Hír archívum: 2013. július

Más hónap

Közlönyfigyelő 2013/4.

2013.07.15.

Mivel régen jelentkeztünk Közlönyfigyelő című rovatunkkal, most a 2013. április 4. és 2013. május 9. közötti időszakot tekintjük át. Ezalatt 26 törvényt hirdettek ki a Magyar Közlönyben. Írásunkban ezeket mutatjuk be nagy vonalakban.

A GVH módosított engedékenységi szabályokat tett közzé - Bővebb tájékoztatás a versenytörvény szabályairól kartellező vállalkozásoknak

2013.07.15.

Felkerült a GVH honlapjára a GVH Elnöke által kiadott engedékenységi tájékoztató és az engedékenységi űrlap módosított változata. E két dokumentum bővebb felvilágosítást ad a kartellező vállalkozásoknak arról, hogy milyen módon, milyen eljárás keretében lehet igénybe venni a versenytörvényben szabályozott engedékenységi politika által nyújtott lehetőségeket.

Handó: Javul az igazságszolgáltatás hatékonysága - A szabálysértési jogalkalmazást javító új szabályozás lép hatályba szeptembertől

2013.07.15.

Jelentősen nőttek az idén az alsóbb fokú bíróságok munkaterhei, különösen szabálysértési és cégjogi területen, ennek ellenére sikerült javítani az igazságszolgáltatás hatékonyságát. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde elmondta: a tavalyi évet összefoglaló beszámolója már rögzíti a megújult igazságszolgáltatási rendszer első eredményeit, amelyek azonban csak határozott és összehangolt vezetői intézkedésekkel őrizhetők meg.

Jogpont Mini - Kilenc dunántúli kistelepülésen indult ingyenes jogi szolgáltatás június 1-től

2013.07.15.

Kilenc dél-, és nyugat-dunántúli kistelepülésen indított ingyenes jogi szolgáltatást június 1-jétől a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége ( STRATOSZ).

A horvát ügyészség kezdeményezte a Mol elnök-vezérigazgatójának kihallgatását - Lattmann: Horvátországnak lehetősége nyílt európai elfogatóparancs kiadására

2013.07.15.

A július 1-jei európai uniós csatlakozásával Horvátországnak lehetősége nyílt európai elfogatóparancs kiadására - nyilatkozta Lattmann Tamás nemzetközi jogász pénteken azzal kapcsolatban, hogy a horvát ügyészség csütörtökön kezdeményezte Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatójának kihallgatását.

Öt év börtönbüntetés a román közlekedési miniszternek - A bíróság hivatali hatalommal való visszaélésben találta vétkesnek Fenechiut

2013.07.15.

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság Relu Fenechiu liberális párti közlekedési minisztert egy korrupciós perben.

Július 15-e a Bíróságok Napja - Július 16-tól nyári tárgyalásmentes időszak kezdődik a bíróságokon

2013.07.15.

A magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk. A jogszabály ugyanis szétválasztotta a közigazgatást és a bíráskodást. Deklarálta, hogy a bíró az ítélkezésben csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak van alávetve. Az előírás először határozta meg továbbá a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A jogszabály kihirdetése alkalmából 2001 óta július 15-én ünnepli a magyar igazságszolgáltatás a Bíróságok Napját.

Remélhetnek-e kártérítést a magyar államtól a MÁV ÁBE pórul járt ügyfelei? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.07.15.

Magyarország a gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó uniós szabályok alapján nem volt köteles olyan szervezet létrehozására, amely a biztosító nemfizetése esetén helyt áll a biztosítottak által okozott károkért - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

2,5 milliárd forintos áfacsalás hamis számlákkal

2013.07.14.

Hamis számlákkal 2,5 milliárd forint forgalmi adót csalt el az a cégcsoport, amely Szlovákiából beszerzett termékeket forgalmazott Magyarországon - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken. A pénzügyi nyomozók egyebek mellett 16 értékes autót, 11 ingatlant, valamint 25 ezer eurót foglaltak le a cégcsoportot irányítók lakásán.

A világnépesség egyharmadát védi dohányzáskorlátozó jogszabály - A WHO dohányzásról szóló éves jelentéséből

2013.07.12.

