Hír archívum: 2013. június

Más hónap

Módosult a közbeszerzési törvény - Szűkül az üzleti titoknak minősíthető ajánlati adatok köre

2013.06.21.

Módosította a parlament pénteken a közbeszerzési törvényt, szűkítve ezzel az üzleti titoknak minősíthető ajánlati adatok körét, és rögzítve egyebek mellett azt, hogy csak a nyertesnek kell fizetnie a dokumentációért.

Kisajjátítás parlamenti képviselők hivatalának elhelyezésére - Elfogadta a parlament a gazdasági salátatörvényt

2013.06.21.

Országgyűlési képviselők hivatalának elhelyezése érdekében is kezdeményezhető nem lakóépületnek számító ingatlanok kisajátítása az Országgyűlés pénteki döntése értelmében.

Akár gyerekek számára is legálissá válhat az eutanázia Belgiumban - Az eutanázia végrehajtásának több részletszabályát is megváltoztatnák

2013.06.21.

Hamarosan nem csak felnőttek, nagykorúak, hanem elviselhetetlen fizikai vagy lelki fájdalmaktól gyötört, gyógyíthatatlanul beteg gyermekek is dönthetnek majd úgy Belgiumban, hogy szabad akaratukból az élet helyett a halált választják - számol be a kérdésben kialakulni látszó politikai konszenzusról a La Libre Belgique belga napilap.

Csökkenhet a törvényszékek és a Fővárosi Ítélőtábla leterheltsége - Törvénymódosítás a büntetőeljárások elhúzódása ellenében

2013.06.21.

A büntetőeljárások elhúzódásának megakadályozása érdekében fogadott el törvénymódosítást pénteken az Országgyűlés. A kormányzati előterjesztés nyomán csökkenhet a törvényszékek és a Fővárosi Ítélőtábla leterheltsége.

Magyar földet magyar és uniós állampolgárok szerezhetnek - Új földtörvényt fogadott el a parlament

2013.06.21.

Az pénteken elfogadott törvény szerint földet magyar és uniós állampolgárok szerezhetnek. Egy hektárnál többet azonban csak földművesek. Földművesnek azok a magyar és uniós állampolgárok számítanak, akiknek a törvény végrehajtási rendeletében meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti képzettségük van, vagy legalább három éve mező- és erdőgazdasági tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy legalább 25 százalékban a tulajdonukban álló, itt bejegyzett mezőgazdasági termelőszervezet tagjai.

A devizahitelekkel kapcsolatos ítélkezés bankpánikhoz vezethet - Félreértett szakvélemény - A PSZÁF nem akarta befolyásolni a bírói kart

2013.06.21.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint súlyosan téves minden olyan feltételezés, amely szerint a felügyeletnek szándékában állt volna bármilyen módon befolyásolni a bírói kart a devizahitelekkel kapcsolatos ítélkezése során.

Hiányosságok a jogalkotás folyamatában - Az államfő visszaküldte a parlamentnek a Margitszigetről szóló törvényt

2013.06.21.

Áder János államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek azt a júniusban elfogadott törvényt, amelynek alapján közvetlenül irányíthatja a fővárosi önkormányzat a Margitszigetet - közölték pénteken az Országgyűlés honlapján.

A magyar föld védelmében - Végső formát ölthet a földtörvény - Folytatódik a parlament nyári ülésszaka

2013.06.21.

Az egy évvel ezelőtt benyújtott új földtörvényt is megszavazhatja az Országgyűlés a mai ülésén, amelyen összesen tizenhét előterjesztést fogadhatnak el a képviselők.

Ipari kibocsátások és béren kívüli juttatások - Újabb szakaszba lépnek a kötelezettségszegési eljárások Magyarország ellen

2013.06.20.

Két ügyben is újabb szakaszba lépteti az Európai Bizottság a Magyarország ellen korábban indított kötelezettségszegési eljárásokat: a béren kívül adható juttatások ügyében az Európai Bírósághoz fordul, az ipari kibocsátások miatt pedig úgynevezett indoklással ellátott vélemény érkezik Brüsszelből Budapestre - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A transzferár-rendelet módosítása az adminisztráció csökkentését célozza - Év végén további változások várhatók

2013.06.20.

Az egyszerűsítést és az adminisztrációs terhek csökkentését célozza a transzferár-rendelet most megjelent módosításának döntő része. A cégeknek azonban várhatóan további változtatásokra kell készülniük szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségről szóló rendelettel kapcsolatban – derül ki az Ernst & Young legfrissebb jelentéséből.

