Hír archívum: 2013. november

Más hónap

Fogyasztói szerződések - Rendeletben rögzítené a kormány a részletes szabályokat

2013.11.22.

Rendeletben rögzítené a kormány a fogyasztó és a vállalkozás közti szerződések részletes szabályait; a kormány honlapján olvasható tervezetben egyebek mellett rögzítenék, hogy az interneten vásárolt áruval kapcsolatban a fogyasztó az átvételtől számított 14 napon belül elállhat a szerződéstől.

Kormányrendelet az M0-ás észak- nyugati szakaszának nyomvonaláról - Társadalmi véleményeztetés alatt a tervezet

2013.11.22.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetés céljából közzétette az M0-ás körgyűrű 10-es és 11-es főút közti szakaszának kijelöléséről szóló kormányrendelet tervezetét. A tárca a körgyűrű északnyugati folytatását Budakalász, Üröm, Pilisborosjenő, Solymár és Budapest közigazgatási területein haladva javasolja megépíteni, a munkálatok legkorábban 2017-ben kezdődhetnének meg - közölte az NFM.

Több mint kétszázezer céget érint a törzstőke-emelés - 2014 március 15-től hatályos az új törzstőke-követelmény szabály

2013.11.22.

Több mint kétszázezer hazai kft-t - nagyjából az összes rendben működő cég felét - érinti a jövő március 15-én életbe lépő új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) törzstőke követelményre vonatkozó változása - derül ki a Céginfo.hu által közölt adataiból.

A deviza alapú kölcsönszerződések érvényességének kérdései - Kúria: Szükséges jogegységi határozat meghozatala

2013.11.22.

A Kúria szükségesnek tartja jogegységi határozat meghozatalát a deviza alapú kölcsönszerződések érvényességének kérdéseiben.

Nagyobb biztonságban a takarékszövetkezeti megtakarítások - A szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény módosításáról

2013.11.22.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint minden korábbinál nagyobb biztonságban lesznek a takarékszövetkezetek ügyfeleinek megtakarításai a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény idén november 12-én elfogadott módosítása értelmében.

Uniós jogot sért a mobilfizetési szolgáltatások korlátozása - Két új ügyben indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

2013.11.22.

Két új ügyben döntött Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás megindításáról az Európai Bizottság a héten - közölték csütörtökön uniós források.

Vádemelés nélkül előzetes letartóztatásban több mint négy éve - Tóásó-ügy - Az Európai Parlament tisztességes eljárást követel

2013.11.22.

Tisztességes és független tárgyalás lefolytatására szólította fel csütörtöki strasbourgi állásfoglalásában az Európai Parlament (EP) a bolíviai hatóságokat az úgynevezett terroristaperben, amelyben a vádlottak között van a romániai magyar Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic is.

Szervátültetés HIV-fertőzöttek között - Az Obama által aláírt törvény megszünteti a kutatási tilalmat

2013.11.22.

A HIV-fertőzöttek közötti szervátültetés lehetőségéről írt alá törvényt csütörtökön Barack Obama.

Gyermekjogokról színesen - Az Országos Dokumentációs Központ rajzpályázata a gyermekek jogainak világnapja alkalmából

2013.11.22.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ a gyermekek jogainak világnapja alkalmából rajzpályázatot hirdet a gyermekvédelmi szakellátásban élők számára.

Az emberölés kísérlete és az életveszélyt okozó testi sértés elhatárolásának egyes kérdései - Elméleti alapvetések - Letölthető tanulmány

2013.11.21.

Az életveszélyt okozó testi sértés tényállását 1979. július 1-jével még a régi Btk. vezette be jogrendünkbe. Az emberölési kísérlettől való elhatárolásának kérdései azonban a mai napig nem tisztázottak. - Egy bírósági jogalkalmazó tollából

Individualizációs és reintegrációs célkitűzések - Progresszív szemlélet jellemzi az új büntetés-végrehajtási kódexet

2013.11.21.

