Hír archívum: 2013. december

Más hónap

A mobiltelefon és a tévés set-top-box jogdíja csökken, új szereplő a tablet - Üres hordozó díjak január 1-től

2013.12.31.

Közgazdasági elemzés alapján, a jelentősebb díjfizetőkkel egyetértésben alakítja át az üres hordozó díjak rendszerét január 1-jétől az öt érintett szerzőijog-kezelő egyesület. Egy lépésben 30%-kal csökken a mobiltelefonok és 20%-kal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettség mostantól kiterjed a táblagépekre is.

Új szabályok szerint kezel üzleti titkokat a GVH - Jövőre nehezebb dolga lesz a kártérítési igényt érvényesítőnek

2013.12.30.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már most készülhet arra, hogy 2014. július 1-től új szabályok szerint dolgozik, a Versenytörvényt ugyanis nemrégiben módosította a parlament. Részletesen szabályozzák: ki és hogyan férhet hozzá az iratokhoz, közöttük azokhoz, amelyeket üzleti titoknak minősítenek. A Szecskay Ügyvédi Iroda szerint jövőre annyiban nehezebb dolga lesz a kártérítési igényt érvényesítőnek, hogy egyáltalán nem férhet hozzá sem engedékenységi kérelmekhez, sem egyezségi nyilatkozatokhoz. Ugyanakkor feltételezik, hogy amennyiben elfogadják az EU új irányelv-tervezetét; ezen szabályok ismételt módosításra szorulnak.

Kiszolgáltatott fogyasztókkal kötött életbiztosítási szerződések - Az MNB 2 millió forintra bírságolta az AXA Biztosítót

2013.12.30.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsértése miatt 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az AXA Biztosító Zrt.-re, és megtiltotta számára a jogsértő magatartás további folytatását.

Emlékezetes Fórumok - Jogi Fórum szakmai konferenciák 2013.

2013.12.30.

Év végi összeállításunkban a Jogi Fórum 2013-ban rendezett szakmai konferenciáinak legérdekesebb pillanatait elevenítjük fel. Az előadásokon szóba kerültek a magánjogi és büntetőjogi kódex újdonságai mellett a közbeszerzés és az uniós adójog kérdései is.

Előfizetői jogok - Az NMHH jövőre kiemelten ellenőrzi az elektronikus hírközlési és a postai szolgáltatókat

2013.12.30.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövőre kiemelten ellenőrzi az előfizetők jogait védő szabályok érvényesülését az elektronikus hírközlés és a postai ágazat területén - tájékoztatott az NMHH.

Több mint 111 ezer személyt érintett a volt cseh államfő közkegyelme - A bíróságok vizsgálják és értékelik át az érintett eseteket

2013.12.29.

Több mint 111 ezer személy büntetését törölte el Václav Klaus akkori cseh köztársasági elnök újévi közkegyelme - derült ki a prágai igazságügyi minisztérium kedden nyilvánosságra hozott legújabb kimutatásából.

Fellelhetetlen, elérhetetlen adózók - Idén háromszor annyi cég adószámát függesztette fel a NAV, mint tavaly

2013.12.29.

Az idén háromszor annyi cég adószámának felfüggesztését rendelte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mint a múlt évben. Tavaly 5500, az idén viszont 16 ezer esetben választotta az adóhatóság ezt a szankciót - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

Méhészeti támogatások - Megjelent a vidékfejlesztési minisztériumi rendelet

2013.12.29.

Megjelent a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján igénybe vehető támogatások végrehajtását szabályozó vidékfejlesztési minisztériumi rendelet, amely alapján az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodói 2014. január 6-ától benyújthatják a 2013/2014. végrehajtási évre vonatkozó támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

Kicserélt karácsonyi ajándékok - Hogy az öröm ne váljon ürömmé! - Fontos tudnivalókra figyelmeztet a FOE

2013.12.29.

A nyugta fontossága, a békéltető testületek szerepe, a három napos korlátlan visszavétel tévhite – a Fogyasztóvédők Országos Egyesületek csokorba gyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket mindenképp tudni érdemes már a vásárláskor és akkor is, ha később bármilyen gond adódna egy karácsonyi ajándékkal.

Felelőtlen bankok - Egységes bankszanálási mechanizmus - Az EU pénzügyminiszterei megállapodott a bankunió következő eleméről

2013.12.29.

