Hír archívum: 2014. február

Más hónap

Civil ellenőrzés a rendőrség tevékenysége felett - Megválasztották a Független Rendészeti Panasztestület tagjait

2014.02.13.

Új tagokat választott hat évre a Független Rendészeti Panasztestületbe az Országgyűlés csütörtökön kormánypárti voksokkal.

E-számla: Nem elvárás az elektronikus aláírás, de nincs jobb megoldás - Az archiválási törvénynek való megfelelésről - NAV állásfoglalás

2014.02.13.

Az adóhatóság állásfoglalása szerint nem elvárás az e-számlát használóktól az elektronikus aláírás, de nincs jobb, ha az archiválási törvénynek is meg akarnak felelni - közölte a Billzone.eu elektronikus számlázási szolgáltató.

Több ezer embert vettek őrizetbe jogtalaunl az utóbbi 3 évben Oroszországban - Jurij Csajka orosz legfőbb ügyész beszámolója

2014.02.13.

Az utóbbi három évben több mint 4600 embert vettek őrizetbe vagy tartóztattak le jogtalanul Oroszországban - közölte Jurij Csajka legfőbb ügyész az orosz törvényhozás alsóházában.

Tisztességtelen szerződési feltételek kölcsönszerződésekben - A devizahitelek ügye az Európai Unió Bírsógának asztalán

2014.02.13.

N. Wahl főtanácsnok szerint azok a szerződési feltételek, amelyek a külföldi pénznemben meghatározott kölcsön folyósítására a kölcsön törlesztésekor alkalmazandó átváltási árfolyamtól eltérő átváltási árfolyam alkalmazását írják elő, nem feltétlenül mentesülnek a tisztességtelen jellegükre vonatkozó értékelés alól. Noha az ilyen feltételek előzetesen a külföldi pénznemben meghatározott kölcsönszerződés elsődleges tárgya alá tartozónak tekinthetők, a nemzeti bíróság feladata annak meghatározása, hogy a fogyasztóknak módjukban állt‑e megérteni, hogy a két árfolyam közötti különbözetből eredően többletterhet viselhetnek.

Érdemi vizsgálat közérdekű adat kiadása iránti perben - Az Ab megsemmisítette a Kúria döntését a Pécsi Vízmű adatkéséri ügyében

2014.02.13.

Érdemben kell vizsgálódniuk az eljáró bíróságoknak, ha a közérdekű adat kiadása iránti perben döntés-előkészítésre hivatkozva korlátozzák a nyilvánosságot - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a Pécsi Vízmű Zrt.-vel kapcsolatos adatkérési ügyben, a Kúria döntését megsemmisítve.

Gyorsuló bírósági ügyintézés, e-bíróság, mediációs tapasztalatok - Handó: Az eredmények visszaigazolták a modellváltás szükségességét

2014.02.13.

Noha egyre több ügy érkezik a bíróságokhoz, azok munkája gyorsul, a devizahiteles perek kezeléséhez azonban szükség volt az eljárási szabályok módosítására - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az olasz jog ismét különbség könnyű és kemény drogok között - Tízezer rabnak kalkulálják újra a büntetését Olaszországban

2014.02.13.

Mintegy tízezer kábítószerért elítélt olasz rabnak kalkulálhatnák újra a büntetését azután, hogy az olasz alkotmánybíróság érvénytelenítette a könnyű és kemény drogok között egyenlőségjelet tevő törvényt.

Termeszthető-e a génmódosított kukorica? - A tagállamok többsége ellene van, mégis a Bizottság dönt az engedélyezéséről

2014.02.13.

Hiába ellenezte az uniós tagállamok döntő többsége kedden a szakminiszterek tanácskozásán a Pioneer 1507-es génmódosított kukorica termesztésére vonatkozó engedélyezési kérelem megadását, a szavazati súlyok arányában nem volt meg a kellő, minősített többség ahhoz, hogy elutasítsák azt, így az ügyben már az Európai Bizottság hivatott dönteni - közölte Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára Brüsszelben, az ülést követően magyar újságírókkal.

Megduplázódott hazai szabadalmak kevés magyar jogosulttal - Szabadalmi helyzetkép - Az SZTNH évértékelője

2014.02.13.

