Hír archívum: 2014. január

Más hónap

Költség nélkül hosszabbítható a futamidő február 1-jétől

2014.01.31.

A jelzáloghitel szerződések meghosszabbításáért a hitelező nem jogosult semmilyen, díjat, jutalékot vagy költséget felszámítani, amennyiben a futamidő meghosszabbítására öt éven belül nem került sor - a fogyasztói hitelszerződési törvénynek ez a szabálya február elsején lép hatályba.

One of us - Magzatvédő európai polgári kezdeményezés - Több mint 42 ezer érvényes aláírás uniós jogalkotás kezdeményezésére

2014.01.31.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elfogadta a magzatvédő európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy több mint 42 ezer hiteles aláírás gyűlt össze.

Alkotmányellenes a szlovák állampolgársági törvény? - Meghatározatlan időre elnapolta a szlovák alkotmánybíróság a döntéshozatalt

2014.01.31.

Meghatározatlan időre elnapolta a szlovák alkotmánybíróság szerdán a döntéshozatalt a szlovák állampolgársági törvénynek az alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről - közölte Anna Pancúrová, az AB szóvivője csütörtökön.

A jegyző látja el a társasházak törvényességi felügyeletét - Február 1-jével változó jogszabályok

2014.01.31.

A társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők látják el február elsejétől, és ekkortól kell az előírt formában kifüggeszteni a társasházakban a január 15-től kötelező rezsi-megtakarítási hirdetményt is.

Legalább 100 ezer forint vehető fel egyszerre az ATM-ből - Ingyenes készpénzfelvétel február 1-jétől

2014.01.31.

Február 1-től minden nyilatkozott ügyfél ingyenesen hozzá tud jutni a törvény által előírt 150 ezer forinthoz havi kétszeri készpénzfelvétellel, miután a bankszövetség ajánlására a bankok biztosítják, hogy legalább 100 ezer forint legyen az egyszeri készpénzfelvétel határa az ATM-ből.

Médiaműveltség - Mit várunk a médiaszabályozástól? - IV. rész - A Mérték Médiaelemző Műhely vitairata

2014.01.30.

A Mérték Médiaelemző Műhely vitairatot tesz közzé, mellyel egy több hónapos nyilvános párbeszédet kíván elindítani. A vitasorozat célja, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének megszólításával és bevonásával segítse a média szabályozási kereteinek újragondolását, egy jövőbeli médiaszabályozás és médiapolitika kialakításához releváns szakmai szempontoknak és érdekeknek a felszínre kerülését.

32 ezer céget alapítottak tavaly - A legnépszerűbb cégforma a Kft. volt

2014.01.30.

Az előzetes adatok szerint az elmúlt évben összesen 31 811 vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon, 6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben - derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából.

Az online játékok veszélyei - Az Európai Fogyasztói Központ figyelmeztet és jogi segítséget nyújt

2014.01.30.

Az online játékok fogyasztóvédelmi veszélyeire figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szervezetében működő Európai Fogyasztói Központ (EFK).

A termőföld spekuláció ellenében - Összegezte eredményeit a zsebszerződésekkel foglalkozó tárcaközi bizottság

2014.01.30.

Idén május elseje, a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási moratórium lejárta után sem szerezhetnek termőföld tulajdont külföldiek Magyarországon, ennek jogi hátterét a kormány megteremtette - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára.

Elkobzott vagyonok védelmében? - Csehország még mindig mentességet élvez az európai emberi jogi charta hatálya alól

2014.01.30.

A cseh kormánynak mihamarabb kérni kellene az Európai Uniót, hogy szüntesse meg a Cseh Köztársaság mentességét a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi charta hatálya alól - jelentette ki szerdán Jirí Dienstbier, az új cseh kormány emberi jogi minisztere.

A pedagógusok előmeneteli rendszeréről - Módosul a végrehajtást rögzítő kormányrendelet

2014.01.30.

A pedagógusoknak az adott év március 31-ig kell jelentkezniük az intézményvezetőnél a minősítő vizsgára, megjelölve az elérni kívánt fokozatot, a kérelmeket a kormányhivatal ellenőrzi és április 30-ig hagyja jóvá - a többi között ezt tartalmazza a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtását rögzítő kormányrendelet módosításának tervezete.

