Hír archívum: 2013. július

Más hónap

Kézikönyv a szerzői jog érvényesítéséhez - A ProArt Szövetség frissítette az ingyenesen letölthető kiadványt

2013.07.05.

2013. július 1-jén hatályba lépett Magyarország új Büntető Törvénykönyve, amelyben módosultak a korábbi szerzői jogi tényállások is. A ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért által frissített kötet a régi és az új Btk. szövegének összehasonlító elemzését tartalmazza.

Az agresszív adótervezés célja az adóelkerülés - Börtönnel fenyegeti az adóhatóság a híreségeket? - A nemzetközi trendekről

2013.07.05.

Az elmúlt hetekben visszhangzott a sajtó a külföldi adóhatóságok által hírességek, sportolók és divattervezők ellen indított eljárásoktól. A spanyol adóhatóság először Lionel Messit, aztán José Mourinhót sújtotta adóvizsgálattal, az olasz adóhatóság pedig a Dolce & Gabbana divattervező párost vádolta meg adócsalással. A tét rendkívül nagy, a hírességeket az adóbírság mellett akár több év börtön is fenyegetheti.

Változtak a médiahatóság elnökével szemben támasztott feltételek - Újból elfogadták a negyedik alkotmánymódosító törvénycsomagot

2013.07.05.

Módosította a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács elnökével szemben támasztott követelményeket. Az Országgyűlés erről a negyedik alkotmánymódosítással összefüggő törvénycsomag újbóli elfogadásával döntött pénteken, kormánypárti szavazatokkal.

Tavares-jelentés - Az EP szembemegy az európai értékekkel - Határozatot fogadott el a parlament az EP-döntésre válaszul

2013.07.05.

Határozatot fogadott el pénteken az Országgyűlés, amiben a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadására válaszul kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.

A takarékszövetkezeti integrációról - Módosításokkal ismét elfogadta a törvényt a parlament

2013.07.05.

Módosításokkal ismét elfogadta a parlament kormánypárti többsége pénteken a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényt, amelyet Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek.

Illetékmentes a termelők útdíjfizetés alóli mentesítése

2013.07.05.

Lesz úgynevezett ideiglenes, illetve szükségellátás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban - döntött pénteken az Országgyűlés, kimondva azt is: illetékmentes az a hatósági eljárás, amelynek révén a mezőgazdasági termelő mentességet kaphat az útdíjfizetés alól.

Szerződéskötés ráutaló magatartással - Hatvanmillió forintos bírságot szabott ki a UPC-re az NMHH

2013.07.05.

Hatvanmillió forintra bírságolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a UPC-t a cég egy tavaly novemberi szerződésmódosítási kísérlete miatt, amelynek során levélben kereste meg előfizetőit, és a meglévő szerződésük helyett egy másik, "ráutaló magatartással" történő megkötését kezdeményezte. Az NMHH erről pénteken tájékoztatta.

Jogászok futócipőben

2013.07.05.

Jogi Fórum Kupa, idén második alkalommal - A 20. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltó keretében meghirdetett verseny ünnepélyes eredményhirdetésére 2013. június 25-én került sor. A díjakat Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, a Jogi Fórum Kupa védnöke és Máth István versenyigazgató (BSI) adták át. Az díjkiosztón megjelent Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke.

Jogszabályi "fekvőrendőr" a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás előtt - Ombudsmani vizsgálat

2013.07.04.

Fontos gazdaságpolitikai érdek a gazdaság fehérítése, ám ez nem alapozhatja meg a tulajdonhoz való jog korlátozását – figyelmeztetett Szabó Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa jelentésében a tulajdonhoz való jog és a jogbiztonság sérelmét állapította meg abban, hogy jogszabály írja elő: a biztosító a kártérítés általános forgalmi adóval növelt összegét csak akkor térítheti meg, ha a bemutatott számla tartalmazza a jármű helyreállításához szükséges munkálatok megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, valamint ha a számla megfelel a számvitelről szóló törvény előírásainak.

A ritka betegségek gyógyszereinek forgalombahozataláról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.07.04.

