Hír archívum: 2014. július

Más hónap

Piperecikkek üzletszerű lopásával gyanusított bírónő - Felfüggesztette az államfő a törvényszéki bíró mentelmi jogát

2014.07.23.

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) kezdeményezésére felfüggesztette a Budapest Környéki Törvényszék egyik bírónőjének mentelmi jogát Áder János köztársasági elnök - közölte Fazekas Géza, a LÜ szóvivője.

Védett homoszexuális és transznemű munkavállalók - Obama rendeleti úton tiltotta meg a foglalkoztatási diszkriminációt

2014.07.23.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn több korábbi rendelet módosítása révén megtiltotta, hogy a szövetségi intézményeknél, illetve azok beszállítóinál a foglalkoztatás terén hátrányos megkülönböztetést alkalmazzanak a homoszexuális és a transznemű alkalmazottakkal szemben.

Júniusban 4659 név a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók listáján - A NAV két év elteltével törli a közzétett adózók adatait

2014.07.23.

Júniusban 4659 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózóinak listáján.

Az igazságügyi modellváltás eredményei - Az OBH elnökének 2013. évi éves beszámolójából

2014.07.23.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke törvényi kötelezettségének eleget téve elkészítette 2013. évi beszámolóját, amely pontos számadatokkal alátámasztva tartalmazza a jelzett időszak sarokpontjait, eseményeit, és az igazságügyi modellváltás élesen kirajzolódó eredményeit. A kiadvány nemcsak az Országos Bírósági Hivatal munkáját felügyelő szervek, hanem minden az igazságszolgáltatás iránt érdeklődő polgár számára képet ad a bíróságok helyzetéről.

Új logó az interneten gyógyszert vásárlók biztonsága érdekében - A hamisított gyógyszerekre vonatkozó irányelv végrehajtási szabályairól

2014.07.22.

Gyógyszervásárlás az interneten? Európában egyre növekszik az online gyógyszervásárlás aránya, de a fogyasztók nem mindig lehetnek biztosak abban, hogy az általuk választott webpatika biztonságos és eredeti gyógyszereket árul.

Újabb érintettek kerültek fel az EU szíriai szankciós listájára - 192 személy és 62 szervezet ellen vannak érvényben büntetőintézkedések

2014.07.22.

Újabb természetes és jogi személyek kerültek fel az Európai Unió szíriai szankciós listájára - derült ki a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács keddi közleményéből.

Szünet előtt döntésdömping - Júliusi Ab-mustra

2014.07.22.

Az Alkotmánybíróság a nyári szünet előtt alaposan belehúzott: döntött többek között az önkormányzati választás új szabályairól, a szóbeli végrendelkezésről, a halmazati büntetések súlyosításáról, a trafiktörvényről, a paksi népszavazásról és a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról is.

Szabadságolások - Idén jobban oda kell figyelniük a munkáltatóknak! - A Munka Törvénykönyvének módosított szabályairól

2014.07.22.

A Munka törvénykönyvének (Mt.) januári módosítása szerint megszűnt az a lehetőség, hogy az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság összegének harmada a felek közti megállapodással átvihető a következő évre. Idén erre már csupán az életkor szerinti pótszabadság (kortól függően 1-10 nap) esetében van lehetőség, igaz, ott teljes mértékben.

Az egységesülő európai jogi terminológia hatásai a tagállami és a magyar szerződési jogi terminológia fejlődésére - Új bejegyzés a Jogi szaknyelvi blogban

2014.07.22.

Az egységesülő európai jogi terminológia hatásai a tagállami és a magyar szerződési jogi terminológia fejlődésére

Új ábra jelzi a fanciaországi éttermeken, ha az étel helyben készül - Törvényt fogadtak el a francia konyha hagyományainak őrzésére

2014.07.22.

Új ábra jelzi a francia éttermeken, ha az étel helyben készül, hogy megkülönböztessék azoktól, amelyek csak felmelegítik az előre gyártott fogásokat.

A Fővárosi Törvényszék felkészült a devizahitel-ügydömpingre - Fazekas: Intézkedési terv készült a szoros határidők betartására

2014.07.22.

A Fővárosi Törvényszék felkészült a devizahiteles perekről pénteken kihirdetett törvény nyomán várható rohamra, intézkedési terv készült a szoros határidők betartására- mondta Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke.

A nagy értékű műalkotások értékbecslési rendjéről - Jogszabályi akadályokat szüntetett meg a kormány rendelete

2014.07.22.

A nagy értékű műalkotások értékbecslési rendjéről döntött pénteki ülésén a kormány - mondta Kurucz Éva kormányszóvivő.

