Hír archívum: 2014. április

Más hónap

Túlzsúfolt börtönök Európában - Az Európa Tanács jelentéséből

2014.04.29.

Az Európa Tanács (ET) 47 tagállamának 52 büntetés-végrehajtási hatósága közül 21-ben jelent problémát a túlzsúfoltság, a többi között Magyarországon is - derül ki a strasbourgi székhelyű páneurópai intézmény kedden Brüsszelben bemutatott jelentéséből.

Bíró nem bírálhatja bírótársa döntését - Elfogultság és előítéletek nélkül - Megújul a bírák etikai kódexe

2014.04.29.

A Magyar Bírói Egyesület által 2004-ben elfogadott etikai kódex szerint a bíró nem bírálhatja bírótársa döntését - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Kecskeméten.

Jogi személyiséget kapnak az európai pártok - Elfogadta az új működési szabályokat az Európai Parlament

2014.04.29.

Elfogadta szerdán az Európai Parlament (EP) azokat az új szabályokat, amelyek az európai szintű pártcsaládok működését szabályozzák.

Törvénytelenül finanszírozott plasztikai műtétek Romániában - Nagyszabású ügyészi vizsgálat indult egy bukaresti kórháznál

2014.04.29.

A román egészségbiztosító által jogellenesen megtérített plasztikai műtétek ügyében indított az ügyészség nagyszabású vizsgálatot a bukaresti égési és plasztikai sebészeti kórháznál, ahol orvosok jelentős összegű hálapénzeket fogadtak el a páciensektől – jelentette a román Mediafax hírügynökség.

Videokonferenciás tanúmeghallgatások a bíróságokon - Költségkímélő megoldás a földrajzi távolságok áthidalására

2014.04.29.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) tervei között szerepel többek között az a költségkímélő megoldás, hogy a jövőben az egymástól földrajzilag távol eső bíróságok között az esetleges tanúmeghallgatásokat videokonferencia keretében tartsák - mondta Handó Tünde, az OBH elnöke a Szolnoki Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Jogerős az országgyűlési választás eredménye

2014.04.28.

Jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután a Kúrián hétfőn az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

Megszűnt a schengeni vízumkényszer a moldovaiakkal szemben

2014.04.28.

Hétfőtől nem kell vízum azoknak a moldovai állampolgároknak, akik biometrikus útlevél birtokában három hónapnál rövidebb időre szeretnének beutazni a schengeni övezetbe - erősítette meg az Európai Bizottság.

Nem őrizgetheti többé a szolgáltató a hívásadatokat - Az Európai Bíróság döntése alapján

2014.04.28.

Tudta, hogy egy uniós irányelv értelmében a szolgáltató egy évig őrizgeti, hogy kit, mikor, honnan hívott és mennyi ideig beszéltek? Az Európai Bíróság most megsemmisítette az irányelvet. De arra még várni kell, hogy itthon is módosítsák az erről szóló törvényt.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - A Jog­ és politikatudományi folyóirat 2014/1. számának tartalmából

2014.04.28.

A Magyar  Jog­  és  Államtudományi  Társaság  (www.mjat.hu)  gondozásában  megjelenő  Deiurisprudentia  et iure publico – Jog­  és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2014/1. száma hat  tanulmány  mellett  egy  recenzió  közlésére  vállalkozik.  A  DIEIP  2014­-től  megújult formában várj a tudományos igényességgel elkészített írásokat.

Több szempontból is a bérlőknek kedvez az új Ptk. - Március 15-től változtak az ingatlanbérletre vonatkozó szabályok

2014.04.28.

„Az új Polgári Törvénykönyv a költségviselés, a használat, a használat ellenőrzése, a bérleti díj és a törvényes zálog kapcsán nagyrészt fenntartja a korábbi szabályokat, emellett azonban komoly változásokat is végrehajt, amelyekre érdemes odafigyelni” - hangsúlyozza Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda ügyvédje. A március 15-én hatályba lépett törvénykönyv többek között háromhavi bérleti díjnak megfelelő összegben maximalizálta a kaució mértékét lakóingatlan esetén és változtak a bérlemények átruházására vonatkozó szabályok is.

