Hír archívum: 2014. augusztus

Más hónap

A tudatos fogyasztói döntés fontosságáról - HENT a 2014-es nyári fesztiválokon - Beszélgetés Németh Mónika titkárral

2014.08.29.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület 2014-ben két fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a Sziget fesztiválon is programsátorral várta mindazokat, akik ellátogattak a rendezvényekre. Taliándörögdön a hamis tárgyak bemutatására helyezték a hangsúlyt, Budapesten, a Hajógyári szigeten a tematikus beszélgetésekre, a performanszokra és a játékokra. A kérdésekre Németh Mónika, a HENT titkára válaszolt.

Több ezer megtévesztett, 10 milliárdos értékben károsított befektető - 1,2 milliárdos MNB-bírság jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt

2014.08.29.

Több ezer befektetőt tévesztett meg, és károsított meg 10 milliárd forintot meghaladó értékben a Fortress Holdings LLC és egy természetes személy. Ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 1 milliárd 251 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki rájuk, valamint az ehhez kapcsolódóan engedély nélkül közvetítői tevékenységet végző két cégre, és több büntetőeljárást is kezdeményezett az ügyben.

Védett-e szerzői jogilag az állat által készítet fotó? - Az USA Szerzői Jogi Hivatala állást foglalt a majomszelfi-ügyben

2014.08.29.

Egy valóban nem mindennapi esetről olvashattunk nemrégiben, amelynek kapcsán érdekes szerzői jogi kérdés vetődött fel egy majom által készített fotóval kapcsolatban. Az USA Szerzői Jogi Hivatala most állást foglalt a nagy port kavart majomszelfi ügyében – olvasható a Színes Ászban.

Uniós joggal ellentétes nyelvismerti követelmény - Németország megsértette a letelepedés szabadságának uniós jogát

2014.08.29.

Az alapszintű német nyelvi ismeretek követelménye, amelyet Németország a területén jogszerűen lakóhellyel rendelkező török állampolgárok házastársainak családegyesítése céljából kérelmezett vízum kiadásának feltételeként ír elő, ellentétes az uniós joggal. E 2007-ben bevezetett követelmény összeegyeztethetetlen a Törökországgal kötött társulási megállapodásban szereplő „standstill” klauzulával - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Csaló füldhivatali ügyintézők! - A Főváros Kormányhivatala Földhivatalának figyelemfelhívása

2014.08.29.

A földhivatali ügyintézés idegenekre bízása jelentős kockázattal jár - hívja fel a figyelmet Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatala annak kapcsán, hogy tudomásukra jutott: bizonyos vállalkozók országos földhivatali ügyintézést ígérve, hiteles tulajdoni lapot és térképmásolatot is kínálnak tetemes, majd kétszeres többletköltség ellenében, a megrendelést követő néhány munkanapos teljesítéssel.

Késekelmi kamat jár a vissza nem igényelhető áfa után - Töbmilliárd forint kerül vissza a cégekhez az Európai Bíróság ítélete alapján

2014.08.29.

Az Európai Bíróság egy nemrégiben hozott, magyar vonatkozású döntésében kimondta, hogy nem egyeztethető össze az uniós áfa irányelvvel az olyan nemzeti szabályozás és gyakorlat, amely kizárja a késedelmi kamat fizetését olyan áfa összegek után, amelyeket az adózó ésszerű határidőn belül nem tudott visszaigényelni a közösségi jogba ütköző hazai szabályozás miatt. Az Európai Bíróság megerősítette azt is, hogy az uniós jog megsértése miatt fizetendő kamat nem lehet kedvezőtlenebb, mint a belső jog megsértése esetén járó kamat. Mindez a hazai vállalkozások számára akár több milliárdos tételt is jelenthet.

A nemzetközi jog tudósa - Arckép Herczegh Géza akadémikus bíróról

2014.08.29.

A mai Szlovákia területén született jogászprofesszor a nemzeti kisebbségek ügyét keserű ajándékként már a bölcsőben megkapta. Fiatal jogászként elutasított demonstrátori pályázata után kárpótolta az élet: akadémikus, alkotmánybíró és a hágai Nemzetközi Bíróság elismert tagja lett.

Zara, H&M, Mango - Neves ruhamárkák minőségi problémákkal - "Visszaeső bűnözők" - A kínai felügyeleti hivatal statisztikáiból

2014.08.29.

