Hír archívum: 2013. április

Más hónap

Trösztellenes vizsgálat indult a Mastercard ellen - Az Európai Bizottság a bankközi díjak megállapításának gyakorlatát vizsgálja

2013.04.09.

Trösztellenes vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Mastercard ellen a bankközi díjak megállapításának gyakorlata miatt - tudatta kedden a brüsszeli testület.

Közlönyfigyelő 2013/3

2013.04.09.

A mostani Közlönyfigyelő 2013. március 11. és 2013. április 3. között tekinti át a Magyar Közlönyben megjelent jogszabályokat. Az időszakban 20 törvényt hirdettek ki. Írásunkban ezeket vizsgáljuk.

Az alaptörvény negyedik módosításáról - Uniós kompetenciák? - Magyarországról tárgyalt az EP alapjogi bizottsága

2013.04.09.

A főleg a magyar alaptörvény negyedik módosításával foglalkozó, utolsó, ötödik munkadokumentumról tárgyalt hétfőn az Európai Parlament (EP) brüsszeli épületében az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyekkel foglalkozó bizottsága abban az eljárásban, amely az alapjogok magyarországi helyzetét hivatott megvizsgálni. A vitában magyar EP-képviselők is felszólaltak.

Közmunkából kizárás, kormánytisztviselői karra vonatkozó szabályok - Az parlament hétfőn több törvényt is módosított

2013.04.09.

Három hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból azokat, akiknek a gyermeke nem tesz eleget a tankötelezettségének, illetve azokat, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket - az Országgyűlés hétfőn 242 igen, 54 nem szavazat és 8 tartózkodás mellett fogadta el az erről szóló javaslatot.

Módosításokkal ismét elfogadta a parlament a választási eljárási törvényt

2013.04.09.

A parlament hétfőn módosításokkal ismét elfogadta a választási eljárási törvényt, amelynek több pontját - az államfő beadványa nyomán - januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság.

Elindulnak az egyéni nyugdíjszámlák - Még idén jóváírják a korábbi magánnyugdíj-pénztári befizetéseket

2013.04.09.

Elindulnak az egyéni számlák az állami nyugdíjrendszerben. A parlamentben hétfőn elfogadott törvény szerint a számlákra az ez év eleje után befizetett nyugdíjjárulék összege kerül. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azonban újságíróknak azt mondta: még idén jóváírják a korábbi magánnyugdíj-pénztári befizetéseket is.

Ausztria egyedül tart ki az Európai Unióban a szigorú banktitok mellett

2013.04.09.

Ausztria továbbra is ragaszkodik a banktitokhoz, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy az adócsalások elkerülése érdekében lazítson rajta - mondta a bécsi pénzügyminisztérium államtitkára hétfőn.

Kúria - Nem pusztán névváltozás - Idén először jelent meg a legfelsőbb bírói fórum évkönyve

2013.04.09.

A Kúrián komoly értékek teremtődnek, ezek megörökítése a célja a legfelsőbb bírói fórum idén először megjelent évkönyvének - mondta Darák Péter főbíró a kiadvány bemutatóján a Kúria épületében szombaton.

Testre szabott autonómia - A kisebbségi jogok királynője - Nemzetközi konferencia Budapesten

2013.04.09.

Semjén Zsolt szerint az egyes külhoni magyar nemzetrészekre jellemző autonómia elképzelések nem valóságtól elrugaszkodott törekvések, és mindegyikre van példa az Európai Unióban. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a témában hétfőn kezdődött nemzetközi konferencián azt mondta: hamis beállítás, amikor azt a kérdést teszik fel, hogy területi vagy kulturális autonómiát támogatnak-e.

Visszaküldött törvényhez benyújtható módosító javaslatok - Általános érvényű állásfoglalás a házszabály értelmezéséről

2013.04.09.