Börtönbüntetés jár a srebrenicai népirtás tagadásáért - A Bosznia-hercegovinai Föderáció parlamentjének döntéséről

2014.07.22.

Börtönnel büntetik ezentúl a srebrenicai népirtás tagadását Bosznia-Hercegovina főleg bosnyákok és horvátok lakta országrészében - számolt be a szarajevói sajtó a hétvégén a Bosznia-hercegovinai Föderáció parlamentjének döntéséről.

Nem diszkriminatív a szolgálati nyugdíjak magyar szabályozása - Precedens értékű ítéletet hozott a strasbourgi emberi jogi bíróság

2014.07.22.

Elutasította pénteki döntésével a szolgálati nyugdíjak ügyében született három magyar beadványt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

A fővárosi közgyűlés tagjainak választásáról - Alaptörvény-ellenes rendelkezéseket semmisített meg az Alkotmánybíróság

2014.07.21.

Az Alkotmánybíróság ma meghozott határozatában megállapította: a kompenzációs listás mandátumszerzés súlyozott számítása kivételével nem alaptörvény-ellenesek az új fővárosi választási rendszer alapvető szabályai. Az alaptörvény-ellenes rendelkezést az Alkotmánybíróság megsemmisítette, egyebekben az indítványokat elutasította. Az Alkotmánybíróság másrészt alaptörvény-ellenesnek ítélte, hogy a választópolgár az ellenőrzött ajánlóíveken szereplő személyes adatairól csak a jelölt, illetve a lista nyilvántartásba vételéről hozott határozat jogerőssé válásáig kérhet tájékoztatást. Az Alkotmánybíróság ezért ezt a rendelkezést megsemmisítette.

Szerzői jogi kérdések a Sherlock Holmes-művek körül - Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította a Doyle-hagyaték kérelmét

2014.07.21.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága nem fogadja be a keresetet, amelyet Sir Arthur Conan Doyle skót író örökösei nyújtottak be annak érdekében, hogy megakadályozzák egy Sherlock Holmes-művekre épülő könyv megjelenését.

Semmis árfolyamrés - Kihirdették a devizahiteleseket megsegítő első törvényt

2014.07.21.

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítő első törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását írja elő.

Egységes lett a fuvarozókra több szabályszegésért kiszabható bírság - Kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben

2014.07.21.

Ha a fuvarozás több szabályát is megszegi a fuvarozó, illetve a gépkocsivezető, akkor az előbbi legfeljebb 2,2 millió, míg a járművezető maximum 800 ezer forintra bírságolható - ez erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Románia felelős egy fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma fiatal haláláért - Az élethez való jog sérelme - Az emberi jogi bíróság ítélete

2014.07.21.

Románia megsértette egy 18 éves, fogyatékkal élő, HIV-pozitív roma férfi élethez való jogát, vagyis felelős azért, hogy a fiatal férfi meghalt egy romániai pszichiátriai intézetben - derül ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán született csütörtöki, másodfokú, immár jogerős ítéletből.

Az ingyenesként hirdetett appok félrevezetik a fogyasztókat - Az Unió gátat szabna a véletlen appon belüli vásárlásoknak - Állásfoglalás

2014.07.21.

Közös állásfoglalást küldtek az Apple-nek, a Google-nek és az Európai Interaktív Szoftver Szövetségnek az Európai Unió és annak tagállamai annak érdekében, hogy gátat szabjanak a véletlen appon belüli vásárlásoknak - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Emelkedig a nők nyugdíjkorhatára Szerbiában - A szerb parlament elfogadta az új, sokat vitatott munkaügyi törvényt

2014.07.21.

Elfogadta a szerb parlament pénteken az új munkaügyi törvényt, amelyet a szakszervezetek erősen bíráltak, és amely miatt csütörtökön tüntetést is szerveztek.

A tartási kötelezettség elmulasztásának és a kapcsolattartás akadályozásának büntetőjogi megítélése - Hatályos szabályozás és bírói gyakorlat

2014.07.21.

Különélő szülők közötti ellenséges viszony esetén gyakori probléma a gyermektartásdíj elmulasztása és a gyermekkel való kapcsolattartás akadályozása. - Büntetőjogi megítélés a hatályos szabályozáson és a vonatkozó bírói gyakorlaton keresztül

Feltérképezett eltitkolt jövedelmek a hatékonyabb adóztatás érdekében - Hatályban a FATCA törvény

2014.07.21.

