Hír archívum: 2013. október

Más hónap

A valós felhasználáshoz jobban igazodó jogdíjrendszer - Közös jogkezelők is delegálhatnak tagot az NKA új zenei kollégiumába

2013.10.16.

A közös jogkezelő szervezetek képviselőit is meghívják a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) delegáló ülésére novemberben, a tervek szerint a létrejövő új zenei kollégiumban nyolc tag kap helyet, közülük négyet delegálhatnak a szakmai szervezetek.

Paczolay Pétert tiszteletbeli elnökké választotta a Velencei Bizottság

2013.10.15.

A Velencei Bizottság tiszteletbeli elnökévé választotta Paczolay Pétert, Magyarországot képviselő korábbi tagját - közölte a bizottság a honlapján, a testület múlt hétvégén tartott 96. plenáris ülésének döntéseiről beszámolva.

Az ázsiai nők jogaiért - Egy 18 éves mongol lány elismerő díjat kapott

2013.10.15.

Egy leányanyákat segítő 18 éves mongol lány, maga is leányanya és párkapcsolati erőszak áldozata, kapta a fiatal ázsiai nők jogaiért küzdőket elismerő díjat az első alkalommal megrendezett Lányok Napján Tajvanon.

Egységes joggyakorlat, uniformizálás nélkül - Darák Péter főbíró a Kúria 2012-es évéről

2013.10.15.

2012 a kezdeményezések éve volt: az egyedi ügyek végleges eldöntése mellett nagyobb hangsúlyt kapott a jogegység erősítése - mondta a Darák Péter, a Kúria elnöke a tavalyi évről szóló beszámolója kapcsán, melyet hétfői ülésén egyhangúlag támogatott az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

Online pénztágépek - Fehéredő gazdaság, tisztességes verseny - NGM: Nem cél a bírságolás, de a jogszabályokat be kell tartatni

2013.10.15.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően a szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy megtalálják és megrendeljék az igényeiknek megfelelő pénztárgépet. Ha a kereskedő az előírt feladatokat határidőre elvégzi, nem kell büntetéstől tartania, és régi készülékét mindaddig jogszerűen használhatja, amíg a forgalmazótól meg nem kapja új gépét - közölte a tárca annak kapcsán, hogy a kereskedelmi szövetség méltányos elbánást kért a kasszacserével érintett kereskedők részére.

Hasznosítási kötelezettség zártkerti ingatlanokra - Módosult a termőföld védelméről szóló törvény

2013.10.15.

A zártkerteknél is előírja a földvédelmi szabályok alkalmazását, de mentesíti ez alól a belterületi ingatlanokat és az erdőket a földvédelmi törvény hétfőn a parlamentben elfogadott módosítása.

Törvény az állampolgári panaszokról és közérdekű bejelentésekről - Bevezeti a bejelentővédelmi ügyvéd intézményét

2013.10.15.

Jövő év elejétől egységes jogszabály vonatkozik az állampolgári panaszok és közérdekű bejelentések kezelésére, miután az Országgyűlés hétfőn kormánypárti és jobbikos szavazatokkal elfogadta az erről szóló előterjesztést.

Hatályon kívül a 2003-as bűnmegelőzései stratégia - Az új stratégiát a kormány szeptember közepén fogadta el

2013.10.15.

Az Országgyűlés hétfőn hatályon kívül helyezte egy 2003-as, a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájáról szóló határozatát, az új bűnmegelőzési stratégiát ugyanis a kormány alkotja meg.

Újabb rezsicsökkentésről döntött a parlament

2013.10.15.

A parlament hétfői döntésével november 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el az Országgyűlés 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett. A Fidesz-, a KDNP-, az MSZP- és a Jobbik-frakció igennel, az LMP és tíz független képviselő nemmel szavazott.

Túlszabályozottság miatt túlterhelt szakértői intézmények - Az Igazságügyi Szakértői Kamara állásfoglalása az Ároktői-ügy kapcsán

2013.10.14.

