Hír archívum: 2014. május

Más hónap

Alaptörvény-ellenes a családi pótlék szabályozása - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2014.05.06.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerint a közös háztartásban, együtt nevelt gyermekek után ugyanannyi családi pótlék jár akkori is, ha az őket nevelő szülők házasságban, és akkor is, ha élettársi kapcsolatban élnek. Ennek biztosítása azonban hiányzik a családtámogatási törvény családi pótlékról szóló szabályaiból, ezért az Ab felhívta az Országgyűlést, hogy az alaptörvény-ellenességet előidézett hiányosságot december 31-ig orvosolja.

Megerősített együttműködés a pénzügyi tranzakciós adó területén - Az Európai Bíróság ítélete elutasítja az Egyesült Királyság keresetét

2014.05.06.

A Bíróság elutasítja az Egyesült Királyság által az azon határozattal szemben benyújtott keresetet, amely tizenegy tagállamot felhatalmazott arra, hogy a pénzügyi tranzakciós adó területén megerősített együttműködést hozzanak létre. Az Egyesült Királyság által hivatkozott érvek a jövőbeli adó elemeit érintik, és nem a megerősített együttműködés létrehozására vonatkozó felhatalmazást - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Perbeszéd helyett párbeszéd - Oktatófilm a bírósági közvetítésről - Kiemelt stratégiai cél a mediáció jogintézményének népszerűsítése

2014.05.06.

Oktatófilm készült a bírósági közvetítésről – avagy: a konfliktus igazi, hosszú távú rendezése csak önkéntes úton született megállapodással lehetséges!

Gyors szélessávú internet, lehetőleg minden háztartásban - Uniós rendelet csökkenti a hálózatok kiépítési költségeit

2014.05.06.

Elfogadta az Európai Parlament azt az uniós rendeletet, amelynek célja a szélessávú internetes hálózatok kiépítési költségeinek csökkentése.

Szitkozódni tilos! - Aláírta a "káromkodásellenes" jogszabályt az orosz államfő

2014.05.06.

Oroszországban július 1-től tilos a szitkozódás a televízióban, a rádióban, de a mozifilmekben, valamint a művészeti, irodalmi alkotások bemutatásakor is. Az erről szóló törvényt hétfőn írta alá az orosz államfő.

Határon átnyúló fogyasztói panaszok - A hazai joganyag az uniós irányelveknek és rendeleteknek megfelelően módosult

2014.05.06.

Magyarország európai uniós csatlakozásával erősödött a fogyasztóvédelem, a jogharmonizációs folyamat eredményeképpen a hazai joganyag a vonatkozó uniós irányelveknek és rendeleteknek megfelelő irányba módosult, biztosítva ezzel az EU-szerte egységes jogalkalmazást, a határon átnyúló fogyasztói panaszok hatékony intézését.

Igazságszolgáltatási modellváltás - Handó: Az ügyek gyorsabban kerülnek a bíróság elé, és gyorsabban fejeződnek be

2014.05.06.

A Kecskeméti Törvényszék munkája is azt bizonyítja, hogy az igazgatási modellváltás beváltotta a hozzá fűzött reményeket - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn a Kecskeméti Törvényszék összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Szavatossági és jótállási igények - Megjelent a termékszavatosság eljárási szabályait tartalmazó tárcarendelet

2014.05.06.

A március 15-én hatályba lépett új Polgári törvénykönyv (Ptk.) megfogalmazása szerint termékszavatosság esetén a vásárló nem csak az eladóval, hanem közvetlenül a gyártóval vagy a kereskedővel szemben is érvényesítheti a szavatossági jogát, így javítást, cserét kérhet - ez utóbbiak eljárási szabályait tette közzé a nemzetgazdasági miniszter a legutóbbi Magyar Közlönyben.

Ma kezdi munkáját az új, kisebb parlament - Új munkarendben dolgozik az új Országgyűlés az új házszabály alapján

2014.05.06.

Ma tartja alakuló ülését az április 6-i választás eredményeként létrejövő új Országgyűlés, amely a korábbinál kevesebb, 199 képviselővel kezdheti meg munkáját. Az ülésen Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt javasolja miniszterelnöknek, emellett megválaszthatják a parlamenti tisztségviselőket és létrehozhatják az új bizottsági struktúrát.

Közétkeztetés egészségesebben - Megjelent a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet

2014.05.05.

Megjelent a szeptember elsejétől hatályos közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többek között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát. Tilos lesz többek között a szénsavas, vagy cukrozott üdítő, a magas zsírtartalmú húskészítmény, s rögzítették azt is, hogy nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót. Előírták továbbá, hogy a közétkeztetésben fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

Bemutatják a romagyilkosságok-perről készített dokumentumfilmet - Ítélet Magyarországon - Egy nemzetközi elismert díjnyertes alkotás

2014.05.05.

Bemutatják a romagyilkosságok ügyében lefolytatott perről készített, számos nemzetközi fesztivált megjárt díjnyertes dokumentumfilmet május 14-én Budapesten. A film címe: Ítélet Magyarországon.

Szabályozott idegenhonos özönfajok - Jövő év elején lép hatályba a veszélyt jelentő fajokat kijelölő uniós rendelet

2014.05.05.

Várhatóan a jövő év elején lép életbe az Európai Unió özönfajok szabályozására vonatkozó rendelete, a fajlistát azonban a tagországi egyeztetéseket követően várhatóan csak egy évvel később állítják össze - mondták el a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

Védett fogvatartottak - A magyar büntetés-végrehajtást vizsgáltak az Európa Tanács szakértői

2014.05.05.

