Hír archívum: 2013. november

Más hónap

30 törvényt érint idén a költségvetést megalapozó jogszabályok módosítása

2013.11.06.

Harminc törvényt érint a jövő évi központi költségvetést megalapozó törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslat, amelynek tartalma összhangban áll a 2014-es büdzsé keretszámaival és előirányzataival - hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának keddi expozéjában.

Embertelen börtönkörülmények, megadóztatott végkielégítés - Állami kártérítést ítéltek meg magyaroknak Strasbourgban

2013.11.06.

Újabb esetekben ítélt meg állami kártérítést magyaroknak az Emberi Jogok Európai Bírósága - közölték kedden Strasbourgban, a testület székhelyén.

Nyilvánosság elé kerülnek az olasz szervezett bűnözés titkai - Megkezdte működését a Mafialeaks

2013.11.06.

Megkezdte működését Olaszországban a MafiaLeaks.org honlap kedden, amely a Wikileaks mintájára akarja nyilvánosság elé tárni a szervezett bűnözés titkait a sajtó és a hatóságok közreműködésével.

Bővítenék a bírói tevékenység soron kívüli vizsgálatának eseteit - Az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról

2013.11.06.

z Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága kiegészíteni javasolja azt a felsorolást, amely meghatározza, mikor kell soron kívül értékelni egy bíró tevékenységét. A testület keddi ülésén arról is döntött, hogy bizottsági módosító indítványt nyújt be a dizájnerdrogok birtoklásának büntetésére.

Gyorsabb ügyintézés a kormányhivatalokban - A kedden benyújtott törvénymódosító csomagról

2013.11.06.

A mindennapi ügyintézést egyszerűsíti a kormányhivataloknál az a törvénymódosító csomag, amelyet kedden nyújtott be az Országgyűlés elé a közigazgatási és igazságügyi miniszter - közölte a szaktárca.

Megnyitott árfolyamgát, meghosszabbított kilakoltatási moratórium - Bankszövetség: A bankok végrehajtják a parlament döntését

2013.11.06.

A bankszektor a parlament keddi döntését a jogszabályoknak megfelelően, további komoly terheket vállalva hajtja végre - közölte Magyar Bankszövetség.

Változó társaságban - Gazdasági társaságok joga az új Ptk.-ban – Jogi Fórum konferencia

2013.11.05.

Jogalkalmazói szempontból sok nehézség várható - mondta Sárközy Tamás az új Polgári Kódex gazdasági társaságokat érintő szabályait elemző Jogi Fórum konferencián. Előadótársa Boóc Ádám ügyvéd, egyetemi docens volt.

Az elbirtoklás megszakításáról - A Kúria elvi állásfoglalása

2013.11.05.

Nem szakítja meg az elbirtoklást az olyan esemény, amely az ingatlannal kapcsolatos jogok tekintetében jogszabály rendelkezése alapján eredményez változást - áll a Kúria elvi jelentőségű ügyben hozott határozatában.

Küzdelem a nőkkel szembeni és a háztartáson belüli erőszak ellen - Munkacsoportot állít fel a kormány

2013.11.05.

A nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoportot hoz létre a közigazgatási és igazságügyi miniszter, az emberi erőforrások minisztere és a belügyminiszter - olvasható a hétfőn megjelent Hivatalos Értesítőben.

Gyermekközpontú gyakorlatok az igazságszolgáltatásban - Szeminárium az EJTN és az OBH közös szervezésében

2013.11.05.

A Magyar Igazságügyi Akadémia az Európai Igazságügyi Képző Hálózattal (European Judicial Training Network - EJTN) közösen szervezi az EJTN Regionális Csereprogramjának (2012-2013) ötödik nemzetközi szemináriumát, amelynek témája a gyermekközpontú igazságszolgáltatás.

A műanyagzacskók használatának visszaszorítása érdekében - Az Európai Bizottság környezetvédelmi irányelv-tervezetéről

2013.11.05.

Teljes tiltás helyett az egyszer használatos műanyag zacskók használatának csökkentésére tett javaslatot hétfőn a tagállamoknak az Európai Bizottság. A javaslat célja a környezetet különösen szennyező műanyag szatyrok kivezetése a rendszerből.

Együttműködési megállapodást köt a KRE-ÁJK és a MJÁT - Ünnepi ülés és könyvbemutató a Károli Gáspár Református Egyetemen

2013.11.05.

2013. november 15. napján, Budapesten szakmai együttműködési megállapodást köt egymással a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a Magyar Jog- és Államtudományi Társaság, mely alkalommal kerül sor az „Állam és jog – kodifikációs kihívások napjainkban” című kötet bemutatójára is.

