Hír archívum: 2013. július

Más hónap

Egyeztet az ombudsmanjelölésről az államfő a frakcióvezetőkkel - Szabó Máté megbízatása idén szeptember 24-én jár le

2013.07.31.

Az alapvető jogok biztosának jelölése előtt az államfő személyes megbeszélésre hívta a parlamenti pártok frakcióvezetőit. Áder János egy hét múlva, augusztus 6-án fogadja a képviselőcsoportok vezetőit - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Sajtóigazgatósága kedden.

Uniós támogatással fejlődő Magyarország - Augusztus 1-től a Miniszterelnökség felügyeli a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget

2013.07.31.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felügyelete átkerül a Miniszterelnökséghez a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól augusztus elsején.

Ügyészségi feljelentés egy kommunista börtönparancsnok ellen Romániában - Visinescu a hírhedt Ramnicu Sarati börtönt irányította

2013.07.31.

Emberölés gyanújával tett feljelentést a bukaresti katonai ügyészségen a 88 éves Alexandru Visinescu volt börtönparancsnok ellen a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) - közölte kedden Andrei Muraru, az intézet ügyvezető elnöke.

Új közlekedéssel kapcsolatos bírságok - A vonatkozó kormányrendelet augusztus 1-én lép hatályba

2013.07.31.

Az a műszaki vizsgaállomás, amely közúti közlekedésre alkalmatlan gépjárművet alkalmasnak minősít, járművenként 500 ezer forintos bírságot köteles fizetni. Az ezt tartalmazó kormányrendelet augusztus elsején lép hatályba.

Az új Polgári Törvnykönyv számos fogalmat másként értelmez - Igazodnak az új Kódexhez a pénzügyi és gazdasági törvények

2013.07.31.

Igazodnak az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk) a pénzügyi és gazdasági törvények, a pénzügyi és gazdasági törvényeket módosító törvény tervezete megjelent a kormány honlapján.

Adócsalás miatt vádat emeltek a Bayern München elnöke ellen - Önrevízió - Uli Hoeness a büntetés elkerülése végett adta fel magát

2013.07.31.

Vádat emelt adócsalás miatt Uli Hoeness, a Bayern München labdarúgó egyesület elnöke ellen a müncheni tartományi ügyészség kedden.

Védjegyeket sértő hamis termékek az interneten - Közös akcióban zároltak 328 domain nevet az amerikai és európai hatóságok

2013.07.31.

Két kapcsolódó internetes bűnözés elleni akcióban összesen 328 domain nevet zároltak az amerikai és európai hatóságok. A zárolt weboldalakon hamisítványokat értékesítettek a kereskedők.

Közhiteles nyilvántartásba kerülnek a rokkantak parkolókártyái - Módosul hatósági nyilvántartásokat szabályozó törvény

2013.07.31.

A közúti közlekedési nyilvántartás tartalmazza a jövőben a mozgásukban korlátozott személyek parkolási igazolványainak az adatait is - a közigazgatási hatósági eljárásokat, és az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokat módosító törvény augusztus elsejétől teszi ezt kötelezővé.

Kampányszámla, kampánycsend, maximalizált kampánypénzek - Átláthatóbb választások - Új törvény készül Szlovákiában

2013.07.31.

Új, átfogó, az eddigi szabályokat egy keretben összefoglaló választójogi törvényt készít elő a szlovák belügyi tárca. A jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt álló jogszabály néhány részletéről kedden tájékoztatta a média képviselőit Robert Kalinák belügyminiszter Pozsonyban.

Hegyközségi járulék és miniszteri biztos - Augusztus 1-el kiegészül és módosul a hegyközségi törvény

2013.07.30.

A hegyközségi tagoknak, valamint a szőlészeti és borászati felvásárlóknak hegyközségi járulékot kell fizetniük annak a hegyközségnek a részére, amelynek működési területén tevékenykednek - egyebek mellett ezzel egészül ki augusztus 1-től a hegyközségi törvény.

Módosul a távolléti díj, a bérpótlék és a szabadság szabályozása - Az augusztus 1-től hatályos munkajogi változásokról

2013.07.30.

