Hír archívum: 2014. április

Más hónap

Sok milliárdnyi közpénzről képzett több tízezer diák - Szabálytalan a gyakorlati képzőhelyek és a kamarák gazdálkodása - ÁSZ ellenőrzés

2014.04.10.

Szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a gyakorlati képzőhelyek és a kamarák költségvetési támogatásai felhasználásának ellenőrzése során, a képzést végző cégek 44 százaléka nem, vagy hiányosan vezette a foglalkoztatási naplót, 38 százaléka pedig szabálytalanul állapította meg a tanulók pénzbeli juttatásait - ismertette Domokos László, a számvevőszék elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Krimináltaktika és krimináltechnika a XXI. században - A bűnügyi nyomozástan aktuális kérdései - Szakmai konferencia

2014.04.10.

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Büntetőjogi, Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszéke 2014. április 1-jén (kedden) Budapesten rendezte meg "Krimináltaktika és krimináltechnika a XXI. században" című konferenciáját. A Konferencia helyszíne a Magyarországi Református Egyház Zsinati Díszterme volt.

Általánosan megtiltható díj felszmítása fizetési eszköz használatáért - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.04.09.

Általános jelleggel megtiltható, hogy bármely fizetési eszköz használatáért a kedvezményezett díjat számítson fel a fizető féllel szemben. Az ilyen tilalom a mobiltelefonszolgáltatóra is vonatkozik - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Kulcsfontosságú az együttműködés a GMO-k szabályozásában - A tanácskozásra a világ 13 országából érkeztek szakértők

2014.04.09.

Az együttműködésnek és a tudásmegosztásnak fontos szerepe van a GMO-kra vonatkozó nemzetközi egyezmények végrehajtásában - hangsúlyozta Tóth Katalin, Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, amikor köszöntötte a témával foglalkozó nemzetközi tanácskozás résztvevőit a magyar fővárosban.

Szűkülhet az alkotmánybíróság jogköre Németországban - A belügyminiszter alkotmányjogászokkal konzultált

2014.04.09.

Németországban az alkotmánybíróság jogkörének szűkítését fontolgatják a konzervatív CDU-ban. A német sajtó beszámolói szerint az Angela Merkel kancellár vezette kormánypárt számos befolyásos politikusa azután kezdett intenzíven foglalkozni az alkotmánybíróság működésének felülvizsgálatával, hogy a testület február végén eltörölte az európai parlamenti választáson 3 százalékos bejutási küszöböt meghatározó szabályt.

Mit szabad és hogyan a Kossuth téren? - Kormányrendelet jelent meg a kiemelt nemzeti emlékhely használatának rendjéről

2014.04.09.

Rendeletben szabályozta a kormány a Parlament előtti Kossuth Lajos tér mint kiemelt nemzeti emlékhely használatának rendjét.

A sajtó felelősségéről - Az Alkotmánybíróság kiállt a Kúria döntése mellett

2014.04.09.

Az Alkotmánybíróság április 8-án elutasította a Kúria azon végzése ellen benyújtott alkotmányjogi panaszt, amelyet a Zuglói Lapok vezetői azért nyújtottak be, mert a legmagasabb bírói fórum szerint lapjuk megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét.

Emberi jogi csúcstalálkozó Texasban - Az USA öt élő elnöke közül négy részt vesz az eseményen

2014.04.09.

Az Egyesült Államok öt életben lévő elnöke közül négy részt vesz a texasi Austinban kedden megkezdődött, háromnapos emberi jogi csúcstalálkozón.

Törvénysértően közölt politikai reklámokat az ATV - A bírság indokolt és nem eltúlzott - A Kúria helybenhagyta az NVB döntését

2014.04.09.

A Kúria kedden közzétett határozata szerint is jogsértő volt, hogy az ATV a Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorában - a baloldali összefogás választási gyűlésének élő közvetítése során - összesen 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott, amelyekben a közösen országos listát állító pártokat népszerűsítette.

