Hír archívum: 2013. augusztus

Más hónap

Bölcsődei férőhely alanyi jogon, támogatott napközi ellátás - Családtámogatási reform lépett életbe Németországban

2013.08.13.

Egyszerre két reformintézkedés lépett életbe a családtámogatás területén Németországban, ahol csütörtöktől alanyi jogon jár a bölcsődei férőhely, és külön támogatást kaphat, aki nem állami keretek között oldja meg 3 évesnél fiatalabb gyermeke napközbeni ellátását.

Bírósági fogalmazói állások - Az Országos Bírósági Hivatal pályázati felhívása

2013.08.13.

Az Országos Bírósági Hivatal tájékoztatja az érdekelteket, hogy a Bírósági Közlöny 2013. évi július-augusztusi számában, a bíróságok központi honlapján (www.birosag.hu), valamint – ha ilyennel rendelkezik – az érintett bíróság a saját honlapján bírósági fogalmazói állásokra 2013. szeptember 30-ai beérkezési határidővel pályázati kiírást tesz közzé.

Orvvadászott elefántok - Az illegális elefántcsont-kereskedelem becsült értéke évi 7 és 10 milliárd dollár

2013.08.13.

Évek óta nincs ok az ünneplésre augusztus 12-én, az elefántok nemzetközi napján, ugyanis csak Afrikában évente mintegy 30 ezer elefántot mészárolnak le az orvvadászok az egyre intenzívebb illegális elefántcsont-kereskedelem miatt, amelynek becsült értéke évi 7 és 10 milliárd dollár között mozog - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezete hétfőn.

Az utolsó csapás - Letörik a kártyás fizetések költségeit? - Az Európai Bizottság két szakaszban maximálná a bankközi díjakat

2013.08.12.

Az utolsó csapást mérheti az indokolatlanul magas bankközi díjakra az Európai Bizottság szerdán bemutatott javaslata, ami különösen a két legnagyobb hitelkártya-kibocsátó, a Mastercard és a Visa részéről váltott ki tiltakozást. Brüsszel a 2007-es pénzforgalmi irányelvet is összhangba hozta a mai valósággal, tovább bővítve a fogyasztók jogait.

Újabb magyar bíró az Emberi Jogok Európai Bíróságán

2013.08.12.

Dr. Horváth Péter szeptember 2-től segíti az Emberi Jogok Európai Bíróságának munkáját. A Debreceni Járásbíróság bírája az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) csereprogramja keretében dolgozik majd Strasbourgban.

Egy gyermek tényleges szükségletei - A gyermektartás mértékének bírói megállapítása - Egy joghézagról

2013.08.12.

A tartásdíj összege általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-a, melynek meghatározásánál figyelemmel kell lenni: a gyermek tényleges szükségleteire, mindkét szülő jövedelmi és vagyoni viszonyaira . De milyen tényezőket kell a bíróságnak megvizsgálnia ahhoz, hogy meg tudja állapítani a gyermektartásdíj helyes (igazságos) mértékét elvált magyar-külföldi szülők esetében?

Se elkövető, se áldozat - Bűnmegelőzési tanácsadók dolgoznak szeptembertől az iskolákban

2013.08.12.

Száz bűnmegelőzési tanácsadó kezdi meg munkáját szeptembertől az ország 14 év feletti diákokat tanító iskoláiban. A rendőrtisztek képzése hétfőn kezdődött a Veszprém megyei Csopakon - közölte Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

Magáncélú másolat, méltányos díjazás - Az üreskazetta-jogdíjról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.08.12.

A magáncélú másolat után fizetendő díjnak a rögzítésre alkalmas adathordozók legelső eladása tekintetében, különbségtétel nélkül történő megállapítása bizonyos feltételek mellett összeegyeztethető lehet az uniós joggal. Ezen túlmenően, bizonyos feltételek mellett, felállítható az a megdönthető vélelem, hogy a magánszemélyek számára értékesített rögzítésre alkalmas adathordozókat magáncélból fogják használni - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Minőségileg garantált szálláshelyek jogi védettségben - Nemzeti tanúsító védjegyrendszert vezettek be a kötelező minősítés helyett

2013.08.12.

Új nemzeti tanúsító védjegyrendszert alkalmaznak a szálláshelyek szolgáltatásainak minősítésére Magyarországon, miután megszűnt a szálláshelyek kötelező minősítése - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Meghalt az életfogytiglanra ítélt 98 éves Csatáry László - Megszűnik a magyarországi eljárás

2013.08.12.

