Hír archívum: 2014. szeptember

Más hónap

Akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei - Szerdán szavaz a parlament a bankok elszámoltatásáról

2014.09.22.

Szerdán és pénteken tartja következő ülését az Országgyűlés. A képviselők a hét közepén fogadhatják el a bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatot, amelynek eredményeként a kabinet számításai szerint átlagosan akár harmadával is csökkenhetnek a devizahitelesek törlesztőrészletei. A parlament szerdán új alkotmánybírákat is választhat, míg pénteken a paksi bővítésről tarthatnak vitát.

Nem lesz független Skócia - A csütörtöki referendum döntött - elentősen kiszélesített döntési jogköröket remél a skót parlament

2014.09.19.

A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert. Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte, hogy a függetlenségellenes oldal győzött a referendumon.

Az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról - Újabb határidők a 2013. évi L. törvény előírásai alapján!

2014.09.19.

Korábbi cikkeimben már ismertettem az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény (továbbiakban: Ibtv.) által előírt feladatokat. Jelenlegi cikkemben ismételten fel szeretném hívni a Kedves Olvasó figyelmét a még ez évi határidős feladatokra, illetve a közeljövőben teljesítendő előírásokra, melyek közül néhányat részletesen be is mutatok.

Elszámolatlan közpénzek, eltitkolt adatok? - Fekete felhők a Norvég Alapok körül - A Kehi adószámok felfüggesztését kezdeményezte

2014.09.19.

Ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megkeresi az adóhatóságot, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adószám felfüggesztésének folyamatát elindítja - közölte a NAV. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig így tájékoztatott: a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium mind a négy tagja esetében, beleértve a Kárpátok Alapítványt, kezdeményezte a Kehi az adószám felfüggesztését, mert a jogszabályokat megsértve nem adták át a kért adatokat.

Szigorúbban büntetett szexuális bűncselekmények - Törvényjavaslatot fogadott el a német kormány

2014.09.19.

A német kormány a szexuális bűncselekmények büntetésének szigorításáról szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdai ülésén.

Magyar elnöke lesz a Fiatal Ügyvédek Nemzetközi Egyesületének - Görgényi Orsolya az első elnök a Kelet-Közép-Európai régióból

2014.09.19.

A Fiatal Ügyvédek Nemzetközi Egyesülete (AIJA) Görgényi Orsolyát (40) választotta idén alelnökévé. Ez a pozíció automatikusan azzal jár, hogy 2015 szeptemberétől egy éven keresztül a fiatal magyar jogász lesz a szervezet elnöke.

Bankok és építő cégek vezetik a GVH bírság-listáját - A bankok között az OTP áll az első helyen 4,44 milliárd forinttal

2014.09.19.

A gazdasági verseny megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által, az elmúlt 5 évben kiszabott bírságok százas listáját két bank és három építőipari társaság vezeti - közölte a listát összeállító gazdasági információ szolgáltató cég, feketelista.hu.

Létrejön az Igazságügyi Hivatal - Október 1-én lép hatályba az új hivatal feladatait rögzítő kormányrendelet

2014.09.19.

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalból való kiválással létrejön az Igazságügyi Hivatal, amely a többi között a jogi segítségnyújtással, az áldozatsegítéssel, a kárpótlással és egyes - nem büntetés-végrehajtással összefüggő - pártfogó felügyelettel kapcsolatos feladatokat lát el a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent és október 1-jén hatályba lépő kormányrendelet szerint.

Kultúra nélkül nincs Magyarország - Kötet jelent meg Klebelsberg Kuno egykori jogász kultuszminiszterről

2014.09.19.

Kultúra nélkül nincs Magyarország címmel mutatták be Budapesten Ujváry Gábor történész és Vertel Beatrix tervező grafikus közös kötetét, amely Klebelsberg Kuno egykori jogász kultuszminiszter életpályáját és munkásságát tárja az Olvasó elé.

A légitársaságok jogosan számolnak fel plusz költséget csomagokért - Európai Bíróság: Az uniós jog felülírhatja a nemzeti jogot

2014.09.18.

A fapados légitársaságok jogosan számolnak fel plusz költséget az utasaik által feladott csomagok után - állapította meg az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön nyilvánosságra hozott ítéletében, az egyik spanyol fapados légitársaság, illetve a spanyol fogyasztóvédő hatóság és az egyik spanyol bíróság közötti jogvita kapcsán.

