Hír archívum: 2014. április

Más hónap

Hatósági nyilvántartásból jogosulatlanul lekért adatok - Őrizetbe vettek egy budapesti ügyvédet és egy pénzügyőrt

2014.04.18.

Hivatali visszaélés bűntette, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek egy pénzügyőrt, valamint egy budapesti ügyvédet - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

Értik-e Átokházán a törvényt? - Jogász literátorok

2014.04.18.

Irodalmi nagyjaink jelentős része jogászból lett literátor, mint ahogy arra is akad példa, hogy valaki bíróból vált íróvá. Miként vélekedik Jókai Mór az ügyvédi hivatásról, ki lesz járásbíró Mikszáth Kálmán szerint, és miért írja Móra Ferenc, hogy baj lenne abból, ha Átokházán is megértenék a törvényt?

Eltérés a Ptk. jogi személyekre vonatkozó szabályaitól? - Az új Kódex nagy szabadságot biztosít a jogalkalmazók számára

2014.04.18.

Az új Ptk. szabályainak a többsége 2014. március 15. napjával lépett hatályba, és jelentősen megváltoztatta az általa szabályozott jogviszonyokat. A változás egyik jelentős területe a jogi személyek kategóriája.

Május 6-án ül össze az új Országgyűlés - Az alakulóülésről

2014.04.18.

Május 6-ára hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója, Altorjai Anita pénteken.

Titokban maradhat a génmódosított virágpor a mézben - Az Európai Parlament rábólintott a fogyasztói érdekeket sértő javaslatra

2014.04.18.

Az Európai Parlament elfogadta szerdán azt a javaslatot, amely a méz természetes alkotóelemeként, és nem külön összetevőként határozza meg a virágport, ezért nem kell majd feltüntetni a csomagoláson, hogy tartalmaz-e génmódosított organizmust (GMO).

Automatikus adóügyi információcsere az USA és hazánk között - Törvényjavasla az adóügyi átláthatóság térnyerése érdekében

2014.04.18.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) benyújtotta az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között meginduljon az automatikus adóügyi információcsere - közölte a szaktárca.

"Józan húsvét" - A megelőzés jegyében - Országos közlekedési ellenőrzési akció összesen 67 helyszínen

2014.04.18.

Csütörtökön és pénteken a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai a rendőri szervekkel és a polgárőr szervezetekkel együtt összesen 67 helyszínen megtalálhatóak. A "Józan húsvét" országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).

Eltérően megítélt médiaszabályozás - Szakmai fórum az MTA Jogtudományi Intézetében

2014.04.18.

Szükség volt 2010-ben a médiaszabályozás átalakítására - értettek egyet a Magyar Tudományos Akadémia jogtudományi intézete szakmai fórumának résztvevői, ám a megszületett törvények megítélésében már jelentősen eltérő véleményt fogalmazott meg a jelenlegi médiatanács-tag és a korábbi felügyelőtestület egykori elnöke csütörtökön, a médiajog átalakulásáról rendezett budapesti kerekasztal-beszélgetésen.

Az élelmiszerek összetevőinek jelöléséről - Új uniós rendelet váltja fel a jelenlegi EU-irányelveket

2014.04.17.

Nemzetközi szakmai konzultációt tartottak szerdán a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) a nem előrecsomagolt élelmiszerek allergén összetevőinek jelöléséről - közölte a szaktárca.

Korlátozható a külföldön élő állampolgárok szavazati joga - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2014.04.17.

Törökország nem sértette meg a szabad választásokhoz fűződő, az Emberi Jogok Európai Egyezményében rögzített jogot azzal, hogy a hat hónapnál régebben külföldön élő törökök csak pártlistákra szavazhattak, egyéni jelöltekre nem - így döntött nem jogerős határozatában a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Szeszes italok, dohánykereskedelem és agrárkartellek - Három kötelezettségszegési eljárás lépett új szakaszba hazánkkal szemben

2014.04.17.

Három korábban indított kötelezettségszegési eljárást is új szakaszba léptet Magyarországgal szemben az Európai Bizottság - közölte a brüsszeli testület.

