Hír archívum: 2013. június

Más hónap

Áder: A földtörvény alkotmányossága nem vonható kétségbe - Az államfő aláírta a jogszabályt

2013.06.28.

Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Az államfő hangsúlyozta egyúttal: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

Kiemelkedő helytállás az emberi és állampolgári jogok védelmében - Az ombudsman átadta a Justitia Regnorum Fundamentum-díjakat

2013.06.28.

Herczog Mária egyetemi docens, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja, Bándi Gyula, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára és Havas Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szociológiai Intézetének nyugalmazott főmunkatársa kapta meg idén a Justitia Regnorum Fundamentum-díjat Szabó Mátétól, az alapvető jogok biztosától pénteken Budapesten.

Törvénykezés és társai - Jogi nyelvhelyességi szabálysértések

2013.06.28.

Sokan felszisszennek, ha ezt olvassák: „visszamenőleges hatályú törvénykezés”. Van nyelvész, aki fennen (interneten) hirdeti, ez így helyes. Lassan ott tartunk, hogy a nyelvészek jogi, a jogászok nyelvi ügyekben oktatják ki egymást. Közben a nyelv tovább romlik.

Tisztességes építőipart! - A késedelmes fizetések ellenében - Júliustól hatályosak a lánctartozás visszaszorítását célzó jogszabályok

2013.06.28.

A késedelmes fizetések ellen és a lánctartozások megakadályozása érdekében készült el a Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-vel hatályos pénzfizetésre vonatkozó szabályozása, amely szigorúbb fizetési határidőket és szigorúbb szankciókat ír elő – derül ki a Szecskay Ügyvédi Iroda összeállításából.

Az igazság nevében - Konferencia a Kúria korábbi elnökeinek munkásságáról

2013.06.28.

Darák Péter, a Kúria elnöke és Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója nyitotta meg csütörtökön Budapesten azt a konferenciát, amely az 1868-tól 1949-ig fennálló, 2012-tól újra létrejött Kúria korábbi elnökeinek munkásságával foglalkozott.

Kihagyták a bejegyzett élettársakat az új Ptk. hozzátartozó fogalmából - Alkotmánybírósághoz fordult az ombudsman

2013.06.28.

Az alapvető jogok biztosa szerint az érintett személyek egyenlő méltóságát sérti, hogy az új polgári jogi kódex „közeli hozzátartozó", illetve „hozzátartozó" meghatározásából egyaránt kimaradtak a bejegyzett élettársak. Szabó Máté ombudsman ezért az Alkotmánybíróságtól kérte a már elfogadott, 2014. március 15-étől hatályos új Ptk. aggályos fogalom-meghatározásának felülvizsgálatát és megsemmisítését.

Jövevényszavak miatt perlik a japán köztévét

2013.06.28.

Pert indított egy nyugdíjas az NHK japán közszolgálati televízió ellen, amiért az adó műsoraiban szerinte túl sok angol nyelvből származó jövevényszót használnak.

Jogszerűvé válik az adatfeldolgozás kiszervezése - Júliustól hatályos az adatvédelmi törvény módosítása

2013.06.28.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény idén július elsején hatályba lépő módosítása lehetővé teszi, hogy a kiszervezett feladatok - például informatikai támogatás, ügynöki tevékenység - elvégzésére szerződött vállalkozás egyes részfeladatokkal, az adatkezelő előzetes hozzájárulása esetén más vállalkozást bízzon meg - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Állami garancia az e-útdíjhoz kapcsolódó kedvezményes hitelekre - Elfogadták a költségvetés módosítását

2013.06.28.

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal az idei költségvetési ötödik módosítását, amely alapján az állam garanciát vállal egyes, a kis- és közepes vállalkozások által lehívható, a használatarányos útdíj bevezetéséhez kapcsolódó kedvezményes hitelekre, és létrejön a Beruházási Alap.

Biztonságos és minőségi hulladékgazdálkodás - Törvényt fogadott el a Ház a közszolgáltatás minősítéséről

2013.06.28.

Elfogadta a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről szóló törvényjavaslatot csütörtökön az Országgyűlés 213 igen szavazattal, 47 nem ellenében.

Átalakul és megerősödik a takarékszövetkezeti rendszer - Elfogadták a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot

2013.06.28.