Duplájára nőtt az új szabadalmak száma 2008 óta, ugyanakkor egyre kevesebb a magyar bejelentő, a szabadalmak jogosultjainak 95%-a külföldi - derült ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának évértékelő sajtóbeszélgetésén.

Tévúton a NAV az év végi transzferár-korrekciók áfa-megítélésében - Adózási anomália végére tehet pontot egy bírósági ítélet

2014.02.12.

Sok hazai vállalkozás életét megkeserítő adózási anomália végére tehet pontot egy közelmúltban meghozott bírósági ítélet, amely kimondta: az év végi transzferár-korrekciók az év során lezajlott ügyletekhez kapcsolhatóak, ezért azokkal azonos áfakezelés alá esnek – mutat rá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. A vezető adójogi és adóperes specialista szerint az ítélet jelentősége önmagán túlmutató, hiszen kiderült: a NAV álláspontjával szemben a bíróságok is azt a logikát követik, amely a hasonló ügyletek számviteli kezelésére vonatkozó törvénymódosításokban már megjelent.

Biztonságosabb internet nap - Az online világ veszélyeire és szabályaira figyelmeztetnek a világ 100 országában

2014.02.12.

Az online világ veszélyeire és szabályaira hívja fel a figyelmet a világ száz országában, köztük Magyarországon megrendezett Biztonságosabb internet nap, amelybe informatikai vállalatok és civil szervezetek is bekapcsolódtak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat koordinálásával. A kampányhoz idén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) is csatlakozott.

Külföldiek földvásárlása kölcsönösség alapján - Elfogadta a román szenátus az átdolgozott törvénytervezetet

2014.02.12.

Bekerült a Traian Basescu államfő által javasolt kölcsönösségi elv a külföldiek földvásárlását szabályozó román törvénytervezetbe: az átdolgozott változatot kedden fogadta el a szenátus.

Devizahitel - Kiemelkedő társadalmi súlyú ügy az Alkotmánybíróság asztalán - Még nem született döntés a kormány indítványáról

2014.02.12.

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi teljes ülésén tárgyalt a kormány devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésre irányuló indítványáról, de még nem született meg a határozat - közölte Bitskey Botond, az Ab főtitkára.

Jogszerű a dohánybolti ellenőrzés fiatalkorúval - A Zalaegerszegi Törvényszék ítéletéről

2014.02.12.

Az eladónak kötelessége meggyőződni arról, hogy a dohányt vásárló nem fiatalkorú-e, a hatóságnak pedig nem kötelező igazolnia a 18 évesnél fiatalabb próbavásárló megbízólevelét - tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője egy jogerős ítélet nyomán.

Indokolatlanul hosszú előzetes letartóztatás, sérülő eljárási jogok - Kártérítést ítélt meg Magyarországgal szemben a strasbourgi bíróság

2014.02.12.

Átszámítva mintegy 930 ezer forintnak megfelelő kártérítés és körülbelül 340 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte első fokon a magyar államot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy autófeltöréssel vádolt férfi által indított ügyben.

Több mint nyolcezer panasz érkezett tavaly az ombudsmani hivatalhoz - Idei feladat: Az embertelen bánásmódot megelőző rendszer kiépítése

2014.02.12.

Több mint nyolcezer panasz érkezett az ombudsmani hivatalhoz tavaly, az idei év egyik nagy feladata, hogy jövő év január elsejére az embertelen bánásmódot megelőző nemzeti rendszert kiépítsék - közölte az ombudsman sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Korrupciós botrány Csehországban - Büntetőeljárást kezdeményeztek Petr Necas volt cseh kormányfő ellen

2014.02.12.

Büntetőeljárást kezdeményezett kedden a cseh rendőrség Petr Necas volt miniszterelnök ellen - közölték kedden este Prágában. A Novinky.cz hírportál értesülését Josef Lzicar, Necas ügyvédje megerősítette. Lzicar ugyanakkor közölte: védence óvást emel a rendőrség lépése ellen.

Kételyek a halálbüntetés intézményével kapcsolatban - Washington állam kormányzója moratóriumot rendelt el

2014.02.12.

Felfüggesztette a halálbüntetések végrehajtását kedden Jay Inslee, Washington állam kormányzója. A demokrata párti kormányzó indoklásában hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés intézményével kapcsolatban számos kétely merült fel és hasznosnak nevezte az ügyről folytatott országos vitát. Döntését több havi mérlegelés előzte meg.