Augusztus elsejével módosul a távolléti díj számítása, így például egy-egy szabadságos hónapban a munkabér nem változik majd az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Módosulnak csütörtöktől egyes szabadsággal kapcsolatos rendelkezések is, valamint más lesz a bérpótlékok számítása.

Magyar ügyek Európában

2013.07.30.

Az adólevonási jog gyakorlása nem tagadható meg azon az alapon, hogy az áru eredete nem igazolt, így a magyar adóhatóság eljárása nem volt összhangban az uniós áfa-szabályokkal - Folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bíróságának asztalán

Az árgarancia korlátozza az árversenyt? - Ágazati vizsgálatot indít a GVH az online szobafoglalások piacán

2013.07.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény 43/C. § szerinti ágazati vizsgálatot indított a turizmus gazdasági ágazatba tartozó az online szobafoglalások piacán, a szállodai és más szálláshelyek webes felületeken történő közvetlen és viszonteladói értékesítésével, különösen az online szállásközvetítők által alkalmazott, ún. árgarancia intézményének működésével kapcsolatos piaci folyamatok megismerése és értékelése céljából. A GVH az ágazati vizsgálat során az érintett piaci szereplőkkel szorosan együttműködik.

Rövidülő határidők, online ügyfélszolgálat, egyszerű azonosíthatóság - Felülvizsgálták az elektronikus ügyintézés jogszabályi környezetét

2013.07.30.

Rövidülő hivatali ügyintézési határidők, egységes nyitvatartás, online ügyfélszolgálatok, egyszerű azonosíthatóság, akadályoktól mentes ügyintézés - egyebek mellett ezt szolgálja az Államreform Operatív Program, amelynek részeként lezárult az elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata.

Azonos szociális és adókedvezmények a migráns munkavállalóknak - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.07.30.

Elismerve ugyan, hogy a határ menti ingázó munkavállalók gyermekeit a felsőoktatási tanulmányokhoz nyújtott pénzügyi támogatásból kizáró luxemburgi szabályozás jogszerű célt követ, a Bíróság álláspontja az, hogy a jelenlegi rendszer meghaladja az e cél eléréséhez szükséges mértéket . A felsőoktatási diplomával rendelkező luxemburgi lakosok arányának növelésére irányuló célkitűzés kevésbé megszorító intézkedésekkel is megvalósítható - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Egyedülálló - Szellemitulajdon-védelmi egységet hoz létre a londoni rendőrség

2013.07.30.

A világon az elsők között önálló szellemitulajdon-védelmi egységet alakít ki a londoni rendőrség. A tervek szerint az új rendvédelmi egység már szeptemberben megkezdheti munkáját.

Augusztustól megvonják a kommunista nyugdíjpótlékokat

2013.07.30.

Augusztus 1-jétől megvonják a korábban kommunista nyugdíjpótlékban részesülők juttatásait. Rétvári Bence a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára korábbi tájékoztatása szerint a vonatkozó határozatokat május 31-én kipostázták a 142 érintettnek.

Láthatóvá a láthatatlant, jelentést a jelentéktelennek - Sherlock Holmes inspirálóan hatott a bűnügyi helyszínelésre

2013.07.30.

Jelentős hatással volt a modern bűnügyi helyszínelés fejlődésére a világirodalom két híres detektívje, a Sir Arthur Conan Doyle tollából született Sherlock Holmes és az R. Austin Freeman által kitalált Dr. John Evelyn Thorndyke - állítja a Manchesteri Egyetem egyik történésze.""""

Minden vallási közösség lehet egyház - Augusztus 1-én lép hatályba az egyházügyi törvény módosítása

2013.07.30.

A módosított egyházügyi törvény augusztus elsején hatályba lépő új szabályozása szerint minden vallási közösség használhatja majd az egyház megnevezést.

A kamatadón felül - Augusztus 1-től hatszázalékos eho teherheli a megtakarításokat

2013.07.30.

Augusztus elsejétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül.

Villámkezű bírósági jegyző - Magyar siker a genthi gép- és gyorsíró világbajnokságon

2013.07.29.