Nagy nyugati ruhamárkák buknak meg leggyakrabban a minőségellenőrzéseken Kínában - derül ki a felügyeleti hivatal első féléves statisztikáiból.

Mi lesz veled korkedvezményes nyugdíjrendszer? - Jogalkotási kényszer sürgeti a szakmai egyeztetések megkezdését

2014.08.29.

Tárgyalásokat kezdeményez szeptember elejére a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) az érdekképviseletekkel, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának tagjaival és a kormányzat illetékeseivel - közölte a MSZSZ.

Bővült a kiemelt közlekedési beruházások köre - Módosult a közlekedésfejlesztési projektekkel kapcsolatos kormányrendelet

2014.08.29.

A kormány módosította az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló rendeletét, ebben többek között bővítette a kiemelt közlekedési beruházások körét.

Betiltják az autóstopot Romániában - Módosul a személyszállítást szabályozó 2003-as törvény

2014.08.28.

Elfogadta a román kormány az autóstopot gyakorlatilag betiltó jogszabály tervezetét, de sürgősségi rendelet helyett törvénytervezetbe foglalta a módosítást, így a döntést a parlamentnek kell majd meghoznia - tudta meg az Új Magyar Szó (maszol.ro) portál a kormányülésen részt vevő Korodi Attila környezetvédelmi minisztertől.

Jogot sért az orvos, ha feljelenti a drogfogyasztó beteget - Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi dolgozókat

2014.08.28.

A TASZ kérésére körlevélben utasította az országos tisztifőorvos az egészségügyi dolgozókat, hogy ne jelentsék a kábítószeres eseteket a rendőrségnek, mert ez jogsértő és káros.

A munkáltatók idén is adhatnak iskolakezdési támogatást - Gyermekenként 30 450 forinttal segíthető a munkavállaló

2014.08.28.

A munkáltatók idén is adhatnak iskolakezdési támogatást - ami több mint 30 ezer forintos anyagi segítséget jelent -, amelyet az alkalmazottak a közoktatásban tanuló gyermekek után kaphatják meg utalvány formájában - tájékoztatott facebook oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kétmilliárdnyi bírság alól mentesülnek a jóhiszemű úthasználók - E-útdíj amnesztia - Ősszel tárgyalja a parlament törvénymódosítást

2014.08.28.

Kétmilliárd forint bírság alól mentesülhetnek a fuvarozó vállalkozások, miután a kormány törvénymódosítást kezdeményez azon e-útdíj bírságok elengedéséről, amelyeket a bevezetési időszakban még gyakorlatlan felhasználók téves bevallás miatt fizettek - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Többszázezres büntetés csúnya beszédért a szerb parlamentben - Szigorú etikai kódex készül a képviselői viselkedés szabályozására

2014.08.28.

Akár háromhavi fizetésüket is elveszíthetik a jövőben azok a szerbiai parlamenti képviselők, akik az országgyűlés ülésein megszegik az etikai kódex szabályait, és nem kérnek utólag nyilvánosan bocsánatot.

Törvény készül a devizahitelek elszámolásáról - A kormány megbízásából 150 ügyvéd jár el a devizahitel-perekben

2014.08.28.

A kormány következő ülésén születhet döntés a devizahitelek elszámolását rendező törvényről - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő szerdán. Kitért arra is, hogy a pénzintézeti perek eddigi eredménye azt mutatja, az állam sikerrel tudja megvédeni az embereket a bankokkal szemben.

Tanúsítottan biztonságos számlázási rendszerek - Módosítások szeptember 1-től az új Ptk. hatályba lépésével kapcsolatban

2014.08.28.

A távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak szeptember 1-jétől akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát - ekkor lép hatályba az erről szóló törvényi előírás.

Manipulált oktatási szabványok? - Szövetségi bírósági keresetet nyújtott be az Obama-kormány ellen louisiana kormányzója

2014.08.28.

Szövetségi bírósági keresetet nyújtott be az Obama-kormány ellen szerdán Bobby Jindal louisianai kormányzó, mert állítása szerint a Fehér Ház a szövetségi támogatások és szabályozások manipulálásával rá akarja kényszeríteni az államokat a Common Core összefoglaló néven ismert oktatási szabványok elfogadására.

