Hír archívum: 2014. június

Más hónap

Júniusi Ab-mustra – Új tanácsvezetők, ítélkezési szünet

2014.06.30.

Az Alkotmánybíróság teljes ülése egy hónappal a hathetes ítélkezési szünet megkezdése előtt az öttagú tanácsok élére új vezetőket választott. A döntés hátterében feltehetőleg az áll, hogy az eddigi tanácsvezetők közül két alkotmánybíró mandátuma az ősszel lejár.

Változik az összefonódás és az engedékenység szabályozása - Július 1-én lép hatályba a versenytörvény módosítása

2014.06.30.

Kedden lépnek hatályba a parlament által tavaly november közepén elfogadott azon versenytörvényi módosítások, amelyek egyebek mellett az összefonódás, az engedékenység és az eljárás szabályain is változtatnak.

Megsegített devizahitelesek - Trócsányi: Nem számítunk percunamira - A pénteken benyújtott törvényjavaslatról

2014.06.30.

Trócsányi László szerint a pénteken benyújtott kormány-előterjesztés az első lépése annak, hogy egy ősszel beterjesztendő második jogszabálycsomaggal az év végéig mindenki számára elfogadható, korrekt módon rendezzék a devizahitelek kérdését.

Soron kívüli eljárások a törvénykezési szünetben - A bíróságoknak a nyár folyamán is biztosítaniuk kell a folyamatos működést

2014.06.30.

Polgári ügyekben a határidők számításakor nem vehető figyelembe az ítélkezési szünet időszaka, ugyanakkor kivételt jelent, ha az adott ügyben a törvény soron kívüli eljárást ír elő - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a bírósági portálon.

Tagállami érdekek helye és szerepe az Unió jog- és kormányzási rendszerében - Nemzetközi konferencia Budapesten

2014.06.30.

2014. július 3-4-én „The national interest in EU law and governance” címmel nemzetközi konferenciát tart az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Lendület-HPOPs kutatócsoportja. A konferencián ötvennél több kutató és gyakorlati szakember vitatja meg a tagállami érdekek helyét és szerepét az Európai Unió jog- és kormányzási rendszerében.

5 millió forintig terjedő bírság a parlagfűvel szennyezett területek tualjdonosainak - Július 1-től bírságol a hatóság

2014.06.30.

Július elsejétől bírságot szab ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfűvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira - jelentette be Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese pénteken Budapesten.

Jogtalanul tartották számon ügynökként a cseh pénzügyminisztert - Babis első fokon pert nyert a pozsonyi első számú járásbíróságon

2014.06.30.

Első fokon megnyerte Andrej Babis szlovák származású cseh pénzügyminiszter az általa a szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) ellen indított pert, amelyben azt kifogásolta, hogy az intézmény a volt csehszlovák titkosszolgálat, az StB ügynökeként tartotta nyilván - közölte az ügyben döntést hozó pozsonyi első számú járásbíróság.

Hátrányban a hazai tejtermékek - A nagykereskedelmi engedélyek kiadásának szigorúbb szabályozását kéri a tej terméktanács

2014.06.30.

Szigorúbb szabályozást vár a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TSZSZT) a tejipari nagykereskedelmi engedélyek kiadásakor - mondta el Mélykuti Tibor, a TSZSZT elnöke.

Júliustól csak nonprofit gazdasági társaság szedheti a szemetet - Szigorodnak a szemétszállításra vonatkozó szabályok

2014.06.30.

Változnak a szemétszállításra vonatkozó szabályok július elsején, ezt követően a tevékenységet csak az a nonprofit gazdasági társaság végezheti, amely hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel és az OHÜ Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. által kiállított minősítő okirattal rendelkezik.

Az oktatási csomagról és a bankszanálási javaslatról - A parlament heti munkarendjéből

2014.06.30.

Várhatóan kétszer, hétfőn és pénteken ülésezik a jövő héten az Országgyűlés, amely dönthet egyebek mellett a kancellári rendszer bevezetését tartalmazó oktatási törvénycsomagról, valamint a bankszanálási javaslatról is.

Különös jogászhobbik

2014.06.27.

