Hír archívum: 2013. november

Más hónap

December 2-án startol az új uniós határőrizeti rendszer - Az Eurosur uniós rendeleten alapul, betartatása az Európai Bizottság feladata

2013.11.29.

December 2-án, hétfőn kezd működni az Európai Unió új határőrizeti rendszere, az Eurosur, amelynek célja, hogy az EU külső határainak őrzése hatékonyabb legyen, ugyanakkor biztonságosabbá váljon, meg lehessen menteni azokat, akik akár életüket is kockára teszik annak érdekében, hogy Európába jussanak - tudatták pénteken a téma uniós szakértői.

Alaptörvény-értelmezés a devizahiteles szerződésekkel kapcsolatban - Az Alkotmánybíróság előtt a kormány indítványa

2013.11.29.

A kormány az alaptörvény értelmezését kéri a devizahitelekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróságtól (Ab) - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénteken.

Fizetési moratórium joghatásai másik tagállamban - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.11.29.

Az izlandi hatóságok által az LBI bank javára elrendelt fizetési moratórium Franciaországban az izlandi jogszabályok által biztosított joghatásokat fejti ki. A hitelintézetek reorganizációjáról és felszámolásáról szóló irányelvvel nem ellentétes, hogy e moratórium joghatásai Franciaországban visszaható hatállyal kiterjednek zárolásokra - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szélesebb jogkör a védjegyek tulajdonosainak és a vámhivatalnak - Újra a kanadai parlament előtt a hamisítás ellenes törvény

2013.11.29.

A védjegyek és szerzői jogok védelmének erősítése érdekében készített Hamis termékek elleni törvénytervezet (C-56) már márciusban bemutatásra került, de a meghosszabbított nyári szünet előtt nem sikerült érdemben tárgyalni róla. A jogszabálytervezet szélesebb jogkört biztosítana a védjegyek tulajdonosainak és a vámhivatalnak is.

Korrupciós kockázatok a közszférában - Az Állami Számvevőszék 2013. évi integritás felmérésének eredményei

2013.11.29.

Az eredendő korrupciós veszélyeztetettségi szint a közszférában nem változott jelentősen az előző két évhez képest, a korrupciós veszélyeket növelő tényezők szintje viszont nőtt, főként a tavalyi értékhez viszonyítva - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felméréséből.

Számos országban gond a börtönök túlzsúfoltsága - Európai büntetés-végrehajtási konferencia Brüsszelben

2013.11.29.

Európában átlagosan 154 bebörtönzött jutott százezer lakosra 2011-ben, ami valamelyes növekedést jelentett a 2010-es 149-hez képest - tűnik ki az egyik tájékoztató anyagból, amelyet a szerdától péntekig tartó európai büntetés-végrehajtási konferencia résztvevői vitattak meg Brüsszelben.

Áfa-csalás helyett áfarés? - A NAV visszautasítja volt munkatársa, Horváth András adócsalási vádjait

2013.11.29.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszautasítja volt munkatársa, Horváth András vádjait, és egyúttal rágalmazás miatt rendőrségi feljelentést tett ellene - mondta Varga Árpád, az adóhatóság külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Nem tudta igazolni vagyongyarapodását egy kecskeméti bíró - Az OBH elnöke az államfőhöz fordult a bíró felmentése érdekében

2013.11.29.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a köztársasági elnökhöz fordult, hogy kezdeményezze annak a kecskeméti bírónak a felmentését, aki nem tudta igazolni vagyongyarapodását - közölte a hivatal csütörtökön.

Plázákban és benzinkutakon nem működhet dohánybolt jövő júniustól - Módosult az engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet

2013.11.29.

A 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekben, valamint az üzemanyagtöltő állomásokon legfeljebb 2014. május 30-ig lehet dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytatni - így módosította a kormány a dohánytermék-kiskereskedelemi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól szóló kormányrendeletet.

Vitatott tulajdonú műkincsek - Az államot terheli a bizonyítás - Kormányrendelet jelent meg a visszaadás rendjéről

2013.11.29.

Megjelent a vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló kormányrendelet, amely szabályozza a második világháború után tisztázatlan körülmények között a közgyűjteményekbe került műtárgyak visszaszolgáltatásának nemperes módját.

A büntetőeljárási kodifikáció kérdései – „Várakozások és elvárások” a diákköri konferencián

2013.11.28.

