Hír archívum: 2014. július

Más hónap

Kötelezően bevezetendő szülési szabadság egész Európában - Az irányelv visszavonásáról vitázik az Európai Parlament

2014.07.14.

A Parlament a Tanács és a Bizottság meghallgatását követően kedden vitázik a szülési szabadságról szóló irányelvtervezet visszavonásáról. A jogszabálytervezetet a Bizottság vonta vissza azt követően, hogy arról négy év alatt sem sikerült dűlőre jutni a Tanácsban.

Kötelező a magyar nyelvű helységtáblák kihelyezése Kolozsváron - A Kolozs megyei törvényszék határozatot hozott

2014.07.14.

A Kolozs megyei törvényszék első fokon hozott (még nem jogerős) határozata arra kötelezi Kolozsvár polgármesteri hivatalát, hogy a város nevét magyarul is tüntesse fel a helységnévtáblákon.

Új megbízott elnöke van a Zalaegerszegi Törvényszéknek - Sorok Norbert egy éven át látja el az elnöki feladatokat

2014.07.14.

Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Járásbíróság bírája megbízott elnökként vezeti keddtől a Zalaegerszegi Törvényszéket.

Devizahiteles perek soron kívül - Keddtől ítélkezési szünet lesz, de soron kívül tárgyalnak a bíróságok

2014.07.14.

Keddtől ítélkezési szünet lesz az ország bíróságain, de a soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahiteles perek, folyamatos lesz a munka.

Változtak az iratkezelési szabályok a cégtörvényességi eljárásokban - Július 1-től elektronikusan kell intézni az eljárások többségét

2014.07.13.

2014. július 1-től elektronikusan kell intézni a cégtörvényességi eljárások többségét a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény 72/A-B. §-ai szerint. Ezzel párhuzamosan – részben - megmarad a papíralapú ügyintézés is. Elektronikus kommunikáció esetén a cégbíróság az ügy valamennyi iratát elektronikus okirati formában tartja nyilván. Így a papíralapú iratokat elektronikus okirattá alakítja, és ellátja szervezeti aláírásával. Az elektronikus kérelmet és egyéb beadványt a céginformációs szolgálathoz kell megküldeni.

Előre meghatározott kvóta mentén felosztva - 2,7 milliárdos GVH-bírság több budapesti transzportbeton gyártónak

2014.07.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2014. június 30-án kelt döntésével nyolc budapesti transzportbeton gyártó vállalkozással és a Magyar Betonszövetséggel szemben 2.790.200.000 Ft összegű bírságot szabott ki, mert 2005 és 2007 között az 1000 m3 feletti Budapest-környéki transzportbeton megrendeléseket előre meghatározott kvóta mentén felosztották, valamint meghatározták a transzportbeton árszintjét, ezzel egységes, folyamatos és komplex jogsértést követtek el.

Csapdában a többségi tag a vállalkozásoknál? - Az új Ptk. szélesebbre nyitja a kivételek körét a döntéshozatalban

2014.07.13.

A társasági jog a többségi döntéshozatal üzleti logikáját követi: alapesetben a többségben levő tag érvényesíteni tudja akaratát a társaság taggyűlésén. Eddig is voltak olyan esetek, amikor az egyébként többségben lévő tag nem élhetett a szavazati jogával és ezért nem tudta az adott taggyűlési döntést befolyásolni. A márciustól hatályos Ptk. azonban olyan új esetkört vezet be, ami növelheti a szabály értelmezésében rejlő bizonytalanságot. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint szélsőséges bírói joggyakorlat esetén ez akár a kisebbség diktatúrájához is vezethet a cégeknél.

Egy igazi tanárlegenda - Arckép Brósz Róbert római jogi professzorról

2014.07.12.

Igazi tanárlegenda, szigorú vizsgáztató, melegszívű barát. Előadásai nemcsak szakmai és didaktikai, hanem retorikai mesterművek is voltak – így emlékeznek egykori kollégái, tanítványai Brósz Róbertre, aki négy és fél évtizedig tanította római jogra nemzedékek egész sorát.

