Hír archívum: 2014. augusztus

Más hónap

Egy megkerülhetetlen platform a magyar jogtudomány számára - JTIblog - A Jogtudományi Intézet blogoldala - Felhívás szerzőknek!

2014.08.12.

A Jogtudományi Intézet (JTI) blogja bejegyzéseket vár a jogtudomány művelőitől maximum 1500 szó terjedelemben a jtiblog@tk.mta.hu címre. Az Intézet aktuális témákról tudományos igényességgel feldolgozott, de nem csupán a tudomány képviselői számára érthető posztokat kíván közzétenni honlapján.

Tíz év börtön törvénytelen privatizáció miatt Romániában - Dan Voiculescu 60 millió euróval károsította meg a román államot

2014.08.12.

Jogerősen tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a bukaresti táblabíróság Dan Voiculescut, a román kormánypárti Konzervatív Párt (PC) alapítóját, aki kiterjedt médiabirodalommal és sikeres vállalkozásokkal rendelkezik.

Jogtiszta zenei állomány a nyári fesztiválokon - Átalánydíj vagy alkalmi jogdíj - Többféle lehetőség közül választhatnak a DJ-k

2014.08.12.

A többek között a Balaton Soundot is szervező Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) együttműködésének köszönhetően idén kizárólag olyan DJ-k léphetnek fel a szervezők rendezvényein, akik teljes mértékben jogtiszta hangfelvételeket használnak; azaz a többszörözött (másolt) zenéik után jogdíjat fizettek – írja a Bevezetem.eu honlapja.

Szabálytalanul gazdálkodó felsőoktatási intézmények - Az Állami Számvevőszék vizsgálati eredményei

2014.08.12.

Az Állami Számvevőszék 2009-12 közötti időszakot és első lépcsőben nyolc felsőoktatási intézményt érintő vizsgálata szabálytalanságokat tárt fel a gazdálkodási jogkörök gyakorlásában az intézmények többségénél.

Önellenőrzés a reklámadó uniós jogba ütközése nyomán? - NAV: Nem utal jogszabályváltozásra a bevallási nyomtatvány

2014.08.12.

Az adóhatóság szerint nem utal jövőbeni jogszabályváltozásra a reklámadó bevallásnak az az oldala, amely önellenőrzésre ad lehetőséget akkor, ha az új adó hazai, illetve uniós jogszabályokba, normákba ütközik.

Tolvajt fogott a Scotland Yard főparancsnoka - Sir Bernard Hogan-Howe három éve áll a Metropolitan Police élén

2014.08.12.

Ritka dicsőségben részesült hétfőn egy fiatal londoni tolvaj, akit személyesen a Scotland Yard főparancsnoka fogott el.

Valótlanul állított betegségmegelőző és gyógyító hatás - Étrend-kiegészítők miatt 6 millió forintos GVH-bírság

2014.08.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Kyäni Europe AB egyes termékeinek valótlanul tulajdonított betegségmegelőző, illetve gyógyító hatást, valamint megalapozatlanul egészségre vonatkozó és piacelsőségi állításokat tett. Ezen kívül a hirdetésekben az alaszkai áfonya, illetve az alaszkai lazac speciális tulajdonságaival és felhasználásával kapcsolatban valótlan kijelentéseket fogalmazott meg. A GVH ezért összesen 6 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Bonyodalmak a KKV-definíció értelmezésében - A kedvezmények miatt a minősítésnek igen komoly következményei lehetnek

2014.08.11.

Az elnagyolt és kidolgozatlan szabályrendszer miatt már évek óta problémát jelent annak értelmezése, hogy egy adott vállalkozás kis- és középvállalkozásnak (KKV) minősül-e. Pedig a KKV-kat megillető kedvezmények miatt a minősítésnek igen komoly következményei lehetnek. A képet tovább homályosítja, hogy a NAV a közelmúltban megváltoztatta az alig egy évvel ezelőtt közzétett állásfoglalását és kimondta: a kis- és középvállalkozások definíciójának alkalmazásakor a társaság testvérvállalatának az adatait is számításba kell venni. A megváltoztatott értelmezés akár több száz adózót is érinthet, akik kiszorulhatnak a KKV státusz nyújtotta kedvezményekből – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Sziget Bíróság - Igazságszolgáltatási érdekességek, tesztek, kvízek, játékok és nyeremények a Civil Szigeten

2014.08.11.

