Hír archívum: 2013. augusztus

Más hónap

Zenei élmény ihlette jogsértés - Nő a szerzői jogi jogsértések száma a nyári zenei fesztiválokat követően - Kutatás

2013.08.22.

Egy holland fesztivál példáján keresztül illusztrálva mutatja be a Spotify friss kutatása, hogy a zenei fesztiválok hatására hogyan ugrik meg az online szerzői jogi jogsértések száma. A zenei streaming szolgáltató szerint jellemző, hogy a fesztiválok után nő a fellépők iránti érdeklődés, ám a koncertlátogatók leginkább az illegális letöltést kínáló oldalakon keresik a frissen szerzett zenei élmények emlékét.

Korrupciós érettségi botrány Romániában - Diákok, tanárok és szülők ellen emelt vádat a román ügyészség

2013.08.22.

Romániában diákok, tanárok és szülők ellen emelt vádat az ügyészség a nyári érettségihez kapcsolódó korrupciós botrányban - derült ki szerdán a korrupció ellen fellépő ügyészség közleményéből.

A közigazgatási határozatok felülvizsgálatáról - A Kúria döntést hozott

2013.08.22.

Az Alaptörvényben alapelvi szinten rögzített jogorvoslati jog nem merülhet ki a közigazgatási határozatok formai felülvizsgálatában, az érdemi kell, hogy legyen - áll a Kúri döntésében.

Megnövekedett anyagi és adminisztrációs terhek, rövidebb nyitvatartás - Szeptembe 1-jén lép hatályba a patikai létszámrendelet

2013.08.22.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint a szeptember elsején életbe lépő patikai létszámrendelet komoly gondokat okoz majd a gyógyszertáraknak a megnövekedett anyagi és adminisztrációs terhek miatt, és számos esetben a patikák nyitvatartási idejének csökkenését eredményezheti.

Egyenesen a bíróhoz? - Hiányos fogyasztóvédelem - A közüzemi számlák késedelmi kamatával kapcsolatos jogvitákról

2013.08.22.

Csak a bírói út áll rendelkezésre a közüzemi számláikat csoportos beszedési megbízással teljesítők számára, amennyiben rájuk a szolgáltató késedelmi kamatot vet ki és ezért jogvitába keverednek. Nincs a fogyasztói érdekek védelmében eljáró hatóság, akkor sem, ha a fogyasztó önhibáján kívül kerül késedelembe. Az ombudsman a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörök szabályozásának felülvizsgálatát kérte.

Kizárt nyilvánosság? - Nyilvánosság és megismerhetőség a polgári peres eljárásban - Egy bíró tollából

2013.08.22.

A nyilvánosság jogszabály rendelkezése alapján kizárható a polgári per tárgyalásáról. A kizárás azonban nem minden esetben érvényesül teljes körűen, mivel tárgyaláson kívül az információ megszerezhető, felhasználható. - Egy bíró tollából

Hatalomtól elkorcsosult erkölcsök - Magas rangú korrupt kínai vezetők az igazságszolgáltatás színe előtt

2013.08.21.

Ügyészi szakaszba érkezett a kínai gazdaságirányítás kormányzati szervének volt helyettes vezetője, Liu Tie-nan ügyében korrupció miatt elindított eljárás - jelentették be vasárnap Pekingben, ugyanazon a napon, amelyen azt is közölték, hogy csütörtökön nyilvános bírósági tárgyalás keretében megkezdődik Po Hszi-laj volt csungkingi párttitkár pere.

Nem érvényesek az utasbiztosítások Egyiptomban

2013.08.21.

Érvénytelenek Egyiptomban azok az utasbiztosítások, amelyeket azután kötöttek, hogy a magyar Külügyminisztérium az észak-afrikai ország teljes területét az utazásra nem javasolt országok közé sorolta - hívja fel a figyelmet a K&H Biztosító és az Európai Utazási Biztosító Zrt.

A pedagógus-béremelés kiterjesztéséről - Parlament előtt a javaslat

2013.08.21.