Baleset munkaidőben - A foglalkoztatóval szemben érvényesíthető megtérítési igényről - Tanulmány

2013.06.20.

A foglalkoztatóval szemben érvényesíthető társadalombiztosítási, baleseti megtérítési igényről

Bármiféle visszaélés képmással - Nem változik a sajtófotó szabályozása az új Ptk-ban

2013.06.20.

Nem változik a sajtófotó készítésének szabályozás az új Ptk.-ban, csupán a megszilárdult bírói gyakorlatot emelték be a kódexbe - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán.

Elkészült a román alkotmánymódosítás szövegtervezete - Sem a kisebbségi nyelveket, sem a hagyományos térségeket nem ismeri el

2013.06.20.

Befejezte munkáját a román alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti különbizottság: a véglegesített szövegtervezetet 17 szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el szerdán a testület. Az ellenzéki pártok már korábban visszahívták képviselőiket a bizottságból.

Fogyasztói biztonság és csökkenő terhek a vállalkozásokon - Kiigazítják az unió élelmiszerbiztonsági szabályait

2013.06.20.

Az Európai Unió élelmiszerbiztonsági - állat- és növényegészségügyi - rendszere, továbbá a szaporítóanyagokra vonatkozó előírások világszínvonalúak, azonban az új kihívások a szabályozás folyamatos korszerűsítését teszik szükségessé - mondta Kuster László, a Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának munkatársa szerdán Budapesten háttérbeszélgetésen.

Működési szabályzat nélkül az állami iskolák fenntartója - Az ombudsman az emberi erőforrások miniszteréhez fordult

2013.06.20.

Szervezeti és Működési Szabályzat nélkül dolgozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK). Szabó Máté ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől kérte a 2700 állami köznevelési intézmény fenntartására létrehozott szervezet működésének garanciáit tartalmazó alapdokumentum kiadását.

Az első nemzetközi jogi eszköz a nőkkel szembeni erőszak ellenében - Olaszország is ratifikálta az Isztambuli Konvenciót

2013.06.20.

Olaszország csatlakozott szerdán az Európa Tanács Isztambuli Konvenciójához, amely a nőkkel szembeni és kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és a megelőzésről szól.

Köztisztviselők és kormánytisztviselők napja - Szünetel az ügyfélfogadás

2013.06.20.

Július elsején, hétfőn szünetel az ügyfélfogadás a kormányhivatalok ügyfélszolgálatain - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán.

Alkotmánymódosítással kampányol a japán kormánypárt - A japán Alkotmány 1947 óta változatlan

2013.06.20.

A gazdasági növekedés ígérete mellett az ország alkotmányának módosítását helyezi kampányának középpontjába a Japánban kormányon lévő Liberális Demokrata Párt (LDP) a júliusban esedékes felsőházi választások előtt - jelentette be csütörtökön a párt.

Nem alaptörvény-ellenes a cukorbetegek inzulinkezeléséről szóló szabályozás - Az Alkotmánybíróság elutasította az ombudsman indítványát

2013.06.19.

Nem alaptörvény-ellenes a cukorbetegek inzulinkezeléséről szóló tavaly nyári szabályozás, ezért az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította az alapvető jogok biztosa által kifogásolt rendelkezések megsemmisítésére irányuló beadványt - olvasható a testület honlapján kedden.

Apasági per a belga király ellen - A belga alkotmány szerint azonban a király személye sérthetetlen

2013.06.19.

Bírósághoz fordult Delphine Boel, aki II. Albert belga király házasságon kívül született gyermekének mondja magát, hogy jogi úton, DNS-vizsgálattal állapíttassa meg, valóban az uralkodó a vér szerinti édesapja.

Változnak a hatásköri és illetékességi szabályok - Az igazságszolgáltatás gyorsítását szolgáló törvényjavaslatról

2013.06.19.

A jövőben nem fordulhat elő, hogy a súlyos, kiemelkedő társadalmi veszélyességű ügyek elkövetői négy év után szabadlábra vagy házi őrizetbe kerüljenek amiatt, hogy az előzetes fogva tartás maximális idejének lejárta alatt az ügyükben nem született bírósági ítélet - jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján Varga István fideszes politikus.

Több mint hét év szabadságvesztés kalózszoftverek értékesítéséért - Egy amerikai bírósági ítéletéről

2013.06.19.

Összesen 87 hónap szabadságvesztésre ítélte az amerikai bíróság azt a kereskedőt, aki illegálisan másolt és értékesített mintegy 1000 darab számítógépes szoftvert. A programok kereskedelmi értékét 4 millió dollárra becsülik.

