Hír archívum: 2013. október

Más hónap

Családjog a családért - Kőrös Andrással, a Kúria tanácsvezető bírájával Kende Katalin beszélget

2013.10.31.

"Nem kevés a magyarázatra szoruló módosulás. Komoly polémiát váltanak ki például a házassági vagyonjog új szabályai." - Kőrös Andrással, a Kúria tanácsvezető bírájával, az új Ptk. Családjogi Könyvének egyik kidolgozójával Kende Katalin beszélgetett

Közigazgatási jog kötetsorozat - Kiváló tananyag, komoly szakkönyv - Páratlan összefogás: 8 egyetem 43 szerzőjének tollából

2013.10.31.

”Nemcsak a 43 szerző példás együttműködése, de a szakmai tartalom szempontjából is imponáló a Közigazgatási jog kötetsorozata. Egyfelől kiváló tananyag, másrészről pedig nagyon komoly szakkönyv és biztos vagyok abban, hogy ezt a könyvet a diákok mellett mindenki más is gyümölcsöző módon forgathatja, aki a gyakorlatban ezzel a témakörrel foglalkozik” – mondta el Imre Miklós, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnökhelyettese azon a Magyar Tudományos Akadémián tartott könyvbemutatón, amelyen a Wolters Kluwer (korábbi CompLex Kiadó) gondozásában megjelent Közigazgatási jog I-II-III. kötetet mutatták be a közönségnek.

Varga: Jogi rendezettség nélkül nincs gazdasági megoldás - A devizahitelesek helyzetének rendezéséről

2013.10.31.

A kormány szerdán megbeszélést folytatott a devizahitelesek helyzetének rendezéséről, és arra jutott, hogy csak a jogi feltételek tisztázódása után lehet a kérdést gazdaságilag is rendezni - mondta a nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

Új uniós adatvédelmi szabályozás az Európai Parlament asztalán

2013.10.31.

Az Európai Parlament illetékes bizottsága (LIBE – Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi Bizottság) az új adatvédelmi szabályozást fogadott el. Az új szabályozás az elavulttá vált 1995-ös irányelvet hivatott felváltani, amely akkor született, amikor az internet használata nem volt még általánosan elterjedt.

Új áfa-szabályok - Gyakorlati útmutató vállalkozásoknak

2013.10.31.

Az Európai Bizottság közzétett egy gyakorlati iránymutatást, hogy a vállalkozások felkészülhessenek a távközlési és elektronikus szolgáltatások 2015-ben hatályba lépő új áfaszabályaira.

Perszimuláció a Kaposvári Törvényszéken - A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából

2013.10.31.

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja alkalmából a Kaposvári Törvényszék az idei évben is kinyitotta kapuit, hogy az igazságszolgáltatási szervek tevékenységét megismerhetővé tegye.

A járványos állatbetegségek hatékonyabb megelőzésére - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.10.31.

Érvényes a juh‑ és kecskefélék egyedi, elektronikus azonosítására irányuló kötelezettség. A járványos állatbetegségek hatékonyabb megelőzésére szolgáló ezen intézkedés elfogadásával a jogalkotó nem sértette meg az állattartók vállalkozási szabadságát, sem pedig az egyenlő bánásmód elvét - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Állami kitüntetés visszavonásáról - Tőkés László becsületbíróság előtt - Román ügyvédi kamara: Tőkésnek joga van ügyvédi képviselethez

2013.10.31.

A román ügyvédi kamara elnöksége jogosnak ítélte, hogy Tőkés László európai parlamenti képviselőt ügyvéd képviselje a Románia Csillaga érdemrend becsületbírósága előtt, amely november 20-án dönt az állami kitüntetés esetleges visszavonásáról - tájékoztatott szerdán Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje.

Szigorodó kampányfinanszírozás - Még az őszi időszakban szavaz a parlament a törvényjavaslatról

2013.10.31.

Az Országgyűlésnek még az őszi időszakban el kell fogadnia a kampányfinanszírozás további szigorításáról szóló törvényjavaslatot, és ehhez egy-két héten belül a parlament elé kell kerülnie. Erről beszélt Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Országgyűlési választás 2014. - November 1-től interneten is regisztrálhatnak a határon túli kettős állampolgárságú magyarok

2013.10.31.

November 1-től már az interneten is kérhetik a választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztrációjukat a határon túl élő kettős állampolgárságú magyarok.