Egy politikusnak többet kell tűrnie - Strasbourg a Bildnek adott igazat Schröder német exkancellárral szemben

2014.07.11.

Az Európa Tanács égisze alatt működő, strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében elmarasztalta Németországot, amiért az állam fellépett a Gerhard Schröder exkancellár után nyomozó Bild című lap ellen.

Hazánk nem tartotta be a mobilfizetés uniós szabályait - Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

2014.07.11.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy tartsa be a mobilfizetésre vonatkozó uniós jogszabályokat. A tagországgal szembeni kötelezettségszegési eljárások júliusi csomagjában a brüsszeli végrehajtó testület ezen túlmenően - 17 másik tagállammal együtt - Magyarországot is sürgette, hogy tegyen lépéseket a közös légtérgazdálkodás megvalósítására.

Közös szakmai képzések, igazságszolgáltatás-történeti kutatások - Együttműködik a debreceni és a nagyváradi törvényszék

2014.07.11.

Bírók és bírósági titkárok szakmai továbbképzésére, valamint közös igazságszolgáltatás-történeti kutatások indítására kötött megállapodást a debreceni és a nagyváradi törvényszék. Az erről szóló dokumentumot Debrecenben írta alá Kahler Ilona és Constantin Manoliu, a két szervezet elnöke.

Nyugdíjbavonulás tényleges munkaévek nélkül? - Horvát cégek ezrei tartanak "fiktív" alkalmazottat

2014.07.10.

Több mint 10 ezer olyan cég létezik Horvátországban, amelynek mindössze egy "fiktív" alkalmazottja van, aki ugyan be van jelentve, de nem kap fizetést, a munkáltató nem fizet utána járulékot, ugyanakkor a hatályos jogszabály értelmében az illető így is jogosult lesz a nyugdíjra - derült ki egy felmérésből, amelyet a horvát munkaügyi minisztérium készített.

Bűncselekmény hiányában - A Kúria felmentett egy 50-es években háborús bűntett miatt elítélt honvédtisztet

2014.07.10.

A Kúria bűncselekmény hiányában felmentette az 1950-es években háborús bűntett miatt elítélt néhai Láncz István honvédtisztet.

Egyre többen keresik a békéltetést - Az idei első félévben 1819 ügy került a Budapesti Békéltető Testülethez

2014.07.10.

Egyre több fogyasztó és vállalkozás fordul a Budapesti Békéltető Testülethez; az idei első félévben 1819 ügy került a testülethez, 5,5 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

Egyesülési joggal való, folytatólagosan elkövetett visszaélés - Vádat emeltek az Új Magyar Gárda vezetői ellen

2014.07.10.

Vádat emelt az Új Magyar Gárda két vezetője ellen egyesülési joggal való, folytatólagosan elkövetett visszaélés bűntette miatt a Kalocsai Járási Ügyészség - közölte a Bács-Kiskun megyei főügyész.

Az előfizetői adatok védelmében - Alkotmányellenes a román "Nagy Testvér" törvény

2014.07.10.

Másodszor is elutasította a román alkotmánybíróság az Európai Unió - időközben eltörölt - adatmegőrzési irányelvének életbe léptetésére vonatkozó jogszabályt, amelyet a román média "Nagy Testvér"-törvényként bélyegzett meg.

Papp Gábor szerint nem történt foglalkozási szabályszegés - Perújítási nyomozást rendeltek el Geréb Ágnes ügyében

2014.07.10.

Perújítási nyomozást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla az otthon szülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnesnek abban az ügyében, amelyben 2012-ben ítéltek el jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre - erősítette meg az MTI értesülését kedden a szülész-nőgyógyász ügyvédje

600 millió forintot meghaladó vagyoni hátrány - Fémkereskedők ellen emeltek vádat költségvetési csalás miatt

2014.07.10.

Vádat emelt egy fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetői és társaik ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Somogy Megyei Főügyészség, a vád szerint a cég 600 milliós kárt okozott a költségvetésnek.

