Hír archívum: 2014. január

Más hónap

Hatásvizsgálatok és fehér könyvek növelik a közigazgatás hatékonyságát az új jogi környezetben - Lezárult a KIM projektje

2014.01.09.

Nyolc hatásvizsgálati csomagot és öt stratégiai tervdokumentumot (úgynevezett fehér könyvet) készített el egy projekt eredményeként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - tájékoztatta a tárca sajtóosztálya.

Megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét a román kormányfő - Vizsgálatot kezdeményezett a román Legfelső Bírói Tanács

2014.01.09.

Vizsgálatot kezdeményezett kedden a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő román Legfelső Bírói Tanács (CSM) Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ellen, amiért a politikus egy televíziós műsorban politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Basescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is bebörtönzött Adrian Nastase volt kormányfőt.

Öt százalékra csökkent az élősertés és a félsertés áfája január 1-jével

2014.01.09.

Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken 2014. január 1-jén a jelenlegi 27 százalékról; a döntés a 2014. évi adótörvényekkel együtt lépett hatályba, a szakértők szerint a mérséklés ellenére a területről származó adóbevételek várhatóan szinten maradnak a szektor fehéredésének köszönhetően.

Gyed extra gyakorlati kisokos - Részletes útmutatót tett közzé az OEP

2014.01.08.

Részletes útmutatót, "gyakorlati kisokost" tett közzé a gyed extráról az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a honlapján - tájékoztatta az OEP szerdán.

Stop Fakes! akció - Európa hadjáratot indított a hamisítás ellen

2014.01.08.

A legálisan működő vállalkozásoknak hatalmas kárt okozó és a munkanélküliség növekedéséhez nagyban hozzájáruló termékek kereskedelme ellen indított széleskörű kampányt az Európai Bizottság. Antonio Tajani, a Bizottság alelnöke interjút adott az ügyben az Enterprise&Industry magazinnak.

Csirkehús vagy sem? - A McDonald’s megtévesztette a fogyasztókat - A GVH 15 millió forintra bírságolta a vállalkozást

2014.01.08.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft. (McDonald’s) megtévesztette a fogyasztókat csirkehús felhasználásával készült egyes termékei népszerűsítése során. A GVH ezért 15.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Az adatmegőrzési irányelv összeférhetetlen az Alapjogi Chartával - Az alapjogok korlátozásának kérdése az Európai Bíróság asztalán

2014.01.08.

Cruz Villalón főtanácsnok szerint az adatmegőrzésről szóló irányelv összeegyeztethetetlen az Alapjogi Chartával. Mindazonáltal azt javasolja, hogy az érvénytelenség megállapításából eredő joghatásokat függesszék fel annak érdekében, hogy az uniós jogalkotó ésszerű határidőn belül megtehesse a megállapított érvénytelenség orvoslásához szükséges intézkedéseket.

Le lehet mondani a késedelmi kamaton túli behajtási költségátalányról - A késedelmes számla-fizetésére vonatkozó szabályok módosításáról

2014.01.08.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerint nem minden esetben kötelező a késedelmesen fizető partnereknek késedelmi kamatot, és amellett minimum 40 eurónak megfelelő behajtási költségátalányt is felszámítani, a lemondásnak, mint tartozás-elengedésnek ugyanis a Ptk. alapján nincs akadálya - reagált a tárca egy adószakértői véleményre.

Ellentmondások a román földvásárlás szigorításáról szóló törvényben - Visszaküldte a jogszabályt a parlamentnek a román államfő

2014.01.08.

Visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a földvásárlás feltételeinek szigorításáról szóló törvényt Traian Basescu román államfő kedden, így a jogszabály egyelőre nem lép hatályba.

Változó jövedéki adózás

2014.01.08.

Módosult a jövedéki adózásra vonatkozó szabályozás, a módosítások az adminisztráció ésszerűsítését valamint a visszaélések visszaszorítását célozzák.

Illetékesség hiányában is lefolytatandó eljárások - A Fővárosi Törvényszék büntetőkollégiumi tanácselnöki állásfoglalásáról

2014.01.08.