Gyakornoki rendszer a Kúrián - Együttműködési megállapodás a Kúria és nyolc egyetem doktori iskolája között

2014.04.17.

2014. április 16-án együttműködési megállapodás aláírására került sor a Kúria és nyolc egyetem doktori iskolái között. Az együttműködési megállapodást ünnepélyes keretek között Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke és a doktori iskolák képviselői írták alá.

Nyugvóponton a vita a kiküldött munkavállalókról - Az Európai Parlament áldását adta az új jogszabály-tervezetre

2014.04.17.

Áldását adta az Európai Parlament a kiküldött munkavállalókkal kapcsolatos új jogszabály-tervezetre. Az EU miniszteri tanácsa már korábban lezárta a vitát az ügyben, így már csak a formális hatályba helyezés van hátra, ami után a tagországoknak két évük lesz az átültetésre.

Indokolatlanul hátrányosan megkülönböztetett tűzoltók - A szolgálati törvény pontosítását kéri és bérkompenzációt javasol az ombudsman

2014.04.17.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak készenléti beosztásával kapcsolatos szolgálati törvény pontosítását és a készenléti pótlékemelés lehetőségének vizsgálatát kérte Pintér Sándor belügyminisztertől Székely László ombudsman.

Szellemi tulajdonvédelmi bíróságok alakulhatnak Kínában

2014.04.17.

Szellemi tulajdonvédelmi bíróságok alakulhatnak Kínában. A lépésre még idén sor kerülhet. 2013-ban százezer szellemi tulajdonnal foglalkozó ügyet tárgyaltak első fokon a bíróságok Kína-szerte, derült ki az ország tizenkettedik Országos Népi Gyűlésén.

Fogyasztói és iparági érdekek a roamingdíjak szabályozásánál - Fontos kérdések az eltörlésről szóló uniós rendelettervezettel kapcsolatban

2014.04.17.

A roamingdíjak eltörléséről szóló uniós rendelettervezettel kapcsolatban az NMHH célja, hogy a jogalkotási eljárásban olyan megoldás szülessen, amely egyaránt szolgálja a fogyasztók érdekeit, biztosítja a roamingdíjak lehető legnagyobb mértékű csökkentését, ugyanakkor nem ró túl nagy terhet az iparági szereplőkre sem - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Kikerülhető jogalkotás - Az európai polgári kezdeményezés jelene és jövője

2014.04.17.

Csaknem két év kellett ahhoz, hogy az első európai polgári kezdeményezés célba érjen: a „Right to water” elnevezésű kezdeményezést több mint másfélmillióan támogatták, és az ügy a Bizottság március 19-i állásfoglalásával zárult le. A döntés „hoztam is meg nem is” típusú megoldása egyelőre inkább a szkepszist erősíti az intézménnyel kapcsolatban, bár egyetlen példából még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Szűkülő nyelvi jogok Ukrajnában? - A nyelvtörvény tervezetét véleményezi a Velencei Bizottság

2014.04.16.

Az ukrajnai kisebbségi nyelvtörvény tervezetét elküldik a Velencei Bizottságnak véleményezésre - jelezte pénteken Ruszlan Kosulinszkij ukrán parlamenti alelnök, az új jogszabály kidolgozását végző bizottság vezetője.

Kitűnően megalapozott ítéletek - Magas a bírósági döntések bizalmi indexe Nógrád megyében

2014.04.16.

Kitűnőnek nevezte a Balassagyarmati Törvényszéken és a Nógrád megyei járásbíróságokon meghozott bírói ítéletek megalapozottságát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a balassagyarmati összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

Kötelezően feltüntetendő lehet a származási hely a termékeken - Állás foglalt az EP az uniós fogyasztóvédelmi rendelettervezetről

2014.04.16.

A jelenlegi önkéntes gyakorlat helyett minden terméken kötelezően fel kellene tüntetni, hogy hol készült - szerepel abban a jogszabálytervezetben, amelyről kedden foglalt állást az Európai Parlament.

Veszélyes jogalkotói hiba az új Ptk-ban? - Ha osztalék nem fizethető, munkabér sem jár a tagoknak

2014.04.16.