Szigorodnak a bevándorlási szabályok Németországban - A német kormány elfogadta a munkavállalási javaslatcsomagot

2014.08.27.

A német kormány szerdán elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette az uniós társállamokból érkező bevándorlókra vonatkozó munkavállalási szabályok szigorításáról szóló javaslatait.

Az állatok csempészése és illegális szaporítása ellenében - Állatvédő szervezetekkel kötött együttműködési megállapodást a NAV

2014.08.27.

Az állatok csempészése és illegális szaporítása elleni fellépésben segíti egymást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Országos Állatvédőrség Alapítvány, illetve a Cerberos Állatvédő Egyesület. A megállapodásban, amelyet a NAV írt alá a két civil szervezettel, szerepel az állatviadalok megakadályozása is.

403 millió euróval károsítottam meg a francia államot az IMF-vezér? - Lagarde ellen "hanyagság" miatt hivatalos eljárás indult Párizsban

2014.08.27.

Hivatalos eljárást indított "hanyagság" miatt Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági és pénzügyminiszter ellen a francia köztársasági bíróság (CJR) a Bernard Tapie üzletembernek 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében.

Adósságfék-szabályozás a lakossági eladósodás ellenében - Az MNB új rendelete január 1-jén lép hatályba

2014.08.27.

A túlzott lakossági eladósodás és a devizahitelezés újbóli felfutásának megakadályozása érdekében a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) és a hitelfedezeti mutató (HFM) alkalmazásával adósságfék-szabályozást vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január elsején - közölte a jegybank.

Nem tiltható az iszlám fejkendő viselése a cseh iskolákban - A cseh emberi jogi biztos állást foglalt egy menekült lány ügyében

2014.08.27.

Nem tiltható meg a vallási hovatartozást kifejező iszlám fejkendő viselése a csehországi iskolákban - állítja Anna Sabatová, cseh emberi jogi biztos.

A szolgáltatók által alkalmazható maximális áramtarifadíjakról - Szeptember 1-től hatályos az áram árát csökkentő rendelet

2014.08.27.

A harmadik rezsicsökkentési törvénynek megfelelően megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló rendelet módosításáról, amely tartalmazza a szolgáltatók által alkalmazható maximális áramtarifadíjakat szeptember elsejétől.

Tóásó-ügy - Elmenekült főügyész: Meghamisították a bizonyítékokat - Elkezdődhet a Tóásó kontra Bolívia per az Amerika-közi Bíróságon

2014.08.27.

Nemzetközi bíróságon is használható nyilatkozatot tett Brazíliában a bolíviai Marcelo Soza, annak a terroristaügynek a korábbi főügyésze, amelynek az egyik vádlottja a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd.

Hongkong általános jelöltállítási szabadságért kiált - A Kínai törvényhozás dönt a választási reformról

2014.08.27.

Pekingben megkezdte munkáját a kínai törvényhozás, amely egyhetes ülésén dönteni fog Hongkong esetleges választási reformjáról - tájékoztatott a kínai média.

Aktualizált adatvédelmi gyakorlatok - A NAIH legutóbbi határozata alapján

2014.08.27.

A NAIH korábbi megközelítésével összhangban további részletszabályokat irányoz elő a cégek tájékoztatási és nyilvántartási kötelezettségeivel kapcsolatban, így most minden adatkezelőnek érdemes áttekintenie saját gyakorlatát, belső eljárásait, hírleveleit, reklámjait és adatkezelési tájékoztatóit. A jelen írás célja, hogy a NAIH által felvetett főbb kérdések számbavételével iránymutatásul szolgáljon az adatvédelmi gyakorlatok aktualizálásához.

Tisztességtelenek-e a devizahitel szerződések? - A határidő lejárt, 79 keresetet nyújtottak be a bankok - Összefoglaló

2014.08.26.

A határidő lejártáig összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban - mondta el Póta Péter, a törvényszék szóvivője.

Cégtörlési rekord - 5082 cég szűnt meg Magyarországon júliusban - Az új joggyakorlat további trendváltozásokat valószínűsít

2014.08.26.

Rekordszámú, összesen 5082 cég szűnt meg Magyarországon júliusban, ez csaknem 27 százalékkal több, mint az eddigi legrosszabb, tavaly októberi adat - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

A menedékkérők által állított szexuális irányultság ellenőrzéséről - Alapjogi kérdések az Európai Unió Bíróságának asztalán

2014.08.26.