A magyar föld védelmében - Május 1-től hatályban az új földtörvény

2014.04.28.

Május elsején megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma, és életbe lép az új földtörvény, amely a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról rendelkezik.

Adataink mellett már pénzünket is akarják a kiberbűnözők - Egyre több a rosszindulatú program és fenyegetés

2014.04.28.

Növekszik a felhasználók személyes adatai, valamint a bankszámláján és Bitconinban elhelyezett pénzének megszerzésére irányuló kibertámadások száma - tájékoztatták a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat szakemberei Budapesten a sajtó képviselőit.

Tisztességtelen választottbírósági kikötés? - Európai Bíróság: A magyar bíróság köteles dönteni a devizahiteles ügyben

2014.04.28.

A nemzeti bíróság feladata annak eldöntése, hogy egy hitelszerződés választottbírósági kikötést tartalmazó rendelkezése tisztességtelen szerződési feltételnek minősül-e - foglalt állást az Európai Unió Bíróséga.

Indokolatlanul széles körben tiltott az életvitelszerű tartózkodás a köztereken - Az ombudsman a Kúriához fordul

2014.04.28.

Az ombudsman szerint a Fővárosi Közgyűlés rendeletében indokolatlanul széles körben jelölte ki azokat a budapesti közterületeket, ahol jogszerűtlennek minősül az életvitelszerű tartózkodás. Székely László ezért a Kúriánál kezdeményezte a rendelet mellékletének felülvizsgálatát - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Törvényi szinten is hangsúlyos környezetvédelem Kínában - Hatékony szabályozó eszközök a befolyásos ipari lobbikkal szemben

2014.04.28.

Súlyosabb büntetésre számíthatnak a környezetszennyezők a kínai környezetvédelmi törvény ezekben a napokban tárgyalt módosításának elfogadása után - jelentette a kínai média.

Laza szabályok, korrupciós kiskapuk az uniós intézményeknél - A Transparency International vizsgálata 10 testületet érintett

2014.04.28.

A szabályok laza betartatása és a kiskapuk miatt sérülékenyek a korrupcióval szemben az Európai Unió intézményei - állapítja meg csütörtökön közzétett jelentésében a Transparency International (TI) korrupcióellenes nemzetközi szervezet, amely idén első ízben vizsgálta ilyen szempontból az EU tíz testületét.

Büntetőeljárások fiatalkorúak ellen - Vaskuti: Időszerű lenne ismét felállítani a fiatalkorúak törvényszékeit

2014.04.25.

A fiatalkorúak elleni büntetőeljárásokról rendeztek konferenciát pénteken a Szegedi Törvényszéken, a tanácskozáson több előadó is az eljárások gyorsításának fontosságáról beszélt, és érvek hangzottak el a fiatalkorúak törvényszékeinek újbóli felállítása mellett.

Ügyvédi reklám hatékonyan - Mit szabad és mit nem? - Jogi Fórum konferencia

2014.04.25.

Gátlástalan önreklámoktól óvják hírnevüket az ügyvédi kamarák, a technika fejlődéséhez alkalmazkodó ügyvédek azonban a vaskalapos szabályokat okolják az ügyfélhiány miatt. A kiéleződő konfliktusban personal brand szakértő és marketing tanácsadó is segíti az ügyvédi marketinget.

Áfacsalásra épített fiktív ügyletek a cukorkereskedelemben - Brüsszel ismét elutasította Magyarország fordított-áfa kérelmét

2014.04.25.

Az Európai Bizottság ismét elutasította a magyar kérelmet a cukor fordított adózására - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG).

Vesztegetés-e az utólag elfogadott hálapénz? - A Legfőbb Ügyészség egy-két héten belül választ ad a kérdésre

2014.04.25.