Egy különös büntető ügy kapcsán megfogalmazódni látszik, hogy az igazságügyi szakértés is felelős az ügy elhúzódásában és egyre kínosabbá válásában. a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara közleményben szólalt fel, hogy segítse tisztázni a kialakult helyzetet, illetve az igazságügyi szakértés egyéb és egyre súlyosabb problémáit, megelőzve a jelen helyzet ismételt kialakulását.

Uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénylése - Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal egyik vezetőjét

2013.10.14.

Letartóztatták a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát az úgynevezett uniós földalapú támogatások jogosulatlan igénylése ügyében - tájékoztatta Szoboszlai-Szász Richárd főügyészhelyettes hétfőn.

Stratégiával változik a Kúria - Darák Péter a bírósági kapcsolatokról, a jogegységesítés gyakorlatáról, a tudósokkal történő együttműködésről

2013.10.14.

Elkészült a legfőbb bírói fórum következő esztendőkre vonatkozó stratégiája - A bírósági kapcsolatokról, a jogegységesítés gyakorlatáról, a tudósokkal történő együttműködésről - Darák Péterrel Kende Katalin beszélgetett

Szolgáltató bíróságok, rendszerszintű problémák - Handó Tünde OBH elnök beszámol munkájának első évéről

2013.10.14.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint erősíteni kell a bíróságok szolgáltató jellegét. Handó Tünde, aki 2012 januárjában lépett hivatalba, erről azt megelőzően beszélt, hogy hétfőn munkájának első teljes évéről számol be az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt.

Joghatósági kérdések szerzői jogi jogsértésnél - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.10.14.

Az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy bármelyik tagállam bírósága előtt indítható szerzői jogi jogsértés miatt per, ha a jogsértéssel érintett hordozót értékesítő honlap az adott tagállamból is elérhető. E bíróság azonban kizárólag az adott tagállam területén bekövetkezett károkról dönthet.

Miniszteri hatáskörben a védett kulturális javak elhelyezése - A muzeális intézményeket szabályozó törvény módosításáról

2013.10.14.

Az Országgyűlés új hatáskörökkel ruházta fel az emberi erőforrások miniszterét, így a jövőben rendelkezhet a védett műkincsek elhelyezéséről.

Sajtószabadságot sértő csődtörvény? - A román bírák tiltakoznak a kormány által elfogadott módosítás ellen

2013.10.14.

A romániai bírák szövetsége tiltakozott a csődtörvény kormány által elfogadott módosítása ellen, miután sajtószervezetek és az ellenzéki demokrata párt is úgy vélik, hogy a megváltoztatott jogszabály korlátozza a lakosság tájékoztatáshoz való jogát.

Ügyvédhez való jog uniós szinten - Irányelvet fogadtak el az EU-tagállamok igazságügyi miniszterei

2013.10.14.

Az EU-országok igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásán hivatalosan is elfogadták azt az európai bizottsági javaslatot, amelynek értelmében a büntetőeljárás során valamennyi uniós polgár ügyvédi tanácsadást vehet igénybe.

Az oktatás és a nők jogainak hangja - A 16 éves pakisztáni Malala Juszufzai kapta az idei Szaharov-díjat

2013.10.14.

A pakisztáni lánygyermekek oktatásáért harcoló Malala Juszafzajnak ítélte oda az Európai Parlament az idei Szaharov-díjat a gondolatszabadságért. A 16 éves pakisztáni lány november 20-án Strasbourgban veheti át a díjat.

A magyar idegenrendészeti őrizet bírói kontrolljáról - Megalapozott ENSZ kritika - A Kúria vizsgálta a joggyakorlatot

2013.10.14.

A Kúria vizsgálata szerint megalapozott az ENSZ-nek a magyar idegenrendészeti őrizet bírói kontrolljára vonatkozó kritikája, a problémák megoldása érdekében javaslatokat dolgozott ki a legfelsőbb bírói fórum - mondta el Kovács András kúriai tanácselnök.

A rezsicsökkentés folytatásáról, a termőföld védelméről - A Országgyűlés munkarendjéből

2013.10.14.

Háromnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, a képviselők ma törvénymódosításokat fogadhatnak el a rezsicsökkentés folytatása érdekében.

Igazságtételi jogalkotás

2013.10.11.

Az igazságtételi jogalkotás a jogrendszer mostohagyermeke. Az elmúlt negyedszázadban az „igazságtételi célú jogalkotás” ritkán szolgálta valódi célját, a nemzeti megbékélést. Az Alkotmánybíróság október 1-jén közzétett határozata új szempontokat ad az igazság kereséséhez.

Szigorodó energetikai követelmények - Közel nulla energiaigényű középületre adható építési engedély

2013.10.10.

Csak közel nulla energiaigényű középületre adható építési engedély 2019 első napjától, minden más épületre 2021. január 1-től kötelező ez az előírás - az épületek energetikai jellemzőit tartalmazó, 2006-ban született rendeletet módosító jogszabály tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Online pénztárgépek - Lejárt a türelmi idő, több milliós bírság a mulasztóknak

2013.10.10.

Összesítve több millió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet

Foglalkoztatási program az 55 év feletti nőknek - Támogatás a 40 éves munkaviszony eléréséhez

2013.10.09.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatási programot indít azoknak az 55 év feletti munkanélküli nőknek, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb mint 1 év hiányzik - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Kiszolgáltatott cégek, transzferár-kockázatok - Nemzetközi Transzferár Felmérés 2013

2013.10.09.

Kiszolgáltatottakká válhatnak a cégek, ha nem a legkorszerűbb módszereket alkalmazzák a transzferárazásban: a vállalatok több mint fele még mindig hagyományos táblázatkezelő szoftvert használ, több mint harmaduk pedig éves pénzügyi beszámolókra hagyatkozik a transzferár-elemzések elkészítésekor – derül ki az EY legfrissebb nemzetközi jelentéséből.

Milliókat érő börtönviszonyok - Magyar ügyek az Emberi Jogok Európai Bíróságának asztalán

2013.10.09.

Hagyó-, Csüllög-, Engel-ügy, csak néhány azon perek közül, ahol az emberi jogi bíróság súlyos kártérítésre kötelezte Magyarországot. Magyar György ügyvéd szerint Strasbourg teljes körűen tisztában van a magyar börtönviszonyok tarthatatlanságával.

Ombudsman: Nem indokolt a fővárosi taxisrendelet kúriai felülvizsgálata - A kormány még adós egyes részletszabályokkal

2013.10.08.

Nem indokolt annak ombudsmani kezdeményezése, hogy a Kúria vizsgálja felül a fővárosi taxisrendeletet, ugyanis azt a jogszabályi előírások betartásával alkották meg - állapította meg több panaszbeadvány vizsgálatában Székely László. Az alapvető jogok biztosa ugyanakkor emlékeztette a Kormányt, hogy még adós egyes részletes szabályok megalkotásával.

Nem adják át Hernádi Zsoltot Horvátországnak - A Fővárosi Törvényszék megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását

2013.10.08.

A horvát igazságügyi hatóság által Hernádi Zsolttal szemben kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtásának, és annak alapján a nevezett személy átadásának tárgyában az eljárásra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék a tegnapi napon tárgyalást tartott. Az európai elfogatóparancs végrehajtását a Fővárosi Törvényszék megtagadta.

Méltányosabb halottakkal kapcsolatos eljárások - Új kormányrendelet egyszerűsíti a szabályozást

2013.10.08.

Méltányosabb, egyszerűbb szabályozást vezet be a halottvizsgálati és a halottakkal kapcsolatos eljárásokban egy új kormányrendelet - közölte Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn.

Értékelő-megfigyelő mechanizmus, ideiglenesen visszaállított ellenőrzés - A schengeni rendszer új szabályairól

2013.10.08.

Az EU-országok igazságügyi minisztereinek hétfői luxembourgi tanácskozásán hivatalosan is elfogadták a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet igazgatási rendjének új előírásait, konkrétan a rendszer működését folyamatosan értékelő és megfigyelő mechanizmus, illetve a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállítása szabályait.

