Hír archívum: 2014. július

Más hónap

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - A Jog- és politikatudományi folyóirat 2014/2. számának tartalmából

2014.07.31.

A Magyar Jog- és Államtudományi Társaság ((www.mjat.hu|www.mjat.hu)) gondozásában megjelenő De iurisprudentia et iure publico – Jog- és politikatudományi folyóirat (DIEIP) 2014/2. száma az alábbi tizenegy tanulmányt és egy recenziót közli.

A SZÉP-kártyára utalt támogatás béren kívüli juttatás - A visszautalt összeg után nem igényelhető vissza az szja és az eho

2014.07.31.

Nem igényelhető vissza a SZÉP-kártyákról a munkáltatóknak visszautalt összeg után a kifizető által megfizetett személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás (eho) - hívja fel a figyelmet az állami adóhatóság.

A fogyasztó számára kedvezően átszámított devizahitel-szerződések - Az Magyar Nemzeti Bank módszertani iránymutatást tett közzé

2014.07.31.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a fogyasztói kölcsönszerződéseknek az árfolyamrés semmissége miatti átszámításához módszertani iránymutatást tett közzé, amelynek jogszerűségét hivatalból ellenőrizni fogja.

Szabályszegő tehetautósofőrök - TISPOL-akció - A rendőrség három nap alatt 7 ezer teherautót ellenőrizött

2014.07.31.

Mintegy hétezer teherautót és csaknem hatszáz buszt ellenőrzött a rendőrség a háromnapos TISPOL-akcióban, és 1225 jármű esetében állapítottak meg jogsértést - olvasható a police.hu-n.

Törvény Európa Oroszországtól való energiafüggőségének csökkentésére - Az Egyesült Államok célja a Putyin-rezsim gyengítése

2014.07.31.

Az észak-atlanti energiabiztonságról szóló törvény elfogadását sürgette Európa Oroszországtól való energetikai függőségének csökkentése érdekében két republikánus szenátor a The Wall Street Journal kiadásában megjelent közös cikkében.

Alacsonyabb bírságok sújtják a jövőben a jogosulatlan horgászokat - A halgazdálkodási és halvédelmi bírságról szóló rendelet tervezetéről

2014.07.30.

A halászati törvényben meghatározott 50 ezer és 500 ezer forint közötti halgazdálkodási bírsághoz képest jóval alacsonyabb bírság-tételeket is tartalmaz az a rendelettervezet, amely szerdán került fel a kormány honlapjára.

Nemtelenül anyakönyvezve - Jogi szabályozást sürgetnek német jogvédők az interszexuálisok helyzetének javítására

2014.07.30.

Egy születésekor nőneműként regisztrált német állampolgár a nemi megjelölés megváltoztatását kéri az anyakönyvi kivonatában, de nem akar férfi sem lenni.

Szigorodnak az adóalap-csökkentés feltételei Szlovákiában - Módosul a leírható céges kiadásokat szabályozó törvény

2014.07.30.

Széleskörű szigorításokat tervez a vállalkozók adóalap-csökkentésének feltételeiben jövő januártól a szlovák kormány - közölte honlapján a Pravda független szlovák lap kedden.

Jogosult-e ellenőrizni a Kehi a Norvég Alapok felhasználását? - Ombudsman: Egyeztetni kell a norvég kormánnyal

2014.07.30.

Az ombudsman szerint mivel a magyar és a norvég állam mostani időszakra vonatkozó, a norvég alapokkal kapcsolatos szerződésében nem említik a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) mint ellenőrző szervet, a két kormánynak egyeztetnie kell a szerződés értelmezéséről.

Szervekkel kereskedtek a Koszovói Felszabadítási Hadsereg tisztjei - Bizonyítékokat tárt fel az EU Különleges Nyomozó Munkacsoportja

2014.07.30.

Meggyőző bizonyítékokat tárt fel az Európai Unió úgynevezett Különleges Nyomozó Munkacsoportja az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) magas rangú tisztviselői ellen a koszovói háború idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnökkel összefüggésben - közölte a munkacsoportot vezető ügyész.

Vagyonosodási vizsgálatok a bírósági joggyakorlat tükrében - A Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának megállapításai

2014.07.30.

