Hír archívum: 2013. szeptember

Más hónap

Snowden és a CNN is a Szaharov-díjra jelöltek között

2013.09.20.

Az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden is az idei Szaharov-díjra jelöltek között van többek között egy, a tálibok által üldözött pakisztáni serdülőlány, az orosz börtönben raboskodó Mihail Hodorkovszkij, egykori oligarcha és egy, a modernkori rabszolgaság eltörléséről szóló CNN-es projekt társaságában.

Emberi pajzs a hamisítványokkal szemben - A Vám Világszervezet a vám- és pénzügyőrök munkájának nehézségeiről

2013.09.20.

A Vám Világszervezet (World Customs Organization, WCO) igazgató-helyettese szerint a vám- és pénzügyőrök biztosítják az első fontos védvonalat, „emberi pajzsot” a hamisítványokkal szemben.

Változások a bírósági rendszerben Finnországban és Magyarországon - Tapasztalat és jó gyakorlat - Szeminárium a Finn Nagykövetségen

2013.09.20.

Változások a bírósági rendszerben Finnországban és Magyarországon címmel rendeztek szemináriumot 2013. szeptember 16-án a Finn Nagykövetségen. A két ország szakembereinek részvételével lezajlott konferencia célja a tapasztalatcsere és a jó gyakorlatok megosztása volt.

Új kötelezettségek személyes adatok megsértése esetére - Hatályba lépett az Európai Bizottság 611/2013/EU számú rendelete

2013.09.20.

Milyen módon kell eljárniuk az elektronikus hírközlési szolgáltatást nyújtó szolgáltatóknak az előfizetők és egyéb magánszemélyek személyes adatainak megsértése esetén? - Hatályba lépett az Európai Bizottság rendelete, mely Magyarországon is hatályos és közvetlenül alkalmazandó

Példanélkül - Vádat emeltek Franciaországban terrorizmus dicsőítése miatt

2013.09.20.

Először emeltek vádat terrorcselekmények internetes dicsőítése miatt Franciaországban. A titkosszolgálatok kedden vették őrizetbe normandiai otthonában azt a 26 éves, iszlám hitre áttért férfit, aki ellen terrorcselekményre való buzdítás és annak internetes dicsőítése miatt emelt vádat csütörtökön a párizsi ügyészség.

Kevesebb bűnelkövető, kevesebb áldozat - Elfogadta a kormány a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát

2013.09.20.

Megtárgyalta és elfogadta a nemzeti bűnmegelőzési stratégiát a kormány szerdai ülésén - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken.

Nonprofit közművek - Jövő tavasszal kerül a parlament elé a közmű-szolgáltatási törvény

2013.09.20.

Jövő tavasszal kerülhet a parlament elé a közműszolgáltatások nonprofittá alakításáról szóló törvényjavaslat, amelyet akár még a választás előtt elfogadhatnak a képviselők - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közölte azt is, hogy hat-hét komoly, korábban privatizált közműcég visszavásárlásáról folyamatosan tárgyal a kabinet.

Kölcsönszerződés érvénytelenségének jogkövetkezményei - A Kúria elvi állásfoglalása

2013.09.19.

Egy kölcsönszerződés érvénytelensége jogkövetkezményeinek levonásával kapcsolatos ügyben a Kúria több eljárásjogi és anyagi jogi kérdésben is elvi jelentősségű döntést hozott.

Korszerűbb védjegytörvényt fogadtak el Kínában a kínai és a külföldi védjegyjogosultak védelmében

2013.09.19.

Kínában új jogszabályt fogadtak el a védjegyjogok megsértésének megfékezésére, valamint hogy tisztább piaci körülményeket teremtsenek a kínai és a külföldi védjegyjogosultak számára.

Gyermekközpontú igazságszolgáltatás - Gyermekmeghallgató szobák minden hét főnél nagyobb létszámú bírósági épületben

2013.09.19.