Horgászat, futballmánia, csokornyakkendő-gyűjtés, kamaramuzsikálás, akvarellfestés, borászkodás, regényírás, sportrepülés, lótenyésztés, táncrendgyűjtemény – csak néhány érdekes hobbi Magyarország legismertebb jogászainak kedvtelései közül.

Huszonöt százalékra emelt filmes adókedvezmény - Magyarország lehet a legvonzóbb forgatási helyszín a régióban

2014.06.27.

Huszonöt százalékra emelkedhet a filmes adókedvezmény, a tervek szerint ősszel hatályba lépő változás nyomán Magyarország lehet a legvonzóbb forgatási helyszín a régióban - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken.

Törvényjavaslat a devizahitelesek megsegítéséért - A tisztességtelen feltételeket kiküszöböli, a szerződéseket fenntartja

2014.06.27.

Az Európai Bíróság gyakorlata alapján a kormány arra törekszik, hogy a devizahitel-szerződések tisztességtelen feltételeinek kiküszöbölésével tartsa fenn a megkötött szerződéseket - olvasható a pénteken az Országgyűlés elé benyújtott törvényjavaslat általános indoklásában.

Nemzetközi felháborodást kiváltó per Egyiptomban - Héttől tíz évig terjedő börtönbüntetést kaptak az al-Dzsazíra újságírói

2014.06.27.

Héttől tíz évig terjedő börtönbüntetést kapott hétfőn az al-Dzsazíra pánarab hírtévé három, Egyiptomban fogva tartott újságírója, egyebek mellett terrorcsoport támogatásának vádjával.

A futball-világbajnokság kihívásai munkáltatói szemszögből

2014.06.27.

A nagy sportesemények mindig kihatással lehetnek a munkahelyi szokásokra, ezért a július 13-ig tartó brazíliai labdarúgó-világbajnokság idején is érdemes számba venni, hogy a világbajnokság milyen kihívások elé állíthatja a munkáltatókat, és ezekre milyen megoldási lehetőségek állnak rendelkezésre. „Bár a munkáltató nem kötelezhető semmilyen engedményre világméretű sportesemények kapcsán, adhat bizonyos kedvezményeket a munkavállalóinak. Ilyenkor azonban figyelembe kell venni, hogy ne azok járjanak rosszul, akiket nem érdekel a foci” – mondja Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

A vezető tisztségviselői felelősség ára - A jelenleg még bizonytalan adókezelés jelenti a valódi kockázatot

2014.06.27.

Az új Ptk. hatályba lépése után rémhíráradat indult a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek „drasztikus felelősségnövekedéséről”. Valójában azonban nem a radikális újraszabályozás és az ennek következtében megnövekedett jogi felelősség, hanem a jelenleg még bizonytalan adókezelés jelenti a valódi kockázatot.

Regisztráltatni kell a termékdíj átvállalását - Július 1-től hatályos a környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása

2014.06.27.

A környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása július 1-jétől kötelezővé teszi a termékdíjfizetés átvállalásának a nyilvántartásba vételét - az erről szóló szabály a parlament által februárban elfogadott, a kollektív befektetési formákról szóló törvény végén lévő vegyes szabályok között szerepel.

Százéves maffiagyilkosságot oldott meg a szicíliai rendőrség - Telefonlehallgatás során lepleződött le Petrosino nyomozó gyilkosa

2014.06.27.

A Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet egyik klánvezérének telefonlehallgatása során derült fény arra, hogy ki lőtte le több mint száz éve, 1909-ben Joe Petrosino New York-i nyomozót a szicíliai Palermo utcáin.

Érvénytelen a Budapesti Ügyvédi Kamara választási eredménye - A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette a BÜK-határozatokat

2014.06.27.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön megsemmisítette a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) februári választásának eredményeiről szóló határozatokat.

Franciaország nem ismeri el a külföldi béranyától született gyermekeket - Strasbourg két gyermeknek ítélt meg kártérítést

2014.06.27.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön elítélte Franciaországot, amiért nem ismeri el egyenesági leszármazottnak a külföldi béranyától született gyermekeket.