Az öt évvel ezelőtti egymilliárddal szemben már 2,3 milliárd embert, a Föld népességének közel egyharmadát védi valamilyen "életmentő" dohányzáskorlátozó intézkedés - közölte a dohányzásról szóló éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Kedvezőbb feltételek a szabad vállalkozási zónában - A szociális hozzájárulási adókedvezmény július 1-jétől

2013.07.12.

Kedvezőbbé vált a szabad vállalkozási zónában működő munkáltatók szociális hozzájárulási adókedvezménye július 1-jétől - ismerteti a Deloitte hírlevele.

Sértő kifejezések és rendzavarás az Országházban - Összesen tizennyolcmillió forint büntetést kaptak képviselők

2013.07.12.

Több mint 18 millió forint büntetést szabott ki az Országgyűlés ellenzéki képviselőkre a tavaszi-nyári ülésszakban. A legtöbbször, négyszer, a jobbikos Novák Elődöt sújtották pénzbírsággal, illetve tiszteletdíj-csökkentéssel: összesen 646 ezer forintra büntették sértő kifejezések használatáért és rendzavarásért.

Az Alkotmány őrei - Beszélgetés Kukorelli István volt alkotmánybíróval

2013.07.12.

Nem egyenletes színvonalú az új alkotmány – Beszélgetés Kukorelli István volt alkotmánybíróval

Az élet védelmében - Az orvosi kamara elutasítja az aktív eutanáziát - Fellebbeznek a példátlannak minősített népi kezdeményezés ellen

2013.07.11.

A Magyar Orvosi Kamara a leghatározottabban visszautasítja és tiltakozik az ellen a népi kezdeményezés ellen, amely az aktív eutanázia lehetőségére tett javaslatot.

Uniós jogot sért az építési projektek környezetvédelmi vizsgálatának szabályozása - A kormány rendelettel orvosolná a Bizottság kifogásait

2013.07.11.

Rendelettel orvosolná a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az Európai Bizottság kifogásait amiatt, hogy az építési projektek környezetvédelmi engedélyezésére vonatkozó nemzeti szabályok nem egyeztek az uniós előírásokkal, ami miatt még 2009-ben kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.

Pangea akció - Minden interneten vásárolt gyógyszer hamis vagy illegális volt

2013.07.11.

A június 18-25. között zajló nemzetközi Pangea akció során a magyar weboldalakról vásárolt gyógyszerek bevizsgálása befejeződött. Az eredmény: minden interneten vásárolt készítmény hamis vagy illegális volt.

Megalakult az új cseh kormány

2013.07.11.

Megalakult az új cseh kormány. A Jirí Rusnok miniszterelnök vezette kormány 14 miniszterét szerda délben nevezte ki Milos Zeman államfő.

Súlyos törvénytelenségek a luxemburgi titkosszolgálatnál - Bejelentette lemondását Jean-Claude Juncker miniszterelnök

2013.07.11.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy lemond tisztségéről, miután ismeretessé vált, hogy az általa felügyelt titkosszolgálatnál törvénytelenségeket követtek el.

Trösztellenes törvényeket sértett az Apple az e-könyvpiacon - Több százmilliós bírság várható - A manhattani szövetségi bíróság ítéletéről

2013.07.11.

Az elektronikus könyvek árának felverése érdekében öt vezető kiadóvállalattal kartellbe szövetkezett és ezzel törvényt sértett az Apple - mondta ki egy manhattani szövetségi bíró szerdán meghozott ítéletében.

A jogi képviselő díjazása a végrehajtási eljárás során - Letölthető tanulmány

2013.07.10.

Milyen díjazásra tarthatnak igényt a jogi képviselők a végrehajtási eljárás során ha írásbeli díjmegállapodás alapján járnak el, illetve ha jogszabály alapján kérik az munkadíjuk megtérítését? - Letölthető tanulmány

Darák: Az ítélkezést nem befolyásolhatják politikai nyilatkozatok - Ügyek a Kúrián - Főbírói sajtótájékoztató

2013.07.10.

Politikai nyilatkozatok az ítélkezést nem befolyásolhatják, társadalmi kérdések azonnali megoldását pedig nem lehet várni a Kúriától - mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Új közalkalmazotti bértörvényt dolgoz ki a román kormány - Könnyebb lesz a rosszul teljesítő hivatalnokok megbüntetése

2013.07.10.