Korlátoznák a magánszemélyek készpénzkifizetéseit Romániában - Az adócsalás visszaszorítását remélik a kormányrendelettől

2014.01.30.

Tovább korlátoznák Romániában a cégek közötti készpénz-kifizetéséket és a magánszemélyek közötti készpénzforgalmat is maximálnák - derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet kedden ismertetett az Agerpres hírügynökség.

Nem nyerészkedhetnek többé a nagybankok - Utolsó fejezetéhez közeledik a bankszektor strukturális újraszabályozása

2014.01.30.

A harminc legnagyobb európai bankot érinti az a javaslat, amit az Európai Bizottság terjesztett elő szerdán az uniós bankszektor szerkezetének reformjáról. A javaslat az utolsó fogaskerék az európai pénzügyi szektor válságot követő újraszabályozásának gépezetében.

Változik a bányászati koncessziók elbírálásának gyakorlata - A rendelettervezetről

2014.01.30.

A nemzeti fejlesztési miniszter megváltoztatná a bányászati koncessziók elbírálásának gyakorlatát, az új rendelettervezet a kormány honlapján jelent meg.

Adóügyi információcsere az adóelkerülés ellenében - Egyezmény Magyarország és Jersey között

2014.01.29.

Adóügyi információcseréről szóló egyezményt írt alá a londoni magyar nagykövetségen Magyarország és Jersey kormánya, ez újabb lépés a feketegazdaság visszaszorítására - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A választójogtól megfosztás a szabad mozgáshoz való jog korlátja - Öt tagállam fosztja meg külföldön élő polgárait a szavazati jogtól

2014.01.29.

Csorbítja a szabad mozgáshoz való uniós jogot, hogy egyes tagállamok feltételekhez kötik a választójog gyakorlását, és egyes esetekben külföldön élő állampolgáraiktól megtagadják a lehetőséget, hogy részt vegyenek hazájuk általános választásain - derül ki az Európai Bizottság szerdai közleményéből.

Védelem a bizalmas üzleti információknak - Az Európai Bizottság üzleti titok védelmét elősegítő irányelv tervezetéről

2014.01.29.

Az üzleti titok védelmét elősegítő irányelvjavaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság tavaly év végén. A jobban összehangolt jogszabályok nagyobb védelmet nyújthatnak az uniós vállalkozásoknak, ha azok kellő biztonsággal oszthatják meg információikat – összegzi a készülő irányelv gyakorlati előnyét Torsten Braner, a TaylorWessing nemzetközi ügyvédi iroda közösségi jogásza.

Erősödő védelem a kisebbségi nyelveknek - A francia nemzetgyűlés támogatja a kisebbségi nyelvek európai chartájának ratifikációját

2014.01.29.

Nagy többséggel elfogadta a francia nemzetgyűlés kedden azt az alkotmánymódosítást, amellyel lehetővé válhat a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának ratifikációja.

A bírói függetlenség védelmében jár illetmény a korrupt szegedi bírónak - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Kúria két döntését

2014.01.29.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Kúria két munkajogi döntését egy megvádolt szegedi bíró ügyében, mert azok alaptörvény-ellenesek. Az Ab határozatának indoklása szerint a bírói függetlenséghez hozzátartozik, hogy akkor is jár a bíró részére illetménye, ha az ellene folyó büntetőeljárás miatt függesztették fel hivatalából, hiszen az összeférhetetlenségi szabályok is vonatkoznak rá, tehát például más kereső tevékenységet is csak nagyon korlátozott körben folytathat - derül ki az Ab honlapján kedden közzétett döntésből.

Hiányosságok az ítélkezési kiadások tervezésében - Bíróságok gazdálkodását ellenőrizte az Állami Számvevőszék

2014.01.29.

Lezárult a bíróságok gazdálkodásának ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a bírósági rendszer átalakítását megelőző, 2008 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan értékelte a Legfelsőbb Bíróság, az öt Ítélőtábla, a Fővárosi és Megyei Bíróságok pénzügyi- és vagyongazdálkodását, belső kontrollrendszerét, továbbá az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) felügyeleti és irányító tevékenységét. Az ÁSZ az ellenőrzéssel a jogutód szervezeteknek, az Országos Bírósági Hivatalnak (OBH), a Kúriának, az Ítélőtábláknak és a Törvényszékeknek lehetőséget biztosít, hogy a megállapítások alapján erősítsék a szervezet kontrolljait.

