Hír archívum: 2013. május

Más hónap

Tisztességtelen szerződési feltétel - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.05.31.

A fellebbezési bíróság is köteles hivatalból értékelni valamely szerződési feltétel tisztességtelen jellegét, amennyiben az elsőfokú eljárás adatai alapján rendelkezik az e célból szükséges ténybeli és jogi elemekkel - áll az Európai Unió Bírósgának ítéletében.

Füllenyomata alapján azonosítottak egy sorozatbetörőt Lyonban - Régi, de még kiaknázatlan módszert alkalmazott a francia rendőrség

2013.05.31.

Füllenyomata alapján azonosítottak egy sorozatbetörőt Lyonban: a férfit azzal vádolják, hogy mintegy nyolcvan helyre tört be a közép-franciaországi nagyváros egyetemi campusán - erősítette meg pénteken a francia rendőrség a Le Parisien című napilap értesülését.

Bántalmazott értelmi fogyatékosok - Háztartáson belüli erőszak - Az ÉFOÉSZ az elkövetői kör kiegészítését javasolja

2013.05.31.

A leginkább kiszolgáltatott, értelmi fogyatékos embereket védené a legkevésbé az a törvénymódosító javaslat, amely új tényállásként tartalmazza a háztartáson belüli erőszakot - hívja fel a figyelmet pénteki blogbejegyzésében az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ). A törvénymódosító javaslatról hétfőn dönt az Országgyűlés.

Nemzetállam marad Románia - Elismerik-e államalkotó tényezőként a nemzeti kisebbségeket? - Az alkotmánymódosításról

2013.05.31.

Nem változik Románia nemzetállamként való meghatározása, miután az alkotmánymódosítás szövegét előkészítő parlamenti bizottság elvetette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatát, hogy töröljék ezt a jelzőt az alkotmány első cikkelyéből - jelentette a román média.

Az elektromos cigaretta is tilos lesz nyilvános helyen - Kiterjeszti a dohányzást tiltó rendeletet a francia kormány

2013.05.31.

A Franciaországban egyre divatosabb elektromos cigaretta használata is tilos lesz nyilvános helyen, nem árusítható 18 éven aluliak számára és ezentúl reklámozni sem lehet - jelentette be pénteken a francia egészségügyi miniszter.

A parlamenti képviselők mentelmi jogának szakkérdéseiről - Darák, Polt és Handó előadása az Országgyűlés mentelmi bizottságában

2013.05.30.

A parlamenti képviselők mentelmi jogának szakkérdéseiről tartott előadást Darák Péter, a Kúria elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országgyűlés mentelmi bizottságában csütörtökön.

Nemzetközi bűnszervezet - Nagy értékű pénzmosást akadályozott meg a NAV - A nyomozásba az FBI is bekapcsolódott

2013.05.30.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy 9 millió euró értékű pénzmosást akadályoztak meg - jelentette be Sors László, a hatóság bűnügyi elnökhelyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A brit hatóságok diszkriminálják a külföldi EU-polgárokat? - Bírósági eljárással fenyegeti az Európai Bizottság Nagy-Britanniát

2013.05.30.

Londoni értesülések szerint bírósági eljárással fenyegeti az Európai Bizottság a brit kormányt azon a címen, hogy a brit hatóságok diszkriminatívnak minősülő eljárással ellenőrzik a külföldi EU-állampolgárok hozzáférési jogát a brit egészségügyi és szociális ellátórendszerhez.

Adatvédelem az okostelefonok alkalmazásfejlesztéseinél - Az EP és a Tanács ajánlásokat fogalmazott meg a gyártók és a fejlesztők részére

2013.05.30.

Az okostelefonok térhódításával egyre inkább előtérbe kerülnek a mobilalkalmazások használatának veszélyei, illetve az alkalmazásfejlesztők és készítők adathozzáférési jogainak kérdései. Az Európai Parlament és Tanács egy olyan munkacsoportot hozott létre, mely adatvédelmi állásfoglalásában ajánlásokat fogalmaz meg mind a gyártók, mind az alkalmazásfejlesztők részére.