Annak a bíróságnak kell lefolytatnia és befejeznie a büntetőeljárást, ahol a tárgyalást eredetileg megkezdték, függetlenül attól, hogy az ügyáthelyezés miatt eljáró törvényszékek megállapították az illetékességük hiányát - közölte a Fővárosi Törvényszék a honlapján a hétfői büntetőkollégiumi tanácselnöki értekezletének állásfoglalása alapján.

Megszűnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozása - Az új végrehajtási szabályokról

2014.01.08.

Alapos szakmai előkészítő munka után 2013. december 31-én megjelentek a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvízre vonatkozó új végrehajtási szabályok, amelyeknek köszönhetően megszűnt a termálvizet használó kertészetek túlszabályozása.

A kiemelt nemzeti vagyon méltó megőrzése és megújítása érdekében - Állami vagyonkezelésbe kerülnek a városligeti ingatlanok

2014.01.08.

Kilencvenkilenc évre állami vagyonkezelésbe kerülnek a városligeti ingatlanok az Országgyűlés döntésével. Az előterjesztők szerint erre a tervezett fejlesztések hatékony megvalósítása érdekében van szükség.

Diploma után - A frissdiplomás jogászok elhelyezkedési esélyeiről

2014.01.07.

Nincs túlképzés jogászokból. Épp ellenkezőleg: bővíteni kell a kapacitást – állítják a szakértők. A Frissdiplomások 2012 című tanulmány szerint a leggyorsabban jogi diplomások helyezkednek el, és közöttük a legalacsonyabb munkanélküliek aránya.

Hét és fél milliárdos adócsalás Győrben - Fiktív ügyletek utáni áfa-levonás - 21 ember ellen emelt vádat az ügyészség

2014.01.07.

Hét és fél milliárdos adócsalás miatt emelt vádat 21 ember ellen a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség - közölte a testület vezetője hétfőn.

Virtuális erőszak - Öt év szabadságvesztés "bosszúpornó" közzétételéért - Az izraeli kneszt törvénymódosítást fogadott el

2014.01.07.

A kneszet hétfő este elfogadott új törvénymódosítása szerint ezentúl akár öt év börtönt is kaphat Izraelben az, aki pornófelvételt tesz közzé az interneten partnere beleegyezése nélkül.

Jogalkotási rekord, parlamenti leg-ek - Több mint 250 törvényt hozott az Országgyűlés a 2013-as évben

2014.01.07.

Kétszázötvennégy törvényt hozott tavaly a parlament, többet, mint a rendszerváltás óta bármelyik évben. Az Országgyűlés hétszer módosította a költségvetést, kétszer az alkotmányt, és mindössze két ellenzéki törvényjavaslatot fogadott el.

A megváltozott munkaképesség elhúzódó felülvizsgálatáról - Székely: Sérült a tisztességes eljáráshoz és szociális biztonsághoz való jog

2014.01.07.

Nem volt kellően előkészített a megváltozott munkaképességű emberek állapotának felmérését végző, és az ellátásokra való jogosultságot megállapító intézményrendszer átalakítása. Az ügymennyiség fogadására nem voltak megfelelően felkészítve az új szakigazgatási szervek és munkatársaik. Az infrastrukturális háttér sem állt maradéktalanul rendelkezésre, és a körülményeket tovább rontotta az orvos-szakértő hiány. Az alapvető jogok biztosa, Székely László az emberi erőforrások miniszterétől a vizsgálatában feltárt problémák orvoslását kérte.

Népegészségügyi termékadó, közműadó, energiaadó, kata - Január 1-jével változó kisadók

2014.01.07.

Január 1-jétől változik a népegészségügyi termékadó (neta), a közműadó, az energiaadó, a regisztrációs adó, a kata, a hitelintézetek számára pedig bevezetnek egy egyszeri különadót.

Nincs több legális gyorshajtás hivatalnokoknak - Korlátozzák a hivatali privilégiumok körét Kínában

2014.01.07.

