Hír archívum: 2013. október

Más hónap

Uniós pénzek mellé uniós kontroll - Az Európai Ügyészség felállításáról

2013.10.24.

Európai ügyészség felállítását sürgeti az Unió a visszaélések kivizsgálására, s ugyan évről évre nő a költségvetését érintő bűncselekmények száma, az európai ügyész prototípusát a legtöbb tagállam - köztük Magyarország is - kifogásolja.

Növekvő ügyszám, bővülő apparátus az Európai Unió Bíróságán

2013.10.24.

Új bírák léptek hivatalba az Európai Unió Bíróságán október 23-án. A Bíróság főtanácsnokainak száma kilencre emelkedik.

Kiterjesztett családi adókedvezmény, segített első lakáshoz jutás, bankadó - A jövő évi adótörvényekről

2013.10.24.

A kormány benyújtotta a parlamentnek a jövő évi adótörvényekről szóló javaslatát, amely szerint 2014-től kiterjesztenék a családi adókedvezményt, tovább segítenék az első lakáshoz jutást, és megtartanák a bankadót.

Korszerűbb, az uniós jogfejlődést követő versenytörvény - Parlament előtt a versenyjogi törvény módosítása

2013.10.24.

A versenytörvény módosítási tervezete pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára, a szöveg egyebek mellett módosítja az iratbetekintés és az üzleti titokká minősítés szabályait is.

Bíróságok magas színvonalon - Átadták a közigazgatási és munkaügyi bíróság új épületrészét Miskolcon

2013.10.24.

Az igazságügyért felelős államtitkár szerint egy új bíróság születése a reformfolyamat megvalósulásának egyik állomása. Répássy Róbert erről a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság új épületrészének avatásán beszélt.

New Jerseyben is legális az azonos neműek házasságkötése

2013.10.24.

Chris Christie, New Jersey kormányzója hivatalosan visszavonta a helyi legfelsőbb bíróságról az azonos neműek egybekelését megfellebbező keresetét, miután hétfőre virradóra ebben az államban is legálissá vált az azonos neműek házasságkötése.

Megfelelően szabályozottá válhat a művi meddővé tétel - Az egészségügyi törvény várható módosításáról

2013.10.24.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint megfelelően szabályozottá válhat Magyarországon a művi meddővé tétel az egészségügyi törvény várható módosításának köszönhetően.

Az új Ptk. hatálybalépésével kapcsolatos módosításokról - Mintegy 180 törvényt kell az új Kódexhez igazítani

2013.10.22.

Beterjesztette a kormány a parlamentnek a 2014. március 15-étől hatályos új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépésével összefüggő törvénymódosításokat. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden benyújtott előterjesztése mintegy 180 törvény módosítására tesz javaslatot.

Prevenció, reintegrációs őrizet, önellátó börtönök - Még ősszel a kormány elé kerülhet az új büntetés-végrehajtási kódex

2013.10.22.

Befejeződött a készülő büntetés-végrehajtási kódex társadalmi vitája, így az valószínűleg még az ősszel a kormány elé kerülhet - hangoztatta kedden sajtótájékoztatóján Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs vezetője.

Volkswagen-törvény - Németország eleget tett kötelezettségeinek - Az Unió Bírósága elutasította az Európai Bizottság keresetét

2013.10.22.

A Bíróság elutasítja a Bizottság arra irányuló keresetét, hogy Németországgal szemben a Volkswagen-törvénnyel kapcsolatban pénzügyi szankciókat szabjon ki. Németország teljes mértékben eleget tett a Bíróság 2007-ben hozott eredeti ítéletének - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Népszavazási részvételhez való jogot sértő bírói döntés - Az Alkotmánybíróság határozatáról

2013.10.22.

Az Alkotmánybíróság október 21-én meghozott határozatában megállapította, hogy sérti a népszavazási részvételhez való jogot a Kúria azon végzése, amely a díjazásnak a választási eljárási törvényben szereplő tilalmát az aláírást gyűjtők díjazására is alkalmazta. Az Alkotmánybíróság a Kúria végzését, valamint a végzéssel helybenhagyott OVB-határozatot megsemmisítette.

Határon átnyúló ügyek - Az igazságszolgáltatás javítás érdekében - Együttműködik a debreceni és a nagyváradi ítélőtábla

2013.10.22.

Együttműködik a jövőben a debreceni és a nagyváradi ítélőtábla, elsősorban a határon átnyúló bűnözés, valamint a Magyarországon és Romániában is érdekeltséggel bíró gazdasági társaságok ügyeiben. Az együttműködés részleteit a bírósági vezetők hétfőn sajtótájékoztatón ismertették Debrecenben.

