Hír archívum: 2014. március

Más hónap

Védett gyermekvagyon

2014.03.31.

A gyermekvagyon kezelésének családjogi kérdéseiben is megújulást hozott az új Polgári Törvénykönyv: az új szabályok átgondoltabbak, megengedőbbek, ám továbbra is védik a kiskorú érdekét.

Kötelező lett a pneumococcus elleni védőoltás - Módosult a járványügyi intézkedésekről szóló rendelet

2014.03.31.

A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg; a hatályos rendelet a Magyar Közlöny idei 46. számában jelent meg.

Házasságot köthetnek az azonos nemű párok Nagy-Britanniában - Március 29-dikén hatályba lépett a brit jogszabály

2014.03.31.

Szombattól házasságot köthetnek azonos nemű párok is Nagy-Britanniában. Az azonos neműek házasodását lehetővé tévő brit jogszabály már tavaly július közepén megszületett, miután a londoni parlament két háza által hosszas tárgyalássorozat után elfogadott törvényt az uralkodó kihirdette.

Mélyszegénységben, kirekesztettségben, kiszolgáltatottan - Benyújtotta a parlamentnek 2013. évi beszámolóját az ombudsman

2014.03.31.

A cigányok, a hajléktalanok, a mélyszegénységben élők, a közmunkások és a gyermekek, fiatalok helyzetét állítja középpontba az ombudsman parlamenti honlapon olvasható 2013. évi beszámolója.

Szigorodik a munkaerő-kölcsönzés szabályozása Szlovákiában

2014.03.31.

Szigorít az országban rendkívüli módon elszaporodott munkaerő-kölcsönző ügynökségek működésén a szlovák kormány - számolt be a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap a munkaügyi tárca közlésére hivatkozva.

Magyar vonatkozású devizahitel-ügy az Európai Bíróság asztalán - Április 30-án várható ítélet a Kásler-ügyben

2014.03.31.

Április 30-án hirdet ítéletet az Európai Bíróság a magyar vonatkozású, devizahitelezéssel kapcsolatos Kásler-ügyben - jelentette be az unió luxembourgi székhelyű legfőbb igazságszolgáltatási fóruma.

Esélyegyenlőséggel kapcsolatos választási ügyek túlsúlyban - Jogértelmezési kérdések a Kúria asztalán

2014.03.31.

Eddig mintegy másfél száz választási ügyben járt el a Kúria, közülük hat olyan volt, amelyben megváltoztatták a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, jellemzően az esélyegyenlőség kérdéskörében felmerülő jogértelmezési problémák miatt - mondta el Madarász Gabriella, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának szóvivője.

Csődegyezség jóhiszeműen - Kiegészítő szabályok kerülnek a csődtörvénybe

2014.03.31.

Kiegészítő szabályok kerülnek be a csődtörvénybe, például a csődegyezséget jóhiszeműen eljárva kell megkötni, az egyezség sem a hitelezők egészére, sem azok egyes csoportjaira nem lehet kirívóan előnytelen - egyebek mellett ezt a szabályt iktatta be kiegészítésként április 1-jétől a csődtörvénybe, a februárban született bizalmi vagyonkezelési törvény.

Jogszerű béranyaság - Megtagadható-e a fizetett szabadság? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.03.31.

Az uniós jog nem írja elő a szülési vagy azzal egyenértékű szabadság biztosítását azon anya részére, aki béranyaságról szóló megállapodás keretében vállalt gyermeket. Mivel a várandós munkavállalókról szóló irányelv kizárólag néhány minimumkövetelményt határoz meg a védelem tekintetében, a tagállamok szabadon alkalmazhatnak kedvezőbb szabályokat a béranyaságról szóló megállapodás keretében gyermeket vállaló anyák esetében - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Az alaptörvényről, az új Ptk.-ról, a bírói jog hatásairól és korlátairól - Jogi beszélgetések Kaposváron a jogrend új fundamentumairól

2014.03.31.

Az alaptörvényről, az új polgári törvénykönyvről, az önkormányzati közigazgatás új elemeiről, a bírói függetlenségről, a bírói jog hatásairól és korlátairól, továbbá az ügyészséggel kapcsolatos kérdésekről fejtették ki álláspontjukat a hivatásrendek vezetői és neves jogtudósok Kaposváron.