A kormány szerdán benyújtotta a pedagógus-béremelés kiterjesztéséről szóló javaslatát, amelyet jövő héten rendkívüli ülésen fogadhat el az Országgyűlés.

WikiLeaks-ügy - Harmincöt évet kapott Manning - Ítélet az USA eddigi legnagyobb titokkiszivárogtatási ügyében

2013.08.21.

Harmincöt évi szabadságvesztésre ítélte szerdán a hadbíróság Bradley Manninget, aki a katonai hírszerzés elemzőjeként több mint 700 ezer katonai és kormányzati iratot és egyéb anyagot szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.

Fokozottan szemmeltartott sebességhatárok - "European operation speed" - A TISPOL közlekedésbiztonsági ellenőrzése

2013.08.21.

A következő napokban országszerte fokozottan ellenőrzi a sebességhatárok betartását a rendőrség - írta a police.hu szerdán.

Szex az új Btk.-ban

2013.08.21.

Az új Büntető törvénykönyv alaposan átírta a szexuális bűncselekmények tényállásait, elhagyta többek között az erőszakos közösülés, az üzletszerű kéjelgés és a fajtalankodás fogalmát. Jobbára szigorított a korábbi büntetési tételeken, viszont lejjebb szállította a vérfertőzés felső határát.

Illegális sportközvetítések - Pert nyert a Premier League, blokkolták a svéd FirstRow1.eu oldalt

2013.08.21.

A brit bíróság döntése szerint az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni a svéd FirstRow1.eu oldalt, amely illegális sportközvetítésekhez nyújt hozzáférést. A portál az első sport témájú weboldal, amely blokkolás alá kerül Nagy-Britanniában.

Elkészült a szlovák állampolgársági törvény módosítása

2013.08.21.

Elkészült a szlovák állampolgársági törvénynek a belügyi tárca műhelyéből származó módosítása - jelentette Robert Kalinák belügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az államfő kinevezte a médiahatóság új elnökét - Karas Monika augusztus 19-től kilenc évig tölti be az NMHH elnöki tisztségét

2013.08.21.

Áder János köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - 2013. augusztus 19-i hatállyal kilenc évre kinevezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökévé Karas Monika Zsuzsannát. Az NMHH új elnöke az államfőtől a Sándor-palotában vette át, majd aláírta a kinevezési okmányokat hétfő délután.

Meglepő vallomást tett a jogellenesen fogva tartott Tóásó Előd - Folytatódott a terrorista ügy a boliviai Santa Cruzban

2013.08.21.

Carlos Romero bolíviai kormányzási miniszter kételkedve fogadta Tóásó Előd vallomását, de bízik abban, hogy az ország főügyésze ki fogja vizsgálni a magyar vádlott azon állítását, amely szerint négy évvel ezelőtt az ír állampolgárságú Michael Dwyer nem a szállodában halt meg, hanem a hivatalos változattal ellentétben a repülőtéren végeztek vele a kommandósok.

Illegális kakasviadalok - Letartóztattak az amerikai hatóságok a volt román király lányát

2013.08.21.

Illegális kakasviadalok szervezése miatt letartóztattak az amerikai hatóságok egy román "hercegnőt", aki Mihály volt román király lánya.

Interneten beküldött bírósági beadványok - Az Országos Bírósági Hivatal elektronikus nyomtatványai

2013.08.16.

2013. január 1-jétő – fokozatosan bevezetve, választható módon – az erre a célra kialakított internetes felületen lehet a bírósághoz joghatályos beadványokat küldeni. Az ügyfelek az elektronikus rendszereken keresztül polgári perben többek között keresetet, beadványokat, igazolási kérelmeket nyújthatnak be.

Liberalizált szerzői jogok - Új törvényt írnak a finnek, polgári közreműködéssel

2013.08.16.

Finnországban tavaly tavasz óta a polgárok is közreműködhetnek a jogalkotásban: ha elegendő támogatót szerez ugyanis egy adott jogszabály-javaslat, akkor a Parlament köteles azt megtárgyalni és arról szavazni. Az első ilyen kezdeményezések közé tartozik a szerzői jog liberalizálása.