Várakozások és elvárások az új büntető-eljárásjogi törvénnyel szemben - Az ELTE Büntető Eljárásjogi És Büntetés-végrehajtási Jogi Tudományos Diákkör konferenciáján a kodifikációs bizottság tagjai elemezték a büntetőeljárás lehetséges irányait.

Megújuló európai jogi szaktanácsadói hálózat Magyarországon

2013.11.28.

A megújuló európai jogi szaktanácsadói hálózat három koordinátor-helyettesét nevezte ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke. Közülük két bíró munkássága Szegedhez kötődik.

Az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása érdekében - Az Európai Bíróság megerősítette a Tanács jogi aktusainak érvényességét

2013.11.28.

A Bíróság megerősíti az EU Tanácsának a Kala Naft pénzeszközeit – az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása céljából Iránnal szemben hozott korlátozó intézkedések keretében – befagyasztó jogi aktusainak érvényességét. A Bíróság ezzel szemben elutasítja a Törvényszéknek a Fulmen társaság és F. Mahmoudian a pénzeszközök befagyasztására vonatkozó listára történő felvételét megsemmisítő ítéletével szemben a Tanács által benyújtott fellebbezést - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Elektronikus információbiztonság a közigazgatásban - Ötezer intézményt kötelez felülvizsgálatra az információbiztonsági törvény

2013.11.28.

A Nemzeti Kiberbiztonsági Stratégiához kapcsolódó 2013. évi L. törvény közel 5 ezer közigazgatási intézményt kötelez információbiztonsági helyzetének felülvizsgálatára, mindezt határidőkhöz kötötten. A témával több informatikai rendezvényen is foglalkoztak már, azonban a gyakorlati megoldások mindeddig háttérbe szorultak. Ezekről – az intézményeknek nem kis fejtörést okozó gyakorlati teendőkről – rendezett a KÜRT Zrt. szakmai konferenciát november 27-én, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) és a Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT) szakmai támogatásával.

Szűkítené a vállalatok adótervezési lehetőségeit az Unió - Szigorúbbá válik az anya- és leánycégek közötti adómentes osztalék-kifizetés

2013.11.28.

Magyarországon keresztül is működő, népszerű adóoptimalizálási lehetőségeket szüntetne meg az Európai Bizottság hét eleji javaslata, amelynek célja az EU anya- és leányvállalati irányelvének módosítása – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A vezető adótervezési specialista szerint, ha az Európai Tanács (EiT) rábólint a javaslatra, akkor jóval szigorúbbá válik az uniós anya- és leánycégek közötti adómentes osztalék-kifizetés.

A szerződés érvénytelenségének megállapítása iránti perek illetékeiről - A Kúria jogegységi határozata a devizahiteles pereket is érinti

2013.11.28.

A szerződési értéket kell figyelembe venni az érvénytelenség megállapítása érdekében indított perek illeték.ének számításánál a Kúria napokban meghozott jogegységi határozata szerint - közölte a legfelsőbb bírói fórum polgári kollégiumának vezetője

ÁSZ: Az Állami Számvevőszék hivatal, nem nyomozó hatóság - Rendkívüli vizsgálat lefolytatását indítványozó kezdeményezésekről

2013.11.28.

Az Állami Számvevőszék egy hivatal, nem nyomozó hatóság, a közpénzügyi rendszert érintő ellenőrzéseit nyilvános terv alapján végzi; az előkészítés alatt álló 2014. első félévi ellenőrzési terve pedig érinti a NAV tevékenységét is, amelyet legutóbb 2012-re vonatkozóan vizsgáltak - közölte az ÁSZ szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál rendkívüli vizsgálat lefolytatását indítványozó kezdeményezésekkel kapcsolatban.

Fogyasztóvédelem és átlátható banki működés - Az új hitelintézeti törvény várhatóan 2013 január elsején lép hatályba

2013.11.28.

Az új hitelintézeti törvény középpontjában a fogyasztóvédelem és a banki működés átláthatóságának erősítése áll - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten, egy szakmai konferencián.

Tisztességes büntető eljárás az Európai Unióban - Kötelezően átültetendő jogi aktusok - Erősítené az eljárási jogokat a Bizottság

2013.11.28.

Annak érdekében, hogy az Európai Unió területén mindenki, akit büntetőeljárás alá vonnak, azonos, tisztességes eljárásban részesülhessen, az Európai Bizottság szerdán három új irányelvet javasolt, emellett két további ajánlást is tett a tagországok számára.

