Hír archívum: 2013. szeptember

Más hónap

Függetlenség, közbizalom és hatékonyság - Elkészült a Kúria középtávú intézményi stratégiája

2013.09.30.

Az Árop-1.1.19-2012-2012-0002. számú projekt 22 millió forintos pénzügyi támogatásával 2013 szeptemberében elkészült a Kúria középtávú intézményi stratégiája, mely a szervezeti- intézményi kérdések mellett kiemelt hangsúlyt fektet a Kúria jogegységesítő és joggyakorlat-elemző tevékenységének fejlesztésére. Az intézményi stratégiát egy 10 fős kúriai bírókból álló munkacsoport külső szakértő támogatásával dolgozta ki 2013 márciusától kezdődően.

Csatornafedél és kábel csak engedéllyel vásárolható - Elkészült a fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendelettervezete

2013.09.30.

A szeptember közepén elfogadott fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendeletének tervezete szerint bizonyos felismerhető fémek csak engedéllyel vásárolhatók, illetve csökkenteni lehet a fémkereskedők által fizetett tevékenységi biztosíték összegét, amennyiben a kereskedő korábbi tevékenysége során nem kapott bírságot.

Módosul a versenyjogi törvény - Az uniós versenyjogot és a bírói gyakorlatot vezetik be a jogszabályba

2013.09.30.

A versenytörvény módosítási tervezete szerint a versenyhatóság az eljárások gyors lezárására "speciális egyezségi eljárást" alkalmazhat, emellett változnak az iratbetekintés és az üzleti titokká minősítés szabályai is.

Letisztított számlakép - Az újabb rezsicsökkentés november 1-jén lép hatályba

2013.09.30.

Benyújtotta a parlamentnek a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője az újabb, 11,1 százalékos rezsicsökkentést megalapozó javaslatát.

Meddig üzemeltethetők a hagyományos pénztárgépek? - Október 1-jétől egy új feltételnek is teljesülnie kell

2013.09.30.

Október 1-jétől a cserére kötelezettek csak akkor üzemeltethetnek elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépet, ha van online kapcsolatra képes pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződésük, vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendelésük.

Elévülés a munkajogban

2013.09.30.

Az új Munka Törvénykönyve egyszerűbb, egyetlen szakaszból álló alap-szabályozással, valamint egyértelműbb és áttekinthetőbb részletszabályokkal formálta az elévülés alkalmazását gyakorlat-baráttá - Általános szabályok és kivételek összfoglalása egy bíró tollából

Munkabér készpénzben, tilalom az illetékek és adók áthárítására - A banki fizetési rendszerről - A FEOSZ szabályozási javaslatai

2013.09.30.

Ma akár ezer forintnál is többe kerülhet a fogyasztónak, ha pénzt vesz ki egy bank automatából – egyre gyakoribbak az olyan fogyasztói kifogások, amelyek a magas összegű tranzakciós díjakat sérelmezik. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége jogszabályi kikötéseket, változásokat javasol.

Az államfő választási bizottsági tagjelöltjeiről szavaz a Ház - Az Parlament munkarendjéből

2013.09.30.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) köztársasági elnök által javasolt tagjairól szavaz az Országgyűlés mai ülésén.

Kampányok a gyermekek szexuális zaklatása ellen Kínában

2013.09.30.

Kampányok indulnak a gyermekek szexuális zaklatása ellen Kínában: több botrányos eset után iránymutatást adtak ki, sürgetve a szülők és a diákok egyidejű oktatását, valamint a tanárok ellenőrzését - jelentette a kínai média.

Sarccal a kamara felé

2013.09.27.

Miután az Alkotmánybíróság júliusban hozott határozatában közteherként értékelte a 2012-ben bevezetett kötelező kamarai hozzájárulást, nincs alkotmányos akadálya annak, hogy a gazdasági kamara évente csaknem négymilliárd forintot szedjen be a „kötelező kamarai tagság előszobájában”.

Újabb bírógyilkosság Mahacskalában - Több lövéssel végeztek a dagesztáni legfelsőbb bíróság bírájával és fiával

2013.09.26.