Elfogadta csütörtökön az Országgyűlés a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot. A kedden beterjesztett és kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt, 214 kormánypárti igen és 42 nem szavazattal elfogadott jogszabály célja a preambulum szerint a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, mivel annak tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

Korlátozott devizahitelek?

2013.06.27.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság (EB) a devizahitel-nyújtás korlátozása miatt - tudatta honlapján a brüsszeli testület. Az eljárás megindításának tényén kívül a honlapon részletek nem szerepelnek. A Kormányzati Kommunikációs Központ csütörtök délelőttre ígért az ügyben részletes tájékoztatást.

Adó- és illetékemelések - Az elfogadott módosítások augusztus 1-el lépnek hatályba

2013.06.27.

Elfogadta az Országgyűlés csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely emeli a bányajáradék mértékét, járulékkötelessé teszi a kamatjövedelmeket, növeli a vállalkozások távközlési adóját, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték kulcsát, továbbá egyszeri befizetésre kötelezi a bankokat.

Sok gyerek az iskolában kap csak mintát egészséges környezetből - A gyermeki jogok védelmében - Ombudsmani konferencia

2013.06.27.

Szabó Máté szerint az iskolarendszernek óriási a felelőssége a gyermekek egészséges környezethez való joga szempontjából, sokan olyan nehéz szociális helyzetből érkeznek az iskolába, hogy ott kell megtanulniuk, mit jelent az egészséges környezet. Az általános alapjogi biztos minderről a hivatala által erről a témáról szervezett konferencián beszélt csütörtökön.

Automatikusan a pedagógus kar tagjai lesznek a köznevelési dolgozók - Az oktatás szabályozásának változásai

2013.06.27.

Automatikusan a Nemzeti Pedagógus Kar tagjai lesznek a köznevelésben dolgozók, korrigálták a óvodapedagógusok munkaidő beosztását és a jövőben az egyetemeken, főiskolákon szerzett vezetési gyakorlat lesz a rektori kinevezés egyik feltétele - többek között ezt tartalmazza az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosítása, amelyet az Országgyűlés 234 igen és 70 nem szavazattal szerdán fogadott el.

Elfogadta a közélet megtisztítását célzó törvényeket a francia nemzetgyűlés

2013.06.27.

A francia nemzetgyűlés 326 igen szavazattal 193 nem ellenében elfogadta első olvasásban a közélet megtisztítását és átláthatóbbá tételét célzó két törvénytervezetet.

Négy évre szóló nemzeti stratégia az emberkereskedelem ellenében

2013.06.27.

Az érintett tárcák és hatóságok szerdán megkezdték a kormány által elfogadott, az emberkereskedelem elleni, négy évre szóló nemzeti stratégia végrehajtásának előkészítését - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára, emberkereskedelem elleni nemzeti koordinátor.

A Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá kerül a Margitsziget - Változatlan tartalommal fogadták el a törvényt

2013.06.27.

A parlament kormánypárti többsége szerdán változatlan tartalommal fogadta el azt a törvényt, amely a Fővárosi Önkormányzat közvetlen irányítása alá vonja a Margitszigetet. Csak a hatályba léptető rendelkezés változott.

Rendeletalkotási jogot kapott a médiahatóság elnökhelyettese

2013.06.27.

Rendeletalkotási jogot kapott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese az elnök megbízásának megszűnésétől az új vezető kinevezéséig. rről a parlament szerdán a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag elfogadásával döntött, kormánypárti szavazatokkal.

Mégsem aggódik a magyar igazságszolgáltatás miatt az unió - Módosul az országspecifikus ajánlás szövege

2013.06.27.

Az Európai Bizottsággal egyetértésben mégsem lesz a Magyarországnak címzett országspecifikus ajánlások között az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmakra utaló passzus – közölte kedden újságírókkal Martonyi János magyar külügyminiszter.

Júliustól uniós rendelet alapján csökkennek a roaming díjak - Az NMHH ellenőrzi a szolgáltatóknál a rendelet alkalmazását

2013.06.27.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellenőrzi a mobilszolgáltatókat, hogy a július elsejétől, uniós rendelet alapján csökkenő roaming díjakat a gyakorlatban is érvényesítik-e - közölte az NMHH szerdán.