Mentesül az áfa alól a szerencsejáték-szolgáltatás? - A pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

2014.06.27.

Mentesülhet az áfafizetés alól a szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, az állam által koncesszióban átadott szerencsejáték közvetítése és szervezése egy módosító javaslat alapján, amelynek benyújtásáról az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága döntött csütörtöki ülésén kormánypárti többséggel.

Csak bírói felhatalmazással kutathatók át mobiltelefonok az USA-ban - Az amerikai legfelsőbb bíróság egyhangú határozatot hozott

2014.06.26.

A rendőrség a bűncselekmények gyanúsítottjainak mobiltelefonját kizárólag bírói felhatalmazással kutathatja át az Egyesült Államokban.

A cél a pontos, méltányos és gyors igazságszolgáltatás - A perelhúzódásról - Nemzetközi konferencia a Kúrián

2014.06.26.

Az a cél, hogy az igazságszolgáltatás a lehető legpontosabb, legméltányosabb és leggyorsabb legyen - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a perelhúzódásról rendezett csütörtöki nemzetközi konferencián a Kúrián.

Teljesítés időpontja a fizetés esedékességének napján - Módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény

2014.06.26.

Ismét módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény, az elszámolási időszakhoz kötött teljesítések, valamint a részkifizetéses, folyamatos jellegű teljesítések esetében a teljesítés időpontját a szerződés típusától függetlenül a fizetés esedékességére teszi - hívja fel a figyelmet a PwC.

Szabadalombitorlási per felfüggesztése megsemmisítési eljárás megindítása miatt

2014.06.26.

A szabadalmi ügyek jelenlegi eljárási rendelkezések szerinti gyakorlatáról, kiemelve a jogalkalmazás problematikus pontjait, a jogérvényesítés során felmerülő kérdéseket. Tanácsok az eljárások hatékonyságának növelésére.

Törvényalkotás a devizahitelesek helyzetének rendezésére - Még a héten elkészül a kormány törvényjavaslata

2014.06.26.

A kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülés szünetében tartott tájékoztatón.

Nagykommentár az új Polgári Törvénykönyvhöz - 4118 oldalas, 4 kötetes szakmai kiadvány - Budapesti ügyvédek számára ingyen!

2014.06.26.

Alig 3 hónappal az új Ptk. hatályba lépését követően 4118 oldalas, 4 kötetes Ptk. Nagykommentár ünnepélyes bemutatóját tartották szerdán a Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében. Az Opten Kft. gondozásában megjelent szakmai kiadvány már most a piacon legelterjedtebb új Ptk. kommentár, hiszen amellett, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamara finanszírozásában valamennyi budapesti ügyvéd számára ingyenesen lesz hozzáférhető a JogTudor programban, a kiadvány az Országos Bírósági Hivatalt is komoly referenciaként jegyzi.

Megtévesztő kamatszámítási gyakorlatot folytatott az OTP - A GVH 38 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra

2014.06.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az OTP Bank Nyrt. (OTP) hitelkártyákkal kapcsolatos tájékoztatási gyakorlata során a kamatmentes visszafizetés lehetőségeiről adott tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat. A GVH ezért 38.000.000 Ft bírságot szabott ki a vállalkozásra, illetve kötelezte arra, hogy az érintett ügyfelei számára jelenértéken fizesse vissza a jogtalanul felszámított kamatokat.

Zsoldosnak lenni bűncselekménynek számít Bosznia-Hercegovinában - Szarajevó tíz évig terjedő börtönnel bünteti a külföldön harcolókat

2014.06.26.

Bosznia-Hercegovina tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a külföldi hadszíntéren harcoló boszniai zsoldosokat - számolt be róla szerdán a szarajevói sajtó.

Ismét csökkennek a roamingtarifák az Európai Unióban

2014.06.26.

Július 1-jétől ismét csökkennek a roamingtarifák az Európai Unióban - emlékeztetett az Európai Bizottság.

Fiktív tranzakcióval kikerült reklámadófizetési kötelezettség? - Adóhatósági eljárást kezdeményez az RTL ügyében Varga Mihály

2014.06.26.