„A személyi jövedelemadó megállapítása során alkalmazott ún. becslési eljárással kapcsolatos ítélkezési gyakorlat vizsgálata (vagyonosodási vizsgálat)” elnevezésű joggyakorlat-elemző csoport befejezte munkáját. Olvasóinkat a Dr. Lomnici Zoltán a joggyakorlat - elemző munkacsoport vezetője, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének tájékoztatója alapján avatjuk be a részletekbe.

Adóelkerülési célú utalványok - Mikor adómentes egy utalvány? - NAV tájékoztató

2014.07.29.

Az utóbbi idők tapasztalatai szerint vannak olyan munkaadók, akik adóelkerülési szándékkal, olyan készpénzutalványokat bocsátanak ki, adnak a munkavállalóiknak, amelyeket ez utóbbiak közvetlenül készpénzre válthatnak - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Harc a kalózok ellen - A tudatosságnövelés össztársadalmi feladat - Beszélgetés Horváth Péterrel, az első HENT-díj kitüntetettjével

2014.07.29.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület által frissen alapított HENT-díjat első alkalommal Horváth Péter, a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója vehette át. Szerény, közvetlen stílusával, bizalmat ébresztő fellépésével, nyugalmat árasztó személyiségével kevesen gondolnák róla ismeretlenül, hogy Magyarországon a hamisítás elleni küzdelem egyik oszlopos, sőt, meghátrálást nem ismerő szereplője.

Mailáth György Tudományos Pályázat - Bírósági és joghallgató tagozaton meghirdetve az OBH elnöke által

2014.07.29.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke gróf Székhelyi Mailáth György országbíró emlékére tudományos pályázatot hirdet, amelynek keretében a 2014-ben megadott témákban várnak pályamunkákat.

Devizahitel-ügyek a bíróságokon - A bankoktól még nem érkezett kereset, a felfüggesztéseket soron kívül intézik

2014.07.29.

Nem érkezett kereset a pénzintézetektől a devizahiteles szerződések egyoldalú szerződésmódosításainak tisztességtelensége tárgyában a Fővárosi Törvényszékre - közölte a bíróság sajtótitkársága. Eközben az ország bíróságain megkezdték az adósok és a pénzintézetek között már folyó perek soron kívüli felfüggesztését.

Gazdasági szankciókkal sújtja Oroszországot az Unió - Újabb 15 magánszemély és 18 cég ellen hoztak megszorító intézkedéseket

2014.07.29.

Herman Van Rompuy keddig jováhagyást kért a kormányfőktől a péntek estére teljessé vált harmadik szakaszos szankciós csomagra. Az EU-tanács közben a szankciók második szakaszát újabb 15 magánszeméllyel és 18 céggel, illetve intézménnyel szemben hozott megszorító intézkedéssel bővítette ki, és megteremtette a jogi alapját a feketelista további bővítésének is.

Rendőri bántalmazás hivatali eljárásban? - Büntetőeljárást kezdeményezett a legfőbb ügyésznél az ombudsman

2014.07.29.

Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményezett a legfőbb ügyésznél az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint egy panaszos előállítása jogszerűtlen volt, továbbá az idős ember feljelentését, amely szerint bántalmazták őt a gyömrői rendőrőrsön, nem vizsgálták ki megfelelően.

Japán háborús bűnösök vallomásai kerülnek az internetre Kínában - Az iratok lezárt perek dokumentációjából származnak

2014.07.29.

Japán háborús bűnösök vallomásait kezdték nyilvánosságra hozni Kínában, olyanokét, akiket a második világháború után állítottak katonai bíróság elé és ítéltek el - adta hírül az állami archívumok központi hivatala.

Silány minőségben, feketén szállított szőlőborok - Prés 2014 - Országos NAV-ellenőrzéssorozat a borpiac védelmében

2014.07.29.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) "Prés 2014" címmel országos ellenőrzéssorozatot indított a borpiac védelme érdekében, azzal a fő céllal, hogy megakadályozza az Európai Unió tagállamaiból tartályban szállított borok illegális forgalomba hozatalát - közölte az adóhivatal.

Nyáron, kerékpáron! – A kerékpáros közlekedés szabályai

2014.07.28.