Az új Ptk. eddig kevesek által felfedezett új szabálya várhatóan nagy riadalmat fog okozni: ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem. Ebből az is következhet, hogy a tagok a munkaszerződés alapján járó munkabért sem vehetik fel. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint a tiltás különösen nagy gondot jelent majd olyan cégeknek, ahol ösztönzési céllal a munkavállalókat is bevonták a társaság tulajdonosi körébe.

Megnehezített adóelkerülés, fokozott védelem a hitelezőknek - Új csődtörvényt fogadott el a román képviselőház

2014.04.16.

Elfogadta a román parlament a kormány által kezdeményezett új csődtörvényt, amely a bukaresti kabinet várakozásai szerint megnehezíti az adóelkerülést és nagyobb védelmet biztosít a hitelezőknek.

Az új választójogi szabályozás célja a stabilabb kormányzás elősegítése - Az Alapjogokért Központ elemzése

2014.04.16.

Az Alapjogokért Központ elemzése szerint a győztes a parlamenti helyek 61 százalékát szerezte volna meg az előző választási rendszerben is.

Adócsalásért közmunkára ítélték Silvio Berlusconit - A volt olasz kormányfő egy idősotthonban végez majd szociális munkát

2014.04.16.

Egy év közhasznú munkavégzésre ítélte Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt kedden a milánói bíróság.

Jogi problémák az eltérő állampolgárságú családtagoknál - Konzultációt hirdet az Európai Bizottság

2014.04.16.

Az Európai Bizottság kedden közzétett jelentésében azokra a jogi problémákra hívja fel a figyelmet, amelyekkel Európa-szerte szembesülnek az eltérő állampolgárságú házastársak a házasságukkal vagy gyermekük felügyeletével kapcsolatos, határokon átnyúló vitákban. A bizottság a polgárok véleményére is számít a helyzet rendezésében.

Fontos lépés a digitális zenepiac szabályozásában - Uniós irányelv a kjk-k működéséről és a zeneművek belső piaci felhasználásáról

2014.04.15.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjának 2014. március 20-i számában megjelent a szerzői és szomszédos jogokra vonatkozó közös jogkezelésről és a zeneművek belső piacon történő online felhasználásának több területre kiterjedő hatályú engedélyezéséről szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2014/26/EU irányelve.

Több ezer kínai cég megsérti a környezetvédelmi szabályokat - A miniszterelnök hivatalosan is "háborút" hirdetett a légszennyezés ellen

2014.04.15.

Több ezer kínai cég nem tartja be a kormány környezetvédelmi előírásait, és károsítja a környezetet - állítja a környezetvédelmi minisztérium.

A harmadik államba kifizetett osztalékok adómentességéről - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.04.15.

Valamely tagállam nem zárhatja ki a területén letelepedett társaságok által harmadik államban található befektetési alapok részére fizetett osztalékok adómentességét, amennyiben e két állam között kölcsönös közigazgatási segítségnyújtási kötelezettség áll fenn. A nemzeti bíróság feladata azonban annak vizsgálata, hogy az egyezményen alapuló információcsere‑mechanizmus lehetővé teszi‑e az adóhatóságok számára a befektetési alapok által nyújtott információk ellenőrzését - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Az utazási weboldalak többsége nem tartja be az uniós szabályokat - A tagállami hatóságok a Bizottsággal közösen ellenőriznek

2014.04.15.

2013-ban a repülőjegyeket és szállodafoglalást kínáló weboldalak többsége, 552 ellenőrzött honlapból 382 nem tartotta tiszteletben az Európai Unió fogyasztóvédelmi előírásait - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

Megtévesztő reklámok - UCP irányelv: Csak a szabályozás egységes

2014.04.14.

A több országban is jelen levő, termékeiket hasonló reklámkampányokkal népszerűsítő vállalkozásoknak nem kis fejtörést okoz, ha minden tagállam elvárásának meg kívánnak felelni. A belső piac egységesítése érdekében egy uniós irányelv, az UCP direktíva ugyan egységes szabályokat rögzít a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról, az általános tilalmakat azonban sokan, sokféleképpen alkalmazzák.

A személyes adatok védelmében - Nőtt a NAIH ügyforgalma - A hatóság 2013. évi munkájáról

2014.04.14.