Katyni vérengzés - Az Emberi Jogok Bírósága elmarasztalta Oroszországot

2013.10.22.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfőn Strasbourgban közzétett jogerős ítéletében elmarasztalta Oroszországot amiatt, hogy nem teljesítette együttműködési kötelezettségét a katyni vérengzés kivizsgálása érdekében.

Móri-ügy - A Szegedi Törvényszék elutasította Kaiser Ede kártárítési igényét

2013.10.22.

A megismételt elsőfokú eljárásban is elutasította Kaiser Edének a rendőrséggel, az ügyészséggel és a bíróságokkal szemben a móri ügy kapcsán előterjesztett kártérítési igényét hétfőn a Szegedi Törvényszék.

Tavaly 1 millió 129 ezer ügy érkezett a bíróságokra - Beszámoló az OBH 2012-es tevékenységéről

2013.10.22.

Tavaly összesen 1 millió 129 ezer ügy érkezett a bíróságokra, amelyek együttesen 1 millió 116 ezer határozatot hoztak. A bíróságok több mint tízezer alkalmazottal dolgoztak, és mintegy 80 milliárd forintból gazdálkodtak.

Szociális temetés - Elfogadta a kormány a részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendeletet

2013.10.22.

Elfogadta a kormány a szociális temetés részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendeletet - tájékoztatta a Belügyminisztérium.

Kalózkodás vádjával fogva tartott Greenpeace-aktivisták - Hollandia a Nemzetközi Tengerjogi Bírósághoz fordult a szabadon bocsátás miatt

2013.10.22.

A Nemzetközi Tengerjogi Bírósághoz fordult hétfőn a holland kormány, hogy a törvényszék előzetes intézkedésként kötelezze Oroszországot a kalózkodás vádjával fogva tartott Greenpeace-aktivisták szabadon engedésére.

Szalayné Sándor Erzsébetet választották nemzetiségi ombudsmanhelyettesnek

2013.10.21.

Megválasztotta Szalayné Sándor Erzsébetet a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesnek az Országgyűlés hétfőn.

Semleges közszolgáltatás - Francia alkotmánytanács: Nem korlátozza a lelkiismereti szabadságot a melegházasságot engedélyező törvény

2013.10.21.

Nem hivatkozhatnak lelkiismereti meggyőződésükre a homoszexuális párok házasságát ellenző anyakönyvezetők Franciaországban, nekik is kötelező összeadni az azonos nemű párokat - mondta ki pénteki határozatában a francia alkotmánytanács.

Nyitott szemmel a gyermekprostitúció ellenében - Az Európai Regionális Szervezet programja a szexuális bántalmazás megelőzésére

2013.10.21.

"Értékes vagy", ezt az üzenetet kívánja eljuttatni az Európai Regionális Szervezet (ERGO) a fiatalokhoz annak a programnak a keretében, amelyet Nyitott szemmel a gyermekek védelmében címmel indítottak útjára a gyermekprostitúció, illetve a gyermekek szexuális bántalmazásának megelőzésére - mondta a szervezet elnöke pénteken Budapesten.

A rezsicsökkentés védelméről, az új nemzetiségi ombudsmanhelyettesről - Az Országgyűlés heti munkarendjéből

2013.10.21.

Az Országgyűlés mai ülésén megválaszthatja az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest, valamint elfogadhatja a kormányoldal rezsicsökkentést védő politikai nyilatkozatát.

Alkotmánybírósági mustra – Államosított állampárti iratok

2013.10.21.

Az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek a Politikatörténeti Intézet és az MSZOSZ levéltári iratainak államosítását. A testület alkotmányos követelményt állított fel a szociális ellátás körében a személyi térítési díj megállapítására.

Járulékkedvezmény a kiskeresetű családokért - A kormány 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntéséről

2013.10.18.

Jövőre már az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető az eddigi családi adókedvezmény - számolt be a kormányszóvivő a kabinet legutóbbi, a 2014-es adótörvényekkel kapcsolatos döntéséről pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Versenyjog, menekültügyi, lízing - Újabb kötelezettségszegési eljárások indultak Magyarország ellen

2013.10.18.

A versenyhivatalt érintő jogszabály tavalyi módosítása, a menekültkérelmek elbírálásában illetékes tagállam megállapítását elősegíteni hivatott úgynevezett dublini szabályozás alkalmazása és a külföldről lízingelt autók regisztrációs adójának szabályozása miatt indított új kötelezettségszegési eljárásokat Magyarország ellen az Európai Bizottság - tájékoztatták pénteken bizottsági források

A Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja - Október 25-én a bíróságok nyílt nappal várják az érdeklődőket

2013.10.18.

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján minden év októberében rendezik meg a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. A kezdeményezők szerint ugyanis az állampolgárok többsége nem ismeri a jogait, és nincs tisztában azzal, hogy a bíróságok nemcsak büntetéseket szabnak ki, hanem olyan szolgáltatást nyújtanak, amely elősegíti a jogi ügyek intézését.

