Hír archívum: 2014. február

Más hónap

Közszolgálati médiaszolgáltatás - Mit várunk a médiaszabályozástól? - VII. rész - A Mérték Médiaelemző Műhely vitairata

2014.02.21.

A Mérték Médiaelemző Műhely vitairatot tesz közzé, mellyel egy több hónapos nyilvános párbeszédet kíván elindítani. A vitasorozat célja, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének megszólításával és bevonásával segítse a média szabályozási kereteinek újragondolását, egy jövőbeli médiaszabályozás és médiapolitika kialakításához releváns szakmai szempontoknak és érdekeknek a felszínre kerülését.

Bírói pályaképek, életutak - A hivatást gazdagítja múltjának feltárása - Konferencia a Kúrián

2014.02.21.

A bírói hivatást gazdagítja múltjának feltárása - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke csütörtökön Budapesten azon a konferencián, amelyen a legfelsőbb bírói fórum korábbi elnökeinek pályaképét mutatták be.

Emberi jogok uniós védelem alatt - Csehország kéri mentességének megszüntetését az európai jogi charta hatálya alól

2014.02.21.

A cseh kormány kérni fogja az Európai Uniót, hogy szüntesse meg a Cseh Köztársaság mentességét a Lisszaboni Szerződéshez csatolt emberi jogi charta hatálya alól - döntött a cseh kormány.

Csődöt mondó csődeljárások - Senki sem érdekelt a sikerben - Több mint 5 ezer cégmegszűnés és csak 17 csődeljárás volt januárban

2014.02.21.

A március 15-én hatályba lépő új Ptk. szerint a volt cégvezető kötelezhető lesz arra, hogy a felszámolási eljárás során bizonyos feltételek esetén ki nem elégített követeléseket maga fizesse meg. Kérdéses, hogy emiatt megszaporodnak-e a csődeljárások, mivel jelenleg alig élnek ezzel a lehetőséggel: tavaly mindössze 131-en jelentettek csődöt, miközben csaknem 13 600 felszámolás és 11 300 végelszámolás indult, és 22 ezernél több céget kényszertöröltek.

Munkajogi örökzöldek - Az új Ptk. hatályba lépésével változó munkajogi szabályokról

2014.02.20.

Minél több joga van egy munkavállalónak, sajnos annál nagyobb hátrányba kerülhet a munkaerőpiacon – lepte meg hallgatóságát egy bonmottal Horváth István ügyvéd a Nexon–Milton és a Jogi Fórum konferenciáján, amelyen az új Ptk. hatályba lépésével változó munkajogi szabályokról beszélt.

Tömeges válások az adófizetés elkerülése érdekében - A sanghaji ingatlanpiaci szabályozás szokatlan hatásáról

2014.02.20.

Egy év alatt csaknem megduplázódott a válások száma Sanghajban, melynek egy tavaly tavasszal hatályba lépett ingatlanpiaci szabályozás áll a hátterében.

Hajnali rajtaütés - Versenyhatósági szemle előzetes értesítés nélkül! - A cégek jogai és kötelezettségei, a várható jogkövetkezmények

2014.02.20.

Mostanában egyre gyakrabban lehet hallani a hírekben, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) "előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét" tartott bizonyos vállalkozásoknál, szakmai egyesületeknél. A különböző források által eltérő szavakkal leírt "helyszíni kutatás", "rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat", vagy angol kifejezéssel élve: "dawn raid", azaz hajnali rajtaütés ugyanazt az eljárási cselekményt takarja.

Ausztriában az új gyógyszertárak létesítési feltételei sértik a letelepedés szabadságát - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.02.20.

Az Ausztriában az új gyógyszertárak létesítése tekintetében alkalmazott demográfiai kritériumok nem összeegyeztethetőek a letelepedés szabadságával. E kritériumok, mivel nem tesznek lehetővé eltéréseket a helyi adottságok figyelembevételével, nem tartják tiszteletben a koherencia követelményét - áll az Európai Unió bíróságának ítéletében.

A bíróságok jelenlegi helyzetéről - Feladatok, célok, eredmények - Megjelent az OBH Elnökének 2013. első félévi beszámolója

2014.02.20.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke törvényi kötelezettségének eleget téve elkészítette 2013. I. félévi beszámolóját. Az OBH elnöke a dokumentumban bemutatja a jelzett időszakban végzett tevékenységét, a stratégiai célok alapján kitűzött és megvalósított feladatokat, az elért eredményeket.

