Hír archívum: 2014. május

Más hónap

Háborús bűntett miatt öt és fél év börtönre ítélték Biszku Béla volt állampárti vezetőt

2014.05.14.

Halmazati büntetésként öt és fél év szabadságvesztésre ítélte a 92 éves Biszku Béla volt állampárti vezetőt az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék első fokon, nem jogerősen kedden.

A médiapiac a kényes kérdésekben jogkövető - A médiaszabályozás tapasztalatairól és a tartalomfejlesztésről - Konferencia

2014.05.14.

A médiajog alkalmazásának tapasztalatát ismertette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának egyik tagja kedden, a siófoki Media Hungary konferencián.

Nincs uniós szintű jogorvoslati lehetőség az európai paramenti választáson

2014.05.14.

Az európai parlamenti választáson nincs uniós szintű jogorvoslati lehetőség, a választási eljárás során az egyes tagállamok választási jogszabályai érvényesek.

Közlekedési kihágás más tagállamban - A büntethetőségről - Az Európai Bíróság érvénytelennek minősítette az uniós irányelv jogi alapját

2014.05.13.

Januárban lépett életbe a más tagországban elkövetett közlekedési kihágások büntethetőségét célzó uniós jogszabály, ám az Európai Bíróság május 6-i döntése érvénytelennek minősítette azt a jogalapot, amire az irányelvet annak idején építették. A jogszabály ideiglenes jelleggel 12 hónapig még él, addig kell megoldani a jogi korrekciót.

Pontosították az uzsoraellenes szabályozást Szlovákiában

2014.05.13.

Pontosította a szlovák igazságügy-minisztérium a pozsonyi parlament által áprilisban jóváhagyott uzsoraellenes szabályozás rendelkezéseit. A pontosított szabályozás szerint a jövőben az aktuális banki átlagkamat dupláját meghaladó kamat számítana uzsorának Szlovákiában - közölte a szaktárca sajtóosztálya.

Határozatlan időre hosszabbították a devizahitelesekre vonatkozó kilakoltatási moratóriumot

2014.05.13.

Határozatlan ideig meghosszabbította a parlament a devizahitelesekre vonatkozó kilakoltatási moratóriumot hétfőn. A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását - a nemmel szavazó független Fodor Gábor kivételével - az ülésteremben tartózkodó mind a 177 képviselő támogatta, így a kilakoltatási tilalom addig tart, ameddig meg nem születik a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály.

Kínvallatott őrizetesek - Világszerte megsértik az ENSZ-konvenciót - Az Amnesty International jelentéste

2014.05.13.

Az őrizetesek kínvallatását tiltó ENSZ-konvenció harminc évvel ezelőtt lépett érvénybe, nyoma sincs azonban annak, hogy ez az embertelen bánásmód eltűnőben lenne, sőt világszerte széleskörűen alkalmazzák - áll az Amnesty International kedden Londonban ismertetett évfordulós jelentésében.

Az internetes keresőmotor működtetőjének felelősségéről - Az Európai Bíróság ítéletet hozott a Google ellen indított ügyben

2014.05.13.

Az internetes keresőmotor működtetője felelős a harmadik fél által közzétett weboldalakon megjelenő személyes adatokat érintő, általa végzett adatkezelésért. Amennyiben tehát egy személy neve alapján indított keresés nyomán megjelenő találati listán egy olyan weboldalra mutató link szerepel, amely a kérdéses személyre vonatkozó információkat tartalmaz, az érintett közvetlenül megkeresheti a működtetőt, vagy ha az kérelmének nem ad helyt, a hatáskörrel rendelkező hatóságokhoz fordulhat annak érdekében, hogy – bizonyos feltételek fennállása esetén – töröljék ezt a linket a találati listáról - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A képviselői megbízatással való összeférhetetlenségről - Elfogadta a Ház az országgyűlési törvény módosítását

2014.05.13.

Az Országgyűlés hétfőn, kormánypárti kezdeményezésre elfogadta azt a törvénymódosítást, amellyel a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehetnek fel a jövőben.

Ismét Bánáti János lett a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke

2014.05.13.

Bánáti Jánost újraválasztották a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének hétfőn - tájékoztatott a kamara választási bizottsága.