Eddigi legjobb eredményét érte el a Genthben megrendezett gépíró-, gyorsíró- és szövegszerkesztő, valamint jegyzőkönyvvezető világbajnokságon Terjéki Krisztina.

Esélyegyenlőség az oktatásban - Megjelent a támogatások igényléséről szóló miniszteri rendelet

2013.07.29.

Megjelent az oktatási esélyegyenlőséget szolgáló támogatások igényléséről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben.

Éjszakai felügyeleti díj a világörökségi területen működő szórakozóhelyeknek - Augusztus 1-el módosul a kereskedelmi törvény

2013.07.29.

A világörökségi területen működő, szeszesitalt árusító vendéglátóhelyek és boltok az éjszakai nyitva tartásért felügyeleti díjat fizetnek - a kereskedelmi törvény ezt szabályozó módosítása augusztus elsején lép hatályba.

Emelkedik a tranzakciós illeték augusztus 1-jén - A készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben

2013.07.29.

Augusztus elsején az eddigi 6000 forintos felső korlát eltörlésével 6 ezrelékre nő a készpénzfelvétel pénzügyi tranzakciós illetéke.

Módosított fúziós közlemény és űrlapok - Augusztus 1-el lépnek hatályba az új GVH dokumentumok

2013.07.29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) módosította az egyszerű és összetett eljárásokat elhatároló fúziós közleményét, valamint az összefonódások bejelentésére szolgáló űrlapot. A dokumentumok 2013. augusztus 1-től alkalmazandók, így az ezt követően benyújtott kérelmeket a módosított űrlappal szükséges bejelenteni a GVH-hoz.

A közéleti szereplők bírálhatóságáról - Az ombudsman Alkotmánybírósághoz fordult az új Ptk. szükítő feltétele miatt

2013.07.29.

Az alapvető jogok biztosa szerint a sajtó- és a szólásszabadság szempontjából aggályos, hogy a 2014. március 15-étől hatályos új Ptk. a közéleti szereplők bírálatának feltételként írja elő a „méltányolható közérdek" fennállását. Ennek a törvénybe való beemelése bizonytalan jogi helyzetet, aránytalan korlátozást eredményezhet, ezért az ombudsman indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz.

Súlyos munkajogi visszaélések a kínai Apple-beszállítóknál - A China Labor Watch munkajogi szervezet jelentéséből

2013.07.29.

Többszörös munkajogi visszaéléssel gyanúsítja az Apple-nek beszállító tajvani Pegatron vállalatot hétfőn közzétett jelentésében a China Labor Watch (CLW) munkajogi szervezet.

A jogos védelem értelmezéséről és alkalmazásáról - A Kúria jogegységi döntés hozott - Beszélgetés Kónya István elnökhelyetessel

2013.07.29.

A Kúria jogegységi döntést hozott a napokban a jogos védelem egységes bírósági értelmezése és alkalmazása érdekében - mondta Kónya István, a legfelsőbb bírói fórum elnökhelyettese, büntetőkollégiumának vezetője.

Közbeszerzés újratöltve - Jogi Fórum konferencia

2013.07.29.

A közbeszerzési törvény változásairól rendezett konferenciát a Jogi Fórum Budapesten. A Szakmai Napok nyári előadássorozatának újabb állomásán a július 1-jétől hatályos főbb törvényi módosításokat Kothencz Éva közbeszerzési szakértő ismertette.

A szabályos és biztonságos kerékpározásért - Együttműködési nyilatkozatot írt alá a rendőrség és a Magyar Kerékpáros Klub

2013.07.29.

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá pénteken Budapesten az Országos Rendőr-főkapitányság - Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) és a Magyar Kerékpáros Klub.

Közmédia-profil közösségi oldalon - Az osztrák alkotmánybíróság alkotmányellenesnem találta a tiltó rendelkezést

2013.07.29.

Alkotmányellenes az a törvényi rendelkezés, amely megtiltotta az osztrák közszolgálati médiának, hogy profilokat tartson fenn a közösségi médiában - jelentette be pénteken az osztrák alkotmánybíróság.