A hagyományoknak megfelelően idén is várunk mindenkit a Sziget Fesztiválon, a Civil Szigeten felállított Sziget Bíróságon! A sátorban augusztus 13-17 között tesztekkel, kvízekkel, különböző játékokkal és nyereményekkel készülünk az igazságszolgáltatás iránt érdeklődő magyar és külföldi látogatókra!

Zálogjog az új Ptk-ban

2014.08.11.

A hitelezők és az adósok érdekeit is megfelelően szolgálják az új Polgári Törvénykönyv zálogjogi szabályai – hangzott el a Jogi Fórum július konferenciáján, amely a zálogjog megváltozott szabályainak bemutatását tűzte zászlajára.

Európai Bíróság: Késedelmi kamat jár a visszatartott áfa után - A magyar adójogi szabályozás nincs összhangban az uniós joggal

2014.08.11.

Az uniós jog megsértésével visszatartott áfa vonatkozásában az adóalanyokat késedelmi kamat illeti meg - döntött az Európai Unió Bírósága.

Koszovónak három hónapja nincs kormánya - Az alkotmány nem fogalmaz egyértelműen a választási koalíciókkal kapcsolatban

2014.08.11.

Akár az év végéig is elhúzódhat a politikai válság Koszovóban, amely három hónapja kezdődött, amikor feloszlatták a pristinai parlamentet.

Keretrendszer a válságba került pénzügyi szervezetek átalakításához - A pénzügyi közvetítőrendszer biztonságát erősítő törvény

2014.08.11.

2014. július 18. napján kihirdetésre került a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi XXXVII. törvény. A törvény egyes rendelkezései 2014. július 21. napján hatályba léptek, számos főbb rendelkezés hatályba lépésére azonban csak 2014. szeptember 16. napján, valamint 2015. június 15. napján kerül sor.

Elhalasztott egészséges közétkeztetés - Csak jövő év januárjában lép hatályba a rendelet

2014.08.11.

Szeptember helyett jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Örökbefogadhatnák egymás gyermekét a homoszexuális párok Csehországban - Parlament előtt a törvénymódosítás

2014.08.11.

Várhatóan már a közeljövőben partnerük gyermekét is örökbe fogadhatják a bejegyzett homoszexuális párok tagjai Csehországban, ezt az a törvénymódosítás tenné lehetővé, amelyet több párt képviselője közösen készített elő a parlamenti alsóházban.

Körültekintő vásárlás az interneten - Az adóhatóság megsemmisíti a szellemi tulajdonjogot sértő árut

2014.08.11.

Az interneten keresztül külföldről rendelt áruk fokozott ellenőrzésére hívta fel a figyelmet Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert a szellemi tulajdonjogot sértő árut megsemmisítik.

Felfüggesztett devizahitel-végrehajtások - Végrehajtói kamara: Előfordulhat a végrehajtási törvény téves értelmezése!

2014.08.11.

Szünetelnek a végrehajtási ügyek július 26. óta az akkortól hatályos jogszabállyal érintett devizaalapú hitelek, forint hitelek és lízing tartozások esetében, azonban nem zárható ki, hogy a több százezer ügy közül egyedi ügyekben ne történjenek téves értelmezésen alapuló végrehajtói tájékoztatások - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara.

A nők elleni erőszak minden formájának felszámolásáért - Hatályban az Isztambuli Egyezmény

2014.08.08.

Hatályba lépett augusztus 1-jén az Európa Tanács (ET) úgynevezett Isztambuli Egyezménye, amelynek célja a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolása.

A kínos ügyek segítenek meghúzni a határvonalakat - Beszélgetés Handó Tünde OBH elnökkel

2014.08.08.

Handó Tünde szerint az igazságszolgáltatásban elért eredményekhez szemléletváltásra, motiváltságra és a stratégiai célok meghatározására volt szükség - olvasható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökével készült interjúban a nol.hu-n.

Helmut Kohl pert nyert a memoárjait összeállító szellemíró ellenében

2014.08.08.

