Hír archívum: 2013. szeptember

Más hónap

Malala Juszufzait az oktatás és a nők jogainak hangja - A 16 éves pakisztáni lányt jelölték az idei Szaharov-díjra

2013.09.13.

A lányok és nők oktatáshoz való jogát hirdető, 16 éves pakisztáni Malala Juszufzait jelöli az Európai Parlament két jobboldali frakciója, az Európai Néppárt és az Európai Konzervatívok és Reformerek az idei Szaharov-díjra - közölte csütörtökön a két képviselőcsoport.

Nem emelkednek jövőre a vendéglátó-ipari jogdíjak - Az Artisjus megállapodott a szakma érdekképviseleti szervezeteivel

2013.09.13.

A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete előzetes egyeztetést követően elfogadta az Artisjus jövő évre vonatkozó díjszabását. A zeneszerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, a háttér jellegű élőzene után fizetendő összeg az eddiginek a felére csökken - közölte Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtökön.

Nem lesz adóhatóság elől elrejthető adat? - 2015-től általánossá válhat az adóügyi információk automatikus továbbítása a tagországok között

2013.09.12.

Számos gazdaságpolitikai kérdés mellett a G20 országok arról is megegyeztek szentpétervári ülésükön, hogy már 2015-től általánossá válhat az adóügyi információk automatikus továbbítása a tagországok között. Mivel a G20-ban az EU is nagyon aktívan részt vesz, az automatikus információcsere a magyar adózókat is közvetlenül érinteni fogja. Ez azt jelzi előre, hogy rövid időn belül nem lesz az adóhatóság elől elrejthető adat, információ.

Gyermek családban - Januártól több mint ötezer nevelőszülő kerül foglalkoztatási jogviszonyba

2013.09.12.

Januártól 5200 nevelőszülő kerül foglalkoztatási jogviszonyba, közülük 3200-nek jelenleg semmilyen munkaviszonya nincs - közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán.

Jakutföldön halállal büntetnék a pedofilokat

2013.09.12.

A szibériai Jakutszk lakói tömegesen csatlakoztak a Vlagyimir Putyin államfőhöz címzett kérelemhez, hogy Oroszországban állítsák vissza a halálbüntetést a pedofil bűncselekmények elkövetői esetében - írta szerdán az rbk orosz hírügynökség.

Megtévesztő népi kezdeményezés az eutanáziáról - Kúria: Törvénysértő az OVB határozata a hitelesítésről

2013.09.12.

A Kúria aktív eutanázia megengedhetőségére vonatkozó országos népi kezdeményezés űgyében hozott határozatában megállapította, hogy a fenti kérdést hitelesítő OVB határozat törvénysértő, ezért az OVB határozatot megsemmisítette és az OVB-t új eljárásra utasította.

Változnak az érettségi vizsgák szabályai - 2013. január 1-jével módosul az érettségi vizsgaszabályzatáról szóló kormányrendelet

2013.09.12.

Több ponton is változások várhatók az érettségi vizsgák szabályaiban januárban. Előre hozott vizsga csak a középiskola várható teljes befejezését megelőző első vagy második tanév májusi-júniusi vizsgaidőszakban lesz tehető, és csak a Magyarországon tanított idegen nyelvekből, illetve informatikából.

Minden korábbinál több a transzferárazással kapcsolatos ellenőrzés - A cégek negyedét már megbírságolták az adóhatóságok

2013.09.11.

Minden korábbinál több és szerteágazóbb a transzferárazással kapcsolatos ellenőrzés és bírságolás a nemzetközi cégeknél, a vállalatok negyedét megbírságolták az adóhatóságok az elmúlt három évben – derül ki az EY legfrissebb Nemzetközi Transzferár Felméréséből. A trendbe Magyarország is illeszkedik, a transzferárazás területe a következő években is komoly kockázatot jelenthet a cégek számára.

Változóban a vezetői felelősség

2013.09.11.

