Hír archívum: 2014. augusztus

Más hónap

Kibővül a kötelező jótállás köre - Szeptember 15-én lép hatályba a márciusi kormányrendelet új rendelkezése

2014.08.22.

A jótállási kötelezettséggel járó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, és egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma - a márciusban született kormányrendeletnek ez a szabálya szeptember 15-én lép hatályba.

Azonosítható import borok - Rendelet készül a magyar termelők érdekeinek védelmében

2014.08.22.

Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő-, bor-, pálinka albizottságának elnöke Budapesten.

Vagyonjogi vita a Cseh állam és az egyházak között - Alkotmánybírósághoz fordul kárpótlás ügyében a katolikus egyház

2014.08.22.

Az alkotmánybírósághoz akar fordulni a cseh katolikus egyház, miután Milos Zeman államfő közölte, hogy hivatala elutasítja egy volt egyházi ingatlan visszaadását a prágai érsekségnek.

Áttörés az ország legnagyobb bíróságán az ügyteher csökkentésében - Fazekas: Tarthatóak lesznek a devizahitel-törvény szigorú határidői

2014.08.21.

Áttörést sikerült elérni az ügyteher csökkentésében az ország legnagyobb bíróságán, a Fővárosi Törvényszéken, így a jelentős többletterhet okozó több száz új devizahiteles per törvényben előírt szigorú elintézési határideje is tartható lesz - mondta Fazekas Sándor, a törvényszék elnöke.

Kedvező a Sziget fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek mérlege - Csak három vállalkozással szemben indult fogyasztóvédelmi eljárás

2014.08.21.

Kedvező a Sziget Fesztivál fogyasztóvédelmi ellenőrzéseinek mérlege, a kitelepült társaságok döntő többsége a jogszabályoknak megfelelően működött - tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

HIV miatt megtagadott beszállás? - Példanélkül - Fertőzöttek perelnek egy kínai légitársaságot

2014.08.21.

Elfogadta a bíróság azoknak a HIV-fertőzötteknek a perkérelmét, akiket betegségük miatt nem engedett felszállni repülőgépére egy kínai légitársaság. Ilyen per még nem volt Kínában, precedenst teremthet.

A reklámadó jogértelmezéséről - Az adóbevallás, az adminisztráció és az adóalanyok körének pontosítása

2014.08.21.

A reklámadó jogértelmezéséről egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) nyolc másik érdekképviseleti szervezettel és szövetséggel együtt, tekintettel az augusztus 21-i bevallási határidőre - közölte a szövetség.

Magyar ügyek Európában - Folyamatban az Európai Unió Bíróságának asztalán

2014.08.21.

Összhangban vannak-e a fogyasztói érdekérvényesítést költségesebbé tevő magyar eljárási szabályok az uniós fogyasztóvédelmi joggal? Az uniós joggal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősül-e az állami garanciavállalás, és ha igen, akkor hogyan orvosolható a bank által elszenvedett érdeksérelem? - Folyamatban lévő magyar ügyek az Európai Bíróság és a Törvényszék előtt

Fiskális amnesztia - Elengedik a jogosulatlanul felvett járandóságok visszafizetését Romániában

2014.08.19.

Elengedik Romániában a hibásan kiszámolt nyugdíjakból, illetve gyermeknevelési támogatásból származó, jogosulatlanul felvett pénzösszegek visszafizetését - erről keddi ülésén fogadott el első olvasatban egy-egy törvénytervezetet a bukaresti kormány.

Visszaélésszerűen megszerzett ügyvédi minősítés? - Az ügyvédi letelepedés szabadságáról - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2014.08.19.

Nem minősül visszaélésszerű magatartásnak az ügyvédi hivatás gyakorlása céljából valamely tagállamba való visszatérés az ügyvédi minősítés másik tagállamban történő megszerzését követően. Az Unió állampolgárainak azon lehetősége, hogy megválaszthassák azt a tagállamot, ahol képesítést akarnak szerezni, és azt a tagállamot, ahol a szakmájukat gyakorolni kívánják, a Szerződések által biztosított alapvető szabadságok gyakorlásának velejárója - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Hamis luxuscikkek az e-piacokon - A Louis Vuitton és az eBay rendezték 8 éve folyó jogvitájukat

2014.08.19.