Az újságírói tartalmak védelmében - Az Európai Hírügynökségek Szövetségének őszi konferenciájáról

2013.10.18.

Az újságírói tartalmak védelme volt a központi téma Genfben az Európai Hírügynökségek Szövetségének őszi konferenciáján, mert a tagvállalatok egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy szerzői jogaikra fittyet hányva használják fel anyagaikat.

Hulladékgazdálkodási létesítmények - A vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezetéről

2013.10.18.

A hulladékgyűjtő szigeten legalább három hulladékfajtát kell elkülönítetten gyűjteni, ennél csak akkor lehet kevesebb a konténerek száma, ha a közszolgáltató a harmadikféle hulladékért házhoz megy a településen - egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Nem terheli a fogyasztókat a lopásokból eredő energiaveszteség - A földgáz rendszerhasználati díjakról szóló rendeletről

2013.10.18.

A korábbi gyakorlattal szemben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) földgáz rendszerhasználati díjakról szóló rendelete nem engedi meg, hogy az energiaszolgáltatók a jövőben a fogyasztókra áthárítsák a lopásokból és az általuk működtetett rendszerek műszaki állapotából fakadó energiaveszteséget.

A megfélemlítés ellenében - A médiabiztos is támogatja a megelőzésre irányuló iskolai programot

2013.10.18.

Az egész társadalmat, különösen a fiatalokat érinti a megfélemlítés problémája, ezért a média- és hírközlési biztos is támogatja a Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány által indított megelőzési programot, amelyet a tanév végéig két fővárosi iskolában próbálnak ki – hangzott el a résztvevők csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Különös joghatósági szabály szerződéses igényekre - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.10.18.

Nem köteles kifizetni a Hochtief német cég egy olyan vállalat hitelét az OTP-nek, amelyben a Hochtief a hitel felvétele után szerzett közvetlen irányítást jelentő befolyást, de amelyet később felszámoltak - állapította meg csütörtöki ítéletében az Európai Bíróság.

Elmúlt századok nagy jogászainak méltó utódai - Átadták a Deák Ferenc díjakat

2013.10.18.

A Deák Ferenc-díjak átadására idén, 2013. október 16-án került sor a Magyar Ügyvédi Kamara székházában, Budapesten.

A számítógépes bűnözés visszaszorításáról - Salzburgi Fórum - Bukarestben egyeztettek a közép-európa belügyminiszterei

2013.10.18.

Magyarország továbbra is elkötelezett a számítógépes bűnözés valamennyi formája elleni küzdelem és a számítógépes biztonság megteremtése iránt – mutatott rá Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön az úgynevezett Salzburgi Fórum Bukarestben rendezett miniszteri értekezletén.

Hiányos az adatkezelés szabályozása a hegyközségi törvényben - Az államfő visszaküldte az Országgyűlésnek a jogszabályt

2013.10.17.

Visszaküldte az Országgyűlésnek megfontolásra a hegyközségekről szóló törvény módosításáról október 7-én elfogadott jogszabályt a köztársasági elnök.

Betegjogi központ, e-egészségügyi rendszer, új közforgalmú gyógyszertár - Újabb egészségügyi törvénycsomag a kormány asztalán

2013.10.17.

Újabb egészségügyi törvénycsomag kerül a kormány elé. A nyolc törvényt módosító tervezetben egyebek között egyértelművé tennék a betegjogi központ szerepét, megalapoznák az e-egészségügyi rendszer informatikai környezetét és módosítanák az új közforgalmú gyógyszertár létesítésére kiírt pályázati feltételeket is.

Igazságszolgáltatáshoz méltó körülmények - Új helyre költözik több bírósági szervezet

2013.10.17.

Az elmúlt 50 év legjelentősebb beruházása keretében az igazságszolgáltatás komolyságát, méltóságát és tekintélyét kifejező épületegyüttesben kap helyet a Budapest Környéki Törvényszék, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, a Budakörnyéki Járásbíróság, illetve a Fővárosi Törvényszék Szabálysértési Csoportja, a Fővárosi Törvényszék Végrehajtó Irodája, valamint a Fővárosi Törvényszék Közjegyzői Irodája.

Jogszerű az ujjlenyomatok útlevelekben való feltüntetése - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.10.17.

Jogszerű az ujjlenyomatok útlevelekben való feltüntetése. Noha az ujjlenyomatvétel és azoknak az útlevelekben való megőrzése sérti a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogokat, ezeket az intézkedéseket igazolja az útlevelek bármiféle csalárd felhasználásának megakadályozása - álla az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Nemzetközi elismerésben részesült a Kúria Jogi Szakkönyvtárának vezetője

2013.10.17.