A vezető tisztségviselők magánjogi felelősségének szabályozása a hatályos Gt. és az új Ptk. alapján

Aranybánya Verespatakon? - A román szenátus szakbizottságai elutasították a törvénytervezetet

2013.09.11.

A román szenátus jogi, valamint területrendezési és környezetvédelmi szakbizottsága elutasította kedden azt a törvénytervezetet, amely a verespataki aranybánya-beruházás megnyitásához szükséges intézkedéseket tartalmazza.

Emberiesség elleni bűnök - Elkezdődött William Ruto kenyai alelnök pere a hágai Büntető Bíróságon

2013.09.11.

Elkezdődött kedden a hágai Nemzetközi Büntető Bíróságon (ICC) William Ruto kenyai alelnök pere. Ruto a vád szerint részt vett a 2008-as választásokat követő erőszakhullám kitervelésében és végrehajtásában.

Ügyvédhez való jog uniós szinten - Tisztességes büntetőeljárások - Új jogszabályt fogadott el az Európai Parlament

2013.09.11.

Elsöprő többséggel, 661 igen szavazattal, 29 ellenében fogadta el kedden az Európai Parlament azt a jogszabályt, amely uniós jogként rögzíti, hogy a büntető eljárásokban mindenkinek joga van ügyvédhez.

Fegyverviselési engedély vakoknak, dohányzási tilalom majmoknak - Hatályban lévő furcsa jogszabályok az Egyesült Államokban

2013.09.11.

Az Egyesült Államokban számos furcsa jogszabály van érvényben: van olyan állam, ahol tilos grimaszolva nézni a kutyákra, máshol a katasztrófaokozást tiltja törvény, de akad olyan állam is, amely jogszabályban határozza meg, hány vibrátort birtokolhatnak lakosai.

Erősödik az Országos Bírói Tanács szerepe

2013.09.11.

Erősödik az Országos Bírói Tanács (OBT) szerepe, a testület immár nevesítve van az alkotmányban - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az OBT keddi ülésének szünetében Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Az általános nyelvi képzéshez nem lesz szükség akkreditációra - A felnőttképzési törvény végrehajtási rendeleteiről

2013.09.11.

Az általános nyelvi képzéshez nem lesz szükség akkreditációra, a szabályozás értelmében engedély is elég lesz hozzá - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), cáfolva egy keddi lapinformációt.

Jog az erőszakhoz? - Sokkoló adatok - Egy nemi erőszakra vonatkozó ENSZ-vizsgálatról

2013.09.11.

Kínában tízből kettő, Pápua Új-Guineában tízből hat férfi követett már el legalább egyszer nemi erőszakot - derül ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) hat ázsiai országban elvégzett felméréséből.

Csökkennek a jelzáloghitelek kockázatai - Az Európai Parlament által elfogadott új intézkedéscsomagról

2013.09.11.

A jövőbeni jelzáloghitelesek kockázatait mérsékelni hivatott intézkedéscsomagot fogadott el kedden az Európai Parlament. Az új uniós szabályok értelmében a hitelfelvevőknek az EU egész területén alaposabb tájékoztatást kell kapniuk a jelzáloghitelek kockázatairól és azok hosszú távú pénzügyi következményeiről, hatásairól. Védettebbé válhatnak az árfolyamkockázattal szemben és nagyobb védelmet kapnak, ha nem tudják fizetni a részleteket.

Álhírek az interneten - Börtön jár híresztelőknek? - A kínai legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség jogszabály-értelmezése

2013.09.10.

Kemény büntetés vár a valótlanságokat tartalmazó hírek kitalálóira és terjesztőire Kínában - derült ki hétfői sajtójelentésekből, amelyek ismertetik a legfelsőbb bíróság és a legfőbb ügyészség frissen közreadott jogszabály-értelmezését.

Tiltott közterületek - A szabálysértési törvényt módosító javaslatról

2013.09.10.

