Hír archívum: 2013. július

Más hónap

Biztonságosabb és olcsóbb internetes fizetések - Új pénzforgalmi szabályokat javasol az Európai Bizottság

2013.07.24.

Új pénzforgalmi irányelvtervezetet, valamint a kártyaalapú fizetési műveletekhez kapcsolódó bankközi díjakról szóló rendelettervezetet ismertetett szerdán az Európai Bizottság.

Távközlési szektorra kivetett adó-ügyek az Európai Bíróság előtt - A Bizottság visszavonja a hazánkkal szemben benyújtott keresetet

2013.07.24.

Visszavonja az Európai Bizottság azokat a kereseteket, amelyeket Magyarországgal, illetve Spanyolországgal szemben nyújtott be korábban az Európai Bírósághoz a távközlési szektorra kivetett különadókkal kapcsolatban - közölte az uniós végrehajtó testület.

Üzleti titkokat tartalmazó iratok tartalmának megismerése - A GVH csak az érintett kérésére korlátozza a betekintést

2013.07.24.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásai során üzleti titkokat tartalmazó iratokhoz juthat, ilyenkor a hivatal csak az érintett kérelmére korlátozza az iratokba való betekintést, illetve azokról másolat vagy feljegyzés készítését - az erről szóló tájékoztató a GVH honlapján jelent meg.

Háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés, kenőpénz elfogadása - A Sanader-per újratárgyalását sürgetik a volt horvát kormányfő ügyvédei

2013.07.24.

A Hypo Bank- és az INA-Mol-ügy újratárgyalását sürgetik Ivo Sanader védőügyvédei - adta hírül kedden a horvát közszolgálati média.

Közösségi rendészet - Javuló közbiztonság - A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács javaslatáról

2013.07.24.

A közösségi rendészet magyar modelljének bevezetését, a szórakozóhelyek szigorúbb ellenőrzését, a fiatalkorúak védelmének növelését, valamint az áldozatok és tanúk tájékoztatásának javítását is javasolja a következő két évre a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács a közbiztonság javítása érdekében.

Csúszópénzek, álkonferenciák a gyógyszeripar nyeresége érdekében

2013.07.24.

Harminckilenc kórházi alkalmazottat, orvost vonnak felelősségre a dél-kínai Kuangtung tartományban, amiért csúszópénzt fogadtak el gyógyszeripari vállalatoktól - közölte az állami egészségügyi és családtervezési bizottság bejelentése nyomán a kínai média szerdán.

Rendszerhibák a felsőoktatási felvételi eljárás rendjében - Ombudsmani jelentés

2013.07.23.

A felsőoktatási intézménybe való jelentkezés alapvető, sokszor életre szóló döntés, amely mind a fiatalok, mind a szülők számára felelősséget jelent és anyagi következményekkel jár. Különösen fontos tehát a felvételi eljárás során a tervezhetőség, a kiszámíthatóság biztosítása. Az alapvető jogok biztosa jelentésében visszásságokat tárt fel mind a felvételi eljárással kapcsolatos kormányzati döntéshozatal szabályozásában, mind a szakminisztérium eljárásában, különösen az eljárási határidők ismételt túllépésében.

Költségviselés közalkalmazott illetményének banki átutalásánál - A Kúria ítéletéről

2013.07.23.

A Kúria ítéletében kötelezte a Kjt. hatálya alá tartozó munkáltatót a közalkalmazott illetményének banki átutalása miatt felmerült költségtöbblete megfizetésére

A képesítés elismerésének kizárása korlátozza a letelepedés szabadságát - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.07.23.

A kiállító állam területén önálló szakma gyakorlására feljogosító masszőrhidroterapeuta képesítés elismerésének kizárása a letelepedés szabadságának olyan akadálya, amelyet nem igazol a fogyasztók és a közegészség védelme. A fizioterapeuta-szakma esetében a fogyasztók védelme többek között az arra való kötelezéssel is elérhető, hogy az eredeti szakmai címet a képzés államának nyelvén és a fogadó állam nyelvén is használni kell - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Nemzeti Jogszabálytár - Könnyen kezelhető és ingyenes jogszabálygyűjtemény

2013.07.23.

Egyre népszerűbb a Nemzeti Jogszabálytár, a tavaly januári induláshoz képest az internetes oldalon a keresések száma 2,7-szeresére, a letöltéseké 18,6-szorosára nőtt - mondta Rétvári Bence kedden.

Szellemitulajdon-védelmi ügyekre szakosodott bíróság alakult Moszkvában

2013.07.23.

Az orosz elnök jóváhagyását követően felállt és megkezdte működését egy önálló, szellemitulajdon-jogi ügyekkel foglalkozó bíróság Moszkvában, amely jelentős előrelépésnek számít az orosz szellemitulajdon-védelem területén.