Gyógyszerekkel kapcsolatos kötelező biztonsági intézkedések - 2018-tól hatályos az uniós direktíva

2014.04.09.

Az előzetes becslések 2017-et emlegették az FMD (Falsified Medicines Directive, azaz hamis gyógyszerekről szóló direktíva) által előírtak bevezetésének határidejeként. Most már bizonyossá vált: a hivatalos határidő 2018.

Többmilliárdos áfacsalás - El nem ismert felelősség - 13 ezer oldal nyomozati anyag, 21 vádlott a Győri Törvényszék előtt

2014.04.09.

Az elsőrendű vádlott nem ismerte el felelősségét egy többmilliárdos áfacsalási per keddi kezdőnapján a Győri Törvényszéken.

A bíráskodás szerelmese

2014.04.09.

Tevékeny részese volt az Alkotmánybíróság megalapításának, a Legfelsőbb Bíróság szervezeti megújításának, a bírósági önigazgatás megteremtésének és a Magyar Igazságügyi Akadémia létrehozásának. Solt Pál, a LB volt elnöke mégis kollégái megbecsülésére és szeretetére a legbüszkébb.

Sérti a magyar egyházjogi törvény a kisegyházak jogait - Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott

2014.04.08.

A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól - mondta ki keddi ítéletében Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Roma nemzetiségi oktatás és egyenlő bánásmódhoz való jog - Az ombudsman a nemzetiségi oktatás új szabályozását kifogásolja

2014.04.08.

A nemzetiségi középiskolai nevelés-oktatás számos problémával küzd. A legsúlyosabb gondokat a roma nemzetiségi oktatás és az egyenlő bánásmódhoz való jog viszonya idézi elő - állapította meg közös jelentésében az alapvető jogok biztosa és a nemzetiségek jogvédelmével megbízott helyettese.

Változnak az uniós és nemzeti támogatások közreműködő szervezetei - A kormányrendelet április 15-én lép hatályba

2014.04.08.

A március végén született kormányrendelet szerint április 15-től az uniós és nemzeti támogatások eddigi közreműködő szervezeteinek helyébe a Miniszterelnökség, illetve a kijelölt tárcák lépnek.

A mezőgazdasági termékek promóciójáról - Megállapodtak Brüsszelben az új szabályozásáról

2014.04.08.

Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mezőgazdasági termékek belső piacon és harmadik országokban történő megismertetésével és promóciójával kapcsolatos új jogszabályról, a jövőben várhatóan több magyar vállalkozás tud majd sikerrel pályázni a promóciós forrásokra - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Jubileumi jutalom - Alaptörvényt sért a közalkalmazotti törvény egy rendelkezése - Az Alkotmáynbíróság határozatot hozott

2014.04.08.

Alaptörvény-ellenesnek találta az Alkotmánybíróság (Ab) a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény jubileumi jutalomra való jogosultságával összefüggő egyik, már hatályon kívüli rendelkezését és megtiltotta annak alkalmazását a folyamatban lévő bírósági ügyekben - az erről szóló határozat kedden került fel az Ab honlapjára.

Idő előtt szűnt meg az adatvédelmi biztos megbízatása - Magyarország uniós jogot sértett - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2014.04.08.

Magyarország – mivel idő előtt megszüntette az adatvédelmi biztos megbízatását – megsértette az uniós jogot. A személyes adatok védelméért felelős hatóságok függetlensége megköveteli, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák e hatóságok megbízatásának időtartamát - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Szándékos adóelkerülés vagy egyszerű hiba? - NAV: A méltányos megközelítés szervesen beépült az ellenőrzési folyamatokba

2014.04.08.

Noha a NAV idei ellenőrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba.

A futball-világbajnokság és a szellemitulajdon-védelmi kihívások - Hamisítás és jogsértések a sportiparban - OHIM-Europol konferencia

2014.04.08.