"Tiltott" közterületeket határozhatnak meg az önkormányzatok; ezeken a közrend, a közbiztonság vagy a műemlékvédelem érdekében megtiltják az életvitelszerű tartózkodást. A szabálysértésekkel kapcsolatos törvénymódosítását hétfőn 16 igen, 4 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága.

Karas Monika lett a NMHH Médiatanácsának elnöke

2013.09.10.

Kilenc évre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnökévé választotta Karas Monikát az Országgyűlés hétfőn.

Szociális temetés - A Parlament elfogadta a temetkezésről szóló törvény módosítását

2013.09.10.

Elfogadta a parlament hétfőn a temetkezésről szóló törvény módosítását, amely bevezeti a szociális temetést. Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 233 igen szavazattal, 71 ellenében, két tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. A kormánypártiak igennel szavaztak, az ellenzéki frakciók nemmel.

Az ügyvezetés is felel a társaság által okozott károkért - Változik a vezető tisztségviselők felelőssége az új Ptk. szerint

2013.09.10.

A 2014 márciusában életbe lépő új Ptk. drasztikusan változtat a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó felelősségi szabályokon. Az új rendelkezés szerint a jövőben a vezető tisztségviselők a tisztségükkel összefüggésben külső feleknek okozott károkért a saját társaságukkal egyetemlegesen felelnek a kárt szenvedett harmadik személyekkel szemben - emeli ki a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda.

Túl a büntetésen - Az Európai Kriminológiai Társaság éves konferenciájáról

2013.09.10.

A „törvényes rend” már nem tartható fenn az állam általi bebörtönzések arányának növelésével – hangsúlyozta David Garland amerikai professzor, aki előadást tartott az Európai Kriminológiai Társaság szeptember 4. és 7. között rendezett, budapesti konferenciáján.

Handó: A bíróság szolgáltató jellege túlmutat a tárgyalótermeken

2013.09.09.

A bíróságok szolgáltató jellegét 21. századi igényekhez igazodva kell erősíteni, amelyek túlmutatnak a tárgyalótermekben folyó munkán - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Kecskeméten, a törvényszék épületében tartott sajtótájékoztatón.

Sajtóetika, szakmai pontosság, személyiségi jogok védelme - Megalakult a Média Önszabályozó Testület

2013.09.09.

Média Önszabályozó Testület néven működik a továbbiakban a Magyar Újságírók Etikai Együttműködési Testülete (MÚEET) elnevezésű ernyőszervezet - a tömörülés hétfői döntéséről Kövér Tamás titkár tájékoztatott.

Államtitoksértő kínai újságíró - Nyolc év után szabadon engedték az e-mailjei miatt elítélt Si Taót

2013.09.09.

Szabadon engedték Kínában azt az újságírót, akit 2005-ben úgy ítéltek el, hogy bizonyítékul felhasználták ellene azokat az elektronikus leveleit, amelyeket az amerikai Yahoo! vállalat szolgáltatott ki a kínai hatóságoknak.

A költségvetési csalások okozzák a legnagyobb kárt - A NAV az első félévben 6257 bűncselekmény kapcsán indított büntetőeljárást

2013.09.09.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által felderített pénzügyi és gazdasági bűncselekmények okozta kár legnagyobb része költségvetési csalásból származik.

Muzeális értékek méltó helyen - Változhat a múzeumi törvény

2013.09.09.

A muzeális intézményekben őrzött műtárgyak költöztetésének szabályait egyszerűsítené az L. Simon László és Gyimesi Endre (Fidesz) által a múzeumi törvényhez beterjesztett módosító javaslat.

Szomszédjogokról, gondnokoltakról, egyes jogi személyekről - Négy törvényjavaslat az új Polgári Törvénykönyvhöz az Országgyűlés előtt

2013.09.09.

Benyújtott az új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó négy törvényjavaslatot az Országgyűléshez a közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken - tudatta a tárca sajtóosztálya közleményben.

Elítéltek költségtérítése, reintegrációs őrizet, önellátó börtönök - Társadalmi egyeztetés alatt az új büntetés-végrehajtási kódex

2013.09.09.

