Hír archívum: 2014. március

Más hónap

A hitelbiztosítéki nyilvántartás részletszabályai - 7 ezer forint lesz a bejegyzés költsége - Megjelent a rendelet a Magya Közlönyben

2014.03.18.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter 7 ezer forintban határozta meg a hitelbiztosítéki nyilvántartásba történő bejegyzés költségét - a rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Interneten árult kiskorúak - Iparággá nőtt az illegális gyerekkereskedelem Kínában

2014.03.18.

Az elmúlt hónap során 11 embert vettek őrizetbe a sanghaji hatóságok illegális gyerekkereskedelem miatt, a városban a jövőben fokozott ellenőrzés várható - adta hírül a városi tájékoztató szolgálat.

Kivételesen módosíthatók a devizahitel-szerződések - A fogyasztók védelmében - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2014.03.17.

Az Alkotmánybíróság ma meghozott határozatában – a Kormánynak a devizahitel-szerződésekkel összefüggő indítványára – értelmezte az Alaptörvénynek azokat a szabályait, amelyek a szerződések jogi megítélését, illetve törvényi úton való módosítását befolyásolhatják. A testület megállapította, hogy jogszabály a hatálybalépése előtt megkötött szerződések tartalmát kivételesen – a szerződéskötés körülményeinek előre nem látott, jelentős megváltozása esetén – módosíthatja. Az Alkotmánybíróság a határozatát nyilvános ülésen hirdette ki.

Változó biztosítási szabályok - MABISZ: 12 millió biztosítási szerződést érint az új Ptk. hatályba lépése

2014.03.17.

A március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) a biztosításoknál is hozott változást, a módosítások érintik az ajánlattételt, a kötvényesítést, az állománykezelést, a termékfejlesztést és a kárrendezést, valamint az ezeket támogató informatikai rendszereket is - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

El nem évülő krími jogsértések - Tiszteletben kell tartani az élethez való jogot - A strasbourgi bíróság döntést hozott

2014.03.17.

Ukrajna szempontjából rendkívül fontosnak nevezte Pavlo Petrenko ukrán igazságügyi miniszter pénteken azt, hogy a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága felszólította Oroszországot: tartózkodjon az emberi jogokat sértő lépésektől, különösen a katonai akcióktól Ukrajnában.

Bírósági nyilvánosság és védett magánszféra - Vitafórum az igazságügyi adatkezelésről és a tájékoztatásról

2014.03.17.

Az igazságügyi adatkezelésről és a tájékoztatásról rendezett regionális konferenciát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és a Debreceni Ítélőtábla a hadú-bihari megyeszékhelyen.

A segítők kutyák alkalmazásának feltételei - Ellentmondások a törvény és a szabálysértési rendelet között - Ombudsmani jelentés

2014.03.17.

A segítő kutyák alkalmazásának feltételei az elmúlt években javultak, jelentős a fejlődés a közszolgáltatók gyakorlatában, bár a jogszabály nem rendelkezik arról, miként ellenőrzik az előírások betartását - állapította meg Székely László alapjogi biztos a négy évvel ezelőtt hatályba lépett rendelet gyakorlati utóéletét vizsgálva.

40 ezer adóellenőrzés, 15 százalékkal több felderített jogellenes cselekmény - Javultak a NAV felderítési mutatói 2013-ban

2014.03.17.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 15 százalékkal több jogellenes cselekményt derített fel 2013-ban 2012-höz képest, a szervezet tavaly közel 40 ezer ellenőrzést hajtott végre - közölte Demeter Tamás, a szervezet bevetési főigazgatója sajtótájékoztatón Budapesten.

Szavazás külképviseleten - Alapjogokért Központ: Megfelelnek az alkotmányossági kritériumoknak a vonatkozó rendelkezések

2014.03.17.

Az Alapjogokért Központ szerint megfelelnek az alkotmányossági kritériumoknak a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó állampolgárok külképviseleteken történő személyes szavazására vonatkozó rendelkezések.

Változik egyes gazdasági szervezetek statisztikai besorolása - Az új Ptk. nyomán, március 15-től

2014.03.17.

A szombaton hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) nyomán 2014. március 15-től megváltozik egyes gazdasági szervezetek besorolása, így módosul a gazdálkodási formák osztályozásán (GFO) belül elfoglalt helyük, a gazdasági szervezeteknek azonben ezzel nincs teendőjük.

Megszűnik a schengeni vízumkényszer a moldovaiakkal szemben - Az Európai Unió Tanácsának rendelete május eleján lép hatályba

2014.03.17.

