Hír archívum: 2014. július

Más hónap

Változnak a lakáscélú munkáltatói támogatás feltételei - A pénzügyi tárgyú törvények módosításáról

2014.07.05.

A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességére vonatkozó feltételeket is pontosítja a pénzügyi tárgyú törvények módosítása, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés.

Az első törvény a devizahitelesek megsegítéséért - A tisztességtelen feltételeket kiküszöböli, a szerződéseket fenntartja

2014.07.05.

Az Országgyűlés elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt a Kúria pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatban.

Szigorodtak az reklám-adóalap csökkentésének feltételei - Az Országgyűlés elfogadta L. Simon László indítványát

2014.07.05.

Csak akkor csökkenthető az idei reklámadó-alap, ha az adóalany 2013-as üzleti évének adózás előtti eredménye nulla vagy negatív. Az Országgyűlés pénteken 151 igen, 35 nem szavazat mellett fogadta el a fideszes L. Simon László indítványát, amely a június 11-én megszavazott törvényt módosítja.

Telefonfeltörések és lehallgatások - Sajtóbotrány Nagy-Britanniában - Másfél év börtönre ítélték a miniszterelnök egykori sajtófőnökét

2014.07.05.

Másfél év börtönre ítélték a brit miniszterelnöki hivatal egykori sajtófőnökét az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb belpolitikai és sajtóetikai botrányát kavaró telefonlehallgatási ügy büntetőperének pénteki zárónapján.

Az elítélt képviselők választhatóságáról - A román alkotmánybíróság döntése

2014.07.05.

A román alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az összeférhetetlenség miatt elítélt parlamenti és önkormányzati képviselők az elítéléstől számított három évig semmilyen választott tisztségre nem pályázhatnak.

Hétfőn jön létre a bankszanálási alap - A pénteken elfogadott bankszanálási törvényről

2014.07.05.

A parlament pénteken elfogadta a bankszanálási törvényt, az ebben szereplő szanálási alap a törvény hatálybalépésével, azaz hétfőn jön létre, az alapba 10 év alatt 82 milliárd forintot kell feltölteniük a tagoknak.

Justitia Regnorum Fundamentum - Ombudsmani díjat kapott Kukorelli István, Lankó József és Karátson Gábor

2014.07.05.

Kukorelli István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara alkotmányjogi tanszékének vezetője, Lankó József plébános, a Szent Márton Caritas Alapítvány elnöke és Karátson Gábor Kossuth díjas író, filozófus, a Védegylet tiszteletbeli elnöke kapta meg az idei Justitia Regnorum Fundamentum díjat Székely Lászlótól, az alapvető jogok biztosától pénteken Budapesten.

Kancellári rendszer a felsőoktatásban - Elfogadta a parlament az oktatási törvények módosítását

2014.07.05.

Önállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertől, állami fenntartásba kerül a Pető Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsőoktatási intézményekben - többek között ezt tartalmazza az oktatási törvények módosítása, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés.

Veszélyes illegális egészségügyi létesítmények - Továbbra is virágoznak a "feketeklinikák" Kínában

2014.07.04.

Továbbra is sok az illegálisan működő klinika Kínában, pedig már egy éve központi kampánnyal küzdenek az egészégre veszélyes létesítmények ellen.

A jogszerűtlen munkáltatói ellenőrzés súlyos büntetéssel jár - 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a NAIH

2014.07.03.

Jogellenesen végzett munkahelyi ellenőrzés miatt 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a jogsértés súlyától függően - hívja fel a figyelmet a Deloitte Legal.

Új felelős szerkesztő a Magyar Közlöny élén - Salgó László Pétert jelölte ki Trócsányi László igazságügyi miniszter

2014.07.03.

A Magyar Közlöny és a közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítő felelős szerkesztőjének Salgó László Pétert jelölte ki Trócsányi László igazságügyi miniszter - az erről szóló utasítás a legutóbbi Hivatalos Értesítőben jelent meg.

Az EP alelnökévé választották Pelczné Gáll Ildikót - A Fidesz-KDNP EP-listájának vezetőjét 400 képviselőtársa támogatta

2014.07.03.

Az Európai Parlament (EP) egyik alelnökévé választották kedd délután Pelczné Gáll Ildikót, a Fidesz-KDNP EP-listájának vezetőjét.

Vád alá helyezték Sarkozy ügyvédjét és a semmitőszék egyik bíráját - Befolyással üzérkedés - Őrizetben a volt francia államfő

2014.07.03.

Vádat emeltek Nicolas Sarkozy volt francia államfő ügyvédje és a semmitőszék egyik bírája ellen kedd este abban az ügyben, amelyben reggel a volt államfőt is őrizetbe vették.

A szövetkezeti hitelintézetek integrációjának alkotmányossági vizsgálatáról - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2014.07.02.

Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott határozatában elbírálta a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt támadó alkotmányjogi panaszokat. Az Alkotmánybíróság a törvény egészének alaptörvény-ellenességét állító indítványokat elutasította, a törvény két rendelkezését ugyanakkor alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette, egy további rendelkezéshez pedig alkotmányos követelményt állapított meg.

A jogi szakvizsga és az igazságügyi szakértés szabályainak változásáról - Beszélgetés Patyi Gergely igazságügyi államtitkárral

2014.07.02.

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár szerint változhatnak a jogi szakvizsgával és az igazságügyi szakértőkkel kapcsolatos szabályok. Patyi Gergely az elsődleges feladatai közé sorolta e két terület áttekintését.