Mahacskalában ismeretlenek több lövéssel végeztek szerdán a dagesztáni legfelsőbb bíróság egyik bírájával és annak fiával. Idén ez már a harmadik gyilkosság, amelynek áldozata az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság igazságügyi tisztségviselője.

Nem megfelelően átültetett energiahatékonysági irányelv - Kötelezettségszegési eljárás hét tagállam ellen

2013.09.26.

Az Európai Bizottság hat másik tagállammal együtt Magyarországra is úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött csütörtökön, vagyis második szakaszába léptette a kötelezettségszegési eljárást az energiahatékonysági irányelv nem megfelelő átültetése miatt.

Eredménytelen és hatástalan igazságszolgáltatás? - A szerbek harmada nem bízik a bíróságokban - A korrupcióellenes ügynökség felmérése

2013.09.26.

A szerbiai állampolgárok egyharmada továbbra sem bízik az igazságszolgáltatásban - derült ki abból a felmérésből, amelyet a korrupcióellenes ügynökség ismertetett csütörtökön Belgrádban.

Bűncselekmény hiányában - Megszüntették a Szombathelyi Városi Bíróság elnöke elleni eljárást

2013.09.26.

Nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése abban az eljárásban, amelyet Szabó Sándor, a Szombathelyi Városi Bíróság elnöke ellen indítottak egy éve - közölte Futó Barnabás ügyvéd csütörtökön.

Európai elfogatóparancs összhangban az európai joggal - Horvátország ígéretett tett a kiadatási szabályok módosítására

2013.09.26.

Orsat Miljenic horvát igazságügyi miniszter szerdán Brüsszelben ígéretet tett Viviane Redingnek, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökének, hogy Zágráb legkésőbb jövő január elsejei hatállyal összhangba hozza az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló jogszabályát az EU-joggal.

Gyermekek védelme a káros médiatartalmaktól - Novemberre kerül az Országgyűlés elé a törvényjavaslat

2013.09.26.

Várhatóan novemberben kerül az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának részvételével készít az igazságügyi tárca a kiskorúak káros médiatartalmaktól való védelme érdekében - erről Koltay András, a médiatanács tagja beszélt szerdán A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra című konferencián, Balatonalmádiban.

A név kötelez - A gyermek családi nevének megváltoztatása

2013.09.25.

A családjogi törvény a gyermek nevének megváltoztatását a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések körébe sorolja. A jogalkamazók számára azonban sokszor problémát okoz annak megállapítása, kinek a hatáskörébe tartozik az eljárás lefolytatása, mely jogszabályokak kell alkalmazni, és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés meghozatala során.

Megtévesztő Ryanair reklámok - 10 milliós bírsággal súlytotta a GVH a vállalkozást

2013.09.25.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Ryanair Limited megtévesztette a fogyasztókat a kedvezményes áron kínált repülőjegyek reklámjaival.

Paczolay: A válság ellenére sem szabad a jogállami mércéken enyhíteni - Magyar és német Ab-elnökök tanácskozása

2013.09.25.

A gazdasági válság és a nehézségek ellenére sem szabad a jogállami mércéken enyhíteni, az alapjogvédelmet továbbra is az eddigi szinten kell teljesíteni – mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke szerdán a német szövetségi alkotmánybíróság elnökével tartott közös sajtótájékoztatón Gödöllőn.

A szolgáltatásnyújtás passzív szabadsága nem jelent vízummentességet - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.09.25.

A török állampolgároknak nem áll jogukban, hogy az EU valamely tagállamának területére szolgáltatásnyújtás igénybevétele érdekében vízum nélkül lépjenek be. Az EGKTörökország társulási megállapodás kiegészítő jegyzőkönyve nem zárja ki, hogy a hatálybalépését követően a szolgáltatásnyújtás igénybevételét illetően vízumkötelezettséget vezessenek be - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Dekriminalizált könnyűdrogok - Enyhülnek a tartásért járó büntetések Szlovákiában

2013.09.25.