Költségtérítést fizethetnek a jövőben az elítéltek - mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője azzal kapcsolatban, hogy pénteken társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány az új büntetés-végrehajtási (bv) kódexet.

Szeptember 1-től módosuló polgári tárgyú jogszabályok

2013.09.09.

2013. július 1-től új szakértői szervezet, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv alakult, amely a tervezési, építési, kivitelezési szerződések teljesítéséből eredő, a törvényben meghatározott kérdésekben ad szakértői véleményt, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, a kiadása vitás, avagy a teljesítésigazolás kiadásra került, de a kifizetés nem történt meg.

Lakcímkártya kell egy elítélt meglátogatásához? - A személyazonosság megállapításáról - Ombudsmani jelentés

2013.09.09.

A személyazonosításhoz szükséges igazolványon kívül a lakcímkártyáját is be kellett mutatnia, amikor meg akarta látogatni a börtönben fogvatartott rokonát – panaszolta egy külföldön élő magyar állampolgár. Szabó Máté ombudsman ennek nyomán azt vizsgálta, hogy a börtön mely okmányok alapján állapítja meg a látogatók személyazonosságát, illetőleg az intézet területére való belépéskor milyen adatokat ellenőriz.

Alaptörvény‭ ötödször

2013.09.09.

Jogalkotás szempontjából‭ ‬idén‭ ‬különlegesen termékeny volt az egyébként csendes nyári időszak.‭ ‬Júniusban megszületett az Alaptörvény ötödik módosításának tervezete,‭ ‬a nyár végére pedig egy bővített,‭ ‬átdolgozott változatban került az Országgyűlés elé.‭

Média és hírközlés a törvények tiszteletének szellemében - A jogállami értékek mentén kíván dolgozni az NMHH új elnöke

2013.09.06.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) alapító elnöke által felépített struktúra és értékek mentén kívánja munkáját végezni a hatóság új elnöke. Karas Monika erről bemutatkozó sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten.

Rehabilitálták a népellenes bűntett miatt elítélt Nádasy Oszkár alezredest - Kúria: Jogszabálysértő a népbíróság 1946-os ítélete

2013.09.06.

A Kúria bűncselekmény hiányában mentette fel az 1946-ban népellenes bűntett miatt elítélt Nádasy Oszkár néhai honvéd alezredest csütörtökön.

Elektronikus jegy, kalauz nélküli vonat, utaskártalanítás - Vasárnaptól több vasúti közlekedéssel kapcsolatos szabály módosul

2013.09.06.

Az elektronikus jegy az utazás megkezdése előtt nem váltható vissza és aki ilyen jeggyel utazva a célállomás előtt lemond a továbbutazásról, nem kapja vissza a menetdíj különbözetet - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely vasárnap lép hatályba és a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

Új tag a GVH Versenytanácsában - Az államfő Kőhalmi Attilát nevezte ki hat éves időtartamra

2013.09.06.

Kőhalmi Attilát a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa tagjává nevezte ki Áder János köztársasági elnök. A 2013. október 1-jei hatályú, hatéves időtartamra szóló megbízatásról a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a köztársasági elnök határozata.

Állami patikatulajdonlás - Az OEP-nek elővásárlási joga van a gyógyszertárak tulajdoni hányadára

2013.09.06.

A kormány az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) jelölte ki az állam nevében elővásárlási jogot és tulajdonosi jogot gyakorló szervként a közforgalmú gyógyszertári tulajdoni hányadra vonatkozó elővásárlási joggal kapcsolatban - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

Fogyasztó számára ingyenes - Változik a gázkészülékek és -vezetékek biztonsági vizsgálatának szabályozása

2013.09.06.

A kormány szándéka szerint a gázvezetékek és berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálata az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók számára ingyenessé válik, a műszaki biztonsági felülvizsgálat díja a földgázelosztót terheli, és azt a földgázelosztó költségként nem számolhatja el.