Mindössze négy hónap van hátra a futball-világbajnokságig, ezért a sport területén felmerülő hamisítással és jogsértésekkel kapcsolatos ügyek kapták a legfőbb szerepet azon a konferencián, amelyet a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (OHIM) és az Europol szervezett.

Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető Rendszer - Pontosabb és gyorsabb adatszolgáltatás peres ügyekben

2014.04.07.

A bírósági szervezet szolgáltató jellegének erősítése, a peres ügyekben a pontosabb és gyorsabb adatszolgáltatás, valamint a rendelkezésre álló adatok ellenőrizhetősége érdekében az Országos Bírósági Hivatal megkezdi az elektronikus tájékoztatási és figyelmeztető rendszer kialakítását. Az Országos Bírósági Hivatal a projekt megvalósításához 392.779.250 Ft. támogatást nyert az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program által EKOP- 2.A.2 kódszámmal közzétett pályázat keretében.

Egy hónapon belül alakul meg az új Országgyűlés

2014.04.07.

Egy hónapon belül alakul meg az új Országgyűlés, az alakuló ülést az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök hívja össze a választást követő 30 napon belüli időpontra.

Visszafizetési kötelezettség terheli a sikertelen képviselőjelölteket - A NAV hajthatja be a kampánytámogatásokat

2014.04.07.

Vissza kell fizetniük a kampány finanszírozására felvett egymillió forintos állami támogatást azoknak az egyéni képviselőjelölteknek, akiknek nem sikerült legalább a leadott érvényes szavazatok 2 százalékát összegyűjteniük, a pénzt végső esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajthatja be - hívta fel a figyelmet a Privátbankár pénzügyi portál hétfőn.

Szabadon kifejezett állampolgári akarat - Alapjogokért Központ: Jól vizsgázott az új választási rendszer és a választási szervek

2014.04.07.

Az Alapjogokért Központ szerint az állampolgárok akaratának szabad kifejezését biztosító országgyűlési választás zajlott vasárnap Magyarországon, és jól vizsgázott az új választási eljárási rendszer és a választási szervek működése is.

Kenőpénzzel és zsarolással szerezett bányászati jogok - Magyar üzletember ellen is vádat emeltek a Firtas-ügyben

2014.04.07.

Az amerikai hatóságok vádat emeltek egy magyar üzletember ellen is a Dmitro Firtas vezette bűnszövetkezet ügyében, és szerintük legalább egy magyarországi cég is érintett abban a bűnügyben, amely miatt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az ukrán oligarcha ellen, és várhatóan kérni fogja kiadatását Ausztriától, ahol Firtast március közepén elfogták.

A Székesfehérvári Törvényszéken emelkedett a legnagyobb mértékben az ügyek száma - Erőn felüli teljesítmény - Az összbírói értekezletről

2014.04.07.

A 2012-es évhez képest 2013-ban a Székesfehérvári Törvényszéken emelkedett országosan a legnagyobb mértékben az érkezett ügyek száma - hangzott el pénteken, a törvényszék rendes évi összbírói értekezletét követően sajtótájékoztatón.

Többmilliárdos vagyonelkobzás és börtön sikkasztás miatt - Ítélet született a műtrágya-nagykereskedők perében

2014.04.07.

Műtrágya-nagykereskedőket ítélt 8 év, illetve 7 év börtönbüntetésre és személyenként mintegy 3,4 milliárd forint vagyonelkobzásra a Debreceni Törvényszék Balláné Szentpáli Edit vezette tanácsa - közölte a törvényszék sajtótitkára

A vezető tisztségviselők felelősségének dilemmája

2014.04.07.

Vállalhatatlan elvárások a cégek vezetőivel szemben? - Pánik alakult ki a vezető tisztségviselők új Ptk.-ban lefektetett felelősségi szabályaival kapcsolatban. A kodifikációs szakemberek szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

Bővítik az ellenzék jogait a német parlamentben

2014.04.04.