Polgári kezdeményezés az Európai Unióban

2013.05.30.

Az Európai Parlament internetes oldalán arra buzdítja az uniós állampolgárokat, hogy aktívan vegyenek részt az uniós politikában, s kérjék jogalkotásra az EU-t az általuk fontosnak vélt kérdésben. A polgári kezdeményezésnek van azonban szépséghibája is.

Könnyebb lesz hozzáférni a földhivatalok ingatlan-nyilvántartási adatbázisaihoz - A FÖMI fejlesztéséről

2013.05.30.

Könnyebb lesz a földhivatalok ingatlan-nyilvántartási adatbázisához való hozzáférés a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) fejlesztésének eredményeként.

Pénz ellenében adóhatósági okirat? - Megbízhatósági vizsgálat buktatott le egy NAV-dolgozót

2013.05.30.

A megbízhatósági vizsgálat során bukott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik ügyintézője, aki pénz ellenében adott ki adóhatósági okiratot. A rendőrség gyorsított bírósági eljárást javasol.

Változnak a lakhatási támogatás szabályai - Megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben

2013.05.30.

Jövő csütörtöktől kéthavi lakhatási támogatás egy alkalommal megelőlegezhető - egyebek mellett ezt a módosítást tartalmazza az a kormányrendelet, amely a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.

Bűnszövetkezetben elkövetett csalás - Károsult a francia állam - Vád alá helyezték a Lagarde-ügyben döntést hozó bírót

2013.05.30.

Bűnszövetkezetben elkövetett csalás gyanújával vád alá helyezték szerda este annak a francia államot megkárosító kártérítési ügynek a jogi főszereplőjét - a döntést meghozó bírót -, amelyben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is érintett.

Túlzott deficit - Magyarország szabadul - Az Európai Bizottság öt ország esetében javasolja az eljárás megszüntetését

2013.05.30.

Az Európai Bizottság szerdán öt tagország, köztük Magyarország esetében javasolta az uniós tagállami kormányokat képviselő tanácsnak, hogy szüntesse meg a túlzott mértékű - GDP-arányosan három százalék fölötti - költségvetési hiány miatt ellenük folyó eljárást.

Mediációs panoráma - Körkép a bírósági mediációról Közép-Európában és azon túl - Nemzetközi konferencia

2013.05.29.

""A szemet-szemért vakítja meg az egész világot."" (Mahatma Gandhi) - A hétköznapjainknak részét képezik a konfliktusok, melyek keletkezhetnek akár nemzetek között, de létrejöhet konfliktus egy pillanat alatt a családban, a munkahelyen, vagy az utcán is. A jelenlegi jogi szabályozásunk már lehetővé teszi a felek részére azt, hogy vitás ügyeiket peres eljáráson kívüli, azaz alternatív vitarendezés keretében oldják meg.

Végrehajtók és ügyfelek - A kamarai panaszkezelés problémái - Ombudsmani jelentés

2013.05.29.

Hiányos és pontatlan a végrehajtó és az eljárásában részt vevők kapcsolattartásának jogi szabályozása, ennek következtében bírósági végrehajtás jogszabályon alapuló gyakorlata. A végrehajtói kamarai törvényességi, felügyeleti kontrollja nem elég hatékony, nem megfelelő a panaszkezelés módja – állapította meg a végrehajtást vizsgáló projektjében Szabó Máté ombudsman. A biztos az illetékes minisztert jogszabály-módosításra kérte.

Elévülés nyugvása adóügyekben - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.05.29.

Az elévülés a nyugvás alatt is folyik, azonban annak megszűnését követően a törvény biztosít egy rövid határidőt a követelés érvényesítésére. A nyugvást előidéző körülmény elmúltával tehát nem az elévülési idő hosszabbodik meg, hanem azon kívül biztosított a jogosultnak még időtartam igényérvényesítésre - hangsúlyozza a Kúria elvi jelentőségű döntésében.

Sérti a tőke szabad mozgásának jogát a Volkswagen-törvény - A Bizottság pénzügyi szankciókkal sújtaná Németországot

2013.05.29.