Új közalkalmazotti bértörvényt dolgoz ki a román kormány, amellyel felére csökkenti a legalacsonyabb és legmagasabb állami bérek közti különbséget, és megkönnyíti a rosszul teljesítő hivatalnokok megbüntetését - jelentette be Victor Ponta miniszterelnök szerdán.

Módosul a fejlesztési adókedvezményről szóló rendelet - A kormány tervezetéről

2013.07.10.

Akkor is jár a társasági adókedvezmény a beruházó cégnek, ha a projekt tényleges befejezésének időpontja eltér a befejezés tervezett időpontjától - egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Handó: Teljes átláthatóság jellemzi az OBH működését - Az Országos Bírói Tanács ülést tartott a Veszprémi Törvényszéken

2013.07.10.

Teljes átláthatóság jellemzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) működését - hangsúlyozta Handó Tünde, a hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) ülése után tartott sajtótájékoztatón kedden a Veszprémi Törvényszéken.

Önálló fejezetben a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények - Számos változást hozott az új büntető kódex

2013.07.10.

A szellemi tulajdonjogokat sértő bűncselekményeket érintően is számos változást hoz a július 1-jén hatályba lépő új Büntető törvénykönyv, amelyben önálló fejezetbe kerültek e bűncselekmények.

Parlagfű mentesítés - Kormánystratégia van, egységes, átfogó szabályozás nincs - Ombudsmani jelentés

2013.07.10.

Június 30-ig kellett a földhasználóknak a parlagfüvet kiirtani ingatlanukról, ezután már a hatóságok bírságot szabnak ki. Van kormánystratégia, de nincs egységes, átfogó szabályozás a parlagfű elleni védekezésről - állapította meg az alapvető jogok biztosa.

A fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételéről és elzárásáról - Az Alkotmánybíróság elutasította az ombudsman indítványát

2013.07.10.

Az Alkotmánybíróság július 9-én elutasította a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 27. § (2) bekezdése, valamint a 134. § (2) bekezdésének „szabálysértési elzárás” szövegrésze alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt.

Doubravszky: Tisztázni kell a devizatartozások összegét - Az ombudsman a Kúriához, a közjegyzői és a végrehajtói kamarához fordult

2013.07.10.

Levélben fordul a Kúria, a Magyar Közjegyzői Kamara és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökéhez Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa. Ebben azt kéri, hogy a bíróságok, illetve a szervezetek tagjai a devizahiteles ügyekben hívják fel a hitelező pénzintézeteket a tartozások összegének pontosítására, ha eljárásaik során semmisségi okot fedeznek fel.

Tiltólistán a közelmúltban halált okozó designer drog alapanyaga - A fogyasztás és a terjesztés egyaránt büntetendő

2013.07.10.

A piacon újonnan megjelenő designer drog alapanyagául szolgáló szereket az illetékes hatóságok folyamatosan figyelik annak érdekében, hogy a vegyületek a lehető legrövidebb időn belül tiltólistára kerülhessenek az újabb tragédiák elkerülése érdekében.

De iurisprudentia et iure publico - Megjelent a jog- és politikatudományi folyóirat legfrissebb száma

2013.07.10.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat legfrissebb száma. A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság (www.mjat.hu) gondozásában megjelenő De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2013/1. számában tizenkét tanulmány mellett egy recenzióval ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Nem jogsértő a Magyar Gárda Egyesület bírósági feloszlatása - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2013.07.09.

A Magyar Gárda Egyesület bírósági feloszlatása nem sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett gyülekezési és egyesülési szabadságot - mondta ki keddi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

Európai Egészségbiztosítási Kártya mint utasbiztosítás - Minden magyar biztosítottnak ingyenesen jár az EEK

2013.07.09.

Tavaly 309 ezer Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) váltottak ki magyar biztosítottak, akik több mint 10 ezer esetben használták azokat, a szolgáltatások pedig 1,3 milliárd forintjába kerültek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) - közölte kedden Budapesten, sajtótájékoztatón az OEP nemzetközi és európai uniós főosztályának helyettes vezetője.

Egységes európai adatvédelem - Folyamatban az új EU-s adatvédelmi rendelet véglegesítése

2013.07.09.