Sikeresen felszámolt nemzetközi borhamisító hálózat - Öt ország hatóságai az európai bűnüldöző szervek közreműködésével

2013.10.30.

Öt ország hatóságai az európai bűnüldöző szervek közreműködésével sikeresen felszámolták azt a nemzetközi hálózatot, amely az egyik legdrágább francia bormárka, a Romanée-Conti hamisítására és kereskedelmére specializálódott.

Indoklás nélküli elbocsátások a magyar közszférában - Az Európai Bíróságnak nincs hatásköre a felmondások megvizsgálására

2013.10.30.

Az Európai Bíróságnak nincs hatásköre a magyar közszférában történt indokolás nélküli elbocsátások megvizsgálására. - A Bíróságnak a C-488/12., C-489/12., C-490/12., C-491/12. és C-526/12. egyesített ügyekben hozott végzéseiről.

Kedden indul a 10. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál - Programon Budapesten hat helyszínen 25 ország 62 filmje

2013.10.30.

Kedden kezdődik a 10. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amelyen 25 ország 62 filmje szerepel. A november 10-ig tartó mustrát Budapesten hat helyszínen rendezik meg.

Vezetők a munka világában - Munkajogi szabályozások a vezetői munkakörben

2013.10.30.

A vezetőkre a szervezetben betöltött szerepükre tekintettel speciális munkajogi szabályok vonatkoznak - Különleges rendelkezések a versenyszféra és a közszféra viszonylatában - Tematikus elemzés

Módosul a GVH eljárásaira vonatkozó szabályozás - Teljes körűen szabályozzák a védelmet élvező adatok kezelését

2013.10.30.

Újrarendezi a személyes adatokra, a védett adatokhoz való hozzáférésre, illetve ezek kezelésére, valamint az iratbetekintésre vonatkozó szabályokat a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról, valamint a Gazdasági Versenyhivatal eljárásaival összefüggő egyes törvényi rendelkezésekről szóló javaslat - közölte Rétvári Bence expozéjában szerdán az Országgyűlésben.

Az adatvédelem és az üzlet szorításában Európa - Uniós vita az adatvédelmi szabályok megszigorításáról

2013.10.30.

Az amerikai kémkedési botránnyal kapcsolatos friss leleplezések az európai vállalkozások és a gazdaság egésze szempontjából káros irányba vihetik el az adatvédelmi szabályok megszigorításáról folyó uniós vitát – figyelmeztetett csütörtökön a brüsszeli szociális csúcsot követően a munkaadók egyik legnagyobb európai ernyőszervezetének a főigazgatója.

Alaptörvény sért a a román csődtörvény - Sérülő sajtószabadság - A román Alkotmánybíróság döntéséről

2013.10.30.

Az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította kedden a román alkotmánybíróság a négy nappal korábban hatályba lépett új csődtörvényt, amely a testület szerint aggályos előírásokat tartalmazott a sajtószabadságra vonatkozóan - közölte kedden az Agerpres román hírügynökség.

Több száz millió forintos költségvetési csalást leplezett le a NAV

2013.10.30.

Több száz millió forintos állami és uniós támogatással élt vissza két cég, amelyek vezetői költségvetési csalás miatt akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A gondnokoltakról, a szomszédjogról, a jogi személyek átalakulásáról - Az új Ptk.-hoz kapcsolódó törvényeket fogadott el a parlament

2013.10.29.

A jövő március 15-től hatályos új polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó, a gondnokoltakról, a szomszédjogról és a jogi személyek átalakulásáról szóló jogszabályokat fogadott el az igazságügyi tárca javaslatára az Országgyűlés.

Pontosított adatkezelési szabályok a hegyközségi törvényben - Az államfő kifogásai alapján ismét elfogadta a Ház a jogszabályt

2013.10.29.

Az államfő kifogásainak figyelembevételével fogadta el ismét a parlament kormánypárti többsége a hegyközségi törvény módosítását hétfőn.

A zsebszerződések felszámolása érdekében - Törvényt fogadott el az Országgyűlés

2013.10.29.

A zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében fogadott el törvényt hétfőn az Országgyűlés a fideszes Nagy István javaslatára. A jogszabály alapján az ügyész kezdeményezheti a bíróságnál, hogy a semmisnek minősített zsebszerződéssel eladott föld az állam tulajdonába kerüljön.