Az LVMH és az eBay véget vetettek a hamisított áruk miatt nyolc éve tartó pereskedésnek, és megegyeztek, hogy mostantól együttműködnek. A jogi harc az amerikai aukciós portálon árult hamisítványok miatt robbant ki.

Munkaviszonyt megelőző tanulmányi szerződés? - Szerződési lehetőségek az új Munka Törvénykönyve alapján

2014.08.19.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény ("új Mt.") 2012. július 1-i hatálybalépésekor számos ponton átalakította a tanulmányi szerződések szabályozását. Ezek közül talán az a legfontosabb módosítás, hogy ma már e szerződés alanyai sem feltétlenül ugyanazok, mint akik a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény ("régi Mt.") alapján voltak.

A közteher mértékében megadóztatott végkielégítések - Nem jár le a 98 százalékos különadó visszatérítésének határideje augusztus 25-én

2014.08.19.

Nem jár le a 98 százalékos különadó visszatérítésének határideje augusztus 25-én a hatályos jogszabályok alapján - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Mediációs panoráma - Nemzetközi konferencia Keszthelyen - Neves előadók, workshopok, színes társasági programok - Szeptember 4-6

2014.08.19.

Idén ismét mediációs nemzetközi konferenciának adjon otthont Magyarország. A II. Mediációs Panorámát – az OBH fővédnökségével – 2014. szeptember 4-dike és 6-dika között Keszthely városa rendezi. Számos hazai előadó mellett vendégek érkeznek Franciaországból, Svájcból, Belgiumból, Horvátországból, Németországból, Olaszországból, s még Brazíliából és Mauritiusról is.

Tíznapos elzárás biztonsági ellenőrzés megtagadásáért - Szigorított óvintézkedések a pekingi metrón a terrormerényletek ellenében

2014.08.19.

Tíznapos elzárással kell számolnia annak, aki visszautasítja a biztonsági ellenőrzést a pekingi metróban, vagyis nem hajlandó a reptérihez hasonló átvilágításnak, fémdetektoros vizsgálatnak alávetni magát - jelentette a helyi média.

Megdönthető a devizahitel-szerződések tisztességtelenségének vélelme - Beérkeztek a bankoktól az első keresetek

2014.08.19.

Beérkeztek a bankoktól az első devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre - közölte a törvényszék sajtóosztálya.

Bezárta kapuit a Sziget Bíróság - Az idei mérleg: Több száz látogató és 1200 kitöltött feladatlap

2014.08.19.

A hagyományoknak megfelelően idén is részt vett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Fővárosi Törvényszékkel és a Budapest Környéki Törvényszékkel a Sziget Fesztivál keretében megrendezett Civil Szigeten.

Sok jogász futócipőben! - A Jogi Fórum Kupa díjátadó ünnepségéről - Összefoglaló képekkel és kisfilmmel

2014.08.18.

Immár harmadszor mérhették össze erejüket és gyorsaságukat a jogászok a Jogi Fórum Kupán. A verseny évről évre népszerűbb. Ebben az esztendőben 363 jogászt mozgatott meg, ami 100 fővel több a tavalyinál. Külön öröm számunkra, hogy a Jogi Fórum Hölgyek csapata a női félmaraton-váltóban bronzérmet szerzett. Csapatunk futói: dr. Csabai Virgínia, dr. Horváth Eszter és dr. Csabai Kunigunda.

A jelöltek átadhatják a választók adatait a jelölőszervezeteknek - Önkormányzati választások 2014 - A NVB egyeztetett a NAIH-al

2014.08.18.

Nincs akadálya annak, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek kikérjék a névjegyzékben szereplők adatait és azokat egy adatfelhasználási szerződés aláírása után átadják a jelölőszervezetüknek - ismertette Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének álláspontját.

A szanálandó bankokat értékelő szakértők kiválasztásáról - Megjelent a kormányrendelet a Magyar közlönyben

2014.08.18.

Független értékelőknek kell felértékelniük a szanálandó bankok eszközeit, a szakértők kiválasztásáról hozott kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

Hiányos munkaügyi adminisztráció a kereskedelmi cégeknél - A Kúria döntése sem változtatott a vasárnapi pótlék fizetésének gyakorlatán

2014.08.18.

