Hír archívum: 2013. október

Más hónap

Módosítanák a SZÉP-kártya szabályozását - A turizmusban érdekelt szövetségek javaslatai

2013.10.04.

Módosítaná a SZÉP-kártya szabályozását a Magyar Fürdőszövetség, amely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével, valamint a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével közösen új koncepciót dolgozott ki, az új elképzelést öt pontba foglalva már el is küldték az illetékes tárcának.

Nemi erőszak mint az etnikai tisztogatás egyik formája - CIA-jelentés a délszláv háború idején elkövetett nők és férfiak elleni erőszakról

2013.10.04.

Mintegy 20-60 ezer nőt erőszakoltak meg 1993 tavaszáig a délszláv háborúkban a CIA különféle forrásokon alapuló becslései szerint. Ezek a számok az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik korabeli jelentésében szerepelnek, amelyet több mint 300 másikkal együtt a közelmúltban oldottak fel a titkosítás alól.

Munkavállaló távollétének idejére kötött munkaszerződés - A Kúria elvi állásfoglalása

2013.10.03.

A távollét idejére való utalást tartalmazó szerződéses kikötés a határozott idejű munkaviszony időtartama meghatározása alkalmas módjának minősül akkor is, ha a távollévő munkavállaló gyermekvállalási tervei a szerződő felek által előre pontosan nem ismertek - áll a Kúria elvi jelentősségű ügyben hozott határozatában.

A termékhamisítás a terrorizmus finanszírozásának egyik forrása - Az indiai kereskedelmi és iparkamara és az Ernst&Young tanulmányából

2013.10.03.

Egy indiai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy egyre növekvő mértékben szolgálnak a termékhamisításból, kalózkodásból, valamint csempészetből származó bevételek terrorista csoportok finanszírozására.

Vonatjegy árának visszatérítése vis major esetén - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.10.03.

Az utasoknak jelentős késés esetén akkor is joguk van a vonatjegy árának részleges visszatérítéséhez, ha a késés vis maior következménye. A fuvarozó nem hivatkozhat a nemzetközi jog azon szabályaira, amelyek őt vis maior esetén mentesítik a késés miatt keletkezett károk megtérítése alól, annak érdekében, hogy kivonja magát a menetjegyár-visszatérítésre vonatkozó kötelezettsége alól - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Aránytalan intézkedés a közrend fenntartása érdekében - Emberi Jogok Bírósága: Az orosz államnak 10 ezer euró kártérítést kell fizetnie

2013.10.03.

Indokolatlanul tartóztatták le 2007-ben egy moszkvai tiltakozáson hatóságok Garri Kaszparovot és társait, akiknek megsértették a tisztességes eljáráshoz és a gyülekezés szabadságához fűződő jogaikat - mondta ki csütörtöki ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Bíróért kiáltó konfliktusok Gárdonyi műveiben - Irodalom és jogi pálya - Bírósági pályázati felhívás középiskolásoknak

2013.10.03.

Az Egri Törvényszék, a Heves Megyei Főügyészség és az Egri Ügyvédi Kamara „Bíróért kiáltó konfliktusok Gárdonyi műveiben” címmel pályázatot hirdet középiskolás diákok számára.

Gibraltár - Brit kakukktojás a spanyol fészek mentén - Nemzetközi jogi helyzetelemzés

2013.10.03.

A Földközi tenger kapujának is nevezett Gibraltár státusza körül idén augusztusban kezdtek gyülekezni a barátságtalan diplomáciai lépések bajlós viharfelhői.

Gyermekjog a halálhoz - A belgák többsége támogatja - Belgiumban törvényes az aktív eutanázia a szabad belátással bíró felnőtteknél

2013.10.03.

A belgák elsöprő többsége, 74 százaléka támogatja, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő kiskorúak is kérhessék orvosaiktól, hogy vessenek véget életüknek - derül ki a La Libre Belgique által szerdán közzétett, reprezentatív közvélemény-kutatási adatokból.