Szervezettebb bíróságok

2014.02.11.

2014. januártól számos ponton változott a bíróságok szervezete, a bírák jogállása. A változások elsősorban a hatékonyabb működést elősegítő pontosítások, a 2011. évi CLXI. törvénnyel létrehozott struktúra alapjai megmaradnak. A módosításokat a 2013. évi CCXLIII. törvény – az egyes igazságügyi, jogállási és belügyi tárgyú törvények módosításáról – vezette be. Írásunk első részében a bírósági szervezetet érintő változásokat foglaljuk össze.

Sokan tartoznak tartósan az adóhatóságnak - A tartozások összege messze meghaladja a 200 milliárd forintot

2014.02.11.

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV): 2013 végén 1624 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 4018 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal folyamatosan, 180 napon túl az adóhatóságnak - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

Szabadalmi jogot bitorolt az adidas - 12 év pereskedést követően pert nyert a magyar feltaláló

2014.02.11.

Oroszi László, az úgynevezett "irányítósávos futballcipő" váli feltalálója január 30-án jogerősen pert nyert az adidas sportszergyártó cég ellen - írja a Fejér Megyei Hírlap online kiadása.

Stíluskönyv kúriai bírák számára - Az ítéletek közérthetőbbé tételét célozza a határozat-szerkesztési útmutató

2014.02.11.

Az ítéletek közérthetőbbé tételét célozza a kúriai határozatok szerkesztéséhez útmutatóul szolgáló stíluskönyv, amelynek a napokban készült el az első változata - mondta Orosz Árpád kúriai tanácselnök egy sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Kovács Erika a Pénzügyi Békéltető Testületet új elnöke - A vezetői kinevezés február 10-től hat évre szól

2014.02.11.

Kovács Erikát nevezte ki a jegybank mellett működő Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnökévé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, az új vezető jelentős bank- és tőkepiaci szakjogászi tapasztalattal rendelkezik - közölte az MNB.

Hátrányos megkülönböztetésnek minősülő roma-kritika - Megbírságolta a román államfőt a diszkriminációellenes tanács

2014.02.11.

Pénzbírságot szabott ki Traian Basescu román államfőre az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amely hétfői ülésén az emberi méltóságot sértő hátrányos megkülönböztetésnek minősítette az elnök egy korábbi, a romákkal kapcsolatos kijelentését.

Alaptörvény-ellenes a "három csapás" - Sérül a szabad bírói mérlegelés alkotmányos elve - Ombudsmani állásfoglalás

2014.02.11.

A "három csapás" rendelkezés megváltoztatásának országgyűlési kezdeményezésére szólítja fel az igazságügyi minisztert az Alapvető Jogok Biztosa, mert alkotmányossági elvet sért a szabályozás - derül ki az ombudsman állásfoglalásából.

Megosztott védett tartalmak - Csoportosan perelt internetezők - Meglepő bírói vélemény a Bittorrent-használók ügyében

2014.02.10.

Évente mintegy félmillió embert perelnek be szerzői jog által védett tartalmak megosztása miatt az Egyesült Államokban. Egy bírói vélemény miatt azonban nehezebb lehet egyszerre több személy ellen eljárást indítani a jövőben.

Az államfő aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény - Áder: Alkotmányos szempontból nem kifogásolható a jogszabályt

2014.02.10.

Áder János köztársasági elnök aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt. Az államfő közölte: a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott. Ezért az államfő hétfőn elrendelte a kihirdetését.

Kivitelezői szerződések, védett műemlékek - Több ponton is módosulnak az építésügyi rendeletek

2014.02.10.

Több ponton is módosulnak a kormány honlapján megjelent tervezet szerint az építésügyi rendeletek. Az egyik változás alapján amennyiben március 15-től magánszemély építtető köt szerződést kivitelezővel, utóbbi csak 14 nap után láthat munkához, ha ennél hamarabb szeretné elindítani a munkát a megrendelő, ezt bele kell írni a szerződésbe.

Folytatják küzdelmüket a jogfosztott felvidéki magyarok - Memorandummal az állampolgársági törvénymódosítás ellenében

2014.02.10.

Folytatják küzdelmüket a szlovák állampolgárságuktól a magyar felvétele miatt megfosztott felvidéki magyarok, akik memorandummal kívánnak a szlovák kormányhoz fordulni a tervezett állampolgársági törvénymódosítás kapcsán.

