Hír archívum: 2013. június

Más hónap

Erősebb uniós védelem a családon belüli erőszak áldozatainak - A távoltartó határozatokat minden tagállamban el kell majd ismerni

2013.06.07.

Az uniós országok igazságügyi miniszterei csütörtökön Luxembourgban elfogadták azt az európai bizottsági javaslatot, amely az erőszakos cselekmények - és különösen a családon belüli erőszak - áldozatainak az egész EU-ra kiterjedő védelméről szól.

Árvízzel összefüggő bűncselekmény esetén soron kívül jár el az ügyészség

2013.06.07.

Az ügyészségek - a rendőrséggel együttműködve - soron kívül járnak el az árvízzel kapcsolatban vagy annak helyszínén elkövetett, továbbá az árvízi védekezési, mentési munkákat akadályozó bűncselekmények esetén - tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség szóvivője csütörtökön.

Elfogadták az uniós alapjogi charta végrehajtásáról szóló 2012-es jelentést - Magyarország négy pontban kifogásolt

2013.06.07.

Magyarország csak úgy fogadta el az Európai Unió alapjogi chartájának végrehajtásáról szóló 2012-es jelentést, hogy ahhoz politikai nyilatkozatot fűzött, és abban négy pontban kifogásolta a Magyarországgal kapcsolatos megállapításokat - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön.

Szlovák állampolgárságtól megfosztott szlovákiai magyarok - A strasbourgi emberi jogi bíróság elutasította a felvidéki beadványokat

2013.06.07.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította azt a két beadványt, amelyet két szlovákiai magyar nyújtott be a testülethez, amiért a magyar állampolgárság felvétele után elveszítették szlovák állampolgárságukat.

Adatbányászat a legnagyobb internetes szolgáltatóknál - Az amerikai hírszerző szervek titkos bírósági végzésre hivatkoznak?

2013.06.07.

Amerikai hírszerző szervek széleskörű "adatbányászatot" végeztek a legnagyobb internetes szolgáltatók közé tartozó kilenc cégnél, aminek eredményeképpen magán e-mailek, chatek, fotók és egyéb kommunikációs anyagok kerültek a birtokukba - közölte egy titkos dokumentumra hivatkozva csütörtökön az amerikai The Washington Post és a brit The Guardian című napilap internetes kiadásában.

Nyári munka szabályosan

2013.06.07.

Megkezdődött a nyári munkavállalás időszaka, ami sok fiatalnak ad lehetőséget arra, hogy élete első munkahelyén kipróbálhassa magát. A munkavállalás jogi kereteivel és az adózási szabályokkal azonban nem árt előre tisztában lenni.

Továbbra is visszás - Alapjogsérelem speciális gyermekotthonokban - Az ombudsman újabb vizsgálatot indít

2013.06.06.

Megismételte korábbi vizsgálatait négy speciális ellátást nyújtó gyermekotthonban és ismét több alapvető jog sérelmét állapította meg Szabó Máté ombudsman. A biztos az emberi erőforrások miniszterének közbenjárását kérte.

Határidők a Közbeszerzési Döntőbizottság Elnöke által kezdeményezett eljárásban - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.06.06.

A Közbeszerzési Döntőbizottság Elnökének 15 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy hivatalból a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását megindítsa, a törvényi feltételek fennállása esetén - szögezi le a Kúria elvi döntésében.

Kísérő nélküli kiskorú menedékjog iránti kérelme - Felelősségi kérdések - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.06.06.

A kísérő nélküli kiskorú által több tagállamban benyújtott menedékjog iránti kérelem megvizsgálásáért az a tagállam felelős, ahol e kiskorú a kérelem benyújtását követően tartózkodik. E tekintetben a kiskorú egyik családtagjának sem kell jogszerűen tartózkodnia valamely más tagállamban - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Elektronizált közigazgatás - Átjárható nyilvántartások - Az Információs Társadalom Parlamentje szakmai fórumot tart

2013.06.06.

A közigazgatás újjászervezésével és elektronizálásával, az infokommunikációnak a versenyképesség fokozásában játszott szerepével foglalkozik az Információs Társadalom Parlamentje szakmai fórum június 13-14-én - jelentették be a konferenciát szervező Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) vezetői szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon.

Módosulhat a román alkotmány család-fogalma - Közvita az azonos neműek jogairól Romániában

2013.06.06.

A román alkotmánymódosítást előkészítő parlamenti bizottság szerdán beépítette az alaptörvény szövegtervezetébe azt a megállapítást, hogy a család "egy férfi és egy nő házassága".

A pénzügyi bűncselekmények zöme adócsalás - 2013 első negyedévében az elkövetési érték 37,82 milliárd forint volt

2013.06.06.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által felderített pénzügyi és gazdasági bűncselekmények okozta kár legnagyobb része költségvetési csalásból, zömmel adócsalásból származik.