A Törvényszék megsemmisíti az Orphacol forgalombahozatali engedélyének megadását megtagadó bizottsági határozatot. A forgalombahozatali engedély megadható e ritka betegségek gyógyszerének, tekintve, hogy az több mint tíz éve jól megalapozott gyógyászati alkalmazással rendelkezik - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Új büntetés-végrehajtási kódex megalkotásáról döntött a kormány - A Btk. új jogintézményeivel harmonizáló jogszabály készül

2013.07.04.

Új büntetés-végrehajtási (bv) kódex megalkotásáról döntött a kormány - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerdán. A tájékoztatás szerint a jelenlegi - 1979-es -, idejétmúlt törvényerejű rendelet helyett az új büntető törvénykönyvvel (Btk.) harmonizáló törvényben kívánja szabályozni a büntetés-végrehajtást a kormány.

Egyoldalúan, a hitelesek kárára módosított kamatok - A devizahitelesek nyertek első fokon a horvátországi bankok ellen

2013.07.04.

A devizahitelesek javára döntött csütörtökön a zágrábi kereskedelmi bíróság első fokon abban a perben, amelyet egy fogyasztóvédelmi szövetség indított nyolc bank ellen a svájci frankban felvett hitelek jelentős drágulása miatt - adta hírül a zágrábi média.

Nemzeti stratégia a szellemi tulajdon védelmére - Elkészült a Jedlik-terv

2013.07.04.

A Jedlik-terv néven elkészült a 2013 és 2016 közti időszakra szóló, szellemi tulajdon védelmi nemzeti stratégia, amely négy pillérre épül - a stratégia és annak mellékletei a kormány honlapján jelentek meg.

Szavaz a parlament az államfő által visszaküldött törvényekről - Pénteken lesz a rendkívüli nyári ülésszak utolsó ülése

2013.07.04.

Már pénteken, rendkívüli nyári ülésszaka utolsó ülésén elfogadhatja az Országgyűlés azt a három jogszabályt, amelyet a napokban küldött vissza megfontolásra az államfő a parlamentnek.

Átmeneti áfa-szabályok Horvátország uniós csatlakozásával kapcsolatban - NAV tájékoztatás

2013.07.04.

Horvátország 2013. július 1-jével csatlakozott az Európai Unióhoz, következésképpen a Horvátországból történő termékbeszerzések, illetve a Horvátországba történő termékértékesítések, valamint a két ország relációjában teljesített szolgáltatásnyújtások áfa-rendszerbeli kezelése ezen időponttól az Áfa törvény közösségi termékügyletekre, illetve –szolgáltatásnyújtásokra vonatkozó szabályai szerint kezelendőek.

Pénzügyi tranzakciós adót vezetnek be 11 tagállamban - Az EP áldását adta

2013.07.04.

Az Európai Parlament szerdán támogatta azt, hogy a huszonhét tagállamból tizenegyben – úgynevezett megerősített együttműködés keretében - pénzügyi tranzakciós adót vezessenek be. Az EU pénzügyminiszterek tanácsa már idén januárban áldását adta a tizenegyek közös projektjére, az EP véleménye megkerülhetetlen, de csak konzultációs jellegű adózási kérdésekben.

A vendégnek joga van tudni, hogy mi kerül a tányérjára - Védjeggyel látják el a házilag készült ételeket a francia éttermekben

2013.07.04.

A francia éttermekben az étlapon ezentúl kötelezően fel kell tüntetni minden étel mellett, hogy "házilag készített" vagy pedig előre gyártott alapanyagokból, konzervből, illetve mélyhűtött termékekből készült.

Súlyosan sértik a magyarországi változások az európai alapértékeket? - Orbán: Az EP által elfogadott Tavares-jelentés sérti az uniós alapszerződést

2013.07.04.

Elfogadta az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán az alapjogok magyarországi helyzetéről szóló jelentést, állásfoglalást. 701 képviselő jelenlétében 370 igen, 249 nem és 82 tartózkodás mellett fogadták el az úgynevezett Tavares-jelentést, amelynek fő megállapítása az, hogy a magyarországi változások rendszerszintűek, azok trendje és tartalma pedig összeegyeztethetetlen az uniós értékekkel és a szerződés egyéb pontjaival, és ha ezt a trendet nem javítják ki kellő időben és megfelelő módon, akkor az az európai alapértékek súlyos megsértésének "egyértelmű kockázatát eredményezi".