A Legfőbb Ügyészség egy-két héten belül válaszol a Magyar Rezidens Szövetségnek arra a megkeresésre, amelyben a szervezet arra vár választ, hogy az orvosok által előre nem kért, utólag azonban elfogadott hálapénz elfogadása kimeríti-e a gazdasági vesztegetés tényállását. Erről Polt Péter legfőbb ügyész beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában csütörtökön.

Az alkotmányozás dilemmái - Bemutatták Trócsányi László egykori alkotmánybíró könyvét

2014.04.25.

Az alkotmányozás dilemmái címmel írt könyvet Trócsányi László, a Szegedi Tudományegyetem professzora, Magyarország párizsi nagykövete. A korábbi alkotmánybíró kötetét csütörtökön mutatták be a Tisza-parti városban.

Július 1-től szülésznő is végezhet terhesgondozást - Megjelent a várandósgondozásról szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben

2014.04.25.

Július 1-jén lép életbe az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a szülésznők dokumentáltan végezhessenek terhesgondozást Magyarországon - mondta Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) szülésznői szekciójának elnöke a pénteken Nyíregyházán kezdődött XXII. Országos Szülésznői Konferencián.

Száműznék az ingyenes vékony nejlonzacskókat Európából - Az Európai Parlament állásfoglalásáról

2014.04.25.

Radikálisan csökkentené a vékony nejlonzacskók számát elfogadott állásfoglalásával az Európai Parlament. A dokumentum 2017-ig a 2010-es szint felére, 2019-re pedig ahhoz képest nyolcvan százalékkal csökkentené az 50 mikronnál vékonyabb, környezetet leginkább szennyező nejlonzacskók számát. Ezt termékdíjak, piaci korlátozások vagy akár tilalom bevezetésével is elképzelhetőnek tartják az EP képviselői.

Megbéklyózott német alkotmánybírák? - Viták az alkotmánybíróság illetékességi körének határairól Németországban

2014.04.25.

A német alkotmánybíróság jogkörének szűkítésétől tart a konzervatív CDU-ban megjelent gondolatkísérletek miatt - írta a Die Welt.

Társadalmi felelősséget vállaló bírák - Elsőként - A Gyulai Törvényszék kisfilmet készített a bírósági közvetítés előnyeiről

2014.04.25.

Az összbírói értekezletek az éves törvénykezési munka értékelése mellett a bíróságok és a bírák társadalmi környezetük felé vállalt kötelezettségeiről, felelősségéről is szólnak - hangoztatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Gyulai Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Az Unió polgárai és családtagjaik tartózkodási jogáról - Az Európai Unió Bírósága ítéletével irányadó szabályokat tett világossá

2014.04.24.

Az Európai Unió Bírósága ítéletével világossá teszi az uniós polgár harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagjainak az uniós polgár származási tagállamában történő tartózkodáshoz való jogára irányadó szabályokat.

Olajforgalmazó bűnszervezetet buktattak le a NAV nyomozói

2014.04.24.

Mintegy 30 millió liter olajat forgalmazott jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül az elmúlt két évben egy bűnszervezet, amelynek eddig kilenc tagját helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság - jelentették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Kedd estétől csak mezőgazdasági igazgatási szerv árverezhet földet - Ritkaság - A hatályba lépés óráját is megjelölte a jogalkotó

2014.04.24.

Kedd estétől csak a mezőgazdasági igazgatási szerv végezheti el a földárverést, ha annak feltételei március 14. után következtek be vagy már azt megelőzően bekövetkeztek ugyan, de az ingatlan értékesítése még nem történt meg, és a tulajdonjog is csak ilyen árverés alapján jegyezhető be az ingatlan-nyilvántartásba - az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

THEMIS fogalmazóverseny: Határokon átnyúló titkos nyomozás - Bírósági és ügyészségi fogalmazók jártassága az uniós jogban

2014.04.24.