Több mint 4 év telt el azóta, hogy az amerikai Kongresszus határozott a FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) törvény bevezetéséről, melynek célja az amerikai adózók külföldön tartott – adott esetben eltitkolt – jövedelmeinek feltérképezése az amerikai adóztatás hatékonyságának növelése érdekében. A tavaly nyári határidő-módosítások következtében a szabály alkalmazásának kezdő időpontja 2014. július 1-je lett.

Rezsióradíjjal fehérített vagyonőri szakma? - BDO: Jogszabályi szinten kell rögzíteni a megrendelők gondossági kötelmét

2014.07.21.

Várhatóan már az ősszel életbe lép az a kormányrendelet, amely minimális rezsióradíjat határoz meg a biztonsági cégek számára. A BDO Magyarország álláspontja szerint az intézkedés jó irány a vagyonőri szakma fehérítése felé, ám érezhető változást csak az alvállalkozói láncok végén szereplő, szándékosan fantomizált cégekkel való trükközés megakadályozása hozhat. Ehhez jogszabályi szinten kellene rögzíteni a megrendelők gondossági kötelmét is.

Egyszerűsödő élő végrendelet - Korrigálta az Alkotmánybíróság az eutanázia szabályait

2014.07.18.

Az Alkotmánybíróság az eutanázia és az élő végrendelet kérdéseit tárgyalta dr. Vadász Gábor, orvos által benyújtott kérelem alapján. A Testület döntése alapján egyszerűsödtek az ún. élő végrendelet szabályai.

Kisiklott paragrafusok

2014.07.18.

A jogalkotó is ember. Olykor elírja a római számot a törvény sorszámában, légi jármű által elkövetett cselekményről beszél, vagy éppen állati magatartást szankcionál („az eb köteles a járda melletti lefolyókába vizelni”). Kodifikátorok reszkessetek!

Juhász Andor-díjat kapott 85 bíró és igazságügyi alkalmazott - Megfeszített munka a bíróságokon - Beszélgetés az OBT elnökével

2014.07.18.

A Bíróságok Napja alkalmából az Országos Bírói Tanács a kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenység és a példamutató életpálya elismeréseként 85 bírónak és igazságügyi alkalmazottnak adta át a Juhász Andor-díj Arany, Ezüst és Bronz fokozatát, továbbá Bírósági Szolgálatért Oklevelet, címzetes kúriai bíró, címzetes táblabíró, címzetes törvényszéki bíró, valamint főtanácsos és tanácsosi címet adományozott. A testület idén első alkalommal ítélte oda „A Magyar Igazságszolgáltatásért – Pro Iustitia Hungarorum” Plakettet. Az elismerésben olyan közmegbecsülést szerzett külföldi állampolgárságú bíró, valamint igazságügyi alkalmazott részesülhet, aki arra a magyar igazságszolgáltatásért hosszabb időn át kifejtett kimagasló munkája alapján érdemes.

Homoszexuális kapcsolat miatt véradásból kizárva? - Eltérő bánásmód közegészségügyi indokkal - Az Európai Bíróság asztalán

2014.07.18.

Mengozzi főtanácsnok szerint két férfi közötti szexuális kapcsolat önmagában nem minősül olyan viselkedésnek, amely igazolná a véradásból való tartós kizárást Az ilyen kizárás azonban igazolható a közegészség védelmére vonatkozó célkitűzés alapján, feltéve hogy nem megy túl a szükséges mértéken.

A bírói függetlenség legmegbízhatóbb és legfáradhatatlanabb védelmezője - 150 éve született Juhász Andor egykori Kúria elnök

2014.07.18.

2014. szeptember 17-én lesz 150 éve, hogy megszületett a Kúria egykori elnöke, Juhász Andor. Az évforduló alkalmából egy háromrészes sorozatban elevenítjük fel pályája legfontosabb állomásait, szakmai, vezetői munkája főbb jellemzőit és eredményeit, közéleti tevékenységét, jogászi és emberi kvalitásait.

Büntetőintézkedések az ukrán válság miatt - Bővíti az Oroszország elleni szankciók körét az Európai Unió

2014.07.18.

Kibővíti az Európai Unió azok és azon vállalatok, jogi személyek körét, akik és amelyek büntetőintézkedésekkel sújthatók az ukrán válság miatt - derült ki az állam-, illetve kormányfők rendkívüli csúcstalálkozóján szerda éjjel elfogadott zárónyilatkozatból.

Több százezer kerékpárt loptak el Németországban tavaly - Minden tízedik esetet derítette fel a rendőrség

2014.07.18.

Németországban több mint 300 ezer kerékpártolvajlást jelentettek be tavaly, és csak alig minden tízedik esetet derítette fel a rendőrség.