A hamisítók online módszereiről - Hamisítás ellenes fellépés és márkavédelem - Az OpSec amerikai ügynökség tanulmánya

2013.11.05.

A kozmetikai- és egészségipari termékek hamisítói egyre összetettebb módszereket használnak a fogyasztók megtévesztésére. Hamisítják a termékek külső megjelenését, sőt még a vásárlók termékkel kapcsolatos értékelését is manipulálják.

Fogyasztóvédelmi referensek, fogyasztóvédelmi rezsipontok - Módosult a fogyasztóvédelmi törvény

2013.11.05.

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk a nagyvállalkozásoknak, üzletláncoknak. A parlament fogyasztóvédelmi rezsipontok létrehozásáról is határozott, ott a közműszolgáltatásokkal kapcsolatos ügyekben kaphat tanácsokat a lakosság.

Megbízható szervezők kiemelt díj ellenében pályázat nélkül - Módosultak a szerencsejáték-szervezés törvényi szabályai

2013.11.05.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelt díj ellenében pályázati eljárás nélkül is koncessziós szerződést köthet legfeljebb öt játékkaszinó üzemeltetésére a megbízhatónak minősített szerencsejáték-szervezőkkel.

Kiemelten ellenőrzött környezetvédelmi termékdíjfizetés - A magyar cégek zöme nincs tisztában a vonatkozó szabályokkal

2013.11.05.

A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ellenőrzések kiemelt vizsgálati területet jelentenek idén az adóhatóság ellenőrzési irányelvei alapján, így szinte biztosra vehető, hogy jogkövetkezmények tekintetében is túlszárnyalják a tavalyi megállapításokat: míg egyéb adók esetben az adóbírság mértéke az adóhiány 50 százaléka, addig a környezetvédelmi termékdíj esetében ennek a duplája is lehet - hívja fel a figyelmet a Mazars legfrissebb jelentése.

Alkotmánybírósági mustra – Képviselői panaszok

2013.11.04.

Az Alkotmánybíróság napirendjére kerülnek azok az alkotmányjogi panaszok, amelyek szerint az Országgyűlésről szóló törvény egyes rendelkezései alkotmányos indok nélkül korlátozzák a képviselők vélemény-nyilvánítási jogát, és nem rendelkeznek a döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségéről.

Egyre kevesebb törvénytervezet jut el véleményezésre a GVH-hoz - ÁSZ tanulmány a GVH 2002-2011 közti tevékenységéről

2013.11.04.

Egyre kevesebb jogszabály tervezete jut el véleményezésre a Gazdasági Versenyhivatalhoz, miközben több olyan jogszabály is született, amely érinti a hivatal feladatkörét - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2002-2011 közti tevékenységéről készült tanulmányában.

A többes szavazás bűncselekmény a román jog szerint - A romániai Állandó Választási Hatóság az EP-választásokról

2013.11.04.

A többes szavazás bűncselekménynek minősül, a hatóságok azonban nem tudják megakadályozni a kettős állampolgárokat abban, hogy ilyen csalást kövessenek el az európai parlamenti választásokon - közölte Marian Muhulet, a romániai Állandó Választási Hatóság (AEP) alelnöke.

Személyi változások kerületi rendőrkapitányságok élén

2013.11.04.

Új rendőrkapitányt nevezett ki, illetve bízott meg péntektől a főváros V., VI., XI. és XVII. kerületébe az országos, valamint a budapesti rendőrfőkapitány.

Alkotmánybírák korhatár nélkül? - Módosulhat az Alkotmánybíróságról szóló törvény

2013.11.04.

Eltörölné a kormány azt a szabályt, amely szerint automatikusan megszűnik a 70 éves korukat betöltő alkotmánybírák mandátuma.

Több ponton módosulhat a választási eljárási törvény - Az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő törvényjavaslatról

2013.11.04.

A kormány több ponton módosítaná a választási eljárási törvényt, egyebek mellett részletesen szabályozná a politikai reklámok közzétételét a kampányidőszakban.

Befogadó szülők - Nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonyban - Javaslat a gyermekvédelmi törvény módosításáról

2013.11.04.

A gyermekvédelmi törvény módosításával a kormány megteremtené a nevelőszülői, hivatásos nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá alakításának lehetőségét.

A természetes vizek halállományának védelmében - Készül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet

2013.11.04.

Hamarosan elkészül a halgazdálkodást szabályozó miniszteri rendelet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000