Hír archívum: 2014. január

Más hónap

Jogszerűen megkerült videojáték védelmi rendszerek? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.01.23.

A videojáték konzolok védelmi rendszerének megkerülése bizonyos körülmények között jogszerű lehet. A konzol gyártója csak abban az esetben részesül védelemben e megkerülés ellen, ha a védelmi intézkedések a hamisított videojátékok használatának megakadályozására irányulnak - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Magyar szakember az európai távközlési szabályozási intézmény élén - Ignéczi László lett a BEREC új elnöke

2014.01.23.

Az Európai Parlament (EP) ipari, kutatás- és energiaügyi bizottsága meghallgatta Ignéczi Lászlót, az európai országok nemzeti távközlési szabályozó testületeit összefogó ernyőszervezet (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC) új elnökét - közölte csütörtökön Herczog Edit szocialista EP-képviselő, aki szerint a bizottság tagjai személyesen is meggyőződhettek arról, hogy felkészült és tapasztalt vezető nyerte el a kinevezést.

Megújulnak a bírósági informatikai rendszerek - Jogszabályi változásokból eredő fejlesztések - Az EKOP projekt megindításáról

2014.01.23.

A bírósági szervezet átalakulásához kapcsolódóan megújul a Bírósági Integrált Informatikai Rendszer (BIIR) és a Vezetői Információs Rendszer (VIR). A fejlesztés célja, a bírák napi teendőinek, a jogszabályban előírt statisztikai adatszolgáltatásnak, és az eredményes működésért felelős vezetők döntéseinek hatékony támogatása.

Elektronikus információbiztonság a közigazgatásban - Az információbiztonsági törvény végrehajtása

2014.01.23.

Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény (továbbiakban: az információbiztonsági törvény vagy törvény) 2013. július 1-jén lépett hatályba. A jogszabály legfontosabb előírásait Misák István információbiztonsági tanácsadó foglalja össze.

Indokolt a politikai marketing pontosabb szabályozása - Péterfalvi a magánszféra védelmét sürgeti - Beszélgetés a NAIH elnökével

2014.01.23.

Indokolt lenne a politikai marketing jelenleginél pontosabb szabályozása, úgy, hogy a mainál jobban biztosítsa a magánszféra védelmét - hangsúlyozta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Állami támogatás online pénztárgépek vásárlásához - Megjelent a támogatás igénybevételét véghatáridőhöz kötő NGM-rendelet

2014.01.23.

Fő szabályként a január 31-ig történő beüzemelés mellett jár az 50 ezer forintos állami támogatás az online pénztárgépek vásárlásához, de azok a kereskedők, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, igénybe vehetik a támogatást február 28-ig - az erről szóló rendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - A Jog- és politikatudományi folyóirat 2013/3. számának tartalmából

2014.01.23.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság (www.mjat.hu) gondozásában megjelenő De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2013/3. száma az alábbi tíz tanulmányt és egy konferenciabeszámolót közli.

Alkotmányt sért a szlovák állampolgársági törvény? - Elnapolta a döntéshozatalt a szlovák alkotmánybíróság

2014.01.23.

Elnapolta a határozat kihirdetését a szlovák alkotmánybíróság az állampolgársági törvénynek a alkotmánnyal való összeegyeztethetőségéről. A kassai székhelyű bíróság szerdán tartott meghallgatást az ügyben, de úgy döntött, hogy határozatot csak február 26-án hoz.

Szabad internethasználat személyiségi jogok sérelme nélkül - Nemzetközi bizottság alakult nemzetközi vizsgálat lefolytatására

2014.01.23.

Nemzetközi szakértői bizottságot hoztak létre annak megvizsgálására, hogyan lehet garantálni az internethasználat szabadságát és oltalmazni a személyiségi jogokat - jelentették be szerdán a svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumon.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság hatásköre - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.01.22.

Összeegyeztethető az uniós joggal az Európai Értékpapír-piaci Hatóság arra vonatkozó hatásköre, hogy a tagállamok pénzügyi piacain sürgősségi intézkedéseket fogadjon el a short ügyletek szabályozása vagy betiltása érdekében. E hatáskör gyakorlása, amelyet az említett hatóság cselekvési körét behatároló különböző kritériumok és feltételek határoznak meg, nem sérti az EUM-Szerződésben szabályozott hatáskör-átruházási rendszert - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Egyszerűsítő szabályok és szigorító feltételek a könyvelésben - Módosult a számviteli törvény

2014.01.22.