A német törvényhozás alsóházában (Bundestag) csütörtökön nagy többséggel megszavazták az ellenzék jogainak bővítéséről szóló javaslatot, amelynek az a célja, hogy az ellenzék jobban helyt állhasson a csaknem 80 százalékos kormánypárti többséggel szemben.

Online fórum a gyógyszerszabályozásról - Az egész világra kiterjedő eredetellenőrzés és nyomonkövetés lehetőségei

2014.04.04.

A Pharma IQ (nemzetközi online közösség, amely megosztja a gyógyszeriparra vonatkozó híreket,előadásokat, konferenciákat) március 18-i rendezvényének középpontjában a gyógyszerekkel kapcsolatos, az egész világra kiterjedő eredetellenőrzés és nyomonkövetés lehetőségei álltak.

A hivatalosság látszatával - Tisztességtelenül reklámozott érmék - Száz milliós GVH-bírság a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-nek

2014.04.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. megtévesztette a fogyasztókat a különböző érmék értékesítését népszerűsítő kampányában, ezért 100.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Jogellenes a korlátlan hallgatólagos állami kezességvállalás - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.04.04.

A Bíróság megerősíti, hogy a francia állam által a La Poste javára nyújtott korlátlan hallgatólagos kezességvállalás jogellenes állami támogatásnak minősül. Fennáll azon vélelem, mely szerint az ilyen kezességvállalás nyújtása a vállalkozás pénzügyi helyzetének javulásával jár a költségvetésére háruló terhek könnyítése révén - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Megszűnhet a roamingdíj és az ingyentelefonálás blokkolása - Távközlési jogszabálycsomagot fogadott el az Európai Parlament

2014.04.04.

Eltörölné a roamingdíjat és megtiltaná az ingyentelefonálás blokkolását az Európai Parlament a csütörtökön elfogadott távközlési jogszabálycsomag értelmében.

Adó- és járulékmentesen lakáscélú támogatás munkavállalóknak - 5 millió fotintot adhatnak a cégek - Hatályba lépett a miniszteri rendelet

2014.04.04.

Hatályba lépett pénteken az a miniszteri rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a cégek 5 millió forintig adó- és járulékmentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Rekordot döntött a kormányzati jogalkotás - Soha még annyi kormányrendelet nem született március végéig, mint idén

2014.04.04.

Soha még annyi kormányrendelet nem született március végéig, mint idén - közölte a Wolters Kluwer Kft., az általa üzemeltetett Jogtár adataira hivatkozva.

Engedély nélkül kölcsönzött pénzt egy szentesi ügyvéd - Esetenként havi 10 százalékos kamatot kötött ki - A ügyészség vádat emelt

2014.04.04.

Vádat emelt az ügyészség egy szentesi ügyvéd ellen, aki a szükséges engedély nélkül kölcsönzött pénzt magánszemélyeknek, esetenként akár havi 10 százalékos kamatot is kérve - tájékoztatta Csongrád Megyei Ügyészség szóvivője.

Bevezetik a minimálbért Németországban - A munkaadóknak bruttó 8,5 eurós órabért kell fizetniük a dolgozóknak

2014.04.03.

A német kormány a szerdai ülésén elfogadta a minimálbér bevezetéséről rendelkező törvényjavaslatot. A jogszabályt még a nyári szünet előtt elfogadhatják a törvényhozás alsóházában a nagykoalíció csaknem 80 százalékos többséggel rendelkező pártjai. A felsőház elé ősszel kerülhet a törvény, amely 2015 elején lép majd életbe.

Embertelen büntetés a tényleges életfogytiglan? - Ab-hoz fordul a Szegedi Ítélőtábla a bátmonostori gyilkos perében

2014.04.03.