A fogvatartottak egészségügyi önrendelkezési jogának korlátozásáról - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a szabályozást

2013.10.29.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a fogvatartottak egészségügyi ellátásának visszautasításával kapcsolatos önrendelkezési jog korlátozásáról szóló szabályozást. Ez erről szóló Ab-határozat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

A határon átnyúló finanszírozási tranzakciókat is érinti az új Ptk. - Egyszerűbbé válik a nemzetközi hitelnyújtás szabályozási környezete

2013.10.29.

határon átnyúló finanszírozási ügyletek terén fontos változásokat jelent az új Ptk. hatálybalépése. Egy külföldi székhelyű bank vagy bankkonzorcium által magyarországi vállalatnak, vagy magyar leányvállalattal rendelkező vállalatcsoportnak nyújtott hitel esetén kiemelkedően fontos szerepe van a tranzakcióban részt vevő társaságok által nyújtott biztosítékok szabályozásának. Finanszírozói szempontból a rendelkezésre álló hitelbiztosítéki rendszer átláthatósága, hatékonysága, érvényesíthetősége, valamint az adminisztratív terhek és költségek mértéke is fontos mérlegelési elem, s e téren az új törvény komoly változást hoz – emeli ki a DLA Piper áttekintése.

A magyar KKV-k és az EU szabadalom: több is veszett Mohácsnál...

2013.10.29.

A 2011-es magyar EU-elnökség alatt letették az egységes európai szabadalom alapjait. Kérdés, hogy a hatályba lépő eljárás milyen hatással lesz a hazai kis- és középvállalkozások versenyhelyzetére. Sok jóval nem kecsegtet a jövő a KKV-k számára...

Szabad út a külföldi betegellátás előtt - Másik tagállamban saját biztosítás terhére - Hatályba lépett az uniós irányelv

2013.10.29.

Október 25-én életbe lépett az az uniós irányelv, amelynek értelmében minden uniós állampolgár igénybe vehet egészségügyi ellátást egy másik tagországban saját biztosításának terhére. Az EU szerint nem fog növekedni érdemben az egészségturizmus, magyar EP-képviselők viszont éppen ezt várták korábban a jogszabálytól.

Kártérítés közúti baleset károsultja családtagjának - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.10.29.

Amennyiben a nemzeti jog lehetővé teszi, hogy a közúti baleset károsultjának családtagjai kártérítést igényeljenek az elszenvedett nem vagyoni kár után, e kártérítésre ki kell terjednie a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításnak. Ilyen esetben az uniós jog által a személyi sérülések tekintetében előírt minimális fedezetet kell alkalmazni a nem vagyoni kár tekintetében is - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Koncepcionális javaslatok az új büntetőeljárási kódexhez - Egységesebb és követhetőbb szabályozás - Az OBH előterjesztéséről

2013.10.29.

Az Országos Bírósági Hivatal az új büntetőeljárási törvény koncepciójáról szóló, véleményezésre megküldött Kormány-előterjesztést megismertette a bíróságokkal, és a beérkezett észrevételek alapján elkészítette a koncepcionális kérdésekre fókuszáló előterjesztést.

Visszaélésekre ad lehetőséget a kampányfinanszírozás szabályozása? - A Political Capital és a TI törvény-módosítást kezdeményez

2013.10.29.

Súlyos kockázatot lát a választási kampány finanszírozásának szabályozásában a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország, ezért kezdeményezik az erre vonatkozó törvény módosítását.

Bürokratikus szabályozók nehezítik a vegyipar működését - A Vegyipari Szövetség egységes európai szabályozást sürget

2013.10.29.

A magyarországi vegyipari ágazatot sok esetben az európai uniós előírásoknál szigorúbb, bürokratikusabb szabályozás jellemzi, ami többletterhet jelent, rontja a beruházások megtérülését, nehezíti a fejlesztési lehetőségeket és drágítja a magyar vállalkozások számára a termékek értékesítését - sorolta kifogásait közleményében a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz).

Bíróság és kommunikáció - Egységes gyakorlat, zavartalan munka - Törvény készül a bírósági nyilvánosságról

2013.10.28.

Várhatóan jövő év elején készül el az igazságügyi adatkezelésről és az ítélkezés nyilvánosságáról szóló törvény tervezete az Országos Bírósági Hivatalban (OBH) - közölte Harangozó Attila, a hivatal kommunikációs munkacsoportjának tagja, a Szegedi Ítélőtábla elnöke.