Korrupciós veszélyek a közszférában - Az ÁSZ idei felmérését követően pontosabbb lett a korrupciós térkép

2013.08.16.

Rétvári Bence szerint jóval pontosabbá vált a közszféra korrupciós veszélyeit tartalmazó térkép az Állami Számvevőszék (ÁSZ) idei felmérése után, amely negyven százalékkal pontosabb képet nyújt arról, hogy az egyes közintézményekben hol kell jobban odafigyelni a korrupciós kockázatokra.

Történeti alkotmány

2013.08.16.

Az új alkotmány elfogadása után nem lehetett tudni, mihez kezdenek az alkotmánybírák azzal a „sajátos értelmezési szabállyal”, amely szerint az Alaptörvény rendelkezéseit a történeti alkotmány vívmányaival összhangban kell értelmezni. Az Alkotmánybíróság választ adott a kétkedőknek is.

Utólagos vezetékjog bejegyzése - Az ombudsman szabályozási problémákra mutat rá

2013.08.16.

Továbbra is visszás az építési hatóságok gyakorlata a vezetékjog megállapításával és bejegyzésével kapcsolatban. Szabó Máté ombudsman a vezetékjog problémáit feltáró 2011. évi jelentése után újabb panaszokat vizsgált.

Adószám felfüggesztésének ideje alatt adólevonási jog nem gyakorolható - A Kúria ítéletet hozott

2013.08.16.

Az adószám felfüggesztés ideje alatt benyújtott bevallásokat, önellenőrzéseket nem teszi jogszerűvé az, hogy egyébként fennállnának az adólevonási jog törvényi feltételei, mivel a felfüggesztés ideje alatt a speciális anyagi jogszabály a levonási jog törvényi feltételeinek érdemi vizsgálata nélkül, önmagában az adószám felfüggesztésére, mint jogkövetkezményt keletkeztető jogi tényre figyelemmel zárja ki az adólevonási jog gyakorlását - szögezi le ítéletében a Kúria.

A legtöbb kérelem továbbra is a bankokkal kapcsolatban érkezik a PSZÁF-hoz - A Felügyelet fogyasztóvédelmi tevékenységéről

2013.08.16.

A második negyedévben 1665 fogyasztói kérelem érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), ez az adat 18,6 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél és 9,6 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál - derül ki a PSZÁF fogyasztóvédelmi tevékenységéről készült összefoglalóból.

Balogh: Ha az állam mulaszt, vállalnia kell a felelősséget - Kártérítést ad a kormány a romagyilkosságok áldozatai hozzátartozóinak

2013.08.16.

Kártérítést ad a kormány a 2008-2009-ben romák ellen elkövetett gyilkosságsorozatban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Jogellenesen meghosszabbított minőség megőrzési idő - Több mint 300 milliós bírság átcímkézett gumicukorért

2013.08.16.

Mintegy 400 ezer tasak átcímkézett, jogellenesen meghosszabbított minőség megőrzési idejű gumicukor miatt több mint 300 milliós bírságot szabott ki a Pest Megyei Kormányhivatal - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Néhány napon belül kilenc koraszülött halt meg a miskolci megyei kórházban - Ketten tettek feljelentést, az ORFK okiratokat foglalt le

2013.08.16.

Okiratokat foglalt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban a Nemzeti Nyomozó Iroda kedden és csütörtökön a koraszülötthalálok ügyében.

Augusztus 1-jén lejárt Paczolay Péter mandátuma a Velencei Bizottságban

2013.08.15.

Lejárt Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének mandátuma a Velencei Bizottságban - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön, azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a szerdai kormányülésen úgy döntöttek, Paczolay Péter helyett Székely László jogászt, ombudsmanjelöltet delegálják a testületbe.

Kapmánypénzeket sikkasztó politikus - Két és fél évi szabadságvesztésre ítélték Jesse Jackson polgárjogi harcos fiát

2013.08.15.