Az új büntetés-végrehajtási (bv) kódex az átfogó igazságügyi reform részeként pragmatikus módon korszerűsíti és törvényi szinten szabályozza a jogterületet - derül ki a törvényjavaslat indoklásából, melynek egyik fontos célkitűzése a fogvatartottak egyéniesített kezelése, visszavezetése a társadalomba és a visszaesők számának csökkentése. A javaslat ugyanakkor tartalmazza azt is, hogy egyes erőszakos bűncselekmények - például a nemi erkölcs elleniek - sértettjei értesítést kaphatnak arról, ha bántalmazójuk szabadlábon van.

Kiszolgáltatott találmányok - Üzleti titkok szivárogtak ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalából

2013.11.21.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) hivatalos honlapján folyamatosan és hosszú időre - a weblap fejlécének URL sorában lévő ügyszám egyszerű átírásával - átlagos web-ismeretekkel bíró érdeklődő számára is, már augusztusban hozzáférhetőek voltak a vonatkozó törvény szerint még nem nyilvános magyar szabadalmi iratok, beleértve a személyes adatokat és a dokumentumokban szereplő üzleti-fejlesztési információkat.

Ügyvédek a Közjóért – Magyar Pro Bono Díj 2013. a DLA Piper ügyvédi irodának

2013.11.21.

Örömmel vette át a DLA Piper budapesti irodája az „Ügyvédek a Közjóért - Magyar Pro Bono Díjat”, amelyet az ügyvédi iroda civil szervezetek jelölése alapján nyert el, az elmúlt egy év közjót szolgáló munkáinak elismeréseként.

Megismerhető kórelőzmények, intézményi előjegyzési lista - Az egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról

2013.11.21.

A betegek által igénybe vett ellátások lekérdezési lehetőségének bővítését, a vények megőrzésének idejét, a tartósan külföldön tartózkodók egészségbiztosításának megszüntetését, a mentőszolgálat feladatainak bővítését tartalmazza egyebek között az újabb egészségügyi törvényjavaslat, amelyet a kormány nyújtott be a parlamentnek.

Ingázás nélkül - Az EP magának igényli a döntés jogát arról, hol ülésezzen

2013.11.20.

Az Európai Parlament (EP) olyan állásfoglalást szavazott meg szerdán Strasbourgban, amelyben magának igényli a döntés jogát arról, hogy hol ülésezzen.

Ébresztő-Óra program - A gyermekjogok ismertségéért - November 20. a gyermekek jogainak világnapja

2013.11.20.

Új programokkal és eszközökkel támogatja a gyermekjogok ismeretének terjedését és a digitális zaklatás elleni küzdelmet az UNICEF Magyar Bizottság és a Telenor Magyarország - jelentette be a két szervezet szerdán, a gyermekek jogainak világnapján.

Banki kartell - Összehangolt stratégia, üzleti titkok megosztása - 9,5 milliárdos GVH-bírság a végtörlesztéses ügyben

2013.11.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. november 19-én kelt döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9.488.200.000 Ft összegű bírságot szabott ki.

Jogsegélyszolgálati feladatok - Pályázatot hirdetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2013.11.19.

November 22-éig jelentkezhetnek az ügyvédek és ügyvédi irodák a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jogsegélyszolgálati feladatok ellátására hirdetett pályázatára.

Közlekedési szabálysértésekért kiszabott büntetések - Bírság központ lesz Vásárosnamény is

2013.11.19.

A közlekedési szabálysértésekért járó büntetést jelenleg - országos hatáskörrel - a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szabja ki, de januártól mellé lép a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, amely Vásárosnamény székhellyel újabb elsőfokú közigazgatási hatósági szervezetet hoz létre - az erről szóló kormányrendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

Devizahiteles perek - Szükséges az ítélkezési gyakorlat egységesítése - Bánáti: El kell kerülni a polgári igazságszolgáltatás összeomlását

2013.11.19.

A devizahiteles perek maguk alá temethetik a bíróságokat, mindenképpen el kell kerülni a polgári igazságszolgáltatás összeomlását - mondta Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke kedden.

Önálló börtönök, egyéniesítés, szigorított fogvatartotti nyilatkozattétel - Beterjesztette a kormány az új büntetés-végrehajtási kódexet

2013.11.19.

Benyújtotta Navracsics Tibor igazságügy-miniszter az új büntetés-végrehajtási kódex tervezetét az Országgyűlésnek kedden. A kormány célja, hogy a börtönök önellátóvá váljanak, emellett szigorítanák a fogvatartottak nyilatkozattételi lehetőségeit.