Szigorúan ellenőrzött fémkereskedelem - Megjelent a fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendelete

2013.11.27.

Megjelent a szeptember közepén elfogadott és november 25-én hatályba lépett fémkereskedelmi törvény végrehajtási rendelete, amely egyebek mellett rögzíti, hogy mely fémeket lehet kizárólag engedéllyel vásárolni.

Még öt évig korlátoznák a románok és a bolgárok bevándorlását Nagy-Britanniában - Brüsszel megelőző lépésekre készül

2013.11.27.

A román és a bolgár munkavállalók nagy-britanniai letelepülését korlátozó, januárban lejáró átmeneti intézkedések további ötévi meghosszabbítását kezdeményezte a kormányzó brit Konzervatív Párt több képviselője.

Hatszázmillió forintból újult meg a fiatalkorúak tököli bv-intézete

2013.11.27.

Befejeződött a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete több épületének energetikai felújítása Tökölön. A projektre uniós forrásból csaknem 600 millió forintot költöttek, a kivitelezésben a fogvatartottak is részt vettek – tájékoztatta pénteken, az átadás után a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetője.

Sérülő vallásszabadság? - Jogos a muzulmán viselet miatti elbocsátás - Ítélet született egy öt éve tartó bírósági ügyben Franciaországban

2013.11.27.

Megerősítette szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság egy francia magánbölcsőde 2008-as döntését, amelynek értelmében azért bocsátottak el egy gondozónőt, mert az nem volt hajlandó a munkahelyén levenni muzulmán fejkendőjét.

Jogszerű lakáshitel szerződések? - Devizahiteles ügyfelek által indított pereket nyert első fokon az OTP Bank

2013.11.27.

Az OTP Bank javára döntött a bíróság a közelmúltban három, devizahiteles ügyfelek által indított perben, amelyben a szerződés érvénytelenítését kérték a hitelfelvevők. Az ítéletek nem jogerősek - közölte a bank szerdán.

Ki mit tud? - Áramló adóügyi információk vs. eltitkolt jövedelmek - Magyarország már 75 állammal kötött kettős adóztatási egyezményt

2013.11.27.

Magyarország adóegyezményeinek köszönhetően egyre kevesebb országban érezhetik magukat biztonságban az eltitkolt jövedelmek és vagyonok tulajdonosai – figyelmeztet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Az adójogi specialista legfrissebb tanulmányában kifejti: Magyarország novemberi csatlakozása az OECD többoldalú adóügyi együttműködési egyezményéhez tovább növeli majd az információszolgáltatást lehetővé tevő megállapodások számát.

A fogamzásgátlás kötelező munkáltatói finanszírozásáról - Az amerikai Legfelsőbb Bíróság elé kerül az új egészségügyi törvény

2013.11.27.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság kedden úgy döntött, hogy napirendjére tűzi az új egészségügyi törvény azon rendelkezését, miszerint a profitorientált cégek munkáltatói által fizetett egészségbiztosításnak ki kell terjednie a női alkalmazottak fogamzásgátlásra is.

Gyermekvállalás, örökbefogadás és lakáskölcsön - Az állami lakástámogatás részletszabályairól - Ombudsmani vizsgálat

2013.11.27.

Az állami támogatásként nyújtható lakáscélú megelőlegezett kölcsön egyes részletszabályainak felülvizsgálatát javasolja az alapvető jogok biztosa egy házaspár panaszbeadványa nyomán. Jelenleg vissza kell fizetni a megelőlegezett kölcsönt akkor is, ha a gyermekvállalás kötelezettségét örökbefogadással teljesítenék, de az eljárás az örökbefogadók önhibáján kívül elhúzódik.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - A jog- és politikatudományi folyóirat 2013/2. számának tartalmából

2013.11.27.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság (www.mjat.hu) gondozásában megjelenő De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2013/2. száma a XXXI. OTDK Állam- és Jogtudományi Szekciójának (Szeged, 2013. március 25-27.) helyezett pályamunkáiból közöl válogatást.

Közlönyfigyelő 2013/4

2013.11.26.

Szabálysértésekről, támogatott döntéshozatalról, kettős adóztatás elkerüléséről, szomszédjogokról - 2013. szeptember 19. és november 22. között ötvenkilenc törvényt hirdettek ki a Magyar Közlönyben.

Kiszolgáltatott autósok a parkólótársaságokkal szemben? - PMBT: A nem megfelelő szabályozás hátrányos helyzetbe hozza a fogyasztót

2013.11.26.