Ellenőrzésekre figyelmeztet a NAV - Célkeresztben az idegenforgalmi vállalkozások

2013.07.26.

További ellenőrzésekre számíthatnak az idegenforgalmi vállalkozások, mert még mindig magas a mulasztások aránya - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Mégis bíróság elé kell állnia a volt IMF-vezérnek Franciaországban - Strauss-Kahnt csoportosan elkövetett üzletszerű kéjelgéssel vádolják

2013.07.26.

Mégis bíróság elé kell állnia Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatójának Franciaországban egy prostitúciós hálózat ügyében indított eljárásban, miután az ügyészség kérése ellenére a vizsgálóbírók nem ejtették a csoportosan elkövetett üzletszerű kéjelgés vádját ellene - jelentette be pénteken az észak-franciaországi Lille ügyésze.

Magyar-holland rendőrségi akcióterv az emberkereskedelem ellenében

2013.07.26.

A magyar és a holland rendőrség műveleti együttműködési akciótervet írt alá ez év második felére - közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

Az Unión belül Szlovákiában a legmagasabbak a bankok adóterhei - A Szlovák Bankszövetség jelentéséről

2013.07.26.

Szlovákiában egy év leforgása alatt csaknem megduplázódtak a bankszektort sújtó adóterhek, így már a legmagasabbak az Európai Unión (EU) belül, és ha jelenlegi szintjükön maradnak, veszélyt jelenthetnek a vállalatok hitelezésére is - közölte a Szlovák Bankszövetség (SBA) abban a jelentésben, amelyet csütörtökön tettek közzé a szervezet honlapján.

Büntetlen külföldi vakáció

2013.07.26.

Egy jól megérdemelt külföldi nyaralás is rémálommá válhat, ha nem vagyunk kellően tisztában az adott ország szabályaival. Egy felelőtlen gyorshajtás, vagy egy stoppos felvétele is elég lehet ahhoz, hogy tettünkért bírságot vagy elzárást kapjunk.

Új Ptk - A hatályba lépéssel összefüggő jogalkotási folyamat első szakasza - Az OBH véleményezte a nornaszöveg-tervezetet

2013.07.26.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2013. június végén az Országos Bírósági Hivatal részére nagy terjedelmű normaszöveg-tervezet küldött meg véleményezés céljából. A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló törvénytervezettel (Ptké.), az egyes törvényeknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról szóló törvénytervezettel, illetve a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól szóló törvénytervezettel kapcsolatos álláspontjaikat a bíróságok a jogszabály-véleményezés új módszerével fejthették ki.

Nyilvánosság a bért nem fizető munkáltatóknak - Elfogadták a jövedelemadózásról szóló törvény módosítását Horvátországban

2013.07.26.

A zágrábi kormány csütörtökön elfogadta azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek értelmében Horvátországban nyilvánosságra hoznák a bértartozást felhalmozó munkáltatók adatait - adta hírül a helyi tömegtájékoztatás.

A keresőmotor-szolgáltatók nem minősülnek adatkezelőnek? - Google vs. AEPD - A nemzeti adatvédelmi szabályozás alkalmazásáról

2013.07.26.

Jääskinen főtanácsnok szerint a keresőmotor-szolgáltatók nem minősülnek az adatvédelmi irányelv értelmében vett adatkezelőnek az általuk kezelt weboldalakon megjelenő személyes adatok tekintetében. A nemzeti adatvédelmi szabályozás alkalmazandó a keresőmotor-szolgáltatókra, amennyiben a tagállam területén olyan irodát nyitnak a reklámhelyeik értékesítésére és reklámozására, amelynek tevékenysége e tagállam lakosai felé irányul, még akkor is, ha az adatkezelés technikai műveleteire máshol kerül sor - áll a főtanácsnoki indítványban.

Módosul az építési projektek környezetvédelmi vizsgálata - A rendeletről

2013.07.25.

Augusztus elsejétől minden beruházásra el kell készíteni a környezetvédelmi hatástanulmányt, a kormány eltörölte a kivételnek számító alsó küszöbértékeket. Az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Gyermeknek az anyja mellett a helye - a börtönben is! - A fogvatartott nők és kisgyermekük elhelyezéséről - Ombudsmani jelentés

2013.07.25.

