Hír archívum: 2014. január

Más hónap

Önkormányzati életvédelmi kötelezettség télidőben - Nem tehető különbség a rászorulók között - Ombudsmani vizsgálat

2014.01.16.

Az önkormányzat az Alaptörvényben deklarált életvédelmi kötelezettségnek megfelelően köteles megtenni minden olyan intézkedést, amely közvetlen életveszély elhárítását szolgálja. Az állami kötelezettség teljesítésének előmozdításában mindenki, így a rászoruló is köteles együttműködni. A téli hidegek beálltával egy panaszügy kapcsán is erre figyelmeztet Székely László alapjogi biztos.

Titkos nyomkövetés mint rendkívüli felmondási ok? - A Kúria állásfoglalása

2014.01.16.

A munkavállaló mobiltelefonján hozzájárulása nélkül a munkáltató által flotta nyomkövető rendszer aktiválása megalapozza a munkavállaló rendkívüli felmondását - foglalt állást a Kúria.

Jogellenes életvitelszerű tartózkodás egyes közterületeken - Eddig tizenhárom hajléktalant állítottak elő Budapesten

2014.01.16.

Eddig 13 embert állítottak elő a rendőrök Budapesten azon rendelet alapján, amely szerint jogellenes az életvitelszerű tartózkodás egyes közterületeken - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán.

Veszélyes hulladék gyűjtéséről - Megjelent a hulladék törvény végrehajtási rendeletének tervezete

2014.01.16.

Lakóházban és üdülőben kizárólag a háztartásban képződött veszélyes hulladékot és csak a közös helyiségekben lehet gyűjteni - egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladék törvény végrehajtási rendeletének tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Eladott újszülöttek - Halálbüntetésre ítéltek egy csecsemőkkel kereskedő kínai orvost

2014.01.16.

Csecsemőkkel kereskedett, ezért halálra ítélték Kínában azt a szülész főorvosnőt, aki hét újszülött eladásában vett részt, és közülük egy meg is halt.

Tisztségviselői felelősségre vonás korrupciós ügyekben - Alkotmányellenes a román büntető törvénykönyv módosítása

2014.01.16.

Az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a román alkotmánybíróság a román büntetőtörvénykönyv azon módosítását, amely megnehezítette volna a választott tisztségviselők felelősségre vonását.

Nemzeti jogszabály uniós joggal való összeegyeztethetőségéről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.01.16.

A Bizottság a Bíróság által megállapított kényszerítő bírság behajtása során nem határozhat valamely, a Bíróság által korábban meg nem vizsgált nemzeti jogszabálynak az uniós joggal való összeegyeztethetőségéről. Az ilyen mérlegelési mozgástér a Bíróság kizárólagos hatáskörének jogtalan gyakorlását jelentené - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Az államfő kinevezte az Országos Bírósági Hivatal új elnökhelyettesét - Beszélgetés Gyarmathy Judit bíróval

2014.01.15.

Áder János köztársasági elnök – Handó Tünde, az OBH elnökének javaslatára – 2014. január 15-ei hatállyal határozatlan időtartamra az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesévé nevezte ki Gyarmathy Juditot szerdán.

Rugalmasabb, egyszerűbb tőkebefektetés márciustól - Megengedőbb társasági jogi szabályok az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével

2014.01.15.

A márciustól életbe lépő új Ptk-nak köszönhetően lényegesen egyszerűbb lesz a hazai vállalkozásokba befektetők dolga, ugyanis a társasági jogot érintő passzusok számos korábbi, problémás cégjogi szabályt átalakítanak – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb tanulmányából. A specialista szerint különösen a kockázatitőke-befektetők és az M&A tranzakciót tervezők profitálhatnak az új szabályozásból.

Semleges internet - Egyenlő elbánás minden tartalomnak - Szövetségi bíróság érvénytelenítette az amerikai kormányzati szabályozást

2014.01.15.

Egy amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság kedden érvénytelenítette azt az amerikai kormányzati szabályozást, amely arra kötelezte az internetes szolgáltatókat, hogy minden, a világhálón lebonyolított forgalmat egyenlő elbánásban részesítsenek.