Portik-Laborc-találkozók - A Legfőbb Ügyészség elutasította az Alkotmányvédelmi Hivatal panaszát

2014.07.09.

A Legfőbb Ügyészség elutasította az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) által a Portik-Laborc-találkozókkal összefüggésben indult nyomozás megszüntetetése miatt benyújtott panaszt

Iszapömlés - 400 ezres kártérítés a mentés egyik résztvevőjének - Jogerős a Győri Ítélőtábla döntése

2014.07.09.

Jogerősen 400 ezer forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg egy, a 2010-es vörösiszap-katasztrófa áldozatainak mentésében résztvevő férfinak szerdán meghozott döntésében a Győri Ítélőtábla, helybenhagyva a Veszprémi Törvényszék első fokú döntését.

Alaptörvény-ellenes rendelkezések a Büntető Törvénykönyvben - IM: Marad a büntetőjogi szigor! - Az Alkotmánybíróság határozatáról

2014.07.09.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint marad a büntetőjogi szigor, és aki a jövőben harmadik alkalommal súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekményt követ el, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélik - emelte ki az igazságügyi tárca közleményében, reagálva az Alkotmánybíróságaznapi döntésére

Alaptörvény-ellenes fegyelmi eljárás - Bíróval szembeni határozatokat semmisített meg az Alkotmánybíróság

2014.07.09.

Alaptörvény-ellenesnek mondta ki és megsemmisítette egy Csongrád megyei bíróval szembeni fegyelmi eljárás során hozott határozatokat az Alkotmánybíróság.

A választási eljárás jogalkalmazói tanulságairól - Bitskey: Az alkotmányjogi panasz szépségtapasz az eljárás jogszerűségén

2014.07.09.

A Társaság a Szabadságjogokért keddi budapesti választójogi konferenciáján Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára azt mondta, a választási eljárással összefüggő alkotmányjogi panaszokat a rendelkezésre álló három munkanap alatt nem lehet érdemben elbírálni. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője arról beszélt, hogy az áprilisi országgyűlési választás előtt a jelölési időszakban az ajánlóívekkel és a bírságokkal kapcsolatban nagyon sok beadvány érkezett

Nem alaptörvény-ellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációja - Két bírói kezdeményezést utasított el az Alkotmánybíróság

2014.07.09.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elutasította a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló mindkét bírói kezdeményezést. Az Ab a Veszprémi Törvényszék bírájának kezdeményezésénél megállapította, hogy nem alaptörvény-ellenesek a törvény bírói kezdeményezésben kifogásolt, az Ab által a normakontroll keretében vizsgálható pontjai, míg a Fővárosi Törvényszék bírájának kezdeményezése az Ab szerint nem is felelt meg az egyedi normakontroll indítvány feltételeinek

Kisebbségvédelem Európában - Kisebbségi jogokkal foglalkozó nyári egyetem nyílt meg Piliscsabán

2014.07.09.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által szervezett képzéssorozat ünnepélyes megnyitóján Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, hogy a nyári egyetem egyik legfőbb feladata az ismeretek átadása, a fiatal jogászok szemléletének formálása

Hivatali visszaélést követett el Nicolas Sarkozy? - Újabb vizsgálatot indított az ügyészség a volt francia elnök ellen

2014.07.09.

Hivatali visszaélés gyanújával újabb vizsgálatot indított Nicolas Sarkozy volt francia államfő ellen a párizsi ügyész.

Megszüntették Ruttner György házi őrizetét - A bíróság elutasította a kényszerintézkedés megszüntetését

2014.07.09.

Enyhített a Budai Központi Kerületi Bíróság a Ruttner György ügyvéd ellen eddig alkalmazott kényszerintézkedésen, és a házi őrizét megszüntetve, lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben

Másodfokon eljáró bírói tanács a csúszópénz elfogadására vonatkozó vádpontot is bizonyítottnak találta - Négy és fél év börtönbüntetés vár Apostu-ra

2014.07.09.