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta pénteken azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy biometrikus útlevél birtokában Moldova állampolgárai három hónapnál rövidebb időre vízum nélkül utazhassanak be a schengeni övezetbe - közölte a tanács sajtószolgálata.

Megpecsételt jogászsors - Beszélgetés ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal

2014.03.17.

Moór Gyula tanításának megfelelően a közjog és magánjog határterületein kezdtem el vizsgálódni – mondja ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, ügyvéd, aki oktatóként nagy kihívásnak tartja felkelteni és fenntartani a joghallgatók érdeklődését. A fiatal jogász ezúttal sem rejtette véka alá markáns véleményét.

Plágiumgyanú - Egy kínos ügy a Pécsi Törvényszéken - Új pályázatot írtak ki a megyei elnök székére

2014.03.14.

Új pályázatot írt ki az Országos Bírói Hivatal a Pécsi Törvényszék elnöki pozíciójára miután a két pályázó egyike visszavonta a pályázatát. A Jogiforum úgy értesült, hogy az egyik pályázó plagizált, két megyei elnök korábbi pályázatát használta fel saját pályázatában, forrás megjelölés nélkül.

Védett nyaralások, erősödő utasjogok - Az Európai Parlament rábólintott az uniós irányelv kiterjesztésére

2014.03.14.

Azokra is kiterjesztené a fogyasztóvédelmi szabályokat az Európai Parlament, akik nem utazási irodában rendelt komplett csomag megvásárlásával mennek nyaralni, hanem maguk állítják össze saját csomagjukat - derül ki az Európai Parlament (EP) sajtószolgálatának közleményből.

Mindent szabad, amit nem tilos - Március 15-től hatályban az új Ptk. - Vékás: Az új magánjogi kódex kiemelkedik a jogalkotásból

2014.03.14.

A szombaton hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) kiemelkedik az elmúlt évek jogalkotásából, az első magyar magánjogi kódex, amely demokratikus keretek között jött létre és lép hatályba, illetve amely a magántulajdon és a piacgazdaság talaján született és azt kívánja támogatni - hangsúlyozza a kódex kodifikációját irányító Vékás Lajos akadémikus.

Módosul a Kkt., a Kft., a Bt. és az Rt. szabályozása - Változások az új Ptk. hatálybalépésével

2014.03.14.

A március 15-től hatályos új Ptk. megtartja az eddigi gazdasági társasági formákat, de a szabályok egy része változik, az egyik legjelentősebb ezek közül, hogy a kft-k törzstőkéje ismét 3 millió forintra emelkedik.

Nemzetközi ügyvédi rangsorok - A legjobban teljesítő irodák - Megjelent a Chambers Global 2014-es kiadványa

2014.03.14.

Március 13-án megjelent a Chambers Global, az egyik legjelentősebb, ügyvédi rangsorokat készítő nemzetközi kiadvány 2014-es összeállítása - tájékoztatta a Jogi Fórumot Majdik Zoltán üzletfejlesztési tanácsadó.

Megnyílt Budapesten Európa szabadalmi bíráinak Bíróképző Központja - Az európai szabadalmi rendszer reformjáról

2014.03.14.

Az európai szabadalmi reformot megvalósító tárgyalások egyik hazai vonatkozású eredménye, hogy Budapest adhat otthont az Egységes Szabadalmi Bírósághoz (ESZB) kapcsolódó Bíróképző Központnak. Az európai kontinens új nemzetközi bírói fórumának 2014. március 13-án megnyitott oktatási központja az ESZB bíráinak és bírójelöltjeinek képzését és továbbképzését koordináló irodaként fog működni.

Kiterjesztik az azonos nemű párok örökbefogadási jogát Németországban - A német kormány törvényjavaslatot fogadott el

2014.03.14.

A német kormány a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok örökbefogadáshoz fűződő jogainak kiterjesztéséről fogadott el törvényjavaslatot.

Nincs mód kimentésre az ajánlóívek miatt kiszabott bírságnál - A Kúria határozott a Szociáldemokrata Párt ügyében

2014.03.14.

A választási eljárási törvényben meghatározott határidők jogvesztők, ezért a mulasztás kimentésére nincs mód - olvasható a Kúria csütörtöki határozatában. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt azért fordult bírósági felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához, mert száz ajánlóívet nem adtak le a határidőig, ezért a Somogy megyei választási bizottság több mint ötmillió forintra büntette a pártot.

Jogszerűtlen módon emelt banki díjak és költségek - Közel 1,2 milliárd forint jegybanki bírság 35 pénzügyi szervezetnek

2014.03.14.

Közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) 35 pénzügyi szervezetre, mert jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit - jelentette be csütörtökön Windisch László.

Fogyasztói jogokat sértő elektronikus hírközlési szolgáltatások - Március 15. a Fogyasztók Világnapja

2014.03.14.

Indokolatlan és emelt összegű fizetési felszólítási díjak, „rejtett” szerződéses költségek, nem megfelelő panaszkezelés – többek közt ilyen problémák jellemzik az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat világszerte a Consumers International (Fogyasztók Világszervezete) felmérései alapján. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége hasonlóakat tapasztalt Magyarországon is, ezért kéri: amennyiben a fogyasztók általuk tisztességtelennek vélt szerződési feltételekkel, indokolatlan díjakkal találkoznak, jelentsék azt be a Szövetségnél.

Több mint 27 millió euro adót csalt el a Bayern München elnöke - Uli Hoenesst letöltendő börtönre ítélte a müncheni tartományi bíróság

2014.03.13.

Három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte adócsalás miatt Uli Hoenesst, a Bayern München német labdarúgó egyesület elnökék csütörtökön a müncheni tartományi bíróság.

Hatályba lép a kollektív befektetési formákról szóló törvény - A jogszabály európai uniós rendeletet ültet át a magyar jogrendszerbe

2014.03.13.

Hatályba lépnek a kollektív befektetési formákról szóló törvény érdemi szabályai március 15-én. Az új jogszabály az alternatív befektetési alapkezelőkről szóló európai uniós rendeletet ülteti át a magyar jogrendszerbe.

Változó társasági jogi szabályok - Az új Polgári Törvénykönyv számos egyszerűsítést hoz a cégek életébe

2014.03.13.

A gazdasági társaságokra vonatkozó több szabály is változik a március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alapján.

Példátlan számok - Az Európai Unió Bíróságának a 2013. évi igazságügyi statisztikákról

2014.03.13.

Az elmúlt év egyrészt az Európai Ubió Bíróságának legeredményesebb éveként, másrészt azon évként kerül be a krónikákba, amikor minden korábbinál magasabb volt az érkezett ügyek száma.

Gyártóval vagy kereskedővel szemben érvényesített szavatossági jog - Az új Ptk. bevezeti a termékszavatosság intézményét

2014.03.13.

A jövőben a vásárló közvetlenül a gyártóval vagy a kereskedővel szemben is érvényesítheti a szavatossági jogát, köszönhetően a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyvnek, amely bevezeti a termékszavatosság intézményét. „Az új szabályozás szerint termékszavatosság érvényesíthetőségére nem lesz hatással, hogy a terméket időközben továbbértékesítették-e, amennyiben ugyanis az új tulajdonos is fogyasztónak minősül, akkor ő is közvetlenül érvényesítheti a szavatossági igényét a forgalmazóval, gyártóval szemben” - hívja fel a figyelmet Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

Megrendült a bírósági rendszer iránti bizalom Ukrajnában - Petrenko: A bírói kar teljes átvilágítása bedöntené az igazságszolgáltatást

2014.03.13.

Pavlo Petrenko ukrán igazságügyi miniszter szerint a korrupcióellenes törvény elfogadása utáni legsürgősebb feladat a bírósági rendszer iránti bizalom helyreállítása lesz, jóllehet a bírói kar teljes átvilágítása nem kivitelezhető, mert attól összeomlana az ukrán igazságszolgáltatás.

Április 1-jével 6,5 százalékkal csökken a lakossági földgáz ára - A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendeletéről

2014.03.13.

Megjelent a Magyar Közlöny 37. számában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete a földgáz rendszerhasználati díjakról. Ez a rendelet egyike azoknak az április 1-jén hatályba lépő jogszabályoknak, amelyek lehetővé teszik a lakossági földgáz árának 6,5 százalékos csökkentését - közölte a hivatal

Szabadabban áramló munkaerő az Európai Unióban - Elfogadta az Európai Parlament a könnyítésről szóló irányelvet

2014.03.13.

Az Európai Parlament (EP) elsöprő többséggel hagyta jóvá szerdán Brüsszelben a munkaerő szabad áramlásának megkönnyítéséről, az akadályok felszámolásáról szóló uniós irányelvet.

Rossz gyakorlat a büntetés-végrehajtásban? - Helsinki Bizottság: Sérül a családi élethez való jog a tököli börtönben

2014.03.13.