Bíró Gáspár kisebbségi jogi szakértőre emlékezünk

2014.02.20.

Elhunyt Bíró Gáspár egyetemi tanár, az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetének főállású oktatója, az ENSZ korábbi szudáni különleges jelentéstevője, a nemzetközi és a hazai jogtudományban elismert, nagyra értékelt kisebbségi jogi szakértő. Bíró Gáspár a kisebbségi törvény előkészítésében való aktív részvételéért „Kisebbségekért" kitüntetést is kapott.

Közeleg a barangolási díjak alkonya? - Az Európai Bizottság korlátozásokat követően a díjak teljes eltörlésére készül

2014.02.20.

„El kell törölnünk a barangolási díjakat” – így reagált Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke annak a felmérésnek az eredményére, amiből kiviláglik, hogy az európaiak többségét még mindig feszélyezik a külföldi telefonálásban a magas roaming-díjak.

Alsó jövedelmi határ szociális juttatáshoz való jogosultsághoz - Újabb szigorítások az EU-munkavállalókkal szemben Nagy-Britanniában

2014.02.20.

A brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium szerdán bejelentette, hogy alsó jövedelmi határt szabott meg a brit kormány ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldi EU-állampolgárok jogosulttá váljanak egy sor szociális juttatásra.

Különös kegyetlenség katonai cél nélkül - Kilenc szerbet ítéltek háborús bűnökért összesen 106 év szabadságvesztésre Belgrádban

2014.02.20.

Összesen 106 év börtönre ítélte a belgrádi felsőbíróság háborús bűnöket vizsgáló osztálya a Sakálok nevű szerb félkatonai alakulat kilenc tagját kedden - közölte az ügyet vizsgáló bíró, Snezana Nikolic Garotic.

Új elemekkel bővül az uniós cégek jelentéstételi kötelezettsége - A tagállamoknak 2014 végéig kell módosítani jogszabályaikat

2014.02.20.

Az uniós cégek egy körének a jövőben környezetvédelmi, társadalmi és munkavállalókat érintő, korrupcióellenes és esélyegyenlőséggel kapcsolatos információkat is közzé kell majd tenniük, a tagállamoknak várhatóan 2014 végéig lesz idejük módosítani a vonatkozó jogszabályokat - hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Jog a kórházi anyanyelvhasználathoz - Segítő törvénymódosítás a román parlament asztalán

2014.02.20.

A román parlamenti pártok támogatását kérte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfőn a kórházi anyanyelvhasználatot segítő törvénymódosítás elfogadásához.

Tovább dagad a Libor-manipulációs botrány - Vádat emeltek Londonban három volt Barclays-kereskedő ellen

2014.02.19.

Vádat emeltek hétfőn a brit hatóságok az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays három volt kereskedője ellen a Libor-manipulációs botrányban játszott szerepük miatt.

Ember-e a méhmagzat? - A magzati élet védelmében - Székely: A terhesség-megszakítás szabályai összhangban állnak az alaptörvénnyel

2014.02.19.

Székely László ombudsman szerint a magzati életre vonatkozó védelmi kötelezettség nem "koncepcionális újdonság" a magyar alkotmányos rendszerben. A terhesség-megszakítás hatályos szabályai ezért összhangban állnak az alaptörvény emberi élet védelmére irányuló rendelkezéseivel - olvasható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleményében.

Uniós jogot sértő autóregisztrációs illeték - 15 ezer tulajdonos perelheti a román államot az Európai Bíróság ítélete alapján

2014.02.19.

Uniós jogot sértett a Románia által 2012-ben bevezetett autóregisztrációs illeték - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának határozatát ismertetve.

Élő kapcsolat a Kúria és a többi bíróság között - Beszélgetés Székely Ákossal, a Kúria új büntetőkollégium-vezetőjével

2014.02.19.

Nincs szükség hirtelen változtatásokra a Kúria Büntető Kollégiumán, a helyzet rendezett, a munka megfelelő intenzitással zajlik - mondta Székely Ákos, a testület hétfőn kinevezett új vezetője. Csaknem harminc éves bírói pályafutására tekintettel a kollégiumvezető alapvető céljának tartja, hogy a Kúria és az alsóbb fokú bíróságok között élénk és folyamatos, élő kapcsolat legyen.