Megjelent az új büntető kódexet magyarázó kommentár - Könyvbemutató

2013.07.23.

Megjelent az új büntető törvénykönyvet (Btk.) magyarázó "Új Btk. kommentár" a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó Zrt. gondozásában. A kommentár főszerkesztője, Polt Péter legfőbb ügyész a kiadványsorozat hétfői budapesti bemutatóján kiemelte, hogy a nyolckötetes mű igyekszik tükrözni a valódi jogalkotói szándékot.

A támadó kockázata - Az új Büntető törvénykönyvről - Jogi Fórum konferencia

2013.07.23.

Az új Büntető törvénykönyvről rendezett konferenciát a Jogi Fórum Budapesten. A Szakmai Napok nyári előadássorozatának második állomásán az anyagi büntetőjog általános és különös részének július 1-jétől hatályos főbb változásait Kónya István, a Kúria elnökhelyettese és Magyar György ügyvéd ismertette.

Jogszabályi előírások miatt módosuló iskola-nevek

2013.07.23.

A jogszabályi előírások miatt módosult az iskolák neve, és egy szervezeten belül nem lehet több azonos nevű intézmény - reagált a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a témában hétfőn megjelent sajtóhírre.

Többszörösére nőtt az adószám-felfüggesztések száma

2013.07.23.

Az év első felében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 3885 cég adószámát függesztette fel, míg 2012 első felében 1062 esetben nyúlt ehhez a szankcióhoz - derül ki a feketelista.hu portál összesítéséből.

A terrorista szervezetek listájára került a Hezbollah fegyveres szárnya - Az EU-külügyminiszterek tanácskozásáról

2013.07.23.

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben megállapodtak abban, hogy felveszik a terrorista szervezetek listájára a libanoni síita Hezbollah szervezet fegyveres szárnyát.

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában

2013.07.23.

Változások léptek életbe az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak kiszámításában - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hétfőn. A jogszabályváltozások nem érintik a jogosultság szabályait, tehát ugyanaz kaphat táppénzt, terhességi-gyermekágyi segélyt és gyermekgondozási díjat, aki korábban is kaphatott.

Doubravszky: Háromoldalú egyeztetés szükséges a devizahitelek ügyében - A Kúria döntésének hatásairól

2013.07.22.

A pénzügyi jogok biztosa szerint háromoldalú egyeztetés kell a devizahitelek ügyében, a kormánynak szerdai ülésén célszerű meghatározni a kereteket, és ez alapján kellene megkezdeni a háromoldalú szakmai egyeztetéseket a kormányzat, a bankok és a hitelesek képviselőinek.

Betiltották a nyári házi feladatokat a kisiskolásoknak Kínában

2013.07.22.

A kínai oktatási minisztérium megtiltotta, hogy az első és második osztályosoknak írásos házi feladatot adjanak a nyárra az iskolák - a kormány a gyerekekre nehezedő terheken enyhítene

Az illegális műtárgy-kereskedelem elleni küzdelemről - Nemzetközi konferencia a budapesti Francia Intézetben

2013.07.22.

A Francia Köztársaság magyarországi nagykövetségének szervezésében nemzetközi konferenciát tartottak a budapesti Francia Intézetben az illegális műtárgy-kereskedelem témájában.

A szerzői jogi védelem alatt álló művek többszörözéséről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.07.22.

A szerzői jogi védelem alatt álló művek többszörözésének ellentételezésére szolgáló díj a nyomtatók és a számítógépek forgalmazására is kivethető. A tagállamok széles körű mérlegelési mozgástérrel rendelkeznek az ezen - a szerzőket az engedélyük nélküli többszörözés miatt érő hátrány ellentételezésére szolgáló - díjazás megfizetésére kötelezett személy meghatározásánál - áll az Európai Unió Bíróságának ítletében.

Elektronikus adózás - A nemzetgazdasági miniszter rendelet-tervezetéről

2013.07.22.

Az elektronikus adózási ügyintézést a központi elektronikus szolgáltató rendszeren (KR) keresztül, vagy felhasználói névvel és jelszóval, vagy elektronikus aláírással lehet végezni - egyebek mellett ezt tartalmazza az a nemzetgazdasági miniszteri rendelet-tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Változnak a cégek átalakulási szabályai - Jövő márciustól, az új Ptk. nyomán - A törvényjavaslatról

2013.07.22.

Jövő év március közepétől a cégek átalakulása csak a gazdasági társaság formájának a megváltozását jelenti, az egyesülés és a szétválás külön fogalmakként jelennek meg - ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amely az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) általános szabályait részletezi. A törvényjavaslatot a kormány a honlapján tette közzé.