Nemzeti Parki Termék jogi oltalom alatt - Védjegyet kapnak a nemzeti parkok ízei és termékei

2013.06.06.

Eddig 70 pályázó több mint 150 terméke nyerte el a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amellyel a Vidékfejlesztési Minisztérium a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozásokat, gazdálkodókat és szervezeteket kívánja támogatni.

Visszaélési botrányok a Libor körül - Elvonná Londontól a globális bankközi kamatláb felügyeletét az EU

2013.06.06.

Uniós hatáskörbe utalná a legfontosabb globális irányadó bankközi kamatláb, a Libor kialakításának felügyeletét az Európai Bizottság az elmúlt időszak visszaélési botrányai nyomán - írta csütörtökön a Financial Times.

Nagybani hamisítók

2013.06.05.

A hamisítás ma már ipari mérteket ölt, a „nagybani” hamisítók állami költségvetéseket, nemzetközi pénzalapokat céloznak meg. Az üzleti szféra vesztesége évi 600 milliárd dollár. A legnagyobb vesztes azonban az a csaknem húszezer uniós polgár, aki évente a kalózkodás miatt veszíti el a munkahelyét.

Több kartellügy várható idén - A GVH tavaly 1,8 milliárd forintnyi bírságot szabott ki

2013.06.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa tavaly 1,8 milliárd forintnyi bírságot szabott ki, ez a tízéves átlagnak felel meg, de várható, hogy kartellügyekben hamarosan megtöbbszöröződnek az eljárások - mondta Tóth András, a Versenytanács elnöke szerdán Budapesten.

Júliustól csökkennek az európai roamingdíjak - A június 13-án kihirdetett európai parlamenti és tanácsi rendeletről

2013.06.05.

Az uniós szabályozásnak megfelelően július 1-jétől tovább csökkennek az Európai Unión belüli mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell.

Egyszerűsített foglalkoztatás - NAV tájékoztatás a kapcsolódó szabályok értelmezéséről

2013.06.05.

Egyszerűsített foglalkoztatásra a 2010. évi LXXV. törvény (Efo.tv.) szerint létesíthető munkaviszony. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatást tett közzé, mely az egyszerűsített módon történő foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabályok megismeréséhez, és értelmezéséhez nyújt segítséget.

Változik a Hágai Nemzetközi Törvényszék joggyakorlata - A főügyész csalódott

2013.06.05.

A hágai főügyész úgy látja, hogy a délszláv háborús bűnösök felelősségre vonására hivatott törvényszék joggyakorlata jelentős változáson ment át az elmúlt fél év alatt. Serge Brammertz attól tart, hogy emiatt a jövőben sokkal nehezebb lesz felelősségre vonni azokat, akik ugyan közvetlenül nem vettek részt a gyilkosságokban, de bizonyíthatóan támogató szerepet játszottak a törvénytelenségekben.

Tagállam területére való beutazás megtagadása - Kell-e közölni az okokat az érintettel? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.06.05.

A valamely tagállam területére való beutazást megtagadó határozat indokolásának lényegét közölni kell az érintettel. A tagállam azonban a legszükségesebb mértékben megtilthatja azon okoknak az érintettel való közlését, amelyek nyilvánosságra hozatala sérthetné a nemzetbiztonságot - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Mégis kaphatnak jövőre működési támogatást a pártok - Módosult az új kampányfinanszírozási szabályokról szóló javaslat

2013.06.05.

A parlament kormánypárti többsége elfogadta azt az MSZP-s módosító javaslatot, amely megengedné, hogy mégis kapjanak működési támogatást a pártok választási években, azaz jövőre is.

Változik a közös önkormányzati hivatal kialakításának szabályozása - A jövőben is kisebb városok is jogosultak lesznek

2013.06.05.

A jövőben a kisebb városok is jogosultak lesznek közös önkormányzati hivatal kialakítására. A parlament hétfőn - 258 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 29 tartózkodás mellett - fogadta el azt a fideszes törvényjavaslatot, amely szerint egy város és egy község, illetve községek akkor is létrehozhatnak közös önkormányzati hivatalt, ha a településeken összesen kétezer lakosnál kevesebben élnek.

Hiányok a végrehajtás szabályozásában - Az ombudsman módosítást javasol - KIM a jogszabály-módosításról

2013.06.05.

Szabja meg jogszabály a végrehajtás egyes eljárásainak határidejét. Tegyék lehetővé, hogy a reális forgalmi értéken állapítsák meg az ingatlanok becsértékét. Legyen kapcsolat a végrehajtás hatékonysága, eredményessége, valamint a végrehajtók javadalmazása, érdekeltsége között. Szabó Máté ombudsman - aki többször és hiába kérte a végrehajtás jogszabályi feltételeinek módosítását - most két újabb jelentésben javasolt változtatásokat.

