Hír archívum: 2013. november

Más hónap

Engedély nélküli építkezések felderítése az íróasztal mellől - Az építésfelügyeleti rendszer fejlesztéséről

2013.11.14.

Új elektronikus térinformatikai alkalmazással bővül az országos épí.tésügyi nyilvántartás - tájékoztatott a Belügyminisztérium szerdán.

Tiltott transzzsírsavak - Az élelmiszerek TFA-tartalmát korlátozó rendelet januárjában lép hatályba

2013.11.14.

Minden ötödik élelmiszerminta transzzsírsav-tartalma meghaladja a határértéket, egyes élelmiszercsoportokban ez az arány eléri a 40 százalékot - derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból. A szív- és érrendszerre károsan ható, az élelmiszerek előállításakor keletkező, a megengedettnél magasabb mesterséges transzzsírsavat (TFA) tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet várhatóan 2014 januárjában lép hatályba.

Az in-house beszerzések gyakorlata az Európai Bíróság esetjogában - Ltölthető tanulmány

2013.11.13.

A közbeszerzési rendszer kényes pontjai, alkalmasak a közbeszerzések törvényt nem sértő megkerülésére, ami számos esetben „visszaélésszerűnek tűnő” helyzetet hozhat magával. - Gyakorlati kérdések az Európai Bíróság esetjogában

A síkvidéki erdők védelmében - WWF: Visszalépést jelent az erdőtörvény tervezett módosítása

2013.11.13.

A WWF Magyarország szerint visszalépést jelentene, ha az állami erdőgazdaságok és erdészeti érdekképviseletek nyomására olyan módosítás kerülne az erdőtörvénybe, amely több síkvidéki körzetben újra lehetővé tenné az összes védelmi és közjóléti rendeltetésű erdő hagyományos kitermelését.

Közérdekű fúziókhoz nem kell versenyhivatali engedély - Módosult a versenytörvény

2013.11.13.

Az Országgyűlés elfogadta azt a törvénymódosítást, hogy a kormány közérdekre hivatkozva nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthet egyes vállalati fúziókat, amelyek így a Gazdasági Versenyhivatal engedélye nélkül is megvalósulhatnak.

Fokozott büntetőjogi védelem a kiszolgáltatottaknak - Szigorúbb szabályok az új Büntető Kódexben

2013.11.13.

Fokozott büntetőjogi védelmet nyújt számos rendelkezésével az új büntető törvénykönyv (Btk.) gyermekek, idősek és fogyatékossággal élők részére - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Egységesebb és átláthatóbb közüzemi számlák - Törvényt fogadtak el a közműszolgáltatói számlaképről

2013.11.13.

Az egységes számlaképnek köszönhetően átláthatóbbak lesznek a közüzemi számlák: 2014. január elsejétől a gáz-, a villany-, a távhő-, és a vízszámlákra is egységes tartalmi és formai követelmények vonatkoznak majd. Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportja vezetőjének erről szóló törvényjavaslatát keddi ülésén fogadta el az Országgyűlés.

Jogszerű járműhasználat - Európai Unió Bírósága: A magyar szabályozás ellentétes a munkavállalók szabad mozgásának elvével

2013.11.13.

A külföldi munkáltatója által rendelkezésére bocsátott, külföldön regisztrált gépjárművet jogszerűen használó magyarországi lakos nem sújtható a külföldi rendszámú járművet jogellenesen használókra kiszabandó bírsággal azért, mert a használat jogszerűségét nem tudja egy közúti ellenőrzés során igazolni - áll az Európai Unió Bíróságának végzésében.

Személyiségi jogokat sértő népszavazási kezdeményezések - Ügyészséghez fordul a Nemzeti Választási Bizottság

2013.11.13.

A Legfőbb Ügyészséghez fordul a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), mert a tagok álláspontja szerint egy magánszemély az általa benyújtott népszavazási kérdésekben mások személyiségi jogait érintő állításokat tett azzal a céllal, hogy azok a Magyar Közlönyben nyilvánosságot kapjanak.

Bizalmi vagyonkezelés - Új jogintézmény az új Ptk.-ban - Törvénytervezet a részletszabályokról

2013.11.13.

A jövő év március közepén hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) új jogintézményként vezeti be Magyarországon a bizalmi vagyonkezelést, ennek részletszabályait tartalmazza a kormány honlapján közzétett törvénytervezet, amelyet november 7-ig lehetett véleményezni.

A felnőttképzési tevékenység engedélyezéséről - Megjelent az eljárásról és követelményrendszeréről szóló kormányrendelet

2013.11.13.

Megjelent a Magyar Közlöny keddi számában a felnőttképzési tevékenység folytatásához szükséges engedélyezési eljárásról és követelményrendszeréről szóló kormányrendelet, amely kiterjed a felnőttképzést folytató intézmények nyilvántartásának vezetésére és ellenőrzésére is.

