Hír archívum: 2013. augusztus

Más hónap

Az emberi jogokért cselekedni - Példa a jövő nemzedékek számára - Jókai Anna kapta az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntetését

2013.08.30.

Jókai Anna Kossuth-díjas író vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntetését a testület elnökségének döntése értelmében csütörtökön Budapesten. Az elismerést Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós, a testület főtitkára adta át.

A schengeni határok megszűnés nem jelent szabad utat a bűnözésnek - Magyar betörőbandákat füleltek le osztrák-magyar együttműködésben

2013.08.30.

Ausztria keleti részében tevékenykedő három magyar betörőbandát kutatott fel az osztrák és a magyar rendőrség - jelentette be Bécsben Pintér Sándor magyar és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

A Büntetés-végrehajtási hivatás mestere - Országos szakmai verseny idén harmadik alkalommal

2013.08.30.

A Büntetés-végrehajtási hivatás mestere címért verseng hat börtön csapata Igalban. A csütörtökön kezdődött kétnapos megmérettetésen a 28 hazai büntetés-végrehajtási intézet regionális selejtezőin legjobban teljesített csapatok vesznek részt - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága sajtóirodájának osztályvezetője.

Nyitvatartási időtől és vényszámtól függő dolgózói létszám - Szeptember 1-jén hatályba lép a patikai létszámrendelet

2013.08.30.

Szeptember elsejével a gyógyszertárakban dolgozók létszámát a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a befogadott vények száma határozza meg.

Colorado és Washington államokban is legalizálták a marihuánát - A szövetségi törvény szerint a könnyű drog továbbra is illegális az USA-ban

2013.08.30.

Noha a vonatkozó szövetségi törvény értelmében a marihuána továbbra is illegális marad az Egyesült Államokban, Washington nem lép azon két állam ellen, amelyben nemrégiben engedélyezték e könnyű drog élvezeti cikként történő forgalmazását - közölte csütörtökön Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

Összhang az új Ptk. és a kulturális ágazati törvények között - Jogtechnikai módosításokat javasol a kormány - A törvényjavaslatról

2013.08.29.

A kormány az egyes kulturális tárgyú törvények alapvetően jogtechnikai jellegű, érdemi tartalmi változással nem járó módosításairól szóló törvényjavaslat Országgyűlés elé terjesztéséről döntött - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.

Biológiai veszélyek a munkahelyeken - A munkaadók 82 százalékánál talált szabálytalanságot a Munkügyi Hivatal

2013.08.29.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a biológiai kóroki tényezőkkel összefüggő munkakörülmények vizsgálatára indított országos ellenőrzést, amely során az ellenőrzött munkaadók 82 százalékánál talált valamilyen szabálytalanságot, csaknem 8000 munkavállalót érintően - közölte a hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága.

Állapotos nők válsághelyzetben - Újszülöttgyilkosság és gyermekelhagyás - Ombudsmani jelentés

2013.08.29.

Nem csökken a kórházak előtt elhelyezett inkubátorokban hagyott újszülöttek száma. A sajtóhír nyomán hivatalból indított vizsgálatot Szabó Máté ombudsman az inkubátorprogram hatékonyságának, a válságszituációba került nők helyzetének megismerésére. Az alapvető jogok biztosa áttekintette az újszülött gyilkosságok és a gyermekelhagyás megelőzésére hivatott mechanizmusokat is.

Kivonnák a drogfogyasztókat a büntetőjogi felelősség alól Ukrajnában - Az ukrán kormány jóváhagyta a törvénytervezetet

2013.08.29.

Az ukrán kormány jóváhagyta azt a tervezetet, amely alapján kivonnák a drogfogyasztókat, azaz a kis mennyiségű kábítószert birtokló személyeket a büntetőjogi felelősségre vonás alól - közölte csütörtökön a Kommerszant-Ukrajina című lap.

Jogtudatos diákok, legális tartalomfogyasztás - Szellemitulajdon-védelmi ismeretek az általános és középiskolások tankönyvekben

2013.08.29.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (korábban Nemzeti Tankönyvkiadó, közismert rövidítéssel: NTK) 2013. augusztus 29-én együttműködési megállapodást írt alá, melynek fő célja a tankönyvek, tanári segédkönyvek, tanári továbbképzések szellemitulajdon-védelmi ismeretekkel való bővítése és ezáltal a diákok szellemi tulajdonnal kapcsolatos tudatosságának növelése.

Szeptember 1-től változnak az ítélőtáblák illetékességi területei

2013.08.29.

2013. szeptember 1-től módosulnak az ítélőtáblák illetékességi területei: a Szolnoki Törvényszék a Debreceni Ítélőtáblától a Szegedihez kerül, míg Debrecen cserében eljár az Egri Törvényszék ügyeiben. Utóbbi eddig a Fővárosi Ítélőtáblához tartozott, amely az elmúlt években egyre növekvő leterheltséggel küzdött. A módosítással csökken a Fővárosi Ítélőtábla alá tartozó törvényszékek száma, amellyel a fővárosi ítélkezés időszerűségi mutatóinak jelentős javulása várható.