Korlátozza a magyar földtörvény a tőke szabad mozgását? - A Bizottság vizsgálja a jogszabály uniós jognak való megfelelését

2014.02.19.

Elemzi az Európai Bizottság a magyar földtörvényt, és amennyiben arra a következtetésre jut, hogy az nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket a módosítása érdekében - közölte szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény.

Versenyjogi életút - Beszélteés Tóth Tihamér versenyjogásszal

2014.02.19.

A versenyjog a piacgazdaság alapköve - vallja Tóth Tihamér, aki hat évig állt a GVH Versenytanácsának élén. Ma a PPKE ÁJK dékán-helyettese. A napokban jelent meg legújabb, hétszáz oldalas könyve az EU versenyjogáról.

Hatályban a transzzsírsav rendelet - Az előre csomagolt élelmiszerek 12 hónapos türelmi időt kaptak

2014.02.18.

Keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Tanácskozás az emberi jogok gyakorlati érvényesítéséről - Bukarestben 11 kelet-közép-európai ország parlamentje képviseltette magát

2014.02.18.

A nemzeti parlamenteknek meghatározó szerepük van az emberi jogok tudatosításában, gyakorlati érvényesítésében és a jogsértések visszaszorításában - mutatott rá Borbély László, a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a bukaresti törvényhozás és az Interparlamentáris Unió (IPU) által rendezett kétnapos emberi jogi szeminárium raportőre kedden.

Új utak a helyi önkormányzati rendeletalkotás törvényességi felügyeletében - Tudományos konferencia a Kúria dísztermében

2014.02.18.

A Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete (MKBE) a Magyar Jog- és Államtudományi Társasággal (MJÁT) közös szervezésben „Új utak a helyi önkormányzati rendeletalkotás törvényességi felügyeletében” címmel tudományos konferenciát rendez 2014. március 10. napján, a Kúria Dísztermében.

Hatósági adatvédelmi audit – avagy róka a tyúkólban - Az első év tapasztalatai - Szabályozási és gyakorlati ellentmondások

2014.02.18.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 69. §-a szabályozza az ezen törvény alapján létrehozott Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által végzett, már több mint egyéves tapasztalatokat is nyújtó hatósági adatvédelmi audit jogintézményét.

Paczolay Péter ismét tagja az uniós bírójelölteket véleményező bizottságnak

2014.02.18.

Ismét beválasztotta az Európai Unió Tanácsa Paczolay Pétert, a magyar Alkotmánybíróság (Ab) elnökét az Európai Unió bíróságaiba jelölt bírák és főtanácsnokok alkalmasságát véleményező bizottság tagjai közé - közölte az Ab.

Elhunyt Bíró Gáspár kisebbségi jogi szakértő, az ENSZ korábbi különmegbízottja

2014.02.18.

Életének 56. évében elhunyt Bíró Gáspár egyetemi tanár, az ENSZ korábbi különmegbízottja - tudatta a Külügyminisztérium. A neves kisebbségi jogi szakértőt a tárca saját halottjának tekinti.

Nemzetközi botránnyá dagadt a titkos amerikai adatgyűjtés - Egy amerikai ügyvédi irodát is megfigyeltetett az NSA

2014.02.18.

Egy amerikai ügyvédi irodát figyeltetett meg az ausztrál partnerszolgálat segítségével az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - közölte vasárnapi számában egy Edward Snowden által kiszivárogtatott, szigorúan titkos dokumentumra hivatkozva a The New York Times.

Hajléktalanok szavazati jogának feltétele az előzetes regisztráció

2014.02.18.

Regisztrálniuk kell azoknak a hajléktalanoknak, akiknek megszűnt a lakcímük, ha élni akarnak szavazati jogukkal az április 6-ai országgyűlési választáson. Ez ugyanaz az eljárás, amely a külföldön élőkre vonatkozik - olvasható a Menhely Alapítvány által kiadott tájékoztatóban.

Kattintható hivatkozások a szerzői jog jogosultjainak engedélye nélkül - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.02.17.