A jogászminiszter belép - Beszélgetés Trócsányi Lászlóval, az ismét önálló Igazságügyi Minisztérium vezetőjével

2014.09.18.

Az igazságügyi tárca akkor jó, ha jogászminisztériumként működik – állítja Trócsányi László, aki kutatói, ügyvédi, oktatói, alkotmánybírói, nagyköveti pályafutás után június óta az ismét önálló Igazságügyi Minisztérium vezetője. Eddigi életútjáról és miniszteri programjáról kérdeztük.

Megtiltott multilaterális bankközi díjak - Az Európai Unió Bíróságának ítélete a MasterCard-ügyben

2014.09.18.

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyja a Törvényszék ítéletét, és ezzel hatályában fenntartja a Bizottság azon határozatát, amely megtiltja a MasterCard által alkalmazott multilaterális bankközi díjakat.

Alvilági leszámolás vétlen áldozatokkal - Vádat emeltek az 1998-as Aranykéz utcai robbantás ügyében

2014.09.18.

A Fővárosi Főügyészség Jozef R. és P. Tamás ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt az Aranykéz utcai robbantás ügyében a Fővárosi Törvényszéken - tájékoztatott az ügyészség csütörtökön.

Elmaradt kedvezmények, vitatott telefonszámlák - Elektronikus hírközlési szolgáltatások - A Budapesti Békéltető Testület ajánlása

2014.09.18.

Ön járt már úgy, hogy nem kapta meg az ígért kedvezményeket? Esetleg néhány évvel ezelőtti telefonszámláját vitatta a szolgáltató? - A Budapesti Békéltető Testület 4/2014. számú ajánlása összefoglalja az elektronikus hírközlési szolgáltatások igénybevételekor tanúsítandó helyes és elvárható előfizetői és szolgáltatói magatartást.

Gyengített dzsihadista szervezetek - Törvény készül Franciaországban a terrorista-toborzások ellenében

2014.09.18.

Őrizetbe vett a francia titkosszolgálat hat olyan embert, köztük két kiskorút Lyon elővárosaiban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiatal nőket toboroztak szíriai dzsihadista harcokra - közölték szerdán rendőrségi források.

Ügyvédeket sújtó adóemelés és diszkrimináció Szerbiában - A szerb ügyvédi kamara újabb sztrájkot hirdetett

2014.09.18.

Sztrájkba léptek a szerbiai ügyvédek szerdán, ezért nem vesznek részt a bírósági tárgyalásokon sem - közölte a sajtóval Dragoljub Djordjevic, a szerbiai ügyvédi kamara elnöke.

Két egymást követő választás jelöltállítás nélkül - Az ügyészségek 34 párt megszüntetését kezdeményezték

2014.09.18.

Harmincnégy párt ellen indítottak keresetet az ügyészségek, kérve a bíróságokat, hogy állapítsák meg a pártok működésének megszűnését, mivel azok két egymást követő országgyűlési választáson nem állítottak jelöltet - közölte a Legfőbb Ügyészség

Méltó tiszteletadás Juhász Andornak - Emléktáblát avattak a Kúria egykori elnökének az Orlay utcában

2014.09.17.

2014. szeptember 17-én 150 éve, hogy megszületett a Kúria egykori elnöke, Juhász Andor, akinek tiszteletére emléktábla avatásra került sor egykori lakhelyén. A tiszteletadáson beszédet mondott Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Dr. Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, illetve Dr. Jeszenszky Sándor, aki a helyszínt adó Orlay utcai társasház lakóinak nevében emlékezett.

Vakáció után Mediáció Keszthelyen - II. Mediációs Panoráma nemzetközi konferencia a Balaton partján

2014.09.17.

A Bírók a Mediációért Egyesület a 2013-as kőszegi-szombathelyi I. Mediációs Panoráma nemzetközi konferencia népszerűségén felbuzdulva 2014-ben megszervezte a rendezvény folytatását. A II. Mediációs Panorámának – az Országos Bírósági Hivatal fővédnökségével – szeptember 4-e és 6-a között Keszthely városa adott otthont. Az esemény médiapartnere a Jogi Fórum volt, de számos további szervezet nyújtott felbecsülhetetlen támogatást.

Világszerte tízből hat gyermeket bántalmaznak - Párbeszéd az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének 25. évfordulója alkalmából

2014.09.17.