Polgárok és menekültek

2013.08.29.

Állampolgársági ügyekben a közelmúlt jogszabályváltozásai egyszerűbb, gyorsabb ügyintézést tettek lehetővé, a menekültügyi helyzet azonban egyre aggasztóbb MAgyarországon.

Halálra ítélte a hadbíróság a Fort Hood-i tömeggyilkos őrnagyot - Az amerikai hadseregnél 1961 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet

2013.08.29.

Halálra ítélte szerdán a hadbíróság Nidal Hasan őrnagyot, akit korábban bűnösnek találtak 13 katonatársának előre megfontolt meggyilkolásában, valamint további 32 személy elleni gyilkossági kísérletben.

Újra kiváltható a háromhavi gyógyszeradag - Szeptembertől módosulnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai

2013.08.29.

Szeptember 1-jétől módosulnak többi között a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai, így az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a három vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer kiváltásának legkorábbi időpontját.

Jogtalanul áthárított tranzakciós illeték - Több szankciót is hozott a PSZÁF - 300 millió forintot kellett visszafizetni az ügyfeleknek

2013.08.29.

A tranzakciós illeték jogtalan áthárítása miatt augusztus végéig több banknak összesen 300 millió forintot kellett visszafizetni az ügyfeleknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ellenőrzései nyomán - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője csütörtökön.

Jogerős életfogytiglan a pécsi rendőrségi pszichológus gyilkosának - Péntek László 40 év múlva feltételesen szabadlábra helyezhető

2013.08.28.

Enyhítette a Pécsi Ítélőtábla szerdán Bándy Kata rendőrségi pszichológus gyilkosának büntetését. Az első fokon tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtott Péntek Lászlót a táblabíróság jogerősen is életfogytiglanra ítélte, azzal, hogy leghamarabb 40 év múlva feltételesen szabadlábra helyezhető.

E-könyvek látássérült jogászoknak

2013.08.28.

E-könyv formájában érhetik el ezentúl a látássérült joghallgatók és jogi végzettségűek a CompLex Kiadó szakkönyveit.

Nyugdíjmegvonás az igazságszolgáltatásba vetett bizalom csorbításáért - Korrupt bírák és ügyészek - Egy román törvényjavaslat

2013.08.28.

A román kormány megvonja a speciális nyugdíjat a korrupcióért elítélt bíráktól és ügyészektől: erről törvénytervezetet fogadott el legutóbbi ülésén a bukaresti kabinet - közölte szerdán a Mediafax hírügynökség.

Pedagógus béremelés, erkölcstan, hittan, mindennapos testnevelés - Hatályba lép a köznevelési törvény számos változása

2013.08.28.

Elindul a pedagógus-életpálya új rendszere, átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógus munkakörben dolgozók bére, bevezetik felmenő rendszerben az erkölcstan, illetve a hittan oktatását, az általános iskolákban délután 4 óráig foglalkozásokat kell biztosítani - ezek az új köznevelési törvény szeptember 1-jén életbe lépő legfontosabb változásai.

Magyar lányokat futtató albán-magyar bűnszervezetet számoltak fel Velencében

2013.08.28.

Három személyt letartóztattak, kettőt még köröznek a velencei idegenrendészet hétfő éjszakai razziája után, melyben egy fiatal magyar nőket prostituáltató albán-magyar bűnszervezetet számoltak fel.

Aranybánya Verespatakon - A román kormány törvénytervezetet fogadott el a projektről

2013.08.28.

A román kormány törvénytervezetet fogadott el kedden az erdélyi Verespatak térségében megvalósítandó arany- és ezüstérc-kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekről - közölte az Agerpres hírügynökség.

Közös feleségről szóló házassági szándékszerződést kötött két férfi Kenyában

2013.08.28.

Közös feleségről szóló házassági szándékszerződést kötött két férfi Kenyában - adta hírül a BBC. Az afrikai országban gyakori a többnejűség, a többférjűség azonban szinte ismeretlen.

Gondnokság alá helyezés szakértői vizsgálat nélkül? - Egy pszichiátriai szakvélemény készítésének körülményeiről

2013.08.27.

Szakértői vizsgálat nélkül, a dokumentációra és a személyes ismeretségre alapozva alkotta meg szakvéleményét egy pszichiáter. Ennek alapján indult meg a panaszos gondnokság alá helyezésének eljárása. Szabó Máté ombudsman többszörös jogsérelmet állapított meg és felszólította az illetékeseket, hagyjanak fel az ilyen módszerekkel.