Közeleg transzferár-dokumentációs kötelezettség teljesítésének határideje

2014.03.31.

Számos céget érint a közelgő transzferár-dokumentációs határidő. A szokásos piaci árak nyilvántartásának elkészítési határideje ugyanis megegyezik a társaságiadó-bevallás benyújtásának tényleges időpontjával. „A 2013-as évre vonatkozó transzferár-dokumentációs határidő tehát legkésőbb május 31-vel lejár. Azoknak a vállalkozásoknak azonban, amelyek hamarabb nyújtják be társasági adó bevallásukat, a transzferár-dokumentációt is előbb kell elkészíteniük.” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója.

Nőtt a választásokat ellenőrző szerv függetlensége - Az Alapjogokért Központ összehasonlító elemzése

2014.03.28.

A választásokat ellenőrző legfontosabb szerv függetlensége és működésének törvényi garanciákhoz kötöttsége is nőtt - ezt állapította meg az az Alapjogokért Központ miután összehasonlította a korábbi Országos Választási Bizottságra, illetve az új Nemzeti Választási Bizottságra vonatkozó szabályozást.

Folyamatosan javul a magyar bíróságok teljesítménye - Igazságügyi eredménytábla - Összehasonlítás európai intézményekkel

2014.03.28.

2013 után második alkalommal tette közzé az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatásának hatékonyságát, színvonalát és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát. Magyarország a mutatók többségét illetően már a 2013-as eredménytáblában is a tagállamok első harmadában foglalt helyet, de tovább javult a magyar bíróságok teljesítménye.

Egy elfeledett indítvány

2014.03.28.

Március 15-én hatályba lépett az új Polgári Törvénykönyv, de könnyen előfordulhat, hogy egyik rendelkezését – egy jó fél évtizede kelt államfői indítvány alapján – előbb vagy utóbb megsemmisíti az Alkotmánybíróság. Az ominózus paragrafus a gyűlöletbeszédet szankcionálja.

Eltűnt gyermekek védelmében - Együttműködik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és az ombudsman

2014.03.27.

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön az alapvető jogok biztosa és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány; utóbbi az eltűnt gyermekek ügyében információkkal segíti a hivatalt, amely ezek alapján kezdeményezni tudja a szükséges jogszabály-változtatásokat.

Utcák, terek szabadsága - A gyülekezési jogról - Kézikönyv szervezőknek, tüntetőknek, rendőröknek és bámészkodóknak

2014.03.27.

A gyülekezési jogról írt könyvet Hajas Barnabás jogász, az ombudsmani hivatal közjogi főosztályának vezetője.

Módosultak a kötelező jótállás szabályai

2014.03.27.

Módosultak a kötelező jótállás szabályai, az új előírások egyebek mellett vonatkoznak a jótállási jegyekre, amelyeket ezentúl nem lehet elhalványuló szöveggel átadni a vásárlónak, és differenciáltabbá válik az épületszerkezeteknél az egységes, 3 éves jótállás is.

Nemzetiségek a parlamentben - Képviselő vagy szószóló?

2014.03.27.

Tudnak-e majd képviselőt küldeni a nemzetiségek a parlamentbe? És akarnak-e úgy, hogy a nemzetiségi szavazat ára a pártlistás szavazat? Egyáltalán szükséges-e, hogy a nemzetiségeknek parlamenti képviselőjük legyen, vagy már a szószóló is valami?

Választási plakátok villanyoszlopokon - Az Alkotmánybíróság elutasított a Kúria döntése elleni alkotmányjogi panaszát

2014.03.26.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Kúria azon döntése elleni alkotmányjogi panaszt, mely megengedi választási plakátok elhelyezését a villanyoszlopokon.

Visszaélések a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkársága által tavaly nyáron felajánlott Diákmunka-projektek körül

2014.03.26.

Az ombudsman és egyik helyettese szerint az állami diákmunka-pályázatok feltételeinek kidolgozatlansága és a pályázattal kapcsolatos tájékoztatás hiányosságai visszaélésre is alkalmat adó körülményeket teremtettek

Jogerősen elutasított devizahiteles kereset - A Szegedi Ítélőtábla döntése a Lombard Lízing ellen indított perben

2014.03.26.