Adótörvények 2014 - Szakértők: Ez az adócsomag kisebb változást hoz, mint korábbiak

2013.11.19.

Adószakértők szerint az Országgyűlés által hétfőn este elfogadott 2014-es adócsomag kisebb változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai. A legtöbb fontos változás a családi adókedvezmény terén valósul meg Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója és Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint is.

Jogharmonizációs céllal módosított pénzügyi tárgyú törvények - Új banktörvényjavaslatot készített a kormány

2013.11.19.

Az uniós tőkekövetelmény-irányelv előírásainak a magyar jogrendbe illesztése, illetve a tőkekövetelmény-rendeletnek való megfelelés miatt hatályon kívül helyezné a kormány a jelenlegi hitelintézeti törvényt és új banktörvényt javasol, amelynek szövege az Országgyűlés honlapján olvasható.

This Human World - Első díjat nyert egy magyar diáklány az emberi jogi rövidfilmfesztiválon

2013.11.19.

Másodszor is első díjat nyert Jánka Eszter, a budapesti Thomas Mann Gimnázium diákja egy nemzetközi ifjúsági rövidfilmpályázaton, amelyet az emberi jogok témakörében hirdettek meg 10 és 20 év közötti fiataloknak négy országban az ENSZ támogatásával.

Megsegített segítők - Jogszabályi változások a civil szervezetek életében

2013.11.19.

Csökkenő adminisztráció, egyszerűsödő szabályozás, átláthatóbb rendszer - Várva várt változások előtt áll a civil szféra. A tervezett törvénymódosítások felesleges béklyóitól szabadítanák meg a segítő szervezeteket.

Üldözött homoszexualitás - Kérelmezhető-e a menekült jogállás? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.11.19.

A homoszexuális menedékkérők meghatározott társadalmi csoportot képezhetnek, amely szexuális irányultságuk okán üldöztetésnek lehet kitéve. Ebben az összefüggésben a származási országban a homoszexuális cselekményeket büntető szabadságvesztésbüntetés létezése önmagában is üldöztetésnek minősülhet, feltéve, hogy azt ténylegesen alkalmazzák is - az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott.

Átfogó bűnüldözési adatvédelmi megállapodás - Tárgyalások kezdődnek az EU és az Egyesült Államok között

2013.11.19.

Az EU sürgeti, hogy kezdődjenek tárgyalások egy átfogó bűnüldözési adatvédelmi megállapodás megkötéséről az unió és az Egyesült Államok között - áll az Európai Unió illetékes képviselőinek, valamint az amerikai igazságügyi és belbiztonsági minisztérium vezetőinek hétfői washingtoni tárgyalásairól kiadott közleményben.

Devizahitel szerződéseket érintő peres ügyek - Több jogszabály-módosítási javaslatot tett az OBH

2013.11.18.

Az Országos Bírósági Hivatal a bíróságok hatékony működéséért felelős. Az OBH – stratégiai céljainak megvalósítása érdekében – a független bírók magas színvonalú és időszerű ítélkezésével kapcsolatban igazgatási, szervező és koordinációs feladatokat lát el a devizahitel szerződéseket érintő peres ügyekkel összefüggésben is.

Előzetes letartóztatás korlát nélkül, soron kívül értékelt bírói tevékenység - Módosultak a büntető jogszabályok

2013.11.18.

Keddtől megszűnik az előzetes letartóztatás időtartamának - eddig négyéves - felső korlátja a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél. A büntetőeljárási törvény módosítása a Magyar Közlönyben hétfőn jelent meg.

Kiterjesztett családi adókedvezmény, fenntartott bankadó, csökkentett sertésáfa - A jövő évi adóváltoztatásokról

2013.11.18.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a jövő évi adóváltoztatásokat. A kormány javaslatára a családi adókedvezmény 2014-ben az egyéni járulékok, vagyis a 7 százalékos egészségbiztosítási és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is igénybe vehető lesz.

2015-től lesz kötelező hároméves kortól az óvoda - A halasztást a szükséges infrastruktúra hiánya indokolta

2013.11.18.

Az Országgyűlés döntése alapján csak 2015. szeptember 1-től lesz kötelező az óvoda a gyermek hároméves korától. A hároméves kortól kötelező óvoda a köznevelési törvény értelmében eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna hatályba.