Az Európai Unió 28 pénzügyminisztere megállapodott szerda este a bankunió következő eleméről, az egységes bankszanálási mechanizmusról (SRM) - jelentették be hivatalos források.

Kivételes eljárás a legkiemelkedőbb művészek elismerésére - Az államfő visszaküldte az MMA-ról szóló törvény módosítását

2013.12.23.

A köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek csütörtökön a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását, amelynek értelmében a legkiemelkedőbb művészek elismerésére létrejönne a Nemzet Művésze díj - olvasható a parlament honlapján.

Ügyvéd mint szószóló - Beszélgetés Bánáti Jánossal a Magyar Ügyvédi Kamara elnökével

2013.12.23.

Nagy eredménynek tekinti, hogy sikerült a politikát a kapukon kívül tartani, aggasztónak tartja, hogy a szegényebb vidékeken jelentősen visszaesett a fizetőképes igény az ügyvédi szolgáltatás iránt. - Bánáti János a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az ügyvédi hivatás önállóságáról és integritásáról

Génmódosított termékek az Unióban - A Bizottság súlyosan megsértette az engedélyezés eljárási szabályait - Az Európai Bíróság ítéletéről

2013.12.21.

A Törvényszék megsemmisíti a géntechnológiával módosított Amflora burgonya forgalomba hozatalát engedélyező bizottsági határozatokat. A Bizottság megsértette a GMOk Unión belüli engedélyezési rendszerének eljárási szabályait - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Aláírták a 2014. évi bérekről szóló megállapodást - A minimálbér 101 500, a garantált bérminimum 118 ezer forintra emelkedik

2013.12.21.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel pénteken aláírta a jövő évi bérekről szóló megállapodást.

Felmentette az államfő a vagyongyarapodásával elszámolni nem tudó kecskeméti bírót

2013.12.21.

Áder János köztársasági elnök december 19-i hatállyal felmentette azt a kecskeméti bírót, aki nem tudta igazolni vagyongyarapodását – közölte a Kecskeméti Törvényszék elnöke.

Februártól rendelet korlátozza a transz-zsírsav mennyiséget - 12 hónapos türelmi időt kapnak az előre csomagolt élelmiszerek

2013.12.21.

Február 18-án hatályba lép Magyarországon egy új rendelet, amely szigorú szabályokat vezet be az élelmiszerekben előforduló transz-zsírsavakra vonatkozóan.

Az ÁSZ a kiemelt területek között ellenőrzi a NAV-ot - Az Állami Számvevőszék 2014. első félévi ellenőrzési tervéről

2013.12.21.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken átadta az Országgyűlésnek a 2014. első félévi ellenőrzési tervet, ennek egyik kiemelt témaköreként ellenőrizni fogja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hátralékkezelési és végrehajtási tevékenységét, ezen belül a NAV kiemelt adózók körében végzett tevékenységét - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke Budapesten sajtótájékoztatón.

Filmtámogatás – adókedvezménnyel - A magyar filmtámogatási rendszer megfelel az uniós előírásoknak

2013.12.21.

A nyereséges hazai cégek adókedvezmény ellenében támogatást nyújthatnak a filmkészítő társaságok számára, ezt az összeget a cégek az adóalapból és az adóból egyaránt levonhatják, a társasági adókulcs mértékének megfelelően. A támogatott hazai vagy nemzetközi filmprodukció a költségvetésének húsz százalékát is fedezheti e forrásból. Nemzetgazdasági szintű előny, hogy a filmgyártók minden támogatott forint mellett négy másikat is Magyarországon költenek el.

Egységesített mobiltöltők - Megállapodás született az irányelvtervezetről

2013.12.21.

Újabb lépést tettek az Európai Unió intézményei afelé, hogy rákényszerítsék a mobiltelefongyártókat, hogy egyforma töltőkkel lássák el készülékeiket, miután a szakminisztereket tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) képviselői megállapodtak az ezt is tartalmazó irányelvtervezetről.

Késedelmi kamaton túl behajtási költségátalány - Az új Ptk. módosítja a késedelmes számla-fizetésére vonatkozó szabályokat

2013.12.21.

