt gyermek "tűnik fel" a határon.

Alkotmánybírósági mustra – Napirenden a kormány indítványa – Nőtt a különvélemények száma

2013.04.11.

Az Alkotmánybíróság a kormány indítványa alapján megkezdi az igazságügyi törvények utólagos normakontrollját. A testület első negyedévi statisztikája szerint jelentősen nőtt a különvélemények száma: míg 2012-ben 631 testületi döntéshez 51 különvélemény született, 2013 első három hónapjában 156 ügyhöz 57.

Késedelmes vagy hibás statisztikai adatszolgáltatás - Február 1-jétől módosultak a bírságolás szabályai

2013.04.11.

Közigazgatási bírsággal szankcionálható a késedelmes, valamint a hamis statisztikai adatszolgáltatás - hívta fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Panaszok a kéményseprés közszolgáltatással kapcsolatban - Ombudsmani jelentés

2013.04.11.

A szolgáltató nem tisztítja a kéményeket, de a bejelentése nyomán az építési hatóság érdemi vizsgálat nélkül kötelezi a tulajdonosokat sokszor több százezer forintba kerülő munkálatok elvégzésére. A használaton kívül helyezett kémény után is szolgáltatási díjat számláznak ki. Életveszélyesnek nyilvánítanak kéményeket, mert nincs kiépítve kéményseprő-járda. Az ombudsman panaszbeadványokat kivizsgálva megállapította, hogy a jogszabályok ellentmondásosak és alkalmat adnak az önkényes jogalkalmazásra.

A kijelölt bíróságok gyorsabban járnak el az áthelyezett ügyekben

2013.04.11.

A Zalaegerszegi Törvényszék négy gazdasági és egy büntető ügy tárgyalására került kijelölésre. Az ügyben eljáró bírák kijelölésére minden esetben a törvényszék elnöke által az előre meghatározott és közzétett éves ügyelosztási rend alapján került sor. Az áthelyezett gazdasági ügyekből kettőt már 2012-ben, egyet pedig 2013 januárjában befejezett a bíróság - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Korengedményes nyugdíjazás egyenlő bánásmód alapján - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.04.11.

A tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvét, amikor idősebb gazdálkodók számára támogatást nyújtanak a korengedményes nyugdíjazáshoz. A tagállamok tehát nem rögzíthetik a kérelmező nemétől és gyermekei számától függően eltérően azt a korhatárt, amelytől kezdve e támogatás már nem kérhető - áll az Európai Bíróság ítéletében

Véletlen egyezés vagy jogtalan névhasználat? - Nyolcmillió dollárra perli az egyik kínai cég Michael Jordant

2013.04.11.

Jó hírének megsértése miatt beperelte Michael Jordant az a cég, amelyet eredetileg a világhírű kosárlabdázó perel nevének jogtalan használata miatt.

Új román jogorvoslati törvény az államosított ingatlanokról - Több mint ezer panaszos perelte Romániát a strasbourgi bíróságon

2013.04.11.

A román kormány szerdai ülésén elfogadta a kommunizmus idején államosított ingatlanokra vonatkozó új jogorvoslati törvény tervezetét, amelyet vita nélkül - úgynevezett felelősségvállalással - jövő héten készül elfogadtatni a parlamentben.

Vallásszabadság tárgyilagosan és ésszerűen - Az egyházalapítás szabályairól - Konferencia a Károli Gáspár egyetemen

2013.04.11.

Az egyházalapítás alkotmányos szabályairól, az egyházak állami támogatásáról, a "bizniszegyházakról" volt szó mellett a konferencián, amelyet alkotmánybírók, jogi kari dékánok részvételével rendeztek szerdán Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) Állam- és Jogtudományi Karán.

A szervezett bűnözés az egyik legnagyobb kihívás az Unióban - Az EU belső biztonsági stratégiájának végrehajtásáról szóló bizottsági jelentés

2013.04.11.

A szervezett bűnözés továbbra is az egyik legnagyobb kihívást jelenti az EU belső biztonsága szempontjából, komoly veszélyforrás továbbá a számítógépes bűnözés, az embercsempészet és az erőszakos szélsőségek fokozódása, ezekkel az uniónak fel kell vennie a harcot - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete szerdán.