Évente több olyan ügy kerül a Pest Megyei Békéltető Testület (PMBT) elé, amelyben a panaszos vitatja a parkolótársaság által kiszabott pótdíj jogosságát. A fogyasztók többnyire azzal védekeznek, hogy rendelkeztek érvényes parkolójeggyel, ezt autójukra ki is tették, emellett hosszú ideig – a parkolótársaság pótdíjfizetési felszólítást tartalmazó leveléig – nem is volt tudomásuk arról, hogy megbírságolták őket.

Közbeszerzési banánhéjak - A törvény ellenére túl sok az üzleti titok

2013.11.26.

A közbeszerzési törvény július 1-én hatályba lépett módosításai miatt újabb banánhéjakra is léphetnek az ilyen eljárásokban érdekeltek – állapítja meg a Szecskay Ügyvédi Iroda. Az alábbiakban röviden felsorolunk néhány gyakorlati buktatót, hiányosságot, amelyek közül egyesek már július 1-jét megelőzően is nehézségeket okoztak.

Költségvetés 2014 - Elfogadta a parlament a jövő évi főösszegeket - 60 milliárd forinttal lett nagyobb a hiány

2013.11.26.

Elfogadta az Országgyűlés kedden a jövő évi költségvetés főösszegeit: a büdzsé 15 983 milliárd 668,7 millió forint bevétellel és 16 968 milliárd 306,1 millió forint kiadással számol. A hiány így 984 milliárd 637,4 millió forint, a GDP 2,9 százaléka.

Újságírók elleni bűntettek - Küzdelem a büntetlenség ellen - Az ENSZ nemzetközi nappá nyilvánította november 2-át

2013.11.26.

Az ENSZ Közgyűlése az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítja november 2-t, azt a napot, amikor Maliban meggyilkoltak két francia újságírót - jelentette be kedden Laurent Fabius külügyminiszter.

Az európaiak ellentmondásosan viszonyulnak a szellemi tulajdonhoz - Észlelés, tudatosság, magatartás - SZTNH-HENT közös kutatás

2013.11.26.

Az európaiak ellentmondásosan viszonyulnak a szellemi tulajdonhoz: miközben elismerik a fontosságát, bizonyos esetekben elfogadhatónak tartják a megsértését - állapítja meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal (SZTNH) és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) keddi közös közleményében.

Megújul a pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó szabályozás - Országgyűlés előtt a hitelintézeti törvény

2013.11.26.

Az új hitelintézeti törvény a pénzügyi szektor biztonságának és stabilitásának fenntartását célozzák, és kiegyensúlyozott, ügyfélbarát pénzügyi szolgáltatásokat, pénzügyi intézményi működést eredményeznek - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó - és pénzügyekért felelős államtitkára kedden, az Országgyűlésben.

Kiemelt ápolási díj, kötelező óvoda, kampánytámogatások - Több mint harminc törvény módosult a költségvetés megalapozásaként

2013.11.26.

Az Országgyűlés több mint harminc törvénymódosítást fogadott el hétfőn a jövő évi költségvetés végrehajtásának megalapozásaként. A képviselők bevezették a kiemelt ápolási díjat, amelyet a súlyosan fogyatékos, tartósan beteg hozzátartozóikat ápolók igényelhetnek, továbbá döntöttek arról is, hogy csak 2015. szeptember 1-jétől lesz kötelező az óvoda a gyermek hároméves korától.

A szolgáltató viseli a gázkészülékek felülvizsgálati díját - A módosított földgáztörvény alapján kiadott miniszteri rendeletről

2013.11.26.

A módosított földgáztörvény alapján kiadott miniszteri rendelet november 20-tól előírja azt, hogy a lakossági gázkészülékek kötelező műszaki biztonsági felülvizsgálatának költségét a gázszolgáltató viseli - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Budapesten.

Január 1-től a gyed mellett is lehet dolgozni - Áttörést hozhat a gyed extra a kisgyermekesek foglalkoztatásában

2013.11.26.

Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos szerint áttörést hozhat a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában, hogy 2014. január 1-jétől a gyed mellett is lehet dolgozni.

Szabadalmi bejelentéseket érintő jogosulatlan adatszerzés - A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye

2013.11.26.