Korrupciós bűncselekményekért jogerősen négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelső bíróság Sorin Apostut, Kolozsvár volt polgármesterét

Alkotmányellenesek a büntetéskiszabás szigorúbb halmazati szabályai - Alkotmánybírósági szemle alatt a Büntető Törvénykönyv

2014.07.08.

Alkotmányellenesek a büntető törvénykönyv (Btk.) büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőkre esetenként kötelezően életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) kedden nyilvánosságra hozott határozatában.

Alaptörvényellenes-rendelkezés a trafiktörvényben? - Tizenhat alkotmányjogi panaszt utasított el az Alkotmánybíróság

2014.07.08.

Elutasította az Alkotmánybíróság azt az alkotmányjogi panaszt, amely a nemzeti vagyonról, valamint a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvények egyes részei alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte.

A közfoglalkoztatás az érintettre nézve kötelezettségeket is jelent - Ombudsmani vizsgálat a 2013-as téli program kapcsán

2014.07.08.

A közfoglalkoztatási program a foglalkoztatottra nézve kötelezettségeket is tartalmaz - hangsúlyozta Székely László alapjogi biztos egy vizsgálata nyomán, ugyanakkor a konkrét ügyben nem állapított meg visszásságot és nem kezdeményezett intézkedést.

Nem lesz népszavazás a hitelből történő paksi bővítésről - Az Ab visszautasította az Együtt és a PM alkotmányjogi panaszát

2014.07.08.

Visszautasította az Alkotmánybíróság az Együtt és a PM alkotmányjogi panaszát, amelyet azért nyújtottak be, hogy lehessen népszavazást tartani a paksi erőmű állami hitelfelvétellel történő bővítéséről.

Munkavállalás Németországban - Jogi előírások, praktikus tanácsok az ÉVOSZ kiadványában

2014.07.08.

Komoly problémák adódhatnak Németországban abból, ha egy önkormányzati ellenőrzés során kiderül, hogy például a kőművesmunkával kapcsolatos tevékenységre bejelentett cég festési munkákat is végez, ugyanakkor ezt a tevékenységét elmulasztotta előzetesen bejelenteni - egyebek mellett ezt a praktikus tanácsot is tartalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kiadványa, amely a német és osztrák munkavállalás feltételeit tartalmazza.

Megelőzés, védelem, beavatkozás - A nők védelmében - Új stratégiát mutatott be az egyiptomi kormány

2014.07.08.

Az egyiptomi kormány hétfőn bemutatta új stratégiáját a nők elleni erőszak leküzdésére, aktivistacsoportok szerint azonban a tervezetnek semmi köze az egyiptomi valósághoz

Célegyenesben a devizahitel-törvény

2014.07.08.

Devizahiteles törvényként lett ismert az Országgyűlés által a napokban megszavazott, fogyasztói kölcsönszerződéseket érintő jogszabály, mely a devizahitelesek mellett a forint hitelt felvevő adósoknak is visszajuttatja a jogtalanul megemelt pénzösszegeket.

Reaktiválva a szlovák állampolgársági törvény alapján? - Lomnici elállást tervez az Európai Parlament elleni keresetétől

2014.07.08.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke eláll az Európai Parlamenttel (EP) szemben indított keresetétől, ha Csáky Pál, az EP petíciós bizottságának (PETI) beiktatásra váró alelnöke el tudja érni, hogy a szlovák állampolgársági törvény alapján elkövetett jogsértések miatti beadvány visszakerüljön a bizottság napirendjére.

40 milliós GVH-bírság a Citroen-nek - Megtévesztő tájékoztatás miatt büntette a vállalkozást a Versenyhivatal

2014.07.08.

A Citroen Hungária Kft. a Citroen Autócsere Programját népszerűsítő hirdetéseiben, az elérhető kedvezmények feltételeivel kapcsolatban, megtévesztette a fogyasztókat és ezért a Gazdasági versenyhivatal 40 millió forintra bírságolta

Összekapcsolt csődregiszterek az európai igazságügyi portálon - Biztonságosabb befektetések az uniós tagállamokban

2014.07.08.