Szabályozott médiatartalom - Mit várunk a médiaszabályozástól? - II. rész - A Mérték Médiaelemző Műhely vitairata

2014.01.15.

A Mérték Médiaelemző Műhely vitairatot tesz közzé, mellyel egy több hónapos nyilvános párbeszédet kíván elindítani. A vitasorozat célja, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének megszólításával és bevonásával segítse a média szabályozási kereteinek újragondolását, egy jövőbeli médiaszabályozás és médiapolitika kialakításához releváns szakmai szempontoknak és érdekeknek a felszínre kerülését.

Írországban kegyelmet is kérhet Francis Ciarán Tobin - Az ír gázoló január 17-én elhagyhatja Magyarországot

2014.01.15.

Írországban kegyelmet is kérhet Francis Ciarán Tobin, aki a héten kezdte meg börtönbüntetésének letöltését Magyarországon. Erről a közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt szerda reggel.

Járulékfizetés alól mentesítve a munkavégzés államában - Hatályba lépett a magyar-japán szociális biztonságról szóló egyezmény

2014.01.15.

Január 1-jétől hatályba lépett a Magyarország és Japán közötti szociális biztonságról szóló egyezmény - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Tömeges kitoloncolások Görögországban - ET emberi jogi biztos: A görög eljárás nemzetközi és európai emberi jogi előírásokat sért

2014.01.15.

Súlyos emberi jogi aggályokat vetnek fel azok a jelentések, amelyek szerint Görögország állítólag tömegével fordítja vissza és toloncolja ki a határára érkező bevándorlókat és menekülteket, illetve a parti őrség és a határrendészet tagjai rosszul bánnak a bevándorlókkal - vélekedett keddi közleményében Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Népirtás vádjával a hágai Nemzetközi Bíróság előtt - Márciusban kezdődik Szerbia és Horvátország egymás elleni pere

2014.01.15.

Március 5-én kezdődik meg a hágai Nemzetközi Bíróságon Szerbia és Horvátország egymással szembeni pere, amelyben az 1991 és 1995 között, a délszláv háború idején elkövetett népirtásokra vonatkozó vádakról döntenek - írta kedden internetes oldalán a Vecernje Novosti című szerbiai napilap.

Hivatal stratégia és konkrét tervek nélkül? - Az ÁSZ vizsgálta a GVH működését és gazdálkodását

2014.01.15.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008 és 2012 közötti működését és gazdálkodását ellenőrizve megállapította, hogy a versenyhatóság ebben az időszakban nem rendelkezett hivatali stratégiával és az éves szakmai tervek sem voltak elég konkrétak - mondta Horváthné Herbáth Mária felügyeleti vezető kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az exportértékesítés adómentességének feltételeiről - Az Európai Bíróság ítéletet hozott a a Kúria által előterjesztett kérdésekben

2014.01.14.

Az Európai Bíróság (EB) a közelmúltban ítéletet hozott a Kúria által előterjesztett, az exportértékesítés áfamentességének törvényi feltételeire vonatkozó kérdésekben, e szerint ellentétes a direktívával az olyan nemzeti szabályozás, amely alapján pusztán egy határidő túllépése azzal a következménnyel jár, hogy az adóalany véglegesen elveszíti az adómentesség alkalmazásának lehetőségét - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Zálogjogok új rendszerben – Hitelbiztosítéki nyilvántartás

2014.01.14.

Márciustól jelentősen átalakul az ingó zálogjogi nyilvántartás rendszere, s ezután bárki az interneten keresztül feltöltheti hitelbiztosítéki nyilatkozatát és tájékozódhat más biztosítékok, zálogjogok fennállásáról.

Veszélyes világháló - Zaklatás az interneten - Program indult a középiskolások tudatosabb internethasználatáért

2014.01.14.

Az internet nem felejt címmel a világháló veszélyeinek tudatosítására, a gyerekeket ért iskolai és internetes zaklatás jelenségének csökkentése érdekében indított programot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Az első, fiataloknak szóló előadás hétfőn volt a fővárosi Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában.

Fogyasztói jogvédelem alaptörvényi szinten - Az elmúlt évek fogyasztóvédelmet erősítő jogszabály-változásairól

2014.01.14.