Helmut Kohl a jogos tulajdonosa a visszaemlékezéseit összefoglaló kötetek előmunkálataiként folytatott beszélgetésekről készült hangfelvételeknek - döntött pénteken a kölni tartományi felsőbíróság a volt német kancellár és a memoárjait összeállító úgynevezett szellemíró perében.

Túlzottan megengedő egyetemi tanári kinevezések? - A MAB élesen bírálja a felsőoktatási törvény módosítását

2014.08.08.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) megfontolt, a minőséget garantáló felsőoktatási törvény elfogadását szorgalmazza, a minősítő szervezet szerint a legutóbbi módosítás olyan paragrafusokat emelt a jogszabályba, melyek az egyetemi tanárok presztízsét megkérdőjelezik.

A gombagyűjtés szabályairól - Az erdőtörvény alapján

2014.08.07.

A gombagyűjtés szabályaira figyelmezet a miskolci székhelyű Északerdő Zrt., amely közleményében emlékeztet arra, hogy a gomba és az erdei vadgyümölcs szedését az erdőtörvény szabályozza.

Kárpótlást kapnak az akaratuk ellenére sterilizált nők Csehországban

2014.08.07.

Pénzbeli kártérítést kaphatnak Csehországban azok a nők, akiket 1972 és 1991 között akaratuk ellenére sterilizáltak.

Gyermekjogokról gyermekeknek és szülőknek - Az OBDK tájékoztató kiadványa

2014.08.07.

Gyermekotthonba, nevelőszülőkhöz kerülő gyermekeknek, valamint szüleiknek szóló hasznos tudnivalókat tartalmazó füzetcsomagot készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

A munkaügyi szabályozás betartatásáról írt alá rendeletet Obama - Alkotmányos jogkör túllépése miatt bírósági eljárás indulhat az amerikai elnök ellen

2014.08.07.

Barack Obama amerikai elnök rendeletet írt alá, amelyben megnehezíti a munkaügyi törvényeket megszegő cégek számára, hogy megrendeléseket nyerhessenek el szövetségi kormánytól.

Kormányhatározat az agrártámogatások átalakításáról - Az új rendszer több embernek biztosít megélhetést

2014.08.07.

Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás felső szintjének megállapításáról és a mezőgazdasági munkahelyteremtés elősegítéséről szóló határozat csütörtökön a Magyar Közlönyben.

A magyar hatóságok megszegték konzultációs kötelezettségüket? - EKB kormányzótanácsi vélemény a devizahitel-törvény elfogadásáról

2014.08.07.

Az Európai Központi Bank (EKB) július 28-i keltezésű, az EKB honlapján augusztus 5-én közzétett kormányzótanácsi vélemény szerint a magyar hatóságok megszegték az EKB-val való konzultációs kötelezettségüket a devizahitelesek megsegítését célzó törvény elfogadása során.

Nemzeti ünnepek és kiemelt fontosságú rendezvények - Kormányhatározat jelent meg a Magyar Közlönyben

2014.08.05.

A három nemzeti ünnep mellett nem kilenc, hanem tizenegy kiemelt fontosságú nevesített rendezvény megszervezéséért felel a jövőben a Honvédelmi Minisztérium, s az e célból létrehozott Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal.

100 millió dollár ellenében megszüntetik az Ecclestone-pert - A 83 éves brit üzletember bitorolta a Forma-1 kereskedelmi jogait

2014.08.05.

Százmillió dollár megfizetéséért cserébe megszüntetik a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone elleni büntetőpert - közölte kedden Münchenben az ügyben eljáró tanácsvezető bíró.

Új elnökhelyettese van a Szegedi Törvényszéknek

2014.08.05.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke 2014. július 1-jétől 2020. január 9-ig terjedő időtartamra Rózsáné Markó Zsuzsanna törvényszéki tanácselnököt nevezte ki a Szegedi Törvényszék elnökhelyettesévé.

Sérülnek a kisebbségek nyelvi jogai Ukrajnában - Hatályban az új felsőoktatási törvény

2014.08.05.

Az új ukrán felsőoktatási törvény gyakorlatilag megkérdőjelezi Ukrajna nemzeti közösségeinek az anyanyelven történő felsőoktatáshoz való jogát – jelentette ki Tóth Mihály kisebbségjogi szakértő az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap számában.