Egy internetes oldal tulajdonosa a szerzői jog jogosultjainak engedélye nélkül utalhat  hiperlinkek révén  olyan védett művekre, amelyek egy másik internetes oldalon szabadon hozzáférhetőek. Akkor is ez a helyzet, ha az internethasználók számára úgy tűnik, hogy a linkre kattintva a mű a linket tartalmazó oldalon jelenik meg - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Erősödik a nők és gyermekek jogi védelme Magyarországon - Az elmúlt három év jogalkotási intézkedéseiről

2014.02.17.

A nők és a gyermekek jogi védelme még soha nem volt ilyen erős Magyarországon, a kormány az elmúlt három évben több jelentős intézkedést hozott védelmük érdekében - mondta Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Módosulnak a lovas turisztikai, terápiás és oktatási szolgáltatás előírásai - A nemzetgazdasági miniszter rendelettervezetéről

2014.02.17.

A lovas szolgáltatáshoz használt lónak legalább négyévesnek, de ha a szolgáltatást fogyatékosok veszik igénybe, illetve ha a szolgáltatás lovas terápia, akkor minimum ötévesnek kell lennie - egyebek mellett ezt tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete, amelyet a kormány honlapján tettek közzé.

Példanélkül - Eutanázia korhatár nélkül - Több mint 97 ezren kérik a belga uralkodót, hogy ne írja alá a törvényt

2014.02.17.

Vasárnap kora délutánig több mint 97 ezren írták alá az interneten azt a Fülöp belga királynak címzett petíciót, amely arra kéri az uralkodót, hogy ne írja alá azt a törvényt, amely a világon elsőként alsó korhatár nélkül mindenki, azaz akár gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, elviselhetetlen fájdalmaktól szenvedő kisgyermekek számára is elérhetővé teszi az aktív eutanáziát.

Új vezető a Kúria Büntető Kollégiumának élén - Székely Ákos kúriai bíró megbízatása 6 évre szól

2014.02.17.

Székely Ákos kúriai bírót nevezte ki a Kúria Büntető Kollégiumának vezetőjévé Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke - közölte a Kúria sajtótitkársága hétfőn.

Jelentősen bővülnek a légi utasok jogai - Az Európai Parlament támogatta az Bizottság rendelet-javaslatát

2014.02.17.

Kötelező vagyoni biztosíték létrehozása fizetésképtelenség esetére, jobb tájékoztatás, a késést szenvedő járatok utasainak nagyobb védelme – többek közt ezek elfogadásáról szavazott nemrég az Európai Parlament és támogatta az Európai Bizottság rendelet-javaslatát. Az Európai Parlament és Tanács rendeletének jövőbeni elfogadásakor jelentősen bővülni fognak a légi utasok jogai.

2014-es európai választás - 400 millió európai dönt a Parlament új összetételéről és az EU kormányáról

2014.02.17.

Megkezdődött a visszaszámlálás: száz nap múlva nyitnak a 2014-es európai választások szavazóhelyiségei. Ezzel a világ második legnagyobb demokratikus választása veszi kezdetét: 400 millióan szavazhatnak az új Európai Parlament összetételéről. A munkáját júliusban elkezdő 751 európai képviselő határozza meg az európai szakpolitikák irányvonalát a következő öt évben, és ők választják meg az Európai Unió végrehajtó hatalma, az Európai Bizottság elnökét is. Az európai választásokon nyolcmillió magyar szavazó dönthet arról, ki legyen a 2014-2019 közötti európai parlamenti ciklus 21 tagú magyar küldöttségének a tagja.

Normakontroll alatt a román alkotmánymódosító tervezet - Az alkotmánybíróság elutasította a magyarságnak fontos módosításokat

2014.02.17.

A román alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlamenti különbizottság által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet 26 pontját, közöttük azokat a magyarságnak fontos változtatásokat, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javasolt - derült ki a taláros testület vasárnapi közleményéből.

Szavatosság és jótállás- A nemzetgazdasági miniszter rendelettervezetéről

2014.02.17.

Ha egy fogyasztó a szavatossági vagy jótállási igényét akarja érvényesíteni, az érintett vállalkozásnak kötelező erről jegyzőkönyvet felvenni - egyebek mellett ez is szerepel a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezetében, amely a kormány honlapján jelent meg.

Hazudj, ha tudsz! - A hazugságvizsgálat történetéről

2014.02.14.