Magyar kisebbséget érintő hiányosságok a román jogrendszerben - Alapjogokért: A gyűlöletbeszéd nincs megfelelően szankcionálva

2014.07.18.

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága (ECRI) számos, a magyar kisebbséget érintő hiányosságot állapított meg a román jogrendszerben - közölte az Alapjogokért Központ.

Izraelben vádat emeltek a palesztin tizenéves gyilkosai ellen - Gázai konfliktus - Peresz izraeli államfő példátlan szigort ígér

2014.07.18.

Vádat emelt az ügyészség csütörtökön az ellen a három izraeli szélsőséges ellen, akik néhány héttel ezelőtt elraboltak és halálra égettek egy palesztin tizenévest - tudatta az izraeli igazságügyi minisztérium közleményben.

Előzetesben lévők fémketrecben a bírósági meghallgatáson? - Megalázó orosz gyakorlat - Az emberi jogi bíróság ítéletet hozott

2014.07.17.

Kimeríti a megalázó bánásmód fogalmát az az orosz gyakorlat, hogy a bírósági meghallgatásokon az előzetes letartóztatásban lévő fogva tartottakat fémketrecben tartják - mondta ki csütörtöki, másodfokú, immár jogerős ítéletében az Emberi Jogok Európai Bíróságának úgynevezett Nagykamarája.

Rendőröket ítéltek börtönre hivatali vesztegetés miatt - Vállalkozások szabálytalanságait simították el pénzért cserébe

2014.07.17.

Hivatali vesztegetés és hivatali visszaélés miatt nem jogerősen hét, illetve öt év börtönbüntetésre ítélte a Szolnoki Törvényszék csütörtökön azt a két volt rendőrt - a Budapesti Rendőr-főkapitányság egykori beosztottjait -, akik 2008-ban és 2009-ben, a velük együttműködő rendőrökkel és közterület-felügyelőkkel, pénzért vállalkozások különböző szabálytalanságait elsimították. Az ügynek 66 vádlottja közül 47-et ítéltek el, 19-et bizonyítottság hiányában felmentettek.

Újabb adózási kiskaput zárt be az Európai Unió - Módosult az osztalék-kifizetések adóztatását szabályozó uniós irányelv

2014.07.17.

Az agresszív adótervezés elleni fellépés legújabb eredménye a vállalatcsoporton belüli osztalék-kifizetések adóztatását szabályozó EU irányelv múlt héten elfogadott módosítása. Az EU egy olyan kiskaput zár be, melynek kihasználásával a vállalatcsoportok eddig mind az anyavállalat, mind a leányvállalat tagállamában kibújhattak az adókötelezettség alól, több milliárd eurós bevételkiesést okozva a nemzeti költségvetések számára. Nemzetközi trendek alapján a jövőben még szigorúbb fellépésre lehet számítani a jogszabályok szövegének megfelelő, de elsődlegesen adóelkerülést szolgáló tranzakciókkal szemben – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég szakértője.

Törvény a bankok szanálásáról - Módosul a pénzügyi közvetítőrendszer szereplőit érintő szabályozás

2014.07.17.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) minden jelentős hitelintézetre és befektetési vállalkozásra egyedi- és csoport szintű szanálási tervet kell készítenie.

Létrehozható a közhiteles címregiszter - Változik a személyiadat- és lakcímnyilvántartásról szóló törvény

2014.07.17.

A közhiteles címregiszter kialakításához szükséges törvényi változtatásokról döntött az Országgyűlés.

Kollektív előnyök? - A „potyautasok” ellen harcolnak az amerikai szakszervezetek - Harris vs. Quinn margójára

2014.07.16.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntött a Harris vs. Quinn ügyben. A döntés a kollektív jogok vonatkozásában érdekes kérdést vet fel: Kötelezheti-e a jog hozzájárulás havi fizetésére azon munkavállalókat, akik nem szakszervezeti tagok, azon az alapon, hogy ők is élvezik a kollektív szerződésekben nyújtott előnyöket? - A free rider (potyautas) jelenség szakértői szemmel

Beadványok a cégek törvényességi felügyeleti eljárásában - Cégírnok Online - Új, ingyenes szolgáltatás

2014.07.16.

A Cégírnok új, ingyenes szolgáltatása a Cégírnok Online, amely a törvényességi felügyeleti eljárásban alkalmazandó beadványok elkészítését teszi lehetővé.