Új polgári perrendtartás készül - Megtartotta első ülését a Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság

2013.06.19.

A kormány döntött a polgári perrendtartás új szabályainak elkészítéséről, egy korszerű, a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak is megfelelő, az anyagi jogok hatékony érvényesítését biztosító polgári perjogi törvénykönyv megalkotásáról. A tudomány jeles képviselőiből, állami vezetőkből és a jogi hivatásrendek vezetőiből álló Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság a törvény koncepcióját és téziseit 2014. második negyedévére dolgozza ki és ezt követően széles körű szakmai és társadalmi vitára kerül sor, majd a kész javaslatot a tervek szerint 2016 végén vitatja meg a kormány és 2017-ben tárgyalja az Országgyűlés.

Nagykommentár a közigazgatási eljárási törvényhez - A bírói gyakorlat eredményeinek összefoglalása - Könyvbemutató a Kúrián

2013.06.19.

A bírói gyakorlat eredményeit összefoglaló, egyúttal elméleti igényű munkának nevezte a közigazgatási eljárási törvény kommentárját Darák Péter, a Kúria elnöke a könyv keddi budapesti bemutatóján.

Díjszámítási elvek, megkötendő szerződés, teendők hiba esetén - Megjelent az e-útdíj törvény végrehajtási rendelete

2013.06.19.

A díjszámítás elveit, az útdíjszolgáltató és a fizetős utat használó közti szerződést, illetve az e-útdíj rendszer meghibásodásakor elvégzendő teendőket is tartalmazza a e-útdíj törvény végrehajtási rendelete, amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

Tilos a diktatúrák bűneinek nyilvános tagadása - A tényállás nem alaptörvény-ellenes - Az Alkotmánybíróság határozatáról

2013.06.18.

Az Alkotmánybíróság 2013. június 17-én meghozott határozatában megállapította, hogy a nemzetiszocialista és a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását tiltó büntetőtörvényi tényállás nem alaptörvény-ellenes.

Óvatosságra inti a bíróságokat a devizahitelekkel kapcsolatban a PSZÁF - Kúria: A bírák befolyástól mentesen járnak el

2013.06.18.

A devizahitelekkel kapcsolatos bírói ítéletek gazdasági és társadalmi hatásaira figyelmeztet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a Kúria tanácselnökének írt levelében, azt közölve, hogy ezeknek a szerződéseknek az utólagos "sommás" átalakítása vagy semmissé nyilvánítása, szélsőséges esetben, államcsődben is végződhet. A bírák befolyástól mentesen, legjobb meggyőződésük szerint járnak el - közölte a Kúria Szász Károly levelére reagálva kedden.

Élethosszig talárban? - Alkotmánybírák hivatalban

2013.06.18.

A hatályos szabályozás alapján az alkotmánybírák akár élethosszig is hivatalukban maradhatnak, ha nem sikerül a helyükre új alaptörvényőröket választani. Erre legközelebb a következő parlamenti ciklus elején, 2014 nyarán lesz lehetőség – mégpedig kétharmados többséggel.

Tikász Sándor lett a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka

2013.06.18.

Pintér Sándor belügyminiszter június 15-ei hatállyal kinevezte a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokává Tikász Sándor büntetés-végrehajtási (bv) ezredest, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát. A tiszalöki intézmény vezetésével pedig az eddigi helyettest, Pancsusák Sándor alezredest bízta meg Csóti András vezérőrnagy, a bv megbízott országos parancsnoka - közölte a szegedi fegyintézet hétfőn.

Több mint ezer állami ingatlan jut ingyenesen az önkormányzatokhoz - A parlament elfogadta a törvénymódosítást

2013.06.18.

Több mint ezer használaton kívüli ingatlant ad át az állam ingyenesen az önkormányzatoknak. Erről az év végéig kell szerződést kötniük a helyhatóságoknak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel.

Nő a tranzakciós illeték, a távközlési adó, az egészségügyi hozzájárulás - A pénzügyi intézkedéseket megalapozó javaslatról

2013.06.18.

A kormány hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek az idei költségvetést és az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító törvényjavaslatait. Ezekben az államháztartási hiány alacsonyan tartása érdekében hozott intézkedések szerepelnek, közöttük a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék megemelése, az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése, valamint az állam által átvállalt önkormányzati hitelek után egy egyszeri, 7 százalékos banki befizetés.