Nőtt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ügyforgalma tavaly, az érkezett ügyek 90 százaléka pedig még az évben lezárult - mondta Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke a hatóság 2013. évi munkájáról szóló országgyűlési beszámolót bemutató sajtótájékoztatón hétfőn a Parlamentben.

A Fővárosi Törvényszék jobban teljesít az országos átlagnál - A Fővárosi Törvényszék jobban teljesít az országos átlagnál

2014.04.14.

A bírósági igazgatás megújítása meghozta gyümölcsét, a korábban nehéz helyzetben lévő Fővárosi Törvényszék az ügyek befejezését, illetve tárgyalások számát tekintve is az országos átlagnál jobban teljesít - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Nem élt vissza hivatali hatalmával Timosenko? - Bűncselekmény hiányában lezárta az ukrán legfelsőbb bíróság a "gázügyet"

2014.04.14.

Az ukrán legfelsőbb bíróság hétfőn bűncselekmény hiányában lezárta az úgynevezett "gázügyet", amely miatt Julija Timosenkót korábban hét év börtönbüntetésre ítélték, s amelyből a volt kormányfő 2,5 évet töltött le.

Új parancsnok az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet élén - Füzesi Viktor ezredest nevezte ki az országos parancsnok

2014.04.14.

Füzesi Viktor ezredest nevezte ki a Bács-Kiskun megyei Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokává április 15-i hatállyal Csóti András vezérőrnagy, országos parancsnok - tájékoztatott a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnokságának sajtóirodája.

Alkotmányt sért a tankönyvpiac szabályozása? - Az Alkotmánybíróság megszüntette a vonatkozó törvény vizsgálatát

2014.04.14.

Megszüntette az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői döntésével a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény ellen benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében az eljárást, mert az a vizsgált jogszabály hatályon kívül helyezése miatt okafogyottá vált.

Felelősségbiztosítás, megelőzés, átvállalás - Hogyan csökkenthető a cégvezetők megnövekedett kockázata?

2014.04.14.

Kockázatosabb céget vezetni az új Ptk. hatályba lépése óta: ha a vezető tisztségviselő mulasztása kárt okoz, cégével együtt ő is felelőssé válhat – teljes vagyonával. Közvetlenül ellene is indulhat per. A PBA Praeventio és a Szecskay Ügyvédi Iroda három módszert is javasol, amellyel csökkenthető a vállalatvezetői kockázat: a cég átvállalhatja a felelősséget, előzetesen szabályozni kell a felelősségi területeket és érdemes a kockázathoz mért vezetői felelősségbiztosítást kötni.

Nemzetközi ügyvédi rangsorok - Megjelent a Legal 500 idei kiadványa - A hazai ügyvédi irodák aktuális pozícióiról

2014.04.11.

Néhány héttel a (Chambers Global|http://www.jogiforum.hu/hirek/31471) nemzetközi ügyvédi rangsorokat készítő kiadvány megjelenése után, április 10-e óta a másik hasonló összeállítás, a jogi piacot tizenkét jogterületen értékelő Legal 500 listáiból is tájékozódhatunk a hazai ügyvédi irodák aktuális pozícióiról - hívta fel a Jogi Fórum figyelmét Majdik Zoltán üzletfejlesztési tanácsadó.

Védett műről magáncélra készített másolat után fizetendő díj - Jogszerű vagy jogellenes forrásból? - Az Európai Bíróság ítélete

2014.04.11.

Egy védett műről magáncélra készített másolat után fizetendő díj összege nem veheti figyelembe a jogellenes többszörözéseket. Azon tény, mely szerint nincs semmilyen alkalmazható műszaki intézkedés, mely a jogellenes magáncélú másolatok készítése ellen küzdene, nem kérdőjelezheti meg e megállapítást - áll az Európai Unió Bíróságának közleményében.

Új alkotmányt fogadott el a krími parlament - A 10 fejezetből és 95 cikkelyből álló dokumentum javarészt az orosz alkotmány mása

2014.04.11.

Elfogadta a Krím új alkotmányát pénteken az Oroszország által bekebelezett ukrajnai terület parlamentje. A Kijev által korábban feloszlatott, így ukrán részről törvénytelennek minősített helyi - 100 tagú - törvényhozás 87 képviselője támogatta szavazatával az alaptörvényt.