Május 17-én 16 óráig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra - Május 25-én lesz az európai parlamenti választás

2014.05.13.

Még egy hétig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok a választópolgárok, akik az európai parlamenti (EP-) választáson Magyarország 97 külképviseletének egyikén szeretnének szavazni. Egy héttel a határidő lejárta előtt 4300-an szerepelnek a külképviseleti névjegyzékben.

Pályaelhagyó jogászok

2014.05.12.

A friss jogi diplomások 5-7 százaléka nyilatkozta azt, hogy elhagyja a jogi pályát. Ehhez képest az így nyilatkozók kétszerese, a végzettek 12,5 százaléka nem jogi szakterületen helyezkedik el. Csökkent az igazságszolgáltatás, nőtt a közigazgatás vonzereje.

Halott ügyfele földjeivel üzletelt egy pécsi ügyvéd - Közel 60 millió forintot csalt el - Sikkasztás miatt vádat emelt az ügyészség

2014.05.12.

Már megközelítőleg 60 millió forintot csalt el az a pécsi ügyvéd, aki ellen sikkasztás miatt emelt vádat a Komlói Járási Ügyészség. T. Tamás (49) halott ügyfelének földjeit is eladta, ennek érdekében aláírásokat és bírósági pecséteket hamisított. A vádemelés mellett csalás, sikkasztás, köz- és magánokirat-hamisítás miatt már bíróság előtt áll a Szekszárdi Járásbíróságon.

Pénzkövetelések érvényesítése szorosabb figyelem alatt - Az új Ptk.-val szigorodtak az elévülési idő megszakításának szabályai

2014.05.12.

Az új polgári törvénykönyv hatálybalépésével szigorodtak az elévülési idő megszakításának szabályai. Az új kódex értelmében már nem elegendő a megszakításhoz, ha csak egyszerűen írásban felszólítják a cégek adósaikat a fizetésre. Polgári pert kell indítani és érdemben végigvinni ahhoz, hogy véletlenül se fusson ki a határidőből egy pénzkövetelés jogosultja. Mindez többtízezer hazai vállalatot érinthet érzékenyen, amennyiben nem követik a változó szabályokat. Komoly gazdasági hatással is járhat a módosítás, ha figyelembe vesszük, hogy, becslések szerint jelenleg is nagyságrendileg 1000 milliárd forint a hazai cégek kintlévősége.

Módosult a külföldiek munkavállalási engedélye - Egyablakos ügyintézés segíti a tartózkodást és foglalkoztatást jóváhagyó eljárást

2014.05.12.

Az Európai Unión kívüli munkavállalók az idei évtől már az úgynevezett összevont eljárásban kérelmezhetik a foglalkoztatásukat és a tartózkodásukat jóváhagyó engedélyt – hívja fel a figyelmet a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda. Az egyszerűsített eljárás megkönnyíti az Unióba érkező külföldi dolgozók számára az ügyintézést, azonban nem megfelelő körültekintés esetén akár hónapokig tartó kényszerpihenővel is szembenézhetnek.

A listán szereplő jelöltek arányában jogosultak a pártok a költségvetési támogatásra - A Kúria megváltoztatta a NVB határozatát

2014.05.12.

Nem a mandátumot szerző képviselők, hanem a közös listán szereplő jelöltek arányában jogosultak a pártok a költségvetési támogatásra - mondta ki végzésében a Kúria, megváltoztatva ezzel a Nemzeti Választási Bizottság határozatát.

A magyar állam nem fogható perbe az Egyesült Államokban - A Washingtoni bíróság elutasította a holokauszt-túlélők keresetét

2014.05.12.

Az amerikai fővárost magába foglaló Columbia kerület bírósága a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította helyi idő szerint pénteken 14 holokauszt-túlélő keresetét, amelyben a felperesek kárpótlást követeltek a magyar államtól, a Magyar Államvasutaktól (MÁV) és a Rail Cargo Hungariától (a MÁV Cargo jogutódjától) azon a címen, hogy nem kaptak jóvátételt az alperesektől a vészkorszakban elszenvedett jogtalanságokért.

II. Táblabíró Kupa Debrecenben - A bírák asztaliteniszben mérték össze tudásukat

2014.05.12.