Wahl főtanácsnok azt javasolja, hogy a Bíróság utasítsa el a Bizottság Németországgal szemben indított, a Volkswagen törvénnyel kapcsolatban pénzügyi szankciók kiszabására irányuló keresetét. Németország teljes körűen teljesítette a Bíróság 2007-es eredeti ítéletében foglaltakat. - Főtanácsnoki indítvány a C 95/12. sz., Bizottság kontra Németország ügyben

A kulturális sokszínűség és a kultúrák közötti párbeszéd védelmében - Az anyanyelv jogát hangsúlyozta az UNESCO közgyűlési elnöke

2013.05.29.

A kulturális sokszínűség védelmének fontosságát és az anyanyelv megőrzésének jogát hangsúlyozta kedden zárult romániai látogatása során Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlésének elnöke, Magyarország UNESCO-nagykövete.

Az adásvételi szerződések terminológiája angolul

2013.05.29.

Új bejegyzés a Jogi Fórum Jogi szaknyelvi blogban - Kovács Tímea tollából

Viselkedési kódex kínai turistáknak - Részletes szabályokat tett közzé honlapján a kínai kormány

2013.05.29.

A turisták civilizált viselkedésének kódexét tette közzé a kínai kormány honlapján az országos turisztikai hivatal kedden. "Civilizált turistának lenni kötelesség minden állampolgár számára" - szögezi le a kódex, amelynek egyik fő megállapítása a kulturális ereklyék védelmére vonatkozik. Részletes szabályokat, normákat fogalmaz meg arra vonatkozóan, hogy az utazó mire figyeljen, mit tartson szem előtt és mi az, ami tiltott a számára.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés - Vádemelési javaslat az EKI volt főigazgatója ügyében

2013.05.29.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt vádemelést javasol az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) volt főigazgatójával szemben a rendőrség.

Módosul a román alkotmány - Befejeződött a közvita - Összegezte javaslatait a romániai alkotmánymódosító fórum

2013.05.29.

Befejezte működését a romániai alkotmánymódosító fórum, amely megszervezte és lebonyolította az alaptörvény módosításáról szóló közvitát - jelentette be keddi sajtóértekezletén Cristian Parvulescu, a fórum elnöke.

Bírót és ügyvédet is őrizetbe vettek a Lagarde-ügyben

2013.05.28.

Őrizetbe vették annak a gyanú szerint a francia államot megkárosító kártérítési ügynek a két jogi főszereplőjét - a döntést meghozó bírót és az ügyvédet -, amelyben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója is érintett - közölték kedden francia igazságügyi források.

Megelőző távoltartás a hozzátartozók közötti erőszak ellenében - Szigorítást, az eljárások hatékonyabbá tételét javasolja az OBH

2013.05.28.

A családon belüli erőszakkal összefüggő úgynevezett megelőző távoltartás szabályainak szigorítását, az eljárások hatékonyabbá tételét javasolja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) - mondta Stummer Attila, a hivatal osztályvezetője.

Eltartott gyermekek - A gyermektartás szabályai az új Polgári Törvénykönyvben

2013.05.28.

Az új Polgári Törvénykönyv magában foglalja és egyúttal külön könyvben szabályozza a családi jogot - A kiskorú és a nagykorú gyermek tartása összevetve a jelenlegi, Csjt, szerinti előírásokkal - Letölthető tanulmány

Ártatlanul cellában töltött évek? - Perújrafelvétel az öt éve olasz börtönben raboskodó két magyar ügyében

2013.05.28.

Az olasz Legfelsőbb Bíróság perújrafelvételt rendelt el annak a nemzetközi kábítószer-csempészésért elítélt két magyar férfinak az ügyében, akiket korrupt olasz csendőrök juttattak börtönbe.

Biró Marcell marad a Magyar Közlöny szerkesztőbizottságának elnöke

2013.05.28.

Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára tölti be a továbbiakban is a Magyar Közlöny szerkesztőbizottságának elnöki posztját.

Szabadabb csónakhasználat a Balatonon - Módosulnak a hajózási tárgyú jogszabályok - A tervezetről

2013.05.28.