A kegyelmi ügyekkel kapcsolatos statisztikai adatok nyilvánosságáról - A Kúria elutasította a Helsinki Bizottság adatkérését

2013.07.03.

Elutasította a Kúria szerdán a Magyar Helsinki Bizottság keresetét, amelyet a kegyelmi ügyekkel kapcsolatos statisztikai adatok nyilvánossága érdekében nyújtott be a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) elleni perben - közölte Pardavi Márta, a civil szervezet társelnöke.

De nehéz az iskola táska - 2004 óta jogszabály írja elő a táskák súlyának csökkentését - Ombudsmani jelentés

2013.07.03.

A túlságosan is nehéz iskolatáska mindennapos cipelése gerincfájdalmakhoz, súlyosabb esetben elváltozásokhoz is vezethet. Az ombudsman arra figyelmeztetett, hogy bár 2004 óta jogszabály rögzíti a táskák súlyának csökkentésére előírt intézkedéseket, a sajtó minden tanévkezdetkor a változatlan problémáról számol be.

Szabadalmi jogokat sértett az Apple? - Újabb ügyben perlik a sanghaji bíróságon az elektronikai óriáscéget

2013.07.03.

Újabb szabadalmi jogokat érintő ügyben hallgatta meg a jogsértéssel vádolt amerikai Apple vállalatot a sanghaji bíróság - az elektronikai óriáscég "visszatérő vendég" a kelet-kínai város ítélőszéke előtt.

A vagyon elleni bűncselekmények a leggyakoribbak Budapesten - Érdekes adatok a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentéséből

2013.07.03.

A vagyon elleni bűncselekmények voltak 2012-ben a leggyakoribbak Budapesten, ezek a regisztrált esetek mintegy 60 százalékát teszik ki. Az ilyen cselekmények száma 4 százalékkal csökkent az előző évhez képest - derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) beszámolójából, amelyet a szervezet a Fővárosi Közgyűlés bűnmegelőzési és közbiztonsági bizottságának állított össze.

Az illegális autójavítók ellenében - Megállapodást írt alá a Nemzetgazdasági Minisztérium és a GÉMOSZ

2013.07.03.

Az állam olyan vállalkozási és jogszabályi környezetet alakít ki, amely korlátot állít az illegális autójavítóknak - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségével (GÉMOSZ) aláírt megállapodás alkalmával, kedden Budapesten.

A dohányzás teljes közterületi tiltásért indulhat népszavazás - Az OVB szabad utat adott az aláírásgyűjtés megkezdésének

2013.07.03.

A dohányzás teljes közterületi tiltásáért indulhat népszavazási kezdeményezés, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi budapesti ülésén hitelesítette az erre vonatkozó kérdést.

Tavares-jelentés - Vitatja Orbán az Európai Parlament illetékességét - Az sem kizárt, hogy a magyar kormány az Európai Bírósághoz fordul

2013.07.03.

Vitatja az Európai Parlament illetékességét és nem kíván együttműködni a Tavares-jelentés szellemében sem a képviselőtestülettel, sem mással – jelentette ki a magyar kormányfő a strasbourgi plenáris vitát követő sajtótájékoztatón.

Gazdasági bűncselekmények elkövetőinek hirdetett amnesztiát Oroszországban

2013.07.03.

Amnesztiát hirdetett kedden az orosz törvényhozás alsóháza, amely csak egyes gazdasági bűncselekményekért elítélt, vagy büntetőeljárás alá vont személyekre vonatkozik.

Sérti a normavilágosság követelményét a takarékszövetkezeti törvény? - Visszaküldte az államfő a parlamentnek a jogszabályt

2013.07.03.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt. Az államfő több ponton sem ért egyet a törvényben foglaltakkal.

150 milliót sikkasztott a budapesti ügyvéd - Vádemelési javaslat az elmúlt 10 évben Madagaszkáron bujkáló férfi ellen

2013.07.03.

Vádemelési javaslatot tett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Fővárosi Főügyészségen az ellen az ügyvéd ellen, aki az elmúlt 10 évben Madagaszkáron bujkálva élte fel az általa sikkasztott pénzt - közölte szerdán a rendőrség honlapján a BRFK.