A Polgári Törvénykönyv 2013. július 1-jétől hatályos módosítása több ponton is megváltoztatta a számlák késedelmes kifizetésére vonatkozó szabályokat. „Eddig a vállalkozó szabadon eldönthette, hogy késedelmesen fizető partnerének felszámol-e késedelmi kamatot vagy sem. Mostantól mindenképpen meg kell ezt tennie, ráadásul kötelező lesz minimum 40 eurónak megfelelő forintösszeget is felszámolnia behajtási költségátalányként. Ez aránytalanul nagy terhet róhat a késedelembe eső gazdálkodókra. Különösen nehéz helyzetet teremt az olyan jóhiszemű vállalkozások számára, akik azért nem tudnak alvállalkozóiknak pontosan fizetni, mert őket sem fizette ki a fővállalkozó.” – mutatott rá Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója.

Budapesti Békéltető Testület: A Magyar Telekom korlátozza a fogyasztói jogokat a jótállási feltételekben

2013.12.21.

A Budapesti Békéltető Testület (BBT) szerint a Magyar Telekom és egyes vállalkozások a Fővárosi Ítélőtábla egyértelmű ítélete ellenére továbbra is tisztességtelenül korlátozzák a fogyasztói jogokat a jótállási feltételekben - közölte a testület szombaton.

Pénzügyi szolgáltatás csak MNB engedéllyel - Új törvény szabályozza a fizetési szolgáltatókat

2013.12.21.

Az Országgyűlés a kormány javaslatára törvényt fogadott el a fizetési szolgáltatókról. Ez alapján ilyen szervezetnek minősül a pénzforgalmi intézmény, valamint az elektronikuspénz- és az utalványkibocsátó is.

Ingatlanjog az új Ptk.-ban és a gyakorlatban - Szakmai konferencia

2013.12.20.

Főbirtokos, albirtokos, jogi személyek javára alapított haszonélvezet, épület és a föld tulajdonjogának megosztása - Az „Ingatlanjog a gyakorlatban” címmel megrendezett Nexon-Milton-Jogi Fórum közös rendezvényen az új Polgári Törvénykönyv ingatlanjogi szabályai s a gyakorlati alkalmazás várható nehézségei kerültek megvilágításra.

Az állatok klónozásáról és az újszerű élelmiszerekről - Három uniós jogszabálytervezetet fogadott el az Európai Bizottság

2013.12.20.

Három uniós jogszabálytervezetet fogadott el az Európai Bizottság szerdán az állatok klónozása és az úgynevezett újszerű élelmiszerek vonatkozásában.

Az orosz parlament elfogadta az amnesztiatörvényt - A közkegyelem 25 ezer emberre vonatkozik - A jogvédők nem elégedettek

2013.12.20.

z orosz parlament alsóháza ellenszavazat nélkül elfogadta szerdán az amnesztiatörvényt, amely a Pussy Riot punkegyüttes bebörtönzött tagjaira és a Greenpeace Oroszországban büntetőeljárás alá vont aktivistáira is vonatkozhat.

Körhinta csalás - Félmilliárd forintos áfacsalás ügyében emeltek vádat Szombathelyen

2013.12.20.

Az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő, bűnszervezetben elkövetett adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Vas Megyei Főügyészség S. Róberttel és tizenegy társával szemben, akik a vád szerint klasszikusnak számító "körhinta csalást" végrehajtva több mint 538 millió forintnyi általános forgalmi adót nem fizettek meg - közölte Simon József megyei főügyész csütörtökön.

Kúria: A bíróságok nem léphetnek ki a jogállami keretekből - A Kúria évzáró sajtótájékoztatójáról

2013.12.20.

A devizahitelek összetett, súlyos társadalmi problémákat okoznak, amelyek a hagyományos jogi eszközökkel nehezen kezelhetők, a bíróságok azonban nem léphetnek ki a jogállami keretekből - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke újságírói kérdésre a legfelsőbb bírói fórum évzáró sajtótájékoztatóján Budapesten.

Uniós jogalkotás a fiatalok dohányzása ellenében - Megegyezés született a dohánytermékekről szóló irányelv módosításáról

2013.12.20.

A dohányzás egészségre káros hatásaira felhívó fényképes vagy szöveges feliratok a cigisdobozok felületének kétharmadán, az ízesített és dizájnos cigaretták betiltása, az elektronikus dohánytermékek szigorúbb szabályozása. Egyebek mellett ezekkel az eszközökkel próbálják az EU jogalkotói visszaszorítani a fiatalok dohányzását.

Karácsonyi vásárlás online - Áfa- és vámkötelezettség az e-kereskedelemben - Buktatók és tanácsok

2013.12.19.