Korszerű, az uniós jogfejlődést követő versenyszabályok - Módosult a versenytörvény

2013.11.18.

Az Országgyűlés elfogadta a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény (versenytörvény) módosítását, a törvény átdolgozásának célja a legkorszerűbb, az uniós jogfejlődés követését is szolgáló versenyjogi követelmények maradéktalan és zökkenőmentes érvényesítése - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn.

Páciensvédelem és a megfizethető egészségügyi ellátás - Eljárásjogi szabálytalanság - Alkotmányt sért az amerikai egészségügyi reform?

2013.11.18.

Új oldalról, eljárásjogi szabálytalanságra hivatkozva támadják Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformjának alkotmányosságát, az amerikai alaptörvény értelmében ugyanis az állami bevételekre vonatkozó jogszabályoknak a képviselőházból, nem pedig a szenátusból kell kiindulniuk, ahogy ez az Obamacare néven ismertté vált törvénycsomag esetében történt - írta hétfői számába a The Washington Times.

Pártjukra ruházhatják kampánytámogatásukat az egyéni képviselőjelöltek

2013.11.18.

Az egyéni képviselőjelöltek pártjuk rendelkezésére bocsáthatják az őket megillető egymillió forintos kampánytámogatást - döntött az Országgyűlés hétfőn. A parlament erről a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomag módosító javaslatainak szavazásakor határozott. A zárószavazás jövő héten lesz.

Alkotmánybírósági mustra – Kijelölési jog, közjegyzői korhatár

2013.11.18.

Az Alkotmánybíróság napirendjére tűzi az Országos Bírósági Hivatal elnökének bíróság-kijelölési jogkörét vitató indítványokat, valamint azokat az alkotmányjogi panaszokat, amelyek a közjegyzői szolgálat bizonyos életkorhoz kötött megszűnését támadják.

Új pénztárgép-szabályozás az átállás megkönnyítése érdekében - Három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter

2013.11.17.

Az online pénztárgépre való átállás megkönnyítése érdekében három új rendeletet hozott a nemzetgazdasági miniszter, ezek egyike szerint a szervizeknek a rendelet hatálybalépésétől számítva 8 napjuk lesz arra, hogy leadják pénztárgép megrendeléseiket a forgalmazóknak, akiknek 8 napjuk lesz a megrendelések visszaigazolására - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ingójelzálog-jog bejegyzés közjegyzői közreműködés nélkül - Módosul a hitelbiztosítéki nyilvántartásról szóló törvény

2013.11.17.

Az új hitelbiztosítéki nyilvántartásba maguk a zálogszerződés által érintett felek vagy törvényes képviselőik jegyezhetnék be a zálogjogot, közjegyzői közreműködés nélkül - derül ki a hitelbiztosítéki nyilvántartásról szóló törvényjavaslatból, amelyet pénteken nyújtott be a kormány a parlamentnek.

A védendő fogyasztó fogalma a víziközmű-törvényben - Törvényjavaslat az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról

2013.11.17.

A víziközmű-törvénybe is bevezetné a kormány a védendő fogyasztó fogalmát - derül ki az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatból, amelyet a kormány pénteken nyújtott be az Országgyűlésnek.

Támogatott többgyermekes családmodell - Törvényjavaslat a gyermekvállalás és -nevelés feltételeinek javítása érdekében

2013.11.17.

A gyermekvállalás ösztönzését, az élve születések számának növelését célzó törvényjavaslatot nyújtott be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken az Országgyűlésnek.

Össze-Tett Erő - Egyénre szabott menetrend a szabadulás utáni életre - Program a börtönből frissen szabadult fiatalok segítésére

2013.11.17.

Bevált a börtönből szabadult fiatalok társadalmi visszailleszkedését segítő program, amely hatvan elítéltet karolt fel, többségük megállta a helyét e nehéz életszakaszban - mondta a projektet szervező Nonprofit Alapítvány szakmai vezetője.

A jövő évi adótörvényekről, a zsebszerződések elleni fellépésről - Az Országgyűlés a héten is három napos ülést tart

2013.11.17.