Felfüggesztette a másodfokú eljárást csütörtökön a bátmonostori hármasgyilkosság ügyében a Szegedi Ítélőtábla, és az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul. Azt kéri, hogy a testület foglaljon állást, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés ellentétes-e az emberi jogok európai egyezményének embertelen büntetést tiltó rendelkezésével.

Választás – másképp

2014.04.03.

Április 6-án debütál az új választási rendszer, amelyben már nem lesz eredményességi küszöb, területi lista, második forduló, egyéni választókerületek közötti aránytalanság, viszont szavazhatnak a külföldön élő magyarok és mandátumot szerezhetnek a nemzeti kisebbségek.

Se nem férfi, se nem nő - Az ausztrál legfelsőbb bíróság elismerte a "semleges" nemi kategóriát

2014.04.03.

Az ausztrál legfelsőbb bíróság határozata értelmében egy személy hivatalosan is lehet semleges nemű. A döntéssel pont került egy hosszas jogi csatározás végére, amelyet egy szexuális egyenlőségért harcoló aktivista kezdeményezett.

Biztonságos bíróságok

2014.04.03.

Március közepén befejeződött a kijelölt bíróságokon az országos biztonsági rendszer fejlesztésének első üteme.

A dohányzás törvényi korlátozása jótékonyan hat a gyermeki egészségre - Egy nagyszabású nemzetközi kutatás eredményei

2014.04.03.

A dohányzást korlátozó törvények bevezetése után 10 százalékkal csökkent a koraszülések és a súlyos gyermekkori asztmás rohamok száma - állapította meg egy nagyszabású nemzetközi kutatás.

Horogkereszt mint kampányeszköz? - NVB: Jogsértő önkényuralmi jelképekkel lejáratni a politikai ellenfeleket

2014.04.03.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint jogsértő, ha egy jelölt vagy jelölőszervezet önkényuralmi jelképeket felhasználva folytat másokkal szemben negatív kampányt.

Gondnokság alá helyezés egyedi szempontok figyelembevételével - Az Alkotmánybíróság elutasította az ombudsman indítványát

2014.04.03.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden elutasította az ombudsmannak az új polgári törvénykönyv (Ptk.) egyes, gondnokságra vonatkozó szabályainak megsemmisítésére irányuló indítványát.

Egyéni kampányadományok korlátok nélkül - Eltörölte az összesített limitet az amerikai legfelsőbb bíróság

2014.04.03.

Megsemmisítve amerikai kampányfinanszírozási törvény egyik korlátozó kulcselmét, az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kedden eltörölte annak limitálását, hogy a gazdag donorok összességében mennyit költhetnek a jelöltek támogatására.

Minden harmadik nő megélte már... - Nők elleni erőszak az Európai Unióban - Az alapjogi ügynökségének jelentése

2014.04.02.

Az Unió országaiban minden harmadik nő 15 éves kora után megélt már fizikai vagy szexuális erőszakot. Az európai 33 százalékos átlaghoz képest Magyarországon 28 százalékot mértek. A legrosszabb a dán, a legkevésbé rossz a lengyel adat. A világ eddig legnagyobb ilyen felmérése több mint 42 ezer nő válaszai alapján készült. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) nemzetközi konferenciáján ma hozta nyilvánosságra a nőkkel szemben elkövetett erőszakról szóló jelentését.

Esélyegyenlőséget sért, hogy az ATV kizárta műsorából a Jobbikot - A Kúria két határozatáról

2014.04.02.

Sérti a választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőséggel és jóhiszeműséggel, rendeltetésszerű joggyakorlással kapcsolatos alapelveit, hogy az ATV és a Népszabadság kizárta választási műsorából a Jobbikot - mondta ki a Kúria kedden nyilvánosságra hozott két határozatában.

Tranzakció visszautasítva: nincs fedezet!

2014.04.02.

A csalódott vásárlónak számolnia kell a végrehajtó általi pénzforgalmi számlájára történő végrehajtással - A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre vonatkozó bírósági végrehajtás általános szabályai

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000