Nagy szegedi sikerrel zárult elmúlt hétvégén a II. Táblabíró Kupa Debrecenben, ahol asztaliteniszben mérték össze tudásukat a bírák.

Meghosszabbított kilakoltatási moratórium - Végső időpont nélkül, a devizahitelesek helyzetét rendező jogszabály megszületéséig

2014.05.12.

Az Országgyűlés akár már ma meghosszabbíthatja a kilakoltatási moratóriumot, amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul az ehhez szükséges házszabály módosításhoz.

Megerősíti adótanácsadói csapatát a DLA Piper

2014.05.12.

Király Péter személyében új vezetője van a DLA Piper Adótanácsadó Kft. transzferár üzletágának.

Újraválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort - Kilenc minisztériummal működhet a harmadik Orbán-kormány

2014.05.12.

Újraválasztotta miniszterelnöknek a parlament szombaton Orbán Viktort. A Fidesz elnökét 130 igen szavazattal, 57 nem ellenében választotta ismét kormányfővé az Országgyűlés. Kilenc minisztériummal működhet a harmadik Orbán-kormány.

Hamaorsan lejár a civil szervezetek beszámolóinak benyújtási határideje! - Május 31-ig kell megküldeniük az OBH-nak

2014.05.10.

A civil szervezeteknek minden év május 31-ig kell megküldeniük az előző évről szóló, a jogosult szerv által jóváhagyott beszámolójukat az Országos Bírósági Hivatalnak. Az OBH az eredeti dokumentumot vagy annak hitelesített másolatát letétbe helyezi és honlapján (a birosag.hu oldalon) a („Civil szervezetek és alapítványok névjegyzéke”|http://www.birosag.hu/allampolgaroknak/tarsadalmi-szervezetek-es-alapitvanyok-nevjegyzeke) megjelölés alatt közzéteszi.

Bírósági úton kikkényszerített karbonkreditek kifizetések - A "tiszta" kínai energetikai beruházók perlik az európai vállalatokat

2014.05.10.

Szerződésszegés miatt bírósági úton akarják kikényszeríteni az európai vállalatoktól az ENSZ-karbonkreditek szerződésben foglalt áron történő kifizetését a "tiszta" kínai energetikai beruházási projektek tulajdonosai.

Egy képviselőnek se lehessen két jövedelme azonos időpontban - Módosul az országgyűlési törvény

2014.05.10.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a fideszes Gulyás Gergely az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslatot, amelynek célja, hogy a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehessenek fel a jövőben.

Interneten népszerűsített illegálisan kereskedő on-line patikák - Amerikai államügyészek a Google szabályzatának megváltoztatásáért

2014.05.09.

24 államügyész petíciót írt alá, amelyben azt kérték, hogy a cég lépjen fel az interneten illegálisan kereskedő on-line patikák ellen, a reklámokra vonatkozó szabályzatuk megváltoztatásával.

Tagállamok által felügyelt elektronikus hírközlés - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott a fogyasztók védelmében

2014.05.09.

A tagállamok felügyeletet gyakorolhatnak afölött, hogy a másik tagállamban letelepedett, de az ő területükön elektronikus hírközlési szolgáltatásokat nyújtó társaságok tiszteletben tartjáke a fogyasztóvédelmi szabályokat. Ezzel szemben nem kényszeríthetik az ilyen társaságokat arra, hogy az adott tagállam területén fióktelepet vagy leányvállalatot hozzanak létre - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

227-en kértek, de csak hárman kaptak kegyelmet az államfőtől idén - Kegyelmi és méltányossági ügyek statisztikái

2014.05.09.

Idén már több mint kétszázan kértek kegyelmet, de csak három esetben született pozitív döntés - derül ki a kormány honlapján csütörtökön közzétett dokumentumból.

Ügyfeleket kiszolgáló bíróságok - Handó: Kezelni kell a bíróhiányt, ha kell más bíróságok bíráinak kirendelésével

2014.05.09.

A bíróságok dolga az, hogy az ügyfeleket kiszolgálja - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke kedden a Budapest Környéki Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Nincs kötelező jogszabályi határidő az új kormány megalakulására - Az Alapjogokért Központ elemzése

2014.05.09.