A „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás” a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését biztosítja. Ennek része az úgynevezett gyermekmeghallgató szobák kialakítása, ahol a 14 év alatti kiskorúak meghallgatása speciális, az ő igényeik szerint kialakított környezetben zajlik. Az Országos Bírósági Hivatal éppen ezért célul tűzte ki, hogy 2014. december 31-éig minden hét főnél nagyobb létszámú bírósági épületben gyermekmeghallgató szobákat alakítson ki.

Az adóelkerülés és adócsalás ellenében - Az Európai Bizottság ajánlásai

2013.09.19.

Az Európai Unió teljes bruttó hazai terméke (GDP) másfél százalékának megfelelő, mintegy 193 milliárd euró, átszámítva mintegy 57,9 trillió forint adóbevételtől esnek el a tagállamok a be nem szedett forgalmi adó miatt; ez az összeg Magyarországon elérheti a GDP 3,7 százalékát - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Egy közülünk - Európai polgári kezdeményezés az embriók védelmében - Összegyűlt a szükséges egymillió aláírás

2013.09.19.

Összegyűlt a szükséges egymillió aláírás az Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezéshez, amely arra irányul, hogy az Európai Unió ne finanszírozzon többé emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó tevékenységet, így egészségügyi kutatást - közölte az Európai Bizottság.

Az egységes bírósági jogalkalmazás javítása érdekében - Befejeződött a képzéssorozat - Az e-learning képzés tapasztalatairól

2013.09.19.

2013. szeptember 15-én lezárult „A bírósági szervezetrendszer jogalkalmazásának javítása az ítélkezési tevékenység hatékonyságának fokozása érdekében” megnevezésű képzéssorozat, mely e-learning, illetve regionális helyszíneken szervezett oktatásokból tevődött össze.

A fogyasztóval szemben folytatott megtévesztő kereskedelmi gyakorlatról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.09.19.

A fogyasztóval szemben folytatott megtévesztő kereskedelmi gyakorlat tisztességtelen és ekként tiltott, anélkül, hogy bizonyítani lenne szükséges, hogy e gyakorlat ellentétes a szakmai gondosság követelményeivel is - szögezi le ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Nyugdíjreform Franciaországban - 43 évre nő a járulékfizetés időtartama - A francia kormány elfogadta a tervezetet

2013.09.19.

A francia kormány szerdai ülésén elfogadta az elmúlt húsz év ötödik nyugdíjreformjának tervezetét, amelynek értelmében a teljes összegű nyugdíj jogosultságához a járulékfizetés időtartama 2035-ig fokozatosan 43 évre növekszik.

Problémák az egészségügyben - Az egészségügyi dolgozók munkafeltételeiről - Ombudsmani jelentés

2013.09.19.

A fejlesztések és beruházások dacára sokhelyütt hiányosak az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei, több ellátónál az eszközállomány az elmúlt 10 évben jelentősen elöregedett. A bérek méltatlanok a társadalmi hasznossághoz képest, kevesek a felelősséghez és az elvégzett munkához viszonyítva. Szabó Máté alapjogi biztos közzétette az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeiről hivatalból indított vizsgálatának jelentését.

Jogsértő autószervízek - A NAV ellenőrzési tapasztalatairól

2013.09.19.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Közép-magyarországi régióban végzett ellenőrzései során az autószervizek felénél állapított meg jogsértést.

Több bűncselekmény, kevesebb gyilkosság - A Legfőbb Ügyészség és a Belügyminisztérium tavalyi évi statisztikái

2013.09.18.

Kis mértékben nőtt a bűncselekmények száma 2012-ben: a regisztrált közvádas bűncselekmények abszolút száma 4,6 százalékkal emelkedett 2011-hez képest, ugyanakkor az emberölések és a súlyos testi sértések száma csökkent - derül ki a Legfőbb Ügyészség és a Belügyminisztérium által publikált adatsorból.

Esküt tettek az Európai Unió Törvényszékének új tagjai - Ismét Marc Jaegert választották a Törvényszék elnökévé

2013.09.18.