Megújult szerződési szabályok az új Polgári Törvénykönyvben - Jogi Fórum konferencia

2013.07.03.

A Szerződések joga az új Polgári Törvénykönyvben címmel rendezett konferenciát a Jogi Fórum Budapesten. A Szakmai Napok nyári előadássorozatának első állomásán a szerződések megújult szabályait Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője és Gárdos Péter ügyvéd ismertette.

98 százalék adót vontak le, 25 ezer euró kártérítést kapott - Magyar végkielégítési ügyben döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága

2013.07.02.

Újabb magyar közalkalmazottnak ítéltek meg kártérítést kedden Strasbourgban, a végkielégítés egy részének 98 százalékos adókulccsal történő elvonásával kapcsolatos jogvitában, miután májusban és egy héttel ezelőtt egy-egy hasonló ügyben ugyanígy döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Darák: Adatlapok kitöltésével gyorsulhat az ítélkezés - Ünnepi emlékülés a Pécsi Ítélőtábla újbóli megalakulásának 10. évfordulóján

2013.07.02.

Gyorsabbá, egyszerűbbé és ellenőrizhetőbbé válhat a hazai ítélkezés azon adatlapokkal, amelyek kitöltését szeptemberben két hónapra, egyelőre próbaként vezeti be a Kúria - mondta Darák Péter kedden Pécsen.

Nőtt a fogyatékossági támogatás és a vakok személyi járadéka

2013.07.02.

Júliustól már az 5,2 százalékkal megemelt fogyatékossági támogatást, illetve vakoknak járó személyi járadékot kapja a csaknem 120 ezer érintett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkársága hétfőn.

A családon belüli erőszakról - Nemzetközi körkép - A Bírónők Egyesületének konferenciája

2013.07.02.

A családon belüli erőszakról, annak a különböző kultúrákban megjelenő sajátosságairól, és a lehetséges megoldásokról hallhattak előadásokat a résztvevők a Bírónők Egyesületének június 26-i rendezvényén, melyet az Országos Bírósági Hivatalban tartottak.

Az „engedélyezési” irányelv nem korlátozza a hírközlési különadót - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.07.02.

Az „engedélyezési” irányelvvel nem ellentétes sem az elektronikus hírközlési szolgáltatókra Franciaországban kivetett különadó, sem a mobiltelefon–szolgáltatásokat terhelő máltai jövedéki adó. Az irányelv nem korlátozza a tagállamoknak az elektronikus hírközlési szolgáltatás nyújtását terhelő, nem igazgatási díjak kivetésére vonatkozó hatáskörét - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Visszásságok az etnikai és vallási kisebbségi jogérvényesítésben - Emberjogi párbeszéd az EU és Kína között

2013.07.02.

Elsősorban a kínai etnikai és vallási kisebbségek jogainak kérdésköre szerepelt az Európai Unió és Kína közötti emberjogi párbeszéd újabb fordulójának napirendjén a délnyugat-kínai Kujjang városában - tájékoztatatott közleményében az Európai Unió kínai külképviselete.

Sötétségbe borul a Fények városa egy miniszteri rendelet miatt

2013.07.02.

Többé nem Párizs lesz a Fények városa, július 1-jétől ugyanis miniszteri rendelet tiltja éjjel 1 és reggel 7 óra között Franciaországban a kirakatok és a nem lakóépületek megvilágítását. Az Európában úttörőnek számító intézkedés célja az energiapazarlás csökkentése.

Biztonságosabb idegenforgalmi főszezon - Készenléti rendőröket vezényelnek a Balatonra, a Tisza- és a Velencei-tóhoz

2013.07.02.

A Készenléti Rendőrség állományából lovas, kerékpáros és gyalogos rendőrök erősítik az idegenforgalmi főszezonban a Balaton, a Tisza- és a Velencei-tó közbiztonságát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap a rendőrség honlapján.

Horvátország július 1-jén az Európai Unió 28. tagállama lett - Kemenszky: A hágai vádlottak ügy késleltette a csatlakozást

2013.07.02.