Eljárásjogi okok miatt jogerősen elutasította a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesületnek a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. kölcsön- és hitelszerződéseihez kapcsolódó általános szerződési feltételek (ászf) egyes pontjait támadó keresetét szerdán a Szegedi Ítélőtábla.

Tartson lépést a változásokkal!

2014.03.26.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara 2014. március 28-án újabb tanfolyam-sorozatot indít az új Polgári Törvénykönyvről.

Alkotmánybírósági mustra – Választási plakát a villanyoszlopon

2014.03.25.

Ismét az Alkotmánybíróság napirendjén szerepelt a villanyoszlopra kihelyezett választási plakát jogszerűségének kérdése. Az alkotmánybírák emellett megkezdték a Margitsziget jogi státuszának módosítását támadó alkotmányjogi panasz tárgyalását.

Esélyegyenlőséget sért a plakátok egymás mellé helyezése - Alkotmánybírósághoz fordul a Nyíregyházi Önkormányzat

2014.03.25.

Nyíregyházán egymás mellé rakták az önkormányzat eredményeit népszerűsítő plakátokat és a választáson induló jelöltek plakátjait, a Kúria döntése szerint ez sérti a jelöltek közötti esélyegyenlőséget, és eltiltotta a további jogsértéstől a várost. Az önkormányzat hibásnak tartja a döntést és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Gyakoribb műszaki vizsgák, szigorúbb ellenőrzések - Elfogadta az EU tanácsa a műszaki vizsgáztatás új szabályait

2014.03.25.

Három új irányelvet is elfogadott hétfőn az Európai Unió Tanácsa, amelyek a közúti biztonságot hivatottak javítani, egyik közülük a műszaki vizsgáztatás új szabályait tartalmazza.

1,8 milliárd NVI-bírság az ajánlóíveket vissza nem adó jelölteknek - A NAV hajtja be a kiszabott büntetést

2014.03.24.

A Nemzeti Választási Iroda Bizottságai több mint 1,8 milliárd forintnyi bírságot szabott ki az ajánlóíveket vissza nem adó jelöltekre. Mivel a bírságok mindössze 1 százaléka került eddig megfizetésre, várhatóan a NAV hajtja be a kirótt büntetéseket

Szigorúbb szabályok, több értelmezési lehetőség - Pánik az új Polgári Törvénykönyv miatt

2014.03.24.

Az új Polgári Törvénykönyv szigorúbb szabályozása a cégvezetői felelősségi szabályok miatt a szakértők szerint több értelmezési lehetőséget ad, azonban vélhetőleg félreértelmezi a közvélemény.

Minden, amit tudni kell a bizalmi vagyonkezelésről - STEP Hungary Conference 2014

2014.03.24.

A STEP HUNGARY, a Society of Trust and Estate Practitioners (STEP) magyarországi szervezete (www.step.org/hungary) 2014-ben harmadik alkalommal rendezi meg a bizalmi vagyonkezelésre, adózásra és vagyontervezésre fókuszáló, “Minden, amit tudni kell a bizalmi vagyonkezelésről - STEP Hungary Conference 2014” rendezvényét.

Tulajdonosi joggyakorló vs. vagyonkezelő? - Módosulnak az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályai

2014.03.21.

Kiszélesíti az állami vagyont értékesítők körét, illetve jelentős vagyonvesztésre hivatkozva lehetővé teszi a becsült ár alatti értékesítést is az a kormányrendelet, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kihallgatásra szállítás közben rosszul lett majd életét vesztette Welsz Tamás

2014.03.21.

A Simon-üggyel kapcsolatba hozott vállalkozó csütörtökön, a kihallgatásra szállítás közben rosszul lett. A budai mentőállomáson az orvosok nem tudták megmenteni életét.

Több lehetőség a kis pártok megmérettetésére - NVI: Jobban működik az új választási rendszer

2014.03.21.

A mostani ajánlószelvényes rendszer a választói akarat kiszolgálására épül, ezért engedi a többes ajánlást, és könnyítette a jelöltek, jelölőszervezetek indulását.

Túlterhelt a Fővárosi Ítélőtábla - A Debreceni Ítélőtábla átvett 160 peres ügyet

2014.03.21.