Folyamatban az (új, egységes európai adatvédelmi rendelet |http://www.jogiforum.hu/blog/7/82)véglegesítése: az Európai Parlament Ipar, Kutatás és Energiaügyi Bizottsága (ITRE Bizottság) is véleményezte az Európai Bizottság által 2012. január 25-én közzétett, és 2013. január 10-én az Európai Parlament (Jan Philipp Albrecht állampolgári jogok, bel- és igazságügyi rapportőr) által észrevételezett jogszabály-tervezetet. A Bizottság (sajtóközleményben|http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-124_en.htm?locale=hu) üdvözölte az ITRE véleményét.

Fiatal büntetőjogászok az új Büntető Törvénykönyvről - Tudományos és szakmai konferenciája az Országos Kriminológiai Intézetben

2013.07.09.

2013. július 1-jén lépett hatályba Magyarország negyedik Büntető törvénykönyve, a 2012. évi C. törvény. Az új büntetőkódex hatályba lépésének napján tartotta meg a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság (MJÁT) Bűnügyi Tudományok Szakmai Tagozata a „Fiatal büntetőjogászok az új Büntető törvénykönyvről” című tudományos és szakmai konferenciáját az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) rendezvénytermében.

Új jogi kihívásokat hoznak a viselhető technológiák - Kérdések és kételyek a magánszféra új típusú átlépésével kapcsolatban

2013.07.09.

Átírhatja az eddig munkahelyi előírásokat és újabb személyiségi jogi kérdéseket vethet fel a viselhető technológiák egyre szélesebb körű elterjedése. Bár segíteni is tudja egy cég életét, az azonban bizonyos, hogy mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak alaposan oda kell figyelniük, ha egy szokatlan high-tech szemüveggel találják magukat szembe az irodában. „A viselhető okoseszközök elterjedésével azonban a munkavállalói szerződéseket, titoktartási szabályzatokat is felül kell majd vizsgálni” - figyelmeztet Torsten Braner, a TaylorWessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Pont több mint 18 ezer ügy végén - Ünnepi emlékülés a Szegedi Ítélőtábla fennállásának 10. évfordulója alkalmából

2013.07.09.

A Szegedi Ítélőtábla számos olyan kezdeményezés elindítója, amely illetékességi területén kívül is, az egész országban példaértékű - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Szegeden, a Szegedi Táblabíróság fennállásának 10. és a vidéki táblabíráskodás kezdetének 145. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

16 ezer törölt társaság - Rekordszámú cég szűnt meg az első félévben - A jogszabályváltozások miatt átrendeződtek az eljárástípusok

2013.07.09.

Rekordot döntött a megszűnő cégek száma Magyarországon az első félévben: a cégbíróságok mintegy 16 ezer céget töröltek a nyilvántartásból, ami az előző félévinél 7,1 százalékkal, az eddigi rekorder félévnél, 2010 második felénél pedig 3,4 százalékkal több - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Tavares-jelentés - Pártpolitikai viták európai dimenziója - Martonyi: Az EP nem hozhat létre új intézményeket, nincs ilyen hatásköre

2013.07.09.

Hozzá kell szokni, hogy mindig van európai dimenziója a pártpolitikai vitáknak, és ezúttal ez "a mi hátrányunkra történik" - hangsúlyozta Martonyi János külügyminiszter a HírTV szombat esti műsorában.

Megkurtított uralkodói jogkörök - Az államberendezkedés módosítását kezdeményezik flamand nacionalisták

2013.07.09.

A flamand nacionalisták II. Albert távozásakor kezdeményezik az uralkodói jogkörök megkurtítását - írja keddi számában a La Libre Belgique, a második legnagyobb példányszámú francia nyelvű belga napilap.

Jogszabály dömping - Idén 137, a kormányváltás óta több mint 700 törvényt fogadott el a parlament

2013.07.09.

Százharminchét törvényt fogadott el az Országgyűlés tavasszal és nyáron, kétharmadukat a kormány javaslatára. A 2010-es kormányváltás óta megszavazott törvények száma így már a 720-at is meghaladja. A parlament ötször módosította az idei költségvetést, egyszer az alkotmányt, ellenzéki kezdeményezésre pedig csak egy törvényt alkotott ebben az évben.

Végrehajtói Kamara: A devizaadósok kérhetik a végrehajtás felfüggesztését - A Kúria döntésének hatásairól

2013.07.09.