Az Európai Unió Bíróságának szeptember 16-án Luxembourgban tartott ünnepélyes ülésén hivatalba lépése alkalmából esküt tett a Bíróság előtt az Európai Unió Törvényszékének öt új tagja. A Törvényszék tagjainak részleges megújítása alkalmából tartott ünnepélyes ülést követően megválasztották ezen igazságszolgáltatási fórum elnökét.

Az ivóvíz nem üzlet, hanem emberi jog! - Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának üléséről

2013.09.18.

Az ivóvízhez való hozzáférés alapvető emberi jogként való elismerése érdekében fogtak össze magyar kezdeményezésre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának rendes üléséhez kapcsolódó rendezvényen Genfben - mondta el az esemény helyszínéről Szabó Marcel zöldombudsman telefonon.

A nemzetközi szervezett bűnözés, a korrupció és a pénzmosás kérdései - Másfél év tapasztalatai - Az EP különbizottságának jelentéséről

2013.09.18.

A nemzetközi szervezett bűnözés, a korrupció és a pénzmosás kérdéseivel foglalkozó jelentést fogadott el kedden Brüsszelben megtartott utolsó ülésén az Európai Parlament (EP) eseti különbizottsága, amely másfél éven át foglalkozott a kérdéskörrel - közölte Hankiss Ágnes fideszes EP-képviselő, aki a bizottság magyar tagja volt.

Magyarország ad otthont a 2014-es ügyvéd labdarúgó-világbajnokság

2013.09.18.

Magyarország ad otthont 2014. május 23. és június 1. között az ügyvédek labdarúgó-világbajnokságának - közölte a Puskás Akadémia.

Hatékonyabb fellépés a legális kábítószerek ellen - Az Európai Bizottság közös uniós szabályokat indítványoz

2013.09.18.

Az Európai Bizottság hatékonyabb uniós fellépést szorgalmaz az úgynevezett "legális kábítószerek" - vagyis a tiltott kábítószerek, így a kokain és az ecstasy alternatívájaként használt új pszichoaktív anyagok - terjesztése ellen.

A munkáltatók 61 százalékánál találtak munkaügyi szabálytalanságot - A NMH 10 589 munkáltatót ellenőrzött az első félévben

2013.09.18.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 10 589 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben és a felügyelők a munkaadók 61 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot; ezek csaknem 40 ezer munkavállalót érintettek.

Nem korlátozható az e-cigaretta forgalmazása - A münsteri közigazgatási felsőbíróság ítéletéről

2013.09.18.

Nem minősül gyógyszernek az elektromos (e-) cigarettákhoz használt nikotintartalmú folyadék, ezért nem lehet korlátozni az ilyen folyadékot tartalmazó termékek forgalmazását - mondta ki a münsteri közigazgatási felsőbíróság (OVG) egy keddi ítéletében.

Több mint 500 millió eurós kártérítésre ítélték Berlusconit - Az olasz semmítőszék ítélete jogerős

2013.09.18.

Az olasz semmítőszék kedden jogerős ítéletében kimondta, hogy a Silvio Berlusconi vezette Fininvest vállalkozói csoportnak kártérítést kell fizetnie a Mondadori kiadó felvásárlásakor elkövetett korrupcióért.

Új társaságban - Gazdasági társaságok joga az új Polgári Törvénykönyvben

2013.09.17.

A jövő tavasszal hatályba lépő új Polgári törvénykönyv egyik újdonsága, hogy magába integrálja a társasági anyagi jogot, aminek keretében például a közkereseti és a betéti társaság jogi személlyé válik, miközben a tagok felelősségi rendszere nem változik.

Menekültek három évre való elzárása bírósági eljárás nélkül? - A „beszivárgók” ellenében - Alkotmányellenes izraeli törvénymódosítás

2013.09.17.

Az izraeli legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította és eltörölte hétfőn azt az egy évvel ezelőtt elfogadott törvénymódosítást, amely lehetővé tette az afrikai menekültek három évre való elzárását bírósági eljárás nélkül - írta kedden az izraeli Háárec című napilap.

A bíróságnak nem a változékony közhangulatnak kell megfelelnie - Darák Péter aláírta a Kúria középtávú intézményi stratégiáját

2013.09.17.