Az internetes áruházak forgalma az ünnepek előtt ugrásszerűen megnő, ugyanakkor a vásárlásokkal összefüggő kötelezettségekkel, buktatókkal sokan nincsenek tisztában. Fontos szempont, hogy melyik országból rendelünk ajándékot illetve az is, hogy milyen értékű az adott termék, hiszen ezek alapján határozzák meg, hogy áfa illetve vámköteles-e az áru. A NAV az utóbbi időben egyre szigorúbban lép fel ezekben az ügyekben is, így mindenképpen érdemes tisztában lenni a szabályokkal – a vásárlás és az eladás terén egyaránt – annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

Lemondott a román ombudsman

2013.12.19.

Lemondott Anastasiu Crisu román ombudsman - jelentette be csütörtökön Crin Antonescu szenátusi elnök.

A magyar áfaszabályozás egyik eleme ellentétes az uniós joggal - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2013.12.19.

A magyar nemzeti szabályozás túllép az adócsalás megelőzéséhez szükséges mértéken, amikor megfosztja az adóalanyt az adómentességtől, ha az unión kívüli exportra szánt termék az értékesítés időpontját követő 90 napon belül nem hagyja el az unió területét - mondta ki csütörtökön közzétett ítéletében az Európai Bíróság.

A Vajdasági statútum kétharmada sérti Szerbia alaptörvényét - A szerb alkotmánybíróság határozatot hozott

2013.12.19.

Közzétette a Vajdaság statútumának bizonyos pontjait alkotmányellenesnek nyilvánító határozatát a szerb alkotmánybíróság - tudatta a Dnevnik című szerbiai napilap csütörtökön.

Mennyit csalnak a kiemelt adózók? - Varga: Csaknem 35 milliárdos adóbírságot szabtak ki 2010 óta

2013.12.19.

Az adóhatóság 2010. január 1. és 2013. III. negyedéve között 3027, az adóteljesítménye alapján kiemelt adózónak minősülő társaságot ellenőrzött, a bevallások utólagos vizsgálata során összesesen 117 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapított meg, illetve 34,99 milliárd forint adóbírságot szabott ki - közölte a nemzetgazdasági miniszter egy írásbeli kérdésre.

Egy-százalék, árfolyamgát, adómentes cafeteria - Pénzügyi tárgyú törvények módosított a parlament

2013.12.19.

Egyebek mellett az adótörvényeket, a biztosítási törvényt és az árfolyamgát igénybevételének szabályait is módosította az Országgyűlés.

Sajátos jogi helyzet alkotmánybírósági határozat alapján - Nem hoztak ítéletet fővárosi rendőrök perében Zalaegerszegen

2013.12.19.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése miatt nem hozott ítéletet, hanem visszautalta az eljárást a Fővárosi Törvényszékre a Zalaegerszegi Törvényszék kedden abban a perben, amely vesztegetéssel gyanúsított fővárosi rendőrök és társaik ellen az Országos Bírósági Hivatal (OBH) kijelölése alapján folyt Zalaegerszegen.

Illegális személyszállítás? - Betiltaná az autóstopot a román kormány - Közvitára bocsátották a sürgősségi rendelet tervezetét

2013.12.19.

Betiltaná be az autóstopot a román kormány: az erről szóló sürgősségi rendelet tervezetét a közlekedési tárca honlapján bocsátották közvitára - írta kedden a Ziare.com román hírportál.

Jogsértően az ügyfelekre hárított tranzakciós illeték - A Magyar Nemzeti Bank pert nyert a Sberbankkal szemben

2013.12.19.

Első fokon pert nyert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Sberbankkal szemben az általa – jogsértően – az ügyfelekre áthárított tranzakciós illeték ügyében - közölte az MNB.

A társasházak áramköltsége is csökken - A villamosenergia-törvény módosításáról

2013.12.19.

A társasházak és a lakásszövetkezetek közös helyiségeinek villamosenergia-költsége is csökkenhet jövőre egy kedden elfogadott törvénymódosítással, amely azt is előírja, hogy a közös képviselőknek tájékoztatniuk kell a lakókat a rezsicsökkentéssel elért megtakarításról.

Magyar ügyek Európában - Folyamatban lévő magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bírósága előtt

2013.12.19.