Két és fél évi szabadságvesztésre ítélték 750 ezer dollárnyi kampánypénz törvénytelen elköltése miatt ifjabb Jesse Jackson volt demokrata kongresszusi képviselőt, az azonos nevű tiszteletes, ismert polgárjogi harcos fiát - írták csütörtökön amerikai napilapok.

Jogvitás heyzetek miatt befagyasztott uniós források - Jogvita miatt 15 magyar operatív programból 13-at nem finanszíroz az EU

2013.08.15.

A következő időszak legfontosabb munkája, hogy a Magyarország és a brüsszeli döntéshozók közötti jogvita a lehető legkisebb sérelemmel lezáruljon - hangsúlyozta Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Túl olcsó hitel, jogosulatlan versenyelőny - Az Európai Unió Bírósága döntést hozott, a Nitrogénművek nem fellebbez

2013.08.15.

A péti Nitrogénművek Zrt. az EU-bíróság ítéletének áttanulmányozását követően úgy döntött, hogy nem fellebbez a testület döntése ellen, amely szerint uniós jogba ütközik a társaságnak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitel egy része - közölte Bige Zoltán, a vállalat kisebbségi tulajdonosa szerdán.

Fogyasztói jogviták gyorsan, költséghatékonyan - Egyre többen fordulnak a Budapesti Békéltető Testülethez

2013.08.15.

Egyre többen fordulnak a Budapesti Békéltető Testülethez (BBT), ez az alternatív fogyasztóvédelmi vitarendezési fórum ismertségének növekedését jelzi - hangsúlyozta Baranovszky György elnök szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Egymilliárd euró értékű hamis árut foglaltak le az Unió határain 2012-ben - Bizottsági beszámoló a vámintézkedésekről

2013.08.15.

A vámhatóságok 2012-ben egymilliárd euró értékű hamis árut foglaltak le az Unió határain. A lefoglalás nagy arányban cigarettát (elektromos cigarettát és folyékony töltetét is) érint, ezt követik az egyéb áruk (üveg, lámpa, ragasztó, elem, mosópor stb.) és a csomagolóanyagok. 2012-ben továbbra is a postai és a futárcsomagok tették ki a vámügyi beavatkozások kb. 70%-át, amiknek 23%-a postai gyógyszerszállítmány volt.

Új rendőrfőkapitány Komárom-Esztergom megyében

2013.08.15.

Péntektől új vezetője lesz a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Farkas Gábor ezredes korábban a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrség főkapitány-helyettese, gazdasági igazgatója volt.

VIII. OPTEN Jogász Open Társasági Tenisztorna

2013.08.15.

2013. augusztus 30. és szeptember 1. között kerül nyolcadik alkalommal megrendezésre a JOGÁSZ OPEN társasági tenisztorna az ÁBRIS Teniszközpontban a Népligetben, melynek névadó szponzora idén a hazai üzleti és jogi információs piac egyik meghatározó szereplője, az OPTEN Informatikai Kft.

A felsőoktatás hallgatóinak szakmai gyakorlatáról - Legyen érdekelt a munkaadó a jelentkezők fogadásában! - Ombudsmani jelentés

2013.08.14.

Az ombudsman olyan szabályozást sürget, amely ösztönzi a munkaadókat, hogy helyet biztosítsanak a felsőoktatás hallgatóinak a kötelező szakmai gyakorlatuk letöltésére, lehetőséget ad nekik a kellő szakmai tapasztalatok megszerzésére, és esélyt teremt arra, hogy a hallgatókat a szakmai gyakorlat után a későbbiekben ugyanott munkavállalóként foglalkoztassák.

Karas Monikát jelöli a miniszterelnök a médiahatóság élére

2013.08.14.

Karas Monikát jelöli a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatott Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szerdán.

A szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.08.14.

A szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló megállapodás (TRIPS) [1] az Unió kizárólagos hatáskörébe tartozik. Az e megállapodás hatálybalépése előtt valamely gyógyszerkészítmény gyártási eljárása tekintetében megadott szabadalom a megállapodás hatálybalépése után sem terjed ki magának a terméknek a találmányi oltalmára - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Közhiteles nyilvántartások, változó gyógyszer-fogalom - Július 1-el 74 egészségügyi tárgyú törvény és 21 kormányrendelet módosult

2013.08.14.

Az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények 2013. július 1-től hatályba lépő módosítása érinti a gyógyszerpiacot, változik az egészségügyi törvény és az egészségügyi adatok kezeléséről szóló szabályozás. Számos, gyógyszerekkel kapcsolatos hatósági nyilvántartás közhitelessé válik, amelynek eredményeképp várhatóan szigorodik az adattartalom előzetes ellenőrzése. Az összességében 74 törvényt és 21 kormányrendeletet érintő változások kiterjednek a humángenetikai vizsgálatokra és a biobank szabályozására is – emeli ki a főbb a változásokat a DLA Piper szakértője.

Szabálytalanul felhasznált agrártámogatás - 180 millió eurót kér vissza az Európai Bizottság - Hazánknak is fizetnie kell

2013.08.14.

Szabálytalan módon elköltött 180 millió euró agrártámogatást kér vissza az Európai Bizottság az Európai Unió tagállamaitól, köztük Magyarországtól - jelentette be kedden a brüsszeli testület.

Közkinccsé váltak a törvénytelen pénzből vásárolt műalkotások - Elkobzott festményekből nyílt kiállítás a Dél-Olaszországban

2013.08.14.

Egy, a helyi alvilághoz közel álló vállalkozótól elkobzott festményekből nyílt kiállítás a dél-olaszországi Reggio CalabriábanMindössze két euróba kerül a belépőjegy a Reggio Calabria múzeumában látható kiállításra. A város így kívánja jelezni, hogy a törvénytelenül szerzett pénzből vásárolt festmények a helyi közösség tulajdonává váltak - írta a La Repubblica című lap.

Augusztus 1-től változott a tranzakciós illeték mértéke - PSZÁF: A pénzügyi szervezetek átháríthatják a terhet ügyfeleikre

2013.08.14.

Augusztus 1-jétől megváltozott a pénzügyi szervezetekre kivetett tranzakciós illeték mértéke, amelynek áthárítása révén a szerződésekben kikötött díjak, költségek mértéke emelkedhet - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Bővül a fordított adózás alá eső ügyletek köre - Módosulnak a közösségi szabályok az áfacsalások ellenében

2013.08.14.

Az áfacsalások elleni hatékonyabb küzdelem érdekében módosulnak a közösségi szabályok, ennek nyomán várhatóan bővülni fog a fordított adózás alá eső ügyletek köre Magyarországon - ismerteti a Deloitte online hírlevelében.

Óriási érdeklődés övezte a Sziget Bíróságot - A szigetlakók között a jogi activity volt a legnépszerűbb

2013.08.13.

Jelentős ügyfélforgalmat bonyolított le a Fővárosi Törvényszék és a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) fogalmazói és titkárai által a Civil Szigeten működtetett „Sziget Bíróság”.

Fogyasztói jogviták gyorsan, hatékonyan, költséghatékonyan - A Budapesti Békéltető Testület 2013. első félévi tevékenységéről

2013.08.13.

A Budapesti Békéltető Testület a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény (Fgytv.) alapján végzi legfőbb feladatát: célja a fogyasztó és vállalkozás közötti jogviták (fogyasztói jogvita) bírósági eljáráson kívüli rendezése elsősorban egyezség elérése által, ennek hiányában pedig az ügyben döntés hozatala gyors, hatékony és költséghatékony módon.

Alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény? - Több ezer tag csatlakozott az ombudsmani beadványhoz

2013.08.13.

Eddig már több mint 6800 szövetkezeti hitelintézeti tag, takarékok és tulajdonosaik csatlakoztak a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény kapcsán az Általános Jogok Biztosához elküldött beadványhoz - olvasható a Magyar Takarék Blogon.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000