Az Alapjogokért Központ szerint a hatályos magyar jogszabályok nem állapítanak meg kötelező határidőt az új kormány megalakulására. Ezt a központ az alaptörvényi és egyéb rendelkezéseket áttekintve írta összegzésében.

Használhatja-e a "cigánybűnözés" kifejezést egy bírói ítélet? - Megújul a bírák etikai kódexe

2014.05.09.

Etikai eljárás indulhat annak a gyulai bírónőnek az ügyében, aki a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására irányuló keresetet elutasító határozatának indoklásában a "cigánybűnözés" kifejezést használta. Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület elnöke elmondta: most zajlik a bírák etikai kódexének megújítása.

Újabb jogvédelmi képviselői képzést indított a betegjogi központ - 105 jelentkező teljes, térítésmentes képzését vállalta az OBDK

2014.05.08.

Újabb jogvédelmi képviselői képzést indított az egészségügy, a szociális és gyermekvédelem területén dolgozók részére az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) - közölte honlapján a szervezet.

Biztos, hogy JÓT-áll a kereskedő? - Téves jogértelmezés okoz bosszúságot a fogyasztóknak

2014.05.08.

Hiába az egyértelmű jogszabályi előírások, bizonyos vállalkozások még mindig fittyet hánynak a jótállásra vonatkozó rendelkezésekre. Jól látszik ugyanis a Budapesti Békéltető Testülethez érkező fogyasztói kérelmekből, hogy a vitával érintett fél tévesen értelmezi a vonatkozó jogi szabályozást, illetve gyakran nem – vagy nem megfelelően – teljesíti a jótálláson alapuló kötelezettségét. Ennek köszönhetően van olyan fogyasztó, aki a kétszázezer forintos telefonját több hónapja nem tudja már rendesen használni: állandóan csak „javítják”, a cserét persze elutasítják.

Jogpont+ - Ingyenes munkavállalói és munkaadói jogsegélyszolgálat - Nagy volt az érdeklődés a május végén záruló program iránt

2014.05.08.

A vártnál 20 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés a Jogpont+ nevű ingyenes munkavállalói és munkaadói jogsegélyszolgálat iránt: a 2012. áprilisban indult és hivatalosan május végén záruló programban mintegy 60 ezer ember 70 ezer ügyben igényelt jogi tanácsadást - mondta el a projekt menedzsere Pécsett sajtótájékoztatón.

Hiánypótló kezdeményezés - Etikai kódexet készít az ingatlanszakma - MIOSZ: Elengedhetetlen az elavult jogszabályi környezet rendezése

2014.05.08.

A szakma presztízsének növelése érdekében etikai kódexet állítanának össze a magyar ingatlanpiac szereplői, amiről szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) kezdeményezésére nyolc jelentősebb ingatlanpiaci szereplő - közölte a szövetség honlapján.

Sürgető feladat a pilóta nélküli repülőgépek szabályozása - Drónok a sajtóban - jelentés a hazai szabályozás előszobájából - Konferencia

2014.05.08.

A pilóta nélküli repülőgépek robbanásszerű fejlődése egyre inkább sürgeti, hogy Magyarországon is jogilag szabályozzák a polgári repülésben ezt a területet - hangsúlyozta Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökhelyettese, a légügyi hatóság vezetője szerdán a "Drónok a sajtóban - jelentés a hazai szabályozás előszobájából" címmel Budapesten, a Capa Központban rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Adócsökkentés várható Németországban - Évente 3 milliárd euróval mérséklődhetnek a lakosság terhei

2014.05.08.

Adócsökkentésre készül a német kormány, a pénzügyminisztérium tervei szerint évente 3 milliárd euróval mérséklődhetnek a lakosság terhei a személyi jövedelemadó (szja) rendszerének átalakításával - írta a Der Spiegel.

Egy képviselőnek se lehessen két jövedelme azonos időpontban - Jövő héten tárgyalják a kormány szerkezetéről szóló jogszabályt

2014.05.08.