A vállalatok számára új lehetőséget kínál a 2014 januárjától módosult számviteli törvény. E mellett az életbe lépő szigorító szabályozások átláthatóbbá teszik a cégek működését, és segítik a transzparenciát – mondta Barabás Csaba, az EY Nemzeti számviteli szakértője.

A magyar termőföld védelmében - Összegez a zsebszerződésekkel foglalkozó tárcaközi bizottság

2014.01.22.

Összegző ülést tart a hónap végén a zsebszerződésekkel foglalkozó tárcaközi bizottság - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A megfigyelt munkavállaló azonnali hatállyal felmondhat - A személyhez fűződő jogok védelmében - A Kúria döntése nyomán

2014.01.22.

A Kúria egyik friss döntése értelmében jogszerű annak a munkavállalónak az azonnali hatályú felmondása, akit a munkáltatója a tudomása nélkül megfigyelt - tudatta a LIGA Szakszervezetek közleményében.

Ki kell adni Josip Perkovic, volt jugoszláv titkosszolgálati vezetőt Németországnak - A horvát Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott

2014.01.22.

A horvát Legfelsőbb Bíróság kedden nyilvánosságra hozott határozatában úgy döntött, ki kell adni Josip Perkovic volt jugoszláv, majd horvát titkosszolgálati vezetőt Németországnak, elutasítva Perkovic és az államügyészség fellebbezését egy alsóbb fokú bíróság ugyanilyen értelmű ítélete ellen.

Fertőzöttségmentes, kelendőbb magyar sertésállomány - Rendelet jelent meg a PRRS-fertőzöttségtől mentesítés szabályairól

2014.01.22.

Elkészült a vidékfejlesztési miniszter rendelete a magyar sertésállomány PRRS-fertőzöttségtől mentesítésének szabályairól, amelynek betartatása alapvető az ország fertőzöttség-mentes státuszának elérése érdekében - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-t hétfőn. A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és január 31-én hatályba lép.

Nem jogsértő a kampányidőszakon kívüli szórólapozás - Az NVB döntése egy legfelsőbb bírósági határozatra hivatkozik

2014.01.22.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint sem jogsértő a kampányidőszakon kívüli szórólapozás. A testület ezzel lényegében megerősítette a budapesti 7-es számú országgyűlési egyéni választási bizottság (oevb) csütörtöki, az ügyben hozott hasonló tartalmú határozatát. Az NVB döntésének indoklásakor egy négy évvel korábbi legfelsőbb bírósági határozatra hivatkozott.

Szakmailag hiteles médiahatóság - Mit várunk a médiaszabályozástól? - III. rész - A Mérték Médiaelemző Műhely vitairata

2014.01.22.

A Mérték Médiaelemző Műhely vitairatot tesz közzé, mellyel egy több hónapos nyilvános párbeszédet kíván elindítani. A vitasorozat célja, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének megszólításával és bevonásával segítse a média szabályozási kereteinek újragondolását, egy jövőbeli médiaszabályozás és médiapolitika kialakításához releváns szakmai szempontoknak és érdekeknek a felszínre kerülését.

Gyed extra - Járhatnak bölcsődébe a gyeden és gyesen lévők gyermekei

2014.01.21.

Minden gyeden és gyesen lévő szülő beadhatja bölcsődébe gyermekét ha újra munkába áll, és a gyermek már elmúlt egyéves - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága.

Mellőzött tárgyalások - Gondolatok a tárgyalás mellőzéséről - Egy bíró tollából

2014.01.21.

„Az idő száll tova, s az igazság oda”. - Az eljárás egyszerűsítési formák közül a bírósági gyakorlatban egyik leggyakrabban használt jogintézmény: a tárgyalás mellőzése. - Egy bíró tollából

Szigorúan ellenőrzött internetes tartalmak - Kínában mostantól csak saját névvel lehet videót feltölteni a világhálóra

2014.01.21.