Megszüntették a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét - Az elfogadott törvénycsomag összesen 19 jogszabályt módosít

2013.06.26.

Törölte a parlament az ügyáthelyezéseket lehetővé tévő rendelkezéseket a bíróságokról szóló és a büntetőeljárási törvényből, valamint a polgári perrendtartásból.

Megszűnik az online kártyajátékok és lóversenyfogadás liberalizációja - Állami engedélyhez kötötte az internetes szerencsejátékokat a parlament

2013.06.26.

Az Országgyűlés megszüntette az online kártyajátékok és lóversenyfogadás liberalizációját és állami koncesszióhoz kötött valamennyi, hírközlési rendszerek útján szervezett sportfogadást, valamint kártya- és kaszinójátékot.

Béremelés az egészségügyben, új orvosi, szakdolgozói bértábla - Megszavazták a 13 jogszabályt módosító egészségügyi salátatörvényt

2013.06.26.

Az egészségügyi dolgozók idei béremelését és az új orvosi, szakdolgozói bértáblát is tartalmazza egyebek mellett az a jogszabály, amelyet 261 igen, 34 nem szavazat és 9 tartózkodás mellett fogadott el szerdán az Országgyűlés.

Minden vallási közösség használhatja az egyház megnevezést - Újraszabályozta a parlament az egyházként elismerés rendjét

2013.06.26.

Újraszabályozta szerdán a parlament az egyházként elismerés rendjét, miután négy hónappal ezelőtt az Alkotmánybíróság (Ab) az egyházi törvény több rendelkezését is megsemmisítette. A 237 igen szavazattal, 72 nem ellenében elfogadott új szabályok szerint minden vallási közösség használhatja majd az egyház megnevezést.

Nemzeti Drogellenes Stratégia - Elsődleges cél a kereslet csökkentése - Három hónapon belül elkészül a végrehajtási rendelet

2013.06.26.

A Nemzeti Drogellenes Stratégiával sikerült olyan anyagot összeállítani, amely politikai hovatartozástól függetlenül mindenki számára felvállalható - mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán Budapesten a kormány által hétfőn elfogadott dokumentumot értékelve.

Magyar jogállamiság - Megfigyelési eljárás helyett "szoros figyelem" - döntött az Európa Tanács parlamenti közgyűlése

2013.06.26.

Olyan kompromisszumos módosító javaslatot szavazott meg kedden Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése Magyarországgal kapcsolatban, amely a megfigyelési (monitoring) eljárás hivatalos megindítása helyett csupán azt mondja ki, hogy "szoros figyelemmel kísérik" a helyzet alakulását.

Kapcsolati erőszak

2013.06.26.

Júliustól akár öt év szabadságvesztés büntetést is kaphat, aki hozzátartozójára kezet emel. A civil szervezetek üdvözlik az új büntetőjogi tényállást, ám szerintük a fizikai erőszak mellett a lelki terrort, és a gazdasági függésben tartást is a tényállás szabályozása alá kellene vonni.

Európai szintű bejelentővédelmi rendszer a korrupció ellenében - Bevezetik a bizalmi ügyvédi státuszt a magánszférában

2013.06.26.

A köz- és magánszférában egyaránt tartalmaz bejelentővédelmi intézkedéseket a korrupció visszaszorítása érdekében a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényjavaslat, amelyet kedden nyújt be a kormány a parlamentnek - mondta Rétvári Bence keddi budapesti sajtótájékoztatón.

98 százalék adót vontak le, 16 ezer euró kártérítést kapott - Magyar végkielégítési ügyben döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága

2013.06.26.

Újabb elbocsátott magyar közalkalmazottnak ítéltek meg kártérítést kedden Strasbourgban a végkielégítés egy részének 98 százalékos adókulccsal történt elvonásával kapcsolatos jogvitában, miután májusban hasonló ügyben ugyanilyen értelemben döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A bírói etika és a bírói pártatlanság - Bírósági és ügyészségi fogalmazók nemzetközi versenyének elődöntője Budapesten

2013.06.26.

Budapesten megkezdődött az európai bírósági és ügyészségi fogalmazók nemzetközi versenyének egyik elődöntője. A péntekig tartó THEMIS elnevezésű verseny témája a bírói etika és a bírói pártatlanság - tájékoztatott közleményében az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kedden.