Még várat magára az uniós adatvédelmi reform - A tagállamok igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozásáról

2013.10.08.

Az uniós tagállamok túlnyomó többsége egyetért azzal, hogy erős szabályozásra van szükség Európában a személyes adatok védelme területén, de a szakértőknek egyelőre tovább kell dolgozniuk a részleteken, hogy decemberben döntést lehessen hozni - közölte Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke az EU-országok igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Visszaszorított fogyasztás, prevenció, ártalomcsökkentés - Elfogadták az új drogellenes stratégiát

2013.10.08.

A kábítószer-fogyasztás visszaszorítása, a prevenció, az ártalomcsökkentés és az oktatási intézményekben folyó felvilágosító kampányok hatékonyabbá tétele is a célja az új, 2013 és 2020 közötti időszakra szóló nemzeti drogellenes stratégiának, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Kötelező tagságon alapuló szövetkezeti integráció - Létrejön a takarékszövetkezeti integrációs alap

2013.10.08.

A parlament hétfői döntésével létrehozta a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Alapját, amely a takarékszövetkezetek integrációs szervezetének biztosít vagyont. Az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal fogadta el a Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett javaslatot.

A kultúrális alap osztja szét az üres-kazetta jogdíjak negyedét - Módosultak a szellemi tulajdont szabályozó törvények

2013.10.07.

Az Országgyűlés hétfőn módosította a szellemi tulajdont szabályozó törvényeket, egy zárószavazás előtti indítvány elfogadásával pedig azt is előírta, hogy a művészek jogkezelő szervezeteinek át kell adniuk a magáncélú másolás után járó jogdíj 25 százalékát a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA).

Illegálisan forgalmazott onkológiai készítmények - Félmilliárd forintos bírsággal sújtották a Prompt Pharma gyógyszercéget

2013.10.07.

Keresetet nyújtott be a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz a Prompt Pharma gyógyszercég, amelyet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI OGYI) félmilliárd forintos bírsággal sújtott és visszavonta nagykereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyét.

Alkotmánybírósági mustra – Kártalanítást kaphatnak a pénznyerő automaták korábbi üzemeltetői

2013.10.07.

Az Alkotmánybíróság az elmúlt hetekben több, nagy érdeklődéssel kísért eljárása végére tett pontot: így döntött a korhatár előtti nyugdíjak, a semmisségi törvény és a pénznyerő automaták betiltása ügyében is.

Átalánydíjként meghatározott vállalkozói díj utólagos csökkentéséről - A Kúria elvi állásfoglalása

2013.10.07.

Az átalánydíjként meghatározott vállalkozói díj utólag nem csökkenthető amiatt, mert a vállalt munka elvégzése a vállalkozó számára az előzetesen tervezettekhez képest kisebb költséget igényelt - áll a Kúria elvi jelentősségű ügyben hozott határozatában.

Nemzeti utasadat-információs rendszer a szervezett bűnözés ellenében - Utasadatok rendészeti célú felhasználása - A törvényjavaslatról

2013.10.07.

Magyarországon is kiépítenék a nemzeti utasadat-információs rendszert, amelynek révén kiszűrhetőek lehetnek azok az utasok, akiknek az adatai arra utalnak, hogy érintettek lehetnek valamilyen meghatározott bűnözési formában - az erről szóló törvényjavaslatot pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek Pintér Sándor belügyminiszter.

Irányelv a dohánytermékekről - Tizenhat uniós egészségügyi miniszter kiállt a jogszabálytervezet mellett

2013.10.07.

Közös közleményben állt ki az Európai Unió 28 tagállama közül 16 ország egészségügyért felelős minisztere, illetve államtitkára pénteken a dohánytermékekről szóló uniós irányelvtervezet mellett a dohányzás visszaszorítása érdekében.

Pénznyerő automaták megszüntetése miatti panaszok elutasítva - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2013.10.07.