Korszakváltás ment végbe az elmúlt négy évben a fogyasztóvédelemben, ennek a legmeggyőzőbb példája, hogy a fogyasztói jogok védelme bekerült az alaptörvénybe - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Budapesten.

Hol jogosult társadalombiztosításra az uniós munkavállaló? - Brüsszeli útmutató a szociális visszaélések korlátozásához

2014.01.14.

Új útmutatót tett közzé hétfőn az Európai Bizottság, amelynek célja, hogy egyszerűbbé tegye annak megállapítását, mely ország tekinthető egy uniós munkavállaló szokásos tartózkodási helyének, vagyis hol jogosult társadalombiztosításra.

Mentesítve a rögzített árfolyam feletti kamat megfizetése alól - Patai: A kibővített árfolyamgáthoz százezrével csatlakoznak a hitelfelvevők

2014.01.14.

A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások novemberben 316 darab, 2012. április 1. és 2013. november 30. között pedig összesen 166 089 darab árfolyamgát-szerződést kötöttek deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján.

A sajtó erejével - Megkezdi büntetését Magyarországon az ír gázoló - Francis Ciarán Tobin 14 éve Leányfaun két gyermeket gázolt halálra

2014.01.14.

Csaknem 14 évvel a Leányfalun történt, két gyermek halálát okozó baleset után megkezdi büntetésének letöltését egy budapesti büntetés-végrehajtási intézetben az ír gázolóként ismertté vált Francis Ciarán Tobin - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn.

Történelmi mélyponton a gyilkosságok száma Olaszországban

2014.01.14.

A több mint százötven évvel ezelőtti országegyesítés óta nem volt ennyire alacsony a gyilkosságok száma Olaszországban. Ennek ellenére a lakosság a bűnözés erősödését érzi.

Célkeresztben az étrend-kiegészítők, a bölcsődék és a nőgyógyászok - Az ÁNTSZ kiemelt vizsgálatai 2014. évben is folytatódnak

2014.01.14.

Az étrend-kiegészítőket, a bölcsődéket és a fürdőhelyeket ellenőrzi kiemelten az idén az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH), és továbbra is napirenden lesz a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása - tájékoztatott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Sajátos adózási gyakorlat törvénysértő helyi adórendelet alapján - A Kúria megsemmisítette a debreceni önkormányzati jogszabályt

2014.01.14.

A Kúria önkormányzati tanácsa törvénysértőnek ítélte és 2013. december 31. napjával megsemmisítette a debreceni önkormányzat egyik helyi adórendeletének azt a pontját, amelyben iparűzésiadó-kedvezményt biztosított a városba települt, magas hozzáadott értéket képviselő ipari cégeknek, szolgáltatóknak. A város alpolgármestere jelezte, hogy a döntés nem a jelenleg hatályban lévő rendeletre vonatkozik.

Újságírók a Kínzás Ellen: Növekszik a riporterek elleni hatósági jogsértések száma Egyiptomban

2014.01.13.

Egyre gyakrabban lépnek fel jogsértően a sajtó képviselőivel szemben az egyiptomi biztonsági erők az Újságírók a Kínzás Ellen nevű független megfigyelő szervezet szerint.

Alapjövedelem a létezés jogán - Neves szakemberek társadalmi vitára bocsátották újszerű javaslatukat

2014.01.13.

A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport azt javasolja, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon alapjövedelem; a modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián a budapesti Kossuth Klubban szombaton.

Magyar ügyek a román állam kezében - Alkotmányellenes a román decentralizációs törvény

2014.01.13.

A román alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette pénteken a decentralizációs törvényt, amellyel több központi intézményt akart önkormányzati hatáskörbe utalni a bukaresti kormány.

Illetékesség hiányában - Az áthelyezett büntetőügyek többségét visszaküldték vidékről a Fővárosi Törvényszéknek

2014.01.13.

Illetékesség hiányára hivatkozva az áthelyezett büntetőügyek többségét visszaküldték vidékről a Fővárosi Törvényszéknek - olvasható a Fővárosi Törvényszék szóvivőjének pénteki tájékoztatásában.