Nem csökkent az Alkotmánybíróság súlya - Alkotmánybírósági hatáskörök - Az Alapjogokért Központ vizsgálati eredményeiről

2013.11.13.

A fiatal jogászok és joghallgatók által létrehozott Alapjogokért Központ elemzése szerint nem csökkent az Alkotmánybíróság súlya a testület működésére vonatkozó 2012-ben életbe lépett szabályozás nyomán - közölte szerdán honlapján a szervezet.

Leépítések várhatók a Pécsi Tudományegyetem jogi karán

2013.11.12.

Kismértékű leépítésre készül a Pécsi Tudományegyetem (PTE), amelynek vezetése nem döntött tanszékek és más szervezeti egységek megszüntetéséről - közölte az intézmény hétfőn.

Változik az élőmunkát terhelő adó és járulék 2014-től - Az adótörvényeket és összefüggő más törvényeket módosító javaslatról

2013.11.12.

Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatban az élőmunkát terhelő adót és járulékot érintő módosítások is vannak, a legfontosabb változásokat a PwC foglalta össze.

Nem vezetett versenyelőnyhöz a Mol állami támogatása - Az Európai Bíróság ítéletet hozott a MOL vs. Bizottság ügyben

2013.11.12.

A Törvényszék megsemmisíti a Magyarország által a MOL olajipari társaságnak nyújtott állami támogatásról szóló bizottsági határozatot. Nincs olyan adat, amely bizonyítaná, hogy e társaság a bányajáradékok fizetését illetően a versenytársaihoz képest kedvezőbb elbánásban részesült volna - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megújul a babakötvény - Módosult a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény

2013.11.11.

Jövőre a gyermek 18. születésnapjáig kamatozó, 19 éves futamidejű állampapírral, a megújult babakötvénnyel kötik össze a Start-számlát.

Létrejön a nemzeti légiutasadat-nyilvántartó - A rendszert a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ működteti

2013.11.11.

A parlament hétfői, kormánypárti szavazatokkal meghozott döntése nyomán létrejön a nemzeti utasadat információs rendszer, kiépítésének ötmillió eurós költségét 90 százalékban az Európai Unió finanszírozza.

Havonta két pénzfelvét ingyen, összesen 150 forint összegben - Törvényt fogadtak el a pénzügyi rezsicsökkentésről

2013.11.11.

Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból.

Katasztrófahelyzetben is bevethető közmunkások - Több törvényt módosult a katasztrófavédelem hatékonyságának növeléséért

2013.11.11.

Az Országgyűlés hétfőn több törvényt módosított a katasztrófavédelem hatékonyságának növeléséért. A kormánypárti és jobbikos szavazatokkal elfogadott törvénymódosítás egyik eleme, hogy a közmunkások a jövőben katasztrófahelyzetben is alkalmazhatóak lesznek. A kormány a módosítással egy időben bérpótlék megállapítását is lehetővé teszi a katasztrófaelhárításban részt vevő közmunkásoknak.

Egyszerűbb lesz visszaszerezni a műkincs-hagyatékot az államtól - A jövőben az államnak kell bizonyítania tulajdonjogának jogszerűségét

2013.11.11.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében könnyebben visszaszerezhetik a hagyatékot a második világháború után az államhoz került műkincsek eredeti tulajdonosainak örökösei.

Januártól öt százalékra csökken a sertésáfa - A jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatokról

2013.11.11.

Jóváhagyta a parlament a sertésáfa-csökkentést, így január 1-jétől öt százalékra csökken az élő- és a félsertés forgalmi adója. Az Országgyűlés hétfőn döntött a jövő évi adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatokról, a jogszabály zárószavazást várhatóan a következő héten tartják.

Megszűnik az előzetes letartóztatás felső korlátja a legsúlyosabb bűncselekményeknél - Módosult a büntetőeljárási törvény

2013.11.11.

A parlament eltörölte az előzetes letartóztatás időtartamának - eddig négyéves - felső korlátját a kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél.

A hazai Áfa-levonási gyakorlat és ellenőrzés az EU-döntések tükrében - Beszámoló a Jogi Fórum konferenciájáról

2013.11.11.

Adócsalás? Adókijátszás? Fiktív számlák? - Mit kell tudnia az adózónak és mit nem? - A Jogi Fórum konferenciáján célkeresztbe került az új uniós döntések hatására változó tendenciák vizsgálata a hazai gyakorlatban.

Védje adatait! - Mit rejt az irodai papírhulladék? - Az adatlopás veszélye és az adatkezelés jogi kockázatai - Felmérés

2013.11.11.