E. Sharpston főtanácsnok véleménye szerint az Alapjogi Charta korlátozza a tagállamokat a menedékkérők által állított szexuális irányultság ellenőrzésekor megillető cselekvési szabadságot. Noha a tagállamok jogosultak az ilyen kérelmek hitelességének ellenőrzésére, bizonyos ellenőrzési módszerek, mint az orvosi és pszeudo‑orvosi vizsgálatok, a tolakodó kérdések, valamint a szexuális tevékenységekre vonatkozó bizonyítékok megkövetelése, összeegyeztethetetlenek az Alapjogi Chartával.

Versenykorlátozó kárkalkuláció - A GVH 175,9 milliós bírságot szabott ki az autófényező-megállapodás ügyben

2014.08.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy több festékimportőr és egy kárkalkulációs szoftvert működtető vállalkozás versenykorlátozó magatartást folytatott, amikor hat éven keresztül a hazai kárkalkulációs szoftverekben alkalmazott fényezőanyag átlagárat a valósnál magasabb szinten határozták meg. A GVH ezért hét vállalkozásra összesen közel 175,9 millió Ft bírságot szabott ki.

Az OBH első nemzetközi ösztöndíjprogramja bírók számára - Nagy Anita és Engel Izolda sikeresen zárták az 5 hónapos gyakorlatot

2014.08.26.

Az egész bírósági szervezet számára hasznosak azok a tapasztalatok, ismeretek és kapcsolatok, amelyeket a nemzetközi gyakornoki programban eddig részt vett két bíró szerzett az elmúlt 5 hónapban.

Választottbíróság tiltja meg az INA-részvények eladását? - A Mol és a horvát kormány is nemzetközi jogi fórumhoz fordult

2014.08.26.

Horvát sajtóértesülések szerint egy genfi nemzetközi választottbíróság hamarosan megtiltja a horvát kormánynak és a Mol magyar olajipari társaságnak, hogy eladják INA-részvényeiket a választottbírósági eljárás lezárásáig.

Szeptember 1-től csak online pénztárgép használható - Az átállást elmulasztó cég egymillió forintig terjedő bírsággal sújtható

2014.08.26.

A vállalkozások szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak. Az átállást elmulasztó céget akár egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal is sújthatja az adóhatóság, és emellett az üzlethelyiséget is lezárhatja 12 napra - figyelmeztet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Adócsaló államminiszter - A bukaresti törvényszék négy év letöltendő börtönre ítélte George Copost

2014.08.26.

Adócsalásért négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a bukaresti törvényszék az úgynevezett lottóperben George Copos üzletembert, aki 2004 és 2006 között kis- és középvállalkozásokért felelős államminiszter (miniszterelnök-helyettes) volt a Tariceanu-kormányban.

Szabálytalanul gazdálkodó felsőoktatási intézmények - Újabb ellenőrzésekről szóló jelentéseket tett közzé az Állami Számvevőszék

2014.08.25.

Újabb felsőoktatási intézmények ellenőrzéséről szóló jelentéseket tett közzé az Állami Számvevőszék honlapján. Az egyetemek és főiskolák gazdálkodását, működését értékelő jelentéseit az ÁSZ ütemezetten hozza nyilvánosságra, most a győri Széchenyi István Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem ellenőrzése zárult le. Az ÁSZ az összes állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodását értékeli, ez lehetőséget teremt majd az ágazati holisztikus értékelésre.

Lopják a zenét a Ford és a General Motors autói? - Kiadók perelnek - Határ a törvénytelen és törvényes felhasználás között

2014.08.25.

A kiadók a szerzői jogok megsértésével vádolják az autógyártókat. Jogos követelés, vagy pénzsóvár trükközés? - A totalcar.hu portál írása alapján

Megdönthető a devizahitel-szerződések tisztességtelenségének vélelme - Újabb banki keresetek, elhalasztott ítélet a K&H ügyében

2014.08.25.

Egy újabb bank és 18 pénzintézet nyújtott be keresetet a Fővárosi Törvényszékre pénteken a devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban.

Megerősített fogyasztóvédelem, megsegített békéltető testületek - Több mint tíz állami szerv működik fogyasztóvédelmi jogkörrel

2014.08.25.