Az "olajos" ügyek többszáz milliárddal rövidítették meg a költségvetést - Miniszteri biztos koordinálja a nyomozásokat

2013.06.26.

Az úgynevezett olajos ügyekkel kapcsolatos nyomozások koordinálására miniszteri biztossá nevezte ki Horváth András nyugalmazott rendőr dandártábornokot Pintér Sándor belügyminiszter - olvasható a Hivatalos Értesítő legfrissebb számában.

Négy taxi társaság nem adott teljeskörű tájékoztatást a viteldíjakról - A GVH összesen 8,6 millió Ft bírságot szabott ki a vállalkozásokra

2013.06.25.

A Gazdasági Versenyhivatal 2 ügyben 4 taxi társasággal szemben megállapította, hogy a vállalkozások tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, amikor különböző hirdetési felületeiken a fogyasztó számára megtévesztő vagy nem érzékelhető módon tüntették fel kedvezményes viteldíjaik igénybevételének feltételeit. A Versenyhivatal ezért összesen 8,6 millió Ft bírságot szabott ki a vállalkozásokra.

Sarkalatos törvény meghatározhatja az NMHH elnökének kinevezési feltételeit - Alkotmáynbírósági határozat kormányzati indítványra

2013.06.25.

Az Alkotmánybíróság 2013. június 24-én hozott határozatában megállapította, hogy az önálló szabályozó szervről rendelkező sarkalatos törvény meghatározhatja a szerv vezetőjének, így például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének a kinevezési feltételeit. Az NMHH elnökére vonatkozó követelmények tekintetében lényeges körülmény, hogy ennek a szervnek a szabályozását az Alaptörvény szólásszabadságot rögzítő IX. cikke utalja sarkalatos törvény tárgykörébe, a sarkalatos törvény pedig úgy rendelkezik, hogy a kinevezett elnök a sajtószabadság érvényesülését szolgáló Médiatanács elnökjelöltjévé válik.

Egymásra torlódnak az igazságszolgáltatás megoldatlan problémái - Beszélgetés Darák Péter főbíróval

2013.06.25.

Mindig újabb rendbetételre váró terület kerül elő az igazságszolgáltatásban, amelyet túl sokáig hagytak magára, így egymásra torlódnak megoldatlan problémái - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke, aki szerint ennek a hatalmi ágnak a kelet- és közép-európai régióban sok esetben egészen másféle nehézségekkel kell szembenéznie, mint a sok évtizede működő nyugati demokráciákban.

A nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályai alkotmányos alapelveket sértenek? - Az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult

2013.06.25.

Az alapvető jogok biztosa szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés új, 2013. augusztus 1-jén hatályba lépő szabályai sértik a magánszférát, a jogállamiság és a hatalommegosztás elvét. Erre tekintettel az ombudsman az Alkotmánybíróságtól kérte az új jogszabály egyes részeinek megsemmisítését.

Dohányboltokban csak dohánytermékeket lehessen árusítani? - Népszavazási kezdeményezést fogadott el az OVB

2013.06.25.

A dohánytermékek árusításával kapcsolatban fogadott el népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén. A testület által hitelesített kérdés azt célozza, hogy a dohányboltokban csak dohánytermékeket lehessen árusítani.

Őrizetbe vették Lagarde-ügy főszereplőjét, Bernard Tapie üzletembert - Nicolas Sarkozy volt államfő közvetlen munkatársait is kihallgatják

2013.06.25.

Őrizetbe vették hétfőn annak - a gyanú szerint - a francia államot megkárosító kártérítési ügynek a főszereplőjét, Bernard Tapie üzletembert, amelyben Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutalap (IMF) vezérigazgatója is érintett, s amelyben csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást az ügyészség.

Gazdasági viszaélések a szlovák katonai hírszerzésnél - Őrizetbe vették a VSS volt vezetőjét, Roman Mikulecot

2013.06.24.

Őrizetbe vett a rendőrség szombaton a szlovák Katonai Hírszerző Szolgálat (VSS) egykori vezetőjét, Roman Mikulecot, akinél állítólag titkos dokumentumokat találtak - számolt be a pozsonyi sajtó hétfőn.