Világszerte tízből hat gyereknél alkalmaznak testi fenyítést az UNICEF adatai szerint, a 2 és 14 év közöttieknél az arány eléri a 80 százalékot. 2012-ben minden ötödik emberölés áldozata gyermek volt, a serdülőkor elején pedig a tanulók harmadát rendszeresen zaklatják. Még mindig 17 ezer gyermek hal meg naponta olyan körülmények között, amelyek megelőzhetők lettek volna. Magyarországon csaknem 200 ezer gyermek veszélyeztetett, évente 6 ezren válnak bűncselekmény áldozatává. Minderről közös nemzetközi gyermekjogi konferenciát tart az UNICEF Magyar Bizottsága és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az ENSZ Gyermekjogi egyezménye elfogadásának 25. évfordulóján.

Elveszíti szlovák állampolgárságát, aki egy másik országét felveszi - A szlovák alkotmánybíróság eljárásjogi okokra hivatkozva döntött

2014.09.17.

Nem hozott érdemi döntést a szlovák alkotmánybíróság (Ab) az állampolgársági törvény alkotmányosságát vitató beadványról: a testület szerdán eljárásjogi okokra hivatkozva elutasította a panaszt.

Névtelenül vásárolható telefonos feltöltőkártya Romániában - Az alkotmánybíróság határozata tovább nehezíti a bűnüldözést

2014.09.17.

Továbbra is személyi adatok nélkül lehet telefonos feltöltőkártyákat vásárolni a romániai mobiltelefon-szolgáltatóknál, miután az alkotmánybíróság az alaptörvénybe ütközőnek minősítette kedden a kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő törvényt.

Tanítási gyakorlat és igazolt szaképzettség - Szigorodnak a külföldiek munkavállalásának feltételei Pekingben

2014.09.17.

Megszigorították a külföldiek, különösen a tanárok munkavállalásának követelményeit a kínai fővárosban, ahol több mint 37 ezer külföldi dolgozik tartósan - jelentette a kínai média a pekingi önkormányzatra hivatkozva.

Fokozottan védett gyermekek - El nem évülő szexuális bűncselekmények - Még az idén szigorodhat a Büntető Törvénykönyv

2014.09.17.

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására vonatkozó javaslatot nyújtott be két kormánypárti képviselő annak érdekében, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények. A javaslatról a tervek szerint az őszi ülésszakban szavaz a parlament, így a köztársasági elnök még az idén kihirdetheti.

Szigorodó transzferár-ellenőrzések - A már vizsgált nyilvántartások is kockázatosak lehetnek

2014.09.17.

Jelentős változáson ment át az elmúlt években az adóhatóság transzferár-ellenőrzési gyakorlata, amelynek fókuszában jelenleg elsősorban a 2008 és 2011 között készült nyilvántartások állnak. Az egyre szaporodó ún. felülellenőrzési eljárásokon a korábban „golyóállónak” vélt transzferár-nyilvántartások sem feltétlenül mennek át, gyakran a korábban nem kifogásolt nyilvántartásokat is hiteltelennek minősíti a hatóság. A büntetések elkerülése érdekében ezért az adózóknak érdemes lehet felülvizsgálniuk korábbi transzferár-nyilvántartásukat – hívja fel a figyelmet a Ryan globális adótanácsadó cég adószakértője.

Alkotmányos alapjog sérült a tűcsereprogram megszüntetésével - A szenvedélybetegek ellátásáról - Ombudsmani jelentés

2014.09.17.

A józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő - állapította meg jelentésében Székely László, az alapvető jogok biztosa.

Függetlenségért kiált Skócia? - Csütörtökön lesz a népszavazás - Brit alkotmányjogászok: Aligha tartható a skót függetlenségi menetrend

2014.09.16.

Aligha lenne tartható az az elszakadási menetrend, amelyet a skót kormány vázolt fel Skócia függetlenné válása esetére, tekintettel arra, hogy a rendezendő kérdések igen bonyolultak - mondták csütörtökön tekintélyes brit alkotmányjogi szakértők.

Jogvédelmi képviselői képzések - Októberben újabb 60 fő részére indít térítésmentes képzést az OBDK

2014.09.16.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) közel két éves működése alatt negyedik alkalommal hirdeti meg komplex jogvédelmi képviselői képzését az egészségügy, a szociális és gyermekvédelem területén dolgozók részére. Az eddigi sikeres képzések folytatásaként 2014. októbertől 9-től így újabb 60 fő térítésmentes képzését indítja el a Központ.

Korlátozott hitelkiváltó hitelek, összehangolt stratégia - 9 milliárdos GVH-bírság - A kartellezéssel vádolt 11 bank pereli a Versenyhivatalt

2014.09.16.