Indokolás nélküli felmentés az uniós jog tükrében - Az Európai Bíróságnak nincs hatásköre vizsgálni a magyar szabályozást

2013.10.28.

Hatáskörének hiányát állapította meg végzésében az Európai Bíróság az indokolás nélküli felmentésre vonatkozó magyar szabályozásnak az alapjogi chartával való összeegyeztethetőségével kapcsolatban - tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn.

Küzdelem a magyar közösségi jogokért Romániában - Törvénytervezet készül a Székelyföld területi autonómiájáról

2013.10.28.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvénytervezetet készít Székelyföld területi autonómiájáról - jelentette ki Borbély László RMDSZ-alelnök a Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás román nyelvű adásának a Székelyek nagy menetelésével kapcsolatban adott interjúban.

Fogyasztóvédelmi referensek a nagy üzletláncoknál - Az egyes törvények fogyasztóvédelmi célú módosításáról

2013.10.28.

Kétségei vannak az Országos Kereskedelmi Szövetségnek (OKSZ) afelől, hogy hozzájárul-e a jogkövető magatartáshoz a fogyasztóvédelmi referensek alkalmazása a nagy üzletláncoknál.

A pénzügyi stabilitást is veszélyezteti a tranzakciós adó? - Francia jegybankelnök: A Bizottság tervezete teljes felülvizsgálatra szorul

2013.10.28.

"Óriási kockázatot" jelent az euróövezet több tagországában tervezett pénzügyi tranzakciós adó, amely még a pénzügyi stabilitást is veszélyeztetheti - mondta a hétfői Financial Timesban megjelent nyilatkozatában a francia jegybank kormányzója.

Meddő vita - Az önrendelkezési jog védelmében

2013.10.28.

Az új Polgári törvénykönyv hatálybalépése kapcsán várhatóan módosul az egészségügyi törvénynek az a rendelkezése, amely a művi meddővé tétel feltételeit szabályozza. A javaslat szerint műtétet csak az kérhet a jövőben, aki vállalja a beavatkozás költségeit, elmúlt negyven éves, vagy három gyermeke van.

A nemzetiségi jogok védelmében - Az együttműködés fontosságát hangsúlyozza a nemzetiségi ombudsmanhelyettes

2013.10.28.

Az együttműködés fontosságát emelte ki a nemzetiségi szervezetekkel kapcsolatban Szalayné Sándor Erzsébet, a napokban megválasztott nemzetiségi ombudsmanhelyettes. Munkájában nagy hangsúlyt helyez majd a nemzetiségi közösségek identitásának és nyelvi jogainak védelmére, továbbá a nemzetiségek parlamenti képviseletével és az előítéletességgel összefüggő problémákra.

Terítéken a költségvetés és az adóváltozások - Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés

2013.10.28.

Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a héten. A képviselők további tíz órában értékelhetik a jövő évi költségvetést, emellett elmondhatják véleményüket a 2014-re tervezett adóváltozásokról is.

Egyésges európai bevándorlási törvény - A bevándorlási helyzet áttekintéséről tanácskoztak az EU állam- és kormányfői

2013.10.28.

Európai bevándorlási törvény megalkotását szorgalmazta Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke sajtótájékoztatóján Brüsszelben, nem sokkal azután, hogy az EU-országok állam-, illetve kormányfői megkezdték kétnapos tanácskozásukat.

Választottbírósági kikötés értékelése fogyasztói szerződésekben - A Kúria polgári jogegységi határozatot hozott

2013.10.27.

Tisztességtelen a fogyasztói szerződésben az általános szerződési feltételen vagy egyedileg meg nem tárgyalt feltételen alapuló választottbírósági kikötés - foglalt állást a Kúria öttagú jogegységi tanácsa 2013. október 15-én elfogadott 3/2013. polgári jogegységi határozatában.

Áfa-levonási gyakorlat és ellenőrzés - Az Európai Bíróság ítéleteinek hatása a hazai hatósági és bírósági joggyakorlatra

2013.10.27.

Az áfa levonási jog kapcsán kiemelt jelentőséggel bírnak az Európai Bírósági ítéletek. Az elmúlt években az adólevonás jogszerűségének megítélése körében kialakult hazai hatósági és bírói joggyakorlat szerinti feltételeket sokszor a jóhiszeműen eljáró számlabefogadók sem tudták teljesíteni.