Enyhülnek a könnyűdrogok tartásáért járó büntetések Szlovákiában - közölte saját információkra hivatkozva kedden a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti lap, amely szerint az igazságügyi tárca hamarosan nyilvánosságra hozza a törvénytervezetet.

Jogerős életfogytiglan a pécsi és paksi ügyvédek gyilkosának - A Pécsi Ítélőtábla kizárta Bereczki szabadlábra bocsátásának lehetőségét is

2013.09.25.

Kizárta a feltételes szabadlábra bocsátás kedvezményéből a Pécsi Ítélőtábla keddi jogerős határozatában azt a férfit, akit első fokon életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtottak, amiért 2011 augusztusában agyonlőtte barátnőjét és annak új szerelmét a baranyai Romonyán.

Hivatalba lépett Székely László ombudsman - Hangsúly a folytonosságon - Beszélgetés az új alapjogi biztossal

2013.09.25.

A folytonosságra helyezi a hangsúlyt Székely László, az új ombudsman. Nincs szükség elhamarkodott változtatásokra, de hangsúlyáthelyezésekre szükség lehet, főként az alkotmánybírósági indítványok és a nyilvánosság kezelése terén - nyilatkozta az alapvető jogok szerdán hivatalba lépő biztosa.

Nemzeti stratégia a szellemi tulajdon védelmére - A kormány elfogadta a Jedlik-tervet

2013.09.25.

A kormány elfogadta a szellemi tulajdon védelmére irányuló nemzeti stratégiát, a Jedlik-tervet, amelyet a Magyar Közlönyben ki is hirdettek, a kormány egyúttal intézkedett a szellemi tulajdon védelmének nemzeti fejlesztési programja elkészítéséről.

Módosulhat a cégbeszámolók letétbe helyezésének szabályozása - A törvénytervezetről

2013.09.25.

Módosulhat a cégek beszámolóinak letétbe helyezése, az erről szóló jogszabály tervezete a kormány honlapján jelent meg kedden.

Változik a civil szervezetek szabályozása - Az új Ptk.-hoz kapcsolódó törvénytervezet október 1-ig véleményezhető

2013.09.25.

Változhat a civil szervezetek szabályozása részben az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséhez kapcsolódva, továbbá egyszerűsödhetnek a megszűnés, az egyesülés, a szétválás szabályai, és több évre lehetne felajánlani a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát. Az erről szóló törvénytervezetet a kormány honlapján tették közzé.

Egyre több pert nyernek a cégek a NAV-val szemben

2013.09.25.

Minden korábbinál több pert nyernek a cégek az adóhatósággal szemben, mára az esetek mintegy harmadában az adózóknak adnak igazat a bíróságok – derül ki az EY legfrissebb magyarországi elemzéséből. A összesítésből egyértelműen kiderül, hogy megéri a jogorvoslattal élni.

Tisztázatlan vezetékjogok

2013.09.24.

Alkotmányos jogokat és akár jogállami alapelvek sérelmét is megvalósító visszásságok miatt ismét az állampolgári jogok biztosának fókuszában a vezetékjogok kérdése.

Koronás védjegy a magyar tojáson - A NÉBIH vállalj a termelők ellenőrzését

2013.09.24.

A tárca támogatja a tojástermelők koronás védjegyének használatát, amennyiben a termelők megegyeznek abban, hogy ezzel akarják a vásárlók számára jelölni a magyar tojást - mondta Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének közgyűlésén kedden Budapesten.

Illegális finanszírozott elnökválasztási kampány - Vádemelés Sarkozy ellen - Elutasították a volt francia államfő fellebbezési kérelmét

2013.09.24.

Elutasította kedden a bordeaux-i fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy volt francia államfő fellebbezési kérelmét, aki ellen a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozása kapcsán márciusban emeltek vádat.

Jogról és kereszténységről - Erdő Péter bíboros akadémiai székfoglaló előadása

2013.09.24.

A jog fogalmának alakulása és a kereszténység kölcsönhatása - ez volt a témája Erdő Péter bíboros akadémiai székfoglaló előadásának, amelyet Jog, kánonjog és kultúra egy új antropológiai helyzet küszöbén címmel tartott meg kedden Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában.