Adóhatósági eljárás indul a Magyar RTL egyik tranzakciója miatt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis felmerül a gyanúja, hogy a társaság pusztán az adókedvezmény igénybevételének szándéka miatt hajtotta végre az ügyletet.

Okmányok nélkül gyerekek sem utazhatnak külföldre! - Módosultak a határátlépéshez szükséges okmányokkal kapcsolatos előírások

2014.06.25.

Módosultak a határátlépéshez szükséges okmányokkal kapcsolatos előírások, de fontos tudnivaló, hogy útlevél vagy személyi igazolvány nélkül a gyerekek sem utazhatnak külföldre - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője szerdán Letenyén.

24 órás jelenlét - Erősíti a közterületi szolgálatot a rendőrség - A civil bűnmegelőzés hazai és nemzetközi tapasztalatai - Konferencia

2014.06.25.

Tovább erősíti a közterületi szolgálatot a rendőrség, júliustól az észak-magyarországi régióban tavaly szeptemberben bevezetett, 24 órás rendőri jelenlétet biztosító mintaprogramot az ország minden megyéjére kiterjeszti. Erről Papp Károly országos rendőrfőkapitány beszélt A civil bűnmegelőzés hazai és nemzetközi tapasztalatai című konferencián szerdán Budapesten.

Életben tartani vagy sem? - Euranázia-vita Franciaországban - Az emberi jogi bíróság felfüggesztette a francia államtanács döntését

2014.06.25.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedd este felfüggesztette a francia államtanács délutáni döntését, amelyben engedélyezte egy hat éve vegetatív állapotban lévő 39 éves bénult beteg életben tartására szolgáló kezelés leállítását.

30 km/h - Tegyük élhetővé az utcáinkat! - Európai polgári kezdeményezés a biztonságosabb közlekedésért

2014.06.25.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén elfogadta a közlekedésbiztonsági európai polgári kezdeményezés aláírásainak ellenőrzéséről szóló jelentést, és igazolást állít ki arról, hogy 95 hiteles aláírás gyűlt össze.

Az Egyesült Államokban nincs fizetett szülési szabadság - Obama elnök jogalkotást sürget a munkavállalók érdekében

2014.06.25.

Az Egyesült Államoknak csatlakoznia kellene a fejlett világ többi részéhez abban, hogy hogy fizetett szabadságot biztosít az újszülöttek édesanyjának - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

A párttörvény nem zárja ki a humort és a szatírát - Kúria: Nincs törvényes akadálya a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejegyzésének

2014.06.25.

Nincs törvényes akadálya a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) bejegyzésének, a humor és szatíra mégoly erőteljes alkalmazása sem lehet kizáró ok, figyelemmel a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapelvére - állapította meg a Kúria, amelynek döntését kedden ismertette a legfőbb bírói fórum honlapján.

EU-tagjelölti jogállást kapott Albánia - A csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdése még várat magára

2014.06.25.

Megállapodtak az európai uniós tagországok EU-ügyekkel foglalkozó miniszterei kedden abban, hogy Albánia megkapja az uniós tagjelölti státust.

Tisztesség, pártatlanság és szakmaiság a bírói szervezetben - A fegyelmi vétségek elkerülését szogálja az új bírói etikai kódex

2014.06.25.

Az idei év végén az Országos Bírói Tanács várhatóan elfogadja az új bírói etikai kódexet. A kódex megújításának, megalkotásának célja, hogy érvényesítse a bírói szervezetben a törvényesség, a tisztesség, a pártatlanság, a szakmaiság és a diszkriminációmentesség alapelveit, hogy egy olyan protokollt alakítson ki, amely biztosítja az értékközpontú, átlátható és számonkérhető bírói magatartást, másfelől pedig erősítse az állampolgárok bizalmát a bírósági szervezet felé. A bírói etikai kódex nem csupán a megvesztegethetetlenség követelményét foglalja magába, hanem a fent említett elengedhetetlen és példamutató bírói magatartási szabályok összességét.

Lehallgatási botrány Lengyelországban - Konstruktív bizalmatlansági szavazást kezdeményez a Jog és Igazságosság

2014.06.25.