Az alkotmányügyi bizottság hétfőn elfogadott általános érvényű állásfoglalása szerint országgyűlési képviselők nem, kizárólag az alkotmányügyi, illetve a kijelölt bizottság nyújthat be módosító indítványt olyan jogszabályokhoz, amelyek alaptörvény-ellenesség miatt kerültek vissza a Ház elé.

Móri bankrablás – Újratárgyalják Kaiser Ede kártérítési ügyét - Súlyos eljárási szabálysértések a törvényszék elsőfokú eljárása során

2013.04.08.

Hatályon kívül helyezte Kaiser Ede a móri üggyel kapcsolatban a rendőrséggel, az ügyészséggel és a bíróságokkal szemben előterjesztett kártérítési igényét elutasító elsőfokú bírósági döntést hétfőn a Szegedi Ítélőtábla, és új eljárás lefolytatására kötelezte az ügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszéket.

Új Ptk. – Régi fogyasztói gondok - Pest Megyei Békéltető Testület: Nem egyértelmű a fogyasztói jogok szabályozása

2013.04.08.

A Pest megyei Békéltető Testület a fogyasztói jogok egyértelműbb szabályozását szorgalmazza a polgári törvénykönyvben. A testület hétfői közleményében emlékeztet arra, hogy 2014. március 15-től új polgári törvénykönyve (Ptk.) lesz az országnak, ugyanakkor a fogyasztók mindennapi életét érintő néhány szabály a továbbiakban is változatlan marad.

Az ügyvédi kamarai tagság feltételéről és a jogi szakvizsga-rendszerről - Ellentmondások a szabályozásban - Ombudsmani vizsgálat

2013.04.08.

Az alapvető jogok biztosa szerint a jogbiztonság és bizalomvédelem követelménye szempontjából aggályos jogi helyzetet eredményez az ügyvédi kamarai tagsághoz megkövetelt, és fokozatosság nélkül bevezetett gyakorlat feltétele, amely az egységes jogi szakvizsga rendszerrel sem fér össze. Az ombudsman felkérte a szaktárcát, hogy mielőbb vizsgálja felül a hatályos szabályozás rendszerszintű ellentmondásait.

Justitia hazatér - Bírósági épületek egykor és ma - Építészeti konferencia

2013.04.08.

Sok száz látogató volt múlt szombaton a Kúrián, az immár második alkalommal megrendezett Nyílt napon. Megannyi látnivaló között különösen nagy érdeklődés övezte Stróbl Alajos Justitia szobrát. A tiszteletet parancsoló nőalakról megtudhatták a látogatók, hogy a múlt század közepétől hosszadalmas, mostoha kerülők után pihenhetett meg a Markó utcai épületben.

Kegyelmet kapott Lucenko, volt ukrán belügyminiszter - A Janukovics által aláírt rendelet további öt elítéltet is szabadít

2013.04.08.

Viktor Janukovics ukrán elnök vasárnap rendeletben megkegyelmezett Jurij Lucenko bebörtönözött volt belügyminiszternek.

Precedens értékű ügy náci bűnösök felelősségre vonásában - Eljárás indulhat ötven feltételezett háborús bűnös ellen Németországban

2013.04.08.

Csaknem hét évtizeddel a második világháború után egyszerre ötven feltételezett náci háborús bűnös ellen indulhat eljárás Németországban.

Alkotmányjogi panaszok bíróság kijelölésével kapcsolatban - Az Alkotmánybíróság meghallgatja Handó Tünde OBH elnököt

2013.04.08.

Az Alkotmánybíróság (Ab) meghallgatja Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét több alkotmányjogi panasz miatt. Az indítványozók azt kifogásolják, hogy az elnök jelölte ki, mely bíróság járjon el ügyükben - közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI érdeklődésére vasárnap.

Az autonóm Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről - Ellentétek feszülnek a köztársasági és a tartományi hatalom között Szerbiában

2013.04.08.