Drasztikusan csökkentik a kivételes közlekedési lehetőségeket - így például a piros lámpán való áthajtást - garantáló engedélyek számát Kínában a hivatali privilégiumok megkurtításának újabb körében - számol be a kínai állami média.

Elektronikus kommunikáció a polgári perekben - Módosult hatálybalépés - 2015. július 1-től alkalmazandó kötelezően

2014.01.07.

A 2013. december 23. napján kihirdetésre került, az egyes igazságügyi, jogállási és belügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi CCXLIII. törvény 1. § (1) bekezdése, mely – többek között – módosította a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) elektronikus kommunikációra vonatkozó szabályainak hatálybalépését. A törvényszék elsőfokú hatáskörébe tartozó ügyekben 2015. június 30. napjáig – a Pp. 386/U. § (1) bekezdése szerinti kivétellel - választható az elektronikus kommunikáció.

Szabad vasárnap, kifizetett szabadnap - Elakadt javaslatok a Tisztelt Házban - 2010 óta 1500 törvényjavaslatból 800 lett jogszabály

2014.01.07.

Nem döntött a ki nem adott szabadnapok pénzbeli megváltásáról és a nemzeti dohányboltok éjszakai alkoholárusítási jogát sem szabályozta a parlament, noha mindkettőt kormánypárti képviselők kezdeményezték még hónapokkal ezelőtt. Nem szavazott az Országgyűlés a KDNP szabad vasárnapról szóló javaslatáról sem, ahogy nagyjából harminc más, szintén ebben a ciklusban tárgysorozatba vett indítványról sem.

Jogszerű béranyaság - Megtagadható-e a fizetett szabadság? - Béranyasági kérdések az Európai Unió Bíróságának asztalán

2014.01.06.

Wahl főtanácsnok szerint nem vezethető le az uniós jogból az olyan szülők fizetett szabadsághoz való joga, akiknek a gyermeke béranyaságról szóló megállapodás alapján született. A jelenlegi uniós jogszabályok szerint az ilyen szülők helyzete az uniós jog hatályán kívül esik .

Adózatlan dohánytermékek - A NAV kiemelten ellenőrzi a postacsomagokat

2014.01.06.

Kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a dohánytermékeket tartalmazó belföldi postacsomagokat az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében - közölte a szervezet vasárnap a Facebook-oldalán. A közlés szerint eddig országosan 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyőrök.

A tankönyvellátás állami felelősség - Január 1-jével megszűnt a piaci elvekre épülő ellátási rendszer

2014.01.06.

A január 1-jén hatályba lépő változásokkal jogi értelemben megszűnt a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és helyébe az állam teljes körű felelősségére épülő rendszer lép.

Magasabb rokkantsági és rehabilitációs ellátások, magasabb ápolási díj - Január 1-jével módosítva

2014.01.06.

A rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadékok összege is emelkedett január 1-jével a nyugdíjakkal azonos mértékben. Több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra emelkedett továbbá az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezette a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint.

Szabad munkaerő-áramlás Európában - Nem korlátozhatják többé a bolgár és a román munkavállalókat

2014.01.06.

Az európaiak szabad munkavállalásának korlátozása nem megoldás a magas munkanélküliségre vagy a válságra – jelentette ki Andor László, az EU foglalkoztatási biztosa abból az alkalomból, hogy január 1-jén az utolsó korlátozások is megszűntek az EU területén a bolgár és a román munkavállalókkal szemben.

Haltenyésztés termálvízben - Kormányrendelet a vízügyi jogszabályok módosításáról

2014.01.06.

Ez év elejétől a termálvíz intenzív medencés haltenyésztésre is hasznosítható, de bármilyen hasznosítás során törekedni kell a víz hőtartalmának minél nagyobb mértékű kinyerésére - egyebek mellett ezt tartalmazza az a vízügyi jogszabályokat módosító kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Hivatali korrupció - Közel negyvenezer hivatalnokot bocsátottak el tavaly Kínában

2014.01.06.