Meghiúsult utazások - Utasvédelem utazási iroda csődje esetén - Az uniós jog teljes körű visszatérítési kötelezettséget ír elő

2014.01.29.

Minden évben előfordul, hogy egy utazási iroda fizetésképtelensége miatt az utazásra már befizetett utasok pórul járnak, és pénzük egy részének bottal üthetik a nyomát. De vajon mindez bekövetkezhet-e akkor, ha minden fél, ideértve az utazásszervezők tevékenységét szabályozó államot is, maradéktalanul betartja az uniós jog vonatkozó szabályait?

Romániában is maximalizálják a bankközi jutalékot - Versenyszabályozó hatást is remélnek a rendelettől

2014.01.29.

A román kormány is maximalizálni készül azt a kereskedőkre áthárított bankközi jutalékot (interchange díj), amelyet a bankkártyák használata után számítanak fel a pénzintézetek - közölte kedden a Mediafax hírügynökség.

Január végéig lehet kérni a munkáltatói adómegállapítást

2014.01.29.

A magánszemélyek az idén is kérhetik, hogy munkáltatójuk állapítsa meg személyi jövedelemadójukat, ha megfelelnek az ehhez szükséges feltételeknek - erről január 31-ig kell nyilatkozniuk munkahelyükön.

Kiállta az alkotmányossági próbát a német filmtámogatási rendszer - Az alkotmánybíróság csaknem tíz éve zajló vitát zárt le ítéletével

2014.01.29.

Németországban az alkotmánybíróság az alaptörvénynek megfelelőnek minősítette keddi ítéletében a nemzeti filmtámogatási rendszert, amely ellen mozihálózat-üzemeltető cégek nyújtottak be panaszt.

Választható felár poggyászok feladására - A légi fuvarozók árképzési szabadsága az Európai Unió Bíróságának asztalán

2014.01.28.

Yves Bot főtanácsnok szerint nem felel meg az uniós jognak az a spanyol szabályozás, amely megtiltja a légi fuvarozók számára, hogy a poggyászok feladására választható felár címén díjat számítsanak fel. A fuvarozóknak ugyanakkor a foglalási folyamat kezdetén egyértelműen, átláthatóan és világosan közölniük kell az ügyfelekkel e szolgáltatás díjait, amelyet kifejezett nyilatkozattal fogadhatnak el.

Nem orosz a „pezsgők cárja” - Megtévesztő reklámok miatt 15 milliós GVH-bírság a Royalsekt Zrt.-nek

2014.01.28.

A Royalsekt Pezsgő-, Bor-, Üdítőital-gyártó Szövetkezeti Pincészet Zrt. (Royalsekt Zrt.) megtévesztette a fogyasztókat a „Szovjetszkoje Igrisztoje” pezsgők népszerűsítése során - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal ezért 15.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Önellátó elítéltek, új büntetés-végrehajtási elvek 2015-től

2014.01.28.

Az új büntetés-végrehajtási kódex jogkövető életmódra nevelné az elítélteket, differenciáltabb jutalmazási-fenyítési rendet, elektronikus távfelügyeletet is bevezet és fizetőssé teszi a konditerem, tv, hűtőszekrény használatát a börtönökben.

Arcátlanul jogszabálykerülő termékbemutatók - PMBT: A jogszabály-változás jó, de önmagában kevés

2014.01.28.

Továbbra is számos panasz érkezik a Pest Megyei Békéltető Testülethez (PMBT) a gyakran utazással, kirándulással egybekötött termékbemutatókkal kapcsolatban.

Korrupcióért öt év letöltendő börtön a volt román miniszternek - A román legfelsőbb bíróság ítéletet hozott Monica Iacob Ridzi ügyében

2014.01.28.

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelsőbb bíróság Monica Iacob Ridzi volt román ifjúsági és sportminisztert egy korrupciós ügyben.

Zökkenőmentes vízügyi hatósági működés - Vízügyi rendeleteket módosít a kormány

2014.01.28.