A bíróságoknak nem a gyakran változó közhangulatnak kell megfelelniük, hanem a hosszú távú elfogadottságot kell továbbépíteniük - szögezte le Darák Péter a Fővárosi Ítélőtábla fennállásának tizedik évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen hétfőn, a Kúrián.

Szabálytalankodó diplomaták - A külügyi megbízottak jogkövető magatartásáról - Egy washingtoni felmérés tanulságai

2013.09.17.

A Washingtonban szolgálatot teljesítő külföldiek közül leginkább a szerb és a montenegrói diplomaták fizetik ki rendesen a parkolási bírságokat - számolt be az Egyesült Államokban dolgozó külügyi megbízottjainak jogkövető magatartásáról hétfőn a szerbiai tömegtájékoztatás.

Iparági önszabályozás - Magyarországon is bevezetnék az európai szinten kialakított rendszert

2013.09.17.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) és a Magyar Márkaszövetség (MM) megvizsgálja, Magyarországon hogyan indítható el az európai szinten kialakított iparági együttműködés - közölte a két szervezet hétfőn.

Új ombudsmant választott a parlament - Székely László szeptember 25-étől tölti be a tisztséget

2013.09.17.

Hat évre az alapvető jogok biztosává választotta Székely Lászlót az Országgyűlés hétfőn. Megválasztását a titkos szavazáson 266 képviselő támogatta, 40-en ellene szavaztak, egy szavazat érvénytelen volt.

Összevont pénzügyi felügyelet október 1-től - Megszűnik a PSZÁF

2013.09.17.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt, amely összevonja a jegybankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), az utóbbi megszüntetésével.

Törölt bírósági ügyáthelyezések, ingyen közölhető kampányhirdetések - Elfogadta a parlament az ötödik alkotmánymódosítást

2013.09.17.

Elfogadta a parlament a 2012. január 1-je óta hatályos alaptörvény ötödik módosítását, amely a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) bízza meg a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével, és törli a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét. A képviselők határoztak arról is, hogy a kereskedelmi médiumok ingyen közölhetnek kampányhirdetéseket.

Szigorodnak a fémkereskedelem szabályai - Szabálysértés esetén ötmillió forintos bírság is kiszabható

2013.09.17.

A jövőben csak hatósági engedéllyel rendelkező telepek foglalkozhatnak fémkereskedelemmel, és a szigorúbb szabályok megsértése esetén ötmillió forintos bírság is kiszabható lesz.

Egységes mobilfizetési rendszer - Jövő év július 1-jére halasztotta a parlament az indulást

2013.09.17.

Jövő év július 1-jére halasztotta a nemzeti mobilfizetési rendszer ez év szeptember 30-ára tervezett indulását a parlament hétfőn a fideszes Láng Zsolt és Vas Imre javaslatára.

Lex Perkovic - Uniós jogot sért az európai elfogatóparancs horvát szabályozása - Szankciókra számíthatnak a horvátok

2013.09.17.

Horvátország már a héten szankciókkal néz szembe, ha nem változtat napokon belül az európai elfogatóparancs végrehajtásáról szóló horvát jogszabályon, az eljárás előkészületei már meg is kezdődtek - erősítette meg hétfőn Viviane Reding alapjogi biztos szóvivője.

Nőhet a dematerializált részvények népszerűsége - Az új Polgári Törvénykönyv hatásairól

2013.09.16.

Nőhet a dematerializált részvények népszerűsége a jövő márciusban hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) rendelkezéseinek köszönhetően - hívja fel a figyelmet közleményében a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda.

A magyar előadók védelemében - A médiatörvény hatására több a magyar zene a hazai rádiókban

2013.09.16.

Csaknem duplájára nőtt a rádiók által játszott magyar zenék mennyisége azóta, hogy azt a médiatörvény szabályozza - nyilatkozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) média döntés-elr őkészítő főosztályának vezetője.

Közösködő közművek

2013.09.16.