Több mint félezer modern sebességmérő áll munkába az utakon jövő tavaszig

2013.07.22.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az idén 165 mobil sebességmérő, jövő április végéig pedig legalább 300, legfeljebb 365 fix telepítésű komplex közlekedési ellenőrzési pont (KKEP) beszerzését tervezi - közölte az ORFK.

Javult a büntető ítélkezés hatékonysága a Fővárosi Törvényszéken - Az eljárások elhúzódásának okairól

2013.07.22.

Érdemben javult a Fővárosi Törvényszék (FT) büntető ügyszakán a ítélkezés hatékonysága - mondta Mikó Gergely, a büntetőkollégium vezetője. A tavaly június 1-jén hat évre kinevezett törvényszéki vezető elmondta: annak ellenére sikerült gyorsítani az ítélkezést, hogy tavaly a nyugdíjazások miatt a kevesebb mint 70 tagú testület ötöde hiányzott.

Alkotmánybírósági mustra – Ítélkezési szünet előtti padlássöprés

2013.07.22.

Az Alkotmánybíróság felfüggesztette a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak hatályba lépését, megsemmisítette a magánnyomozói tevékenységre vonatkozó törvény két rendelkezéAz új Büntető törvénykönyvről sét, valamint a Magyar Állami Operaház átvilágításával kapcsolatos adatkérést elutasító jogerős ítéletet.

Zöldebb erdőtörvény a nyereségérdekelt szemlélet ellenében

2013.07.22.

A készülő erdőtörvényben az egyoldalú, nyereségérdekelt gazdálkodói szemlélet helyett az erdők védelmét, bővítését ösztönző szabályozókra van szükség - mondta az Szabó Marcel zöldombudsman, aki a napokban juttatta el javaslatát a Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

Gyermekekkel kapcsolatos tiltott tartalmak az interneten - A brit kormány kész törvényben korlátozni a hozzéférhetőséget

2013.07.22.

Korlátozni kell a hozzáférést az olyan internetes tartalmakhoz, amelyek gyermekek elleni szexuális és egyéb visszaéléseket ábrázolnak, és ha a nagy internetcégek erre önszántukból nem hajlandók, a brit kormány kész törvényben szabályozni a kérdést - mondta vasárnap a brit miniszterelnök.

Megkezdődött az államosított ingatlanokról szóló törvény alkalmazása Romániában

2013.07.19.

egkezdődött az államosított ingatlanokra vonatkozó új jogorvoslati törvény alkalmazása Romániában, s annak alapján már megszülettek az első kárpótlási határozatok - jelentette be pénteken a román miniszterelnök.

Gaudi-Nagy: új eljárásra kötelezték az ujgur vezetőt kiutasító hivatalt

2013.07.19.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken jogerősen hatályon kívül helyezte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal május 30-ai határozatát, amelyben kiutasították az országból Ümit Hamitot, az Ujgur Világkongresszus Európáért felelős elnökét, egyben új eljárásra kötelezték a hivatalt - tájékoztatta Gaudi-Nagy Tamás, az ujgur vezető jogi képviselője az MTI-t.

Részletes szabályozás az építőanyagok beépíthetőségéről

2013.07.19.

Építőanyagra 2013. július 1. előtt kiadott építőipari műszaki engedély érvényessége idejéig, de legfeljebb 2018. július 1-jéig hatályban marad. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a héten jelent meg a Magyar Közlönyben.

Új szmogrendeletet kell kidolgoznia a miskolci önkormányzatnak

2013.07.18.

Szabó Máté ombudsman indítványára október 30-i hatállyal megsemmisítette a Kúria a miskolci szmogrendeletet.

Bűnösnek találta a bíróság Alekszej Navalnij neves orosz ellenzékit

2013.07.18.

Bűnösnek mondta ki csütörtökön sikkasztásban Kirov város egyik kerületi bírósága Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzékit és az ügy egy másik vádlottját.

Bíróságon próbálja visszaszerezni a védelmi pénzt egy japán bártulajdonos

2013.07.18.

Beperelte a legnagyobb japán szervezett bűnözői csoport vezetőjét egy bártulajdonos, aki a maffiának befizetett védelmi pénzt akarja visszaszerezni.

Állatkínzás miatt felfüggesztett börtönre ítéltek egy balatonlellei nőt

2013.07.18.

Állatkínzás miatt nyolc hónap - két évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélt egy balatonlellei nőt szerdán a Fonyódi Járásbíróság

A fogyasztóvédelmi hatóság fokozottan ellenőrzi a dohányboltokat

2013.07.18.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) kiemelt ellenőrzések keretében vizsgálja azt, hogy kiszolgálják-e a 18 éven aluliakat a július 1-jét követően megnyitott nemzeti dohányboltokban.