Bár a kereskedelmi munkáltatók többsége alkalmaz egyenlőtlen munkaidő-beosztást, ez ma még szinte kizárólag munkaidőkeretben történik. A döntő többség a Kúria döntését követően sem változtatott a vasárnapi pótlék fizetésének gyakorlatán. A kereskedelemben továbbra is leginkább papír alapú munkaidő-nyilvántartást vezetnek, a munkaidő-nyilvántartások vezetésének gyakorlata pedig több tekintetben sem felel meg a munkaügyi ellenőrzések által támasztott követelményeknek. Ezek a főbb következtetései a BDO Magyarország felmérésének, amely a kereskedelem munkaügyi helyzetét tárta fel.

Élelmiszerbiztonság éttermekben, táborokban, nyári fesztiválokon - A Nébih 37 millió forint bírságot szabott ki, az ellenőrzések folytatódnak

2014.08.18.

Mintegy 4000 ellenőrzés során eddig 37 millió forint bírságot szabott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nyári ellenőrzések első szakaszában, a vizsgálatok augusztus végéig folytatódnak.

700 milliót kaptak a bíróságok a devizahitel-perek intézésre - Kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben

2014.08.15.

Mintegy 700 millió forintot kaptak a bíróságok a devizahiteles perek intézésére - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent egyik határozatból.

A Magda-ügy - Egy híres per a magyar jögtörténetből

2014.08.15.

1983-ban különös kegyetlenséggel meggyilkoltak egy kislányt a szolnoki temetőben. A tett elkövetésével vádolt Magda Jánost első fokon halálra ítélték, viszont a megismételt eljárásban felmentették. Magdát élete során kétszer is gyilkossággal vádolták, de egyszer sem született ellene jogerős elmarasztaló ítélet.

Jogász Open 2014 - IX. OPTEN Jogász Open Társasági Tenisztorna - Augusztus 29-31.

2014.08.15.

2014. augusztus 29. és 31. között kilencedik alkalommal rendezik meg a JOGÁSZ OPEN társasági teniszbajnokság az ÁBRIS Teniszakadémián a Népligetben, melynek névadó szponzora idén is a hazai üzleti és jogi információs piac egyik meghatározó szereplője az OPTEN Informatikai Kft.

Készpénzre váltott vagy cserélt adómentes utalványok - 124 millió forintot próbáltak eltitkolni a cégek az adóhatóság elől

2014.08.15.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 33 ellenőrzést folytatott le az elmúlt években adómentes utalványok felhasználásával kapcsolatban, a 20 utólagos vizsgálat során 124 millió 688 ezer forint nettó adókülönbözetet állapított meg - közölte a NAV.

Eladó az egykor hírhedt jugoszláv börtönsziget - Goli otok-on 413 rab veszítette életét, többségük verés és kínzás miatt

2014.08.15.

Mintegy száz ingatlant értékesítene vagy adna bérbe a horvát állam a közeljövőben, közöttük az egykori jugoszláv börtönszigetet, Goli otokot is. Eddig körülbelül tíz ajánlat érkezett, a potenciális vásárlók többsége Szerbiából és Montenegróból jelentkezett, de a grazi egyetem is érdekelt az ügyben.

A „részeg voltam” védekezés nem mentesít a felelősség alól - Büntethető magatartások a Szigeten - Beszélgetés dr. Szabó Judittal

2014.08.15.

Nem fogad szót a fesztivál szervezőinek, és még hőbörög is? Ez rendbontás lehet, két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetve. Sörösüvegeket törve óbégat? Garázdaság. Ha két haver is ott van, csoportos garázdaság – három éves plafonnal. Tizennyolc alatti volt a srác, akinek adott egy slukkot a füves cigiből? Hét és fél évről indul, öt évnél kevesebb börtönre esélye sincs. Dr. Szabó Judittal, a Budapest Környéki Törvényszék Büntető Kollégiumának vezető-helyettesével az index.hu újságírója végigvette, mivel számolhat a fesztiválozó a Btk. és a bírói gyakorlat alapján.