Változó köteles rész - A köteles rész jogintézményének megváltozott szabályai az új Polgári Törvénykönyvben

2014.07.02.

Az új Polgári Törvénykönyv az öröklési jog számos elemét több ponton is megváltoztatta. A módosítások egy köre a köteles rész szabályait is érintette a jogintézmény elvi alapjainak változatlanul hagyása mellett.

A nemzetiségi választások több szabálya is változik - Az Országgyűlés nemzetiségi bizottságának javaslatára

2014.07.02.

A nemzetiségi választásokat érintő módosításokat fogadott el hétfőn az Országgyűlés a magyarországi nemzetiségek bizottságának javaslatára.

Hatályban Magyarország új regionális támogatási térképe - Uniós állami támogatások a 2014-2020-as időszakra

2014.07.02.

Július elsején lép hatályba Magyarország új regionális támogatási térképe, az a regionális besorolás, amely az európai uniós előírások alapján behatárolja az adható állami támogatások arányát a 2014-2020-as időszakra.

Megtisztított munkanélküli nyilvántartások - Júliustól dolgozni kell a jövedelempótló segélyért Szlovákiában

2014.07.02.

Július elsejétől kötelezően közmunkát kell végezniük Szlovákiában azoknak, akik igényt tartanak az állami szociális juttatások közé tartozó jövedelempótló segélyre, az intézkedés több mint 95 ezer embert érint.

Tilos az arcot eltakaró muzulmán öltözék Franciaországban - Az emberi jogi bíróság jóváhagyta a burkatörvényt

2014.07.02.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden úgy ítélkezett, hogy nem ellentétes az emberi joggal az a francia törvény, amelynek alapján büntetik azokat a nőket, akik arcukat elfedő fátylat, nikábot vagy burkát viselnek nyilvános helyen.

Harmadfokon ítélet született az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyben - Jogerősen egy év börtönre ítélte Hunvald Györgyöt a Kúria

2014.07.01.

Egy évre változtatta a Kúria harmadfokon Hunvald György volt szocialista országgyűlési képviselő, egykori VII. kerületi polgármester börtönbüntetését az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben kedden.

Nő a szülésznők és a védőnők szerepe a várandósgondozásban - Július 1-től hatályos az emberi erőforrások miniszterének rendelete

2014.07.01.

Az emberi erőforrások miniszterének rendelete szerint július elsejétől az alacsony kockázatú terhességeknél szülésznők végezhetik a várandósgondozást, és a védőnők szerepe is hangsúlyosabbá válik.

Megalakult az Európai Parlament - Ismét Martin Schulz lett az elnök

2014.07.01.

A május végi választásokat követően megalakult kedd délelőtt a közvetlen választások bevezetése óta a nyolcadik Európai Parlament (EP).

Példanélkül - Őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt francia államfőt - A vád befolyással üzérkedés és nyomozási titok megsértése

2014.07.01.

Őrizetbe vették kedden Nicolas Sarkozy volt francia államfőt Párizsban egy befolyással való üzérkedés és nyomozási titok megsértése miatt februárban indított nyomozás keretében.

Jogegyenlőség a gyermekvállalás területén - Új családjogi törvényt követelnek Franciaországban az egynemű párok

2014.07.01.

Több mint egy évvel azután, hogy Franciaországban megköttetett az első házasság egy azonos nemű pár két tagja között, mintegy tízezren vettek részt szombaton Párizsban a Meleg büszkeség nevű felvonuláson, a gyermekvállalás terén teljes jogegyenlőséget követelve a nem heteroszexuális házasságban élő nők számára.

Előrelépés történt a segítő kutyákat érintő szabályozásban - Ombudsman: A gyakorlatban továbbra is vannak ellentmondások

2014.07.01.

Az alapvető jogok biztosa szerint előrelépés történt a fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák alkalmazását érintő szabályozásban, Székely László ugyanakkor úgy látja, hogy a gyakorlatban továbbra is vannak még ellentmondások.

Biztonságos gyógyszervásárlás az interneten - Egységes logó jelzi majd a szabályosan működő online patikákat az EU-ban

2014.07.01.

Egységes logó teszi majd lehetővé a fogyasztók számára, hogy meggyőződjenek arról, hogy az Európai Unióban működő internetes patikák engedélyei rendben vannak-e - közölte az Európai Bizottság.

Obama elnök alkotmányt sértett kinevezéseivel - Az amerikai legfelsőbb bíróság korlátozta ítéletéve az elnök mozgásterét

2014.07.01.

Barack Obama elnök alkotmányt sértett azzal, hogy 2012-ben törvénykezési szünetben, szenátusi jóváhagyás nevezte ki egy szövetségi munkaügyi felügyeleti szerv vezetőit - állapította meg egyhangúlag az amerikai legfelsőbb bíróság.

Részletfizetést adhat a biztosító a fedezetlenségi díjra - Módosult a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szabályozása

2014.07.01.

Részletfizetési engedményt kaphat a biztosítótól az utólag fizetendő fedezetlenségi díjra júliustól az a gépjármű-tulajdonos, akinek nem volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb), amennyiben a biztosítással nem fedezett idő meghaladja a 120 napot.

Elektronikus adóellenőrzés július 1-től - Egy rossz ütemben átvett megbízólevél is tud károkat okozni

2014.07.01.

Az adóhatóság elektronikusan indíthat adóellenőrzéseket július elsejétől, ezért minden vállalatnak és vállalkozásnak érdemes ellenőriznie, hogy a NAV számára adott nyilatkozata a cég elektronikus kapcsolattartására vonatkozóan mire terjed ki - hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary Zrt.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000