Módosulhatnak a hajózási tárgyú jogszabályok: a hajózási szabályzat a változtatással visszatérne a több évtizedes balatoni gyakorlathoz, a csónakokat lehetne szabadon, kikötőn kívül tárolni a nádas védelmének szem előtt tartásával - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya.

Diszkriminált szexmunkások, hiányzó kilépési programok - Az ENSZ elmarasztalta hazánkat a biztonságos munkakörnyezet hiánya miatt

2013.05.28.

Az ENSZ nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöbölésével foglalkozó bizottsága (CEDAW Bizottság) a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete árnyékjelentésének feldolgozása után elmarasztalta Magyarországot a szexmunkások biztonságos munkakörnyezetének hiánya miatt.

Kollektív bűnösség - Alapjogok sérülnek Szlovákiában? - Mind a mai napig bírósági ítéletek hivatkoznak a Benes-dekrétumokra

2013.05.28.

Nem zárta le, sőt tovább foglalkozik az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága azzal a beadvánnyal, amely a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó 2007-es szlovák parlamenti határozat miatt született - közölte Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő hétfőn Brüsszelben.

Háztartáson belüli erőszak - Új tényállás a július 1-jén hatályba lépő új büntető törvénykönyvben

2013.05.28.

Hozzátartozó bántalmazása helyett háztartáson belüli erőszaknak nevezik majd a július 1-jén hatályba lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását. Azt is büntetni fogják, ha az elkövető megalázza vagy súlyos nélkülözésnek teszi ki hozzátartozóját.

Július 1-jével bevezetik az e-útdíjat

2013.05.28.

Elfogadta a parlament hétfőn a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt. Az e-útdíjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elseje után.

Elektronikus anyakönyvezés - 2014 júliusától egységes, az egész országra kiterjedő rendszert vezetnek be

2013.05.28.

Jövő júliustól már nem papír alapon, hanem elektronikusan vezetik az anyakönyveket. Ez az állampolgári ügyintézést és az anyakönyvvezetők munkáját is egyszerűsíti.

Riasztó mértékű illegális kereskedelem a szabadkereskedelmi zónákban - Szabályozást sürget a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara

2013.05.27.

A szabadkereskedelmi zónák szabályozását sürgeti a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) hamisítás elleni tagszervezete, a Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy (BASCAP) által közzétett jelentés, amely szerint a kereskedelem ösztönzése céljából kialakított régiók a szellemi tulajdont érintő jogsértések melegágyává váltak.

Új Ptk. régi alapokon – A változások számokban - Ingyenesen elérhető Ptk.-konverziós kalkulátor

2013.05.27.

Jelentős változást hozott a magyar jogrendbe az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.). A rendelkezések 42 százaléka teljesen új, további 33 százaléka pedig érdemben módosít a régi szabályon, így a jogi szakma komoly továbbképzés előtt áll – derül ki az OptiJUS rendszerből, amely ingyenesen elérhető „Ptk.-konverziós kalkulátorral” segíti a jogalkalmazókat.

A Kúria alapvető célja: Egységes, színvonalas ítélkezési gyakorlat - Darák Péter főbíró országgyűlési beszámolójából

2013.05.27.

A tavaly január 1-jével visszaállított Kúria számára az elmúlt esztendő a kezdeményezések éve volt - olvasható Darák Péternek, a legfelsőbb bírói fórum elnökének országgyűlési beszámolójában.

Használatarányos útdíjról szavaz, a földtörvényről tárgyal a Ház - A Parlament heti munkarendjéből

2013.05.27.

Egymás után harmadjára tart háromnapos ülést az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn egyebek mellett szavazhatnak a használatarányos útdíj bevezetéséről, míg kedden az új földtörvényt, szerdán pedig a kampányfinanszírozás átalakítását tárgyalhatják újra.

Innovatív megoldások, elégedett ügyfelek - A DLA Piper az év adótanácsadója

2013.05.27.

Magyarországon a DLA Pipert választotta az International Tax Review (ITR) 2013-ben az év adótanácsadó cégének. Az ITR nemzetközi adózási szaklap által odaítélt díj a legrangosabb szakmai elismerés, amit egy adótanácsadó vállalat kiérdemelhet.