A negyvenezerhez közelített a korrupció miatt elbocsátott hivatalnokok száma Kínában 2013 első tizenegy hónapjában - közölte a legfelsőbb ügyészség.

Változások a helyi iparűzési adó megállapításában

2014.01.06.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá tartozó adóalanyok adóévre is választhatják az egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert, ha valamilyen okból már nem tartják racionálisnak az ilyen módon történő adóalap-megítélést, választhatják az általános szabályok alkalmazását is, s továbbra is kata-alanyok maradhatnak.

Szellemi tulajdonjogot sértő áruk - A vámhatósági intézkedésektől - Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

2014.01.06.

A szellemi tulajdonjogot sértő áruk miatti eljárás lefolytatásához a jogosult - akinek a jogát az áru sérti - kérelme szükséges, egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Alkotmánybírósági toplista – 2013 legjelentősebb döntései

2014.01.06.

Az Alkotmánybíróság 2013-ban csaknem háromszáz döntést hozott, amelyek közül a legjelentősebb harmincat – egyebek között az Alaptörvény negyedik módosítását, az egyházügyi törvényt, a korhatár előtti ellátásokat, a semmisségi törvényt és a bírósági ügyáthelyezéseket érintő határozatokat – időrendbe csoportosítva egybegyűjtöttük.

Fogyasztási cikkek adásvételéről és a kapcsolódó jótállásról - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.01.03.

A spanyol eljárásjogi szabályok nem biztosítják a fogyasztási cikkek adásvételéről és a kapcsolódó jótállásról szóló irányelv hatékony érvényesülését. A spanyol bíróságok feladata, hogy a hatáskörük keretei között mindent megtegyenek az irányelvben előírt magas fogyasztóvédelmi szint biztosítása érdekében - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Védendő vízfogyasztó - Újdonságok a víziközmű-szolgáltatási törvényben

2014.01.03.

A víziközmű-szolgáltatási törvénybe január 1-től bekerül a védendő felhasználó - fogyasztó - fogalma, ide tartoznak a szociálisan rászorulók, valamint a fogyatékkal élők.

Csökkenő ügyintézési idő, egyszerűsödő eljárások - A kormányablakokkal összefüggő törvények módosításáról

2014.01.03.

Január 1-jétől harmincról huszonegy napra csökken az eljárás ideje a kormányablakoknál, az eddiginél több ügyet lehet egy helyen intézni, és ingyenes lesz a bűncselekmény miatt elvesztett vagy megrongálódott személyi okmányok pótlása a kormányablakokkal összefüggő törvények módosítása értelmében.

Kiterjesztett fordított adózás, elektronikus nyugta - Az áfatörvény változásai januártól

2014.01.03.

Január 1-jétől számos ponton változik az áfa szabályozása, így a sertés áfakulcsa 27-ről 5 százalékra csökken, a gabonafélék és az olajos magvak esetében pedig 2018. december 31-ig hatályban marad a fordított adózás.

Elveszített legitimáció - Korlátozná az Emberi Jogok Európai Bíróságának hatásköreit a brit igazságügy-miniszter

2014.01.03.

Korlátozná az Európa Tanács (ET) emberi jogi bíróságának hatáskörét a szigetországban Chris Grayling brit igazságügy-miniszter. Grayling szerint a bíróság "elveszítette legitimációját" Nagy-Britanniában, miután több alkalommal is a parlament döntésével ellenkező döntést hozott.

Mezőgazdasági termelői nyilvántartás - Új feladatokat kaptak a földhivatalok

2014.01.03.

A mezőgazdasági termelők nyilvántartását január 1-jétől a földhivatalok vezetik, és azok feladata a törvényben meghatározott termőföldszerzési feltételek ellenőrzése is - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Alaptörvény-ellenes devizahitelek? - Még bizonytalan az Alkotmánybíróság döntésének időpontja

2014.01.03.

Még bizonytalan, hogy mikor születik döntés a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványáról - közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára csütörtökön azzal összefüggésben, hogy a Figyelő című hetilap szerint a döntés napokon belül megszülethet.

