Hír archívum: 2014. február

Más hónap

Jogellenes elbocsátás szülői szabadság igénybevétele okán - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.02.28.

Amennyiben részmunkaidős szülői szabadság idején kerül sor jogellenes elbocsátásra, a teljes munkaidőben alkalmazott munkavállalónak járó védelmi átalány-kártérítést a teljes munkaidőre járó díjazás alapján kell meghatározni. A részmunkaidőre járó díjazáson alapuló számítás megfosztaná az uniós jog által létrehozott védelmi rendszert a lényegének nagy részétől, és megkérdőjelezné a munkavállaló megszerzett jogait - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A magyar választási szabályozás kommentárja - Egy eddig példa nélküli magyarázó kötet jogalkalmazóknak

2014.02.28.

Magyarországon első alkalommal jelent meg a választási szabályozás összefoglaló magyarázata, kommentárja. A kötetet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is méltatta a budapesti bemutatón.

Réti László maradt a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke - Választás 2014 - Eredmények

2014.02.28.

Újabb négy évig Réti László ügyvéd töltheti be a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöki posztját. A testület főtitkára Papp Géza lett, elnökhelyettesei Hegedűs László, Katkó Anna, Kovács Kázmér, Köves Péter és Szecskay András - közölte a kamara a honlapján.

Márciustól pontosított feltételekkel jár a félszocpol - Módosult a fiatalok otthonteremtési támogatásáról szóló kormányrendelet

2014.02.28.

A fiatalok otthonteremtési támogatása címén márciustól a lakásépítési (-vásárlási) kedvezmény - közhasznú nevén a szocpol támogatás - felét kaphatják azok a legalább egy gyermeket nevelő 35 év alatti fiatal házasok, élettársak vagy egyedülállók, akik használt lakást vásároltak, ha 2009. július 1-jét megelőzően megkötött kölcsönszerződésük van, és azóta további gyermekük született vagy gyermeket fogadtak örökbe.

Adásvételi szerződés földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron - A földforgalmi törvény újabb előírásai lépnek hatályba március 1-től

2014.02.28.

A parlament múlt nyáron fogadta el a földforgalmi törvényt, amely lépcsőzetesen lép hatályba, március 1-től adásvételi szerződést földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet kötni, illetve ekkortól kell alkalmazni az elővásárlás szabályait is.

Több mint 26 millió forintot sikkasztott egy nyíregyházi ügyvéd - A Nyomozó Ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza

2014.02.28.

Ügyfelei pénzét elsikkasztó nyíregyházi ügyvéd ellen emelt vádat a Debreceni Nyomozó Ügyészség, és börtönbüntetést, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a bíróságnak - tájékoztatta a hajdú-bihari főügyész.

100 millió feletti adótartozások - 18 százalékkal nőtt a nagyadósok száma

2014.02.28.

Egy év alatt több mint 18 százalékkal bővült azoknak a cégeknek a száma, amelyek 180 napnál hosszabb idő óta, 100 millió forintnál nagyobb összeggel tartoznak az adóhivatalnak, a negyedévente közzétett listán 2637 cég szerepel, míg egy éve 2226 társaság neve volt rajta - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

Dohányzási tilalom egységesen és egyértelműen - Március 1-ig kell kihelyezni az új jelzéseket a közforgalmú intézményekben

2014.02.28.

Március 1-jéig, azaz szombatig kell a közforgalmú intézményekben kihelyezni azokat a feliratokat és jelzéseket, amelyek a dohányzási tilalmat, valamint a dohányzásra kijelölt helyet jelzik - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Meleg-ügyek az Egyesült Államokban - Texasban érvénytelenítették a melegházasságok tilalmát

2014.02.28.

Amerika egyik legkonzervatívabb államában, Texasban egy szövetségi bíró szerdán érvénytelennek mondta ki az azonos neműek házasságára vonatkozó tilalmat.

Büntetlenség terrorcselekményekért? - Jogi botrány Nagy-Britanniában - Lemondással fenyegetőzik az északír kormányfő

2014.02.28.

Kilátásba helyezte lemondását szerdán Peter Robinson észak-írországi kormányfő, miután kiderült, hogy az utóbbi években igen sok korábbi súlyos terrorcselekmény gyanúsítottjának gyakorlatilag büntetlenséget garantált a brit kormány az északír megbékélés érdekében.