Bicigklizni jó! A nyári vakáció alatt azok is szívesen pattannak nyeregbe, akik egyébként csak ritkán hódolnak a bringázás örömének. Mielőtt azonban nekivágunk a kerekezésnek, tekintsük át a kerékpározás fontosabb szabályait.

Handó: Másfélszeres ügyteher-növekedés, javuló hatékonyság - Az igazságügyi modellváltás eredményei - OBH elnök a 2013-as évről

2014.07.28.

Másfélszeresére nőtt az érkező ügyek száma a bíróságokon 2011 és 2013 között, a hatékonyságot mégis szinte minden területen sikerült javítani - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke annak kapcsán, hogy a napokban egyhangúlag elfogadta 2013-as beszámolóját az Országos Bírói Tanács.

Hatalmat koncentrál és illegitim a bankunió? - Közgazdászok fordultak panasszal a német alktmánybírósághoz

2014.07.28.

Németországban panaszt nyújtott be nyújtott be az alkotmánybírósághoz egy csoport közgazdászprofesszor a bankunió ellen.

Hárommilliárd feletti bírságot szabott ki a GVH az első félévben - Kiemelkedő esemény volt a versenytörvény módosítása

2014.07.28.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az első félévben 41 ügyet zárt le, ezek között a fogyasztóvédelmi jellegű ügyek voltak túlsúlyban, a kiszabott bírság pedig 3,2 milliárd forintot tett ki - közölte a versenyhatóság.

A főnök szeme - Elektronikus megfigyelés a munkahelyen - Jogi lehetőségek és csapdák

2014.07.28.

A munkáltatók különféle módon ellenőrizhetik munkavállalóikat, azonban nem mindegy hogyan építik ki az ellenőrzés rendszerét, illetve milyen módon jutnak információhoz velük kapcsolatban. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a dolgozó magánéletére nem terjedhet ki az ellenőrzés, tilos korlátlan ideig tárolni a felvételeket, illetve milyen esetekben kell az elektronikus megfigyelőrendszer működtetését bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba - hívja fel a figyelmet a Szecskay Ügyvédi Iroda.

Titkos lengyel CIA-börtönök? - Strasbourg: Lengyelország megsértette az Emberi Jogok Európai Nyilatkozatát

2014.07.28.

Elhamarkodott az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése az állítólagos lengyelországi CIA-börtönökkel kapcsolatban, az sérti a szubszidiaritás elvét - jelentette ki a lengyel külügyminisztérium szóvivője varsói sajtótájékoztatóján.

A polgári célpontok elleni támadás háborús bűnnek minősül - AI: Független nemzetközi vizsgálatra van szükség a gázai konfliktusban

2014.07.28.

A Gázai övezetben lakóházakra és kórházakra mért rakétatámadások újabb háborús bűncselekmények gyanúját vetik fel, ezek kivizsgálására azonnal független nemzetközi vizsgálatot kell indítani - írta az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet.

Felfüggesztette a koszovói házelnökről szóló döntést a pristinai alkotmánybíróság

2014.07.28.

Felfüggesztette a koszovói házelnökről szóló döntést a pristinai alkotmánybíróság, így még nem biztos, hogy Isa Mustafa töltheti be ezt a funkciót - ismertette szerdán a bírói testület döntését a szerb és a koszovói sajtó.

„Elkeolt az Igassagh!” - Hunyadi Mátyás igazságügyi reformjai

2014.07.25.

Mai fogalmaink szerint Mátyás király nevéhez fűződik az első hazai igazságszolgáltatási reform: törvényt alkotott a perek felgyorsításáért, önállósította az ügyvédi hivatást, bírói eskütételt írt elő, a szentszéki perekben pedig megjelentek az első jogi szakértők is.

A kóros elhízás a munkavégzés során fogytékosságnak minősülhet - Az egyenlő bánásmódról szóló irányelv az Európai Bíróság asztalán

2014.07.25.

Nilo Jääskinen főtanácsnok szerint a kóros elhízás a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmódról szóló irányelv értelmében vett „fogyatékosságnak” minősülhet. Bár nem létezik önmagában az elhízás alapján történő hátrányos megkülönböztetést tiltó általános uniós jogelv, a kóros elhízás a „fogyatékosság” fogalma alá tartozhat, ha olyan szintet ér el, amely akadályozza a szakmai életben történő teljes és más munkavállalókkal egyenlő szerepvállalást.