Térképezési hiba kijavításáról - A Kúria állásfoglalása

2013.08.27.

A kijavítás és kiegészítés nem bejegyzett jogra vagy tényre vonatkozik, a térképezési hiba kijavításához nem szükséges az érdekelt harmadik személy hozzájárulása - foglalt állást ítéletével a Kúria.

Bevallások és adatszolgáltatások - A NAV elektronikus nyomtatványai

2013.08.27.

A bevallások és az adatszolgáltatások platformfüggetlen biztosítása érdekében a NAV különböző nyomtatványokat készített.

Blokkolható jogsértő weboldalak - Új kalózkodás elleni törvény lépett hatályba Oroszországban

2013.08.27.

Vlagyimir Putyin elnök aláírta, így augusztusban hatályba léphet az az orosz jogszabály, ami a kalózkodás visszaszorítása érdekében blokkolhatóvá teszi a jogsértő tartalmakat kínáló weboldalakat.

Tőzsdei visszaélések - Szigorúbb büntetést szorgalmaz Kínában az értékpapír-szabályozó bizottság

2013.08.27.

A tőzsdei visszaéléseket illetően szigorúbb büntetést szorgalmaz Kínában a szabályozó bizottság, a csalások száma ugyanis jelentős mértékű emelkedést mutat.

Václav Havel Emberi Jogi Díj - Fehérorosz, grúz és kínai jelöltek - Szeptember 29-én születik döntés

2013.08.27.

A fehérorosz Alesz Bjaljacki, a Grúziai Fiatal Jogászok Szövetsége és a kínai Jogvédelmi Hálózat a három jelölt ebben az évben a Václav Havel Emberi Jogi Díjra - közölte hétfőn az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének sajtószolgálata.

Új típusú munkabeosztás, egységes bér- és illetményszámítási rendszer - Pedagógus-életpálya - Módosult a köznevelési törvény

2013.08.27.

A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása, amelyet 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással fogadott el kedden - az eredeti előterjesztésen nem változtatva - az Országgyűlés.

Csalók trükköznek a gépjárműátírásoknál

2013.08.26.

Érdemes ellenőrizniük illetékfizetési kötelezettségük tényleges teljesítését azoknak, akik gépjárművet vásárolnak. A NAV több száz ügyletről derítette ki, hogy a gépjármű átírására hamis illetékbefizetési csekk alapján került sor. NAV költségvetési csalás, illetve magánokirat-hamisítás miatt feljelentést tett az illetékes nyomozóhatóságoknál.

Magánszféra a börtönben - Egy fogvatartott levelezésének jogosulatlan ellenőrzéséről - Ombudsmani jelentés

2013.08.26.

Tartalmi szempontból nem ellenőrizhetők azok a levelek, amelyeket a fogvatartottak írnak a hatóságoknak. A balassagyarmati börtönben mégis ellenőrizték, sőt, egy levél hangneme miatt fegyelmi eljárást is indítottak. Az alapvető jogok biztosa a büntetés-végrehajtás országos parancsnokához fordult a hasonló esetek megelőzéséért.

Átlátható szociális és gyermekvédelmi ellátások - Egységes országos nyilvántartás készül

2013.08.26.

Egységes nyilvántartás létrehozására kérte fel a kormány az emberi erőforrások miniszterét annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen az állampolgároknak és családoknak juttatott szociális és gyermekvédelmi ellátások összege - olvasható a kormány honlapján.

Horvátország módosította az európai elfogatóparancs végrehajtásának szabályozását - Uniós jogot sért a Lex Perkovic?

2013.08.26.

A pénteki határidőig nem válaszolt Horvátország az Európai Bizottság aggályaira a horvát törvényhozás által elfogadott úgynevezett Lex Perkovic-csal kapcsolatban, ezért az ügyet Viviane Reding a brüsszeli testület plénuma elé viszi - közölte Mina Andreeva, az alapjogi és igazságügyi biztos szóvivője hétfőn.

E-útdíj - Gyakorlati tapasztalatok, jogi dilemmák, a megoldás irányai

2013.08.26.

A használatarányos útdíj nem is olyan régi bevezetése óta számos olyan gyakorlati kérdés és jogi probléma vetődött fel, amely már most a jelenlegi rendszer felülvizsgálatát, a jogszabályi háttér módosításának szükségességét sürgeti.

Földhasználati bejelentési kötelezettség szeptember 30-ig! - A bejelentése és az azonosító adatközlés díj- és illetékmentes

2013.08.26.

Földhasználati bejelentést kell tenniük szeptember 30-ig azoknak a földhasználóknak, akik 2012. december 31-ig a földrészletek számától függetlenül egy hektár vagy annál kisebb nagyságú termőföld használatát már megkezdték - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a termőföldről szóló törvény június 30-tól hatályos rendelkezéseire utalva.