Öt vezetékes közmű adatainak lekérdezését teszi lehetővé jövőre az egységes elektronikus közműnyilvántartás, mely csökkentheti a közműbalesetek számát, segíti az építtetőket, és átláthatóvá teszi a szolgáltatók adózását is.

Az ötödik alaptörvény-módosításról és az új ombudsmanról - Az Országgyűlés munkarendjéből

2013.09.16.

Ötödik alkalommal módosíthatja az Országgyűlés mai ülésén a 2012 januárjában hatályba lépett alaptörvényt, valamint Székely László személyében megválaszthatja az új alapjogi biztost.

Parkolási pótdíj-problémák - Törvényben kellene szabályozni a panaszok kezelésének módját - Ombudsmani jelentés

2013.09.13.

Nem volt mikuláscsomag az autóján, mégis postai értesítést kapott a jegy nélküli parkolásról és a pótdíjról. Mi több, így már csak a magasabb összegű – az alapdíj negyvenszeresét kitevő – pótdíj megfizetésére volt lehetősége. Sorra érkeznek a hasonló panaszok Szabó Máté hivatalához az elmúlt években. További probléma forrása, hogy nincs olyan szabály, amely a parkolási panaszok kezelését rendezné. Az ombudsman a miniszter intézkedését kérte.

Papíron már létezik az egységes bankfelügyelet - Az EP elfogadta a mechanizmust - Jogilag elhárult az utolsó akadály

2013.09.13.

Szinte napra pontosan öt évvel a Lehman Brothers amerikai nagybank csődje után az Európai Parlament véglegesen elfogadta a bankunió kiindulópontjának tekinthető egységes bankfelügyeleti mechanizmust, ami 2014 szeptemberében kezdi meg tevékenységét.

Bombariadó és más fenyegetések a bíróságokon - Kezelés helyett megelőzés - Bővülnek a védelem technikai eszközei

2013.09.13.

2013. szeptember 6-án, pénteken reggel 9 órakor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrkapitányságra érkezett telefonos bejelentés szerint a Nyíregyházi Törvényszék épületében bombát helyeztek el. Összesen hét tárgyalóteremben folyt ekkor tárgyalás, a dolgozókon kívül 20-25 ügyfél tartózkodott még az épületben. A rendőrség nagyjából másfél óra alatt vizsgálta át az épületet, bombát nem találtak. Az eset viszont nem egyedi…

Maximált ügyvédi költség szerzői jogsértéses ügyekben - Egy német bírósági ítélet a tisztességtelen költségfelszámítási gyakorlat ellenében

2013.09.13.

Egy német bírósági döntés 150 euróban maximálta a magánszemély által online elkövetett szerzői jogi jogsértéses ügyben fizetendő ügyvédi költség mértékét.

Várandós munkavállaló - Beszélgetés Dr. Goda Mark munkajogásszal

2013.09.13.

Mikor érdemes tájékoztatni a munkáltatót arról, hogy várandós a munkavállaló, létezik-e ideális időpont? Van-e egyáltalán tájékoztatási kötelezettség a munkavállalónak, és mi történhet, ha a munkavállaló nem tájékoztatja a munkáltatót?

A mérleg nyelve - Anthony Kennedy - Kakukktojás az amerikai Legfelsőbb Bíróságon

2013.09.13.

Az ír származású, a minap 77. életévét betöltött Anthony Kennedy, aki csak névrokona a híres Kennedy-klánnak, az elmúlt negyedszázadban gyakran jelentette a mérleg nyelvét a kilenctagú amerikai Legfelsőbb Bíróságban. Sokak szerint a konzervatív bíró hatalma az Egyesült Államok elnökével vetekszik.

Kiszogáltatott csoportok a paragrafusok fogságában - Ombudsmani jogvédelemben - Kiadvány a legfontosabb projektek eredményeiről

2013.09.13.

A jog, amelynek segítenie kellene a kiszolgáltatottakat, elesetteket, nem egyszer inkább akadályt jelent számukra - mondta Szabó Máté távozó ombudsman Budapesten csütörtökön az utolsó nyilvános hivatali rendezvényén, ahol egy tanulmánykötetet mutattak be.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000