Csődközeli csődtörvény?

2013.04.10.

Már a csődtörvény számozása is balul sikerült, hiszen XLIX. helyett IL. lett a sorszáma – 1991-től egészen 2006-ig. A szakemberek szerint a sűrűn toldozott-foldozott, nehezen értelmezhető törvénynek rég elveszett a belső koherenciája. A legeslegújabb módosítási javaslatot március végén nyújtották be, de készül a magáncsőd szabályozása is.

Nem elég hatékony a pártfogó felügyelet és a közérdekű munka - Ombudsman: Nincs elég szakember, nem megfelelő a jogszabályi környezet

2013.04.10.

Nincs elég szakember, nem megfelelő a jogszabályi környezet, ezért – ahogy azt a közelmúlt idők erőszakos bűncselekményeiről szóló hírek is mutatják - nem lehet kellően hatékony a pártfogói szolgálat munkája, következésképp az elítéltek visszasegítése a társadalomba. Ebbe a körbe tartozik a közérdekű munka büntetés végrehajtása is. Szabó Máté ombudsman a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fellépését kérte.

Szeptembertől egységes arculat, magasabb színvonal és fix tarifa - Elfogadta a taxirendeletet a Fővárosi Közgyűlés

2013.04.10.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta az új fővárosi taxirendeletet. A közgyűlés keddi rendkívüli ülésén 19 igen, 2 nem és 10 tartózkodás mellett elfogadott rendelet szerint bevezetik a rögzített hatósági árat 450 forintos alapdíjjal, 280 forintos kilométerdíjjal és 70 forintos percdíjjal.

Azonosított betegjogi képviselők - Közzétette a jogvédelmi képviselők nyilvántartását a betegjogi központ

2013.04.10.

Közzétette a jogvédelmi képviselők nyilvántartását a honlapján az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

Szükséges és időszerű a párttörvény megújítása - Törvényességi anomáliák a parlamenten kívüli pártoknál - ÁSZ jelentés

2013.04.10.

Az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága 2013. április 8-án megtárgyalta az Állami Számvevőszék két pártellenőrzésről szóló jelentését. Az ülésen az ÁSZ részéről Dr. Elek János főigazgató és Horváth Balázs felügyeleti vezető vettek részt, utóbbi prezentáció keretében tájékoztatta a bizottság tagjait. Az ÁSZ képviselői hangsúlyozták: A számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai mindinkább igazolják a hatályos törvényi előírások megújításának szükségességét, időszerűségét.

Törvénysértő jogvédők? - Az orosz ügynöktörvény már szedi áldozatait

2013.04.10.

Az úgynevezett ügynöktörvény tavaly novemberi hatályba lépése óta először indítottak bírósági eljárást kedden Oroszországban nem kormányzati szervezet (NGO) ellen.

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás

2013.04.10.

Az Országgyűlés hétfőn kormánypárti szavazatokkal elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében továbbra is önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás.

Világszerte visszaszorulóban a halálbüntetés - 2012-ben 21 országban hajtottak végre ténylegesen halálos ítéletet - AI éves világjelentés

2013.04.10.

Néhány negatív fejlemény ellenére tavaly folytatódott a halálbüntetés felszámolása felé tartó globális folyamat: csökkent a halálbüntetést kirovó országok és az újonnan meghozott halálos ítéletek száma is, a végrehajtott halálos ítéleteké azonban nőtt - áll az Amnesty International által a halálbüntetésről szerdán Londonban kiadott éves világjelentésben.

A gyülekezés jogszerűségének megítélése - Az állami ünnepség nem tartozik a Gytv. hatálya alá - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.10.

A gyülekezés jogszerűségének a megítélésekor figyelembe kell venni, hogy az állami ünnepségek nem tartoznak a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény hatálya alá - hangsúlyozza a Kúria elvi döntésében.

Faktoring és a lízing - Eddig nem szabályozott szerződések az új Ptk.-ban

2013.04.10.

A jövő március közepén hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) meghatározza a faktoring- és a lízing szerződés fogalmát is, és mindkettő bekerül a hitelbiztosítéki nyilvántartásba.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000