Kényszernyugdíjazott bírák - Reding: Magyarország tiszteletben tartotta az Európai Bíróság ítéletét

2013.09.06.

Magyarország tiszteletben tartotta a bírák kényszernyugdíjazása ügyében született európai bírósági ítéletet - jelentette ki Viviane Reding, az Európai Bizottság alapjogi és igazságügyi alelnöke. Ezzel több mint másfél év után végleg lezárulni látszik a magyar kormány és a bizottság közötti vita.

Illeték kérdések a bírósági gyakorltaban - Egy gyakorló jogalkalmazó tollából

2013.09.06.

Az illetékekről szóló törvény 43. és 58. §-ához tett kiegészítések a bírósági gyakorlatban problémákat vetettek fel - Kérdések és vitaindító javaslatok a jogszabályváltozást követő közel 2 év mindennapi tapasztalatai alapján

Tízezer károsult, milliárdos kár - Országos rajtaütés 320 helyszínen - Egy bűnszervezet végnapjai

2013.09.05.

Tízezer embert károsított meg és több milliárdos kárt okozott egy bűnszervezet, amelynek tagjaira kedden csaptak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség munkatársai - közölte a két szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

Szigorodhat a bankrendszeren kívüli hitelközvetítés szabályozása - Bizottsági javaslat az "árnyék bankrendszerről"

2013.09.05.

Az "árnyék bankrendszerről" és a pénzpiaci alapok működésének szigorúbb szabályozásáról fogadott el javaslatot szerdán az Európai Bizottság - közölte a brüsszeli testület.

A kiskereskedelmi tevékenységre kivetett magyar különadóról - Hervis vs. NAV - Magyar ügy az Európai Unió Bíróságának asztalán

2013.09.05.

Kokott főtanácsnok szerint a kiskereskedelmi tevékenységre kivetett magyar különadó esetében nem áll fenn a külföldi vállalkozások hátrányos megkülönböztetése. A különadó azonban sértheti az EU hozzáadottérték-adóra vonatkozó szabályozását.

Szakáll megnövesztésével késleltetett tárgyalás - Erőszakkal megborotválták a Fort Hood-i lövöldözésért halálra ítélt katonát

2013.09.05.

Erőszakkal leborotválták a Fort Hood-i lövöldözésért nemrégiben halálra ítélt katonai pszichiáter szakállát - közölte szerdai sajtójelentések szerint az amerikai hadsereg szóvivője.

A hamisítás vállalati tapasztalatai Magyarországon - Kutatási jelentés

2013.09.04.

Vállalati döntéshozók körében Magyarországon első ízben végeztek kutatást termékhamisítással kapcsolatos tapasztalataik, véleményük feltérképezése céljából. A kutatást kezdeményező Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) több mint 450 vezetőt kérdezett az ország minden régiójából.

Nyelvvizsga botrány a Corvinus Egyetemen - A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt 18 terhelttel szemben

2013.09.04.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a Budapesti Corvinus Egyetem ún. „nyelvvizsga botrány ügyében” bűnszervezetben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt 18 terhelttel szemben vádat emelt a Fővárosi Törvényszéken.

Időszerűbb ítélkezés szeptember 1-től - Főbb változások a büntető igazságszolgáltatásban

2013.09.04.

Az Országos Bírósági Hivatal a bíróságok tapasztalatain alapuló javaslatai nyomán, a szabálysértési jogszabályok módosításával a jogalkalmazást várhatóan jelentősen javító új törvényi szabályozás lép életbe szeptembertől.

Szigorúbb szellemi tulajdonjogot védő törvényt fogadtak el Kínában

2013.09.04.

A szellemi tulajdonjog védelmét szolgáló, a korábbinál szigorúbb törvényt fogadott el a kínai parlament pénteken. A jogszabályt két év tárgyalást követően, jogászok, jogi szakértők bevonásával és a nemzetközi szabályozást is figyelembe véve fogadták el.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000