Mérföldkő a fegyverek kereskedelmének szabályozásában - Magyarország aláírta a fegyverkereskedelmet korlátozó szerződést

2013.06.05.

Aláírta Magyarország képviselője New Yorkban a fegyverkereskedelmet korlátozó szerződést - tájékoztatta a Külügyminisztérium közleményben kedden.

A tulajdonos által azonos módon hasznosított ingatlanok illetékmentessége - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.06.04.

Nem lehet illetékjogi eltérés a tulajdonos által azonos módon hasznosított ingatlanok megítélésében csupán a művelési ágak különbözősége miatt - áll a Kúria elvi megítélésűnek minősített ügyben hozott döntésében.

Kapcsolati erőszak - Önálló tényállás, súlyosabb büntetés

2013.06.04.

A családon belüli erőszak eddigieknél súlyosabb büntetését teszi lehetővé a büntető törvénykönyv (Btk.) hétfőn elfogadott módosítása, amely önálló tényállássá teszi a kapcsolati erőszakot.

December 15-ig pénztárgépenként 50 ezer forint támogatást lehet igényelni - A nemzetgazdasági miniszter rendeletéről

2013.06.04.

Pénztárgépenként 50 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek december 15-ig az üzemeltetők gépeik Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötéséhez - tartalmazza a nemzetgazdasági miniszternek a hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendelete.

Csökken a tehetős családok adókedvezménye Franciaországban

2013.06.04.

A tehetősebb családoknak járó adókedvezmények megkurtításával járó megtakarítási intézkedést jelentett be hétfőn a francia kormány. A jövőre és 2015-ben 1,1 milliárd, 2016-tól pedig 1,7 milliárd eurós pluszbevételt jelentő intézkedésről azután döntött Párizs, hogy az Európai Bizottság meghosszabbította 2015-ig a határidőt a túlzott mértékű deficit elfogadható szintre, azaz a GDP 3 százaléka alá csökkentésére.

Módosult a felnőttképzési törvény

2013.06.04.

Az iskolarendszerben megszerezhető végzettséggel válhatnak egyenértékűvé a felnőttképzésben szerzett bizonyítványok a felnőttképzési törvény módosításával, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Együttműködési megállapodást írt alá a Kúria és az MTA Jogtudományi Intézete - A legfelsőbb bírói fórum teljes üléséről

2013.06.04.

Együttműködési megállapodást írt alá Darák Péter, a Kúria elnöke és Jakab András, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontja Jogtudományi Intézetének igazgatója a közös szakmai munkáról, tapasztalatcseréről a legfelsőbb bírói fórum teljes ülésén hétfőn, Budapesten.

A jövőben internetes tartalmakat blokkolhatnak a bíróságok - Büntető tárgyú törvényeket módosított a Parlament

2013.06.04.

A jövőben a bíróságok elrendelhetik egyes, külföldi szervereken lévő internetes adatok elérésének blokkolását. A büntető tárgyú törvények erről is szóló - a kormány által kezdeményezett - módosítását hétfőn a Fidesz-KDNP támogatásával fogadta el a parlament

A magyar föld védelmében - Átírták a földtörvényt - Újraszabályozták a tulajdon- és haszonélvezeti jog megszerzését

2013.06.04.

Átírta a csaknem egy éve előtte fekvő földtörvényjavaslatot az Országgyűlés hétfőn. A tavaly júliusban beterjesztett kormányelőterjesztésen hétfőn több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával változtatott a parlament kormánypárti többsége. Ezekkel újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

Tiltott piacbefolyásolás - 28 millió forintos bírságot rótt ki a PSZÁF az GrEnergie Corporation Nyrt.-re

2013.06.03.

Tiltott piacbefolyásolás miatt húsz millió, a közzétételi és tájékoztatási kötelezettségek elmulasztása miatt pedig további nyolc millió forint bírságot rótt ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a GrEnergie Corporation Nyrt.-re - tájékoztatott a felügyelet hétfőn.

WikiLeaks-ügy - Súlyosan sérült az amerikai nemzetbiztonság?

2013.06.03.

Bradley Manning közlegény már nem sokkal Irakba vezénylése után elkezdett módszeresen és tudatosan letölteni titkos információkat a kormányzati számítógépekről, noha tudta, hogy ezzel amerikaiak életét teheti kockára - jelentette ki vádbeszédében a katonai ügyész a hétfőn megkezdődött hadbírósági tárgyaláson.

Kommunista nyugdíjpótlékok - Politikai alapon? - 142 embertől vonják meg a juttatásokat augusztus 1-től

2013.06.03.