A rendőrség és a büntetés-végrehajtás több fogva tartási létesítményét látogatták meg tavaly április első felében az Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megakadályozásáért felelős bizottságának (CPT) szakértői, az erről készült ötvenoldalas jelentést szerdán tette közzé a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet.

A munkanélküliek foglalkoztatása érdekében - Adókedvezményekre épülő intézkedéscsomagot tett közzé a kínai kormány

2014.05.05.

Adókedvezményekre épülő intézkedéscsomagot tett közzé a kínai pénzügyminisztérium azzal a céllal, hogy a munkanélküliek foglalkoztatását segítse.

Az atomerőmű energia-készletezéséről - Módosítja a nemzeti fejlesztési miniszter a vonatkozó rendeletet

2014.05.05.

Módosítja a nemzeti fejlesztési miniszter az atomerőmű energia-készletezésére vonatkozó rendeletet. A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint az előírt készlet mennyisége nem változik: az atomerőműnek a jövőben is legalább kétévnyi villamosenergia-termelést biztosító energiahordozó-készletettel kell rendelkeznie, beleértve a biztonsági és a normatív készletet. Az új készlet-visszatöltési előírások azonban már figyelembe veszik, hogy az atomerőműben végrehajtott fejlesztések eredményeképpen mérséklődött az üzemanyag-felhasználás, így a beszerzések száma csökkenthető.

A bizalmi vagyonkezelésről multidiszciplináris kontextusban - Nemzetközi szakmai konferencia

2014.05.05.

Április 24-én immár második alkalommal rendezte meg a STEP, azaz a Society of Trust and Estate Practitioners nevű szervezet magyarországi egyesülete a bizalmi vagyonkezelésről szóló konferenciáját.

Nem hatékony a bírósági végrehajtás rendszere - Az önálló bírósági végrehajtók sokszor még a megbízásuk díját sem hajtják be

2014.05.05.

Handó Tünde szerint hatékonyabbá kell tenni a bírósági végrehajtás rendszerét, az önálló bírósági végrehajtók ugyanis sokszor még annyit sem hajtanak be, amennyi a megbízásuk díja.

Gyakorlat által igazolt jogalkotási hibák a választási törvényekben - Az választás tapasztalatairól - Az NVB elnökének beszmolójáb

2014.05.05.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy gondolja újra a többes ajánlás rendszerét, és térjen vissza a korábbi szabályozáshoz, amelyben a választópolgár csak egy jelöltet ajánlhatott - derül ki Patyi Andrásnak, az NVB elnökének a parlament honlapján olvasható, az országgyűlési választás tapasztalatairól szóló beszámolójából.

A diákmunka is lehet adóköteles - A 2013-as év adóbevallásának benyújtási határideje 2014. május 20.

2014.05.05.

Adóköteles a diákmunkával, egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelem, ha összege meghaladja a mentesített keretösszeget, azaz a foglalkoztatás napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013-ban 4510 forint/nap) szorzatát - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Facebook oldalán.

Megreformált bíróságok

2014.05.05.

Az eljárások lassúsága, az OBH elnök hatalma, a bírói nyugdíjazás visszatérő témák a sajtóban a bíróságok kapcsán. Az igazán lényeges változásokról azonban nem esik szó – tartják a Jogtudományi Intézetben a bírósági rendszer átalakulásáról megrendezett beszélgetés résztvevői.

Nemzeti bíróság helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt - Az Európai Bíróság ítélete a Kásler vs. OTP devizahitel ügyben

2014.05.01.

Azoknak a fogyasztóknak, akik külföldi pénznemben meghatározott kölcsönt vesznek fel, képesnek kell lenniük értékelni annak gazdasági következményeit, hogy a kölcsön visszafizetésére más árfolyamot (devizaeladási árfolyam) alkalmaznak, mint amelyet annak folyósításakor a kölcsönösszeg kiszámítására alkalmaztak (devizavételi árfolyam). A nemzeti bíróság a szerződés felei közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Korrupció gyanújával előzetesben a korrupciós ügyben ítélkező román bíró - Mustata a Voiculescu-per tárgyalása előtt került őrizetbe

2014.05.01.

Korrupció gyanújával előzetes letartóztatásba helyezték szerdán a bukaresti táblabíróság egyik bíráját, akinek Dan Voiculescu médiamágnás és politikus korrupciós ügyében kellett volna jogerős ítéletet hoznia.

A non-profit szervezetek vezető tisztségviselőinek kártérítési felelőssége - Az új Polgári Kódex tükrében

2014.05.01.

A 2013. évi V. törvény (új Ptk.) a vezető tisztségviselők felelősségét átszabta, azaz a régi felelősségi elemek mellé új felelősségi szabályokat is beiktatott. A jelenlegi szabályok alapján a felelősség kétirányú: a vezető tisztségviselők felelnek egyrészt a társaságnak okozott károkért, illetve felelősséggel tartoznak a harmadik személyeknek okozott károkért is.

Biztonságosabb közutak a hosszúhétvégén - Ismét fokozott rendőri jelenlét várható országszerte

2014.05.01.

A négynapos hosszú hétvégén fokozott rendőri jelenlétre kell számítani Magyarország közútjain - közölte a rendőrség honlapján.

Rend nélkül nincs internetszabadság - Megszűrt illetéktelen tartalmak - Szigorodik a kínai internet szabályozása

2014.05.01.

Szigorúbb szabályok alapján az elmúlt hetekben számos kínai honlapot - köztük a legolvasottabb hírportált - büntettek meg a hatóságok illetéktelen tartalom miatt, s a fokozott szigorra utal az állami média is.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000