Uniós jogot sérthet a német úthasználati díj - Az infrastrukturális hozzájárulás a külföldieket közvetetten diszkriminálja

2014.08.05.

Uniós jogot sérthet a tervezett német útdíjrendszer, amelynek az a célja, hogy bevonja a külföldi autósokat a német úthálózat fenntartásának és fejlesztésének finanszírozásába, a német autósok terheit pedig ne növelje.

Segítség civileknek - Gyakran feltett kérdések az egyesületekre és az alapítványokra vonatkozó nem peres eljárásokban

2014.08.05.

Legkésőbb 2016. március 15. napjáig minden társadalmi szervezetnek felül kell vizsgálnia az új Ptk-nak való megfeleltetés céljából létesítő okiratát. - Tipikus hibák, megoldási javaslatok a változásbejegyzési eljárása során

Tilos a rendkívüli hangos utcai tevékenység Sevillában - Akár 300 ezer euró is lehet a büntetés egy új rendelet alapján

2014.08.04.

Betiltják az utcai hangoskodást Sevillában: a "rendkívüli hangos" utcai tevékenységet 300 és 300 ezer euró közötti összeggel büntetheti a rendőrség egy új rendelet alapján.

Amrikai vízummegvonás venezuelai tisztségviselőktől - A beutazási tilalom a kormányzat legmagasabb szintjeit is érinti

2014.08.04.

Az Egyesült Államok megtagadja a beutazási engedélyt számos venezuelai tisztségviselőtől, mert szerepük volt az emberi jogok megsértésében és az év elejei tömegtűntetések elleni erőszakos fellépésben - közölték Washingtonban az amerikai kormány képviselői.

Üzletszerű csalássorozat balaton-parti ingatlanértékesítések kapcsán - Közel kétszáz milliós adóhiányt tárt fel az adóhatóság

2014.08.04.

Százkilencvenhét millió forint adóhiányt okozott a költségvetésnek három siófoki lakos, akik a sorozatos balatoni ingatlanértékesítések kapcsán elfelejtették bevallani és megfizetni az adásvételekből származó bevételük alapján keletkező adót; az ügyben a NAV Dél-dunántúli régiós nyomozói különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folytatnak büntetőeljárást - tette közzé az adóhatóság a honlapján.

1,8 milliárd eurót kell fizetnie az orosz államnak a Yukos-ügyben - A strasbourgi bírák az olajvállalat több panaszát is elutasították

2014.08.04.

Több mint 1,8 milliárd euró - 582 milliárd forint - kártérítés megfizetésére kötelezte döntésével az orosz államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága a Yukos (Jukosz) olajvállalat által indított perben.

Jogszabály készül a szarvasgombáról - Az adóelkerülő gombagyűjtésre vonatkozó rendelet nyomában

2014.08.04.

A következő parlamenti ülésen terjeszti elő a szarvasgombával foglalkozó jogszabályjavaslatát a földművelésügyi tárca - jelentette be Fazekas Sándor, a minisztérium vezetője.

Képzés- és munkafolyamat-optimalizálás a bíróságokon - Kiemelt szervezetfejlesztési célok valósultak meg a Pécsi Törvényszéken

2014.08.04.

A Pécsi Törvényszék 2013. november 29-én az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program támogatási rendszeréhez – szervezetfejlesztési célok megvalósításához forrást biztosító – pályázatot nyújtott be sikeresen. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kifejezetten támogatja valamennyi törvényszék pályázati szándékát.

Versenykorlátozó megállapodás a televíziók piacán - A Gazdasági Versenyhivatal 303 milliós bírságot szabott ki

2014.08.04.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Samsung SDI (a Samsung SDI Co. Ltd. a SAMSUNG SDI Germany GmbH-val és a SAMSUNG SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt.-vel egyetemlegesen), az LG Philips Displays Holding B.V., valamint a Technicolor SA jogsértést követtek el, amikor a színes televízió képcsövek árát közvetlenül és közvetetten rögzítették, a vevőket és piacokat felosztották, a kapacitásokat korlátozták, valamint az árakra, termelésre, értékesítésre vonatkozó nem nyilvános stratégiai információkat megosztották. A Hivatal a jogsértés elkövetéséért 303 millió Ft bírságot szabott ki.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000