Csatáry László halálával Magyarországon megszűnik az eljárás a háborús bűntettel vádolt férfi ellen - közölte Horváth B. Gábor, Csatáry László védője hétfőn.

Deklarált betegjogok‭ - Az Uniós normarendszer

2013.08.12.

Az Európai Betegjogi Charta tizennégy‭ ‬betegjogot foglal magába. A dokumentum az európai szintű betegjogi védelem‭ ‬origója. A tagállami szabályozás formálásában mindemellett fontos szerep jut az Európai Unió Bíróságának is.

„Névháború” Kínában - Per indult a Védjegy Fellebbezési Tanács ellen

2013.08.12.

Bíróság előtt igyekszik pontot tenni évtizedes védjegyjogi jogvitája végére az ország egyik legnépszerűbb autómodelljének gyártója, amelynek perbeli ellenfele az ipari és kereskedelmi ügyekért felelős tárcához tartozó Védjegy Fellebbezési Tanács, de harmadik félként bekapcsolódott az ügybe az igazi ellenérdekű fél, egy számítástechnikai holding is.

Nem gyógyít az Abexine gél - 25 milliós GVH-bírság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt

2013.08.12.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Telemarketing Internatoinal Kft. megtévesztette a fogyasztókat, amikor az Abexine gél kozmetikai termékének terápiás hatásokat tulajdonított. A Gazdasági Versenyhivatal a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 25.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Nem tartózkodhat kiskorú Nemzeti Dohányboltban - A dohány-termék kiskereskedőt terhelő legfontosabb kötelezettségekről

2013.08.12.

2013. július elsejét követően kezdte meg működését a Nemzeti Dohányboltok legtöbbje. Ennek kapcsán a 18 éven aluli fogyasztók védelmében szigorú rendelkezések kerültek meghatározásra, amelyekkel nem árt, ha tisztában vannak maguk a vállalkozások, valamint a szülők és a fiatal fogyasztók.

Szigorították a családon belüli erőszak büntetését Olaszországban

2013.08.09.

A nőkkel szembeni egyre aggasztóbb méreteket öltő erőszak ellen kíván tenni az olasz kormány csütörtökön hozott törvényerejű rendelete, amely a többi között felhatalmazza a rendőrséget az erőszakot elkövető családtag azonnali eltávolítására otthonából vagy őrizetbe vételére.

Székely Lászlót jelöli ombudsmannak az államfő

2013.08.08.

Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának Áder János. A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését. Székely László az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítését.

Javult az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések hatékonysága

2013.08.08.

Javult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzéseinek hatékonysága az idei első félévben a bevezetett szervezeti és módszertani újításoknak köszönhetően

Támadás a filmes kalózok ellen - A filmeken elhelyezett jelek alapján azonosítják be az illegális felvételeket

2013.08.07.

A filmeken elrejtett jelzések segítségével leplezett le a GVU szerzői jogi jogsértések elleni szervezet (Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechtsverletzungen) Mannheimben egy csoportot július végén, amely mozikban készített kalózfelvételt a legsikeresebb filmekből.

Szeptember 1-től változnak a gyógyszerfelírás és kiváltás szabályai

2013.08.07.

Több gyógyszerészeti rendelet mellett módosulnak a gyógyszerrendelés és -kiváltás szabályai, továbbá a gyógyszertárak személyi minimumfeltételei. Az érintett jogszabályi módosítások a Magyar Közlöny 130. számában jelentek meg.

A nemzetiségi választásokat érintő törvénymódosítást javasol az ombudsman

2013.08.07.

Az alapvető jogok biztosa törvénymódosítást javasol annak érdekében, hogy a népszámlálási adatoktól függetlenül is kitűzhető legyen a nemzetiségi önkormányzati választás jövőre azokon a településeken, ahol az ott élő nemzetiségi közösség létszáma, illetve a lakosságon belüli aránya indokolja a helyi szintű képviseletet.

Titkos adatgyűjtés

2013.08.07.

Németország az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtő tevékenysége miatt kirobbant botránnyal összefüggésben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után Franciaországgal is felmondott egy 1968-ban megkötött megállapodást, amely hozzáférést biztosított a nyugatnémet titkosszolgálatok telefonlehallgatási adataihoz az országot megszálló szövetségeseknek.

Romagyilkosságok - Három vádlott tényleges életfogytiglant kapott első fokon

2013.08.06.