Hétfőn a Fővárosi Törvényszéken folytatódott a 11 bank által, a kartellezés miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott több mint 9 milliárd forintos bírság miatti per.

Letöltendő börtönre ítélt gyámhivatali ügyintéző - Hivatásos gondnokkal összejátszva több milliót tulajdonított el gondozottaktól

2014.09.16.

Hivatali visszaélés, sikkasztás, csalás, valamint közokirat-hamísítás miatt nem jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék a keszthelyi gyámhivatal ügyintézőjét, aki a hivatásos gondnokkal összejátszva több millió forintot vett fel a gondozottak számlájáról.

Már anyanyelvükön fordulhatnak ombudsmanhoz a romániai magyarok - A kisebbségi nyelvek európai chartájának alkalmazásáról

2014.09.16.

A marosvásárhelyi Bernády György Alapítvány kisebbségvédelmi szemináriumának résztvevői azt kérték a román kormánytól, hogy ellenőrizze hatékonyabban a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának romániai alkalmazását. Az alapítvány 11. alkalommal megszervezett kisebbségvédelmi szemináriumánakrésztvevői a charta romániai alkalmazását vitatták meg.

Felmentett jogvédők Oroszországban - A Golosz szabadult a külföldi ügynöktörvény hatálya alól

2014.09.16.

Nem vonatkozik a külföldi ügynöktörvény a Golosz nevű oroszországi választási jogvédő szervezetre - mondta ki a Moszkvai Városi Bíróság határozatában semmisnek nyilvánítva az NGO elleni szabálysértési eljárást.

Eltitkolt bevételek - Éttermeket és kávézókat zárathat be a NAV - 200 belvárosi vendéglátóhely 35%-ában állapítottak meg jogsértést

2014.09.16.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 200 vendéglátóhelyet ellenőrzött Budapest belvárosában, az ellenőrzések 35 százalékában állapított meg jogsértést; két éttermet és egy kávézót várhatóan be is zárnak, mert rövid időn belül kétszer is kiderült, hogy bevételeiket eltitkolják - közölte a hivatal.

Három alkotmánybíró-jelölt - Egy bíró, egy ügyvéd és egy ügyész - Jövő szerdán szavazhat az Országgyűlés

2014.09.15.

Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíró-jelöltekről szavazhat jövő szerdán az Országgyűlés, mindhármukat a kormánypártok javasolták - közölte az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság fideszes alelöke újságírókkal a testület hétfői, zárt ülését követően.

Devizahitel-ügyek futószalagon

2014.09.15.

Sikerül-e a bankoknak megdönteni a devizahitel-szerződések tisztességtelenségének vélelmét? A Fővárosi Törvényszék eddigi ítéletei szerint nem. Vagy részben igen? Közben a kölcsönök elszámolási kérdéseit rendező törvényjavaslat már a Tisztelt Ház asztalán.

Kibővül a kötelező jótállás köre - Hatályban a márciusi kormányrendelet új rendelkezése

2014.09.15.

A jótállási kötelezettséggel járó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, és egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma - a márciusban született kormányrendeletnek ez a szabálya szeptember 15-én lép hatályba.

A végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó elszámolásáról - Alacsonyabb átalányközterhet állapít meg a kormány törvényjavaslata

2014.09.15.

A kormány a parlament elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amelynek egyik része a 2 millió feletti végkielégítéseket az elmúlt években sújtó 98 százalékos különadó elszámolásáról rendelkezik úgy, hogy helyette alacsonyabb mértékű átalányközterhet állapít meg.

A devizahitelek elszámolási szabályairól - Országgyálés előtt a törvényjavaslat

2014.09.15.

Benyújtotta pénteken a kormány az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely alapján a pénzügyi intézményeknek el kell számolniuk fogyasztóikkal a múltbeli túlfizetéseket, a kiszámítási és elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalja.

Szervezett bűnözés gyanújával őrizetbe vett miniszterek Bosznia-Hercegovinában - 6 millió euróval károsították meg a Föderációt

2014.09.15.

Szervezett bűnözés és adócsalás gyanújával őrizetbe vett 14 embert, köztük három politikust, a bosznia-hercegovinai rendőrség szerdán - közölte honlapján a Nezavisne Novine című szarajevói lap. A három politikus közül kettő miniszter.

Homoszexualitás miatt letartóztatva - Hét egyiptomi azonnali szabadlábra helyezését követeli a Human Right Watch

2014.09.15.