A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetésének vizsgálatáról - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2013.09.24.

Az Alkotmánybíróság a tegnap meghozott határozatával elbírálta a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény (Knymt.) elleni indítványokat. A testület alaptörvény-ellenesnek ítélte és megsemmisítette azt a szabályt, amelynek értelmében a szolgálati járandóság folyósítását a Knymt. hatálybalépését megelőzően elkövetett súlyosabb bűncselekmények miatt is szüneteltetni kell. Az Alkotmánybíróság az indítványokat egyebekben elutasította.

Tiszta tudat, józanság, küzdelem a kábítószer-bűnözés ellen - Új drogellenes stratégi az Országgyűlés előtt

2013.09.24.

A drogok használatának megakadályozása és a drogok nélküli életmodell népszerűsítése a fő feladata a 2013 és 2020 közötti időszakra vonatkozó új nemzeti drogellenes stratégiának - hangzott el a stratégiáról szóló országgyűlési határozat általános vitájának megkezdésekor kedden az Országgyűlésben.

A külföldi jogdíjak gyorsabban jutnak el a magyar szerzőkhöz - Az Artisjus csatlakozott az Armonia európai zenei jogkezelőhöz

2013.09.24.

Szeptembertől a magyar zenei repertoár könnyebben elérhető a nemzetközi online zeneszolgáltatók számára, a külföldi jogdíjak pedig gyorsabban jutnak el a magyar szerzőkhöz, miután az Artisjus csatlakozott az Armonia európai zenei jogkezelő szervezethez.

Pedagógusbér-emelés, gázüzletág vásárlás, felsőoktatás átalakítás - Az idei költségvetés hatodik módosításáról

2013.09.24.

Elfogadta az Országgyűlés kedden az idei költségvetés hatodik módosítását. A változtatásra egyebek mellett a pedagógusbér-emelés finanszírozása, az E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlása és a takarékszövetkezeti integrációval összefüggő tőkeemelés miatt volt szükség.

Vesztegetés, sikkasztás, hatalommal visszaélés - Belpolitikai botrány Kínában - Fellebbez az életfogytiglani ítélet ellen Po Hszi-laj politikus

2013.09.24.

Fellebbez az elsőfokú döntés ellen Po Hszi-laj; a délnyugat-kínai Csungking város egykori párttitkárát, a Kínai Kommunista Párt (KKP) politikai bizottságának volt tagját vasárnap ítéltek életfogytig tartó szabadságvesztésre korrupciós perében - jelentette egy ügyvédre hivatkozva a South China Morning Post című hongkongi lap hétfőn.

Állami intézkedések jelentős pénügyi kiadási kötelezettség esetén - Módosult a gazdasági stabilitási törvény

2013.09.24.

Módosította az Országgyűlés a hétfői ülésén a gazdasági stabilitásról szóló törvényt az alaptörvény ötödik módosításával összefüggésben.

Energiapiaci visszaélések felderítése - A MEKH lesz a felelőse az uniós rendelet (REMIT) végrehajtásának

2013.09.24.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) lesz a felelőse a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló európai uniós rendelet (REMIT) végrehajtásának egy hétfőn elfogadott törvénymódosítás alapján.

Egy hatalmas lépés a háborús bűnök nyomában - Együttműködési megállapodást kötött a boszniai és a szerb ügyészség

2013.09.23.

Hatalmas előrelépés történt a bosznia-hercegovinai ügyészség és a szerbiai háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség együttműködésében - így értékelte a szerb ügyészség képviselője a két testület közötti nyomozati kooperáció fejlesztését a Dnevni Avaz című boszniai napilap hétfői számában.

Pedofilhálózat Újpesten - Tizenegy ember ellen emelt vádat az I. és XII. kerületi Ügyészség

2013.09.23.

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Részlege az Újpesten leleplezett ún. „pedofilhálózat ügyben” tizennyolcadik életévét meg nem haladott személy sérelmére elkövetett kerítés bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 11 terhelttel szemben vádat emelt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Bírságolás fénykép nélkül? - Ombudsman: Hiányos és bizonytalan a közúti közlekedési törvény szabályozása

2013.09.23.