Ügyvédi iroda tanácsa vagy hatóság határozata nem mentesít - A versenyellenesség következményei - Az Európai Bíróság ítélete

2013.06.18.

Ügyvédi iroda jogi tanácsa vagy nemzeti versenyhatóság határozata nem mentesíti a vállalkozást a versenyellenes magatartás és a bírság kiszabása alól. A nemzeti versenyhatóságok csak akkor mellőzhetik kivételesen bírság kiszabását, ha a jogsértő vállalkozás nemzeti engedékenységi politikában vett részt - áll az Európai Unió Bíróságának ítletében.

Két új körözött bűnöző került fel az FBI top 10-es listájára

2013.06.18.

Két új körözött bűnöző került fel hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által leginkább keresett személyek tízes toplistájára: egy mexikói munkás, aki megölt egy louisianai nőt és egy professzor, aki a gyanú szerint szexuális bűncselekményeket követett el a Fülöp-szigeteken.

A választottbíráskodás szabályozása összahngban az alaptörvénnyel - Az Alkotmánybíróság elutasította az ombudsman indítványát

2013.06.18.

Összhangban van az alaptörvénnyel, illetve a nemzetközi szerződésekkel a nemzeti vagyonról szóló törvény és a választottbíráskodásról szóló törvény, ezért az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította az alapvető jogok biztosa által kifogásolt rendelkezések megsemmisítését - tette közzé határozatát a testület a Magyar Közlöny hétfői számában.

Megkezdte fogházbüntetését a volt horvát miniszterelnök-helyettes - Cacicot halálos közúti baleset okozása miatt ítélte el a Kaposvári Törvényszék

2013.06.18.

Megkezdte a rá kiszabott fogházbüntetés letöltését hétfőn Zágrábban az a volt horvát miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter, akit 2012-ben Magyarországon szabadságvesztésre ítéltek halálos közúti baleset okozásáért.

Fiatal büntetőjogászok az új Büntető Törvénykönyvről - Tudományos konferencia az Országos Kriminológiai Intézetben

2013.06.17.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság és az Országos Kriminológiai Intézet szervezésében kerül megrendezésre a „Fiatal büntetőjogászok az új Büntető törvénykönyvről” című konferencia az új büntetőkódex hatályba lépésének napján, 2013. július 1-jén az Országos Kriminológiai Intézet tanácstermében.

Módosul a távolléti díj számítása - Nem járhat rosszabbul a munkavállaló - A szabadság kiadásának szabályai is változnak

2013.06.17.

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely többek között módosítja a Munka Törvénykönyve távolléti díj számítását. Ennek értelmében távollét (például szabadság) esetén a munkabér nem változik a munkanapok számától és a távollét időtartamától függően.

Késleltetett kitoloncolás - Kiutasítási őrizet a jogellenes tartózkodás ellenében - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.06.17.

A menedékkérő jogellenes tartózkodás miatt történő kitoloncolás céljából foganatosított őrizete a nemzeti jog alapján fenntartható, ha menedékjog iránti kérelmét kizárólag a kiutasításról szóló határozat végrehajtásának késleltetése vagy meghiúsítása céljából nyújtotta be. A nemzeti hatóságoknak mindazonáltal esetrőlesetre meg kell vizsgálniuk, hogy erről van-e szó, és hogy a menedékkérő őrizetének fenntartása objektíve szükséges és arányos-e annak megakadályozásához, hogy véglegesen kivonja magát kiutasítása alól - az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott.

Javul a szabálysértési jogalkalmazás - Az OBH javaslatára módosult a törvény - Nem kerülnek automatikusan tárgyalásra az ügyek

2013.06.17.

Az Országgyűlés 2013. június 10-i ülésnapján elfogadta a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény módosítását is tartalmazó T/11207. számú törvényjavaslatot. A törvény módosítása az OBH-nak a bíróságok tapasztalatain alapuló javaslatai nyomán a szabálysértési jogalkalmazást jelentősen javító új szabályokat tartalmaz.

Megkülönböztetett közmunkások? - Sértett emberi méltóság - Ombudsmani jelentés

2013.06.17.

Sérti az emberi méltóságot és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy egy cég megkülönböztető jelzés viselésére kötelezte a közfoglalkoztatottakat – állapította meg Szabó Máté ombudsman. A munkavállalónak sárga láthatósági mellényt kell viselnie, rajta a felirattal: közcélú foglalkoztatás. A cég vezetője a közfoglalkoztatás társadalmi hasznosságának propagálásával indokolta az előírást.

