Hír archívum: 2013. június

Más hónap

Ötödször is módosul az alaptörvény

2013.06.14.

A kormány a brüsszeli kritikák hatására elfogadta és az igazságügyi miniszter pénteken be is nyújtotta az Országgyűlés elé az alaptörvény ötödik módosítását, amely október 1-jével lépne hatályba - tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Kétmilliárdos csalással vádolt pécsi ügyvéd - Jövő szerdán kezdi tárgyalni az ügyet a Pécsi Törvényszék

2013.06.14.

A Pécsi Törvényszék jövő szerdán kezdi tárgyalni a kétmilliárd forint értékű csalással vádolt ügyvéd és társai perét. Hajdu István, a törvényszék szóvivője pénteken arról tájékoztatott, hogy a férfi két bűntársával 210 magánszemélynek és gazdasági társaságnak több mint 2 milliárd forint kárt okozott, ebből 871 millió forint térült meg.

A büntetőügyek gyorsítása érdekében - Létszámbővítést és az illetékességi, hatásköri szabályok módosítását kezdeményezte Handó

2013.06.14.

Jogszabály-változtatásokat, a többi között bírósági létszámbővítést és az illetékességi, hatásköri szabályok módosítását kezdeményezte Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a soron kívüli, előzetes letartóztatásban lévők ügyében folyó büntetőperek gyorsítása érdekében - közölte a hivatal csütörtökön.

Változik a munkabér, a távolléti díj és a szabadság szabályozása - Módosul a Munka Törvénykönyve

2013.06.14.

Módosulnak a Munka törvénykönyvéről szóló törvény munkabérre, távolléti díjra és szabadságra vonatkozó rendelkezései - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Nem szabadalmaztatható az izolált emberi DNS - Az amerikai legfelsőbb bíróság ítéletet hozott a Myriad-ügyben

2013.06.14.

Nem szabadalmaztatható az izolált, természetes emberi DNS - mondta ki csütörtökön az amerikai legfelsőbb bíróság. Az Egyesült Államok legmagasabb szintű szövetségi bírói testülete ugyanakkor kompromisszumos ítéletet hirdetett a Myriad Genetics Inc. által levédetett emberigén-szabadalmak törvényességének ügyében.

Ombudsman: A gyermekvédelmi jelzőrendszer nem mindig működik megfelelően - Június 12. a gyermekmunka elleni küzdelem világnapja

2013.06.13.

A gyermekmunka napjaink egyik legaggasztóbb, ugyanakkor mégis a szükségesnél kevesebb figyelmet kapó jelensége, holott világszerte körülbelül 215 millió gyerek, többnyire 5-17 év közötti kiskorú dolgozik. Nem járnak iskolába, játékra sem jut idejük, sok esetben nem kapnak megfelelő táplálékot és gondoskodást sem. Több mint felük a gyermekmunka legrosszabb formáitól szenved: rabszolgaságtól, illegális drogkereskedelemtől, prostitúciótól - közölte az ombudsman hivatala szerdán, a gyermekmunka elleni világnapon.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a TESCO - Húszmillió forintra bírságolta a céget a PSZÁF

2013.06.13.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt húszmillió forint bírságot szabott ki a Tesco Global Zrt.-re a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a társaság ugyanis egy, a saját márkanevét viselő hitelkártyára vonatkozó hirdetéseinél a hitel számos, kötelezően feltüntetendő jellemzőjét nem tette közzé. A Tesco reagálásában hangsúlyozta, hogy a PSZÁF a kártya egyik kondícióját sem kifogásolta, és anyagi hátrány sem érte a fogyasztókat.

Az ügyészek nagy kézikönyve - Egy hézagpótló, egyedülálló kiadvány - Könyvbemutató a Legfőbb Ügyészségen

2013.06.13.

Hézagpótló, egyedülálló kiadványnak nevezte Polt Péter legfőbb ügyész Az ügyészek nagy kézikönyve című kiadványt a Legfőbb Ügyészség épületében tartott könyvbemutatón szerdán.

A magyarok elgázosításával fenyegetőzött, pénzbírságot kapott - Szankcionált a romániai diszkriminációellenes hatóság

2013.06.13.

Három magyar vonatkozású ügyben döntött, kettőben pénzbírságot rótt ki szerdai ülésén a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) - tájékoztatott Asztalos Csaba, a testület elnöke.

E-útdíj - Az átalány-költségtérítés számításáról és mértékéről - A miniszteri rendelet július 1-jén lép hatályba

2013.06.13.