Nincs száz esztendeje, hogy Kaliforniában rendszerbe állították az első hazugságvizsgáló készüléket. A poligráf azóta nagy karriert futott be: manapság nemcsak a bűnüldözők használják, hanem a kíváncsi munkáltatók is legszívesebben beszíjaznák beosztottjaikat.

Gyermekrajzok a gyermekjogokról - Az OBDK pályázatának beküldött legjobb munkákat díjazták az Országházban

2014.02.14.

A mosolyhoz, a szeretethez, a sportoláshoz, a jövőhöz, a védelemhez való jogokat jelenítették meg többek között azok a fiatalok, akik az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) rajzpályázatára küldték be munkáikat. A verseny díjátadóját pénteken tartották az Országházban.

Anna Sabatová az új cseh ombudsman

2014.02.14.

Anna Sabatovát (1951), az egykori ismert ellenzéki aktivistát, a Charta 77 emberi jogi mozgalom szóvivőjét választotta pénteken Csehország új emberi jogi biztosává a képviselőház.

Nem támadható a szlovák "Tokaj" eredetmegjelölés uniós jegyzékbe vétele - Az Európai Bíróság elutasította Magyarország fellebbezését

2014.02.14.

A „Vinohradnícka oblast’ Tokaj” szlovák bornévnek az oltalom alatt álló eredetmegjelölések EBacchus elnevezésű elektronikus nyilvántartásába való bejegyzése nem minősül megtámadható aktusnak. E bejegyzés, amelyre egy átmeneti rendszer alapján került sor, nem vitatható az uniós bíróságok előtt -áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szabályozott médiapiac - Mit várunk a médiaszabályozástól? - VI. rész - A Mérték Médiaelemző Műhely vitairata

2014.02.14.

A Mérték Médiaelemző Műhely vitairatot tesz közzé, mellyel egy több hónapos nyilvános párbeszédet kíván elindítani. A vitasorozat célja, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének megszólításával és bevonásával segítse a média szabályozási kereteinek újragondolását, egy jövőbeli médiaszabályozás és médiapolitika kialakításához releváns szakmai szempontoknak és érdekeknek a felszínre kerülését.

Jelentősen nőtt az elfogadott törvények száma 2010 óta - Utolsó ülését tartotta az Országgyűlés ebben a ciklusban

2014.02.14.

Utolsó alkalommal tartott ülést ebben a ciklusban az Országgyűlés csütörtökön. A képviselők 2010 óta ötven százalékkal több törvényt fogadtak el, mint 2006 és 2010 között, jelentősen csökkent ugyanakkor az ellenzéki kezdeményezésű elfogadott törvények száma - derül ki az Országgyűlés honlapján található adatokból.

Bizalmi vagyonkezelés - Elfogadták az új Ptk. által teremtett jogintézmény szabályrendszerét

2014.02.14.

A március 15-én hatályba lépő új polgári törvénykönyv teremtette meg a bizalmi vagyonkezelés jogintézményét, az Országgyűlés pedig csütörtökön kormánypárti szavazatokkal elfogadta az ennek szabályait tartalmazó törvényt.

Elfogadták a kollektív befektetési formákról szóló törvényt - Az új jogszabály uniós rendeletet ültet át a magyar jogrendszerbe

2014.02.14.

A parlament 246 igen szavazattal, 70 nem ellenében elfogadta a kollektív befektetési formákról szóló, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslatot csütörtökön. Ez rendelkezik a tiszthelyettesek illetményemeléséről is.

Az illegális vadkereskedelem mint globális bűnözői iparág - Konferencia Londonba negyven ország vezetőinek részvételével

2014.02.14.

A kábítószer-, a fegyver- és az emberkereskedelemmel egyenértékű globális bűnözői iparágnak nevezte az illegális vadkereskedelmet William Hague brit külügyminiszter, aki a témában csütörtökön rendezett nagyszabású londoni konferencián intézett beszédet mintegy negyven ország vezetőihez.

Elfogadták az új házszabályt - A kormány-ciklus utolsó ülését tarotta az Országgyűlés

2014.02.13.

Elfogadta a parlament működési rendjét és a képviselői jogokat is meghatározó új házszabályt az Országgyűlés e ciklusbeli utolsó ülésén csütörtökön. Ez és a hozzá kapcsolódó törvénymódosítás az új parlament megalakulásával lép hatályba.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000