Egységes európai vasúti térség - A vasúti közlekedés szabályozásának súlypontjai és tervezett változásai

2014.02.27.

Az új vasúti törvény szétválasztja majd a "nagyvasúti" és más kötöttpályás rendszereket (kisvasút, turistavasút, sífelvonók, kézihajtány) - mondta Rácz Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium osztályvezetője a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) kétnapos kápolnásnyéki konferenciáján.

A bírósági nyilvánosság és a sajtó szabadsága - Az OBH vitaanyaga társadalmi párbeszédre ösztönöz

2014.02.27.

Hol húzódik a tárgyalás nyilvánossága és a magánszféra védelme közötti határ? Miként használhatják fel az érintettek a birtokukba került információkat? Kitehetik-e a felek az internetre a megkapott tárgyalási jegyzőkönyveket, amelyekben esetleg mások titkai, személyes adatai is szerepelnek? Kinek az engedélyével készíthetnek kép- és hangfelvételt az újságírók egy tárgyaláson?

Akadálymentesített világháló - Az EP megszavazta a jogszabálytervezetet

2014.02.27.

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta azt az előterjesztést, amelynek értelmében a közszférához tartozó, illetve létfontosságú közfeladatokat ellátó szervezetek weboldalait a jövőben úgy kell kialakítani, hogy azok a fogyatékos személyek részére is hozzáférhetőek legyenek.

Új főügyész Horvátországban - Mladen Bajicot tizenkét év után Dinko Cvitan váltja a vezetői székben

2014.02.27.

A horvát kormánykoalíció pártjai megegyeztek az új főügyész személyéről: Mladen Bajicot tizenkét év után Dinko Cvitan, a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító ügyészség (USKOK) vezetője fogja váltani – írták a horvát újságok szerdán.

Elektronikus anyakönyvezés július 1-től - Elkészült a bevezetéshez szükséges kormányrendelet tervezete

2014.02.27.

Elkészült az elektronikus anyakönyvezés bevezetéséhez szükséges kormányrendelet tervezete. A dokumentumot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán tette közzé a kormány honlapján.

Részletes kimutatást kell közölni az adóssal a jelzáloghitel felmondása előtt - Március 1-el módosul a hitelintézeti törvény

2014.02.27.

Március 1-től, mielőtt a bank felmondaná a jelzáloghitel szerződést, részletes elszámolást kell készítenie az addigi fizetésekről és a fennálló tartozásról - tartalmazza az új hitelintézeti törvény.

Bizalmi vagyonkezelés - Hiánypótló jogintézmény, vadonatúj lehetőségek

2014.02.27.

Európában már évszázados tradíciókkal rendelkezik. A megbízás speciális válfaja. A befektetés szabadsága és a benne rejlő pénzügyi lehetőségek miatt sokaknak vonzó lehet, ám a vadonatúj jogi konstrukció számos buktatót is rejthet magában. - A bizalmi vagyonkezelés jogszabályi háttére, gyakorlati kérdések, külföldi tapasztalatok - Beszélgetés Dr. Császár Katalin ügyvéddel

Kölcsönös népírtás - Szerbia és Horvátország nem vonja vissza a vádakat a hágai Nemzetközi Bíróságon

2014.02.27.

Nem vonja vissza a hágai Nemzetközi Bíróságon az egymással szembeni népirtási vádakat Szerbia és Horvátország, de amíg a bíróság a múlttal foglalkozik, addig a két ország inkább a jövőre koncentrál - jelentette be Aleksandar Vucic szerb és Vesna Pusic horvát miniszterelnök-helyettes belgrádi közös sajtótájékoztatóján.

Elvennék a fiatalok kedvét a dohányzástól - Elfogadta az EP az új uniós dohánytermék-irányelvet

2014.02.27.

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban elfogadta az új uniós dohánytermék-irányelvet, amely előírja, hogy minden cigarettacsomag felületének 65 százalékán képes egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni.

Alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütköző 98%-os különadó - LIGA: Az Alkotmánybíróság határozata megkésve érkezett

2014.02.27.