Szigorúbb büntetési tételek, új büntetési nemek, leszállított büntethetőségi korhatár - Július 1-jén lép hatályba az új büntető kódex

2013.06.24.

Július 1-jén hatályba lép az új, a jelenleginél több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv (Btk.), amely egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőség korhatárát, szigorít egyes büntetési tételeket, bevezet új büntetési nemeket, például az elzárást, új bűncselekményként a jogellenes termőföldszerzést és a gazdasági csalást, a drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok megszűnnek, és szigorodik az ittas vezetés szabályozása is.

Értelmetlen, őrült, vagy éppen vicces beadványok - Az OVB-nek minden népszavazási kezdeményezést érdemben el kell bírálnia

2013.06.24.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) feljelenti egy népszavazás kezdeményezőjét, mert a magánszemély az egyik kérdésében gyilkosságra való felhívást fogalmazott meg. A testület hétfői budapesti ülésén ismét felmerült, minden eléjük kerülő, nyilvánvalóan értelmetlen vagy "őrült" beadvánnyal foglalkozniuk kell-e.

Méltányosan támogatott komoly betegségteher - Változtak az emelt összegű családi pótlékra jogosító feltételek

2013.06.24.

Az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága a beteg gyerekek után járó családi pótlék kapcsán hangsúlyozza, hogy az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatai számos szakértő bevonásával alakították ki konszenzusukat arra vonatkozóan, hogy a betegségcsoportok nevesítése szakmailag pontosan, BNO szerint, továbbá a betegségteher szempontjából méltányosan legyen pontosítva.

A hozzáadottérték-adó levonási jog feltételeiről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.06.24.

Magántulajdonban lévő, azonban hálózatról működő fotovoltaikus berendezés üzemeltetése az előzetesen felszámított héa levonására jogosíthat. A levonási jog feltétele többek között az, hogy a berendezést tartós bevétel elérése érdekében működtessék

Elvárások a jogi képzéssel kapcsolatban - Társadalmi Tanács alakult a debreceni jogi karon

2013.06.24.

A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának munkáját segíti az a Társadalmi Tanács, melynek elnökévé Balla Lajost, a Debreceni Ítélőtábla elnökét választották.

Nőtt az adóperek, az áfa- és a vagyonosodási ügyek száma a Kúrián - Beszélgetés Darák Péter főbíróval

2013.06.24.

Nőtt az adóperek, az áfa- és vagyonosodási ügyek száma a Kúrián - mondta Darák Péter főbíró, aki az interjúban arról is beszélt, hogy a legfelsőbb bírói fórumon tavaly megkezdett reformok idén már rendszerszinten működnek.

Pályakezdő vállalkozók - Miben gátol a jogi szabályozás? - A fiatalok munkához jutási lehetőségeiről - Ombudsamani konferencia

2013.06.24.

Különösen a fiatalok foglalkoztatási helyzete rossz az EU legtöbb tagországában, így Magyarországon is - mondta el a fiatalok munkához jutási lehetőségeiről az ombudsmani hivatalban rendezett konferencia több felszólalója pénteken.

Brit hatósági határozat: A Google-nak törölnie kell a Street View-fényképezés idején gyűjtött személyes adatokat

2013.06.24.

Meg kell semmisítenie a Google-nak minden olyan személyes adatot, amelyet a Street View nevű szolgáltatásához Nagy-Britanniában készített felvételek során "véletlenül" begyűjtött.

Alkotmánybírósági mustra – Büntethető a totalitárius rendszerek bűneinek nyilvános tagadása

2013.06.24.

Nem alaptörvény-ellenes a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását tiltó büntetőjogi tényállás, továbbá az sem, hogy a cukorbetegek meghatározott kezelésének támogatását az állam feltételhez köti.

Sérti a magyar cafeteria-szabályozás az uniós jogot? - Európai Bíróság elé kerül az ügy

2013.06.21.

Az Európai Bíróság elé viszi Brüsszel Magyarországot az étkezési és szabadidős utalványokkal és üdülési csekkekkel kapcsolatos hazai szabályozás miatt, a harmadik szakaszba léptetve ezzel az ügyben folyó kötelezettségszegési eljárást.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000