A szellemitulajdon-jogok hatékonyabb érvényesítése érdekében - Az Európai Bizottság cselekvési tervet és stratégiát tett közzé

2014.08.15.

Az Európai Bizottság július 1-jén két közleményt adott ki a szellemitulajdon-jogok hatékonyabb érvényesítése érdekében. Az egyik közlemény egy olyan Cselekvési Tervet vázol fel, amely a szellemitulajdon-jogok Európai Unión belüli megsértésének kezelésére nézve javasol intézkedéseket. Ezt egészíti ki az a Stratégia, amely a szellemitulajdon-jogok harmadik országokban történő érvényesítésére nézve határoz meg célkitűzéseket.

Emberkereskedelem - Az áldozattá válás jelei, a megelőzés lehetőségei - A Szigeten nyitotta meg kampányát a BM

2014.08.14.

Emberkereskedelem elleni kampányt indított a Belügyminisztérium (BM) öt nagykövetséggel közösen szerdán a Sziget fesztiválon.

Székelyföldi autonómia - Alkotmánymódosító csomaggal kerül a bukaresti parlament elé a tervezet

2014.08.14.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotmánymódosító csomaggal együtt fogja a bukaresti parlament elé terjeszteni a székelyföldi autonómia tervezetét, amelyet a magyar fordítás elkészülte és az RMDSZ elnökségi ülése után bocsátanak közvitára - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Új Magyar Szó (maszol.ro) portálon csütörtökön közölt interjújában.

Interpollal köröztetik Kína egyik leggazdagabb üzletemberét - Liao Zsung-na több milliárd jüannal tartozik több mint félezer hitelezőnek

2014.08.14.

Több milliárd jüannal tartozik több mint félezer hitelezőjének Liao Zsung-na, korábban Kína leggazdagabbjainak egyike, akit most az Interpollal együtt keres a kínai rendőrség.

Augusztus 15-től reklámadót kell fizetni - 2014-ben az első adóelőleget augusztus 20-áig kell bevallani és befizetni

2014.08.14.

Augusztus 15-étől reklámadót kell fizetni a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után a médiavállalkozásoknak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, az internetes reklámok közlőinek.

Szigorodnak a bevándorlási szabályok Németországban - Aki szociális juttatásokkal csal, az repül! - Az uniós munkavállalásról

2014.08.14.

Németországban elkészültek az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorítását célzó javaslatok, és a kormány még augusztusban elindítja a reformokat - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Önkormányzati választás 2014 - Akár hajléktalan is lehet főpolgármester-jelölt, nem magyar uniós állampolgár is szavazhat

2014.08.14.

Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, de rájuk szavazhatnak, ha jelöltként indulnak, vagyis akár határon túli magyarok, hajléktalanok is lehetnek jelöltek, akár főpolgármester-jelöltek is.

Az éjszaka előrehaladtával ritkuló bizonylatok - A vendéglátósok 65 százaléka nem tartja be a szabályokat - Átfogó NAV ellenőrzések

2014.08.14.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átfogó ellenőrzése során a vendéglátósok 65 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, 38 százalékuk egyáltalán nem adott nyugtát a bevételeiről. Volt olyan hely, amely még a harmadik ellenőrzésen is megbukott - írta a NAV közleményében.

Megtévesztő fogyasztói csoportok - A GVH ismét milliós bírságot szabott ki

2014.08.14.

A fogyasztói csoportok szervezésével foglalkozó Credit Medical Kft. kereskedelmi kommunikációjával megtévesztette a fogyasztókat – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A vállalkozást ezért közel 3 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte a GVH.

A „MOL Blue Card” elnevezés nem jegyezhető be közösségi védjegyként - Az Európai Bíróság döntése a MOL vs. OHIM ügyben

2014.08.14.

A „MOL Blue Card” elnevezés nem jegyezhető be közösségi védjegyként pénzügyi és kereskedelmi szolgáltatások tekintetében - mondja ki C-468/13 P. számú MOL vs. OHIM ügyben hozott végzésében az Európai Unió Bírósága.

No kamu! programsátor a Szigeten - A HENT történetében először kitelepül a fesztiválra

2014.08.13.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület első alkalommal települ ki a Sziget fesztiválra. Az eddigi hamis tárgyak kiállítását kibővítve ezúttal előadásokkal, performanszokkal, kvízekkel és nyereményjátékokkal is várják a fesztiválozókat!