A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) szerint az alaptörvényt és az Emberi Jogok Európai Egyezményét is sérti, hogy a Tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében a fogvatartottak akár fél évig sem találkoznak családtagjaikkal. Az MHB javasolja a büntetés-végrehajtásnak a rossz gyakorlat megváltoztatását.

Törvényileg katonáskodásra kényszerített ultraortodox fiatalok Izraelben - Megszavazta a kneszet a bevonulásra kötelező jogszabályt

2014.03.13.

Akárcsak kedden, szerdán is kivonult az ellenzék Izraelben a parlamentből, mielőtt a kormányzó többség megszavazta az új bevonulási törvényt, amely katonáskodásra kényszeríti az utraortodox fiatalokat is, büntetőjogi következményeket is kilátásba helyezve.

Közérdekű adat a hallgatói vezetők javadalmazása - A Fővárosi Ítélőtábla ítéletet hozzott

2014.03.12.

Jogerősen megállapította a Fővárosi Ítélőtábla, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karán működő hallgatói önkormányzat (hök)vezetőinek javadalmazására vonatkozó adatok közérdekű adatok, ezért azokat ki kell adnia az egyetemnek - tájékoztatott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) információszabadság témavezetője.

A televízióban látott erőszak hatása a gyermek- és fiatalkorúakra - Letölthető tanulmány

2014.03.12.

A televízió megjelenése óta heves vita zajlik a közvetített transzparens erőszak gyermekekre gyakorolt káros hatásáról. A megoldáshoz a kriminológiától a pszichológián át, egészen a jog konklúziójáig változatos út vezet. - Kérdések, válaszok, kísérletekkel alátámasztott hipotézisek

A támogatási rendszer nem segíti a fiatalok elhelyezkedését - Ombudsmani jelentés a Munka Méltósága program keretében

2014.03.12.

A kormányzati programok ellenére, a mai támogatási- és ösztönző rendszer nem segíti kellő hatékonysággal a pályakezdő fiatalok magyarországi elhelyezkedését - állapította meg Székely László ombudsman abban a jelentésben, amelyet kedden juttatott el az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Nem indíthat eljárást a román ügyészség Daniel Chitoiu ellen - A képviselőház nem adta ki a korrupcióval vádolt volt pénzügyminisztert

2014.03.12.

Nem indíthat bűnvádi eljárást a román korrupcióellenes ügyészség Daniel Chitoiu volt pénzügyminiszter ellen, mivel a román képviselőház kedden szavazattöbbséggel elutasította az igazságügyi minisztérium erre irányuló kérését.

Fokozottabb uniós védelem a tagállami jogállamiságnak - Új eszköz kerülhet az Európai Bizottság kezébe az új mechanizmus keretében

2014.03.12.

A jogállamiságnak az uniós tagállamokon belüli erősebb védelmét célzó előterjesztést ismertetett kedden Strasbourgban az EU javaslattevő-végrehajtó intézménye, az Európai Bizottság.

Handó: A magyarok az uniós átlagnál jobban bíznak a bíróságokban - Az OBT ülés napirendjén a bírák etikai kódexe és életpályamodellje

2014.03.12.

A magyarok az uniós átlagnál jobban bíznak az igazságszolgáltatásban - mondta egy felmérésre hivatkozva Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke az Országos Bírói Tanács (OBT) üléséhez kapcsolódó keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Az OBT foglalkozik a bírák etikai kódexével és életpályamodelljével.

Franchise, faktoring, pénzügyi lízing - Új gazdasági szerződésformák a polgári jogban - Március 15-től hatályban az új Ptk.

2014.03.12.

Számos gazdasági szerződés forma kerül be az új Polgári törvénykönyvbe, a jogszabály március 15-én hatályba lépő változatával: a franchise, a faktoring, a pénzügyi lízing. A törvényhozók létrehozták a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által működtetett hitelbiztosítéki nyilvántartást, amelybe be kell vezetni a faktoring, az ingóságra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseket, zálogjogot és tulajdonjog fenntartást.

Korlátozza a tőke szabad mozgását a magyar földtörvény? - Az Európai Bizottság továbbra is elemzi a jogszabályt

2014.03.12.

Az Európai Bizottság továbbra is elemzi a magyar földtörvényt, és még nem jutott el a következtetések levonásáig - közölte szerdán Brüsszelben Michel Barnier belső piaci EU-biztos hivatala.

Ukrajna vesztésre áll az információs háborúban - Valerija Lutkovszka ombudsman értékelte a krími helyzetet

2014.03.12.

A Krímben jelenleg információs háború folyik, és Ukrajna vesztésre áll, gyakorlatilag kizárták belőle - közölte Valerija Lutkovszka, az ukrán parlament ombudsmanja.