32 órás munkahét kisgyermekes szülőknek Németországban - A munkáltatók háborognak, a szakszervezetek üdvözlik a javaslatot

2014.01.13.

Németországban a 32 órás munkahét bevezetését javasolja a nagykoalíciós kormány szociáldemokrata családügyi minisztere, Manuela Schwesig pénteken felvetett javaslata szerint az új foglalkoztatási formában a kisgyermekes szülők dolgozhatnának.

Április 1-jéig lehet időközi választást tartani - Az időközi választásokra még 1997-es jogszabályt kell alkalmazni

2014.01.13.

z idén április 1-jéig lehet időközi önkormányzati választást tartani, a helyi választási bizottságoknak pedig még 18 napjuk van arra, hogy szavazást írjanak ki. A jelenlegi adatok szerint ebben az önkormányzati ciklusban még nyolc településen tartanak majd képviselő- vagy polgármester-választást.

Alkotmánybírósági mustra – Napirenden a trafiktörvény

2014.01.13.

Az Alkotmánybíróság az év első teljes ülésén megvizsgálja annak az alkotmányjogi panasznak a befogadhatóságát, amely alaptörvény-ellenesnek tartja, hogy a dohány-kiskereskedelem az állam koncessziós szerződéssel átengedhető, kizárólagos gazdasági tevékenységei közé tartozik.

Több ezer autós úszhatja meg a parkolási bírságot - Az ügyészség ügyvédi visszaélés bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást

2014.01.11.

Több mint harmincezer budapesti autós úszhatja a parkolási bírságot, mert a parkolási cég szerint egy ügyvéd nem számolt el az ügyekkel - hangzott el az M1 péntek esti Híradójában.

A bűncselekmények több mint 40 százaléka felderítetlen marad Oroszországban - Beszélgetés Jurij Csajka főügyésszel

2014.01.11.

Oroszországban tavaly felderítetlen maradt a regisztrált bűncselekmények több mint 40 százaléka - mondta Jurij Csajka főügyész a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak adott nyilatkozatában.

Telekadómentes belterületi ingatlanok - A Kúria állásfoglalása

2014.01.10.

Nem tárgya a telekadónak az a beépítetlen belterületi földrészlet, amely nem beépíthető - foglalt állást a Kúria.

Nem lesz kötelező a legalacsonyabb árat kínáló ajánlattevőt választani - Új közbeszerzési szabályok az EP napirendjén

2014.01.10.

Az állami, önkormányzati hivataloknak nem lesz kötelező a legalacsonyabb árat kínáló ajánlattevőt kiválasztaniuk a közbeszerzési pályázatokon és koncessziók odaítélése során, ehelyett mérlegelhetik, melyik ajánlat felel meg leginkább a kitűzött célnak. Az adófizetői pénzek hatékonyabb elköltését célzó új szabályokról szerdán szavaz a Parlament.

Jogosan kritizált közétkeztetés - Ősszel lép hatályba az új táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet

2014.01.10.

Még nem zárult le az uniós engedélyezési eljárás, így január elsejével nem lépett hatályba a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelettervezet. Az új rendelet szeptembertől lehet hatályos - közölte az egészségügyi államtitkárság.

Lejár az EULEX missziója Koszovóban -A koszovói igazságszolgáltatás átveszi a háborús és korrupciós ügyeket

2014.01.10.

A koszovói igazságszolgáltatási szervek hamarosan átveszik a háborús bűnökkel és korrupcióval kapcsolatos ügyeket az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójától, az EULEX mandátuma ugyanis júniusban lejár - írta szerdán internetes oldalán a Tribuna című koszovói napilap.

Felértékelődött bűnmegelőzés - Mi erősíti a szubjektív biztonságérzetet? - Egy felmérés tapasztalatai

2014.01.10.

Felértékelődött a bűnmegelőzés - mondta Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója.

Függőben lévő melegfrigyek - Utah nem ismeri el az azonos nemű párok házasságát

2014.01.10.

Utah állam nem ismeri el a területén azonos nemű párok által megkötött több mint ezer házasságot - közölte az állam kormányzójának hivatala.

CEPOL - Budapestre költözhet az Európai Rendőrakadémia - Hazánk pályázatát a Tanács október 8-án már támogatásáról biztosította

2014.01.10.