"Azért volt jó bíró, mert bővelkedett nagy emberi tulajdonságokban." - 150 éve született Juhász Andor egykori Kúria elnök - 3. rész

2014.07.25.

2014. szeptember 17-én lesz 150 éve, hogy megszületett a Kúria egykori elnöke, Juhász Andor. Az évforduló alkalmából egy háromrészes sorozatban elevenítjük fel pályája legfontosabb állomásait, szakmai, vezetői munkája főbb jellemzőit és eredményeit, közéleti tevékenységét, jogászi és emberi kvalitásait.

A fiatalok szenvedik el a legtöbb munkahelyi jogsértést - A Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelentései alapján

2014.07.25.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal elmúlt hetekben kiadott jelentései szerint a foglalkoztatók 58 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, tízből nyolc munkáltató nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat, és a fiatalok számítanak az egyik legkiszolgáltatottabb csoportnak - áll több szakszervezet ifjúsági tagozatának közleményében.

Online pénztárgépek a mérlegen - Ezideig több mint 25 ezer NAV-ellenőrzés, 260 millió forint bírság

2014.07.25.

Az idén már több mint 25 ezer célzott ellenőrzést végzett az online pénztárgépekre vonatkozóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), az esetek 12 százalékában (háromezernél) talált valamilyen hiányosságot és 260 millió forint bírságot szabott ki - közölte az MTI érdeklődésére az adóhatóság.

A hagyományos mentaízű cigaretta védelmében - Lengyelország fellebezett az uniós dohány-irányelv ellen az Európai Bíróságon

2014.07.25.

Lengyelország megtámadta az Európai Bíróságnál a dohánytermékekről szóló irányelv egyes, az ízesített cigaretta forgalmazását tiltó előírásait - jelentette szerdán a TVN24 hírportál.

Súlyos visszatérítési kötelezettség az árfolyamréshez kapcsolódóan - Az OTP perel a hitelszerződések tisztességtelenségének vélelme ellen

2014.07.25.

Az OTP csoport és tagjai - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Lakástakarék - élni fog a devizahiteles törvény adta perlési joggal a hitelszerződéseik tisztességtelenségének vélelme ellen, és mérlegeli, hogy a törvénnyel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte a csoport.

Alkotmányellenesek a székelyföldi autonómiahatározatok? - Román kormány: A nemzetközi jog nem kötelez önrendelkezés biztosítására

2014.07.25.

Romániát semmilyen nemzetközi jogi szabályozás nem kötelezi arra, hogy Székelyföldnek önrendelkezést biztosítson - állítja a román kormány, amelynek álláspontját a Krónika című napilap idézte.

Módosul a panaszkezelési rendszer a pénzügyi szervezeteknél - Augusztus 1-től hatályos az MNB elnökének rendelete

2014.07.25.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke módosította a pénzügyi szervezetek panaszkezelésére vonatkozó szabályokat.

Megalapozatlan nyugdíjjárulék csökkentés? - Basescu visszaküldte a román parlamentnek a vonatkozó törvényt

2014.07.25.

Traian Basescu román államelnök visszaküldte a bukaresti parlamentnek a nyugdíjjárulék csökkentéséről szóló törvényt - közölte a román elnöki hivatal.

A devizaperes eljárások soron kívüli felfüggesztéséről - Az Országos Bírói Tanács határozatot hozott

2014.07.24.

2014. július 18-án kihirdették a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényt. A törvény 2014. július 26-án lép hatályba. A törvény a folyamatban lévő, csaknem tízezer devizaperes eljárás felfüggesztéséről is rendelkezik. Az Országos Bírói Tanács a július 22-i ülésén határozott ezen ügyek felfüggesztése soron kívüli intézéséről.

Akadálymentes villany- és gázszámlát fogyatékos személyeknek - Módosul az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény

2014.07.24.

Augusztustól a fogyatékos fogyasztó írásbeli kérelmére, úgynevezett akadálymentes számlát kaphat a villany- és gázfogyasztásáról, majd jövő augusztustól a víz-, a távhő- és a szemétszállítási számla is lehet ilyen jellegű.

Nagy összegű nyomravezetői díjak a terrorellenes harc részeként - Az informátorok védelmére külön intézkedéseket hoztak Kínában

2014.07.24.