"A jogbiztonság követelménye kétségkívül fontos szempont. Az Alkotmánybíróság határozata azonban ismét megkésve érkezett, amely éppen ezt a követelményt ássa alá." - véli Kéri Ádám, a LiGA Szakszervezetek jogi szakértője, bírálva a Testület hétfőn meghozott határozatát.

Adórendszerbeli könnyítések a startupoknak, pontosan definiált startup fogalom - Őszre elkészülhet a javaslat

2014.02.27.

Adórendszerbeli könnyítésekkel segítené a kormány a startupokat, az erről szóló javaslatok idén őszre elkészülhetnek, így a jövő évi költségvetésbe már be is építhetik őket - jelentette be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Védett vállalati „besúgók” - Magyarországon is működik a visszaélés-jelentéstételi törvény

2014.02.26.

2014-től magánvállalatok is létrehozhatnak törvényileg szabályozott visszaélés-jelentéstételi (whistleblowing) rendszert, amely alapján a cégen belüli gyanús eseményekről biztonsággal tehetnek bejelentést a munkatársak – hívja fel a figyelmet a Szecskay Ügyvédi Iroda. A törvény pozitív fejlemény, ám Magyarország egyelőre nem kerülhet át a legfejlettebb bejelentő-védelmi törvényi környezetű államok sorába a Transparency International listáján, mert jelenleg még nincsen olyan programja, amely biztosítaná a bejelentők hatékony védelmét az esetleges negatív szankciókkal szemben.

Szolgáltató igazságszolgáltatás, színvonalas jogalkalmazás - Együttműködési megállapodást írt alá az OBH, a BÜK és a MOKK

2014.02.26.

A bírósági szervezet szolgáltató jellegének erősítése, a bíróságok működésének átláthatóvá és érthetővé tétele érdekében az Országos Bírósági Hivatal együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Ügyvédi Kamarával és a Magyar Országos Közjegyzői Kamarával.

Jóhiszemű adózók a NAV célkeresztjében - Idén is az általános forgalmi adó lesz az adóhatósági ellenőrzések fókuszában

2014.02.26.

Ahogy azt a 2014. február 18-án közzétett adóhatósági ellenőrzési irányokról szóló közlemény is kiemeli, idén is az általános forgalmi adó lesz az adóhatósági ellenőrzések fókuszában. Ez az adónem valóban melegágya a visszaéléseknek, ugyanakkor sajnos az is igaz, hogy sokszor a jóhiszemű, akár hibátlan adóbevallást benyújtó adózók ügyleteit is megkérdőjelezi a hatóság.

Nem engedélyezett a kétnyelvűség Ukrajnában - A parlament eltörölte a 2012-es nyelvtörvényt

2014.02.26.

Az ukrán parlament vasárnap eltörölte az államnyelvvel kapcsolatos, a kisebbségi nyelvek használatára vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvényt. A jogszabály hivatalosan engedélyezte a kétnyelvűséget azokban a régiókban, ahol az adott nemzeti kisebbség lélekszáma meghaladja a lakosság tíz százalékát.

Csökken az autók szén-dioxid-kibocsátásának megengedett mértéke - Az Európai Parlament megszavazta az új szabályokat

2014.02.26.

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban megszavazta azokat a szabályokat, amelyek értelmében az unióban forgalmazott új autók kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátásának megengedett mértékét a 2015-ös 130 grammról 2020-ra 95 grammra szorítják le.

Az emberi jogok tisztelete a gyermekjogok elismerésével kezdődik - Együttműködési szerződés az ombudsman és az UNICEF között

2014.02.26.

Együttműködési szerződést kötött az ombudsman és az UNICEF magyar bizottságának vezetője a gyermekjogok hatékonyabb érvényesítése érdekében kedden Budapesten.

Nagyobb motorok szerelhetők a csónakokra márciustól - Módosult a vízi közlekedésről szóló törvény

2014.02.26.

Március 1-től a jelenlegi szabályozásnál hosszabb és nagyobb motorral felszerelt vízi jármű is csónaknak minősül, így nem vonatkoznak rá a motoros hajó előírásai - a változást a vízi közlekedésről szóló törvény módosítása tartalmazza.

Könnyebb lesz elkobozni Európában a bűnözők vagyonát - Az Európai Parlament megszavazta a jogszabálytervezet

2014.02.25.