Tovább szigorítják az internetes tartalmak ellenőrzését a kínai hatóságok: mostantól csak a saját névükkel regisztrálók tölthetnek fel videót az országos portálokra.

Állami ellenőrzés alatti hozzájárulások - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.01.21.

A szélerőművek által előállított villamos energia megvásárlására irányuló kötelezettségéből eredő többletköltségek francia kompenzációs mechanizmusa az állami, vagy állami forrásból történő beavatkozás fogalma alá tartozik. A villamos energia végső fogyasztói által befizetett, és a Caisse des dépôts et consignation által kezelt hozzájárulások állami ellenőrzés alatt maradónak minősülnek - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megújuló ügyféltájékoztatás és ügykezelés - Korszerűen mért és elosztott bírósági munkateher - Az EKOP projekt megindításáról

2014.01.21.

A bíróságok szolgáltató jellegének erősítésével harmóniában, valamint a magas színvonalú, megbízható és gyors ügyintézés érdekében az Országos Bírósági Hivatal kiterjeszti az elektronikus szolgáltatások körét, és továbbfejleszti a bírósági munkateher mérés módszerét.

Szabályozatlan béranyaság, visszatartott csecsemők Thaiföldön - Egymásra mutogatnak a thaiföldi és az izraeli hatóságok

2014.01.21.

Adminisztratív akadályok miatt Thaiföldön rostokol húsz helyi béranyától született izraeli kisbaba, mert a délkelet-ázsiai ország törvényei szerint thaiföldinek számítanak, és nincs izraeli útlevelük - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

A szabad belátáson alapuló nyilvánosságkorlátozás alkotmányellenes - Alkotmánybírósági határozat a nemzetbiztonsági törvény kapcsán

2014.01.21.

Alkotmányos követelményt fogalmazott meg a nemzetbiztonsági törvény kapcsán az Alkotmánybíróság (Ab): kimondta, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője nem tagadhatja meg szabad belátása szerint a tájékoztatást, csak akkor, ha annak teljesítése nemzetbiztonsági érdeket vagy mások jogát sértené, e döntés megalapozottságát pedig bíróság felülvizsgálhatja.

Az atomerőművi szakhatósági eljárások határidejéről - Kormányrendelet készül, várhatóan februártól lesz hatályban

2014.01.21.

A kormány rendeletben határozza meg az atomerőműveket érintő szakhatósági eljárásokra vonatkozó ügyintézési, valamint az ország fenyegetettségi szintjének megállapítására rendelkezésre álló határidőket; a kormány honlapján megjelent tervezet szabályait várhatóan februártól kell alkalmazni.

Április 6-dikára tűzte ki az államfő a választásokat - Átalakult az Nemzeti Választási Bizottság

2014.01.21.

Hétre csökkent a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjainak a száma, miután a köztársasági elnök kiírta - április 6-ára - az országgyűlési képviselő-választást. A testület hétfői ülésén már csak az Országgyűlés által választott tagok vehettek részt.

Fogyasztói csoportok, termékbemutatók - Nagyobb védelmet hozott a 2014-es év a fogyasztóknak

2014.01.21.

2014. január elsejétől hatékonyabb védelemben részesülnek a fogyasztók. A termékbemutatókat szervező vállalkozásoknak legkésőbb tizenöt nappal be kell jelenteniük az illetékes jegyzőnek, ha utazás vagy rendezvény során bármilyen terméket el kívánnak adni a fogyasztók számára. A bejelentést a jegyző haladéktalanul továbbítja a fogyasztóvédelmi hatóságnak - amely egyúttal ellátja a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások felügyeletét. Azok a fogyasztók pedig, akikkel szemben ezek a cégek megszegik az új rendelkezések szerinti kötelezettségeiket, azonnal felmondhatják a szerződésüket és követelhetik addigi befizetéseiket - a cég ezt saját vagyona terhére köteles teljesíteni.

Új vasúti törvény készül - Az uniós irányelvet 2015. június 16-áig kell a hazai jogrendbe átültetni

2014.01.20.

Új magyar vasúti törvény készül, amelyet az Egységes Európai Vasúti Térség létrehozásáról szóló új uniós irányelv nemzeti átültetése tesz szükségessé - mondta Rácz Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vasúti szabályozási osztályvezetője hétfőn a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület szakmai fórumán, Budapesten.