Indokolatlan elbocsátással szembeni védelem, adómentes termékértékesítés, bíróság által módosítható szerződési feltételek, a magyar áfatörvény és az adhatósági gyakorlat összhangja, választottbírósági kikötések, fogyasztói érdekérvényesítés - Folyamatban lévő magyar, illetve magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bírósága előtt

Minőségi média állami felelősség és legitim önszabályozás alapján - Az európai médiaszabályozás kihívásai - Nemzetközi konferencia

2013.12.18.

Az elmúlt időszakban soha nem látott változásokon ment át a média, amelyekre választ adhat az önszabályozás - mondta kedden Az európai médiaszabályozás aktuális kihívásai című konferencián tartott vitaindító előadásában a Főszerkesztők Fórumának elnöke.

Engedélyezési eljárások az energiapiacokon - Hiánypótló energetikai kiadvány - Ingyenesen letölthető

2013.12.18.

Az elmúlt években Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a nagykereskedelmi energiapiacokon való részvétel iránt. A Wolf Theiss energiajogi csoportja a térségben számos engedélyezési eljárást bonyolított le a villamosenergia és földgáz piacon, és most erről a témáról egy átfogó útmutatót jelentetett meg „Wolf Theiss Guide: A villamosenergia és gáz nagykereskedelemi tevékenységek engedélyezése Közép-, Kelet- és Délkelet-Európában” címmel.

Devizahitelek - Radikálisan eltolódott szerződéses terhek - Darák: A jogegységi döntés nem tette okafogyottá a konkrét pereket!

2013.12.18.

A Kúria mindazt megtette, amit a legfelsőbb bírói fórum a rendelkezésére álló eszközökkel egy jogállamban megtehet a bajba jutott devizaadósokért, ennek a súlyos társadalmi, gazdasági problémának az átfogó kezeléséhez azonban a bíróságoknak nincsenek eszközei - mondta a Kúria elnöke a hétfőn meghozott jogegységi döntés kapcsán.

Gyermekbántalmazás az erkölcsi bizonyítványban - Törvénycsomag a gyermekek védelmében

2013.12.18.

Január 1-jétől az erkölcsi bizonyítvány minden esetben jelzi azt, ha valakit gyerek ellen elkövetett bűncselekmény miatt eltiltottak foglalkozásától.

Önellátó börtönök, egyéniesítés, reintegrációs programok - Az Országgyűlés elfogadta az új büntetés-végrehajtási kódexet

2013.12.18.

Az Országgyűlés kedden elfogadta a büntetés-végrehajtási kódexet, amelynek egyik célja, hogy a börtönök önellátóvá váljanak.

Átlátható banki működés és fogyasztóvédelem - Új hitelintézeti törvényt fogadott el a parlament

2013.12.18.

Az Országgyűlés kedden elfogadta az új hitelintézeti törvényt, a változtatások középpontjában a fogyasztóvédelem és a banki működés átláthatóságának erősítése áll.

Az új parlamenti létszám megfelel az alkotmányos követelményeknek - Az Alapjogokért Központ elemzése

2013.12.18.

Az új parlamenti létszám megfelel az európai trendeknek és az alkotmányos követelményeknek - az Alapjogokért Központ elemzése szerint.

Döntés született a népszavazások eljárási szabályairól

2013.12.18.

Elfogadta kormánypárti szavazatokkal az Országgyűlés a népszavazásokról szóló törvényt idei utolsó ülésnapján.

Bővül a legkedvezőbb árú gyógyszerek köre és az ellátások lekérdezhetősége - Újabb egészségügyi törvénycsomagot fogadtak el

2013.12.18.

Az Országgyűlés elfogadta az újabb egészségügyi törvénycsomagot kedden. A módosítás bővíti az úgynevezett preferált referenciaár-sávba tartozó, vagyis legkedvezőbb árú gyógyszerek körét, rögzíti a támogatási szabályokat, bővíti a betegek által igénybe vett ellátások lekérdezési lehetőségét és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladatait is.

Költségvetés 2014 - A törvény 2 százalékos növekedéssel és 2,9 százalékos hiánnyal számol

2013.12.18.

Az Országgyűlés elfogadta kedden a 2014-es költségvetést, amelyben az államháztartás központi alrendszerének bevételi főösszegét 15 983 milliárd 668,7 millió forintban, kiadási főösszegét 16 968 milliárd 306,1 millió forintban, hiányát pedig 984 milliárd 637,4 millió forintban állapította meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000