Alkotmánybírósági mustra - Két-két kormányzati és ombudsmani indítvány a teljes ülés napirendjén

2013.05.27.

Az alkotmánybírák elutasították az alapvető jogok biztosának az Alaptörvény negyedik módosítását támadó indítványát. A következő ülés napirendjén két újabb beadványa is szerepel: az egyik a választottbírósági út kizárása, a másik a fiatalkorúak szabálysértési elzárása ellen irányul.

Ingatlanértékesítés csak energiatanúsítvánnyal - Július 1-jével lép hatályba az új szabály Horvátországban

2013.05.27.

Július elsejétől csak energiatanúsítvánnyal ellátott ingatlant lehet eladni vagy bérbe adni Horvátországban - adta hírül a tportal.hr internetes újság.

Megalakult a Nemzeti Betegfórum - A szervezet részt vesz az egészségügyi törvénytervezetek kidolgozásában

2013.05.27.

Megalakult és megkezdte működését a Nemzeti Betegfórum (NBF), amely civil érdek-képviseleti fórumként az egészségügy területén tevékenykedő betegszervezeteket fogja össze - közölte a szervezet pénteken.

Veszélyes ruhák és gyermekjátékok - Hatékony a termékellenőrzés - Tavaly Magyarország kutatta fel a legtöbb veszélyes terméket az EU-ban

2013.05.27.

Magyarország azon uniós tagállamok közé tartozik, amelyek másoknál hatékonyabban ellenőrzik a területükön forgalomba hozott termékeket, és így eredményesebbek a veszélyes termékek felkutatásában - hangsúlyozta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Reklámadó - Milliárdos bevételű cégek hozzájárulása - A reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatról

2013.05.27.

A reklámadó bevezetéséről szóló törvényjavaslat munkapéldányát tette közzé pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kormányportálon.

Futball-manipuláció - 55 gyanúsított, 36 ezer oldal nyomozási irat - Vádemelés nemzetközi és hazai bűncselekményekkel kapcsolatban

2013.05.24.

Nemzetközi fogadási csalásokkal és egyes manipulált, magyar felkészülési és utánpótlás bajnoki labdarúgó mérkőzésekkel kapcsolatban a Központi Nyomozó Főügyészség a Fővárosi Törvényszék előtt – az összesen mintegy 36.000 oldalt kitevő nyomozási iratok, illetve több mint száz tanú-, illetve 55 gyanúsítotti vallomás alapján – vádat emelt összesen 45 terhelttel szemben, 32 különböző mérkőzéssel kapcsolatban.

Megelőző távoltartás a hozzátartozók közötti erőszak ellenében - OBH javaslat az intézmény hatékonyabbá tétele érdekében

2013.05.24.

Az OBH elnöke által létrehozott, szakértő bírákból álló Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoport a bírósági tapasztalatok felmérésével tervezetet dolgozott ki a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról szóló 2009. évi LXXII. törvény módosítására, melyet eljuttatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

A joghatóságról szóló rendelet alkalmazhatósága - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.05.24.

A joghatóságról szóló rendelet azon állami szerv intézkedésére is alkalmazandó, amely egy, korábban az önkényuralmi rendszer idején kisajátított ingatlan értékesítését követően tévedésből túl magas összeget utalt át a jogutódoknak, majd később kérte annak részbeni visszatérítését. E rendelet ugyanakkor nem alkalmazható az Unió területén kívül található lakóhellyel rendelkező alperesekre, még akkor sem, ha őket a valamely tagállamban lakóhellyel rendelkező alperesekkel együtt, az ellenük közösen indított keresetben idézik bíróság elé - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Ügyfelekre terhelt tranzakciós illeték - Jogtalanul beszedett 80 millió forint - 10 millió forintra bírságolta a KDB Bankot a PSZÁF

2013.05.24.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) tízmillió forint bírságot szabott ki a KDB Bank Zrt-re, mert a hitelintézeti törvényt megsértve, új díj bevezetésével terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire - közölte a PSZÁF pénteken.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000