A szexuális zaklatás tabu a kínai iskolákban - A Nők Jogaiért nevű szervezet jelentése

2014.08.13.

A szexuális zaklatásoknak csupán elenyésző részét jelentik be az iskolák és a helyi hatóságok Kínában, miközben nyilvánossággal a helyzeten érdemben is lehetne javítani - állítja új jelentésében a Nők Jogaiért nevű nem kormányzati szervezet.

Tisztázásra szorul a devizahitel-törvény néhány rendelkezése - A Végrehajtói Kamara a szakminisztérium állásfoglalására vár

2014.08.13.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke szerint a júliusban elfogadott devizahiteles törvény néhány rendelkezése még tisztázásra szorul, de azok, akikre egyértelműen vonatkozik a jogszabály kérhetik a fizetésük letiltására vonatkozó végrehajtás felfüggesztését, és a kérelemnek a végrehajtók eleget tesznek.

A munkaviszony létesítésének különös feltételei - Ismét változott a Munka törvénykönyve

2014.08.13.

Az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról szóló törvénnyel július 1. napjával ismét módosult a Munka törvénykönyve (Mt.). A jelenlegi változás – szemben a 2014. március 15. napján hatályba lépő rendelkezésekkel, melyek az új Ptk-hoz igazították az Mt. rendelkezéseit - alapvetően a Büntető törvénykönyv rendelkezéseihez igazodik. Az Mt.-be bekerült a 44/A §, mely a munkaviszony létesítésének különös feltételeit határozza meg.

Mit ér a jogi diploma?

2014.08.13.

Az újonnan végzett jogászok a frissdiplomás-átlagnál havi 13 ezerrel forinttal keresnek többet. A Diplomás Pályakövetési Rendszer felmérése szerint egyre nagyobbra nyílik a nemek közötti jövedelemolló: a jogon végzett férfiak 210.150 forint fizetésével szemben a nők csupán havi 167.550 forintot könyvelhetnek el.

A Város Mindenkié Utcajogász program - Felhívás! - Önkéntes jogászokat keres a hajléktalan emberek jogklinikája

2014.08.13.

Az utcajogászok folyamatos jogi segítséget, hátteret nyújtanak A Város Mindenkié csoport lakhatásért való jogért folytatott küzdelmében. Az utcajogászok a mozgalom tagjai, aktivisták, akik a hajléktalan embereket ért sérelmekkel kapcsolatos jogi munkát végzik.

Zöldítési követelmények - 2015-ös uniós agrár-támogatási rendszer új kötelező elemeket tartalmaz

2014.08.13.

Már most készülniük kell a gazdálkodóknak a 2015-ös zöldítési követelmények teljesítésére - hívja fel az érintettek figyelmét a szaktárca a kormányzati portálon.

Személyi igazolvány bevonásával a radikális iszlamizmus ellenében? - Németország korlátozná a német iszlamisták mozgási szabadságát

2014.08.13.

A német kormány megvizsgálja a német állampolgárságú iszlamisták mozgási szabadsága korlátozásának lehetőségét, mert egyre többen utaznak a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak radikális fegyveres csoportokhoz.

A Seychelle-szigeteket is "megjárt" ingatlanokat zárolt a NAV - A furfangos üzlet akár 5 év börtönbe is kerülhet a cégvezetőnek

2014.08.13.

Egy szegedi férfi Seychelle-szigeteken átívelő üzletét leplezték le a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói, aki megpróbálta kimenteni cége vagyontárgyai közül a társaság Balaton parti és szegedi ingatlanjait; ezért akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat - közölte az adóhatóság a honlapján.

Pro Iustitia Hungarorum - A Magyar Igazságszolgáltatásért - Magyar elismerés egy horvát bírónak - Beszélgetés Ante Zeljkoval

2014.08.13.

Idén alapította és adta át először az Országos Bírói Tanács a „A Magyar Igazságszolgáltatásért – Pro Iustitia Hungarorum” Plakettet a Bíróságok Napján. Az elismerést Ante Zeljko, a Horvát Köztársaság bírája kapta.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000