Az irodai papírhulladékok negyede bizalmas információt tartalmaz, ami az adatlopás veszélye mellett az adatkezelés miatt jogi kockázatot is hordoz - derül ki a Fellowes cég reprezentatív felméréséből.

Tulajdonszerzés ingatlannal rendelkező gazdasági társaságban - 2014-től bővülhet az illetékfizetésre kötelezett ügyletek köre

2013.11.11.

A 2014-es adótörvény-javaslat jelentősen befolyásolhatja, hogy egy ingatlannal rendelkező cégben való tulajdonszerzés jár-e vagy sem illetékfizetési kötelezettséggel. – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

150 ezer forintig ingyenessé válhat a pénzfelvétel a bankautomatákból - Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés

2013.11.10.

Háromnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a héten. A képviselők hétfőn elfogadhatják a kormány pénzügyi rezsicsökkentési csomagját, amelynek részeként jövőre havonta kétszer, összesen 150 ezer forintig ingyenessé válhat a pénzfelvétel a bankautomatákból. Kedden a 2014-es költségvetés vitáját bonyolíthatják le.

Az új hitelbiztosítéki nyilvántartásba az érintettek maguk jegyeznék be az ingó jelzálogjogot - Részletszabályok az új Ptk.-hoz

2013.11.10.

Az új hitelbiztosítéki nyilvántartásba nem a közjegyzők, hanem a zálogszerződés érintettjei - felei - jegyeznék be a zálogjogot, a hitelbiztosítéki nyilvántartásról a kormány honlapján olvasható törvénytervezet szerint.

Adócsaló az EU kereskedelmi biztosa? - Barroso nem vonta meg a bizalmát Karel De Gucht-től

2013.11.10.

Adócsalással vádolja a belga adóhatóság az EU kereskedelmi biztosát, akin 900 ezer eurót követelnek. A Bizottság elnöke az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem vonta meg a bizalmát Karel De Gucht-től, szóvivője egyébként sem lát semmiféle párhuzamot az egy évvel ezelőtti „Dalligate”-tel.

Közmunkához kötik a jövedelempótló segély kifizetését Szlovákiában

2013.11.10.

Közmunka elvégzésének feltételéhez köti a jövedelempótló szociális segély kifizetését a szlovák kormány a jövő év januárjától - jelentette be Robert Fico miniszterelnök pénteken Pozsonyban a kormány szociális politikájának új filozófiáját bemutató sajtótájékoztatón.

Jelenleg 16 házi őrizetes van szökésben - A parlament hétfőn szavaz a büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról

2013.11.10.

Tizenhat házi őrizetes van jelenleg szökésben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Fidesz várhatóan kezdeményezni fogja, hogy az Országgyűlés már hétfőn fogadja el azt a jogszabályt, amely megakadályozná, hogy az ároktői banda újabb tagja - aki jelenleg előzetes letartóztatásban van - kerüljön házi őrizetbe.

Erősödő kúltúrstratégiai szerep - Módosítják a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvényt

2013.11.10.

Elsősorban a Magyar Művészeti Akadémia kultúrstratégiai szerepének erősítését célozza az a javaslat, amelyet az MMA-ról szóló törvény módosítására pénteken nyújtott be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlésnek.

Az államiakkal azonos mértékben támogatott egyházi intézmények - Törvényjavaslat a vatikáni szerződés módosításáról

2013.11.10.

Benyújtotta pénteken a kormány az Országgyűlésnek a vatikáni szerződés módosításának kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot.

Letartóztatták a gyergyószentmiklósi főügyészt - Majeczki Izabella az egyetlen magyar ügyészségi vezető Székelyföldön

2013.11.08.

Korrupció gyanúja miatt a Bukaresti Táblabíróság vizsgálati fogságba helyezte Majeczki Izabellát, a székelyföldi Gyergyószentmiklós főügyészét.

Bundaügyek hatékonyan - Módosult a sportfegyelmi felelősségről szóló rendelet

2013.11.08.

A kormány pénteken döntött a sportfegyelmi felelősségről szóló rendelet módosításáról: eszerint fogadási csalás esetén a sportfegyelmi eljárás megindításának joga nem évül el, a munkajogviszony vagy más jogviszony megszűnése pedig nem akadályozza az eljárás indítását.

Szerzői jogokat sértő letöltések - Nem cél a letöltő kriminalizálása Hogyan lép fel a NAV?

2013.11.08.

A Rádió Orient szellemi tulajdonnal foglalkozó műsorában erre és arra is választ kaptunk a héten, hogy kinek és miért árt, ha filmeket zenéket illegális oldalakról töltünk le az internetről.

A zsebszerződések felszámolása érdekében - Megfontolásra visszaküldte a törvényt az államfő

2013.11.08.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében október 28-án elfogadott törvényt.