Új szemléletet alkalmaz a fogyasztóvédelemben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM); a tárcánál létrejött fogyasztóvédelmi helyettes államtitkárság vezetője elmondta: terveik szerint szorosabbra fűzik az állam és a fogyasztók közötti kapcsolatot, megerősítik a hatóságot és a békéltető testületeket is segítik.

Mind több drogfogyasztó híresség bukik le Kínában - Mindenféle kábítószer fogyasztása törvényellenes a távol-keleti országban

2014.08.25.

A hatóságok erősödő drogellenes kampányának is betudhatóan mind több szerhasználó híresség bukik le Kínában, ahol emelkedőben van a kábítószer-fogyasztók száma.

Engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközök - Molnár: Törvényesen szerzett be kémszoftvert a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat

2014.08.25.

Törvényesen szerezte be a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat az általa használt kémszoftvert. Erről Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület zárt ülése után beszélt újságíróknak.

Az igazságszolgáltatásban végzett kimagasló tevékenységért - Kitüntetések augusztus 20-dika alkalmából

2014.08.25.

Augusztus 20-a, államalapító Szent István király ünnepéhez kapcsolódóan az igazságszolgáltatásban végzett kimagasló tevékenység elismeréseként kitüntetéseket adott át Áder János köztársasági elnök és Trócsányi László igazságügyi miniszter Budapesten.

A lakásbérleti szezon újdonságai

2014.08.25.

A kiadó lakásokért idén is megindult a roham a tanév kezdete előtt. A bérleti díjak emelkedése mellett azonban a lakásbérlet megváltozott szabályaira is számítani kell. Az új Ptk. több újdonságot is hozott.

Lehet-e szabadalmazható találmány tárgya az emberi embrió? - Biotechnológiai kérdések az Európai Bíróság asztalán

2014.08.22.

Cruz Villalón főtanácsnok álláspontja szerint nem tekinthető emberi embriónak a megtermékenyítés nélkül továbbfejlődésre stimulált olyan petesejt, amely nem képes emberi egyeddé fejlődni. Ha azonban e petesejt olyan genetikai manipuláción esik át, hogy képes emberi egyeddé fejlődni, emberi embriónak kell tekinteni, és ezért ki kell zárni a szabadalmazhatóság alól.

Költözik a Budapest Környéki Törvényszék több egysége - A költözés egyik fő célja a szétaprózottság megszüntetése

2014.08.22.

A fővárosi Hungária körút M3-as irodaházában, a sztrádára vezető kihajtó közelében fogadják ügyfeleiket augusztus 21-étől a Budapest Környéki Törvényszék azon szervezeti egységei, amelyek eddig a Thököly úti főépületen kívül, bérelt ingatlanokban működtek – közölte a törvényszék szóvivője.

Homoszexuális párok hada utazik házasodni Új-Zélandra - Egy éve lépett hatályba a melegházasságokat legalizáló törvény

2014.08.22.

A melegházasságokat legalizáló törvény tavalyi hatályba lépése óta az Új-Zélandon egybekelt azonos nemű párok több mint egyharmada külföldről, egyebek közt Ausztráliából, Kínából, Szingapúrból és Nagy-Britanniából érkezett a szigetországba.

Megdönthető a devizahitel-szerződések tisztességtelenségének vélelme - Elutasította a bíróság az első banki keresetet

2014.08.22.

Elutasította az első devizahiteles banki keresetet a Fővárosi Törvényszék a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam perben pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében, a kereshetőségi jog hiányára hivatkozva. Így tisztességtelennek minősülnek a takarékszövetkezet egyoldalú hitelszerződés-módosításai.

5,7 százalékkal kisebb összeg a szeptemberi villanyszámlán - Újabb rezsicsökkentési előírás lép hatályba

2014.08.22.

A múlt év őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebb összeg szerepelhet szeptembertől a villanyszámlán - a rezsicsökkentésről februárban hozott törvénynek ez az előírása szeptember 1-jén lép hatályba.

Brutálisan meggyilkolt egy amerikai újságírót az Iszlám Állam - Az amerikai igazságügyi minisztérium civil büntető nyomozást indított

2014.08.22.

Bűnügyi vizsgálat indult James Foley amerikai újságírónak az Iszlám Állam (IÁ) terroristái által Szíriában végrehajtott brutális meggyilkolásának ügyében - jelentette be csütörtökön Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000