Első helyen az állampolgári közbizalom rangsorában - Justitia Regnorum Fundamentum díjat kapott Szabó Máté távozó ombudsman

2013.10.03.

Prof. Dr. Szabó Máté jogász-politológust 2007-ben választotta meg a magyar törvényhozás az állampolgári jogok országgyűlési biztosává. Az ombudsman mandátuma hat évre szól, ez az időszak 2013. szeptember 24-éig tartott. Szabó Máté hivatali ideje alatt, 2012. elején a korábban négy biztossal működő alapjogvédelmi rendszer helyén létrejött az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, amelyben az ombudsman mellett a jövő nemzedékek és a nemzetiségek jogainak védelmével megbízott két helyettes dolgozik.

Túl gyakran alkalmazzák az előzetes letartóztatást Magyarországon? - ENSZ-jelentés az önkényes fogva tartás helyzetéről

2013.10.03.

Az önkényes fogva tartással foglalkozó ENSZ-munkacsoport szakértője szerint túl gyakran alkalmazzák az előzetes letartóztatást Magyarországon, és a bírák a védelem érveit gyakran nem veszik figyelembe ugyanolyan súllyal, mint a vádét. Vladimir Tocsilovszkij erről szerdán Budapesten beszélt, a sajtótájékoztatón kollégájával, El Hadji Malick Sow-val tett első hivatalos magyarországi látogatásáról számolt be.

Munkajogot sértett a Ryanair - Egy francia bíróság 10 millió eurós kártérítésre ítélte

2013.10.03.

Tízmillió eurós (3 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte a Ryanair ír fapados légitársaságot szerdán egy francia bíróság, amiért a dél-franciaországi Marseille repülőterén dolgozó alkalmazottait négy éven át az ír munkajog szerint foglalkoztatta.

Kalózkodással vádolt környezetvédők - Az orosz hatóságok vádat emeltek a Greenpeace 14 aktivistája ellen

2013.10.03.

Az orosz hatóságok kalózkodással vádolták meg szerdán a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet 14 aktivistáját, amiért tiltakozó akciót hajtottak végre egy arktiszi olajplatformnál - jelentette be a szervezet képviselője.

Rendszeresnek minősülő jövedelem - A Kúria elvi állásfoglalásáról

2013.10.02.

Rendszeresnek minősül és a járadék-alapba beszámít az a jövedelem is, melyben a károsult évi rendszerességgel, de csak évente egy alkalommal részesült - foglalt állást a Kúria.

Törvénytelenül megakadályozott beruházás? - Nemzetközi döntőbírósági pert nyert Csehország

2013.10.02.

Nemzetközi döntőbírósági pert nyert Csehország a német ECE Group pénzügyi beruházó társaság ellen Párizsban - közölte a prágai pénzügyminisztérium honlapján.

Jogszerű béranyaság - Ki jogosult szülési szabadságra? - Béranyasági kérdések az Európai Unió Bíróságának asztalán

2013.10.02.

Kokott főtanácsnok álláspontja szerint jogszerű béranyaság esetén mindkét anya jogosult szülési szabadságra. A legalább 14 hetes szülési szabadság nem kettőződik meg, hanem felosztandó a két anya között, és mindkettejüket legalább 2 hetes szabadság illeti meg - hangsúlyozza a főtanácsnok.

Akár 6 évi börtönbüntetés linkoldalak üzemeltetőinek - A spanyol kormány új szabályozása a szellemi tulajdon védelemében

2013.10.02.

A spanyol kormány által elfogadott új szabályozás szerint a jövőben akár 6 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők azon honlapoknak az üzemeltetői, amelyek közvetítésével jogsértő módon közzétett szerzői művekhez lehet hozzáférni.

Szabadon áramló adóügyi információk az adóelkerülés ellenében - Kettős adóztatás elkerüléséről írt alá egyezményt hazánk Svájccal

2013.10.02.

Kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt írt alá Magyarország Svájccal, a megállapodást az Országgyűlés várhatóan a napokban ratifikálja. Amint az egyezmény hatályba lép, a NAV a magyar adózók svájci jövedelmeiről széles körben kaphat információt, és az adatok kiadásának a banktitokra hivatkozás sem lehet akadálya. A magyar adóhatóság lehetőségei a külföldi adatok megszerzésére egyre inkább bővülnek: hazánk egy nappal a svájci megállapodás előtt az adóparadicsomként számon tartott Guernsey-vel kötött kifejezetten az információcserére vonatkozó megállapodást.

A cseh fegyverexport harmada emberi jogokat sértő országokba irányul - Az Amnesty International elemzéséről

2013.10.02.

Rekordévet zártak tavaly a csehországi fegyvergyárak: összesen 6,8 milliárd korona értékű árut szállítottak külföldre a 2011-es 4,5 milliárd korona után; az Amnesty International (AI) szerint azonban a fegyverek több mint egyharmada olyan államokba került, amelyekben megsértik az emberi jogokat.

Végrehajtással fenyegető vízitársulatok - A vízitársulati törvény betartására figyelmeztet az Agrárgazdasági Kamara

2013.10.02.

A gazdálkodók csak abban az esetben kötelesek a vízitársulatoknak tagi hozzájárulást fizetni, ha erről szabályszerűen összehívott közgyűlésen, kétharmados többséggel hozott döntés született - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület keddi közleményében rámutat: ellenkező esetben nem áll fenn a kötelezettség.

Szigorodnak a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó szabályok - Módosul a közúti járművek műszaki vizsgáztatásáról szóló rendelet

2013.10.02.

A közlekedési hatóság törli a vizsgabiztosok nyilvántartásából azt, aki adatbejelentési kötelezettségeit 2 éven belül 5 esetben, vagy pedig egyszer, de súlyosan megszegi, illetve azt is, aki a vizsga során a mérőműszereket illetéktelenül befolyásolja vagy szándékosan valótlan adatokat rögzít.

Atipikus foglalkoztatás keretében feketén foglalkoztatva - Munkaerő-kölcsönzők lépnek fel a munkaerőpiac tisztítása érdekében

2013.10.02.

A feketén foglalkoztató vállalkozások kiszűrésére és a munkaerőpiac tisztítására tett javaslatot az atipikus foglalkoztatásban érintett négy legnagyobb érdekképviseleti szervezet, amelyek a kormánynak is eljuttatták javaslataikat - közölte az MTI-vel a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ).

A körülmetélés vallási okból gyermeki jogokat sért? - Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén elfogadoott jelentésről

2013.10.02.

A gyerekek saját testük fölött gyakorolt joga, fizikai intergitásuk miatt aggódik kedden elfogadott jelentésében az Európa Tanács parlamenti közgyűlése.

Támogatott cafeteria közmunkásoknak - Kormányrendelet-tervezet a közfoglalkoztatás támogatásáról

2013.10.01.

A cafeteria juttatást és az ahhoz kapcsolódó adót is támogatja az állam akkor, ha a közfoglalkoztatási jogviszony legalább három hónapra jön létre - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg, és a közfoglalkoztatás támogatását meghatározó, 2010-es rendeletet módosítja.

Elítélt, fizess! - A büntetés-végrehajtási törvénytervezetről

2013.10.01.

A büntetés-végrehajtási törvénytervezet egy újonnan létesülő intézetre bízná az elítéltek kockázatelemzést is magába foglaló vizsgálatát. Az első alkalommal, legfeljebb öt évi börtönre ítéltet a szabadulása előtt hat hónappal reintegrációs őrizetbe lehetne helyezni.

Kutatók Éjszakája a Szegedi Törvényszéken - Bíróvá válni - Az érdeklődők betekinthettek a bírósági kulisszák mögé

2013.10.01.

A Szegedi Törvényszék az idei évben először csatlakozott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz, amelynek keretében 2013. szeptember 27-én 18 órától a szegedi Törvényszék épülete megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

Jogosulatlanul kiadva - Fordítási hiba miatt kétszer született egy férfi - Szükséges a hiteles fordítások állami felügyelete

2013.10.01.