Az Országgyűlés az előző héthez hasonlóan jövő héten is háromnapos ülést tart. A képviselők hétfőn elfogadhatják a jövő évi adóváltozásokat, amivel már az egyéni járulékok terhére is igénybe vehető lesz az eddigi családi adókedvezmény, továbbá 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéshús áfája.

Medicrime Egyezmény a gyógyszerhamisítás ellenében - Az új Btk. bevezette az egészségügyi termék hamisítása tényállást

2013.11.15.

Ukrajna után Spanyolország a második ország, amely nemzeti jogszabályai közé iktatta a gyógyszerhamisítás elleni nemzetközi egyezményt, melyet Magyarország is aláírt ez év szeptemberében.

Elmulasztott vagyonnyilatkozat-tétel, szigorú szankciók - Törvényjavaslat a szabályozás egységesítésére

2013.11.15.

Benyújtotta a parlament mentelmi bizottsága az Országgyűlésnek azt a javaslatát, amely minden, a szakbizottságnak nyilatkozni köteles tisztségviselőnél érvényesítené: ha elmulasztja a vagyonnyilatkozat-tételt, annak pótlásáig tisztségét nem gyakorolhatja, javadalmazásban nem részesülhet.

Az új Munka Törvénykönyvének hatása a munkajogi gyakorlatra - A Kúria joggyakorlat-elemzése

2013.11.15.

A bírósághoz fordulás joga Alaptörvényből eredő jog melynek nagyon fontos része a keresetindítási határidő. Ha valaki ezt elmulasztja, nem tudja jogos igényét érvényesíteni – hangzott el azon a háttérbeszélgetésen, melyet Dr. Tallián Blanka tanácselnök, a joggyakorlat-elemző csoport vezetője és Tálné dr. Molnár Erika, a Közigazgatási-Munkaügyi Kollégium helyettes vezetője tartott.

Kockázatosabbá válhat a kezesség vállalása - Az új polgári Törvénykönyv szabályozásáról

2013.11.14.

Jelentős „irányváltás” figyelhető meg a készfizető kezesség szabályozása esetében. A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv („új Ptk.”) azon az elvi megfontoláson áll, hogy készfizető kezességet a jövőben jellemzően nem kizárólag a felek egyező akarata hoz majd létre. Ez azt jelenti, hogy bizonyos, törvényben rögzített tényállások esetén egy korábban egyszerű kezességként vállalt kötelezettség is átalakulhat készfizető kezességgé, ami a kezesek számára eddig nem jellemző plusz kockázatot jelenthet.

Bűnszervezetben csalt el 3,7 milliárd forint adót egy tatabányai cégcsoport - 60 ezer oldalas nyomozati anyag, 24 személy őrizetben

2013.11.14.

A NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága befejezte a nyomozást egy tatabányai cégcsoport ügyében, mely őrzés-védelemmel, valamint munkaerő-közvetítéssel foglalkozva összesen 3,7 milliárd forint adót és egyéb járulékot csalt el az államkasszából - mondta el a szervezet sajtóreferense csütörtökön.

Szigorodnak a földvásárlás feltételei Romániában

2013.11.14.

Szigorítani készül a román kormány a hazai és külföldi magánszemélyek földvásárlásának feltételeit, de letett arról, hogy száz hektáros birtokhatárt vezessen be - derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet csütörtökön ismertetett a román média.

Jogtalan előnyt elfogadó államfő - Elkezdődött Christian Wulff volt német elnök büntetőpere

2013.11.14.

Elkezdődött csütörtökön a hannoveri tartományi bíróságon Christian Wulff volt német elnök büntetőpere, a konzervatív CDU volt politikusát jogtalan előny elfogadásával vádolják.

Emberi jogokat és jogállamiságot sértő ügyek - Az Európai Parlament napirendjén a boliviai igazságszolgáltatás és a Tóásó-ügy

2013.11.14.

Novemberi plenáris ülésének napirendjére tűzte a bolíviai igazságszolgáltatás helyzetének kérdését az Európai Parlament (EP), különös tekintettel a terrorizmussal vádolt Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic ügyére - közölte csütörtökön Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

Kiterjesztették az egészségügyi béremelésre jogosultak körét - Módosult a kormányrendelet

2013.11.14.

Több munkakörrel, végzettséggel bővítették ki az egészségügyi béremelésre jogosultak körét. Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000