Bojan Pajtic vajdasági kormányfő bejelentette, hogy a tartományi parlament a héten nyilatkozatot fogad el az autonóm Vajdaság alkotmányos és törvényes jogainak védelméről - jelentette a belgrádi média.

A távolléti díj számításával összefüggő és egyéb célú módosítások - Megjelent a kormány honlapján a törvénytervezet

2013.04.08.

Megjelent a kormány honlapján az egyes törvényeknek a távolléti díj számításával összefüggő és egyéb célú módosításáról szóló törvénytervezet pénteken. A tervezet indoklása szerint a távollét esetén a munkabér nem változik majd attól függően, hogy az adott hónapban mennyi a munkanap, és mennyi a távollét időtartama.

Aljas indokból elkövetett emberölésben és kifosztásban bűnös - Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetés Bándy Kata gyilkosának

2013.04.08.

Tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Pécsi Törvényszék első fokon, nem jogerősen Péntek Lászlót, Bándy Kata rendőrségi pszichológus gyilkosát pénteken.

Megtévesztő Megasztár reklámok - Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 5 milliós GVH-bírság

2013.04.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az MTM-SBS Televízió Zrt. (MTM-SBS) 2012. január 16. és február 17. között megjelent ún. MegaPlusz miniprogramjában sugárzott reklámjaival a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról - Ombudsman: Magyarországon még nem egységes és világos a szabályozás

2013.04.05.

Az alapvető jogok biztosa üdvözli a bejelentést, amely szerint a kormány két programmal összesen kétmilliárd forintot biztosít az autisták életminőségét javító hálózat kiépítésére, valamint olyan pályázatokra, amelyek révén növekednek körülbelül 300-400 aktív korú autista és más megváltozott munkaképességű ember foglalkoztathatóságának esélyei. Szabó Máté az elmúlt években a vizsgálataiban többször is hiányolta a fogyatékossággal élők működőképes foglalkoztatási programját.

Hogyan teljesít a magyar igazságszolgáltatás? - Igazságügyi Eredménytábla - Az Európai Bizottság és az OBH céljai azonosak

2013.04.05.

Az Európai Bizottság először készítette el és tette közzé a tagállamok igazságszolgáltatási rendszerére, azon belül a polgári, kereskedelmi és közigazgatási bíráskodásra vonatkozó Igazságügyi Eredménytáblát, amellyel az egyes uniós tagországok igazságszolgáltatási teljesítményét értékelik számszerűsített módon, a polgári jog, a kereskedelmi jog és a közigazgatási jog területén.

Mely időpontig indítható meg alappal az igénykereset? - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.04.05.

A Kúria a Pfv.I.20.885/2012. számú felülvizsgálati ügyben meghozott határozatában abban foglalt állást, hogy az igénykereset mely időpontig indítható meg alappal, és az aki, egyébként igénykereset megindítására jogosult (vagy jogosult lett volna) a végrehajtást kérővel szemben felléphet-e a jogalap nélküli gazdagodás megtérítése iránti igénnyel.

Jogszerűtlen hatósági adatgyűjtés Szlovákiában? - A hatósági lehallgatásokat szabályozó új törvény orvosolhatja a helyzetet

2013.04.05.

Vélhetően nem csupán indokolt esetekben kértek le személyes információkat a szlovákiai mobilszolgáltatók ügyfeleiről és viselkedési szokásairól a szlovák hatóságok az elmúlt években - közölte egy szlovák jog és fogyasztóvédelmi szervezet megállapításai kapcsán a pozsonyi sajtó.

Egyszerűsített honosítási eljárás - Több mint 422 ezer állampolgársági kérelem 2011 januárja óta

2013.04.05.

Több mint 422 ezer állampolgársági kérelem érkezett 2011 januárja óta, ebből több mint 203 ezret Magyarországon nyújtottak be - tették közzé az allampolgarsag.gov.hu oldalon. Állampolgársági esküt több mint 340 ezren tettek.

Újra elfogadhatja a Ház a választási eljárási törvényt - A parlament hétfői munkarendjéből

2013.04.05.