A jogállamiság elve és tisztességes eljárás azt követeli meg, hogy objektív felelősség keretében csak megfelelő bizonyítékok alapján lehessen megbírságolni a gépjármű üzembentartóját. Az ombudsman vizsgálata nyomán a belügyminisztertől kérte a közúti közlekedési törvény módosításának olyan kezdeményezését, amely az eljárás alá vont üzembentartó számára egyértelműen biztosítja a szükséges eljárási garanciákat.

Egységes és együttműködő hatósági nyilvántartások - Felülvizsgáltak a közhiteles nyilvántartásokról szóló jogszabályokat

2013.09.23.

Felülvizsgáltak a közhiteles nyilvántartásokról, valamint a nemzeti adatvagyon kezeléséről szóló jogszabályokat annak érdekében, hogy az ügyfeleknek kevesebb dokumentumot kelljen a hatóságokhoz benyújtaniuk, így hosszabb távon jelentősen rövidebb legyen az ügyintézés - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn.

Gyermekek, betegek és ellátottak - Jogvédelmi felsőoktatási képzés indul új formában a Miskolci Egyetemen

2013.09.23.

Az országban elsőként a Miskolci Egyetemen kezdődik meg új formában jogvédelmi felsőoktatási képzés - erről írt alá szakmai együttműködési megállapodást hétfőn a Miskolci Egyetemen.

Változik a közjogi legfőbb ügyész helyettes személye - Októbertől Lajtár István főosztályvezető ügyész tölti be a tisztséget

2013.09.23.

Áder János köztársasági elnök – Polt Péter legfőbb ügyész javaslatára – 2013. október 1-jei hatállyal Lajtár István ügyészségi tanácsos, főosztályvezető ügyészt közjogi legfőbb ügyész helyettesnek nevezte ki.

Az online pénztárgépekre való átállásról - A legfontosabb tudnivalók - NAV tájékoztató

2013.09.23.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összefoglalta és honlapján közzétette az online pénztárgépekre való átállással kapcsolatos tudnivalókat.

Kevesebb lesz a természetvédelmi alapbírság - Módosul az építőipari kivitelezést szabályozó kormányrendelet is

2013.09.23.

Csökken a természetvédelmi alapbírság, és a telek tulajdonosának a nyilatkozata nélkül a jövőben nem kezdődhet el az építés - egyebek mellett ezeket a szabályokat tartalmazza a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet.

Végzettség alapján átsorolt pedagógusok

2013.09.23.

A munkakörhöz előírt legmagasabb végzettség szerint kapják új besorolásukat a pedagógusok - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vasárnap.

Alkotmánybírósági mustra – Napirenden a korhatár előtti öregségi nyugdíjak

2013.09.23.

Az Alkotmánybíróság immár nyolcadszor tűzi napirendjére a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről, a korhatár előtti öregségi ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényt támadó alkotmányjogi panaszokat.

Jogfolytonosság - A benesi dekrétumok alapján döntöttek tulajdon átruházásáról Szlovákiában

2013.09.20.

Továbbra is születnek bírósági határozatok Szlovákiában a benesi dekrétumok jogfolytonossága alapján, ezt mutatja a szlovák Legfelsőbb Bíróság álláspontja alapján hozott ítélet - az ügyben pénteken tartott sajtótájékoztatót az érintett község, Pat polgármestere.

A gondnokság alá helyezés ingatlan-nyilvántartási kérdései - Ki fizeti a díjat? - A földhivatalok ellentmondásos gyakorlatáról

2013.09.20.

A jogbiztonság követelményét sérti, hogy a bizonytalan jogi szabályozás miatt nem világos, ki fizesse a gondnokság alá helyezés ingatlan-nyilvántartási bevezetésének a díját: a gondnokolt, az ügygondnok, a bíróság, vagy a gyámhivatal? Szabó Máté ombudsman az esélyegyenlőség és az egyértelmű helyzet megteremtésére kérte a szaktárcát.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000