A korai anya-gyermek kapcsolat, a szoptatás alapvető jelentőségű mind a gyermek, mind az édesanya számára. Mindkettőjük érdeke az, hogy minél hosszabb ideig együtt maradhassanak. Ennek megfontolásával fordult Szabó Máté ombudsman a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez azt javasolva, hogy a gyermeket egyéves koráig a büntetés-végrehajtási intézetben az édesanyjával együtt helyezzék el akkor is, ha a gyermek a fogvatartás megkezdése előtt született.

Milliós bírság személyprofil-elemzésért? - Törvényt sért a jelentkezőket engedély nélkül leinformáló munkaadó

2013.07.25.

Az adatvédelmi törvénnyel és az alkotmánnyal is szembe megy, ráadásul milliós bírságot is kockáztat az a munkaadó, amelyik a munkára jelentkezőket személyiségteszttel vagy közösségi médiás profiljaik elemzésével szűri - hívja fel a figyelmet a Balázs & Holló Ügyvédi Iroda.

Bizonytalan hallgatók - Oktatási ügyek az oktatási ombudsman asztalán - Fókuszban a köznevelési rendszer és a felsőoktatás

2013.07.25.

Tavaly az oktatási jogok biztosához érkezett panaszok száma összességében nem változott, ugyanakkor többen keresték meg felsőoktatási ügyekben az ombudsman hivatalát. Erről Aáry-Tamás Lajos beszélt a 24. Bálványosi Szabadegyetemen és Diáktáborban szerdán.

Kiterjesztik a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségét - Jogszabály-módosítások a családok támogatása érdekében

2013.07.25.

A kormány döntésével a jövőben minden gyermekes család teljes egészében igénybe veheti majd a családi adókedvezményt - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Megvesztegetett orvosok? - Kórházi alkalmazottak százai ellen indult eljárás Délkelet-Kínában

2013.07.25.

Több mint hetven kórház csaknem 1100 egészségügyi alkalmazottját érte utol a délkelet-kínai Fucsien tartományban a gyógyszeripari vesztegetések kapcsán indított vizsgálat - számolt be a kínai média a kínai központi televízió (CCTV) riportja nyomán csütörtökön a legfrissebb fejleményekről.

Hodorkovszkij és Lebegyev - Megalapozott vádak, emberi jogokat sértő eljárás - Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete

2013.07.25.

Megalapozottak voltak ugyan a Mihail Hodorkovszkij, illetve Platon Lebegyev orosz üzletemberrel szembeni csalási és adóelkerülési vádak, ám az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során történtek emberi jogsértések, az pedig indokolatlan, hogy távoli büntetőtelepen kell letölteniük büntetésüket - mondta ki csütörtökön nyilvánosságra hozott elsőfokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Hirdetések szerzői jogot sértő weboldalakon - Útmutató a legjobb gyakorlatról - Vezető online hirdetési óriások összefogása

2013.07.25.

Az AOL, a Condé Nast, a Google, a Microsoft és a Yahoo egyaránt vállalta, hogy a jövőben aktívan akadályozza majd, hogy a szerzői jogi tartalmakhoz jogsértő módon hozzáférést kínáló illetve a hamisított termékek értékesítésében érintett oldalakon hirdetések jelenjenek meg. Ezzel jelentős bevételi forrásuktól fosztanák meg ezen jogsértő oldalak üzemeltetőit.

De nehéz az iskolatáska - Az iskolások gyógytestnevelésének problémájáról - Ombudsmani jelentés

2013.07.24.

A mozgásszegény életmód, vagy például a gerincet túlterhelő súlyos iskolatáska is veszélyeztetheti a gyermekek egészséges fejlődését. A gyermekek egészséges környezethez való jogát vizsgáló gyermekjogi projekt keretében Szabó Máté ombudsman azt is áttekintette, milyen lehetőségekkel számolhat az az iskolás, akinek gyógytestnevelést ír elő az iskolaorvos, a szakorvos.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000