Az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) idén április 8-10. között rendezte meg az immár hagyományosnak tekinthető THEMIS szakmai verseny elődöntőjét, ahol bírósági és ügyészségi fogalmazók nemzeti csapatai mérhették össze az uniós jogban való jártasságukat és retorikai képességüket, a „Nemzetközi együttműködés büntetőügyekben” témában.

Nem javul a cégek munkaügyi fegyelme - 2013-ban összesen 3551 esetben szabott ki munkaügyi bírságot a hatóság

2014.04.24.

A feketelista.hu internetes hírportál nyilvántartása szerint 2013-ban összesen 3551 esetben szabott ki munkaügyi bírságot a hatóság, 22,5 százalékkal többször, mint a megelőző esztendőben.

Háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot állít fel Koszovó

2014.04.24.

Megszavazta a pristinai parlament azt a javaslatot, amely szerint Koszovó egy háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot állít majd fel – számolt be róla szerdán a koszovói média.

Törvénysértések a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumánál - Intézkedéseket tett a Fővárosi Főügyészség

2014.04.24.

Törvénysértéseket állapított meg a Gyermekrák Alapítvány kuratóriumánál a Fővárosi Főügyészség, és egyebek mellett felhívta arra is a figyelmet, hogy az alapítvány gépjárművét ne használják magáncélra - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtökön.

Uniós jogot sért a plázastopot elrendelő törvény? - Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a Bizottság

2014.04.24.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten az Európai Bizottság a plázastopot elrendelő törvény miatt - derül ki a brüsszeli testület honlapján csütörtökön közzétett információkból.

Reformok és kétségek a lízingszabályok körül - Az új Ptk. alapján

2014.04.23.

A lízing új fogalmát alkotta meg a március közepén hatályba lépett polgári törvénykönyv, s bár a jogalkotó és a Lízingszövetség is optimista az új szabályozással szemben, a lízingpiac szereplői bizonytalanok a jövőt illetően.

Faji preferenciák egyetemi felvételiknél? - Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése megerősítette az alkotmányos tilalmat

2014.04.23.

Megerősítette az amerikai legfelsőbb bíróság kedden annak a michigani alkotmánymódosításnak a törvényességét, amely megtiltotta, hogy az állam felsőoktatási intézményeinek felvételi gyakorlatában "faji" preferenciákat alkalmazzanak.

Gyorsuló ügymenet a Győri Ítélőtáblán - Átlagosan fél éven belül befejeződjenek az perek

2014.04.23.

A korábbinál kevesebb per került nagyobb számú bíró elé a Győri Ítélőtáblán tavaly, így gyorsabbá vált az ügymenet - mondta el a keddi összbírói értekezlet után sajtótájékoztatón Havasiné Orbán Mária elnök.

Vesztegetés-e az utólag elfogadott hálapénz? - A rezidensszövetség a legfőbb ügyésztől kér jogi állásfoglalást

2014.04.23.

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a legfőbb ügyészhez fordult azzal a kérdéssel, hogy az ügyészség szakmai álláspontja szerint az orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott hálapénz elfogadása kimeríti-e a vesztegetés tényállását.

Évente 65 tonna heroin érkezik a Balkánon át az Unióba - A hivatalos szervek egyre kevesebb sikerrel leplezik le a csempészeket

2014.04.23.

A Balkánon keresztül évente mintegy 65 tonna heroint csempésznek be az Európai Unióba, a szállítmányok összértékét több száz millió euróra becsülik - írta macedón forrásokra hivatkozva szerdán a Politika című szerb napilap.

Alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény? - Alkotmánybírósághoz fordul Fővárosi Törvényszék

2014.04.23.

A Fővárosi Törvényszék az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, mert álláspontja szerint alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény, így annak megsemmisítését kéri.