Kétnapos ülést tart a jövő héten az Országgyűlés, amely hétfőn újra elfogadhatja az Alkotmánybíróság által részben alaptörvény-ellenesnek nyilvánított, és a köztársasági elnök által visszaküldött választási eljárásról szóló törvényt - derül ki az Országgyűlés honlapján közzétett napirendtervezetből.

Biztonságos kozmetikum - Újjászületett a kozmetikai termékek uniós szabályozása

2013.04.05.

A kozmetikai ipar a profit érdekében számos trükköt bevet. Ezek egy része komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. - A régi, ún. „kozmetikai irányelv” (76/768/EGK irányelv) megalkotása óta számos módosítást megélt, így mostanra a hézagok betömködése helyett célszerűbbnek látszott egy új uniós norma elkészítése.

Veszélyes étrend-kiegészítők - Hatáskör és illetékesség hiányában a hatóság gyakran nem járhat el

2013.04.04.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (ÁNTSZ OTH) az elmúlt időszakban több olyan lakossági panasz is érkezett, melyekben egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémákat jeleztek a vásárlók. A termékek közös jellemzője, hogy azokat külföldön bejegyzett honlapokról lehet megrendelni, forgalmazásukat – a hazai szabályokat megkerülve – nem jelentették be. Előfordul az is, hogy egy-egy termék olyan összetevőt tartalmaz, amelyet kifejezetten tilos felhasználni az Európai Unió területén.

Korrupt adóhivatali dolgozó - A Szegedi Ítélőtábla jogerősen négy év börtönbüntetést szabott ki

2013.04.04.

Jogerősen négy év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a kecskeméti adóhivatali dolgozót, aki kenőpénz fejében szabálytalanul intézte az adóraktári engedélyek kiadását vállalkozások számára.

Tilosban parkolásért dupla büntetés? - Ombudsmani vizsgálat

2013.04.04.

Az alapvető jogok biztosához forduló panaszos tiltott helyen állt meg autójával a Fővárosi Állatkert előtt, amiért 10 000 Ft helyszíni bírságot kellett fizetnie. Pár nappal később 30 000 Ft megfizetésére is felszólították ugyanezen eset miatt. A panaszos mindkét összeget befizette, mert azt mondták neki, hogy visszakapja a 10 000 Ft-ot, ami azonban nem történt meg. Az ombudsman szerint viszont a közterület-felügyeletnek vissza kellene fizetnie a helyszíni bírságot.

Tóásó-ügy - Egymásnak ellentmondó hangfelvételek

2013.04.04.

Két, egymásnak ellentmondó hangfelvétel is előkerült Bolíviában a Tóásó-üggyel kapcsolatosan a bolíviai sajtó szerdai beszámolói szerint.

Háborús Bűnök Jutalomprogram - Washington 5-5 millió dollárt ajánl egy ugandai hadúr és alvezérei kézre kerítéséért

2013.04.04.

Fejenként 5 millió dollárt ajánlott fel az úgynevezett Háborús Bűnök Jutalomprogram keretében szerdán az amerikai külügyminisztérium Joseph Kony ugandai hadúr, valamint az Úr Ellenállási Hadserege elnevezésű fegyveres csoport két másik vezérének kézre kerítéséért.

Háromezer vizsgálatot indított tavaly az adatvédelmi hivatal - Változó kihívások - A hatóság 2012. évi beszámolójáról

2013.04.04.

Csaknem háromezer bejelentés ügyében indult valamilyen vizsgálati, 33 ügyben pedig hatósági eljárás az elmúlt évben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) - közölte Péterfalvi Attila elnök szerdán, a Parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján, melyen ismertette a hatóság 2012. évi beszámolóját.

Balesetveszélyes helyek azonosíthatósága - A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztés a magyar rendőrségnél

2013.04.04.