Angol nyelvű cikke jelent meg Gerencsér Juditnak, a Kúria Jogi Szakkönyvtára vezetőjének az International Journal of Legal Information szeptemberi számában.

Az életvitelszerű tartózkodás tiltott helyszíneiről - Novemberre elkészülhet a főváros új rendelete

2013.10.17.

Novemberre elkészülhet a főváros azon új rendelete, amely a szabálysértési törvény módosítása nyomán meghatározza azokat a területeket, ahol tilos lesz életvitelszerűen tartózkodni - mondta Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. Hozzátette: szeretné, ha a szabály még az idén hatályba is lépne.

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet - Molnár Tamás érdemelte ki az elismerést

2013.10.17.

Átadták a Herczegh Géza Nemzetközi Jogi Emlékérmet Molnár Tamásnak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, szerdán. Az ünnepségen részt vett Herczegh Géza jogtudós több családtagja, köztük Áder János köztársasági elnök, akinek a díj névadója az apósa.

Adóperben nem hivatkozhat adótitokra a NAV - A Kúria jogegységi határozatot hozott

2013.10.17.

Bírósági eljárás esetén még adótitokra hivatkozva sem tarthatja vissza a kapcsolódó vizsgálatokból származó bizonyítékait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így könnyen előfordulhat, hogy az adózó méltányosabb eljárásra számíthat egy adóper, mint egy adóhatósági vizsgálat esetén - derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb tanulmányából.

Változnak a közúti közlekedés szabályai Romániában - A kormány elfogadta a KRESZ-ről szóló törvényjavaslatot

2013.10.17.

A román kormány elfogadta szerdán az új közúti közlekedési szabályzásról (KRESZ) szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján szigorítanák a kihágásokért járó büntetéseket.

Új magyar tagok a Velencei Bizottságban - Varga Zs. András tagként, Székely László póttagként vesz részt a testületben

2013.10.16.

Varga Zs. András és Székely László jogászt október 8-án jelölte a Velencei Bizottság tagjának, illetve póttagjának a magyar kormány, a következő ülésen már részt vehettek az új tagok - közölte a Külügyminisztérium szerdán.

Januártól név nélkül is lehet közérdekű bejelentést tenni - Új feladatköröket kap az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

2013.10.16.

Az Országgyűlés elfogadta a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényt, amely 2014. január 1-jétől új feladatkört is meghatároz az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának. Az ombudsman hivatala megkezdte a szükséges személyi és technikai feltételek kialakítását.

Az ügyvéd brandje

2013.10.16.

Igaz-e, hogy az ügyvédek négyötödének nincs honlapja? Miért pusztán alapinformációk közlésére szorítkozik a legtöbb ügyvédi weboldal? A reklám valóban kétélű fegyver? Van-e egy ügyvédnek brandje? Ha nincs, miért van mégis?

Uniós szinten a 3D nyomtatás orvostechnikai vonatkozásai - Fókuszban a szerzői jogi és iparjogvédelmi kérdések

2013.10.16.

Ma már szinte bármit elő lehet állítani 3D nyomtatóval: játékokat, alkatrészeket, szemüvegkeretet és akár orvosi eszközöket is. Mivel ezek a nyomtatók viszonylag könnyen beszerezhetők, számos kérdés merül fel az ily módon létrehozott tárgyak minőségével és a szerzői illetve iparjogvédelmi jogok esetleges megsértésével kapcsolatban. „Különösen az orvostechnikai eszközök számítanak érzékeny területnek, hiszen rendkívül szigorúak a rájuk vonatkozó szabályok, amelyeknek a 3D nyomtatókkal készült alkatrészek sok esetben nem felelnek meg” – hívta fel a figyelmet Torsten Braner, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda közösségi jogásza.

Vádat emeltek Biszku Béla ellen háborús bűntett miatt

2013.10.16.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a Biszku Béla ellen indult bűnügyben háborús bűntett és más bűncselekmény miatt a mai napon vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

Nevelési célzatú erőszak? - Ötszáz euróra ítéltek egy apát Franciaországban, mert elfenekelte kisfiát

2013.10.16.

Ötszáz eurós (150 ezer forintos) pénzbírságra ítélt a délnyugat-franciaországi Limoges büntetőbírósága egy férfit, aki elfenekelte 9 éves kisfiát - adta hírül kedden a Le Populaire du Centre nevű regionális napilap.

Az igazságszolgáltatás nem válhat politikai eszközzé - Minden vádlottat felmentett a Hunvald-Weinek-perben első fokon a bíróság

2013.10.16.

Minden vádlottat felmentett a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével abban az ügyben, amelyben mintegy 50 millió forintos, megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester, Weinek Leonárd volt szabad demokrata zuglói polgármester és hat társuk ellen.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000