Hír archívum: 2014. február

Más hónap

Elhunyt Prandler Árpád diplomata, nemzetközi jogász

2014.02.06.

Életének 84. évében, kedden elhunyt Prandler Árpád nagykövet, nemzetközi jogász, egyetemi oktató, a volt Jugoszláviában történt háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék bírája - közölte a Külügyminisztérium.

Zenével kínoztak foglyokat Guantánamoban - Szerzői jogdíjat követel a Pentagontól egy kanadai rockegyüttes

2014.02.06.

Számlát küldött a Pentagonnak egy kanadai iparirock-együttes, amelynek zenéjét felhasználták a guantánamói rabtáborban a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzásánál - közölte szerdán honlapján a CTV kanadai televízió.

Járattörlés vagy késés esetén akár 600 eurós kártérítés - Bővülnek a légiutasok jogai Európában - Rendelettervezetet fogadott el az EP

2014.02.05.

Strasbourg, 2014. február 5., szerda (MTI) - Több jogot biztosít a jelenleginél az Európai Unió a légi utasoknak, az ezzel kapcsolatos rendelettervezetet és jelentést a keddi ülésén tárgyalta és fogadta el az Európai Parlament Strasbourgban.

Leleplezett hamis termékek! - Segítő technika - Innovatív élelmiszer-eredetiséget ellenőrző okostelefonos rendszer

2014.02.05.

Az INSATECH spin-off cégeként működő Real EyeD társaság által kifejlesztett megoldás egy lekaparható vonalkód alatt található QR-kód és egy okostelefon segítségével képes megállapítani, hogy a polcon található élelmiszer eredeti-e.

Az adós lakóhelye szerinti bíróságon is megindítható a devizahiteles per - Január 1-jével módosult a polgári eljárásról szóló törvény

2014.02.05.

A devizahiteles pereket az adósok 2014. január 1-től a lakóhelyük szerinti bíróságon is megindíthatják, az Országgyűlés ugyanis így módosította a polgári perrendtartásról szóló törvényt.

Jobb munkakörülmények és szociális jogok az idénymunkásoknak - Az új uniós jogszabály megszüntetné a kizsákmányolást

2014.02.05.

Az Unión kívülről érkező idénymunkások számára jobb munkakörülményeket és lakhatást biztosítana az a jogszabálytervezet, amelyről szerdán dönt a Parlament.

Hátrányos megkülönböztetést jelenthet a magyar kiskereskedelemi különadó - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott a Hervis ügyben

2014.02.05.

A vállalatcsoportba tartozó, más tagállamokban székhellyel rendelkező társaságokhoz kapcsolt vállalkozásokat hátrányosan érintő adó a társaságok székhelyén alapuló közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minősül. Ez a helyzet állhat elő a bolti kiskereskedelem árbevételére kivetett magyar adó esetében, amelyet e társaságoknak csoportszinten összevont árbevételük alapján kell megfizetniük - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megszűnhet a közös vagyon, ha a házastárs eladósodik - Új szabályokat hoz a házassági vagyonjogba az új Polgári Törvénykönyv

2014.02.05.

Egy jól sikerült vállalkozás profitja, egy befektetés magas hozama vagy a házasságba bevitt ingatlan bérleti díja mind házastársi közös vagyonnak minősülhet – hívja fel a figyelmet a Szecskay Ügyvédi Iroda. A márciusban hatályba lépő Ptk. új szabályai szerint a vagyonközösség a házasság időtartama alatt is megszüntethető, ha az egyik fél túlzottan eladósodik. A változások több mint 450 ezer olyan céget érinthetnek, amelynek magánszemély a tulajdonosa. A közös vagyon feletti pereskedés, jogvita továbbra is elkerülhető egy körültekintően megkötött házassági szerződéssel: az ügyvédi iroda felsorolja, milyen új típusait vezeti be az új Ptk.

Fontos lépés az offshore adóelkerülés ellen vívott harcban - Magyar-amerikai adóügyi megállapodást írtak alá

2014.02.05.

Magyarország és az Egyesült Államok aláírta a nemzetközi adóügyi megfelelés előmozdításáról és a FATCA szabályozás végrehajtásáról szóló megállapodást - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közigazgatási alegységek szerveződnek Romániában - Előrelépés magyar szempontból - A román alkotmánymódosítás alapján

2014.02.05.

Közigazgatási alegységek szerveződhetnek a megalakítandó romániai régiókon belül annak az előírásnak az alapján, amely kedden került be az alkotmánymódosító tervezetbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára - közölte Máté András frakcióvezető, a tervezetet szövegező testület RMDSZ-es tagja.