2013. október 25-én, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy közleményt és egy ügyfeleknek szóló tájékoztatót jelentetett meg honlapján az informatikai rendszerét ért támadásról, amelynek következtében közzététel előtt álló szabadalmi dokumentumok kerülhettek a támadó birtokába. Az SZTNH megtette a szükséges intézkedéseket a további visszaélések megakadályozása és az elkövetők felderítése érdekében, a potenciálisan érintett szabadalmi bejelentéseket pedig azonosította.

Nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteiben dolgozók - A Kúria precedensértékű döntést hozott

2013.11.25.

Meglepőnek tartják a megkérdezett kereskedelmi érdekképviseleti szervezetek a Kúria ítéletét, amelynek értelmében nem jogosultak vasárnapi pótlékra a plázák üzleteiben dolgozók.

Módosul az államháztartás szabályozása - A kormányrendelet-tervezetről

2013.11.25.

A központi költségvetést megalapozó előrejelzések elkészítésének új módját is tartalmazza az a kormányrendelet-tervezet, amely több, az államháztartással összefüggő jogszabályt módosít.

Terítéken az új büntetés-végrehajtási törvényjavaslat - A héten ismét háromnapos ülést tart az Országgyűlés

2013.11.25.

Egymást követő harmadik háromnapos ülését tartja az Országgyűlés a jövő héten. A képviselők hétfőn véglegesíthetik a jövő évi költségvetés bevételeit, kiadásait és hiányát, míg kedden a 2030-ig szóló országos fejlesztési koncepcióról, szerdán pedig az új büntetés-végrehajtási törvényjavaslatról tárgyalnak.

A devizahitelek érvényességének bírói gyakorlatban felmerült elvi kérdéseiről - A Kúria jogegységi eljárás indított

2013.11.25.

Jogegységi eljárást kezdeményezett a devizahitelek érvényességének bírói gyakorlatban felmerült elvi kérdéseiről Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője, akinek indítványa a legfelsőbb bírói fórum honlapjára hétfő reggel került fel.

Fajlagos tilalmi időszak, kifogható méret- és mennyiségkorlátozás - Változások a horgászati és halászati szabályozásban

2013.11.25.

A fajlagos tilalmi időszak és a kifogható méretkorlátozás minden horgászra és halászra vonatkozik, míg a napi kifogható mennyiséget a horgászoknak és az állami halászjeggyel halászóknak kell betartaniuk az új szabályozás alapján, amely hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.

A jogi költségek elviszik az európai nagybankok profitját - A Bloomberg hírügynökség felmérésének tapasztalatai

2013.11.25.

Európa legnagyobb bankjai több mint 77 milliárd dollárnyi jogi kiadást könyveltek el a pénzügyi válság kezdete, 2008. szeptembere óta - írta a Bloomberg hírügynökség. A Bloomberg felmérésében olyan nagybankok szerepeltek, mint a brit Lloyds Banking Group vagy a német Deutsche Bank.

Törvény erejénél fogva megszüntethető lakásbérleti szerződések - L. Simon László törvénymódosító javaslatáról

2013.11.25.

A törvény erejénél fogva is megszüntethetővé tenné a lakásbérleti szerződéseket egy törvénymódosító javaslat, amelyet pénteken terjesztett be a parlamentnek a fideszes L. Simon László. Ennek feltétele az lenne, hogy a bérleti jogviszony fennmaradása egy kiemelt beruházás megvalósítását akadályozza. A bérlőket differenciáltan kompenzálnák.

Miniszteri biztossá nevezték ki Hatala Józsefet - Az új biztos a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia végrehajtásáért felel

2013.11.25.

Pintér Sándor belügyminiszter miniszteri biztossá nevezte ki Hatala József volt országos rendőrfőkapitányt, a Nemzeti Bűnmegelőzés Tanács vezetőjét. Az erről szóló utasítás a Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg.

Megfellebbezhető az önkormányzati adósságrendezést lezáró egyezség - Az Alkotmánybíróság Kúria indítványára hozott döntéséről

2013.11.25.

Az Alkotmánybíróság (Ab) a Kúria indítványára megsemmisítette a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvény egyes rendelkezéseit és kimondta, hogy lehet fellebbezni az ilyen eljárásban született egyezség ellen - derül ki a Magyar Közlönyben pénteken közzétett határozatból.

Nyugdíjazott bírák - Hivatalosan is lezárult az uniós eljárás

2013.11.22.

Az Európai Bizottság döntésével hivatalosan is megszüntette a Magyarország ellen 2012 januárjában, a bírák kényszernyugdíjazása miatt indított kötelezettségszegési eljárást - derül ki a bizottság által közzétett közleményből.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000