Szerbiában a legmagasabb a korrupció aránya a Nyugat-Balkánon - Üzlet, korrupció és bűnözés - Az EU és az ENSZ közös felmérése

2013.10.25.

A nyugat-balkáni országok közül Szerbiában a legmagasabb a korrupció aránya, az utóbbi egy évben a vállalkozók 17 százaléka fizetett le valamilyen állami tisztségviselőt - ismertette csütörtökön az Európai Bizottság és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) közös felmérését a Politika című belgrádi napilap.

Országos sebesség-ellenőrzés - Lavina elnevezéssel akciót indít a rendőrség

2013.10.25.

Lavina elnevezéssel országos sebesség-ellenőrzési akciót indít október utolsó hetében a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata csütörtökön a rendőrség honlapján.

Pénzügyi fogyasztóvédelem - A feladataok törvényileg egyértelműen rendezettek - Az MNB-elnök válaszol

2013.10.25.

A pénzügyi fogyasztóvédelem feladatai törvényileg egyértelműen rendezettek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) folyamatosan biztosítja a magas szintű pénzügyi fogyasztóvédelmet - derül ki Matolcsy Györgynek, az MNB elnökének egy írásbeli képviselői kérdésre adott válaszaiból.

Megújul a babakötvény - A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosításáról

2013.10.25.

Megújul a babakötvény a kormány egy pénteken a parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján. A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény módosító javaslata arra ösztönzi a szülőket, hogy nyissanak Start-számlát és vegyenek babakötvényt a minden újszülöttnek járó 42 500 forintos állami támogatásból - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Felgyorsított menekültügy - Menekültjogi reformot jelentett be a francia belügyminiszter

2013.10.25.

Menekültjogi reformot jelentett be szerdán Manuel Valls francia belügyminiszter annak érdekében, hogy a menekültstátusra vonatkozó kérelmek elbírálási ideje csökkenjen.

Visszaadhatják a vitatható állami tulajdonú kulturális javakat - Az javaslat több törvényt is módosítana

2013.10.25.

Visszaadhatják azokat a közgyűjteményben lévő kulturális javakat, amelyek állami tulajdonjoga minden kétséget kizáró módon nem igazolható, és amelyeknek tulajdonjogát az adott személy megfelelően valószínűsíti. Az erről szóló előterjesztés, amely több törvényt is módosítana, jelent meg az Országgyűlés honlapján.

Bírósági nyilvánosság szabályozásának lazítását szorgalmazza Darák Péter - Bíróság és kommunikáció - Nemzetközi konferencia

2013.10.25.

A bírósági nyilvánosságra vonatkozó magyar szabályozás lazítását szorgalmazta Darák Péter, a Kúria elnöke a legfelsőbb bírói fórum és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által a témában rendezett nemzetközi konferencián csütörtökön Budapesten.

Az ukrán kisebbségi nyelvtörvény alkalmazhatóságáról - Magyar kisebbségi szakértők készítettek tudományos kommentárt

2013.10.24.

Az ukrajnai kisebbségi nyelvtörvénynek köszönhetően Ukrajnában alapvetően érvényesülnek az anyanyelvhasználattal kapcsolatos emberi jogok, emellett a kisebbségekkel szembeni nyelvi alapú diszkrimináció tilalma is - vélekedett Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa csütörtökön az ukrán parlamentben.

A tőke szabad mozgásának korlátai - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.10.24.

A tőke szabad mozgásának a villamosenergia- és a földgázpiacon tevékenységet folytató vállalkozásokra vonatkozó korlátozásai összeegyeztethetők lehetnek az uniós joggal. Ebben az összefüggésben a torzulásmentes versenynek a fogyasztók védelme érdekében történő fenntartására és az energiaellátás biztosítására irányuló célok közérdeken alapuló nyomós indoknak minősülnek - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A 2014. évi költségvetésről - ÁSZ: A törvényjavaslat megfelel a jogszabályi előírásoknak

2013.10.24.

A 2014. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat megfelel az alaptörvénynek és a stabilitási törvénynek, az államadósság-szabálynak, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak, és a jogszabályoknak megfelelően rendelkezik a tartalékokról is - összegezte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítását a büdzséjavaslatról annak csütörtöki általános vitájában Warvasovszky Tihamér, a számvevőszék alelnöke a parlamentben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000