Hét uniós tagállam, Csehország, Németország, Észtország, Hollandia, Ausztria, Románia és Szlovénia csődregisztereit kapcsolja össze és teszi elérhetővé egyetlen honlapon keresztül az Európai Bizottság.

Gyermeküléseket vizsgált a Fogyasztóvédelemi Hatóság - A kerékpárra szerelhető ülések közül egyik sem volt biztonságos

2014.07.08.

Egyik kerékpárra szerelhető gyermekülés sem felelt meg a biztonsági követelményeknek abból az öt fajtából, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság bevizsgált

Hatósági jellegű képzésen kaptak alapos felkészítést a résztvevők

2014.07.07.

Másfél év alatt 304 jogvédelmi képviselő tett sikeres vizsgát a Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése című kiemelt projekt keretében indított képzésen - közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

Megsemmisítik a szavazólapokat a 2013. évi választási törvény alapján - Csak a jegyzőkönyvek maradnak

2014.07.07.

Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az áprilisi országgyűlési választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat, a jegyzőkönyvek kivételével.

Átalakított kormányzati munkamegosztás - Több törvényt is módosított az Országgyűlés

2014.07.07.

A kormány tagjainak megváltozott feladat- és határkörével összefüggésben módosított több törvényt pénteken az Országgyűlés.

Szabálytalanul benyújtott kormánytagi vagyonbevallások - Új hatóság ellenőrzi a vagyonnyilatkozatokat Franciaországban

2014.07.07.

Figyelmeztetésben részesítette pénteken Jean-Marie Le Guen parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkárt a közéleti személyiségek vagyonnyilatkozatait ellenőrző új francia hatóság, amiért a politikus a bevallásában alábecsülte ingatlanjai értékét.

Könnyítések a távszerencsejáték szervezésén - Módosult a koncessziós, a szerencsejáték és a sporttörvény

2014.07.07.

A koncessziós, a szerencsejáték valamint a sporttörvény módosításával könnyítette meg a távszerencsejáték szervezését a parlament azzal a céllal, hogy az állami bevételek növekedjenek.

Vezetői változások a büntetés-végrehajtásban július 1-től

2014.07.07.

Új vezetője van júliustól két megyei büntetés-végrehajtási intézetnek, illetve a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központjának - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) sajtóirodája.

Devizahitel és befektetővédelem - Eddig nem vizsgált vetületek - Újabb ügy érkezett az Európai Bíróságra

2014.07.07.

Újabb, devizahitelezéssel kapcsolatos ügy érkezett a napokban az Európai Bíróságra, ezúttal a ráckevei járásbíróságtól - közölte a luxembourgi uniós igazságszolgáltatási testület sajtószolgálata.

Közel 150 éve született Juhász Andor egykori Kúria elnök - Pályáról, szakmai munkáról, vezetői eredményekről, emberi kvalitásokról

2014.07.07.

2014. szeptember 17-én lesz 150 éve, hogy megszületett a Kúria egykori elnöke, Juhász Andor. Az évforduló alkalmából egy háromrészes sorozatban elevenítjük fel pályája legfontosabb állomásait, szakmai, vezetői munkája főbb jellemzőit és eredményeit, közéleti tevékenységét, jogászi és emberi kvalitásait.

Hűtlenül kezelt Andrássy úti paloták - Megkezdődött a böntetőper a Fővárosi Törvényszéken

2014.07.07.

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a budapesti Andrássy út 47. és az Andrássy út 3. szám alatti épület 2004-es elidegenítése miatt akkori terézvárosi szocialista és szabad demokrata képviselők és a korábbi aljegyző ellen hűtlen kezelés vádjával indított büntetőper.

Boszorkányperek

2014.07.05.

Félrefordították Könyves Kálmán dekrétumának azt a tételét, miszerint „boszorkányok pedig nincsenek”. Voltak bizony, ahogy évszázadokon át boszorkányperek is. Igaz, nem annyi, mint Európa nyugati felében. Az első dokumentált magyarországi per 1529-ben, a leghíresebb 1728-ban zajlott.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000