Versenyjogi információk és tanácsadás széles körben - A GVH öt nagyvárosban nyújt segítséget a fogyasztóknak

2014.07.16.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodákat indított öt vidéki nagyvárosban (Debrecen, Eger, Szeged, Pécs, Győr), amelyeken keresztül a GVH tevékenységével kapcsolatos információk, tanácsadás széles körben elérhető immár helyileg is, nem szükséges a fővárosba utazni, és az internettel nem rendelkező állampolgárok számára is segítséget nyújtanak.

Minden zálogjogosult érvényesítheti zálogjogát bíróságon kívül - Változások a hitelbiztosítéki rendszerben - Az új Ptk. nyomán

2014.07.16.

Az új Polgári Törvénykönyv a hitelbiztosítékok területén egy modern és kiegyensúlyozott zálogjogi rendszert hoz létre, amely a fiduciárius biztosítékokat, mint például a vételi jogot és a biztosítéki célú engedményezést, nélkülözhetővé teszi. „A befektetőknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy 2014. március 15-e óta hitelbiztosíték csak az új hitelbiztosítéki rendszernek megfelelően hozható létre” – figyelmeztet Torsten Braner, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza. „A tervezett biztosítéki struktúrák semmisségének és más hátrányos jogkövetkezmények elkerülése érdekében elengedhetetlen az alapos jogi előkészítés és tanácsadás”.

Az önreklám is adóköteles! - Gyakorlatilag minden vállalkozás kötelezett lehet valamilyen formában

2014.07.16.

A reklámadóval eddig nyilvánosan vitatott problémák hatása eltörpül az önreklámra vonatkozó adókötelezettségből fakadó következmények mellett. Ez ugyanis a legszélesebb adózói kört érinti: gyakorlatilag minden vállalkozás kötelezett lehet valamilyen formában – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója. Sokan lesznek, akiknek ugyan végül nem kell adót fizetniük, de a bizonytalanságok tisztázása, a bevallási és a nyilvántartási kötelezettség minden cégre súlyos terheket róhat.

Kisebbségi nyelvhasználat Horvátországban - Alkotmánybíróság dönt a horvát népszavazás kérdéséről

2014.07.16.

Az alkotmánybíróságnak küldte el véleményezésre a horvát szábor a kétnyelvűségről szóló népszavazás kérdését.

EU-tisztújítás - Megszavazta az Európai Parlament az ideiglenes EU-biztosokat

2014.07.16.

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta azt a négy ideiglenes EU-biztost, aki október 31-ig átveszi a májusi választáson EP-képviselői mandátumot szerzett - így az Európai Bizottságból kivált - eddigi biztosok feladatait.

Alaptörvény-ellenes rendelkezés az egészségügyi törvényben - Aránytalanul korlátozott önrendelkezési jog - Ab-határozat

2014.07.16.

Az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette, ezért megsemmisítette az egészségügyi törvény azon bekezdését, amelyben a cselekvőképes ember közokiratban történő vizsgálatok, beavatkozások visszautasíthatóságának egyes részletszabályait rögzítették

Bíróságok napja - A bírói függetlenség deklarálásának évfordulóján

2014.07.16.

A bírói függetlenség, a hatalmi ágak közti párbeszéd és a jogállamiság fontosságát hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter és Darák Péter, a Kúria elnöke a bíróságok napja alkalmából tartott ünnepségen.

Trócsányi: A nemzeti jogalkotás része a védendő nemzeti identitásnak - A magyar jog fejlődésének fél évezrede - Új tanulmánykötet

2014.07.15.

A nemzeti jogalkotás része a védendő nemzeti identitásnak, ezért elengedhetetlen az uniós jogalkotáskor a szubszidiaritás érvényesülésének vizsgálata - mondta Trócsányi László A magyar jog fejlődésének fél évezrede: Werbőczy és a Hármaskönyv 500 esztendő múltán elnevezésű tudományos emlékülésen elhangzott előadások szerkesztett tanulmánykötetének bemutatóján.

Elkészült a kiskertek haszonbérleti problémáját orvosló javaslat - Az új földforgalmi törvény kapcsán

2014.07.15.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) elkészítette a kiskertek haszonbérleti problémáját orvosló törvényjavaslatát, amelyet az őszi ülésszakban benyújt az Országgyűlésnek.

EU-tisztújítás - Ideiglenes uniós biztosjelöltek az EP szakbizottságai előtt

2014.07.15.

Az Európai Parlament különböző szakbizottságai hétfő este Strasbourgban meghallgatták azt a négy jelöltet, aki - ha az EP plénuma megszavazza - az elkövetkező hónapokra bekerül az október 31-én lejáró mandátumú Európai Bizottságba azon EU-biztosok helyére, akik időközben kiváltak a Bizottságból, mert EP-képviselői mandátumot szereztek a májusi EP-választáson

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000