Nem előrehozott választások kiírásával oldaná meg a lengyel belpolitikai válságot a Jog és Igazságosság (PiS), hanem konstruktív bizalmatlansági szavazásról szeretne tárgyalni a többi ellenzéki párttal - jelentette be a PiS parlamenti csoportjának vezetője.

Rekordnagyságú kártérítés orvosi műhibáért Csehországban - 340 millió forintnyi összeget ítélt meg egy prágai családnak a bíróság

2014.06.25.

Rekordnagyságú, 30,3 millió koronás - mintegy 340 millió forint - kártérítést ítélt meg orvosi hibáért hétfőn egy prágai családnak a bíróság.

Ügyvédeket sújtó adóemelés Szerbiában - A szerb ügyvédi kamara sztrájkot hirdetett

2014.06.24.

Háromnapos sztrájkot kezdenek szerdán a szerbiai ügyvédek az őket érintő adóemelések miatt - írta kedden a Vajdaság Ma című újvidéki hírportál.

Módosult a sporttörvény - Biometrikus sablon alapján azonosítják a szurkolókat - Módosult a sporttörvény

2014.06.24.

A közeljövőben szigorodhat a beléptetés a stadionokba, miután az Országgyűlés a sporttörvény hétfői módosításával úgy döntött: a sportrendezvény-szervezőknek - ha beléptető rendszert alkalmaznak - joguk lesz a 14 évesnél idősebb nézők képmásából, ujj- vagy vénalenyomatából, illetve íriszképéből készített úgynevezett biometrikus sablon alapján azonosítani a szurkolókat.

Orosz hitelből bővül a paksi atomerőmű - Jóváhagyta a parlament az orosz-magyar hitelmegállapodást

2014.06.24.

Jóváhagyta a parlament hétfőn a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozásához szükséges orosz-magyar hitelmegállapodást. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslatát - amely tartalmazza a szerződés magyar és orosz nyelvű szövegét is - 110 igen szavazattal, 29 nem ellenében, 19 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

Fejlesztési adókedvezmény új feltételekkel, jelölt és ellenőrzött üzemanyagok - Az egyes adószabályok módosítéséról

2014.06.24.

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a jövőben új feltételek mellett igényelhetnek fejlesztési adókedvezményt beruházásaikhoz a vállalkozások, az időszaki elszámolású ügyletek teljesítési időpontjára vonatkozó szabályok pedig idén július 1-je helyett csak 2015. január 1-jén lépnek hatályba. Elhalasztotta a parlament az üzemanyagok jelölését és ellenőrzését szolgáló rendszer bevezetését is.

Tisztességtelen feltételek a devizahitel-szerződésekben - A Kúria közzétette jogegységi határozatának indoklását

2014.06.24.

A Kúria közzétette honlapján a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződések egyes rendelkezéseinek a tisztességtelensége tárgyában hozott jogegységi határozatának indoklását. Az indoklás szerint az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötés akkor felel meg a világos, az érthető megfogalmazás és az átláthatóság elveinek, ha a szerződéskötéskor felmérhetővé, az egyoldalú szerződésmódosítás bekövetkeztekor pedig ellenőrizhetővé teszi a fogyasztó számára a rá nézve hátrányos szerződésmódosítás indokoltságát, arányát, mértékét.

Szexrabszolgaként tartott gyermekek - Prostitúció az interneten keresztül - 168 kiskorút szabadított ki, és 281 kerítőt fogott el az FBI

2014.06.24.

Egy országos bűnüldöző művelet keretében a múlt héten 168 gyereket sikerült kiszabadítani a szexkereskedelem hálójából és ugyanebben az időszakban 281 kerítőt is elfogtak az Egyesült Államokban - közölte hétfőn a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Adatbázisok bírói kezdeményezésekről - A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja ajánlással fordult az OBH felé

2014.06.24.

Az átláthatóság és szolgáltató jelleg, valamint a bírósághoz fordulók bizalmának további erősítése az alapja azon országos intézkedéseknek, amelyek a szervezeten belüli nyilvánosság elősegítésével a bírák munkáját könnyítik meg.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000