Az európai uniós csatlakozással Horvátország "végre levetkőzheti a balkáni státust", hiszen az ország sokkal inkább közép-európainak tekinti magát, és nem kíván azonosulni "sem sorsában, sem lemaradásában" a többi nyugat-balkáni állammal - emelte ki Kemenszky Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.

Új vízumszabályok léptek hatályba Kínában

2013.07.01.

Az illegálisan az országban élőket és dolgozókat keményebben büntetik, a tehetséges külföldieknek viszont könnyebb lesz elhelyezkedniük a jövőben Kínában a hétfőtől érvénybe lépett új vízumszabályozás értelmében.

Csehországban is lehetővé válik a kettős állampolgárság - A cseh államfő aláírta a törvényt

2013.07.01.

Csehországban is lehetővé teszik a kettős állampolgárságot, a prágai parlament által elfogadott törvényt Milos Zeman köztársasági elnök már aláírta - közölte az MTI tudósítójának kérdésére Hana Burianová elnöki szóvivő hétfőn.

Szigorúbb büntetési tételek, új büntetési nemek - Hatályba lépett az új Büntető Kódex

2013.07.01.

Ma lépett hatályba az új, a korábbinál több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv (Btk.), amely egyes bűncselekményeknél 12 évre szállította le a büntethetőség korhatárát, szigorított egyes büntetési tételeket, bevezetett új büntetési nemeket, például az elzárást, új bűncselekményként a jogellenes termőföldszerzést és a gazdasági csalást, megszűntek a drogfüggőkre vonatkozó speciális, enyhébb szabályok és szigorodott az ittas vezetés szabályozása is.

Csökkentek a roamingdíjak az Európai Unióban - Az NMHH ellenőrzi a szolgáltatókat

2013.07.01.

Tovább csökkentek az Európai Unión (EU) belüli mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell.

Júliustól többet lehet fürdőzésre költeni a SZÉP-kártyáról

2013.07.01.

A kormány a Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére május végén döntött a kártya kibocsátását és felhasználását szabályozó kormányrendelet módosításáról. Ennek értelmében július elsejétől bővül a SZÉP-kártya zsebei között az átjárhatóság, és már nemcsak szálláshely-szolgáltatásért, hanem gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom zsebből fizetni.

Július 1-től kell fizetni a használatarányos útdíjat

2013.07.01.

Hétfőtől a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók használatarányos útdíjat (e-útdíjat) fizetnek a magyar gyorsforgalmi- valamint főutakon. Július 1-jétől országszerte több mint 200 kioszkon intézhetik az úthasználat bevallását azon fuvarozók, akik nem regisztráltak, és nincs fedélzeti eszközük

Erősödik a szolgálati érdekből történő döntéshozatal - Jogszabályváltozások a honvédelem területén

2013.07.01.

A katonai szférát érintően több változás lép életbe júliusban: a vezérkari főnök kinevezése meghatározott időre, 5 évre szól, amely egy alkalommal újabb 5 évvel meghosszabbítható. Erősödik az úgynevezett szolgálati érdekből történő döntéshozatal, meghosszabbodik az egyes rendfokozatokban eltöltendő idő, míg a rászorulók lakhatási támogatása, illetve az indokolatlan lakásjuttatások elkerülése érdekében több jogszabályi garancia lesz a jövőben.

Július 1-től nem jár egyszerre nyugdíj és fizetés a közszférában

2013.07.01.

Az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervek tagjai - nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg júliustól.

Hatékonyabb határrendészet, biztonságosabb határszakaszok - Hőkamerás járművek az illegális határátkelés ellen

2013.07.01.

Hat hőkamerás gépjárművet és három speciális buszt adott át az országos rendőrfőkapitány Budapesten a rendőrség határrendészeti szerveinek. Az Európai Unió Külső Határok Alap támogatásával beszerzett járműveket ott vetik be, ahol jelentős az illegális határátkelők száma - közölte a rendőrség honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata.

Bejegyzett élettársak - A szabályozás rövid története és sajátosságai

2013.07.01.

Egy nagy vihart kavaró, igen érzékeny téma, amiről mindenkinek van véleménye. De lehet-e a jognak véleménye? - A szabályozás rövid története, sajátosságai, külön figyelemmel az Alkotmánybíróság döntéseire, és az új Polgári Törvénykönyv szabályaira

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000