A bíróságok a jövőben egyszerűbben befagyaszthatják és elkobozhatják a bűnözők vagyonát az EU országaiban, ha a tagállami kormányokat megjelenítő Tanács is elfogadja az Európai Parlament (EP) által kedden Strasbourgban megszavazott előterjesztést.

Gyógyszer vagy nem gyógyszer? - Az elektronikus cigaretta jogi megítélése

2014.02.25.

Gyógyszer vagy sem? - Miközben a dohányosok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend, az elektronikus cigaretta a mai napig komoly szabályozási kérdéseket vet fel az Európai Unióban, így Magyarországon is.

Sikeresen működik a Pécsi Ítélőtábla - Az ügyek 90 százaléka hat hónapon belül befejeződik - Az összbírói értekezletről

2014.02.25.

Sikeresnek értékelte a Pécsi Ítélőtábla tavalyi munkáját az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a baranyai megyeszékhelyen hétfőn. Handó Tünde a táblabíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón azt mondta: a Pécsi Ítélőtábla annak ellenére volt képes ledolgozni az ügyhátralékát, hogy működését korábban komoly személyi változások és az is nehezítette, hogy illetékességi területe Baranya, Somogy és Tolna mellett Zala megyével egészült ki.

Jelentősen változik a civil szervezetek szabályozása - Tájékoztatás a könnyebb eligazodás és a határidők pontos betartása érdekében

2014.02.25.

A civil szervezetek működését érintő jogszabályok módosulnak a közeljövőben, amelyek jelentősen érintik e szervezetek működését, törvényi kötelezettségeit.

Panamázók célkeresztben - Tovább zsugorodik a kedvelt offshore központok listája

2014.02.25.

Az agresszív adótervezést és adóelkerülést visszaszorító globális törekvéseket követi a magyar kormány szándéka, hogy kétoldalú adóegyezményeket kössön olyan adóparadicsomokkal, mint Andorra, Liechtenstein, a Brit Virgin-szigetek, Bermuda és Panama – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A vezető adóperes és adójogi specialista szerint ezek az információcserére is kiterjedő megállapodások különösen azokra jelenthetnek veszélyt, akik ezeken a helyeken parkoltatják eltitkolt jövedelmeiket és itthon adóhatósági vizsgálat folyik ellenük.

Soron kívül vizsgálja a kijevi eseményeket a strasbourgi bíróság - Moszkva nemzetközi ellenőrzést sürget az emberi jogok védelmében

2014.02.25.

Soron kívüli vizsgálatot és gyorsított eljárást rendelt el a Emberi Jogok Európai Bírósága egy olyan perben, amely a kijevi események miatt indult - közölte a strasbourgi testület.

Alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütközik a 98 százalékos különadó - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2014.02.25.

Alaptörvénybe és nemzetközi szerződésbe ütköző a 98 százalékos különadóra vonatkozó törvényi rendelkezés, ezért megtiltotta az alkalmazását az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn meghozott határozatában - olvasható a testület honlapján.

Bírósági közvetítés, mint hatékony alternatív vitarendezés - Egyre több megállapodás születik mediációs eljárás keretében

2014.02.25.

Egyre többen veszik igénybe a perben álló felek a bírósági közvetítői eljárást, és egyre több megállapodás születik, ami mindkét fél számára elfogadható módon rendezi a jogvitát. A 2013. évi adatokból kiderül, hogy a bírósági közvetítői eljárások terén az egyik legeredményesebb Székesfehérvári Törvényszéken a bírósági közvetítőhöz került ügyek több mint 70 százaléka fejeződött be pert kiváltó megállapodással.

Magyar földművesek előnyben - Május 1-jén mindenképpen hatályba lép az új földtörvény

2014.02.25.

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki Fazekas Sándor Budapesten sajtótájékoztatón.

Beszerzési csalás és kiberbűnözés mint önálló kategóriák - Egyre változatosabbak a gazdasági bűncselekmények Magyarországon

2014.02.24.

Egyre változatosabb gazdasági bűncselekményeket követnek el Magyarországon a PricewaterhouseCoopers (PwC) legújabb felmérése szerint, az előző, 2011-es felmérés óta a beszerzési csalás és a kiberbűnözés önálló kategóriává vált, miközben egyre nagyobb károkat okoznak a gazdasági bűncselekmények.