Igazságszolgáltatás a prioritások között - Beszélgetés Fekete Gáborral, az Országos Bírósági Hivatal új elnökhelyettesével

2014.04.11.

Fekete Gábor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumból érkezett az Országos Bírósági Hivatalba. Áder János köztársasági elnök 2014. április 9-én nevezte ki az OBH elnökhelyettesévé, a már meglévő két másik elnökhelyettes dr. Kovács Mária és dr. Gyarmathy Judit mellé. Fekete Gábor irányítása, illetve felügyelete alá a gazdálkodás és az informatikai terület tartozik.

Börtön járhat a holokauszt következményeinek minimalizálásáért - A román szenátus elfogadta a törvénymódosító javaslatot

2014.04.11.

Romániában a holokauszt következményeinek bagatellizálását is büntetnék egy módosító indítvány alapján, amelyet a héten elfogadott a szenátus.

Európai jogvédelem a nemzeti kisebbségeknek - Az Európa Tanács határozata kiáll az autonómiaformák mellett

2014.04.11.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium üdvözli az Európa Tanács (ET) határozott kiállását az európai nemzeti kisebbségek jogai mellett, mivel a szervezet által kedden elfogadott dokumentumok olyan elveket állítanak az európai jogvédelem középpontjába, amelyekért a magyar kormány mindig következetesen kiállt.

Kíméletes és gyermekbarát igazságszolgáltatás - Országszerte nyílnak a gyermekmeghallgató szobák a bíróságokon

2014.04.11.

Az Országos Bírósági Hivatal „Gyermekbarát igazságszolgáltatás” című programjának keretében gyermekbarát meghallgató szobákat adott át a Pesti Központi Kerületi Bíróságon dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke.

Született alkotmánybírók?

2014.04.11.

Az elmúlt csaknem negyedszázadban harmincheten viselhették az alkotmánybírói talárt. Életútjukat megvizsgálva elmondható: nincs tipikus alkotmánybírói karrier, nincs biztos recept. Illetve egy dolog mégis segíthet: valamelyik jogászi hivatásban kimagaslót kell alkotni.

Legális rippelés - A digitális korhoz igazított szerzői jogi szabályozás Nagy-Britanniában

2014.04.10.

Tizenöt évvel azután, hogy értékesítették az első MP3-lejátszókat, legálissá teszik a CD-kről és DVD-kről rippelt tartalmakat az Egyesült Királyságban. A szellemi tulajdonért felelős brit Hivatal az új szabályozás bevezetésével igyekszik a szigetország szerzői jogi szabályozását a digitális korhoz igazítani, írja az Index a Computer Business Review cikke alapján.

Embertelen büntetés a tényleges életfogytiglan? - Handó: A bírói szabadsághoz tartozik az Alkotmánybírósághoz fordulás joga

2014.04.10.

A bírói szabadság, függetlenség része az Alkotmánybírósághoz vagy az Európai Unió Bíróságához fordulás lehetősége - jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerdán Szegeden.

Visszaélt hivatali hatalmával a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke? - A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt

2014.04.10.

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség - hangzott el a Kossuth Rádió szerda esti Krónikájában.

Ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége - Hazánk nem teljesítette kötelezettségeit - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2014.04.10.

Magyarország a kis mennyiségű párlat magánszemélyek általi előállításának jövedéki adó alól történő mentesítésével megsértette az uniós jogot. Amennyiben a gyümölcstermesztők által átadott gyümölcsből szeszfőzdében előállított párlat a termesztők személyes fogyasztására szolgál, Magyarország az uniós szabályozásban előírt minimum jövedékiadó‑mértéket köteles alkalmazni - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Kiterjesztik a kettős állampolgárság intézményét Németországban - A német kormány elfogadta a törvényjavaslatot

2014.04.10.

Németországban kiterjesztik a kettős állampolgárság intézményét, a kormány keddi ülésén elfogadott törvényjavaslat szerint a külföldi szülők Németországban nevelt gyerekei a szülők állampolgárságát és a német állampolgárságot is felvehetik.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000