Visszalépés a vajdasági magyarok jogaiban - Alkotmányellenes rendelkezések a szerbiai nemzeti tanácsokról szóló törvényben

2014.01.20.

Alkotmányellenesnek ítélte a nemzeti tanácsokról szóló törvény egyes szakaszait a szerb alkotmánybíróság. Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke hétfői szabadkai rendkívüli sajtótájékoztatóján kijelentette: „ezúttal is bebizonyosodott, hogy Szerbiában a kisebbségvédelem területén is az egy lépés előre-egy lépés hátra gyakorlat érvényesül”.

Lejárt az ingyenes készpénzfelvétel igénylésének első határideje - A január 20. után nyilatkozók csak márciustól élhetnek a lehetőséggel

2014.01.20.

Január 20-dikán járt le a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel igénylésének első határideje; aki január 20-a után adja le nyilatkozatát a bankjánál az februárban még nem, csak márciustól élhet a lehetőséggel.

"Sárgalapos" eljárás a tagállami szubszidiaritás védelmében - Tagállami demokrácia vs. Bizottság - 1:0

2014.01.20.

Félidős győzelemre állnak az uniós országok az Európai Bizottság ellen az Európai Ügyészség rendelettervezetével összefüggő mérkőzésben. Most a Bizottságnál van a labda.

Több ezer elítélt szabadul a romániai börtönökből - Február 1-jén lép hatályba az új büntető törvénykönyv Romániában

2014.01.20.

Több ezer elítéltnek jelent idő előtti szabadulást Romániában az új büntető törvénykönyv (Btk.) február elsejei hatályba lépése - közölte az Antena 3 hírtelevízió.

Átláthatóbb igazságszolgáltatás - Az igazságügyi adatok kezeléséről és nyilvánosságáról

2014.01.20.

Törvénykoncepció készül az igazságügyi adatok kezeléséről és nyilvánosságáról, a jogszabály célja a bíróságok munkájának átláthatóbbá tétele, ezáltal a beléjük vetett bizalom növelése – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szegeden.

Titokban maradhat a mézben lévő génmódosított virágpor? - Módosítás előtt a mézirányelv - Az Európai Parlament döntéséről

2014.01.20.

Döntött az Európai Parlament (EP) arról, hogy a virágport a méz természetes alkotóelemének kell tartani, nem pedig összetevőnek. Ennek értelmében a genetikailag módosított (GMO) virágpor jelenlétét gyakorlatilag nem kellene feltüntetni a címkéken, mert a virágpor aránya nem haladja meg a mézben azt a mértéket, amely fölött az alkotóelemeket jelölni. Az ügyben az EP-nek még meg kell egyeznie a tagállamok képviselőivel. Magyar EP-képviselők bírálták a döntést.

Nem tilos a Parlamentben aláírást gyűjteni - Kúriai döntést semmisített meg az Alkotmánybíróság

2014.01.20.

Az Alkotmánybíróság (Ab) a napokban megsemmisítette a Kúria egyik döntését az LMP két évvel ezelőtti népszavazási kezdeményezésével összefüggésben; az Ab szerint nem jogsértő, hogy a Parlamentben képviselők írták alá a gyűjtő ívet.

Victor Ponta megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét - A román Legfelső Bírói Tanács állásfoglalása

2014.01.20.

A bírák és ügyészek szakmai testületeként működő román Legfelső Bírói Tanács (CSM) megállapította, hogy Victor Ponta miniszterelnök megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Csökkentek az üreshordozó díjak - A díjfizetési kötelezettség mostantól a táblagépekre is kiterjed

2014.01.20.

A díjfizetési kötelezettség azonban mostantól a táblagépekre is kiterjed. Az új rendszert közgazdasági elemzés alapján, a jelentősebb díjfizetőkkel egyetértésben alakította át az öt érintett szerzőijog-kezelő egyesület.

Korlátozták a gyülekezés és a szólás szabadságát Ukrajnában - Az ukrán elnök aláírta az EU-párti tüntetések ellen irányuló törvényeket

2014.01.19.