Jövő héten tárgyalhatja az Országgyűlés a kormány szerkezetéről szóló jogszabályt, de elsőként az Országgyűlési törvény módosítását tervezi a Fidesz, hogy egy képviselőnek se lehessen két jövedelme azonos időpontban. Erről a fideszes Gulyás Gergely beszélt kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Közbeszerzések egykor és ma - Új szabályok és fellendülő közbeszerzés az uniós csatlakozás óta

2014.05.08.

Az uniós támogatások az elmúlt 10 évben jelentősen fellendítették a közbeszerzések számát és értékét - közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Elektronikus információbiztonság a közigazgatásban - Biztonsági osztályok és szintek - A végrehajtásról

2014.05.08.

Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény (Ibtv.) 2013. július 1-jén lépett hatályba. Az Ibtv. alapján az elektronikus információs rendszereket - a kockázatarányos védelem megvalósítása érdekében - biztonsági osztályba, a szervezetet pedig - a védelmi felkészültsége alapján - biztonsági szintbe kell sorolni. - A jogszabály legfontosabb előírásait Misák István információbiztonsági tanácsadó foglalja össze.

Jogszerűtlenül megemelt fogyasztói díjak és költségek - 9 pénzintézet nyújtott be keresetet a jegybank által kirótt büntetések ellen

2014.05.07.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felkészült a peres eljárásokra, a jegybank meg van győződve arról, hogy a fogyasztókat és a piac egészének biztonságos működését védő határozatai ki fogják állni a bírósági eljárások próbáját - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Letették esküjüket a nemzetiségi szószólók - 13 nemzetiség képviselője fog részt venni a törvényhozásban

2014.05.07.

Letették esküjüket a nemzetiségi szószólók az Országgyűlés alakuló ülése után kedden a Parlamentben. Kövér László házelnök köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a szószólók tevékenysége hozzájárul majd a kulturális örökség ápolásához.

Bírói képzések a gyorsabb ítélkezésért - Fokozott figyelmet fordít a bírák képzésére idén az Országos Bírósági Hivatal

2014.05.07.

Fokozott figyelmet fordít a bírák képzésére az idén az Országos Bírósági Hivatal az ítélkezés hatékonyságának további javítása, gyorsítása érdekében - mondta a szervezet elnökhelyettese kedden Pécsen.

Megadóztatott pénzügyi szektor az Európai Unióban - Fokozatosan vezetik be a résztvevő országok a pénzügyi tranzakciós adót

2014.05.07.

A kezdeményezésben résztvevő országok fokozatosan kezdik el bevezetni a pénzügyi tranzakciós adót, legkésőbb 2016-ban - derült ki az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásán.

Szeptemberben már Budapesten kezdi a tanévet a CEPOL - Hivatalosan is jóváhagyták az EU-tagállamok a költözést

2014.05.07.

Az EU-tagállamok kormányainak képviselőiből álló Tanács kedden hivatalosan is jóváhagyta, hogy Nagy-Britanniából Magyarországra költözzön, és idén szeptemberben már Budapesten kezdje meg az új tanévet az Európai Rendőrakadémia (CEPOL).

Erősödik a szellemi tulajdon védelme Kínában - 2013-ban rekordszámú, 91 200 esetet vizsgáltak az ítélőszékek országszerte

2014.05.07.

Évről évre jelentős mértékben nő a szellemi tulajdonjogokkal (IPR) kapcsolatos bírósági ügyek száma Kínában, ami a lakosság jogtudatosságának erősödését mutatja.

Előzetesen nyilvánosságra hozott választási adatok - Nem jogsértő a szavazóköri eredmények pártok általi közzététele

2014.05.07.

Nem jogsértő, ha az európai parlamenti választás napján a szavazóköri eredményeket a pártok közzéteszik még a hivatalos előzetes tájékoztató eredmények megjelenése előtt, mert a törvényi tiltás a Nemzeti Választási Irodára (NVI) vonatkozik.

Zöld jelzés a sárga taxiknak - Alkotmánybírósági döntések áprilisban

2014.05.06.

Az Alkotmánybíróság szerint az nem alkotmányjogi kérdés, hogy a budapesti taxiknak egységesen sárga színűnek kell lenniük. Önmagában pedig az, hogy a gépkocsi színe utal a tulajdonos foglalkozására, egyáltalán nem korlátozza a jármű használatát.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000