Szervezettebb bíróságok II.

2014.03.11.

Bevezetett főtanácsadói munkakör, új lehetőségek bírósági titkároknak, kiegészült bírói pályáztatás és kinevezés, módosuló bírói értékelés - Január 1-jével változtak a bírákat és az igazságügyi alkalmazottakat érintő szabályok

Támogatott szerzői jogi jogérvényesítés - A szerzői jogi nemzetközi egyezmények tagságáról

2014.03.11.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Hamisítás elleni Nemzeti Testület kiemelt küldetésének tartja, hogy a szerzői jogokkal kapcsolatos jogérvényesítés támogatásában és az ezzel kapcsolatos jogalkalmazási gyakorlat segítésében közreműködjön. A Hivatal és a Testület úgy döntött, hogy egy tájékoztató anyagot tesz közzé azon szerzői jogi/szomszédos jogi egyezmények tagságáról, és a tagság kezdő időpontjáról, melyek a külföldi szerzők először külföldön nyilvánosságra hozott művei tekintetében a hazai jogvédelmet megalapozzák.

Valóban kiküldetés-e a kiküldetés? - A munkajogi döntés személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási hatásai

2014.03.11.

A munkaerőpiacon végbemenő globalizáció következtében egyre gyakrabban fordul elő, hogy magyar munkáltatók külföldi cégcsoporton belüli munkavégzésre küldik ki munkavállalóikat. Az is elképzelhető, hogy külföldi üzleti partnerüktől megrendelt szolgáltatást végzi el helyben a cég munkatársa. Más esetben magyar cégek fogadnak alkalmazottakat külföldön működő vállalkozástól. Ezekben az esetekben a munkajogi formalitások mellett a foglalkoztatási konstrukció egyes elemei döntő hatással lehetnek a kiküldetés adójogi és társadalombiztosítási minősítésére.

Elkerülhető átállási csapdák az új Polgári Törvénykönyvben - A cégjogi és szerződéses viszonyok közötti eltérések kezeléséről

2014.03.11.

Más ütemben és más szabályok szerint kell áttérni az új Ptk-ra szerződések, illetve a társasági dokumentumok esetében: a szombattól megkötött szerződésekre már az új, a korábban aláírtakra és módosításaikra pedig továbbra is a régi Ptk. vonatkozik; az első cégjogi változás alkalmával pedig az egész társasági szerződést meg kell feleltetni az új szabályozásnak – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda. Az iroda rámutat: ajánlott szerződésben rendezni az eltérő áttérési időpontokból adódó tisztázatlan viszonyokat.

Jog az ésszerű időn belül való bíróság elé állításhoz - Kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság a Hunvald-per fővádlottjának

2014.03.11.

Nem vagyoni kártérítésként 3100 eurót (950 ezer forint) ítélt meg Gál Györgynek, az úgynevezett Hunvald-per fővádlottjának az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden kihirdetett első fokú ítéletében.

Választás 2014 - Jogerősek az országos listák - A Nemzeti Választási Bizottság 18 pártlistát és 13 nemzetiségi listát vett nyilvántartásba

2014.03.11.

Mind a 18 országos lista nyilvántartásba vételéről szóló határozat jogerőre emelkedett hétfő délután, miután nem érkezett jogorvoslati kérelem ellenük.

Száműzött e-cigaretta - Los Angelesben is korlátozzák az elektromos cigaretta használatát

2014.03.11.

Az elektromos cigaretta használatának korlátozásáról szóló javaslatot szavazott meg a héten a Los Angeles-i városi tanács, amely az éttermekből, bárokból, éjszakai klubokból és a közterületekről is száműzné a nikotinos folyadékkal töltött készülékeket.

A büntetőügyek több mint 90 százaléka 3 hónapon belül ítélettel befejezve - Példaértékű teljesítmények a Debreceni Ítélőtáblán

2014.03.11.

A Debreceni Ítélőtábla tavaly a büntetőügyek több mint kilencven százalékát három hónapon belül ítélettel befejezte, ami országosan is példa nélküli, dicséretes teljesítmény - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Debrecenben.

Módosul az útdíjhoz kapcsolódó kezességvállalás és kamattámogatás - Rendelettervezet jelent meg az Útdíj Hitelprogramról

2014.03.11.

Az eddigi Széchenyi Útdíj Hitelprogram a továbbiakban Útdíj Hitelprogram néven fut, és megszűnik a kamattámogatás kincstári ellenőrzése a kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000