Az uniós jog alapos ismerete esetenként a pernyertesség záloga - A Kúria joggyakorlat-elemzésének tapasztalatai

2014.02.10.

Alig figyelnek az uniós jogra a magyar bírák, ügyvédek, pedig egy tagállam jogászai számára az ugyanúgy az alkalmazandó jog része és perdöntő lehet egy-egy ügyben, mint a hazai szabályozás - mondta Osztovits András kúriai bíró egy sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Adóköteles az üzletszerű ingóértékesítés - A Kúria jogegységi döntése igazolta az adóhatóság eljárásának jogszerűségét

2014.02.10.

Az üzletszerű ingóértékesítés adóköteles, a szabálytalanul adózók önellenőrzéssel ez év május 1-jéig javíthatják a hibát - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Sérti-e az uniós jogot az EKB államkötvény-vásárlási programja? - A német alkotmánybíróság az Európai Bíróságtól kér jogértelmezést

2014.02.10.

Az Európai Unió Bírósága elé utalta a német alkotmánybíróság azt a kérdést, hogy összefér-e az uniós joggal az Európai Központi Bank (EKB) felső korlát nélküli államkötvény-vásárlási programja.

Tilos pénzügyi tranzakciók - Amerikai büntetőintézkedések az iráni szankciókat megsértő cégek ellen

2014.02.10.

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket léptetett életbe olyan európai és közel-keleti magánszemélyek és cégek ellen, akik és amelyek megsértették az Iránnal szembeni szankciókat.

Vízummentesen utazhatnak a magyarok Törökországba

2014.02.10.

Vízummentesen utazhatnak a magyar állampolgárok a Török Köztársaság területére egy a török Hivatalos Közlönyben megjelent csütörtöki határozat szerint, amely várhatóan már a héten hatályba lép.

Szakdolgozatok bériratása - Ki mit követ el, mi a szankció és hogyan szankcionálandó e cselekmény?

2014.02.10.

A felsőoktatás céljával ellentétes, káros jelenség, azonban a mai napig nem került sor egységes etikai szabályzat kidolgozására, vagy a plágium egységes definiálására. - A ghostwriting jogi háttere, nézőpontok és javasolt megoldások

Szilárd jogi keret az Magyar Nemzeti Bank működéséhez - Törvényjavaslat az MNB-ről - Az Európai Központi Bank véleménye

2014.02.07.

Szilárd jogi keret szükséges a Magyar Nemzeti Bank (MNB) működéséhez - emelte ki az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott szakvéleményében.

Példanélkül - Uruguayban a teljes marihuána előállítási és értékesítési lánc törvényessé válik - Nobel-békedíjra jelölték Mujica elnököt

2014.02.07.

A marihuána legalizálásáért folytatott úttörő politikája elismeréseként ismét Nobel-békedíjra jelölték José Mujica uruguayi elnököt - jelentette az rt.com orosz hírportál.

Markánsan eltérő nézetek az Alkotmánybíróságon belül - Sarkalatos átalakulások - Szakmai fórum az Akadémia jogtudományi intézetében

2014.02.07.

Markánsan eltérő nézetek vannak az alkotmánybíráskodás feladatait, az alapjogokat, illetve egyén és közösség viszonyát illetően a testületen belül - mondta Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke az Akadémia jogtudományi intézetében tartott szakmai fórumon csütörtökön.

Jog az internetes közösségi élettől való szabadsághoz - Claudio Magris olasz írót akarata ellenére vették fel a Facebookra

2014.02.07.

Az internetes közösségi élettől való szabadsághoz való jogot követelte magának Claudio Magris olasz író a Corriere della Sera olasz napilapban megjelent írásában.

Jelentési kötelezettség határidős és opciós ügyletekre - Február 12-én hatályba lép az uniós tőkepiaci rendelet

2014.02.07.

Február 12-én hatályba lép a határidős és opciós ügyletek jelentési kötelezettsége, amelyet egy uniós tőkepiaci rendelet ír elő a szerződést kötő piaci szereplők számára, a KELER tapasztalatai szerint azonban sok vállalkozás még nem készült fel a feladatra.

Ütközik-e uniós jogba a magyar kiskereskedelmi különadó? - Fontos kérdések és válaszok az Európai Bíróság Hervis-ítélete kapcsán

2014.02.07.