Életbe lépett az azonos neműek házasságát engedélyező brit törvény

2013.07.18.

Életbe lépett szerdán az azonos neműek házasodását lehetővé tévő brit jogszabály, miután a londoni parlament két háza által hosszas tárgyalássorozat után e héten elfogadott törvényt az uralkodó kihirdette.

Kibővült közösség - Horvátország uniós csatlakozásának joghatásai és előnyei hazánk számára‭

2013.07.18.

2013.‭ ‬július‭ ‬1-vel Horvátország a nagy európai óriás huszonnyolcadik tagjává vált.‭ ‬Déli szomszédunk‭ ‬uniós‭ ‬csatlakozása‭ ‬hazánk életében is számos változással,‭ ‬és némi előnnyel is jár.‭

Megkezdődött a Costa Concordia kapitánya elleni per

2013.07.17.

Egyedül Francesco Schettino, a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró hajó kapitánya ül a vádlottak padján a hajószerencsétlenségről Grossetóban szerdán megkezdődött perben.

A jövő héten kerül a kormány elé a népesedéspolitikai program

2013.07.17.

A jövő heti kormányülés témája lesz a három plusz egy területből álló népesedéspolitikai program - mondta Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten újságíróknak.

Opten: több ezer kis cég kerülhet veszélybe

2013.07.17.

A trafiktörvény több ezer kiskereskedelmi céget tehet tönkre, mivel a cigaretta mellett mást is áruló kisboltok jövedelmezősége olyan alacsony, hogy már kismértékű forgalomkiesés is veszteségessé teheti őket - közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

Alaptörvény-ellenes a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályozása - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2013.07.17.

Az Alkotmánybíróság 2013. július 15-én hozott határozatával felfüggesztette a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályait módosító törvény azon rendelkezéseinek hatálybalépését, amelyek alapján a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személy a nemzetbiztonsági ellenőrzés alapjául szolgáló jogviszonya fennállása alatt folyamatosan nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt állna, és ennek során vele szemben naptári évenként kétszer 30 napig titkos információgyűjtést lehetne folytatni.

Megadóztatná víz exportját a szlovák kormány

2013.07.16.

Vállalkozás tárgyává teszi és így kereskedelmi cikként kezeli a vizet a szlovák környezetvédelmi tárca új víztörvénye, amely a kivitelre szánt vízre 40 százalékos adót vetne ki - közölte a Hospodárské Noviny (HN) pozsonyi gazdasági lap kedden.

Szabó Máté: Az igazságügyi szakértők eljárásai miatt elhúzódnak az államigazgatási eljárások

2013.07.16.

Szabó Máté ombudsman kifogásolja, hogy az igazságügyi szakértők szerinte indokolatlanul hosszadalmas eljárásai miatt elhúzódnak az államigazgatási eljárások, ami veszélyezteti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Snowden menedékügye

2013.07.16.

Javíthat Oroszország külföldi megítélésén, ha Moszkva befogadja Edward Snowdent, és erre nagy esélye van az amerikai informatikusnak

Hamis kiállítási tárgyakkal teli múzeumot zártak be Kínában

2013.07.16.

Bezárásra kényszerült egy múzeum Kínában, miután bebizonyosodott, hogy a kiállított tárgyak csaknem mindegyike hamis - számolt be az esetről a sina.com internetes hírportál.

Aláírásgyűjtés a marosvásárhelyi magyar orvosképzésért

2013.07.16.

Budapesti helyszíneken gyűjt aláírásokat a következő hetekben a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület (RMOGYKE), hogy elérje: a magyar Országgyűlés tűzze napirendre a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen (MOGYE) zajló etnikai diszkrimináció elleni küzdelmet.

Megjelent a nemzetiségi oktatás kiegészítő támogatását rögzítő rendelet

2013.07.16.

Megjelent a nemzetiségi nevelési, oktatási feladatokhoz nyújtott kiegészítő támogatás igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának és elszámolásának szabályait rögzítő miniszteri rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában.

A vidékiek jogvédelmét erősítenék Kínában

2013.07.16.

Kína növelni készül a jogi szolgáltatások elérhetőségét, különösen a fejletlen vidéki országrészekben, azután, hogy a panaszirodák elérhetőségét az interneten is megteremtették - tudósított pénteken a kínai médi

Túlzsúfoltak az északkelet-magyarországi börtönök

2013.07.16.

Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, kétszáz százalékos a telítettség - közölte a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára szerdán a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új bástyafalat és őrtornyot.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000