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete az útdíjszedő által az útdíjszolgáltatóknak, valamint az egyetemes útdíjszolgáltató által a bevallási közreműködők és a viszonteladók részére fizetendő átalány-költségtérítés számításáról és mértékéről. A rendelet 2013. július 1-jén lép hatályba.

Schengen-reform - A több, mint két év után egyezség született az Európai Parlamentben

2013.06.13.

Az Európai Parlament plenáris ülése szerdán Strasbourgban nagy többséggel elfogadta a testület, az EU tanácsa és az Európai Bizottság között közelmúltban véglegesített megállapodást a Schengen-kormányzás reformjáról.

Nyitott bíróság - Szakmai konferencia Budapesten

2013.06.13.

A bíróságok nyilvánosságának erősítését szorgalmazta Darák Péter, a Kúria elnöke és Navracsics Tibor igazságügy-miniszter egy szakmai konferencián Budapesten szerdán.

Gyermek családban - A gyermekelhelyezés jogi szabályozása a bírói gyakorlat tükrében - Letölthető tanulmány

2013.06.13.

A család felbomlása esetén a gyermekelhelyezés, és a szülői felügyeleti jog gyakorlása a legfontosabb kérdéskör, melyben dönteni kell - a gyermek érdeke és jogai fokozott védelemében. - A gyermekelhelyezés jogi szabályozása a bírói gyakorlat tükrében - Tanulmány

Alaptörvény-ellenesség a bíróságokról és a bírákról szóló szabályozásban - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2013.06.13.

Az Alkotmánybíróság a 2013. június 11-én meghozott határozatában elbírálta a Kormánynak azt az indítványát, amely a bíróságok szervezetére és igazgatására, illetve a bírák jogállására vonatkozó törvények alkotmányossági felülvizsgálatát kezdeményezte. A testület alaptörvény-ellenesnek ítélte egyes szabályok sarkalatos (kétharmados) törvénnyé minősítését, ezért az ezt előíró rendelkezéseket megsemmisítette. Az Alkotmánybíróság a bírói álláshelyekre kiírt pályázatok eredménytelenné nyilvánításával összefüggésben mulasztással előidézett alaptörvény-ellenességet állapított meg, az Országos Bírósági Hivatal elnökének indokolási kötelezettségére pedig alkotmányos követelményt írt elő. Az Alkotmánybíróság a határozatában vizsgálta az Alaptörvény negyedik módosítása után a korábbi alkotmánybírósági határozatokban foglaltak felhasználhatóságának kérdését is, és általános érvénnyel kifejtette, hogy a korábbi határozatok meghatározott feltételek között hivatkozhatók és idézhetők.

Megújul az európai menekültügyi rendszer - Az Európai Parlament megszavazta az új jogszabályokat

2013.06.12.

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta a menedékkérelmek elbírálásának módjáról és határidejéről szóló új jogszabályokat, amelyek tartalmáról már előzetesen egyetértés született az EP és az uniós tagállami kormányokat képviselő tanács között.

Nem maradhat titokban jövedelem az adóhatóságok előtt - Osztalékra és tőkejövedelmekre is kiterjedhet az uniós információcsere

2013.06.12.

Az uniós állampolgárok más tagállamokban szerzett osztalékjövedelmére, tőkenyereségére, egyéb pénzügyi bevételeire és a számlaegyenlegek minden formájára kiterjesztené az adóhatóságok közötti automatikus információcserét 2015. január elsejétől az Európai Bizottság szerdai javaslata. Így a magánszemélyek semmilyen külföldi jövedelme nem maradhat többé titok az adóhatóságok előtt.

Sok a visszaélés az internetes kereskedelemben - Az adóhatósági ellenőrzések tapasztalatairól

2013.06.12.

Az e-kereskedelemben csaknem kétszer annyi visszaélést tapasztalnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti és Pest megyei adórevizorai, mint a régióban vizsgált egyéb értékesítési formák esetén, ahol az arány általában 30-33 százalék között mozog.

Kiegyenlítettebb ügyterhelés, gyorsabb büntetőeljárások - Az OBH kezdeményezésére számos jogszabály-módosítás várható

2013.06.12.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kezdeményezésére a közeljövőben számos olyan jogszabály-módosítás várható, amelyek folytán egyrészt az egyes bírósági szintek között kiegyenlítettebb ügyterhelés alakulhat ki büntető ügyszakban, másrészt a bírósági eljárások gyorsabban fejeződhetnek be.

Döntött a kormány az alkotmánymódosításról

2013.06.12.