Változásokkal újra elfogadták a zsebszerződések elleni törvényt - Május 2-án lép hatályba a Btk. módosítása

2014.02.05.

A parlament változtatásokkal ismét elfogadta a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében hozott törvényt, amelynek aláírását korábban megtagadta Áder János köztársasági elnök. A döntés nyomán azokat is büntetni fogják, akik - földhasználat vagy haszonszerzés - érdekében leplezik az általuk kötött zsebszerződést.

A vadon élő állatok által okozott károkért való felelősség szabályai a bírósági gyakorlat tükrében - Egy bírósági jogalkalmazó tollából

2014.02.05.

A vadkárért való felelősség sajátos szabályokkal bír a magyar kártérítési rendszeren belül. És egyre nagyobb a kártérítési perek száma. - Milyen változások várhatóak az új Ptk. hatálybalépésével? - Egy bírósági jogalkalmazó tollából

Kemény büntetés pénzpiaci csalóknak - Legalább négy év szabadságvesztés - Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot

2014.02.04.

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban megszavazta azt a javaslatot, hogy a súlyos pénzügyi csalások - például a LIBOR bankközi referenciakamat értékének manipulálása - esetén a kiszabandó büntetési tétel legalább négy év szabadságvesztés legyen.

Növekvő illegális migráció - Kilencszeresére nőtt tavaly a menedékjogi kérelmek száma

2014.02.04.

Rendkívüli év volt a tavalyi: olyan növekedés volt az illegális migrációban, ami az 1990-es évek elejére volt jellemző, kilencszeresére nőtt egy év alatt a benyújtott menedékjogi kérelmek száma – mondta Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Alaptalanul meggyanúsított bírák és ügyészek - Törlik a román Btk. büntető rendelkezését a sajtó szabadságának védelmében

2014.02.04.

Törölte az új román büntető törvénykönyvből (Btk.) a bírák és ügyészek alaptalan meggyanúsítását büntető cikkelyt a bukaresti szenátus keddi ülésén: a törvénymódosítás akkor lép hatályba, ha a képviselőház is megszavazza és az államfő kihirdeti.

Védett bejelentők - Hatályos a cégen belüli bejelentéseket szabályozó whistleblowing-törvény

2014.02.04.

A szervezeten belüli visszaélések bejelentésének (whistleblowing) kereteit szabályozó törvény év eleji hatálybalépésével kikerültek a „szürke zónából” a már korábban kialakított vállalati bejelentési rendszerek és az újakra vonatkozóan is egyértelműbb a szabályozás – derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb összefoglalójából. Az ügyvédi iroda szakértői szerint a whistleblowing szabályozás sikere azon múlik, hogy a munkáltatók milyen tényleges tartalommal töltik meg a törvény adta lehetőségeket.

Nem részesülhet a Nemzet Művésze díjban, akit korábban jogerősen elítéltek - Elfogadta az Országgyűlés az MMA-törvény módosítását

2014.02.04.

A köztársasági elnök kifogását figyelembe véve fogadta el ismét az Országgyűlés kedden a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosítását, így nem részesülhet a Nemzet Művésze díjban az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek.

Hamis mobilalkalmazások - Példanélkül - Perel az USA Igazságügyi Minisztériuma

2014.02.04.

Ez az első olyan eljárás, amelyben okostelefonokra készült alkalmazások hamisítóit perli a Minisztérium. A négy vádlott mindegyike akár ötéves börtönbüntetést is kaphat.

Kölcsönösen elfogadható közokiratok - Uniós jogszabály a más tagállamba költözők érdekében

2014.02.04.

Az unió másik tagállamába átköltöző egyéneknek, illetve vállalatoknak kevesebb papírmunkával kell majd megbirkózniuk, ha az EU-országok kormányait megjelenítő Tanács elfogadja az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi ülésén megszavazott jogszabálytervezetet.

Közérdekű üzem megzavarásáért akár életfogytiglani szabadságvesztés - Szigorodhatnak a Btk. büntetési tételei

2014.02.04.

Akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lenne a jövőben az, aki súlyosan megzavarja egy közérdekű üzem működését. Az ezt kezdeményező fideszes Boldog István a színesfémlopásokkal indokolta a parlamentnek hétfőn benyújtott előterjesztését.

Hatástalan a “3 csapás” a kalózkodás ellen - Amerikai és francia tanulmányok tanulságai

2014.02.03.