Visszatér Magyarországra a holokausztper? - A chicagói bíróság elutasította az MNB és a MÁV elleni kártérítési kereseteket

2013.08.26.

A chicagói körzeti szövetségi bíróság megszüntette a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) és Magyar Államvasutakkal (MÁV) szemben a holokauszttal kapcsolatos jogcímen indított eljárásokat - közölte szombaton a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A befogadott külföldiek nem jelentenek kriminális veszélyt - A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács migrációs helyzetképe

2013.08.26.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szerint a befogadóállomásokon és a közösségi szállásokon elhelyezett külföldiek semmilyen kriminális veszélyt nem jelentenek, sőt a helyi lakosság szubjektív biztonságérzete sem romlott - mondta a szervezet kommunikációs igazgatója.

Elfogták Di Nardót, Olaszország egyik legveszélyesebb bűnözőjét

2013.08.26.

Az Olaszország harminc legveszélyesebb bűnözője között számon tartott és körözött Michele Di Nardót, a camorra nápolyi bűnszervezet egyik vezérét vasárnap a tengerparton töltött nyári "szabadsága" alatt sikerült elfognia az olasz rendőrségnek.

Online pénztárgépek a feketegazdaság és a versenyhátrány ellenében - 30 napos türelmi időt ad a NAV a kereskedőknek

2013.08.26.

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembehelyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők.

Egységes és folyamatos versenyjogsértés - A Kúria elvi állásfoglalása

2013.08.23.

A Kúria ítéletében állást foglalt abban az elvi jelentőségű jogkérdésben, hogy az egységes és folyamatos versenyjogsértés az egységes cél, az átfogó terv, a résztvevő vállalkozások körének azonossága és a folyamatos magatartás - mint együttes feltételek - fennállása mellett állapítható meg.

Halálra éheztetve - A gyermekvédelmi jelzőrendszer hiányosságairól - Ombudsmani jelentés

2013.08.23.

A gyermekorvos nem tett eleget a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének, állapította meg az alapvető jogok biztosa az Agárdon halálra éheztetett kisgyermek ügyében folytatott vizsgálatát lezáró jelentésében.

Franciaország visszavonta a „harmadik csapást”

2013.08.23.

Egy új francia kormányrendelet megszüntette annak lehetőségét, hogy a bíróság az internetkapcsolat felfüggesztésével szankcionálja a jogsértő francia internetezőket. A szankcióval egyetlen alkalommal élt a bíróság.

Közbeszerzés hatékonyan - A közbeszerzési törvény 2013. júliusában hatályba lépett módosításai

2013.08.23.

A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (Kbt.) egy éves előkészítő munka eredményeként 2012. január 1. napján lépett hatályba. A törvény hatálybalépése óta eltelt idő alatt összegyűlt gyakorlati tapasztalatok és visszajelzések, illetve informális Európai Bizottsági figyelmeztetések alapján szükséges volt a szabályozás pontosítása, illetve részbeni átalakítása.

Lóalkalmasság és lovasterápia - Változnak a lovas turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó előírások

2013.08.23.

Változnak a lovas turisztikai szolgáltatásokra vonatkozó előírások: a módosítás új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket és a lovasterápia, illetve a fogyatékos személyek lovagoltatása szolgáltatás személyi feltételeit is tartalmazza - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleménye.

Újabb büntetőeljárás indult a romagyilkosságokkal összefüggésben

2013.08.23.

Újabb büntetőeljárás indult a romagyilkosságokkal összefüggésben. A Központi Nyomozó Főügyészség a múlt héten katonai büntetőeljárással kapcsolatos nyomozást rendelt el, amit kiemelt ügyként kezel - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteken.

Szlovákia a harmadik legkorruptabb ország az EU-ban - Globális korrupciós helyzetkép - A Transparency International felmérése

2013.08.23.

Saját bevallása szerint legalább egy alkalommal fizetett kenőpénzt az elmúlt egy évben a szlovákiai háztartások több mint egyötöde, ami a harmadik legmagasabb arány az Európai Unióban (EU) - derült ki abból a korrupció globális helyzete kapcsán készített felmérésből, amelynek eredményeit a Transparency International Slovensko (TIS) tett közzé.

A házastársak közötti vagyonmozgások illetéke

2013.08.23.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) a vagyonátadások (ingyenes, visszterhes) jellegétől függően egyes vagyontárgyak megszerzéséhez illetékkötelezettséget kapcsol, abban az esetben is, ha a jogügyletben résztvevő felek házastársak.

Kiadták a tokiói per anyagát Kínában - Nyolcvan kötetre rúg a második világháború utáni eljárás dokumnetációja

2013.08.22.

Nyolcvan kötetre rúg a második világháború utáni tokiói per kínai nyelvű anyagának publikációja, a dokumentumgyűjtemény megjelentetését szerdán jelentették be.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000