Döntött a kormány arról, hogy az Európai Bizottság jelzései alapján javaslatot tesz az alkotmány módosítására, amelynek nyomán kikerülhet az alaptörvényből a bírósági döntések miatti adókivetésnek, valamint a bíróságok közötti ügyáthelyezésnek a lehetősége - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Módosult a budapesti taxirendelet - Enyhült a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás

2013.06.12.

Módosította a Fővárosi Közgyűlés az áprilisban elfogadott, de csak szeptembertől hatályos taxirendeletet: egyebek mellett enyhült a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás.

Megszűnik a bírósági ügyáthelyezés lehetősége - Módosul a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag

2013.06.12.

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt kezdeményezi, töröljék a bíróságokról szóló és a büntetőeljárási törvényből, valamint a polgári perrendtartásból az ügyáthelyezéseket lehetővé tévő rendelkezéseket.

Oroszországban tilos a szexuális másság népszerűsítése - A duma által elfogadott törvény szigorította a büntetési tételeket is

2013.06.12.

Az orosz képviselőház (duma) kedden elfogadta az úgynevezett nem hagyományos szexuális kapcsolatok fiatalkorúak körében való "népszerűsítését" tiltó törvényt, egyben szigorított a büntetési tételeken.

Uniós joggal ellentétes a jövedékiadó-törvény? - Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen

2013.06.12.

Úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött május végén az Európai Bizottság Magyarországra, vagyis formálisan kötelezettségszegési eljárás indult, mert Brüsszel szerint a jövedéki termékekre vonatkozó magyar szabályozás egy részlete ellentétes lehet az uniós irányelvvel - derül ki az Európai Bizottság főtitkárságának honlapjáról.

Óvodáztatási kötelezettség családi napköziben - Módosul a köznevelési törvény

2013.06.12.

Családi napköziben is teljesíthető lesz az óvodáztatási kötelezettség a gyermek hároméves korától - döntött a parlament kedden, egyhangúlag elfogadva az LMP-hez tartozó független képviselők javaslatát a köznevelési törvény módosítására.

A gyermekközpontú igazságszolgáltatás büntető és polgári jogi aspektusai - Konferencia a Magyar Igazságügyi Akadémián

2013.06.11.

A Magyar Igazságügyi Akadémián – az Országos Bírósági Hivatal Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Munkacsoportjával közös szervezésben – 2013. június 5-7. között került megrendezésre „A gyermekközpontú igazságszolgáltatás büntető és polgári jogi aspektusai” címet viselő konferencia.

Ügyészség napja - Ünnepi rendezvényt tartottak Budapesten

2013.06.11.

Magyarország megújításának idejét éljük, és ebben a munkában fontos szerepet kap az igazságszolgáltatás, ezen belül is az ügyészség - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az ügyészség napja alkalmából tartott budapesti, ünnepi rendezvényen kedden.

Láthatási jogot sértettek a magyar hatóságok - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2013.06.11.

Egy amerikai apának adott igazat láthatási jogainak megsértése miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a magyar hatóságokkal szemben - derül ki a bíróság kedden ismertetett ítéletéből.

A lelkiismeretes szakértő - Beszélgetés Dr. Lovász Zoltánnal, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnökével

2013.06.11.

...nem a népszerűséget, hanem a tényszerűséget hajkurássza, és nem szégyelli kimondani, hogy nem tudom – mondja dr. Lovász Zoltán, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara (MISZK) elnöke, aki szerint hazánkban az igazságügyi szakértők erkölcsi és anyagi megbecsülése régóta méltatlanul alacsony.

A visszaélésszerű adatigénylés ellenében - Újra elfogadta a Ház az információszabadságról szóló törvény módosítását

2013.06.11.

Újra elfogadta a parlament kedden a közérdekű adatközlést újraszabályozó, az információszabadságról szóló törvény módosítását, amelyet Áder János köztársasági elnök májusban visszaküldött megfontolásra az Országgyűlésnek.

Egymillió forintot kapnak kampányukra az egyéni képviselőjelöltek - A választási eljárás és a kampányfinanszírozás változásairól

2013.06.11.

Újraszabályozta az Országgyűlés hétfőn, kormánypárti szavazatokkal a parlamenti választási kampányok finanszírozását. Az állam a jövő évi választások előtt az egyéni képviselőjelölteket és a listát állító pártokat is támogatja majd: az előbbieket egymillió forinttal, a pártokat pedig - ha minden egyéni körzetben állítanak jelöltet - ezen felül maximum 600 millióval. Az egyéni jelöltek legfeljebb ötmillió forintot költhetnek kampányra.