A homoszexualitásuk miatt vasárnap letartóztatott hét egyiptomi azonnali szabadlábra helyezését követeli a Human Right Watch (HRW) nevű emberi jogi szervezet - jelentette az egyiptomi sajtó.

Devizahitel-ügyek - Megalapozatlan az alkotmánybírósági indítvány? - A Fővárosi Törvényszék tudja tartani a perek lezárásának határidejét

2014.09.12.

Megalapozatlan a Fővárosi Törvényszék egyik perben eljáró bírájának a devizahiteles törvény alkotmányellenessége miatt benyújtott alkotmánybírósági indítványa Trócsányi László igazságügyi miniszter Alkotmánybírósághoz (Ab) intézett és a kormányzati portálon közzétett levele szerint.

Tömegesen osztanak illegális zenei tartalmakat az orosz Facebookon - A Sony, az Universal és a Warner perel a szentpétervári bíróságon

2014.09.12.

A héten kezdetét vette Szentpéterváron az orosz Facebook, azaz a VK.com elleni per. Három kiadó: a Sony, az Universal és a Warner megunta, hogy tömegesen osztanak meg illegális zenei tartalmakat – írja az Origo.

A munkaügyi ellenőrzéstől a szervezkedési szabadságig - Csorbuló jogok? - A legfontosabb ILO egyezmények végrehajtásáról

2014.09.12.

Az ILO Alapokmányának 22. cikke szerint minden tagállam vállalja, hogy évenként jelentést készít a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal részére azokról az intézkedésekről, amelyeket azon egyezmények előírásainak az érvényesítése érdekében tett, mely egyezményekhez csatlakozott. Ebben az évben olyan nagy jelentőségű egyezményeket érint a jelentéstételi kötelezettség, mint például a munkaügyi ellenőrzésről szóló C81.sz. egyezmény, az egyesülési szabadságról és a szervezkedési jog védelméről szóló C87.sz. egyezmény, a szervezkedési és a kollektív tárgyalási jogról szóló C98.sz. egyezmény, a munkaügyi kapcsolatokról szóló (közszolgálat) C151.sz. egyezmény, valamint a kollektív tárgyalásokról szóló C154. sz. egyezmény.

Szabad-e a paródia? - Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott

2014.09.12.

Ha egy paródia hátrányos megkülönböztetést sugalló üzenetet közvetít, a parodizált mű jogosultja kérheti, hogy a paródiát ne lehessen kapcsolatba hozni ezen üzenettel. A paródia lényeges és egyedi jellemzője egyrészt egy létező mű felidézése, amelytől érzékelhetően el kell térnie, másrészt a humor vagy gúny kifejezése - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A líbiai titokper - Egy híres ügy a magyar jögtörténetből

2014.09.12.

Egy ártatlannak tetsző glosszával indult Németh Ferenc kálváriája. A Reform magazin újságírója 1990 végén nyilvánosságra hozta egy 1986-os líbiai–magyar hadikereskedelmi tárgyalás dokumentumait. Nem kis meglepetésére államtitoksértés vádjával bíróság elé állították.

Nem vitatott követelések - Az európai végrehajtható okiratról - Az Európai Igazságügyi Hálózat gyakorlati útmutatója

2014.09.12.

A magánszemélyek és vállalkozások számára biztosítani kell, hogy jogaikat nemzeti hovatartozásuktól függetlenül gyakorolhassák. A nem vitatott követelésekre vonatkozó európai végrehajtható okirat lehetővé teszi határozatok, bírósági egyezségek és közokiratok valamennyi tagállamban történő felhasználását, ezzel megszünteti a közbenső eljárások alkalmazását a végrehajtás szerinti tagállamban.

Hatályban az uniós büntetőintézkedések Oroszországgal szemben - A szankciós csomag hat óriásvállalatot és 24 magánszemélyt érint

2014.09.12.

énteken életbe lépnek az Oroszországgal szemben hozott szankciók, az Európai Unió azonban szeptember végén feloldhatja ezeket, amennyiben ez idő alatt az Európai Unió megbizonyosodik a tűzszünet tartós mivoltáról - jelentette be csütörtökön Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

Kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka - Alkotmánybírókat választanak szeptember 24-én

2014.09.12.

Hétfőn kétnapos üléssel kezdődik a parlament őszi ülésszaka, szeptember 24-én pedig két alkotmánybírót választ az Országgyűlés - ismertette házbizottság ülésének döntéseit az Országgyűlés sajtófőnöke.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000