Tényleges életfogytiglanra ítélte a romagyilkosságok ügyében Kiss Árpád elsőrendű, Kiss István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottat kedden első fokon a Budapest Környéki Törvényszék. Csontos István negyedrendű vádlott büntetése tizenhárom év fegyház.

Ombudsman: felül kell vizsgálni a bentlakásos intézményben élők jövedelmi viszonyait

2013.08.06.

A bentlakásos intézményben élők jövedelmét szabályozó jogszabályi környezetet felül kell vizsgálni - derül ki az ombudsman legújabb vizsgálatából

Fizetés felmérés a jogi szektorban

2013.08.06.

TopTierLawyers (www.TopTierLawyers.com), a közép-kelet-európai régió vezető nemzetközi jogi karrierportálja az elmúlt év folyamán egy meghatározó kutatást végzett magyarországi jogászok és ügyvédek körében, és egy összefoglaló fizetéstanulmányt publikált a kutatás eredményeként. Az (idei kutatásban részvevő|http://toptierlawyers.com/index.php/career/legal-salary-survey) jogászok ingyenesen jutnak hozzá a 2013-as Magyar Jogászfizetések Tanulmány egy-egy példányához.

A GVH első fél éve - Vezetnek a fogyasztóvédelmi ügyek

2013.08.06.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az első fél évben 62 ügyet zárt le, ezek csaknem fele - a korábbi évekhez hasonlóan - fogyasztóvédelmi jellegű volt

Gondnoksági perek

2013.08.06.

Hamarosan elkezdődhet az új büntetés-végrehajtási kódex társadalmi vitája

2013.08.05.

Hamarosan elkezdődhet az új büntetés-végrehajtási kódex társadalmi vitája, a jogszabályt a tervek szerint decemberben fogadhatja el az Országgyűlés – jelentette be Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkár pénteken Szegeden.

A közmunkából való kizárás szabályairól - Alkotmánybírósághoz fordul az ombudsman

2013.08.05.

Alkotmánybírósági (Ab) felülvizsgálatot kezdeményezett az ombudsman arról a szabályról, amely alapján automatikusan ki lehet zárni a közmunkából azokat, akik nem tartják rendben lakókörnyezetüket, vagy akiknek gyermeke nem teljesíti tankötelezettségét. Szabó Máté aggályosnak tartja azt is, hogy szociális támogatások feltételeként ugyancsak előírható a lakóhely rendezettségének ellenőrzése.

Szigorúbban szabályoznák a hagyományos kínai gyógyszerek piacát Kínában

2013.08.05.

A boltokban és az interneten is lecsapnak a kínai hatóságok a tradicionális kínai gyógyszereket és azok alapanyagait hamisítókra egy országos gyógyszerbiztonsági kampány keretein belül, mellyel az iparág megtépázott hírnevét is javítanák.

Az önkormányzatok bírságolási jogkörének kereteiről - Ombudsman: Hiányoznak a közösségi együttélés törvényi garanciái

2013.08.05.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az ombudsman, mert álláspontja szerint hiányoznak a közösségi együttélési szabályok törvényi garanciái, amelyek kijelölnék az önkormányzatok bírságolási jogkörének kereteit. Szabó Máté emellett kezdeményezte a Kúriánál a belvárosi önkormányzat e tárgykörben született rendeletének törvényességi felülvizsgálatát.

Jogszabályok akadályozták a bostoni merénylet meghiúsítását? - A Szövetségi Nyomozó Iroda belső vizsgálatáról

2013.08.02.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) belső vizsgálata szerint a jogi szabályozás és igazságügyi minisztériumi rendelkezés is akadályozta az FBI ügynökeit abban, hogy meghiúsítsák a bostoni robbantást - írta pénteken internetes kiadásában a The New York Times című napilap.

Üldöztetés szexuális irányultság miatt - Menedékjogi kérdések az Európai Unió Bíróságának asztalán

2013.08.02.

Sharpston főtanácsnok szerint az uniós menedékjog értelmében a homoszexuális irányultságuk miatti üldöztetésre hivatkozó menedékkérők „meghatározott társadalmi csoportnak” minősülhetne. A homoszexuális cselekményeknek a származási országban való büntethetősége ugyan önmagában nem valósít meg üldöztetést, a nemzeti hatóságoknak azonban vizsgálniuk kell, hogy az adott menedékkérő ki lehet-e téve ilyen üldöztetésnek.

Korrupciós helyzetkép - A Transparency International globális felmérése

2013.08.02.

A magyarok 70 százaléka nem jelentené, ha korrupcióval szembesülne, és az a legrosszabb arányt jelenti Európában - mondta a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezető igazgatója egy sajtótájékoztatón Budapesten.