A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség - jelentette be Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerdai, a személyi sérüléssel járó balesetek földrajzi helyszínének geokódos meghatározását segítő rendszert bemutató sajtótájékoztatóján.

Közveszély helyén történt lopások - Szigorúbb szankciók - Btk.-módosító javaslat

2013.04.03.

Benyújtotta szerdán az Országgyűlésnek a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó javaslatát a Fidesz annak érdekében, hogy a jövőben szigorúbban lehessen szankcionálni azokat, akik közveszély helyszínén lopnak.

Líbia maga szeretné elítélni Kadhafi kémfőnökét

2013.04.03.

Hivatalos beadvánnyal fordultak a líbiai hatóságok szerdán a hágai Nemzetközi Büntető Bírósághoz (ICC) annak érdekében, hogy Moammer Kadhafi korábbi líbiai vezető kémfőnöke, Abdullah asz-Szenusszi ne Hágában, hanem Líbiában álljon bíróság elé.

Tisztességtelen orvosi hirdetések - A Magyar Orvosi Kamara jogszabályi változásokat sürget

2013.04.03.

A Magyar Orvosi Kamara szerint jogszabályi intézkedésekre van szükség azon magánorvosok ellen, akik tisztességtelenül, etikátlanul és félrevezetően hirdetik szolgáltatásaikat.

A HIV-vel élők megkülönböztetése az egészségügyben - Sérült az egyenlő bánásmód követelménye - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatot hozott

2013.04.03.

A Központi Stomatológiai Intézet közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor megtagadta a HIV-vel élők és AIDS betegek, fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását – állapította meg határozatában az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Küszöbön a transzferárazás változása?

2013.04.03.

Előző cikkünkben néhány transzferárazással kapcsolatos bírósági eset tapasztalataiból szemezgettünk. Jelen cikkünkben az éppen most módosítás alatt lévő 22/2009. (X.16.) PM rendelet tervezett változásait tekintjük át.

A kisadózó vállalkozások bevallási kötelezettségei - A havi adó- és járulékbevallás

2013.04.03.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 9. §-a tartalmazza azon adókötelezettségeket, amelyeket a kisadózó vállalkozások tételes adóját megfizető adózók nem kötelesek teljesíteni.

Erkölcstan és/vagy hittan - Javaslat a köznevelési törvény módosítására

2013.04.03.

Az egyházi fenntartású iskolákban - bizonyos feltételek mellett - az etika tantárgyat hittan válthatná ki és lehetővé válna a köznevelésben 10 éves kor alatt is a kollégiumi felvétel - egyebek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény Michl József kereszténydemokrata képviselő által kezdeményezett módosítása.

Az ENSZ elfogadta a világ első hagyományos fegyver-kereskedelmi szerződését

2013.04.03.

AZ ENSZ Közgyűlése kedden elfogadta a világ első olyan szerződését, amely a kézifegyverektől a harckocsikon át a hadihajókig szabályozza a hagyományos fegyverekkel való globális kereskedelmet.

Pénzmosó bűnszervezetre csaptak le Moszkvában - Hét év alatt több mint 100 milliárd rubeles "forgalmat" bonyolított le a szervezet

2013.04.03.

Hét év alatt több mint 100 milliárd rubeles "forgalmat" bonyolított le az a pénzmosó bűnszervezet, amelyre az orosz fővárosban csaptak le az orosz hatóságok - közölte a Rosszija 24 hírtelevízió szombaton.

Igény volna, csak uzsonna nincs - Kikényszerített önkéntes lemondás - A rászoruló gyermekek étkeztetéséről - Ombudsmani jelentés

2013.04.03.

Előfordul, hogy ha az intézménynek nem telik a gyermek teljes körű kedvezményes étkeztetésére, akkor akár a legrászorultabb szülőket is felkérik, mondjanak le róla – állapította meg Szabó Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa a szabályozás pontosítása érdekében a szaktárcákhoz fordult, a probléma helyi kezelését pedig az intézményektől kérte.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000