Elkészült a kormány rendeletének tervezete, amely egyértelműen elhatárolja egymástól a területi vízügyi hatóságok, valamint a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek feladatait. A tervezet a kormány honlapján olvasható.

Adóalap- és járulékkedvezmény családosoknak - Megjelent a családikedvezmény-kalkulátor a NAV honlapján

2014.01.28.

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a családikedvezmény-kalkulátor, amelynek segítségével könnyen kiszámítható, hogy 2014-ben a rendszeres bérjövedelemből mekkora adóalap-, illetve járulékkedvezményhez juthatnak a családok - közölte az adóhatóság.

Szabadságvesztéssel is büntethető géntechnológiai tevékenységek - A Büntető Tövénykönyvet módosító javaslatról

2014.01.28.

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását javasolja a fideszes Budai Gyula, hogy akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők legyenek az engedély nélkül végzett géntechnológiai tevékenységek.

Nyilvános helyen megzavart közrend az alkotmányos demokráciáért - Négy év börtönre ítélték a kínai jogvédő aktivista

2014.01.28.

Négy év börtönre ítélték azt a jogász polgárjogi aktivistát, aki az Új Polgárok mozgalom egyik alapítójaként utcai megmozdulásokat szervezett, többek közt a felső vezetők vagyonnyilatkozatát követelve - számolt be a hongkongi South China Morning Post című lap online kiadása.

Zeneszerző az Artisjus új elnöke - Madarász Iván a 2012 elején megválasztott Victor Mátét váltja

2014.01.27.

Madarász Iván személyében 15 év után ismét olyan komponistát választott elnökének a zeneszerzők, szövegírók és írók jogdíjait kezelő Artisjus egyesület, aki a komolyzene területéről érkezett.

Megsértette a MOK az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát - A NAIH határozatot hozott

2014.01.27.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) határozata szerint határozata szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megsértette az orvosok személyes adatok védelméhez fűződő jogát - tudatta Bánki Magdolna, a MOK Országos Felügyelő Bizottságának elnöke.

Ahol a Btk. ma is Allahhal kezdődik és Szaddámmal végződik - Egy magyar jogász Irakban - Beszélgetés Viplak Ádámmal

2014.01.27.

Az iraki EU-missziót megjárt magyar jogász szerint több nemzedék munkája kell ahhoz, hogy az országnak reális esélye legyen kilábalni a terrorizmus és a korrupció mindent elborító mocsarából, és békés, prosperáló országgá váljon. Viplak Ádám elmondta, hogy ma még az iraki büntető törvénykönyv (Btk.) Allahhal kezdődik és Szaddámmal végződik, vannak bíróságok, ahová csak golyóálló mellényben tanácsos belépni, a börtönökbe pedig még úgy sem.

Sérelemdíjjal kiegészített pénzügyi és gazdasági rendeletek - Megjelent a tervezet a kormány honlapján

2014.01.27.

A biztosításközvetítők, valamint az ingatlan-értékelők felelősségbiztosítását, továbbá az utazási szerződéseket szabályozó kormányrendeleteket egészíti ki a sérelemdíj szabályaival az a rendelettervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Mi lesz a kiadott adatainkkal? - Adatvédelmi kérdések és válaszok - Sólyom: A szabályozás le van maradva a technika mögött

2014.01.27.

Egyre nagyobb az érdeklődés az adatvédelem iránt, de gondot okoz, hogy a szabályozás mindig le van maradva a technikai lehetőségek mögött - mondta Sólyom László volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke a Medián közvélemény-kutató intézet által szervezett állampolgári találkozón szombaton Budapesten.

Uzsorakölcsön banki feketelistásoknak - Osztrák hitelszövetkezeteket perelnek Horvátországban

2014.01.27.

Uzsorakölcsön nyújtása címén büntetőjogi feljelentést tesznek osztrák hitelszövetkezetek ellen azok horvátországi károsultjai - írta a Vecernji list című horvát napilap.

Mobil parkolás, autópályadíj-fizetés és közlekedési jegy értékesítés - Módosul a nemzeti fizetési rendszerről szóló kormányrendelet

2014.01.27.