Több százezer forintot is meghaladó összeggel jutalmazott nyomravezetőket a pekingi rendőrség, hogy a jövőben is ösztönözze a lakosságot a terrorveszély és más bűncselekmények jelentésére - számolt be a kínai média.

Szabályozná a belvízi hajókon dolgozók munkaidejét az EU - A munkaidő alapszintű szabályozására tett javaslatokat a Bizottság

2014.07.24.

A belvízi árufuvarozó és személyszállító hajókon dolgozók, a legénység és a kiszolgáló személyzet munkaidejének alapszintű szabályozására tett javaslatokat az Európai Bizottság.

68,4 millió forint elmaradt kamarai hozzájárulás - Az adóhatóságnál június végéig 6349 behajtási eljárás volt folyamatban

2014.07.24.

Június végén 68,4 millió forint elmaradt kamarai hozzájárulás behajtására 6349 behajtási eljárás volt folyamatban; a 2013-ban behajtott összeggel együtt 2014. június végéig összesen 53,3 millió forintot hajtott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezen a jogcímen az érintett adózóktól - közölte az adóhatóság.

Ellenszolgáltatás fejében kivételezett a felszámoló bíró - Első fokon hét év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék

2014.07.24.

Megszüntette az előzetes letartóztatását és házi őrizetbe helyezte K.-né J. Judit felszámoló bírót kedden a Debreceni Ítélőtábla - tájékoztatott a táblabíróság.

Hamisítás: Ne szállj be a szervezett bűnözésbe! - Az UNODC hamisítás- és szervezett bűnözés ellenes brosúrája és kisfilmje

2014.07.24.

A Hamisításellenes világnap alkalmából az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) a fogyasztói tudatosságra nevelő brosúrát és kisfilmet adott ki, amely rávilágít a kapcsolatra a hamisítás és a szervezett bűnözés között.

Fogyasztói zálogszerződés - Beszélgetéss Gáros Péterrel és Gárdos Istvánnal, az új Ptk. előkészítésében közreműködő ügyvédekkel

2014.07.24.

Az új Ptk. fogyasztóvédelmet célzó rendelkezései okozhatnak némi fejtörést a hitelezőknek a céges kölcsönügyeknél. - A fogyasztói zálogszerződés és a fogyasztó által vállalt kezesség szabályairól - Beszélgetés Gáros Péterrel és Gárdos Istvánnal, az új Ptk. előkészítésében közreműködő ügyvédekkel

Üzlethelyiségek belső kialakításának ábrázolása védjegyként lajstromozható - Az Európai Bíróság ítélete az Apple-ügyben

2014.07.23.

Az „Apple” mintaüzletéhez hasonló üzlethelyiségek belső kialakításának ábrázolása bizonyos feltételek mellett védjegyként lajstromozható. Az ilyen ábrázolásnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy valamely vállalkozás áruit vagy szolgáltatásait más vállalkozások áruitól vagy szolgáltatásaitól megkülönböztesse - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Súlyos zavarokat okozhat a lízingcégeknél a devizhitel-törvény - Az új szabályozás 100 milliárd forintos többletterhet jelent

2014.07.23.

Súlyos zavarokat okozhat a gépjárműhitelekkel és gépjárműlízinggel foglalkozó hazai társaságok (lízingcégek, pénzügyi vállalkozások) működésében a devizaalapú finanszírozási szerződések rendezésére irányuló új szabályozás. A Magyar Lízingszövetség álláspontja szerint a törvényalkotók nem fordítottak figyelmet a közvetlenül a fogyasztóknak nyújtott jelzálog alapú lakásfedezetű devizahitelezés és a személygépkocsi lízing- illetve hitelkonstrukciók megkülönböztetésére.

Október 12-én lesz az önkormányzati választás - Áder János meghozta államfői határozatát

2014.07.23.

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök.

Súlyos betegek termeszthetnek kannabiszt saját fogyasztásra - A kölni közigazgatási bíróság döntése szükségmegoldást engedélyez

2014.07.23.

Súlyos betegek kivételes esetben termeszthetnek kannabiszt saját fogyasztásra, terápiás céllal - döntött kedden a kölni közigazgatási bíróság.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000