Kötelezővé vált a mediátori eljárás Romániában

2013.08.02.

Romániában kötelezővé vált csütörtöktől a mediátori eljárás: a vitázó feleknek meg kell jelenniük egy igazságügyi közvetítő előtt, mielőtt bizonyos polgári és büntetőjogi ügyekben a bíróság elé kerülnek.

Mediaset-per - A semmítőszék megerősítette Berlusconi büntetését - Adócsalás miatt 4 év börtönre ítélték a volt olasz kormányfőt

2013.08.02.

Az olasz semmítőszék csütörtökön meghozta ítéletét a Mediaset-perben: a harmadfokú bíróság megerősítette a Silvio Berlusconi volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott 4 év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől.

Elhúzódó Biszku-perek

2013.08.02.

Két büntetőeljárás folyik Biszku Béla ellen. Mindkét ügyben olyan jogszabály alapján, amelynek megszületésében „elévülhetetlen” érdemeket szerzett. „A puha diktatúra legkeményebb ökle” jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Példa nélkül - Nemzetközi Interpol-akció a hamisítás ellenében - 6 ezer letartóztatás, 24 millió lefoglalt áru 133 millió dollár értékben

2013.08.01.

Több mint 6 ezer letartóztatás, mintegy 24 millió lefoglalt hamis áru, összesen csaknem 133 millió dollár értékben. Ez a nemzetközi bűnüldöző szervezet lyoni központjából összehangolt két hónapos akció mérlege. Ez volt az eddigi legnagyobb művelet az Interpol hamisítás elleni egységének történetében.

A nemzetiségek nyelvhasználatának problémáiról - Ombudsmani jelentés

2013.08.01.

A nemzetiséghez tartozók a szükséges feltételek hiányában nem tudnak élni a számukra biztosított nyelvi jogokkal – állapította meg az alapvető jogok biztosa.

A peres ügyek növekvő száma mellett is jól teljesítenek a bíróságok - Tájékoztató elemzés a 2012. évi bírósági ügyforgalomról

2013.08.01.

Elkészült a tájékoztató elemzés a 2012. évi bírósági ügyforgalomról. 2011-hez képest 10 ezerrel nőtt a bíróságok által lezárt peres ügyek száma, így a bíróságok ügyhátraléka tovább csökkent.

Egy újfajta dizájnerdrog-alapanyag szedi áldozatait - A rendőrség intézkedéseket tett a piaci jelenlét visszaszorítása érdekében

2013.08.01.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) intézkedéseket léptetett életbe az új dizájnerdrog-alapanyaggal összefüggésbe hozható halálesetek miatt - tudatta a rendőrség szerdán.

Három újabb kórház lesz állami fenntartású intézmény augusztus 1-től - A munkavállalókat továbbfoglalkoztatják, jogfolytonosság érvényesül

2013.08.01.

Augusztus elsejétől újabb három, eddig gazdasági társaságként működő kórház lesz költségvetési intézmény - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szerdán az MTI-vel. A munkavállalókat továbbfoglalkoztatják.

A Pázmány joghallgatója nyerte a GVH tanulmányi versenyét

2013.08.01.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem joghallgatója nyerte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenykultúra Központja által meghirdetett tanulmányi versenyt - az eredmény a GVH honlapján jelent meg.

TISPOL európai program - Biztonságos közlekedés és bűnmegelőzés - Országosan ellenőrizték a teherautókat és autóbuszokat

2013.08.01.

Összesen 6052 teherautó és autóbusz közül 686 esetében állapított meg szabálytalanságot a rendőrség, amikor egy európai program keretében ellenőrizték a járműveket - közölte szerdán a rendőrség honlapján az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Nő a cégek távközlési adója

2013.08.01.

Augusztus elsején a nem magánszemélyek esetében az eddigi 2 forintról 3 forintra nő a szöveges üzenetenként, illetve hívások esetén percenként fizetendő távközlési adó mértéke.

Ma kezdődik a határon túli magyarok választási regisztrációja

2013.08.01.

Csütörtökön kezdődik a magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja - jelentette be a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Versenyjogi kártérítés

2013.08.01.

Az Európai Bizottság közzétette a versenyjogi alapú kártérítési perekkel kapcsolatos irányelvének tervezetét, amelynek elfogadása esetén Magyarországon is mindennapossá válhatnak a versenyjogi jogsértések miatti kártérítési perek.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000