Szigorodnak a földcsere szabályai - A vonatkozó kormányrendeletek május 1-jén lépnek hatályba

2014.04.23.

A földcserénél a helyben lakó, illetve a közeli lakó- vagy telephellyel rendelkező földtulajdonos lehet csak partner - a földcsere megszigorított szabályait tartalmazó kormányrendeletek május első napján lépnek hatályba.

Fizethet-e a veszteséges cég a tagjainak munkabért? - Kérdések az új Ptk. szabályozásával kapcsolatban

2014.04.22.

A gazdasági társaság nem a saját tőkéjéből, hanem a működési bevételéből fizeti a munkabért, ezért hamis az az állítás, hogy a veszteséges cég a tagjainak munkabért sem fizethet - így reagált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a Napi Gazdaság megkeresésére.

Mentesség az egészségügyi járulék megfizetése alól - Méltányosság vagy szociális rászorultság alapján? - NAV figyelemfelhívás

2014.04.22.

A szociálisan rászorultak kérhetik a járási hivataltól az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alóli mentesítést - hívja fel az érintettek figyelmét közleményében a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Példanélkül - Zöldombudsmanok üléseznek Budapesten - A magyar kezdeményezés az intézmény elterjedését hivatott segíteni a világban

2014.04.22.

Szabó Marcel jövő nemzedékek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes kezdeményezésére Budapesten üléseznek csütörtöktől a legsikeresebb zöldombudsmanok, hogy segítsék az intézmény elterjedését a világban.

Májustól bűncselekmény a zsebszerződés megkötése - A jogszabályi rendelkezések kijátszására irányuló szerződés semmis

2014.04.22.

Május 2-től kerül be a Büntető törvénykönyvbe (Btk.) a "Mező- és erdőgazdasági hasznosítású föld jogellenes megszerzése", mint önálló bűncselekmény - a Btk. kiegészítését a zsebszerződéseket tiltó, februárban hozott törvény tartalmazza.

Indul a nemzeti elektronikus jegyrendszer - A májustól hatályos rendelet szerint valamennyi közforgalmú személyszállító csatlakozhat

2014.04.22.

Május 1-jétől hatályos az a rendelet, amelyben a kormány a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-t jelölte ki a Nemzeti Személyszállítási Intelligens Közlekedési Rendszerek Platform (NESZIP) koordinálására és működtetésére - a platformhoz valamennyi közforgalmú személyszállító csatlakozhat.

Uniós szabályoknak megfelelő magyar utazási weboldalak - Az NFH és az Európai Unió összehangolt vizsgálata

2014.04.22.

Az utazási szolgáltatásokat kínáló magyar honlapokon nem találtak kirívó szabálytalanságot a fogyasztóvédők az Európai Unió összehangolt vizsgálata során - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője.

Egységes uniós autópályadíj? - Az Európai Bizottság német tagjának javaslatáról

2014.04.22.

Az EU-ban egységesen kötelező autópálya-használati díj bevezetését javasolja az Európai Bizottság német tagja.

Kisebbségi alapjogok - Az EP kisebbségügyi munkacsoportja elfogadta Strasbourgi Manifesztumot

2014.04.22.

Az Európai Parlament (EP) kisebbségüggyel foglalkozó frakcióközi munkacsoportja elfogadta a munkacsoport tízéves munkáját összegző, a nemzeti kisebbségek alapvető jogait rögzítő Strasbourgi Manifesztumot - közölte Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő, aki a társelnöke volt a tevékenységét a mostani parlamenti ciklus végén befejező munkacsoportnak.

Európai közösségi jogászok

2014.04.22.

Az Európai Unió joga napjainkra lehetővé tette, hogy a más tagállamok ügyvédei akár hazánkban letelepedve állandó jelleggel, akár határon átnyúló formában, eseti jelleggel ügyvédi tevékenységet végezzenek. - Az európai közösségi jogászokra vonatkozó hazai szabályozásról, eljárásjogi kérdésekről

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000