Több ország, köztük Franciaország és az Egyesült Államok is ezt a módszert alkalmazza a P2P fájlmegosztók figyelmeztetésére és büntetésére. Amerikai és francia tanulmányok szerint azonban ez nem állítja meg, sőt, nem is csökkenti az ilyen jogsértéseket.

Véglegesítik a román alkotmánymódosítás tervezetét - Csak formai változásokat eszközöl a parlamenti különbizottság

2014.02.03.

Csak formai változásokat eszközöl a tavaly kidolgozott alkotmánymódosító tervezeten a román parlamenti különbizottság - közölte hétfőn a testületet vezető Crin Antonescu szenátusi elnök.

Bíróságok méltó körülmények között - Főbb bírósági beruházások 2014-ben

2014.02.03.

Az Országos Bírósági Hivatal fokozott erőfeszítéseket tesz a bírósági épületek értékeinek megőrzése, a bírósági működés 21. századi feltételeinek biztosítása érdekében: ennek eredménye, hogy 2012 óta a korábbiaknál nagyobb forrást biztosít e célra.

Februártól két helyen szabják ki a közúti bírságot - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitány is felhatalmazást kapott

2014.02.03.

Eddig a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegésekért a bírságot az ország egész területén a Vas megyei rendőrfőkapitány szabta ki, február 1-jétől a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitányt is felhatalmazták erre.

A repülőgépen szolgálók pihenőidejéről - Uniós rendeletben rögzítették a biztonsági szabályokat

2014.02.03.

Rendeletben szabályozta az Európai Unió a repülőgépeken szolgálatot teljesítők szolgálati és pihenőidejét, a szabályokat 2016. február 18-tól kell alkalmazni.

Janukovics ukrán elnök aláírta az amnesztiatörvényt - Az ellenzéki oldal 'túsztörvénynek' titulálta a jogszabályt

2014.02.03.

Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken aláírta a kormánypárti képviselők által megszavazott amnesztiatörvényt, amelyet azonban ellenzéki oldalon elutasítanak.

Jogerősen elítélt Nemzet Művésze? - Kikerülhet a kifogásolt rendelkezés az MMA-törvény módosításából

2014.02.03.

Kikerülhet az államfő által kifogásolt rendelkezés a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosításából azzal a javaslattal, amelyet az emberierőforrás-miniszter pénteken nyújtott be a parlamentnek. Áder János még decemberben küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a Nemzet Művésze díjat létrehozó törvénymódosítást.

Újragondolt közszolgálatiság - Szabályozási kérdések - Médiakonferencia hazai és nemzetközi résztvevőkkel

2014.02.03.

A közszolgálati média szerepéről, feladatairól, jövőjéről és jelenlegi működéséről vitáztak a Független Médiaközpont és a Mérték Médiaelemző Műhely nyilvános vitanapjának résztvevői A közszolgálatiság újragondolása című pénteki budapesti rendezvényen.

Biztonsági matrica földforgalmi szerződésekre - November 1-jétől szigorodnak az ügyvédi ellenjegyzés szabályai

2014.02.03.

Csak november 1-jétől lenne kötelező biztonsági matricával ellátni a földforgalmi szerződéseket, ha az Országgyűlés elfogadja az alkotmányügyi bizottság ilyen értelmű, hétfőn megszavazott módosító indítványát.

Jogellenes földszerzés - Új büntetőjogi tényállás a zsebszerződésekkel összefüggésben - Módosulhat a Btk.

2014.02.03.

A zsebszerződésekkel összefüggésben új büntetőjogi tényállást javasol a büntető törvénykönyvbe (Btk.) illeszteni az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.

Kelendő jogászok - A frissdiplomások elhelyezkedési esélyeiről - II. rész

2014.02.03.

A (Diploma után|http://www.jogiforum.hu/hirek/31038) című cikkünkben azt a kérdést igyekeztük körbejárni, hogy a friss jogi diplomások milyen eséllyel tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Most azt vizsgáljuk meg, kik a legkelendőbb jogászok, és milyen képzéssel lehetne számukat továbbnövelni.

Törvényjavaslat a harmadik rezsicsökkentésről - Az áprilisi választásig csak négy napot ülésezik az Országgyűlés

2014.02.03.

Az áprilisi választásig várhatóan összesen csak négy napot ülésezik az Országgyűlés. Hétfőn a parlament Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdi munkáját, majd megválasztják a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját, és nagy valószínűséggel napirendre tűzik a rezsicsökkentés folytatását.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000