Meghosszabbított árvízi veszélyhelyzet parlamenti jóváhagyással - A kormány rendkívüli intézkedéseket vezethet be

2013.06.11.

Hozzájárult a parlament az árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához hétfőn. Pintér Sándor belügyminiszter indítványának egyhangú elfogadásával az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a múlt kedden a Duna áradása miatt elrendelt veszélyhelyzetet július 19-éig meghosszabbítsa. A tárcavezető erről szóló, hétfőn beterjesztett indítványát - a házszabálytól eltéréssel - egy nap alatt fogadta el a parlament.

Nemzetközi botránnyá dagadt a titkos amerikai adatgyűjtés - Snowden Izlandtól kér politikai menedékjogot

2013.06.11.

Nemzetközi botránnyá dagadt hétfőn a titkos amerikai adatgyűjtés, miután az Európai Unió több illetékese rosszallását fejezte ki az ügyben.

Július 1-től menekültügyi őrizet, csökkent a fiatalkorúakra kiszabható szabálysértési bírság - A rendészeti törvények módosításáról

2013.06.11.

Július 1-jétől alkalmazható a menekültügyi őrizet, amelyre a Belügyminisztérium szerint az országba illegálisan érkező menekültek által elkövetett jogsértések számának növekedése miatt van szükség. A parlament erről hétfőn döntött a rendészeti törvények módosításával, csökkentve egyúttal a fiatalkorúakra kiszabható szabálysértési bírság összegét.

Arctalanná tett rendőrök és bűnözők - Sajtófotózás az új Ptk.-ban - Konferencia Buadapesten

2013.06.11.

A sajtófotózás szabályozása lényegében nem változik az új polgári törvénykönyvben (Ptk.), de ez nem biztos, hogy jó - vélekedtek a Főszerkesztők Fórumának hétfői budapesti kerekasztal-beszélgetésének résztvevői.

Tekintélysértő képviselők - Pénzbírság helyett csökkentik a megbüntetett képviselők tiszteletdíját

2013.06.11.

A jövőben pénzbírság kiszabása helyett a havi tiszteletdíját csökkentik azoknak a képviselőknek, akik megsértik az Országgyűlés tekintélyét - döntött a parlament hétfőn kormánypárti szavazatokkal a mentelmi bizottság KDNP-s elnökének javaslatára.

Változik a forgatható utalványok kibocsátásának szabályozása - Az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

2013.06.10.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely kiegészítő pénzügyi tevékenységnek minősíti a forgatható utalványok kibocsátását, és bővíti az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítás esetén igénybe vehető forrásait, emiatt pedig változtat a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényen is.

A cigarettacsempészet évente 10 milliárd eurónyi bevételkiesést okoz - Új EU-stratégia az illegális dohánykereskedelem ellen

2013.06.10.

Az illegális dohánykereskedelem elleni harc fokozását célzó átfogó intézkedéscsomagra tett javaslatot csütörtökön az Európai Bizottság. A cigarettacsempészet be nem fizetett adók és vámok formájában évente 10 milliárd eurónyi bevételkiesést okoz az uniós tagállamoknak.

Special 301 jelentés: Ukrajna a legsúlyosabb szellemitulajdon-jogsértő kategóriában - Vizsgálatot indít az USA

2013.06.10.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez Ukrajna ellen, miután a hivatal május elején kiadott Special 301 jelentésében a kelet-európai országot a szellemitulajdon-jogokat érintően a legsúlyosabb jogsértő kategóriába sorolta.

Kommunikáció és tájékoztatás - A rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről - Egyetértenek az ombudsmani javaslattal az érintett szervek

2013.06.10.

A Belügyminisztérium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr- Főkapitányság és MÁV-START Zrt. is egyetértéséről tájékoztatta az alapvető jogok biztosát a 2013 márciusi rendkívüli időjárási helyzet vizsgálati jelentésében megfogalmazott ombudsmani javaslatok kapcsán. Valamennyien intézkednek a belső kommunikáció és a lakosság tájékoztatásának javításáról és vannak, akik előre is léptek ebben. A katasztrófavédelem már el is indította hivatalos Facebook oldalát, amelyen most az árvízi helyzetről ad információkat.

Több mint húsz ügyben hozhat döntést az Országgyűlés a hét első két napján - Végetér az Országgyűlés tavaszi ülésszaka

2013.06.10.

Rendhagyó ülésezéssel folytatja munkáját az Országgyűlés első féléves munkájának végéhez közeledve a jövő héten. A parlament a tervek szerint két ülést is tart, elsőként hétfőn és kedden, a képviselők ekkor összesen huszonnégy előterjesztést fogadhatnak el, míg pénteken további öt indítványt önthetnek végleges formába.