A Kúria csütörtöki, az árfolyamrésre vonatkozó döntése alapján a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara arra hívja fel a devizaadósok figyelmét, hogy a végrehajtást elrendelő bíróságtól kérhetik a végrehajtás felfüggesztését, és ez nem jelent számukra többletköltséget - közölte a pénteken a kamara.

Alkotmánybírósági mustra – Napirenden a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályai

2013.07.08.

Az Alkotmánybíróság máris napirendjére tűzte az alapvető jogok biztosának június 24-én benyújtott azon indítványát, amelyben a nemzetbiztonsági ellenőrzés augusztus 1-jén hatályba lépő új szabályainak utólagos normakontrollját kérte.

Online vitarendezés - Hatékonyabb fogyasztóvédelem - Szigorodó uniós előírások a békéltető testületekre és a kereskedőkre

2013.07.08.

Hazánkban egyre jobban teljesítenek az alternatív vitarendezési feladatot ellátó békéltető testületek: nőttön nő a hozzájuk forduló fogyasztók száma. 2013. július 8-tól pedig hatályba lép az a két jogszabály, amelyek immár európai uniós szinten rögzítik a békéltető testületek működésének jogi kereteit. Ezzel együtt olyan követelményeket állapítanak meg a testületekre és a kereskedőkre vonatkozóan is, amelyek nyertesei a fogyasztók.

Pénzért cserébe "elnéző" felügyelőtanárok - Érettségi botrány Romániában - Kétszázötven diákot állítottak elő

2013.07.08.

Kétszázötven diákot állítanak elő a román hatóságok az egyik korrupciós érettségi botrány nyomán, a diákok péntekre tervezett csoportos kihallgatásáról lemondtak, miután a hatósági eljárás felháborodást keltett a szülők körében.

Gépjármű átírás hamis illetékbefizetési csekk alapján - A NAV több száz esetben tett feljelentést

2013.07.08.

Több száz gépjármű átírását hamis illetékbefizetési csekk alapján végezték el az okmányirodák - tájékoztatott közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken. Az adóhatóság feljelentést tett költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt.

Minden vallási közösség használhatja az egyház megnevezést - Újra elfogadta a Ház az egyházügyi törvény módosítását

2013.07.08.

Újból elfogadta a parlament az egyházügyi törvény módosítását, amire azért volt szükség, mert Áder János köztársasági elnök visszaküldte a jogszabályt az Országgyűlésnek egy jogbizonytalanságot okozó változtatás miatt. Az államfő kifogását figyelembe véve átírt törvényt pénteken 255 igen szavazattal, 57 nem ellenében hagyta jóvá ismét az Országgyűlés.

Hét országgyűlési választókerület határát változtatta meg a parlament - Módosult a választójogi törvény

2013.07.08.

Hét fővárosi országgyűlési egyéni választókerület beosztásán változtatott a parlament pénteken. A választójogi törvény módosítását 254 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés a fideszes Vas Imre javaslatára.

Az új Btk.-val nőtt a gyógyszerhamisítás elleni fellépés eszköztára - Július 1-től a rendőrség is beszáll a küzdelembe a NAV mellett

2013.07.05.

Az új Btk. hatálybalépésével, 2013. július 1-től nőtt a gyógyszerhamisítás elleni fellépés eszköztára: önálló tényállás, az egészségügyi termék hamisítása fedi le ezt a bűncselekménytípust. A nyomozás rendőrségi hatáskörbe tartozik, ezért az ORFK a hónap elején konferenciát rendezett Teve utcai székházában.

Országos bírósági sportnapok - Megkezdődött Gödöllőn a vasárnapig tartó program

2013.07.05.

Csak az tud komoly szellemi tevékenységet folytatni, jó döntéseket hozni, aki fizikai erőnlétére is odafigyel - fogalmazta meg a pénteken több mint 700 résztvevővel megkezdődött bírósági sportnapok fő célkitűzését az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Gödöllőn.

Érvényes a devizahitelszerződés - Az árfolyamrés vonatkozásában precedens értékű lehet a Kúria döntése

2013.07.05.

A Kúria egy devizahitelesnek az OTP Bank ellen indított ügyében csütörtökön kimondta: a vitatott devizahitel-szerződés érvényes, de az árfolyamrés plusz-mínusz fél százalék, azaz egy százalék lehet.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000