Az Alkotmánybíróság elutasította a pénznyerő automaták megszüntetése miatti panaszokat. A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozat szerint az állam jogosan szüntette meg a pénznyerő automatákat üzemeltetők koncessziós szerződéseit; az ezért járó kártalanításról pedig célszerűségi okból nem döntött a testület.

Gyorsabb, hatékonyabb büntetőeljárás, szabálysértési mediáció - Újabb büntetőjogi salátatörvény a parlament előtt

2013.10.07.

Újabb büntetőjogi salátatörvényt nyújtott be a parlamenthez az igazságügyi minisztérium. A javaslat tucatnyi törvény módosítását célozza összesen mintegy 120 paragrafusban, célja a többi között az, hogy gyorsabb, hatékonyabb legyen a büntetőeljárás, de bevezeti például a szabálysértési eljárásban a mediációt, és bővíti a titkos adatgyűjtés lehetőségét.

A munkaügyi jogviták miatti bírósághoz fordulás határidejéről - A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma véleményt fogadott el

2013.10.06.

A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiuma a munkaügyi perek keresetindítási határidejével kapcsolatos kollégiumi véleményt fogadott el, hogy szakmailag támogassa az alsóbb bíróságok ítélkezési gyakorlatát - hangzott el a napokban a legfelsőbb bírói fórumon tartott háttérbeszélgetésen.

Napirenden az új drogstratégia - Az Országgyűlés munkarendjéből

2013.10.06.

Újabb kétnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn elfogadhatják a 2020-ig szóló új drogstratégiát, kedden pedig a Bethlen Gábor Alap tavalyi működését értékelik.

Végintézkedni szabad - Öröklés jog az új Polgári Törvénykönyvben

2013.10.04.

Az új Polgári törvénykönyv jövő márciustól markánsan átrajzolja a hazai öröklési jogot, miközben erősíti a végintézkedés szabadságát, vagyis elsőbbséget ad a végrendeletnek, bátran hozzányúl tradicionális jogintézményekhez (kötelesrész, ági öröklés, özvegyi jog) és újakat vezet be (közös végrendelet, utóöröklés).

Magyarországon korlátozzák a fogyatékkal élők szavazati jogát? - A Human Rights Watch egy ENSZ-bizottság állásfoglalására hivatkozik

2013.10.04.

A vonatkozó magyar törvények nincsenek összhangban a fogyatékkal élők szavazati jogának biztosításáról szóló nemzetközi megállapodással - adta hírül szerdán a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egy ENSZ-bizottság állásfoglalására hivatkozva.

Nemzetbiztonsági szempontok államtitok védelmekor - Információ- szabadság ésszerű korlátokkal - Az Európa Tanács állásfoglalása

2013.10.04.

Ésszerű korlátot kell szabni a nemzetbiztonsági szempontra való hivatkozási lehetőségnek államtitok védelmezésekor - tartalmazza az az állásfoglalás, amelyet szerdán fogadott el Strasbourgban az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése.

Törvényi védelem könyvkereskedőknek internetes forgalmazókkal szemben - A dömpingstratégia ellen lépett fel a francia nemzetgyűlés

2013.10.04.

A dömpinggel vádolt nagy internetes könyváruházakkal (az amerikai Amazon, a francia Fnac) szemben a hagyományos könyvkereskedőket támogató törvényt fogadott el csütörtökön a francia nemzetgyűlés.

Különösen nagy értékre sikkasztó ügyvéd - A Fővárosi Főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz

2013.10.04.

A Fővárosi Főügyészség különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntette és más bűncselekmények miatt vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez egy volt ügyvéddel szemben.

Ápolt külső, intézményhez méltó viselet - Rektori utasítás szabályozza az öltözködést a Kaposvári Egyetemen

2013.10.04.

Rektori utasítás szabályozza, miként kell öltözködniük a Kaposvári Egyetem hallgatóinak és oktatóinak. Az október elsejétől hatályos rendelkezést az intézmény ERT honlapján tették közzé.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000