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfő délutáni brüsszeli ülésén egyetlen olyan kérdés sem hangzott el, amely megkérdőjelezte volna Budapest alkalmasságát az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) elhelyezésére - hangsúlyozta újságíróknak Pintér Sándor magyar belügyminiszter, miután a bizottság ülésén ismertette az erre irányuló magyar pályázat részleteit.

Gyakornoki rendszer a Kúrián - A Kúria elnöke pályázatot hirdet doktori iskolák hallgatói számára

2014.01.09.

A Kúria elnöke pályázatot hirdet az állam- és jogtudományi karok doktori iskoláinak, valamint a közszolgálati egyetem közigazgatás-tudományi doktori iskolájának hallgatói számára a Kúrián gyakornoki feladatok ellátására.

Két hónapon belül lezárulnak a bírósági ügyáthelyezések - A Kúria nyilatkozata az illetékességi összeütközések ügyében

2014.01.09.

A Fővárosi Törvényszék végzésének meghozásától számítva két hónapon belül lezárulnak bírósági ügyáthelyezések - közölte Kónya István. A Kúria elnökhelyettese azt is elmondta: ha egy ügy új bírósághoz kerül, azt új ügyként kell kezelni, és - esetleg perkönnyítő megoldások segítségével - elölről kell kezdeni a tárgyalást.

Európában Olaszországban a legszigorúbb szerzői jogi jogvédelem - Elfogadták a szerzői jogot sértő internetes oldalak új szabályozását

2014.01.09.

Az elektronikus kommunikációért felelős olasz hatóság, az AGCOM számos intézkedést dolgozott ki annak érdekében, hogy felszámolják a jogsértő honlapokat és kézre keríthessék azok üzemeltetőit.

Kartell az irodaszer forgalmazók piacán - A GVH 1 milliárd forintos bírságot szabott ki 11 vállalkozással szemben

2014.01.09.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. december 12-én kelt döntésében megállapította, hogy hat irodaszer forgalmazó vállalkozás stratégiai együttműködési megállapodást kötött, valamint tizenegy vállalkozás irodaszerek értékesítésére kiírt pályázatokon áraik egyeztetése és piacfelosztás céljából egyeztetéseket folytattak. A GVH ezért 11 vállalkozással szemben összesen 1.003.600.000 Ft bírságot szabott ki.

A schengeni vízum kiadása megtagadásának indokai - Az EU vízumkódexéről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.01.09.

A „schengeni vízum” kiadása kizárólag az EU vízumkódexében kifejezetten előírt indokok alapján tagadható meg. A nemzeti hatóságok mindazonáltal széles mérlegelési mozgástérrel rendelkeznek annak meghatározása tekintetében, hogy ezen indokok egyikét alkalmazni kell-e a kérelmezővel szemben - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megbüntették, mert túl sok gyereke született - Az egyketörvény megsértéséért pénzbüntetés jár Kínában

2014.01.09.

A családtervezési politika megsértése miatt 7,48 millió jüan (280 millió forint) pénzbírsággal sújtották csütörtökön Csang Ji-mou világhírű kínai filmrendezőt.

Mit várunk a médiaszabályozástól? - I. rész - A Mérték Médiaelemző Műhely vitairata társadalmi párbeszédre ösztönöz

2014.01.09.

A Mérték Médiaelemző Műhely vitairatot tesz közzé, mellyel egy több hónapos nyilvános párbeszédet kíván elindítani. A vitasorozat célja, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének megszólításával és bevonásával segítse a média szabályozási kereteinek újragondolását, egy jövőbeli médiaszabályozás és médiapolitika kialakításához releváns szakmai szempontoknak és érdekeknek a felszínre kerülését.

„A fickó beszélne, de nem teheti.” - Védett bejelentők - A whistleblowing jogi szabályozása a magánszektorban

2014.01.09.

„A fickó beszélne, de nem teheti.” - Munkavállalói bejelentés vállalaton belüli kötelezettségszegésekről, jogszabálysértésekről egy speciális belső eljárásrendszeren keresztül - A whistleblowing jogi szabályozása a magánszektorban

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000