Módosul a nemzeti fizetési rendszerről szóló kormányrendelet, amely a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által felszámított tranzakciós díjak mértékét szabályozza, a tervezet szerint egyéni ügyfeleknek parkolás esetén tranzakciónként 50 forint, autópálya-matrica vásárlása esetén pedig a korábbi 80 helyett 50 forint úgynevezett kényelmi díjat kellene fizetniük.

Hatalommal visszaélő miniszterek - A román legfelső bíróság ítéletet hozott Nagy Zsolt és Tudor Chiuariu ügyében

2014.01.27.

Hatalommal való visszaélésért négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen pénteken a román legfelső bíróság Nagy Zsolt egykori távközlési minisztert, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusát az úgynevezett postaperben.

Alkotmánybírósági mustra - Napirenden a devizahitelek ügye

2014.01.27.

Az Alkotmánybíróság január 27-én tárgyalja első ízben a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát. Az alkotmánybíráknak el kell dönteniük, hogy lehet-e utólagos jogalkotással megváltoztatni a fogyasztók számára jelentős hátrányt okozó devizahiteles szerződéseket.

Kiadták a horvát hatóságok Németországnak Josip Perkovicot - A zágrábi alkotmánybíróság elutasította a kiadatás elleni fellebbezést

2014.01.27.

Kiadták a horvát hatóságok Josip Perkovicot pénteken Németországnak, miután a zágrábi alkotmánybíróság elutasította a férfinak a kiadatás elleni fellebbezését. Perkovic gépe már leszállt a müncheni repülőtéren - jelentették horvát hírportálok.

Hollywoodi jogászok

2014.01.24.

Tizenkét dühös ember. A tárgyalótermi film alaptípusa. Hűen mutatja be az esküdtszéki rendszer erényeit, hibáit, meggyőződéssel hirdeti: egy ember is megváltoztathatja a világot. - Mi a kínálat ma a "jogászfilm" piacon?

Külföldieknek is jár a szociális biztonsághoz való jog - Ombudsmani vizsgálat közben született az alapjogi probléma megoldása

2014.01.24.

A szociális biztonsághoz való jog alkotmányos minimumának garantálása az állam kötelessége – állapította meg az ombudsman, miután munkatársai helyszíni bejárást tartottak a külföldiek balassagyarmati közösségi szállásán. Székely László annak következményeit elemezte, hogy a korábbi 18 helyett már csak két hónapot tölthetnek a közösségi szálláson az idegenrendészeti eljárás alatt álló külföldiek. A változással járó alapjogi probléma megoldása az ombudsmani vizsgálat közben született meg.

Politikai hirdetések sajtótermékekben - NVB: Feltételei vannak a választási reklámok közzétételének a médiában

2014.01.24.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn közleményben hívta fel a kiadók figyelmét arra, hogy csak azok a sajtótermékek közölhetnek majd politikai hirdetést a választási kampányban, amelyek január 24-éig eljuttatják árjegyzéküket az Állami Számvevőszékhez.

Nem megfelelően légkondícionált autók - Uniós eljárás indult Németország ellen a Mercedesek klímájának hűtése miatt

2014.01.24.

Hivatalosan kötelezettségszegési eljárást indított Németország ellen csütörtökön az Európai Bizottság, mert úgy ítéli meg, hogy Berlin nem megfelelően alkalmazza az autók légkondicionálására vonatkozó irányelvet - tudatta csütörtökön az Európai Bizottság.

A NAV tavaly félmillió cégnél kezdeményezett adóvégrehajtást - A feketelista.hu elemzése

2014.01.24.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly 473 977 cégnél összesen 517 216 adóvégrehajtást kezdeményezett, a feketelista.hu gazdasági adatbázis által összeállított százas lista szerint a legtöbb végrehajtást a LE-GYEN Faipari Kft. ellen indították: a cégnek tavaly 10, az elmúlt hat évben összesen 42 alkalommal kellett szembenéznie az adóbehajtókkal.

Megsértett dohányzási szabályok - Eddig 25 millió forint bírságot szabott ki az ÁNTSZ

2014.01.23.

A nyilvános helyekre vonatkozó dohányzási szabályok szigorítása óta, az elmúlt két évben mintegy 25 millió forint bírságot szabtak ki a közegészségügyi felügyelők - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000