A végleges adatok szerint 142, korábban kommunista nyugdíjpótlékban részesülő embertől vonják meg a juttatásokat augusztus 1-től - hangzott el a témában rendezett hétfői budapesti sajtóbeszélgetésen. Sajtóértesülés szerint Biszku Bélát is érinti a döntés.

Hatályon kívül helyezett szó - Jogszabályi változás miatt eltűnik a leghosszabb szó a német nyelvből

2013.06.03.

Jogszabályi változás miatt eltűnik az eddigi leghosszabb szó a német nyelvből. A hat szó összetételéből keletkezett, 63 betűből álló kifejezés egy tartományi szintű törvényt jelöl, amelyet hatályon kívül helyeztek. A Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz a marhahús és marhahúskészítmények címkézésére vonatkozó előírások betartásának felügyeletéről rendelkezett.

Az idén is járőröznek magyar rendőrök a horvát tengerparton

2013.06.03.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén nyáron is teljesítenek majd szolgálatot magyar rendőrök a horvát tengerparton - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

EUJUST LEX-Iraq - Magyar tábornok vezeti az iraki jogállamisági missziót

2013.06.03.

A "biztonsági szempontból kihívásokkal teli környezet dacára" elégedettségre ad okot a Huszár László magyar büntetésvégrehajtási dandártábornok által vezetett iraki jogállamisági EU-misszió teljesítménye - olvasható a küldetésről szóló legfrissebb uniós tájékoztató anyagban.

Az államfő által visszaküldött törvényekről szavaz a Ház

2013.06.03.

Tavaszi ülésszakának utolsó előtti ülését tartja az Országgyűlés a héten hétfőn és kedden. A képviselők az államfő észrevételeit figyelembe véve módosíthatják az Áder János köztársasági elnök által visszaküldött, egyszer már elfogadott törvényjavaslatokat. Kedden a trianoni békeszerződés évfordulója alkalmából megemlékezéssel kezdődik a parlament munkája.

Kapcsolati erőszak lehet az új Btk.-tényállás neve - A nem bizonyított együttélés is a szabályozás hatálya alá kerülhet

2013.06.03.

Háztartáson belüli helyett kapcsolati erőszaknak nevezhetik a július 1-jén életbe lépő büntető törvénykönyv (Btk.) új tényállását, amelynek szabályozása alá eshetnek azok a kapcsolatok is, amelyeknél az együttélés nem bizonyítható, de a párnak közös gyermeke született.

Albánia az Európai Unió felé vezető úton - A tagjelöltséghez elengedhetetlen törvényeket szavaztak meg

2013.06.03.

Az albán parlament kormánypárti többsége és az ellenzék csütörtökön együttesen megszavazott három olyan törvényt, amely elengedhetetlen az ország számára, hogy elnyerje az európai uniós tagjelöltséget.

E-útdíj - Tarifák, utak jegyzéke, szankciók a nemfizetőkre - Megjelentek a rendeletek

2013.06.03.

A nemzeti fejlesztési miniszter a pénteki Magyar Közlönyben közzé tette a használatarányos útdíj - e-útdíj - tarifáját, valamint azoknak az utaknak a jegyzékét, amelyek július 1-től használatarányosan lesznek fizetősek a 3,5 tonnánál nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű, tehergépkocsik számára. Ugyancsak rendeletben szabályozták a nemfizetés szankcióit.

Öröklési kérdések

2013.06.03.

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv jelentősen módosítja az öröklési szabályokat, számos új feladatot adva ezzel a közjegyzőknek. Ez idő tájt azt vizsgálják, milyen változtatást igényel a hagyatéki eljárásról szóló törvény, hogy az új rendelkezések maradéktalanul érvényesüljenek.

Módosulhat a kisajátítási törvény - Bevezetnék az előzetes eljárás intézményét

2013.06.01.

A kisajátítási törvény olyan módosítását javasolja György István (Fidesz), amely megteremti az előzetes eljárás intézményét.

Szabálytalan magyar kerékpárosok - Felmérés

2013.06.01.

A magyar férfiak sportolásra és munkába járásra is egyaránt használják biciklijüket, azonban az is jellemző rájuk, hogy alkoholfogyasztás után ülnek két kerékre, emellett sem a biciklik műszaki állapotának ellenőrzésére, sem a KRESZ pontos betartására nem fordítanak elég figyelmet a magyar használók - derült ki egy kerékpáros szokásokat vizsgáló friss felmérésből.

Több az áfa-ellenőrzés és a bírságolás világszerte - A nemzeti adóhatóságok egyre többször működnek együtt az ellenőrzések során

2013.06.01.

Minden korábbinál több áfa-ellenőrzést hajtottak végre az adóhatóságok nemzetközi szinten az elmúlt három évben, a kiszabott bírságok száma és nagysága is emelkedett a vállalatok beszámolója szerint - derül ki az Ernst & Young legfrissebb tanulmányából.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000