Ideiglenes konzuli szolgálat a horvátországi Splitben - Július 15-től két hónapon át

2013.06.17.

Július 15-től két hónapon át ismét működik ideiglenes konzuli szolgálat a horvátországi Splitben, segítséget és ügyintézést biztosítva a bajba jutott magyar állampolgároknak.

Állandósított hiányosságok a magyar alkotmányos rendszerben - A Velencei Bizottság értékelése az alaptörvény negyedik módosításáról

2013.06.17.

Elkészült az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes szakértői, tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak (VB) az értékelése a magyar alaptörvény negyedik módosításáról. A VB üdvözli a kormány több lépését, viszont fenntartásai vannak az alaptörvény több előírásával kapcsolatban.

Szexuális vétségek az amrikai hadseregben - Törvénytelen Obama parancsnoki beavatkozása - A hawaii katonai bíróság ítéletéről

2013.06.17.

Törvénybe ütközőnek minősítette Barack Obamának a szexuális vétségek ügyében tett kijelentését egy katonai bíró, aki úgy határozott, hogy az amerikai elnök "törvénytelen parancsnoki beavatkozása" miatt két, általa tárgyalt esetben nem lehet megbüntetni a szexuális vétségekkel vádolt katonákat.

Egészségügyi salátatörvénytől, diktatúrákat elítélő határozatokról, állami ingatlanokról - Rendkívüli nyári ülésszakába kezd a parlament

2013.06.17.

Rendkívüli nyári ülésszakot tart az Országgyűlés a jövő héten, a képviselők hétfőn és kedden, valamint pénteken tartják az évközbeli szünet előtti utolsó üléseiket. A képviselők - az előzetes napirend alapján - hétfőn öt indítványról dönthetnek, míg kedden mindössze egy előterjesztés részletes vitája miatt térhetnek vissza az ülésterembe.

Úthasználat jogszerűen - Amit az e-útdíjról tudni érdemes

2013.06.17.

Az e-útdíj a hazai közúthálózat fenntartásának és fejlesztésének érdekében - az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjról szóló 2013. évi LXVII. törvénnyel - ez év július 1. napján lép hatályba. Az alábbiakban a törvény és a hozzá kapcsolódó rendeletek alapján az e-útdíj legfontosabb tudnivalóinak ismertetésére kerül sor.

Hatékonyabb vámhatósági fellépés, egyszerűsített intézkedések - Új uniós rendeletet szavazott meg az Európai Parlament

2013.06.14.

A vámhatósági fellépés hatékonyságának növelését és az intézkedések egyszerűsítését célozza az új szabályozás, amelyről június 11-ei szavaztak az Európai Parlament képviselői.

A szolgáltatások értékegyensúlyának bírósági vizsgálatáról - A Kúria elvi állásfoglalása

2013.06.14.

Az eljáró bíróságoknak főszabályként nem a szolgáltatások értékegyensúlyát kell vizsgálniuk, hanem csak azt, hogy van-e olyan szolgáltatás, amelynek ellenszolgáltatása nem történt meg. A szolgáltatások értékegyensúlyának az érvénytelenség körében történő vizsgálatára csak akkor kerülhet sor, ha a szerződés uzsorás szerződés, vagy ha a szerződés érvénytelensége a szolgáltatások feltűnő értékaránytalanságára alapított megtámadás következtében kerül megállapításra - áll a Kúria elvi jelentőségű határozatában.

A Volksbank jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire - A PSZÁF 21 millióra bírságolta a pénzintézetet

2013.06.14.

A PSZÁF 21 millió forintra bírságolta a Volksbankot, és több mint 230 millió forintot visszafizettet a bankkal az ügyfeleknek, mert a felügyelet pénteken közzétett határozata szerint a pénzintézet jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

Változó adószabályok - Elfogadták a távolléti díj számításával összefüggő törvényjavaslatot

2013.06.14.

Több adó-, illeték- és jövedéki szabály módosítását is elfogadták a képviselők pénteken az Országgyűlésben a távolléti díj számításával összefüggő törvényjavaslat jóváhagyásával.

Kormányzati hivatali visszaélések - Korrupciós botrány Csehországban - Cseh korrupciós rendőrségi akció

2013.06.14.

Mintegy 130-150 millió korona összegű készpénzt és több tucat kilogrammnyi aranyat is elkobozott a cseh korrupcióellenes rendőrség csütörtöki akciója során - jelentette be Robert Slachta, a korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) főnöke egy pénteki prágai sajtóértekezleten.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000