Viktor Janukovics ukrán elnök aláírta azokat a törvényeket pénteken, amelyeket előző nap botrányos körülmények között fogadott el a kijevi parlament, s amelyek a Nyugat és az ukrán ellenzék szerint korlátozzák a gyülekezés és a szólás szabadságát, valamint a nyíltan az európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők ellen irányulnak.

Off-shore cég bevonása a tulajdonosi körbe adóelkerülés céljából - A Kúria állásfoglalása

2014.01.17.

Adójogviszonyokban a jogokat rendelkezésszerűen kell gyakorolni, ezzel ellentétes adózói magatartás esetén a hatóság átminősítése jogszerű. Nem szolgálhat az adózó előnyére, nem róható az adóhatóság terhére, hogy a szerződéses láncolatban egy ellenőrizhetetlen off-shore cég vett részt - foglalt állást a Kúria.

Huzamos tartózkodási jog és kiutasítással szembeni védelem - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.01.17.

A szabadságvesztési időszakok nem vehetők figyelembe sem a huzamos tartózkodási jog megszerzése szempontjából, sem a kiutasítással szembeni fokozott védelem megadása érdekében. Hasonlóképpen, a szabadságvesztési időszakok főszabály szerint megszakítják az e jogosultságok megadásához szükséges időszakok folyamatosságát - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Több milliárd forintos áfacsalást tárt fel a NAV egy cégcsoportnál

2014.01.17.

Több milliárd forintos áfacsalást tárt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága egy cukor- és étolaj-keresked.elmi cégcsoportnál - közölte a NAV pénteken

Változtak a szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos vámhatósági szabályok - Az új uniós és magyar szabályozásról

2014.01.17.

2014. január 1-től új uniós és magyar szabályozás alkalmazandó a szellemi tulajdonjogokat sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekre. Bővült a szabályozási kör, kötelezően alkalmazandó az egyszerűsített megsemmisítési eljárás, speciális szabályok vonatkoznak az úgy nevezett kiscsomagokra.

Pénzért állampolgárságot? - Az uniós állampolgárság nem eladó - Az Európai Parlament határozatáról

2014.01.17.

Aggályosnak tartja az Európai Parlament az olyan magánbefektetői programokat, különösen a máltait, amelyek keretében uniós országok pénzért kínálnak állampolgárságot - derül ki az EP strasbourgi plenáris ülése által csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.

Francis Ciarán Tobin hazájában töltheti le büntetését - Az ír legfelsőbb bíróság határozatot hozott

2014.01.17.

Az ír igazságügyi minisztérium csütörtökön továbbította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) az ír legfelsőbb bíróság határozatát, amelyben engedélyezik a Francis Ciarán Tobin ellen kiszabott büntetés végrehajtásának átvételét - tájékoztatta kora este a magyar igazságügyi tárca.

Kiterjesztik a nyugdíjak adóztatását Németországban - A nyugdíjak adóköteles része 2005 óta folyamatosan emelkedik

2014.01.17.

Németországban kiterjesztik a nyugdíjak adóztatását, az új szabály alapján már a közepes nagyságú nyugdíjjal rendelkező németeknek is meg kell fizetnie a személyi jövedelemadót.

Alaptörvény-ellenes devizahitelek? - Január végén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány beadványát

2014.01.17.

Január végén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványát - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára pénteken.

Izraelben tilos lesz a náci szó használata - Az államügyész szerint sérülhet a véleménynyilvánítás szabadsága

2014.01.17.

Az izraeli parlament megszavazta első olvasásban a náci szó használatának tilalmát, valamint a náci és neonáci szimbólumokat betiltó törvényjavaslatot - jelentette szerdán a katonai rádió.

Megtévesztette a fogyasztókat a Shell - A GVH 25 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást

2014.01.16.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése értelmében a Shell Hungary Zrt. megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkentés érhető el. Jogsértő magatartásáért a Shellt 25.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a versenyhatóság.

Változó szerzői jog

2014.01.16.

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) szakít a szellemi alkotások kifejezéssel, és a szerzői jogi és az iparjogvédelmi jogviszonyokra vonatkozóan beéri egy kisegítő szabállyal. Az új Büntető törvénykönyvben (Btk.) viszont önálló fejezetet kaptak a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmények.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000