A Debreceni Ítélőtábla száz polgári és hatvan büntetőügy tárgyalásával segíti a leginkább leterhelt Fővárosi Ítélőtáblát.

Jogesetenként több helyes megoldás

2014.03.20.

Darák Péter a Debreceni Egyetem úgy nyilatkozott, hogy azonos tényállás mellett is lehet eltérő ítéleteket hozni, egy-egy jogesetnek több helyes megoldása is lehet.

Pályázati pénzből költség-optimalizált követelményszinten - Változnak az épületenergetikai jogszabályok

2014.03.20.

A pályázati forrásokat felhasználó épületeket 2015. január 1-jétől újonnan meghatározott, költség-optimalizált követelményszinten kell kialakítani, és 2018-tól a szabályozás minden egyéb épület építése és felújítás esetén is kötelező lesz, az erről szóló jogszabály-módosítás március elején megjelent a Magyar Közlönyben - hívta fel a figyelmet Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium (BM) sajtófőosztályának vezetője a tárca budapesti sajtótájékoztatóján.

Alaptörvény-ellenes a nemzetbiztonsági törvény módosítása - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2014.03.20.

Az Alkotmánybíróság 2014. március 17-én hozott határozatában megállapította, hogy alaptörvény-ellenes a nemzetbiztonsági törvénynek az a módosítása, amely szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személy a nemzetbiztonsági ellenőrzés alapjául szolgáló jogviszonya fennállása alatt folyamatosan nemzetbiztonsági ellenőrzés alatt áll, és ennek során vele szemben naptári évenként kétszer 30 napig titkos információgyűjtést is lehet folytatni.

Adótartozás miatt közúti ellenőrzéskor ingóságot foglaltak le a pénzügyőrök - Az új törvényi lehetőségről

2014.03.20.

Az új törvényi lehetőséggel élve, közúti ellenőrzés során, két esetben is behajtották a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az adótartozást a Dél-Alföldön, az egyik esetben egy vontatót foglaltak le a pénzügyőrök, a másik esetben helyben kiegyenlítette tartozását az érintett személy – tájékoztatta a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtóreferense.

Jogászi etikett - A jogászi hivatásrendek etikai szabályairól

2014.03.20.

Pártatlan, független és értékközpontú működést hirdet a bírók új etikai kódexe. Az ügyvédi kamara a fegyelmi eljárások szigorával, az ügyészség tekintélyének növelésével igyekszik betartatni a hivatásbeli protokollt.

Hivatali visszaélés miatt elítélt ügyészségi fogalmazó

2014.03.19.

Folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság P. Gábor Ádám volt ügyészségi fogalmazót, a végrehajtást egy év próbaidőre felfüggesztette, a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette. A Debreceni Ítélőtábla ezzel kedden helybenhagyta és jogerőre emelte az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék ítéletét - közölte a táblabíróság szóvivője.

Késleltetett áfavisszautslások - Rossz adós a NAV - Összeegyeztethető-e az adóhatáság gyakorlata az uniós szabályokkal?

2014.03.19.

Csak idő kérdése, hogy az Európai Bíróság elé citálják a NAV-ot a visszaigényelt áfaösszegek jogtalan visszatartása miatt – állítja a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb jelentése. A vezető adójogi és adóperes iroda szakértői szerint a késedelmes kiutalások aránytalanul nagy terhet jelentenek a hazai vállalkozásoknak és ezzel az Adóhatóság az uniós előírásokat is megsérti.

Javult a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése - Uniós eredménytábla a tagállamok igazságszolgáltatási rendszereiről

2014.03.19.

Nyilvánosságra hozta hétfőn az Európai Bizottság a tagállamok igazságszolgáltatási rendszereiről készült eredménytáblát, amit az Európai Szemeszternél fognak majd figyelembe venni. Viviane Reding bizottsági alelnök konstatálta, hogy tavaly óta valamelyest javult a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése a megkérdezett gazdasági szereplők körében.

Hatályban a bizalmi vagyonkezelésről szóló törvény - Az új Ptk. honosította meg a magyar jogrendszerben az új jogintézményt

2014.03.19.

Az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) honosította meg a magyar jogrendszerben a bizalmi vagyonkezelést, amelynek részleteit külön törvény tartalmazza - mindkettő március 15-én lép hatályba.