Az Európai Unió Bírósága a héten hozott ítéletet a Hervis-ügyben: a döntés szerint a 2010-ben bevezetett és azóta már megszűnt bolti kiskereskedelmi különadó akkor ellentétes az unió hátrányos megkülönböztetést tiltó rendelkezésével, ha a különadó legfelső adósávjába eső adóalanyok többsége Magyarországon kívüli székhellyel rendelkező társaságcsoportok hazai vállalata. Annak a felmérését és megítélését pedig, hogy ez a diszkriminatív helyzet valóban fennáll-e, az ügyet felterjesztő magyar bíróságra bízta az EB.

Válaszáts 2014 - Politikai reklámok a kampányban - Ezideig egyetlen kereskedelmi rádió vagy tévé sem jelentkezett az NVB-nél

2014.02.07.

Péntek reggelig egyetlen kereskedelmi rádió vagy tévé sem jelentkezett be a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a február 15-én induló kampányban politikai reklámot kíván közzétenni. A bejelentési határidő egy hét múlva zárul.

Az áfacsalások visszaszorítása érdekében - Együttműködést szorgalmaz az Európai Bizottság unión kívüli országokkal

2014.02.07.

Szorosabb együttműködést sürget az unión kívüli országokkal az Európai Bizottság az áfacsalások visszaszorítása érdekében, ezért csütörtökön felhatalmazásért fordult a tagállamokhoz, hogy tárgyalásokat kezdhessen a témában Oroszországgal és Norvégiával.

Média-önszabályozás - Mit várunk a médiaszabályozástól? - V. rész - A Mérték Médiaelemző Műhely vitairata

2014.02.06.

A Mérték Médiaelemző Műhely vitairatot tesz közzé, mellyel egy több hónapos nyilvános párbeszédet kíván elindítani. A vitasorozat célja, hogy az érintettek lehető legszélesebb körének megszólításával és bevonásával segítse a média szabályozási kereteinek újragondolását, egy jövőbeli médiaszabályozás és médiapolitika kialakításához releváns szakmai szempontoknak és érdekeknek a felszínre kerülését.

Az idén három lépésben lesz olcsóbb a közszolgáltatás - Elfogadta a parlament a harmadik rezsicsökkentést

2014.02.06.

Elfogadta az Országgyűlés csütörtökön a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényt, amely szerint az idén három lépésben lesz olcsóbb a rezsi: a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig októbertől 3,3 százalékkal csökken.

Tiltott egyesületi elnevezések, kötelező névváltoztatás - Alkotmányos a román jogszabály - A bukaresti alkotmánybíróság döntése

2014.02.06.

Nem ütközik a román alaptörvénybe a megtévesztő egyesületi elnevezéseket tiltó törvénymódosítás - állapította meg szerdán a bukaresti alkotmánybíróság.

A gondnokoltak és az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról - Az új Ptk. komoly igazgatási kihívások elé állítja a bírósági szervezetet

2014.02.06.

Az új Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2014. március 15. napján történő hatályba lépésével a teljes magánjog megújulása mellett számos olyan változás következik be, mely mind technikai (informatikai), mind igazgatási tekintetben komoly kihívás elé állítja a bírósági szervezetet. Olyan új jogintézmények is bevezetésre kerülnek, melyek jelentős változást hoznak a mindennapi jogalkalmazásban, egyúttal új informatikai rendszerek felállítását és működtetését követelik meg.

Növekvő vezetői felelősség, megemelt törzstőke - Kötelező és azonnali változásokat a társaságok életében - Az új Ptk. nyomán

2014.02.06.

54 év után 2014. március 15-én, lép hatályba az új Polgári törvénykönyv. Az átállás kihívásai egyaránt érintik a magánszemélyeket és a társaságokat, hiszen egy ideig együtt él majd a régi és új szabályozás és nem árt felkészülni arra, hogy mi változik azonnal és mi az, ami szakaszosan lép majd életbe – mutatnak rá a DLA Piper nemzetközi ügyvédi iroda szakértői.

Bírósági ügyáthelyezések - A Kúria döntése alapján - A Fővárosi Törvényszék engedélyezi a fellebbezést

2014.02.06.

A Kúria döntése alapján az áthelyezéssel érintett ügyekben engedélyezte a fellebbezés lehetőségét a Fővárosi Törvényszék.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000