Európában, de világszerte is szinte mindenhol az állam felügyeli a hiteles fordításokat. Bár időről időre kétségbe vonják néhányan ennek jogosságát, és a piac liberalizálása mellett teszik le a voksot, szakértők szerint káoszba torkollna, ha megszűnne az állami monopólium. Dr. Ugróczky Mária címzetes főiskolai docens, a Szegedi Tudományegyetem szakértője elmondta, állami döntések és emberi sorsok múlhatnak a fordításokon.

2006 őszi tömegoszlatások - Nem alaptörvény-ellenes a Semmisségi törvény - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2013.10.01.

Az Alkotmánybíróság a tegnap hozott határozatában megállapította, hogy a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló 2011. évi XVI. törvény (ún. Semmisségi törvény) nem alaptörvény-ellenes. A testület – a korábbi semmisségi törvények vizsgálatakor kialakított álláspontját követve – úgy ítélte meg, hogy a kivételes jellegű és egy különleges helyzet politikai és jogi kezelésének igényével elfogadott „igazságtételi” célú jogalkotás esetében a büntetőjoggal szemben támasztott alkotmányos követelményeket a semmisség jogintézményének sajátosságaira tekintettel kell érvényre juttatni.

Bizonyos közterületeken megtiltható az utcán élés - Elfogadta a Parlament a szbálysértési törvény módosítását

2013.10.01.

Néhány nap múlva szabálysértésnek minősül majd az utcán élés a világörökségi területeken, az önkormányzatoknak pedig ismét lehetőségük lesz arra, hogy további közterületeket jelöljenek ki, ahol jogellenes az életvitelszerű ott-tartózkodás, vagyis hogy hajléktalanok éljenek ott.

Nő a bíróságok, ügyészségek, az OBH és az Ab támogatása - A költségvetés megalapozásához 19 jogszabályt kell módosítani

2013.10.01.

A kormány hétfőn benyújtotta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek; ebben a kabinet kiegyensúlyozott, stabil növekedési pályával, 2 százalék körüli GDP-növekedéssel, fegyelmezett gazdálkodású államháztartással, 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfő délután az Országházban tartott sajtótájékoztatón

Patyi Andrást választották a Nemzeti Választási Bizottság elnökévé - Az OVB feladatait és hatásköreit az új testület vette át

2013.10.01.

Az Országgyűlés hétfőn kétharmados többséggel kilenc évre megválasztotta a Nemzeti Választási Bizottság hét, az államfő által jelölt tagját és a testület póttagjait. Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát választották a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökévé a testület hétfő esti alakuló - sajtónyilvános - ülésén, elnökhelyettessé pedig Bozsóki Évát. Mindkét döntést egyhangúan támogatta a testület.

Rágalmazással vádolt ügyvéd - Elfogatóparancsot adtak ki Dániel Péter ellen

2013.10.01.

lfogatóparancsot adott ki a bíróság a rágalmazással vádolt Dániel Péter ügyvéd ellen, aki nem jelent meg perének legutóbbi tárgyalásán.

Október 1-től a jegybank látja el a pénzpiac felügyeletét

2013.10.01.

Október elsejétől a jegybank látja el a pénz-, tőke- és biztosítási piac felügyeletét, továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelet (PSZÁF) eddigi fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti funkcióit.

Szomszédjogok, előzetes jognyilatkozatok, jogi személyek átalakulása - Az új Ptk.-hoz kapcsolódó törvénymódosításokat tárgyal a Ház

2013.10.01.

Az Országgyűlés a mai ülésén elsősorban a jövő márciusban hatályba lépő polgári törvénykönyvhöz (Ptk.) kapcsolódó törvényjavaslatokat tárgyal, de a képviselők hozzászólhatnak a szövetkezeti hitelintézetek integrációs alapjának létrehozásához is.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000