Szűkülhetnek a kárpátaljai magyarság nyelvi jogai - A készülő ukrán nyelvtörvény kisebbségi szemmel

2014.03.19.

Jelenlegi formájában történő elfogadása esetén a készülő új ukrán nyelvtörvény a mostani helyzethez képest jelentősen szűkítené a kárpátaljai magyarság nyelvhasználati jogait Tóth Mihály, Kijevben élő kisebbségjogi szakértő, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke szerint.

Népirtásban bűnrészes - Példanélkül - Franciaországban először ítéltek el egy ruandai felelőst

2014.03.19.

Először ítéltek el Franciaországban a húsz évvel ezelőtti ruandai népirtásban való bűnrészesség miatt egy férfit, a ruandai hadsereg egyik volt tisztjére 25 évi börtönbüntetést szabott ki péntek este a párizsi esküdtszék.

Ha a bérlő nem tudja fizetni a bérleti díjat... - Módosult a Nemzeti Eszközkezelőről szóló kormányrendelet

2014.03.19.

Ha a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által megvásárolt lakásban lakó bérlő nem tudja fizetni a bérleti díjat, adósságkezelési program keretében a segítő szervezet lesz a bérlő mentora - egyebek mellett ezt tartalmazza, a Nemzeti Eszközkezelőről 2012-ben hozott rendelet módosítása, amely a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Biztonságosabb az ajánlóív az ajánlószelvénynél - A jelölt-állításhoz szükséges ajánlások gyűjtésének új szabályozásáról

2014.03.19.

Az ajánlóívek az ajánlószelvényeknél jóval biztonságosabbak, mivel egyediek és beazonosíthatóak - állapította meg az Alapjogokért Központ, miután megvizsgálta az országgyűlési képviselőjelölt-állításhoz szükséges ajánlások gyűjtésének új szabályozását.

Se népi kezdeményezés, se ingyen sör - Az új népszavazási törvényről

2014.03.18.

A választások kiírásával január közepén hatályba lépett új népszavazási törvény tulajdonképpen csak aprópénzre váltja az új alkotmány – korábbi szabályokat gyökeresen megváltoztató – rendelkezéseit, látványosabban igyekszik kiszűrni a „komolytalan kezdeményezéseket”. Egyetlen intézményt érint igazán, de azt végzetesen: a népi kezdeményezést, amely január 18. óta megszűnt létezni.

Kiszolgáltatott találmányok - A szabadalmi hivatal nem biztosította megfelelően a bejelentések védelmét - Ombudsmani jelentés

2014.03.18.

"Az SZTNH azzal, hogy nem biztosította megfelelően a nem nyilvános bejelentések védelmét, nem tett eleget az alkotmányos tulajdonhoz való jog objektív intézményvédelmi követelményeinek" - állapította meg az alapvető jogok biztosa 2014. március 10-dikén közzétett jelentésében. A jelentés a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület közérdekű bejelentésére reagált.

Példamutató somogyi bírák - A büntetőügyek 94 százaléka, a polgári ügyek 90 százaléka egy éven belül befejeződik

2014.03.18.

Példamutató a somogyi bírók munkája, gyorsan dolgoznak és megalapozott ítéleteket hoznak - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Kaposváron.

Sajtófotó csak az érintett engedélyével készíthető - KIM: Nem változik a szabályozás, csak a bírói gyakorlatot rögzíti az új Ptk.

2014.03.18.

A sajtóban megjelent téves állításokkal szemben az új polgári törvénykönyvben (Ptk.) nem változik a sajtófotó készítésének szabályozása, csupán a megszilárdult bírói gyakorlat kapott helyet a kódexben - tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Hangsúlyozzák: az újonnan hatályba lépett törvénykönyv csak pontosítja a képmáshoz való jogok megsértésének megfogalmazását.

Tisztességtelen általános szerződési feltételek felvásárlói szerződésekben - Megszünt az agrárkamara perlési jog

2014.03.18.

Hatályát vesztette március 15-én az agrárkamarai törvény egyik előírása, és ezzel megszűnik az agrárkamara perlési joga a felvásárlói szerződések általános szerződési feltételeinek ügyében.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000