Volt vasútügyi miniszter a vádlottak padján Kínában - Akár halálbüntetés is lehet az ára a 2,3 milliárd forintnyi kenőpénznek

2013.06.10.

A hatalommal való visszaélés, korrupció és hűtlen kezelés vádjaival kell szembenéznie a bíróságon Li Cse-csün volt kínai vasútügyi miniszternek vasárnap megkezdődött pekingi bírósági tárgyalásán - jelentette a kínai sajtó vasárnap.

Soron kívül - Meghosszabbított veszélyhelyzet - Benyújtotta a belügyminiszter a javaslatot a parlamentnek

2013.06.10.

Benyújtotta a belügyminiszter hétfő délelőtt a parlamentnek a 2013. június 4-én kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbításához történő hozzájárulásról szóló határozati javaslatot.

Alkotmánybírósági mustra – Marad a születési év az orvosi vényen

2013.06.10.

Az Alkotmánybíróság formai ok miatt visszautasította a pénznyerő automaták betiltását sérelmező alkotmányjogi panaszt, egy másik ügyben pedig alkotmányosnak találta, hogy az OEP 15 évig kezeli az orvosi vényeken szereplő személyes adatokat. Folyatódik a Biszku-ügy

Kroes: A magánszféra alapjog - Adatgyűjtési botrány az USA-ban - Az EU-USA miniszteri találkozón is szó lesz az ügyről

2013.06.10.

A június 14-én esedékes, az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti miniszteri szintű találkozón szó lesz az amerikai titkos adatgyűjtés miatt kirobbant botrányról - jelentette ki a Twitteren Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős biztosa.

Júliustól hatékonyabb lesznek a vagyonosodási vizsgálatok

2013.06.10.

Az adóhatóság revizorai júliustól gyakorlatilag azonnal megkapják a vizsgált személy banki adatait, ami nagyban gyorsítja a vagyonosodási vizsgálatokat, pedig a NAV eddig sem tétlenkedett, tavaly kétszer annyi vizsgálatot vitt végig, mint egy évvel korábban - írja az ado.hu.

A valódi alkotmányjogi panasz a magyar alkotmányos rendszerben - Letölthető tanulmány

2013.06.07.

Az elmúlt időszakban lezajlott alkotmányozási folyamat és az ennek eredményeként bekövetkező közjogi változások nem hagyták érintetlenül az Alkotmánybíróság hatáskörét sem.

Egyszerűsödik júliustól az átkelés a magyar-horvát határon

2013.06.07.

Könnyebb lesz a magyar-horvát határátkelőkön az átlépés július 1-jétől, Horvátország európai uniós csatlakozásától, amikor megszűnik a vámellenőrzés, csupán az úti okmányok vizsgálata marad meg - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője csütörtökön.

Díjazták az Interpol hamisítás elleni tevékenységét - A hamisítás elleni világnapon adták át a Nemzetközi Hamisítás Elleni Díjakat

2013.06.07.

A nemzetközi szervezetek között díjazta az Interpol hamisítás és illegális termékek értékesítése ellen folytatott tevékenységét a Global Anti-Counterfeiting Group (GACG). A díjazott intézmények kiválasztásával a jogvédő szervezet szerint az idei évben a nemzetközi együttműködés szükségességét és eredményességét kívánták elismerni.

Áttörés előtt az adóeltitkolás előtti küzdelem? - Adóparadicsomok is beléphetnek a nemzetközi összefogásba

2013.06.07.

A költségvetési hiány szintje nem csak az európai államoknak okoz súlyos problémákat. A megoldást sokan az adócsalás és az eddig jogszerűnek tartott adóelkerülés elleni küzdelemben látják. Éppen ezért az Európai Unió mellett az OECD is egyre erőteljesebben üldözi ezeket a magatartásokat: a szervezet múlt heti párizsi ülésén több új ország csatlakozott ahhoz a többoldalú megállapodáshoz, amely fejlődő országok vonatkozásában is, a jövedelemadók mellett más adónemekre is kiterjeszti az adóhatóságok közötti együttműködést.

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték Szita Bence gyilkosait - A Kaposvári Törvényszék ítéletéről

2013.06.07.

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte mindhárom vádlottat első fokon a tavaly októberben brutális kegyetlenséggel meggyilkolt Szita Bence megölése miatt indított perben csütörtökön a Kaposvári Törvényszék.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000