Januárt 1-el változtak az szja- és járulékszabályok

2014.01.03.

Január 1-jétől több ponton változnak a személyi jövedelemadóra (szja) és a társadalombiztosítási járulékokra vonatkozó szabályok.

Módosított lakásfinanszírozás - Változtak a lakás-takarékpénztárra és a szocpolra vonatkozó szabályok

2014.01.03.

Több lakásfinanszírozási rendeletet is módosított a kormány a hétfői Magyar Közlönyben megjelent rendeletében, így kismértékben változtak a lakás-takarékpénztárra és a szocpolra vonatkozó szabályok is.

Egészségügyi válsághelyzeti ellátás - Részletes szabályok egy új kormányrendeletben

2014.01.03.

Részletesen szabályozza az egészségügyi válsághelyzeti ellátással kapcsolatos feladatokat a Magyar Közlönyben megjelent hétfői kormányrendelet. Válsághelyzet esetén az egészségügyi dolgozókat kirendelhetik munkavégzésre, és ilyen helyzetben akár a betegbeutalás rendjét, vagy az egészségügyi alapellátás körzethatárait is módosítani lehet.

Új banktörvény

2014.01.02.

Új magyar banktörvény váltja fel januártól a hitelintézeti törvényt, mely uniós elvárásokat is megvalósító, áttekinthetőbb, logikusabb, fogyasztóközpontú szabályozást teremt a pénzügyi szektorban.

Napi négy jogszabály született 2013-ban

2014.01.02.

Az elmúlt évekhez hasonlóan minden korábbinál több törvényt és kormányrendeletet, és összességében is történelmi rekordot jelentő mennyiségű jogszabályt hozott a 2013-as év – derül ki a Wolters Kluwer Kft. által kiadott Jogtár adataiból. Tavaly átlagosan napi négy jogszabály született, a törvények száma átlépte a 250-et, a jegybanki rendeletek száma másfélszeresére nőtt. A jogszabályok és határozatok összesen 90 ezer oldalt tettek ki a Magyar Közlönyben.

Rejtő Jenő közkincsben - 2014 januárjától nem védi a szerzői jog Fülig Jimmy kalandjait

2014.01.02.

2014. január 1-jétől nem védi a szerzői jog Rejtő Jenő műveit. A közkincsbe kerüléssel a jogutódok engedélye nélkül lehet a könyveket újból kiadni, megfilmesíteni, interneten közvetíteni – vagy éppen megzenésíteni, átdolgozni. Rejtő mellett azonban nemigen találunk más közismert alkotót a most lejáró védelmű szerzők között. Ez azt jelzi, hogy a művek többsége rövidebb élettartamú, mint a szerzői jogi oltalom.

Védett bejelentők - Január 1-től közérdekű bejelentést lehet tenni az ombudsmannál

2014.01.02.

Január 1-jétől a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény alapján bárki fordulhat állami vagy helyi önkormányzati szervhez oly módon is, hogy személyes adatai csak az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyen hozzáférhető, ami főként korrupciós ügyekben lehet indokolt.

Új fogyasztói csoportot létrehozni tilos - Rendelet jelent meg a már meglévők működésének szabályozására

2014.01.01.

Miután a parlament megtiltotta, hogy a szervezők 2014 első napjától új fogyasztói csoportokat hozzanak létre, a meglévők működésének szabályozására a kormány kapott felhatalmazást - ez a rendelet jelent meg a hétfői Magyar Közlönyben.

Mentesül az illetékteher alól a házastársak közötti ajándékozás és vagyonátruházás - Több ponton változik az illetéktörvény

2014.01.01.

Több ponton változik az illetéktörvény jövőre: mentesül az illetékteher alól a házastársak közötti ajándékozás és vagyonátruházás, szigorodnak ugyanakkor a gazdálkodó szervezetek közötti egyes tranzakciók illetékmentességének feltételei.

Változik a társasági adózás

2014.01.01.

2014-ben több ponton változnak a társasági adózásra vonatkozó szabályok.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000