Hatályon kívül - Országos konferencia a Kúrián

2013.11.08.

A hatályon kívül helyezésről rendeztek október végén országos konferenciát a Kúrián, ahol elhangzott, hogy ez az egyik legérzékenyebb pontja a polgári eljárásnak, hiszen a peres felek az eljárás elhúzódását, a bírák pedig munkájuk kritikáját látják benne.

Újabb családi támogatások 2014-ben - Négy konkrét intézkedésről döntöttek a gyed extra keretében

2013.11.08.

Újabb családi támogatási formákat vezetnek be jövőre a kormány szerdai döntése értelmében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten.

Megtévesztő tájékoztatás - 20 milliós GVH-bírság a Magyar Telekomnak

2013.11.08.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. (Magyar Telekom) megtévesztette a fogyasztókat a kedvezményes áron elérhető földgázszolgáltatása népszerűsítése során. A hivatal ezért 20.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Elektronikus anyakönyvezés - Jövő júliustól egyféle anyakönyv váltja fel a négyféle papíralapú anyakönyvet

2013.11.08.

Jövő július elsejétől egyféle, elektronikusan vezetett anyakönyv váltja fel a jelenleg négyféle, papíralapú anyakönyvet - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának sajtóirodája csütörtökön.

Társasági adózás és illetékek - Változások januártól - Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról

2013.11.08.

Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatban a társasági adót és az illetékeket érintő módosítások is vannak, a legfontosabb változásokat a PwC hírlevelében foglalta össze.

Tilos a homoszexuálisok munkahelyi diszkriminációja - Az amerikai szenátus megszavazta a törvénytervezetet

2013.11.08.

A demokrata többségű amerikai szenátus csütörtökön 64:32 arányban megszavazta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a homoszexuális alkalmazottak diszkriminációját.

Pioneer 1507 - Termeszthető-e a génmódosított kukorica? - A tagállamok dönthetnek az engedélyezésről

2013.11.08.

Az Európai Bíróság ítéletét követően az Európai Unió Tanácsa, vagyis a tagállamok szakminiszterei elé kerül a döntés arról, hogy jóváhagyják-e a Pioneer 1507 nevű, génmódosított kukoricafaj termesztésének engedélyezését az Európai Unióban - közölte szerdán az Európai Bizottság.

Szigorúbb végrehajtás, gyorsabb eljárások - A büntető jogszabályok módosításáról

2013.11.08.

Gyorsabbá válnak az eljárások és szigorodik a végrehajtás a büntető jogszabályok módosításával - mondta Rétvári Bence budapesti sajtótájékoztatóján.

Jogvédelem betegeknek, ellátottaknak és gyermekeknek - Az Országos Betegjogi Dokumentációs Központot első évéről

2013.11.07.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a Semmelweis tervben meghatározott szakmai elvek alapján 2012. november 6-tól látja el a betegek, ellátottak és gyermekek jogvédelmét. Az állampolgárok panaszainak kezelése és tájékoztatása mellett a jogvédelmi rendszer ismertségének javítása, az egységes eljárásrendek alapján történő működtetése érdekében az OBDK számos intézkedést tett az elmúlt évben.

A devizahitelekkel összefüggő perekről és jogerős ítéletekről - A felmérést követően dönthet a Kúria a jogegységi eljárás indításáról

2013.11.06.

A devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggő perekről és jogerős ítéletekről készült felmérést követően dönthet a Kúria jogegységi eljárás indításáról - közölte a Kúria szerdán a honlapján.

Nyerészkedés kamatmanipulációval - Milliárdos bankbírságokat szabhat ki az Európai Unió

2013.11.06.

Többmilliárd eurós bírságokat is kiróhat az EU azokra a bankokra, amelyek részesei voltak két alapvető fontosságú globális irányadó kamat manipulálásának - írta a szerdai Financial Times.

Alapvető jogok Európában - Az Európai Parlament igazságügyi bizottsága közmeghallgatást tartott

2013.11.06.

A gyűlölet-bűncselekmények, a gyűlöletbeszéd, illetve a diszkrimináció elleni fellépést nevezte a kisebbségvédelem kulcskérdésének Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) igazságügyi bizottsága (LIBE) által az alapvető jogok európai helyzetéről szervezett közmeghallgatáson.

Testre szabott reklámfilmek - Adatvédelmi aggályokat vetnek fel a brit Tesco arcleolvasói

2013.11.06.

Adatvédelmi aggályokat vetnek fel a brit Tesco arcleolvasói, amelyeket benzinkútjainak pénztáraihoz tervez telepíteni, hogy felmérje vásárlói korát és nemét, majd ennek alapján "testre szabott" reklámfilmeket mutasson nekik.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000