Tisztújítás a Budapesti Ügyvédi Kamarában - A szavazás lezajlott, a szavazólapok feldolgozása akár több napig is eltarthat

2014.02.24.

Rendben, incidens nélkül tartották meg a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) tisztújító választását, a szavazólapok feldolgozása megkezdődött, de ez akár több napig is eltarthat - tudatta a BÜK közleményben.

Február 25-dikéig kell bevallani a vállalkozói szja-t

2014.02.24.

Az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek február 25-ig kell bevallaniuk és befizetniük személyi jövedelemadójukat a 1353 számú nyomtatvány kitöltésével.

Célok és feladatok a kábítószer-probléma kezelésével összefüggésben - Megjelent a rendőrség drogellenes stratégiája a Hivatalos Értesítőben

2014.02.24.

Megjelent a rendőrség drogellenes stratégiája a Hivatalos Értesítő pénteki számában. Az országos rendőrfőkapitány utasítása a 2014 és 2020 közötti időszakra szól, megszabja a kábítószer-probléma kezelésével összefüggő főbb stratégiai célokat, a rövid, közép- és hosszú távú feladatokat.

Az orosz ombudsman nem írta alá a kijevi megállapodást - Vlagyimir Lukin szerint nem világos, ki hajtja végre az ukrán egyezményt

2014.02.24.

Nem világos, ki és hogyan fogja végrehajtani az ukrajnai válság rendezését célzó megállapodást - ezzel indokolta az orosz emberi jogi biztos Kijevből Moszkvába visszatérését követően pénteken azt, hogy nem írta alá a megállapodást.

Kétmilliárdos áfacsalás - Egy élelmiszer-kereskedelemi bűnszervezetet leplezett le a NAV

2014.02.24.

A nyomozás adatai szerint 2 milliárd forintnyi kárt okozott egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet - tájékoztatott a NAV bűnügyi szóvivője.

Erősödő munkavállalói jog- és érdekérvényesítés Kínában - A CLB munkajogi szervezet jelentéséből

2014.02.24.

Mind gyakrabban és egyre erőteljesebben próbálják érvényesíteni érdekeiket és jogaikat tüntetés útján a kínai munkások a China Labour Bulletin (CLB) hongkongi munkajogi szervezet friss jelentése szerint.

Jótállási jegy elektronikus dokumentumban - Változnak a kötelező jótállás szabályai

2014.02.24.

A jövőben akár elektronikus dokumentumban is átadhatja az értékesítő vállalkozás a vásárló fogyasztónak a jótállási jegyet, viszont a hőpapírra nyomtatott blokkra nem lehet rávezetni a jótállást - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amelyek a kormány honlapján jelent meg.

Utolsó lehetőség - Változnak a Kft. alapításának szabályai

2014.02.24.

Jelenleg 500.000 forint jegyzett tőkével már alapítható Kft. Ez a lehetőség azonban 2014. március 15-vel megszűnik. - Az új Polgári Törvénykönyv új szabályokat hoz a cégek életébe.

Anyanyelvhasználat külhonban - A jogi lehetőségektől a megvalósításig - Konferencia Budapesten

2014.02.21.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerint minden közösségnek joga van kultúráját megtartani, megerősíteni, nyelvét fejleszteni és szabadon használni. Erről az Anyanyelvhasználat külhonban - a jogi lehetőségektől a megvalósításig című konferencia nyitónapján beszélt csütörtökön Budapesten.

Atipikus foglalkoztatók speciális helyzetben - Az új áfaszabályok visszavonását kérik a HR szolgáltatók

2014.02.21.

Az új áfaszabályok visszavonását kérik a HR szolgáltatók, miután attól tartanak, hogy a több mint százezer ember számára munkalehetőséget és legális garantált bért biztosító munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek egy része nem lesz képes előre finanszírozni az áfát, ahogy azt a folyamatos teljesítés július 1-jétől érvénybe lépő áfabevallási és befizetési szabályai előírják.

Lefoglalhatják a vámhatóságok az interneten vásárolt hamis termékeket? - Folyamatban az Európai Unió Bírósága előtt

2014.02.21.

Az Európai Unió Bírósága előtt folyamatban lévő ügy eredményétől függően az európai fogyasztók által az interneten rendelt hamis termékeket a vámhatóságok a jövőben lefoglalhatják és megsemmisíthetik.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000